Ja nisam uopšte htjela karticu, ali na poslu mi rekli da je moram imati i da samo tako mogu primati platu. Kada sam prošle godine potpisala ugovor kamate su bile 14%. A za obračun htio ne htio moraš platiti 4 km. Znala sam za 2km pa mi je i to izgledalo puno. Ove 4km su čisto mafijaško iznuđivanje.IDEA wrote:Na kraju ću i samu karticu vratiti.
O kreditima i karticama...
Moderator: anex
-
A71
#26 Re: O kreditima i karticama...
-
nejla x
#27 Re: O kreditima i karticama...
ja imam visa electron debitnu karticu u intesa san paolo banci. sad na izvodu za decembar ima stavka odbijenih 10 km kao godišnja naknada za tu karticu.
otišla sma do banke jer dosad nikad nisu to naplaćivali( znam da ima godišnja naknada za kreditne kartice) i objasnili su da su to sve banke sad uvele jer kao plaćaju licencu visi i da su tu odluku donijeli u julu ove godine. na moj upit zašto nisam obaviještena i zašto me nisu pitali da li ja želim tu karticu nakon što su uveli plaćanje nisu imali odgovora. jednostavno to je meni previše uzeti tek tako sa računa bez obavijesti bez upita klijentu. Da li se nekome još slično desilo i da li su stavrno i druge banke to uvele?
otišla sma do banke jer dosad nikad nisu to naplaćivali( znam da ima godišnja naknada za kreditne kartice) i objasnili su da su to sve banke sad uvele jer kao plaćaju licencu visi i da su tu odluku donijeli u julu ove godine. na moj upit zašto nisam obaviještena i zašto me nisu pitali da li ja želim tu karticu nakon što su uveli plaćanje nisu imali odgovora. jednostavno to je meni previše uzeti tek tako sa računa bez obavijesti bez upita klijentu. Da li se nekome još slično desilo i da li su stavrno i druge banke to uvele?
-
lenhi
#28 Re: O kreditima i karticama...
Ja imam maestro debitnu karticu. Ne odbijaju mi za sad nista. Cak je i obavjestenje sms-om o prispjecu novca na racun besplatno.
Meni treba kartica sa kojom mogu plaćati na internetu povremeno neke knjige, a da ne bude priča o kreditnoj kartici, limitima i tome slično. To je obična pljačka.
Gdje mogu dobiti karticu kojom bi plaćao na internetu bez velikih troškova prema banci? (naravno pred plaćanje internetom polozio bih na racun toliko koliko mi treba za plaćanje knjige)
Meni treba kartica sa kojom mogu plaćati na internetu povremeno neke knjige, a da ne bude priča o kreditnoj kartici, limitima i tome slično. To je obična pljačka.
Gdje mogu dobiti karticu kojom bi plaćao na internetu bez velikih troškova prema banci? (naravno pred plaćanje internetom polozio bih na racun toliko koliko mi treba za plaćanje knjige)
-
nera18
#29 Re: O kreditima i karticama...
eh upravo
da li ijedna banka nudi internet kartice s punjenjima il necim slicnim?
- Karabaja
#30 Re: O kreditima i karticama...
-
nera18
#31 Re: O kreditima i karticama...
Karabaja wrote:nera18 !
- exliberal
#32 Re: O kreditima i karticama...
da vam kazem moje iskustvo sa karticama.
Ja nisam u bosni (u kanadi sam) i ovdje su kartice normalna stvar. Isto kao i dole i ovdje ima ljudi koji nemaju dobru kreditnu istoriju pa zbog toga placaju kamate od 21 % ( samo da nekazete da vas dole deru). Ako imas dobru istoriju onda ti ili sami nude nize kamate ili ih ti nazoves i kazes necu toliku kamatu mozete li spustit, ako ne ja odoh negdje drugo,ako si dobra musterija spustit ce ti sigurno.
