na taj cu argument jednostavno reci: dokazi da je tvoje (dakle podnesi tuzbu, predoci dokaze, sud odlucuje), i tvoje je. naravno da demokratije nije svedski sto. postoje principi demokratskog drustva koji moraju biti ispostovani. pravo na raspolaganje imovinom je jedno od njih. to pravo se ne moze uskratiti nikome (bilo to fizicko lice, pravno lice, neka organizacija, institucija, crnac, bjelac, kinez, pingvin ili cak zirafa africke stepe).harač wrote:a šta češ reći na onaj "pravni" argument - "a čije je to bilo prije nego što je bilo njihovo"visocicaguy wrote:nevjerovatno... halo ba, mi gradimo pravnu (dakle pravnu, pravnu, pravnu, da pojasnim: PRAVNU) drzavu. u pravnoj (pravnoj, pravnoj, pravnoj, dakle PRAVNOJ) drzavi se postuje i pravo na raspolaganje svojom imovinom.
postoje dokumenti koji potvrdjuju necije vlasnistvo nad odredjenom imovinom. sva imovina koja je bespravno oduzeta, a za to ima dokaz, treba se vratiti pravnim nasljednicima.
prema tome: zemljiste SPC-a treba ici SPC-u. zemljiste IVZ-a treba vratiti IVZ-u. zemljiste chumbachumbino treba vratiti chumbachumbi. zemljiste XY (osobe ili pravnog lica) treba vratiti XY (osobi ili pravnom licu). naravno, to polaganje zahtjeva na raspolaganje imovinom treba potkrijepiti validnim dokumentima, jer prica tipa: "ovo je moje, ovo je nase, ovo nije njihovo", bez valjanih dokumenata koji to dokazuju je mlacenje prazne slame. takodjer, postoji i mogucnost da se ta imovina nadoknadi na neki drugi nacin, ali samo pod uslovom da obje strane prihvataju taj "deal". nikako pod pritiskom. isto tako je trebalo srusiti dzamiju u bradini, isto tako treba srusiti crkvu u avliji fate orlovic.
ja zaista ne kontam zasto je ovo nekome tesko shvatiti. meni, koji nisam pravnik, je ovo kristalno jasno, a takodjer mislim da svakome, ko je iole 'dobar' u glavi, treba da bude barem jasno.problem je što se ne može tražiti i "pare i jare". Il' ćeš pravnu državu, il' ćeš nešto drugo. Nije demokratija švedski sto. Zato i nije čudno što se u čitavu ovu priču uključila i američka ambasada i Incko lično.
Vraćanje imovine SPC-a
-
visocicaguy
#26 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Last edited by visocicaguy on 31/10/2009 17:09, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#27 Re: Vraćanje imovine SPC-a
svima sve vratiti
i onda neće biti iste pozicije... neće nikome niko ništa dugovati... ali politika je to... na konto imovine od 100 milijuna koje duguje država (recimo)
zarade 200 milijuna kroz druge "projekte"
i onda neće biti iste pozicije... neće nikome niko ništa dugovati... ali politika je to... na konto imovine od 100 milijuna koje duguje država (recimo)
zarade 200 milijuna kroz druge "projekte"
-
visocicaguy
#28 Re: Vraćanje imovine SPC-a
to je dodatni aspekt u ovoj ..... cudnoj drzavi. ali treba razmisliti, mozda je mudrije pocistiti ispred svojih vrata. objektivno, ne mogu oni taj komad zemlje "izvuc" iz sarajeva.. mogu napravit crkvu... pa nek naprave, meni nece smetat.BaileyS wrote:Dao bi im ja preko ledja sve dok ne izmjeste sve crkve napravljene na tudjoj zemlji + trazio bih da plate za izmjestanje fakulteta po istom principu kako su oni trazili pare od IZ za izmjestanje crkve u Divicu.
Ja ne znam dokle ide ova sado mazo politika da vracas nesto instituciji koja ne postuje nicije pravo na teritoriji gdje imaju politicku podrsku.
-
harisl
#29 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Polako...
