U pravu si , dosta je i do vozacaado-šampion wrote:Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.![]()
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.
Volkswagen passat b 5.5
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#26 Re: Volkswagen passat b 5.5
-
jefferson
#27 Re: Volkswagen passat b 5.5
Hajde Ado ti uzmi passata 2.0T do mora pa ces vidjeti koliko ce potrositi.whow wrote:U pravu si , dosta je i do vozacaado-šampion wrote:Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.![]()
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.. Ja sam ljetos rentao novu Fabiu i vozikao je po BiH i prema Jadranu , zaboravio kad sam zadnji put natocio , mislim da je u prosjeku trosila oko 6 l a nisam bas previse pazio na potrosnju. Novi benzinci imaju drasticno bolju potrosnju zbog novih tehnologija tako da ne treba cuditi da noviji turbo benzinac koji je veci i tezi od tvoga vozila trosi manje goriva. Pa Fiat 1300 je imao 50-tak konja a znao je popiti i 17 litara po gradu
. Doduse Subaru bas i nije pretjerano stedljiv .
-
whow
#28 Re: Volkswagen passat b 5.5
jefferson wrote:Hajde Ado ti uzmi passata 2.0T do mora pa ces vidjeti koliko ce potrositi.whow wrote:U pravu si , dosta je i do vozacaado-šampion wrote:Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.![]()
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.. Ja sam ljetos rentao novu Fabiu i vozikao je po BiH i prema Jadranu , zaboravio kad sam zadnji put natocio , mislim da je u prosjeku trosila oko 6 l a nisam bas previse pazio na potrosnju. Novi benzinci imaju drasticno bolju potrosnju zbog novih tehnologija tako da ne treba cuditi da noviji turbo benzinac koji je veci i tezi od tvoga vozila trosi manje goriva. Pa Fiat 1300 je imao 50-tak konja a znao je popiti i 17 litara po gradu
. Doduse Subaru bas i nije pretjerano stedljiv .
Ado je mlad covjek sta ce njemu Passat , on je za Golfa GTI .Doduse i GTI ima istu 2.0T masinu koja je pokupila sve nagrade koje se daju pokupiti , jos od kako se pojavila u Audiju . Sarajevo je vjerovatno jedino mjesto na zemaljskoj kugli gdje ljudi vjeruju da je 1.9 ili 2.0 TDI bolji motor od 2.0T. Pa ti dizeli su zaprezni konji dok je ovaj benzinac za te dizele Lipicaner.
-
ado-šampion
#29 Re: Volkswagen passat b 5.5
@ Whow,
Razumijem ja tebe šta pričaš, ti kažeš s Fabiom si potrošio 6 do mora, ja sam sa svojim autom trošio oko 6,5, ali Sarajevo je druga stvar i u Sarajevu nema šanse da spustim potrošnju ispod 10. Probaj ti sa takvim Passatom po Sarajevu pa ćeš vidjet. Tebe shvatam ozbiljno zato ti i odgovoram, a ovdje (u Bosni) je općepoznato da svako svojeg konja hvali, pa čuješ kao "joj haveru neće potošiti ni 5 u gradu" i onda odeš s tim istim do Bjelašnice i ne bude mu dovoljno cenera goriva (5 litara).
Da se vratim na ovaj dio "do Jadrana", ja rekoh da moje auto troši oko 6,5 do Jadrana, a cijelo vrijeme osim Ivana/Bradine je vožnja petom 70-100 km/h, znači idealni uslovi za potrošnju, a ni na Ivanu ga ne patim, znači auto na tom putu rijetko pređe 3000 o/min. Onda nema teorije da me neko ubijedi da pola tone teže auto s motorom koji ima pola litra veću kubikažu može trošiti isto.
Što se tiče usporedbe dizel - benzin, što se tiče Bosne ja sam uvijek za dizel, čak i kad se izuzme potrošnja! Dizel je jednostavno bolji izbor za našu konfiguraciju cesta. Prošli vikend sam bio na Bjelašnici s prijateljem s X5 3.0d, hladno ide 120 prema Bjelašnici na 3000 obrtaja. Nema šanse da benzinac iste snage može tako vući uz takvu uzbrdicu.