Ja imam meni se cini 6 kartica ali koristim samo 2, sve imaju ralicite credit limit i kamate. Trenutno koristim RBC platinum visa card jer mi je kamata na njoj prime +2.25 sto dodje 8.25% . Mastercard mi je 12% ali kod njih imam cash back 2% ( godisnja clanarina je 50$). Amex platinum imam takodjer ali nju nekoristim jer nenude nista a kamata je 12 %. Amex je dobar ako kupujes recimo karte za koncerte. Sa amexom imas opciju za presale (kupujes par dana prije nego sto krene zvanicna prodaja) ili imas jump the line ( necekas u redu kad se ulazi ) samo pokazes kartu i amex i prolazis preko reda.
Inace sve kartice imaju dobru zastitu i znalo mi se desit da kupim nesto preko interneta i koristim karticu i za sat vremena dobijem poziv od njihovg sec.department koji provjerava dali sam ja napravio tu transakciju. Isto tako kad idem kuci uvijek nazovem kartice i najavim da cu biti u europi i da cu koristit kartice tako da oni znaju da sam to ja i da nevrse blokiranje.
Kreditne kartice NIKAD nekoristite za podizanje gotovine. To sam primjetio da je u Bosni sasvim normalna stvar. Kreditne kartice vam daju grace period ( free period) od 30-45 dana od dana kupovine do dana placanja ako kupujete robu ali ako podizete novac odmah vam krece interes tako da tu nakraju najebete ko zuti.Krediti i kreditne kartice su normalna stvar sve dok znate svoje limite ali ako se zanesete .............

Ja nisam u bosni (u kanadi sam) i ovdje su kartice normalna stvar. Isto kao i dole i ovdje ima ljudi koji nemaju dobru kreditnu istoriju pa zbog toga placaju kamate od 21 % ( samo da nekazete da vas dole deru). Ako imas dobru istoriju onda ti ili sami nude nize kamate ili ih ti nazoves i kazes necu toliku kamatu mozete li spustit, ako ne ja odoh negdje drugo,ako si dobra musterija spustit ce ti sigurno.
Ja imam meni se cini 6 kartica ali koristim samo 2, sve imaju ralicite credit limit i kamate. Trenutno koristim RBC platinum visa card jer mi je kamata na njoj prime +2.25 sto dodje 8.25% . Mastercard mi je 12% ali kod njih imam cash back 2% ( godisnja clanarina je 50$). Amex platinum imam takodjer ali nju nekoristim jer nenude nista a kamata je 12 %. Amex je dobar ako kupujes recimo karte za koncerte. Sa amexom imas opciju za presale (kupujes par dana prije nego sto krene zvanicna prodaja) ili imas jump the line ( necekas u redu kad se ulazi ) samo pokazes kartu i amex i prolazis preko reda.
Inace sve kartice imaju dobru zastitu i znalo mi se desit da kupim nesto preko interneta i koristim karticu i za sat vremena dobijem poziv od njihovg sec.department koji provjerava dali sam ja napravio tu transakciju. Isto tako kad idem kuci uvijek nazovem kartice i najavim da cu biti u europi i da cu koristit kartice tako da oni znaju da sam to ja i da nevrse blokiranje.
Kreditne kartice NIKAD nekoristite za podizanje gotovine. To sam primjetio da je u Bosni sasvim normalna stvar. Kreditne kartice vam daju grace period ( free period) od 30-45 dana od dana kupovine do dana placanja ako kupujete robu ali ako podizete novac odmah vam krece interes tako da tu nakraju najebete ko zuti.Krediti i kreditne kartice su normalna stvar sve dok znate svoje limite ali ako se zanesete .............
-
stidljiv
#33 Re: O kreditima i karticama...
ProCredit banka, Visa debitna kartica..provjereno. Mjesecna naknada 1 KM...izdavanje kartice besplatno.nera18 wrote:eh upravo
- Globus
#34 Re: O kreditima i karticama...