Citavi kvartovi su napravljeni na privatnoj imovini (recimo Merhemica i mnogih drugih starih porodica). E sada, jel' treba poravnati te kvartove? Mozda i treba.
Stihijsko (jednostavno) rjesavanje problema 'stare' imovine nije moguce. Mozda nije idealno, ali najjednostavnije bi bilo isplatiti novac za lokaciju.
Jel' zgrada Ekonomije postojala na tom mjestu kada je zemlja nacionalizovana (ako nista, onda Holiday nije bio na svom mjestu)? Jel' treba odbiti cijenu zgrade (ili hotela), pa traziti od SPC-a, IVZ-a i inih da plate 'razliku' (jer vjerujem da je Holiday daleko skuplji nego sama zemlja na kojoj stoji), pa im onda sve skupa predati? Jel' bi kompanija imala ikakvu rijec u tome?
Polako...
Citavi kvartovi su napravljeni na privatnoj imovini (recimo Merhemica i mnogih drugih starih porodica). E sada, jel' treba poravnati te kvartove? Mozda i treba.
Stihijsko (jednostavno) rjesavanje problema 'stare' imovine nije moguce. Mozda nije idealno, ali najjednostavnije bi bilo isplatiti novac za lokaciju.
Jel' zgrada Ekonomije postojala na tom mjestu kada je zemlja nacionalizovana (ako nista, onda Holiday nije bio na svom mjestu)? Jel' treba odbiti cijenu zgrade (ili hotela), pa traziti od SPC-a, IVZ-a i inih da plate 'razliku' (jer vjerujem da je Holiday daleko skuplji nego sama zemlja na kojoj stoji), pa im onda sve skupa predati? Jel' bi kompanija imala ikakvu rijec u tome?
Polako...
-
BaileyS
#30 Re: Vraćanje imovine SPC-a
E ja sam protiv tog ciscenja ispred svojih vrata. Dosta mi je tog ciscenja koje ne donosi nista evo petnest godina.visocicaguy wrote:to je dodatni aspekt u ovoj ..... cudnoj drzavi. ali treba razmisliti, mozda je mudrije pocistiti ispred svojih vrata. objektivno, ne mogu oni taj komad zemlje "izvuc" iz sarajeva.. mogu napravit crkvu... pa nek naprave, meni nece smetat.BaileyS wrote:Dao bi im ja preko ledja sve dok ne izmjeste sve crkve napravljene na tudjoj zemlji + trazio bih da plate za izmjestanje fakulteta po istom principu kako su oni trazili pare od IZ za izmjestanje crkve u Divicu.
Ja ne znam dokle ide ova sado mazo politika da vracas nesto instituciji koja ne postuje nicije pravo na teritoriji gdje imaju politicku podrsku.
Ovo ne bih posmatrao kao pravno vec iskljucivo kao politicko pitanje, sve sto su oni spremni promijeniti kao institucija tamo gdje su uzurpirali tudja prava omogucio bih i njima u Sarajevu. Ni za dlaku vise ili manje ali ni za dlaku.
- Chisum
#31 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Ovaj nasukali brod zvani Bosna nastavlja tone... Neumorno.
Reis na juris zauzima zelene povrsine i trgove, gradeci ono sto je tu bilo prije 500 godina, jer, hej, pa bez toga ne mozemo, naravno - necemo znati ko smo i sta smo...
Nema veze sto je proslo 500 godina i sto je svijet od tada, mozda, malo i napredovao, pa se danas znanje, kultura i identitet vrte oko nekih drugih osovina... nema veze. Jer, tu je prije 500 godina bila dzamija, han i skola... Cekaj! Pa sto ne izgradite han ili skolu? Ma jok, ba... jebes to. Bitno je da je Svrakic prosetao fes, ne bi li ga Turci, k'o poslusnog psa, pomilovali po tintari.
A evo, sad vidim, i, u klerofasizmu ogrezla, SPC bi da preuzme neke, kao, svoje prostore, pa da, umjesto ekonomskog FAKULTETA, imamo jos jednu stanicu za prodavanje magle, mrznje i bajki.
Gdje je svijet, a gdje smo mi... jebote...