Razumijem ja tebe šta pričaš, ti kažeš s Fabiom si potrošio 6 do mora, ja sam sa svojim autom trošio oko 6,5, ali Sarajevo je druga stvar i u Sarajevu nema šanse da spustim potrošnju ispod 10. Probaj ti sa takvim Passatom po Sarajevu pa ćeš vidjet. Tebe shvatam ozbiljno zato ti i odgovoram, a ovdje (u Bosni) je općepoznato da svako svojeg konja hvali, pa čuješ kao "joj haveru neće potošiti ni 5 u gradu" i onda odeš s tim istim do Bjelašnice i ne bude mu dovoljno cenera goriva (5 litara).
Da se vratim na ovaj dio "do Jadrana", ja rekoh da moje auto troši oko 6,5 do Jadrana, a cijelo vrijeme osim Ivana/Bradine je vožnja petom 70-100 km/h, znači idealni uslovi za potrošnju, a ni na Ivanu ga ne patim, znači auto na tom putu rijetko pređe 3000 o/min. Onda nema teorije da me neko ubijedi da pola tone teže auto s motorom koji ima pola litra veću kubikažu može trošiti isto.
Što se tiče usporedbe dizel - benzin, što se tiče Bosne ja sam uvijek za dizel, čak i kad se izuzme potrošnja! Dizel je jednostavno bolji izbor za našu konfiguraciju cesta. Prošli vikend sam bio na Bjelašnici s prijateljem s X5 3.0d, hladno ide 120 prema Bjelašnici na 3000 obrtaja. Nema šanse da benzinac iste snage može tako vući uz takvu uzbrdicu.
-
gaius
#30 Re: Volkswagen passat b 5.5
ja ne znam koliko čije auto troši.. moje troši toliko.. da troši 20 ja bih napisao 20..
nešto za ovo da dizel iste snage vuče bolje nego benzinac iste snage.. ne znam brate ali imam i dizela i benzinca.. pasat 130 KS (prethodni model) i škodu 160 KS.. ovaj pasat je traktor u svakom pogledu za škodu.. ne samo što je pet godina razlike nego i zbog toga što naprosto benzinac je superioran u svakom pogledu.. izuzev po potrošnji.. opet nisu iste snage.. ali iako je moje znanje o automobilima vrlo skromno - nešto mi je logično da motori iste snage vuku jednako dobro.. na različitim obrtajima..
nešto za ovo da dizel iste snage vuče bolje nego benzinac iste snage.. ne znam brate ali imam i dizela i benzinca.. pasat 130 KS (prethodni model) i škodu 160 KS.. ovaj pasat je traktor u svakom pogledu za škodu.. ne samo što je pet godina razlike nego i zbog toga što naprosto benzinac je superioran u svakom pogledu.. izuzev po potrošnji.. opet nisu iste snage.. ali iako je moje znanje o automobilima vrlo skromno - nešto mi je logično da motori iste snage vuku jednako dobro.. na različitim obrtajima..
-
ado-šampion
#31 Re: Volkswagen passat b 5.5
Haveru i vuku, ali nije isto kad dizel ide HLADNO uz Bjalašnicu 120 na 3000 obrataja i kad ti benzinca mučiš na 5000 i opet nema gdje 120 nabrat.gaius wrote:ja ne znam koliko čije auto troši.. moje troši toliko.. da troši 20 ja bih napisao 20..
- dinaraaa
#32 Re: Volkswagen passat b 5.5
Upravoado-šampion wrote:Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.![]()
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.
Punto po gradu 5 litara troši- stoji u oglasu
I nije mi jasno šta je to u BiH otvoreno
Bosna je skoro cijela u režimu vožnje koja najviše troši
-
gaius
#33 Re: Volkswagen passat b 5.5
pa sačekaj ako vuku isto.. pod pretpostavkom da imaju isto ubrzanje kako to hladno dizel nabere 120 a benzin ne može? ovaj moj benzinac se ne muči na 5000 obrtaja.. a dizel na već 3000 mrtav konj.. prema tome biće da naša sklonost ka manjoj potrošnji generiše sklonost jednoj ili drugoj vrsti goriva..ado-šampion wrote:Haveru i vuku, ali nije isto kad dizel ide HLADNO uz Bjalašnicu 120 na 3000 obrataja i kad ti benzinca mučiš na 5000 i opet nema gdje 120 nabrat.gaius wrote:ja ne znam koliko čije auto troši.. moje troši toliko.. da troši 20 ja bih napisao 20..
mislim da je pri kupovini daleko bitnija kilometraža koja se prelazi ali se auto ponekad kupuje i gušta radi.. prema tome ako će se već neko izvaljivati 25-30K za auto i ako ne taksira onda bi trebao gledati gušt.. a ako gleda gušt onda je bezinac uvijek bolji izbor..