Ajd da ne trazim nit otvaram novu temu ova je bila zadnja aktivna slicna onome sto mi treba
Imo sam na kartici Prije par dana -4 KM (debitna je u pitanju rajfajzen) i odem uplatim 25 KM i odmah potrosio 20 na netu .. Danas odem uplatim ponovo i provjerim stanje .. kad tamo -9
Nisam isao do banke po izvod jer je tad vec bila zatvorena a nisam na tom mjestu gdje banka gledo stanje ...Jel se jos nekome desavalo :/
-
jus-justice
#35 Re: O kreditima i karticama...
e stvarno mi idu na nerve ovi insajderi! (prepoznace se) A sto se kartica tice - ovi sto ne znaju kako na kraj sa njima sigurno isto mogu reci i za lovu u ruci!!!! Kod nas uopste nije razvijena svijest potrosaca, ni u kom smislu! Svi vide limit na kartici i hopaaaa ko da nisu njegove pare. e onda se hvataju za glavu kad odlete u minus! Poenta je da znas kontrolisat sebe i naravno, da znas koliko se mozes protegnut. ja imam kratice godinama i mogu reci ZIVJELE KARTICE!!!
kreditnu iskoristila jednom u zivotu kad mi je zatrebalo - u momentu otisla, platila sto mi je trebalo, dozivjela nezaboravno iskustvo. jest da i sad otplacujem, al vriejdilo je. isto tako, limit na debitnoj cuvam ko crni stek. ako bas zagusti da ne moram mislit od kog cu posudit, vec posudim sama od sebe. a to sto se hvatate za par maraka provizije... halooo, pa koliko vise od toga potrosite u apsolutno nepotrebno! dajte se kontrolirat ljudi 
-
♥ Julianna ♥
#36 Re: O kreditima i karticama...
Dabogda ih grom spalio!
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#37 Re: O kreditima i karticama...
I like karticas tooexliberal wrote:da vam kazem moje iskustvo sa karticama.
Kreditne kartice NIKAD nekoristite za podizanje gotovine. To sam primjetio da je u Bosni sasvim normalna stvar. Kreditne kartice vam daju grace period ( free period) od 30-45 dana od dana kupovine do dana placanja ako kupujete robu ali ako podizete novac odmah vam krece interes tako da tu nakraju najebete ko zuti.Krediti i kreditne kartice su normalna stvar sve dok znate svoje limite ali ako se zanesete .............![]()
-
♥ Julianna ♥
#38 Re: O kreditima i karticama...
a kako moze da ne platiš članarinu?
-
jus-justice
#39 Re: O kreditima i karticama...
dabogda se svaka pozlatila!

- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#40 Re: O kreditima i karticama...
bar u SAD moze, ali moras imati dobru kreditnu historiju, tj. tvoj kreditni report on nekih nazad 7 godina mora biti vrlo-vrlo dobar ili odlican ( kvalifikuje se onaj ko: ne kasniti sa redovnom otplatom ,te omjer koristenog kredita na kartici ili karticama da je nekih 30% najvise je najbolje da dugu i kvalitetni bodovni saldo, te ne cesto trazenje istih kartica)♥ Julianna ♥ wrote:a kako moze da ne platiš članarinu?
Evo liste sa no annual fees( no godisnja clanarina)
http://www.creditcards.com/0-apr-credit-cards.php
PS
licno nikad nisam platio kamatu osim jednom neznajuci pravilo
- corolla02
#41 Re: O kreditima i karticama...
u BiH je sve prepisano sa zapada pa ce brzo i to vjerujemcorolla02 wrote:bar u SAD moze, ali moras imati dobru kreditnu historiju, tj. tvoj kreditni report on nekih nazad 7 godina mora biti vrlo-vrlo dobar ili odlican ( kvalifikuje se onaj ko: ne kasniti sa redovnom otplatom ,te omjer koristenog kredita na kartici ili karticama da je nekih 30% najvise je najbolje da dugu i kvalitetni bodovni saldo, te ne cesto trazenje istih kartica)♥ Julianna ♥ wrote:a kako moze da ne platiš članarinu?
Evo liste sa no annual fees( no godisnja clanarina)
http://www.creditcards.com/0-apr-credit-cards.php
PS
licno nikad nisam platio kamatu osim jednom neznajuci praviloi to pri transferu kredita/para sa jedne na drugu
- corolla02
- corolla02
#43 Re: O kreditima i karticama...
my pc is acting strange 
-
♥ Julianna ♥
#44 Re: O kreditima i karticama...