Reis na juris zauzima zelene povrsine i trgove, gradeci ono sto je tu bilo prije 500 godina, jer, hej, pa bez toga ne mozemo, naravno - necemo znati ko smo i sta smo...
Nema veze sto je proslo 500 godina i sto je svijet od tada, mozda, malo i napredovao, pa se danas znanje, kultura i identitet vrte oko nekih drugih osovina... nema veze. Jer, tu je prije 500 godina bila dzamija, han i skola... Cekaj! Pa sto ne izgradite han ili skolu? Ma jok, ba... jebes to. Bitno je da je Svrakic prosetao fes, ne bi li ga Turci, k'o poslusnog psa, pomilovali po tintari.
A evo, sad vidim, i, u klerofasizmu ogrezla, SPC bi da preuzme neke, kao, svoje prostore, pa da, umjesto ekonomskog FAKULTETA, imamo jos jednu stanicu za prodavanje magle, mrznje i bajki.
-
MAD
#32 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Sta mislite da ima toliko vjetrenjaca, da nam struju prave, niko se nije sjetio nesto pametno napraviti, ne treba puno razmisljati nego pogledati malo po svijetu. I onda kuka se kako se nema nista, neka tako i treba, samo naprijed..svaki metar jedan vjerski objekt..
-
MUNAFIK
#33 Re: Vraćanje imovine SPC-a
chuchumbamayumbe wrote:Odgovor na prvo pitanje.hadziveg wrote:Dole ispod ove teme,ima tema desavnje u Art mejdanu,interesantno da je u vrlo kratkom vremenu popljuvana i dzamija i IZ.Veomaje interesantno da na ovom portalu stoji i vijest o vracanju imovine rpc i isti ti "graditelji " skola,fabrika,itd neche i nesmiju ni da pisnu na ovu temu...interesantno...Zelio bi samo odgovor na 2 pitanja.
Zasto sada sutite?
Zasto sada nekazete umjesto crkve pravimo skole i vrtice i nepljujete po bogosloviji i SPC kao prije nekih 1-2 sata po dzamiji i IZ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prioritet pronalazak novih prostorija za Ekonomski fakultet
O modalitetima vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi razgovarali su predstavnici OHR-a, Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, općine Stari Grad i Univerziteta Sarajevo.
Na sastanku su prisustvovali visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sa potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Mirsadom Kebom, premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, ministricom obrazovanja FBiH Melihom Alić, premijerom Kantona Sarajevo (KS) Besimom Mehmedićem, ministrom obrazovanja KS-a Safetom Kešom, načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, rektorom Univerziteta Sarajevo Farukom Čaklovicom i predstavnicima Ekonomskog fakulteta.
Dogovoreno je da prvi prioritet bude osigurati nove prostorije Ekonomskom fakultetu kako bi se, u nedostatku zakona o restituciji BiH, sadašnja zgrada fakulteta mogla vratiti Bogosloviji Srpske pravoslavne crkve.
Zvaničnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo složili su se da u budžete za 2010. godinu uvrste početno finansiranje za idejni projekt.
Svi zvaničnici su se složili da u bliskoj budućnosti potpišu deklaraciju koja će svjedočiti o njihovoj posvećenosti kako bi se ovo pitanje uspješno riješilo.
Učesnici razgovora su, također, obaviješteni o potrebi da se pronađe rješenje za zgradu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Sarajevo, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.
Evo, ja ne šutim.
Odgovor na drugo pitanje.
Što se izgradnje vjerskih objekata u Sarajevu tiče, kao i povrata imovine...IVZ je uzorala svaku zelenu površinu u gradu i napravila džamiju na svim mogućim (a uskoro i nemogućim) mjestima.
SPC, koliko ja znam, samo traži povratak Ekonomije, i ništa više.
Džamijizacija Sarajeva je pretjerana.
Neka me neko ispravi ako griješim.
Evo ja te ispravljam grijesis... U Sarajevu je potrebno jos dzamija i jos ce ih se napraviti aBd... Postoje naselja koja imaju dzemate ali nemaju dzamiju i vec dugo vremena traze i dozvolu i sakupljaju sredstva da je izgrade.