-
Saz
#34 Re: Volkswagen passat b 5.5
Ja vozim pasata 2.0t sa 200KS, automatik i prosjecna potrosnja je 25 milja po galonu ili 10.5 litara u gradu, a na autoputu u zavisnosti od brzine ide i do 34 milje po galonu ili oko 7 litara (mislim da je matematika dobra).
-
whow
#35 Re: Volkswagen passat b 5.5
Potpuno se slazem se sa gore navedenim , ukoliko ne prelazis 30+ hiljada godisnje , dizel je ekonomski neisplativ s tim da su takozvane prednosti dizel agregata u odnosu ne benzince u najmanju ruku diskutabilni. Naravno da je moderni turbo dizel agregat puno bolji od nekog klasicnog benzinca posebno ako se radi o BMW ali ako uzmemo agregate iste ili slicne arhitekture , jednake zapremnine i od istoga proizvodaca onda se moze napraviti objektivna usporedba . Uzmimo recimo VW 2.0 TDI i 2.0 T pa ih usporedimo. TDI ima samo dvije prednosti a to su obrtni momenat i potrosnja , sve ostalo ukljucujuci ubrzanje , rafiniranost , medu ubrzanje , konacnu brzinu , nivo buke itd , itd je na strani benzinca . Cijena im je takoder tu negdje . NAravno sve je stvar potreba i ukusa . Lisno mislim da su oba agregata extra ali bi radije odabrao benzin.gaius wrote:pa sačekaj ako vuku isto.. pod pretpostavkom da imaju isto ubrzanje kako to hladno dizel nabere 120 a benzin ne može? ovaj moj benzinac se ne muči na 5000 obrtaja.. a dizel na već 3000 mrtav konj.. prema tome biće da naša sklonost ka manjoj potrošnji generiše sklonost jednoj ili drugoj vrsti goriva..ado-šampion wrote:Haveru i vuku, ali nije isto kad dizel ide HLADNO uz Bjalašnicu 120 na 3000 obrataja i kad ti benzinca mučiš na 5000 i opet nema gdje 120 nabrat.gaius wrote:ja ne znam koliko čije auto troši.. moje troši toliko.. da troši 20 ja bih napisao 20..
mislim da je pri kupovini daleko bitnija kilometraža koja se prelazi ali se auto ponekad kupuje i gušta radi.. prema tome ako će se već neko izvaljivati 25-30K za auto i ako ne taksira onda bi trebao gledati gušt.. a ako gleda gušt onda je bezinac uvijek bolji izbor..
-
jefferson
#36 Re: Volkswagen passat b 5.5
Ja sam imao priliku par puta voziti 2.0 TDi sa 170ks. U BH uslovima mislim da je dizel bolji zbog up&down konfiguracije terena. 350nm ukomponovani sa 7-brzinskim DSG mjenjacem (koji ne mozes dobiti u USA) cuda cine u ovom autu. Iskreno, mislim da je VW malo zaostao kada su u pitanju diesel motori za ostalim proizvodjacima, posebno BMW-om ali nema sumnje da je motor prva liga.Potpuno se slazem se sa gore navedenim , ukoliko ne prelazis 30+ hiljada godisnje , dizel je ekonomski neisplativ s tim da su takozvane prednosti dizel agregata u odnosu ne benzince u najmanju ruku diskutabilni. Naravno da je moderni turbo dizel agregat puno bolji od nekog klasicnog benzinca posebno ako se radi o BMW ali ako uzmemo agregate iste ili slicne arhitekture , jednake zapremnine i od istoga proizvodaca onda se moze napraviti objektivna usporedba . Uzmimo recimo VW 2.0 TDI i 2.0 T pa ih usporedimo. TDI ima samo dvije prednosti a to su obrtni momenat i potrosnja , sve ostalo ukljucujuci ubrzanje , rafiniranost , medu ubrzanje , konacnu brzinu , nivo buke itd , itd je na strani benzinca . Cijena im je takoder tu negdje . NAravno sve je stvar potreba i ukusa . Lisno mislim da su oba agregata extra ali bi radije odabrao benzin.
Svaka cast 2.0T motoru, imao sam ja whow taj motor dosta puta voziti na krace ili duze relacije, ali za BH uslove, diesel je ipak bolje opcija, pogotovo sa stanovista kasnije prodaje.