Ovog nema u BiH. Ovdje bi nama naplatili i proviziju na gaće da mogu ikako
P.S Jao grozno, stvarno bi trebao ukrotiti taj računar više
P.S Jao grozno, stvarno bi trebao ukrotiti taj računar više
-
SA 071
#45 Re: O kreditima i karticama...
Ja sam svoje kreditne kartice vratio. Imas limit na debitnoj (ako primas platu preko RBA) tako da ti kreditna i ne treba. Pogotovo kada ti uzimaju 4 KM svaki mjesec bez obzira da li ih koristis. To je cca 50 KM godisnje. A za sta?IDEA wrote:Danas dobila izvod iz RFB kako je lijepa "0" na računuJa sam isto uradila. Iskoristila sam akciju kod Unicredit banke koja je bila do 31.12. Kamata oko 6,5% bez žiranata idr. i zatvorila kreditnu u RFB. Nakon toga sam karticu ostavila kući, "zlu ne trebalo" ali u novčaniku mi više neće biti. Nije mi ni dug bio nešto prevelik ali sam se, svaki put kada dobijem izvod, osjećala k'o budala kada vidim koliku kamatu mjesečno plaćam. Kamata na kreditnu u RFB je prevelika i ako nešto treba kupiti uvijek postoji mogućnost Visa 24 ili slično. U bilo kom slučaju, kamate ili druge naknade su niže od RFB kreditne.
A ispod obavještenje "Obavještavamo vas da je snižena kamatna stopa koja se obračunava na korištenje sredstava odobrenog limita sa 15,99% na 14,99% Također promjenjena je mjesečna naknada za vođenje računa te ista sada iznosi 3,99 KM mjesečno" (prije je bila 1,99 KM - povečali samo 100%)
Ima li iko reči da ovo nije pljačka "na kvadrat". Na kraju ću i samu karticu vratiti. Čuj 3,99 KM nizašta.
A nisam ni znala kada su kamatu povisili na 15,99% ja cijelo vrijeme mislila da plaćam 14,99% i to mi je bilo previše.
Pljackasi...
- playerX
#46 Re: O kreditima i karticama...
Po postu naplaćujem 50 KM bez PDV-a. Ako ti odgovara cijena javi šta imaš za reklamirat, dogovorićemo se!Ja reklame i supljaka..Prijatelj ima American Express . O’so cojk u Amerku,I gle cuda nigdje ne primaju American Express..Da nije kojim slucajem imao Visu , zaglavio bi u corki..
Koliko imas provizije na reklamu???
- Biggy
#47 Re: O kreditima i karticama...
Alma_Sarajka wrote:Ovako, sto se tice AmEx-prezadovoljna! Dodatni korisnik placa 25 KM godisnje. Imas online pristup racunu, mozes podici kredit do 10 000 KM, podici gotovinu do 150 EUR (samo na gotovinu 20%),a prilikom kupovine roba i usluga nema.
Racun ti dolazi kuci, odes u baku i platis bez provizije.
U Unitc-u imas njihove prostorije, a i web stranicu http://www.americanexpress.ba pa potrazi sto te zanima.
Pozdrav!
Bez uvrede, al gdje si ti krenula u inostranstvo s karticom na koju mozes dici 150 eura casha??
A ako imas zlatni AMEX, mozes dici CAK 300 eura. Ludilo. To se zove high life. Ko zna mozda i ja sebi jednog dana priustim AMEX. Pa da osjetim cari beskrajnog bogatstva i raskosi.
Smece od kartice.
-
melb26sa
#48 Re: O kreditima i karticama...
Bez uvrede, ali nijedna normalna kreditna kartica ti nece dati vise od $200-500 da dignes na bankomatu a i to sa masnim kamatama - ocekuj preko 20%. Hoces kesh - koristi svoju debitnu za dizanje love. Zna se za sta se koristi kreditna kartica.Biggy wrote:Alma_Sarajka wrote:Ovako, sto se tice AmEx-prezadovoljna! Dodatni korisnik placa 25 KM godisnje. Imas online pristup racunu, mozes podici kredit do 10 000 KM, podici gotovinu do 150 EUR (samo na gotovinu 20%),a prilikom kupovine roba i usluga nema.