Radi se o tome da je ogroman dio grada izgradjan a da nigdje nije ni jedna dzamija napravljena (to su bila takva vremena pa dzamije nisu bile u planovima) ali sada javili su se ljudi MUSLIMANI koji zive u tim naseljima i FALI IM DZAMIJA i naravno ljudi sada traze da se ona izgradi. A zasto traze da se izgradi? Pa zato sto su muslimani (znaju vrijednost i potrebu za dzamijom) i zato sto im treba da formiraju dzemat!
Kome te stvari nisu jasne vala neka se sikira sam za sebe
-
MUNAFIK
#34 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Iskreno da reis (mada reis nema nikakve veze sa ovim) napravi neku skolu odmah bi svi oni kojima ovdje smeta dzamija otvorili temu i pisali protiv te skole u ovo sam 10000000000% siguran zato bez suplje price molim!!!Chisum wrote:Ovaj nasukali brod zvani Bosna nastavlja tone... Neumorno.
- chuchumbamayumbe
#35 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Drago mi je zbog muslimana i njihovog vrjednovanja i potrebe za džamijom.MUNAFIK wrote:chuchumbamayumbe wrote:Odgovor na prvo pitanje.hadziveg wrote:Dole ispod ove teme,ima tema desavnje u Art mejdanu,interesantno da je u vrlo kratkom vremenu popljuvana i dzamija i IZ.Veomaje interesantno da na ovom portalu stoji i vijest o vracanju imovine rpc i isti ti "graditelji " skola,fabrika,itd neche i nesmiju ni da pisnu na ovu temu...interesantno...Zelio bi samo odgovor na 2 pitanja.
Zasto sada sutite?
Zasto sada nekazete umjesto crkve pravimo skole i vrtice i nepljujete po bogosloviji i SPC kao prije nekih 1-2 sata po dzamiji i IZ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O modalitetima vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi razgovarali su predstavnici OHR-a, Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, općine Stari Grad i Univerziteta Sarajevo.
Na sastanku su prisustvovali visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sa potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Mirsadom Kebom, premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, ministricom obrazovanja FBiH Melihom Alić, premijerom Kantona Sarajevo (KS) Besimom Mehmedićem, ministrom obrazovanja KS-a Safetom Kešom, načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, rektorom Univerziteta Sarajevo Farukom Čaklovicom i predstavnicima Ekonomskog fakulteta.
Dogovoreno je da prvi prioritet bude osigurati nove prostorije Ekonomskom fakultetu kako bi se, u nedostatku zakona o restituciji BiH, sadašnja zgrada fakulteta mogla vratiti Bogosloviji Srpske pravoslavne crkve.
Zvaničnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo složili su se da u budžete za 2010. godinu uvrste početno finansiranje za idejni projekt.
Svi zvaničnici su se složili da u bliskoj budućnosti potpišu deklaraciju koja će svjedočiti o njihovoj posvećenosti kako bi se ovo pitanje uspješno riješilo.
Učesnici razgovora su, također, obaviješteni o potrebi da se pronađe rješenje za zgradu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Sarajevo, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.
Evo, ja ne šutim.
Što se izgradnje vjerskih objekata u Sarajevu tiče, kao i povrata imovine...IVZ je uzorala svaku zelenu površinu u gradu i napravila džamiju na svim mogućim (a uskoro i nemogućim) mjestima.
Evo ja te ispravljam grijesis... U Sarajevu je potrebno jos dzamija i jos ce ih se napraviti aBd... Postoje naselja koja imaju dzemate ali nemaju dzamiju i vec dugo vremena traze i dozvolu i sakupljaju sredstva da je izgrade.
Radi se o tome da je ogroman dio grada izgradjan a da nigdje nije ni jedna dzamija napravljena (to su bila takva vremena pa dzamije nisu bile u planovima) ali sada javili su se ljudi MUSLIMANI koji zive u tim naseljima i FALI IM DZAMIJA i naravno ljudi sada traze da se ona izgradi. A zasto traze da se izgradi? Pa zato sto su muslimani (znaju vrijednost i potrebu za dzamijom) i zato sto im treba da formiraju dzemat!