Npr. troskovi eksploatacije mogu biti na strani 2.0T (iako nisu ako prelazis barem preko 20.000km godisnje) ali kad hoces prodati tog Passata kupac hoce diesela, pa makar to bio i 1.9 sa 105ks. Mozes ti pricati o buci (iako se ni 2.0T ne moze bog zna sta pohvaliti rafiniranoscu zbog direktnog ubrizgavanja) ali u BiH diesel je kralj, i ti mozes nailovoj materi pricati o podacima, ubrzanju itd. Ljudi hoce diesela i to je to.
Ja to u potpunosti razumijem.
Ja dole vozam Skodu Octaviju 1.9TDI sa 105ks. Jbg, kad napravis 1000km sa rezervoarom i drzi cijenu auto nema se tu sta puno misliti.
-
emko1234
#37 Re: Volkswagen passat b 5.5
hahahahahahahhaahhaado-šampion wrote:Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.![]()
prvo whow,passat od 200ks ti manje trosi od astre sa 140 ks??jarane ja ne znam kako je to moguce al sam vozio leona s tim motorom znaci laksi je 300kg i nema automata i nisam ga uspio spustit po gradu ispo 13-14 litara..i to je kad vozis ko neka nana..4 brzina na 60km/h na 2000 okretaja--znaci zelim da ti kazem da auto koje ima turbo i 200ks i preko tone i po nema sanse da trosi toliko koliko si ti rekao..drugi strucnjak je ovaj gaius* koji nama govori kako mu oktavija sa 160 kona o gradu trosi 8-9 litara..ja vas stvarno ne razumijem..jel stvarno mislite da ovdje neko travu pase..pa ako jednom dnevno pritisnes gas do poda znas da to auto ne moze toliko da trosi..meni moj pd sa 140ks dizel po gradu pije u prosjeku 9 litara moje voznje..a tvoje auto je jace plus turbo plus automat plus sto je sigurno tesko ko moj audi..uozbiljite se s tim debilnim podatcima koje vam tvornica servira..znam momka koje ima leona cupru,240ks i kad ga je uzeo rekli mu po gradu nece vise od 12-13 ako ga ne ubijas,prvih po godine auto trosilo 18 litara dok se nije razradio onda je palo na nekih 15 nece ispod da ga jebes po gradu..
dalje,chemistt* to sto si napisao ima smisla al zaboravljas da ne pricamo o autima iz 80-ih nego o novim autima koji prolaze sve moguce i nemoguce testove prije nego sto izadju na cestu..oni na stolu odvrte kilometara i kilometara i to sto kazes da je 1.9tdi sa 101 bolji i dugotrajniji je obicna glupost..milion je faktora tu koju uticu na dugotrajnost..pa sta je s motorima kosto je 1.4tsi?i kompresor i turbo?znaci on po tebi ne moze odvrtit vise od 50 milja?daj ba to je vazilo nekad sad je nidje veze
- Chemist
#38 Re: Volkswagen passat b 5.5
Stari moj, tek cemo da vidimo kako ce se ponasati motori nastali kao djeca downsizeing filozofije. Pazi, ovo sto sam rekao je utemeljeno, i bezbroj puta ispricano u svakom ozbiljnijem magazinu i portalu, kao i od samih servisera, a imao sam dodir sa serviserima vecine ozbiljnih marki prisutnih na bh trzistu. Kako onda objasnjavas da TDI sa 150 KS na 150 000 dozivljava ozbiljne kvarove. Jedno su laboratorijski testovi jedno realno koristenje, jer nemaju svi vozaci iste navike, koliko ljudi koji imaju moderan turbo motor ostavi prilikom hladnog starta auto da radi 30 s i li minutu u mjestu i dozvoli da se ulje podigne do najvisih dijelova motora itd. Koliko ljudi stvarno stavi ulje po specifikaciji koju zahtijeva proizvodjac, a koje kosta najmanje 25 KM litar, a svi znamo koliko je PD TDI osjetljiv na viskositet i kvalitetu ulja. A o kvalitetu ulja i goriva da ne pricam. Treba ostaviti na stranu patolosku ljubav bosanaca prema dizelu, necemo ulaziti u razloge, ali danasnji dizeli su u mnogome komplikovaniji i tezi za odrzavanje od benzinaca, pa cak i turbo benzinaca. A benzinac je opet manje osjetljiv na gorivo nego dizel, i samim time manje podlozan kvarovima i razlicitim glupostima i to neovisno o marki vozila. Uglavnom, ko ne prelazi vise od 25 30 hiljada godisnje, mislim da je benzinac bolji izbor.emko1234 wrote:hahahahahahahhaahhaado-šampion wrote:Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.![]()
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.![]()
![]()
![]()
,ado eo i ja kontam da zamolim za neki savjet..