U Unitc-u imas njihove prostorije, a i web stranicu http://www.americanexpress.ba pa potrazi sto te zanima.
Pozdrav!
Bez uvrede, al gdje si ti krenula u inostranstvo s karticom na koju mozes dici 150 eura casha??
A ako imas zlatni AMEX, mozes dici CAK 300 eura. Ludilo. To se zove high life. Ko zna mozda i ja sebi jednog dana priustim AMEX. Pa da osjetim cari beskrajnog bogatstva i raskosi.
Smece od kartice.
Stari clanak iz 2004 ali objasnjava sta i kako >>>http://www.youngmoney.com/credit_basics/040216_01/
- Biggy
#49 Re: O kreditima i karticama...
Neistina, siris dezinformacije. Tebi "normalna" kartica ona na koju mozes dici 200-500 $??melb26sa wrote:Bez uvrede, ali nijedna normalna kreditna kartica ti nece dati vise od $200-500 da dignes na bankomatu a i to sa masnim kamatama - ocekuj preko 20%. Hoces kesh - koristi svoju debitnu za dizanje love. Zna se za sta se koristi kreditna kartica.Biggy wrote:Alma_Sarajka wrote:Ovako, sto se tice AmEx-prezadovoljna! Dodatni korisnik placa 25 KM godisnje. Imas online pristup racunu, mozes podici kredit do 10 000 KM, podici gotovinu do 150 EUR (samo na gotovinu 20%),a prilikom kupovine roba i usluga nema.
Pozdrav!
Smece od kartice.
Stari clanak iz 2004 ali objasnjava sta i kako >>>http://www.youngmoney.com/credit_basics/040216_01/
A ti onda lijepo naramak para pa kreni u inostranstvo. Tvojih ce 150 eura casha sa AMEX bit dovoljno da u Finskoj platis hamburger. U Danskoj dobi's i pomfrit uz to.
Pa se lijepo blamiraj kad treba platiti a ne primaju AMEX ili im pao link prema paymasteru. A bankomat dva metra od radnje ili cegavec....
-
melb26sa
#50 Re: O kreditima i karticama...
Zato se nema samo AMEX vec uzmes i M/C ili VISU. I ko to jos hoda okolo bez da ima bar $20-50 u dzepu?Biggy wrote:Neistina, siris dezinformacije. Tebi "normalna" kartica ona na koju mozes dici 200-500 $??melb26sa wrote:Bez uvrede, ali nijedna normalna kreditna kartica ti nece dati vise od $200-500 da dignes na bankomatu a i to sa masnim kamatama - ocekuj preko 20%. Hoces kesh - koristi svoju debitnu za dizanje love. Zna se za sta se koristi kreditna kartica.Biggy wrote: Bez uvrede, al gdje si ti krenula u inostranstvo s karticom na koju mozes dici 150 eura casha??
Smece od kartice.
A ti onda lijepo naramak para pa kreni u inostranstvo. Tvojih ce 150 eura casha sa AMEX bit dovoljno da u Finskoj platis hamburger. U Danskoj dobi's i pomfrit uz to.
Pa se lijepo blamiraj kad treba platiti a ne primaju AMEX ili im pao link prema paymasteru. A bankomat dva metra od radnje ili cegavec....
Ja ne vidim razloga da se dize kesh sa KREDITNE kartice (znaci POSUDJUJES pare od BANKE, ne od SEBE) osim ako si voljan kao bekan placati masovne provizije i kamate. Fino je upotrijebi i kupi stvar na karticu, ne kafu ili hamburger.
Ja govorim o karticama koje ja imam i koje su izdate u USA, ocito su bankovna pravila drugacija u Bosni. Mogu pretpostaviti da nema garancije preko kartice za kupljene proizvede, rentanje auta, osiguranje prilikom puta, a vjerovatno ne postoji zastita korisnika u slucaju prevare ili kradje identiteta.