Ipak, mislim da bi ti muslimani bili pametniji i, umjesto da im fali džamija, iskažu potrebu, i kažu...fali nam škola...fali nam fabrika. Te džematlije. Ali očito je da je džamija važnija od škole ili fabrike. Pa makar bili nepismeni i ne imali šta da jedu. Samo tako, drago mi je, neka džamija, neka ih koliko god ih je porebno. Valjda će jednom ovom narodu doći iz guzice u glavu.
A što se broja potrebnih džamija tiče, po mojoj skromnoj računici:
Muslimana u Sarajevu jedno 450.000
Od toga neka ih 10% redovno ide u džamiju, to je 45.000
Prosjek koliko jedna džamija prima ljudi, neka je, eto, 250.
Ispada da Sarajevu u tom slučaju treba ukupno 180 džamija.
A to je samo ako 10% muslimana redovno ide u džamiju.
Petkom se taj broj minimalno udvostruči, tako da je u tom slučaju, Sarajevu potrebno 360 džamija.
A o Bajramima, smatram da minimum 50% muslimana ide u džamiju, hajde da uzmemo jedno 200.000 ljudi.
U tom slučaju ispada da Sarajevu o Bajramu treba oko 800 džamija.
Što će reći da nam je potrebno mjesta za još otprilike 700 džamija, obzirom da ih u Sarajevu trenutno ima oko stotinjak.
Sve ovo donekle pada u vodu ako je prosjek ljudi koji mogu stati u jednu džamiju viši od 250.
Recimo, ako je aj broj 500, onda Sarajevu treba još oko 350 džamija, e da bi potrebe džematlija bile zadovoljene.
Jel tako?!
Last edited by chuchumbamayumbe on 31/10/2009 20:47, edited 1 time in total.
- sodom
#36 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Konkretno za te slučajeve ne bih znao da li je vakufska ili je opštinska, ali ako nije vakufska zemlja onda su je dobili na legalan način na korištenje od opštine/a .chuchumbamayumbe wrote:@sodom,sodom wrote:chuchumbamayumbe, to je vakufska zemlja , a ne tebe ni tvoje a bome ni moje djece... hajde evo ti kontrapitanje, sta je sa vakufskom zemljom koju je uzurpirala drzava, skenderija, parkusa, sarajka itd?
Dakle ne uzimaju tvoju zemlju, OK?
BSn, vrludaš, opet kažem valjda je u nadležnosti tih vjerskih ustanova da skontaju šta je za njih najveći interes, a ne da to bilo ko drugi umjesto njih radi.
Ako su stanovi njihovi, oni imaju pravo da raspolažu tom i imovinom i tačka. To je isto kao da tebi ja govorim da treba da pustiš da ti žive neki narkomani u prizemlju kuće jer ti imas još jedan sprat, i da bi to s obzirom da si ti vjernik bilo moralno i obavezno sa tvoje strane jer su oni sirotinja!
Uvijek se može izvrtati i vrludati, ali hajde da to ne radimo, poenta je da niko nema pravo drugome govoriti šta da radi, pogotovu jer se ovdje ne radi o kršenju nekih moralnih kodeksa već najobičnijem pravu na korištenje lične imovine pravnog lica ili kako se već vode.
SPC će konkretno tu pokrenuti bogosloviju i šta onda?, ulažu u obrazovanje zar ne?
Koje je ba vakufska zemlja?! Alipašino?! Č.Vila?! Otoka!? Prvo mi to odgovori.
Kontra kontra pitanje - čija je zemlja bila skenderija, parkuša, sarajka...prije nego je postala "vakufska"? I kako postade vakufska?!
Vakufska zemlja često, koliko sam upoznat je prije postajala zemlja koju bi kakav beg poklonio IZ, napravio medresu, mejtef, dzamiju ili nesto drugo.
Čija je prije bila ta zemlja, stvarno ne znam, čija?