prvo whow,passat od 200ks ti manje trosi od astre sa 140 ks??jarane ja ne znam kako je to moguce al sam vozio leona s tim motorom znaci laksi je 300kg i nema automata i nisam ga uspio spustit po gradu ispo 13-14 litara..i to je kad vozis ko neka nana..4 brzina na 60km/h na 2000 okretaja--znaci zelim da ti kazem da auto koje ima turbo i 200ks i preko tone i po nema sanse da trosi toliko koliko si ti rekao..drugi strucnjak je ovaj gaius* koji nama govori kako mu oktavija sa 160 kona o gradu trosi 8-9 litara..ja vas stvarno ne razumijem..jel stvarno mislite da ovdje neko travu pase..pa ako jednom dnevno pritisnes gas do poda znas da to auto ne moze toliko da trosi..meni moj pd sa 140ks dizel po gradu pije u prosjeku 9 litara moje voznje..a tvoje auto je jace plus turbo plus automat plus sto je sigurno tesko ko moj audi..uozbiljite se s tim debilnim podatcima koje vam tvornica servira..znam momka koje ima leona cupru,240ks i kad ga je uzeo rekli mu po gradu nece vise od 12-13 ako ga ne ubijas,prvih po godine auto trosilo 18 litara dok se nije razradio onda je palo na nekih 15 nece ispod da ga jebes po gradu..
dalje,chemistt* to sto si napisao ima smisla al zaboravljas da ne pricamo o autima iz 80-ih nego o novim autima koji prolaze sve moguce i nemoguce testove prije nego sto izadju na cestu..oni na stolu odvrte kilometara i kilometara i to sto kazes da je 1.9tdi sa 101 bolji i dugotrajniji je obicna glupost..milion je faktora tu koju uticu na dugotrajnost..pa sta je s motorima kosto je 1.4tsi?i kompresor i turbo?znaci on po tebi ne moze odvrtit vise od 50 milja?daj ba to je vazilo nekad sad je nidje veze
-
emko1234
#39 Re: Volkswagen passat b 5.5
ma znam ja da to ima sve svoje al opet mislim da su danasnji motori puno izdrzljiviji nego sto se generalno misli..sad ovo o cemu ti govoris je neispravno odrzavanje..al nema logike da se kupuje auto koje se ne moze odrzavat..al posto kod nas puno stvari nema logike inace sta da se radi..ja samo mislim da 1.9tdi nije toliko opterecen motor toliko da ce se brze pokvarit od jednog sa 101 ks,ja imam auto s tim motorom koje doduse nije proslo puno,redovno se servisira i mislim da ce moci dobacit ovako sigurno preko 300 milja bez problema..a ne stedi ga se nimalo pogotovo kad ja vozim..mislim da je 1.9tdi sa 130 ks jedan od najboljih motora u toj klasi i ja bih ga def preporucio svima
-
gaius
#40 Re: Volkswagen passat b 5.5
emko..
ja fino rekoh da nisam stručnjak.. fino rekoh da troši kako kad od 9 do 12.. kako kad ga stisnem.. drugo relacija grbavica-ciglane-stup-baščaršija-bare-grbavica.. board pokazuje 8.8 l.. normalna vožnja.. uz jedan lagani kick down na semaforu.. treće.. dsg sa 7 brzina troši manje nego ručni mjenjač... četvrto.. sad i da uslikam kazaće neko da lažem.. da sam vozio niz ivan itd
- peto.. pasat TDI 130 KS mi troši po gradu isto kao ovaj benzinac.. je li to do mjenjača.. ne znam objasniti..
eh sad moguće je da ste vi letači.. presretači nafurači.. ali s normalnom vožnjom ja mogu voziti ovu oktaviju ispod 9 po gradu.. ako se to i ne sviđa vlasnicima dizela.. šta ću im ja.. imam dizel imam benzin.. dizel manje troši na otvorennoj cesti.. 30 konja manje.. dvije sekunde sporije.. ne znam koliko decibela glasnije.. eh sad to što audi PD troši isto a ide sporije od škodilaka.. to je druga stvar..
i stvarno kakvo je to poređenje cupra od 240 ks i škodilak od 160 ks.. ja imam 20 konja više od tebe i tri puta moderniji motor.. i sedamnest puta bolji mjenjač i čudo ti što trošimo po gradu isto.. da poredimo 170CR i ovo pa hajde..
to da pušim priču marketinga.. apsolutno netačno.. ja sam znao šta me čeka kad sam uzimao benzin.. i iskreno na moju kilometražu boli me briga trošim li 2, 3 ili 5 litara više od nekog brundavog dizela..
ja fino rekoh da nisam stručnjak.. fino rekoh da troši kako kad od 9 do 12.. kako kad ga stisnem.. drugo relacija grbavica-ciglane-stup-baščaršija-bare-grbavica.. board pokazuje 8.8 l.. normalna vožnja.. uz jedan lagani kick down na semaforu.. treće.. dsg sa 7 brzina troši manje nego ručni mjenjač... četvrto.. sad i da uslikam kazaće neko da lažem.. da sam vozio niz ivan itd
eh sad moguće je da ste vi letači.. presretači nafurači.. ali s normalnom vožnjom ja mogu voziti ovu oktaviju ispod 9 po gradu.. ako se to i ne sviđa vlasnicima dizela.. šta ću im ja.. imam dizel imam benzin.. dizel manje troši na otvorennoj cesti.. 30 konja manje.. dvije sekunde sporije.. ne znam koliko decibela glasnije.. eh sad to što audi PD troši isto a ide sporije od škodilaka.. to je druga stvar..
i stvarno kakvo je to poređenje cupra od 240 ks i škodilak od 160 ks.. ja imam 20 konja više od tebe i tri puta moderniji motor.. i sedamnest puta bolji mjenjač i čudo ti što trošimo po gradu isto.. da poredimo 170CR i ovo pa hajde..
to da pušim priču marketinga.. apsolutno netačno.. ja sam znao šta me čeka kad sam uzimao benzin.. i iskreno na moju kilometražu boli me briga trošim li 2, 3 ili 5 litara više od nekog brundavog dizela..
-
whow
#41 Re: Volkswagen passat b 5.5
Pa ti ako hoced vjeruj , ako neces to je tvoj problem. Ja znam da ovaj passat trosi manje od Astre a razloga tome ima dosta izmedu ostaloga i to sto Astra ima samo 5 brzina i kada vozis 140 km/h motor se okrece na 4000rpm dok passat u sestoj brzini ide 140 na 3000 obrtaja . Takoder trebao bih da znas da je Astra vrlo tesko auto za svoju i to uz slabiji motor predstavlja razlog za vecu potrosnju. Sve u svemu ja tu nemam sta puno filozofirati i Astra i passat imaju board kompjuter i ovaj na passatu jasno pokazuje manju potrosnju.i ja licno nemam nikakvih prigovora bar kada je u pitanju potrosnja tako da razmisljati o dizelo nema bas puno smislaemko1234 wrote:hahahahahahahhaahhaado-šampion wrote:Sestrem' moraću ja na kurs vožnje kod nekog od vas, jebi me fakat ne kontam, meni zujalica od tone sa 90 KS i 1500 kubika ne može potrošiti ispod 10 u Sarajevu, još rijetko kad pređem 3000 o/min, a kod vas limuzine od preko tonu i po troše manje od 10.![]()
Od Sarajeva do Mostara jeste sve 80-90, tačno, ali ima jedan "mali" detalj koji većina zaboravi a to je da se uspinje uz Ivan i spušta niz Bradinu, znači prvo gas na uzbrdici a onda stalno kočenje na nizbrdici.![]()
![]()
![]()
,ado eo i ja kontam da zamolim za neki savjet..
-
emko1234
#42 Re: Volkswagen passat b 5.5
dobro whow* ja to razumijem da se passat vrti na 140km/h manje od astre al ne vozis ti stalno 140 i kako dolazis do tih 140km/h..gdje grad,gdje stani kreni rezim kad je guzva..gdje snijeg hladno vrijeme..passat je tezi od te astre punih 300-400kg ako ne i vise jos automat to mi je nejasno al eto ako kazes da je tako i ti i gaius onda nemamo sta da raspravljamo..mada je to meni stvarno malo cudno,s obzirom koliko znam o autima i koliko sam vozio te turbo benzince i znam kako se ponasaju
-
Valbon_1
#43 Re: Volkswagen passat b 5.5
A jel bi ti mogao promeniti tu tvoju "nameru", i umjesto tog Passata, da kupis BMW 320d E46, 150 PS, 330 NM, 6 brzina...a?XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
Probaj ovu opciju...ne verujem da ces se pokajati
Last edited by Valbon_1 on 10/11/2009 13:28, edited 1 time in total.