- chuchumbamayumbe
#37 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Pa, neka bar proba da postavi kamen temeljac za školu, ne mora je sagraditi.MUNAFIK wrote:Iskreno da reis (mada reis nema nikakve veze sa ovim) napravi neku skolu odmah bi svi oni kojima ovdje smeta dzamija otvorili temu i pisali protiv te skole u ovo sam 10000000000% siguran zato bez suplje price molim!!!Chisum wrote:Ovaj nasukali brod zvani Bosna nastavlja tone... Neumorno.
Ja mislim da bi smak svijeta bio neminovan.
- Chisum
#38 Re: Vraćanje imovine SPC-a
MUNAFIK wrote:Iskreno da reis (mada reis nema nikakve veze sa ovim) napravi neku skolu odmah bi svi oni kojima ovdje smeta dzamija otvorili temu i pisali protiv te skole u ovo sam 10000000000% siguran zato bez suplje price molim!!!Chisum wrote:Ovaj nasukali brod zvani Bosna nastavlja tone... Neumorno.
Eeee... ne gradi taj skole... tako da - nemoj da brines.
-
visocicaguy
#39 Re: Vraćanje imovine SPC-a
razumijem i jasno mi je tvoje stajaliste, ali, kazem, treba odvagat. pazi ovo: EFSA npr. se nalazi na, de iure, tudjem posjedu. da li bi sada ti, da si recimo rektor te ustanove, znacajno ulagao u razvoj (u smislu infrastrukture), kada znas da se ne zna sta ce bit s tim za godinu, dvije, pet? znaci da ta nerijesena situacija negdje direktno, negdje indirektno koci razvoj drustva (skolstva, zdravstva, itd. itd.). mozda bi bilo pametnije to rjesit sad, pa da se rektor moze baviti stvarima koje su bitne za razvoj ustanove (poboljsavanje uvjeta skolovanja, unapredjenje infrastrukture itd., a ne da se bavi restitucijom, odnosno da mu visi to iznad glave.BaileyS wrote:E ja sam protiv tog ciscenja ispred svojih vrata. Dosta mi je tog ciscenja koje ne donosi nista evo petnest godina.visocicaguy wrote:to je dodatni aspekt u ovoj ..... cudnoj drzavi. ali treba razmisliti, mozda je mudrije pocistiti ispred svojih vrata. objektivno, ne mogu oni taj komad zemlje "izvuc" iz sarajeva.. mogu napravit crkvu... pa nek naprave, meni nece smetat.BaileyS wrote:Dao bi im ja preko ledja sve dok ne izmjeste sve crkve napravljene na tudjoj zemlji + trazio bih da plate za izmjestanje fakulteta po istom principu kako su oni trazili pare od IZ za izmjestanje crkve u Divicu.
Ovo ne bih posmatrao kao pravno vec iskljucivo kao politicko pitanje, sve sto su oni spremni promijeniti kao institucija tamo gdje su uzurpirali tudja prava omogucio bih i njima u Sarajevu. Ni za dlaku vise ili manje ali ni za dlaku.
- Troll_Happens
#40 Re: Vraćanje imovine SPC-a
MUNAFIK wrote:chuchumbamayumbe wrote:Odgovor na prvo pitanje.hadziveg wrote:Dole ispod ove teme,ima tema desavnje u Art mejdanu,interesantno da je u vrlo kratkom vremenu popljuvana i dzamija i IZ.Veomaje interesantno da na ovom portalu stoji i vijest o vracanju imovine rpc i isti ti "graditelji " skola,fabrika,itd neche i nesmiju ni da pisnu na ovu temu...interesantno...Zelio bi samo odgovor na 2 pitanja.
Zasto sada sutite?
Evo, ja ne šutim.
Treba al u k...
Eno na ciglanama ko poceli iskopali temelje digli nesto i neko klepio pare i sad stoji zvrlji prazno.. .zapisao se teren... neka skalamerije bitno je da stoji kostur tu a za ostalo ce kad opet dotekne para citaj nikad....
ali eto tako je isti slucaj sa jos jednom na koshewskom... to se cisto iz hira radi a ne iz potrebe... zajebali bracu saudijce...
do iduce ispale...
-
MUNAFIK
#41 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Chisum wrote:MUNAFIK wrote:Chisum wrote:Ovaj nasukali brod zvani Bosna nastavlja tone... Neumorno.