-
vnm
#44 Re: Volkswagen passat b 5.5
E34 je petica, a ne trica.Valbon_1 wrote:A jel bi ti mogao promeniti tu tvoju "nameru", i umjesto tog Passata, da kupis BMW 320d E34, 150 PS, 330 NM, 6 brzina...a?XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
necu komentarisati to sto je star ko grcka jer vjerujem da si mislio neki noviji model.
-
emko1234
#45 Re: Volkswagen passat b 5.5
ako je naveo ove karakteristike onda je vjerovatno mislio na e46 facelift..320d sa 150 ks
malo precizniji iduci put,prijedlog dobar auto manje a vjeorvatno i skuplje pa opet ...
-
Valbon_1
#46 Re: Volkswagen passat b 5.5
vnm wrote:E34 je petica, a ne trica.Valbon_1 wrote:A jel bi ti mogao promeniti tu tvoju "nameru", i umjesto tog Passata, da kupis BMW 320d E34, 150 PS, 330 NM, 6 brzina...a?XXX__XX wrote:Namjeravam kupovati gore navedeni auto(passat b 5.5, 2003-2004 god.) 1.9 tdi. Pa zanimaju vasa misljenja, iskustva i savjeti da li 100 ili 131 konjska snaga.
necu komentarisati to sto je star ko grcka jer vjerujem da si mislio neki noviji model.
Izvinjavam se, moja greska. Znaci radi se o trici E 46 fejsilft.
-
emko1234
#47 Re: Volkswagen passat b 5.5
al svjedno ti je ta trica manja od passata i sigurno skuplja..odrzavvanje je isto sigurno skuplje za nju i nije bas najbolji prijedlog za nekoga kome je passat prvi izbor pri kupovini
-
jefferson
#48 Re: Volkswagen passat b 5.5
Problem i jeste u tome sto whow uporno poredi uslove voznje u kanadi (otvorene ceste, gradska voznja sa dosta sirim i duzim cestama itd).emko1234 wrote:dobro whow* ja to razumijem da se passat vrti na 140km/h manje od astre al ne vozis ti stalno 140 i kako dolazis do tih 140km/h..gdje grad,gdje stani kreni rezim kad je guzva..gdje snijeg hladno vrijeme..passat je tezi od te astre punih 300-400kg ako ne i vise jos automat to mi je nejasno al eto ako kazes da je tako i ti i gaius onda nemamo sta da raspravljamo..mada je to meni stvarno malo cudno,s obzirom koliko znam o autima i koliko sam vozio te turbo benzince i znam kako se ponasaju
Drugo, Astra ima 1.8ltr motor koji je prvenstveno napravljen za evropsko trziste i za trziste SAD i kanade dolazi sa izmjenjenom elektronikom, vecom potrosnjom kao posljedicom izmjenjene elktronike, a automatski mjenjac u tom autu je jednostavno katastrofa u kombinaciji sa tim motorom.
Uopstge nije sporno da je Passat 2.0T efikasno auto, ali za svoju snagu.
ja vozim Passata B5.5 sa 1.8T motorom i tiptronicom. kako god okrenes, na otvorenom ne moze ispod 8ltr, a ujutro kad je hladno, hoce popiti i 15ltr, prema board kompu, a ja sam ujutro izuzetno pazljiv sa gasom, ne vrtim auto preko 2,500 obrtaja itd.
Stoga, te price kako auto trosi 8ltr u BH uslovima, nasa zima, nasa gradska voznja, moze neko macku o rep okaciti. Pa moja Skoda Octavia 1.9tdi sa 105ks u gradu zimi trosi 7.5ltr, a svi koji su vozali taj motor znaju kako je on stedljiv!