Iskreno da reis (mada reis nema nikakve veze sa ovim) napravi neku skolu odmah bi svi oni kojima ovdje smeta dzamija otvorili temu i pisali protiv te skole u ovo sam 10000000000% siguran zato bez suplje price molim!!!
Normalno da on ne pravi, on je pojedinac... a ne bi da ulazim u neku filozofiju... evo konkretno pored nekoliko medresa (koje su sada postale haman kao gimnazije) IZ je izgradila i Prvu bosnjack gimnaziju (koliko ja znam) a to je jedan od jacih i boljih skola u drzavi!
- harač
#42 Re: Vraćanje imovine SPC-a
baš suprotno, imaju više fakulteta, medresa i brojne mektebe. problem bi bio kad bi počeli praviti "sekularne" škole, što izgleda neki zagovaraju na ovom forumu...Chisum wrote:MUNAFIK wrote:Iskreno da reis (mada reis nema nikakve veze sa ovim) napravi neku skolu odmah bi svi oni kojima ovdje smeta dzamija otvorili temu i pisali protiv te skole u ovo sam 10000000000% siguran zato bez suplje price molim!!!Chisum wrote:Ovaj nasukali brod zvani Bosna nastavlja tone... Neumorno.
-
Urlanje dozvoljeno
#43 Re: Vraćanje imovine SPC-a
e svasta...
protiv sam bilo kakvog vracanja imovine vjerskim zajednicama. treba im oduzeti i ovo sto imaju i svesti ih samo na crkve i dzamije.
drzava im je oduzela to nekad davno i dobro je... ne radi se ovde o stanu ili kuci nego o ogromnoj povrsini zemljista!!! kad bi se svima tako vracale zemljista onda ni parkovi vise ne bi bili javni... de ljudi, shvatite, da je nemoguce se vratiti na status quo ante. fakt je oduzeta im je zemlja i nece je nikad vise dobiti. to bi bilo isto kao kad bi sad cesi vracali zemljista protjeranim njemcima poslije WWII. aha... uzalud vam trud sotoni vjerski... drzite se crkava i dzamija!!!
protiv sam bilo kakvog vracanja imovine vjerskim zajednicama. treba im oduzeti i ovo sto imaju i svesti ih samo na crkve i dzamije.
drzava im je oduzela to nekad davno i dobro je... ne radi se ovde o stanu ili kuci nego o ogromnoj povrsini zemljista!!! kad bi se svima tako vracale zemljista onda ni parkovi vise ne bi bili javni... de ljudi, shvatite, da je nemoguce se vratiti na status quo ante. fakt je oduzeta im je zemlja i nece je nikad vise dobiti. to bi bilo isto kao kad bi sad cesi vracali zemljista protjeranim njemcima poslije WWII. aha... uzalud vam trud sotoni vjerski... drzite se crkava i dzamija!!!
-
Shoshana
#44 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Ako im pripada - treba im se vratiti... Nema se tu sta dalje pricati.
ALi to ne znaci nuzno da oni sa tom imovinom mogu raditi sta hoce. U svim normalnim zemljama drzava ima pravo zastiti i gradjevinu i instituciju, tako da SPC ne moze ni srusiti zgradu, ni izmjestiti fakultet. Fakultet ima da placa stanarinu cija ce se visina utvditi po vazecim cijenama i gotova prica.
ALi to ne znaci nuzno da oni sa tom imovinom mogu raditi sta hoce. U svim normalnim zemljama drzava ima pravo zastiti i gradjevinu i instituciju, tako da SPC ne moze ni srusiti zgradu, ni izmjestiti fakultet. Fakultet ima da placa stanarinu cija ce se visina utvditi po vazecim cijenama i gotova prica.
- Edin H.
#45 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Hoce li se srusiti Skenderija da se vrati imovina Islamskoj zajednici?
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#46 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Upozorenje svima da se drze teme, da se prebacuju loptu u tudje dvoriste i da se kulturno ponasaju bez vrijedjanja. Inace ce biti kao i sa temom o desavanjima u Atmejdanu: tema zakljucana a banovi udijeljeni.
Posto ste upozoreni svi redom, na vama je dalje kako cete...
Posto ste upozoreni svi redom, na vama je dalje kako cete...
-
El_comadante
#47 Re: Vraćanje imovine SPC-a
da odovorim na par pitanja koja su postvaljena. od kud IVZ imovina(bilo koje vrste)? prije nekad davno su ljudi uvakufili zemlju odnosno dali je IZ iz razloga što vjera (Islam) stimuliše to, a to što danas nemamo nikoga da daje zemljište u vakuf to je druga stvar. neko pita što IZ neda na korištenje stanova nekome? prvo sačekajmo da vidimo za šta če oni to upotrijebiti pa čemo onda suditi, a imaju pravo po zakonu sa stanovima raditi šta im je volja. a što se tiče stanova Država nam treba omogučiti dobre poslove dobre plata pa da mi kupimo stanove ili kuče, šta ko voli, a gdje danas ima u svijetu da ti neko da stan eto tek tako?! što se tiče zelenila planina oko Sarajeva koliko kod hočeš a uopšte nisu daleko (do bjelčašnice ti treba oko 1h) pa uživaju u zelenilu čistom zraku i svemu ostalom.
-
MAD
#48 Re: Vraćanje imovine SPC-a
Kome treba zelenilo nek ide u planineEl_comadante wrote:da odovorim na par pitanja koja su postvaljena. od kud IVZ imovina(bilo koje vrste)? prije nekad davno su ljudi uvakufili zemlju odnosno dali je IZ iz razloga što vjera (Islam) stimuliše to, a to što danas nemamo nikoga da daje zemljište u vakuf to je druga stvar. neko pita što IZ neda na korištenje stanova nekome? prvo sačekajmo da vidimo za šta če oni to upotrijebiti pa čemo onda suditi, a imaju pravo po zakonu sa stanovima raditi šta im je volja. a što se tiče stanova Država nam treba omogučiti dobre poslove dobre plata pa da mi kupimo stanove ili kuče, šta ko voli, a gdje danas ima u svijetu da ti neko da stan eto tek tako?! što se tiče zelenila planina oko Sarajeva koliko kod hočeš a uopšte nisu daleko (do bjelčašnice ti treba oko 1h) pa uživaju u zelenilu čistom zraku i svemu ostalom.
- harač
#49 Re: Vraćanje imovine SPC-a
zelenilo i sarajevo, osim u vjersko-političkom smislu, klasični je oksimoronMAD wrote:Kome treba zelenilo nek ide u planineEl_comadante wrote:da odovorim na par pitanja koja su postvaljena. od kud IVZ imovina(bilo koje vrste)? prije nekad davno su ljudi uvakufili zemlju odnosno dali je IZ iz razloga što vjera (Islam) stimuliše to, a to što danas nemamo nikoga da daje zemljište u vakuf to je druga stvar. neko pita što IZ neda na korištenje stanova nekome? prvo sačekajmo da vidimo za šta če oni to upotrijebiti pa čemo onda suditi, a imaju pravo po zakonu sa stanovima raditi šta im je volja. a što se tiče stanova Država nam treba omogučiti dobre poslove dobre plata pa da mi kupimo stanove ili kuče, šta ko voli, a gdje danas ima u svijetu da ti neko da stan eto tek tako?! što se tiče zelenila planina oko Sarajeva koliko kod hočeš a uopšte nisu daleko (do bjelčašnice ti treba oko 1h) pa uživaju u zelenilu čistom zraku i svemu ostalom.Znaci, ajmo svi u planine, jebo grad, njega ostaviti vjerskim zajednicama..
- nokia6170
#50 Re: Vraćanje imovine SPC-a
treba poceti praviti vjetrenjace-dzamije....jednim udarcem dvije muhe ubijemoMAD wrote:Sta mislite da ima toliko vjetrenjaca, da nam struju prave, niko se nije sjetio nesto pametno napraviti, ne treba puno razmisljati nego pogledati malo po svijetu. I onda kuka se kako se nema nista, neka tako i treba, samo naprijed..svaki metar jedan vjerski objekt..