-
whow
#49 Re: Volkswagen passat b 5.5
jefferson wrote:Problem i jeste u tome sto whow uporno poredi uslove voznje u kanadi (otvorene ceste, gradska voznja sa dosta sirim i duzim cestama itd).emko1234 wrote:dobro whow* ja to razumijem da se passat vrti na 140km/h manje od astre al ne vozis ti stalno 140 i kako dolazis do tih 140km/h..gdje grad,gdje stani kreni rezim kad je guzva..gdje snijeg hladno vrijeme..passat je tezi od te astre punih 300-400kg ako ne i vise jos automat to mi je nejasno al eto ako kazes da je tako i ti i gaius onda nemamo sta da raspravljamo..mada je to meni stvarno malo cudno,s obzirom koliko znam o autima i koliko sam vozio te turbo benzince i znam kako se ponasaju
Drugo, Astra ima 1.8ltr motor koji je prvenstveno napravljen za evropsko trziste i za trziste SAD i kanade dolazi sa izmjenjenom elektronikom, vecom potrosnjom kao posljedicom izmjenjene elktronike, a automatski mjenjac u tom autu je jednostavno katastrofa u kombinaciji sa tim motorom.
ja vozim Passata B5.5 sa 1.8T motorom i tiptronicom. kako god okrenes, na otvorenom ne moze ispod 8ltr, a ujutro kad je hladno, hoce popiti i 15ltr, prema board kompu, a ja sam ujutro izuzetno pazljiv sa gasom, ne vrtim auto preko 2,500 obrtaja itd.
Stoga, te price kako auto trosi 8ltr u BH uslovima, nasa zima, nasa gradska voznja, moze neko macku o rep okaciti. Pa moja Skoda Octavia 1.9tdi sa 105ks u gradu zimi trosi 7.5ltr, a svi koji su vozali taj motor znaju kako je on stedljiv!
Slazem se da je Astrin 1.8L motor mozda ipak kalibriran prema nekim Europskim standardima jer u USA/ Canadskim uslovima voznje ovaj motor mozda i najveca Astrina mana. Obzirom da ga konstantno moras vrtiti na obrtajima preko 3000rpm , ako hoces da pratis saobracaj, buka je stvarno veoma izrazena. Manuelni mjenjac je takodzer short geared , vjerovatno zbog boljeg ubrzanja tako da taj 1.8 l motor i manuelna transmisija cine jednu pomao krutu kombinaciju. Ja sam primjetio da cak i automobili poput Cobalta koji su jeftiniji od Astre imaju rafiniraniji osjecaj voznje nego Astra upravo zbog gore navedenih karakteristika. Ono u cemu je Astra superiorna je upravljacki sustav i podvozje. Sto se tice potrosnje kod Astre mislim da je preelika za klasu ali to je sto je.Astra je vjerovatno po konceptu pono Europskiji automobil od Golfa ili PAsata koji su konceptom ipak World Cars.
-
whow
#50 Re: Volkswagen passat b 5.5
jefferson wrote:Problem i jeste u tome sto whow uporno poredi uslove voznje u kanadi (otvorene ceste, gradska voznja sa dosta sirim i duzim cestama itd).emko1234 wrote:dobro whow* ja to razumijem da se passat vrti na 140km/h manje od astre al ne vozis ti stalno 140 i kako dolazis do tih 140km/h..gdje grad,gdje stani kreni rezim kad je guzva..gdje snijeg hladno vrijeme..passat je tezi od te astre punih 300-400kg ako ne i vise jos automat to mi je nejasno al eto ako kazes da je tako i ti i gaius onda nemamo sta da raspravljamo..mada je to meni stvarno malo cudno,s obzirom koliko znam o autima i koliko sam vozio te turbo benzince i znam kako se ponasaju
Slazem se da je Astrin 1.8L motor mozda ipak kalibriran prema nekim Europskim standardima jer u USA/ Canadskim uslovima voznje ovaj motor mozda i najveca Astrina mana. Obzirom da ga konstantno moras vrtiti na obrtajima preko 3000rpm , ako hoces da pratis saobracaj, buka je stvarno veoma izrazena. Manuelni mjenjac je takodzer short geared , vjerovatno zbog boljeg ubrzanja tako da taj 1.8 l motor i manuelna transmisija cine jednu pomao krutu kombinaciju. Ja sam primjetio da cak i automobili poput Cobalta koji su jeftiniji od Astre imaju rafiniraniji osjecaj voznje nego Astra upravo zbog gore navedenih karakteristika. Ono u cemu je Astra superiorna je upravljacki sustav i podvozje. Sto se tice potrosnje kod Astre mislim da je preelika za klasu ali to je sto je.Astra je vjerovatno po konceptu pono Europskiji automobil od Golfa ili PAsata koji su konceptom ipak World Cars.