Polovna kola do 8500 KM
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
radovna79
#26 Re: Polovna kola do 8500 KM
bio sam na Auto pijaci Mahala Osmaci ima dosta auta dobrih i po toj cijeni.... pogledaj stranicu --- NO LINKS ---
-
adisk
#27 Re: Polovna kola do 8500 KM
Najbolji savjeti!!!sinus wrote:Najteža cifra za kupovinu auta, posebno ako želiš nešto u klasi focusa,golfa itd...Za ove pare možeš da pronađeš auta iz te klase, ali najvjerovatnije je da su ta auta prevalila mnooooogooo km i da im je vračena kilometraža, i da su na granici mijenjanja gotovo svih dijelova što ćeš ti morati uraditi ako kupiš...Uvijek se može potrefiti odličan primjerak veće klase, a jeftin ali to se dešava samo u ekstremnim situacijama kada nekome stvarno trebaju novci hitno...i nikada više
Ja ti mogu samo reči da ne nasjedaš na pisanja po oglasima gdje mnogima "hitno" novci trebaju...gdje mnogi rade "rasprodaju" i slične stvari...Pare su tvoje, pare su u tvom novčaniku i ne žuri...kada si mogao čekati, lupam, 20 godina da kupiš auto, onda možeš sačekati i par mjeseci da pronađeš ono od kojeg te glava neće zaboliti...Oni koji prodaju trebaju da igraju oko tebe, a ne ti oko njih i to treba da ti buda uvijek u glavi kada budeš gledao auta...a obavezno auto odvesti na pregled ili povesti svog majstora...
Ako kupuješ od privatnog lica, obavezno ako ima garažu idi u garažu i vidi kakav je pod od garaže i ima li mrlje od ulja...papučice pregledaj, ako su izlizane, a auto ima malo km bježi od njega, isto tako ako su nove, a auto npr 2002 godište...sve su to neke sumnjive stvari...kada pališ auto provjeri da li je hauba topla, jer neka auta npr imaju problem pri hladnom paljenju, tako da pojedini vlasnici kada im javiš da dolaziš naprave 20-30 km da se auto dobro zagrije i onda pali ko mina, pa ti kada ga probaš sve radi super, i kada dođeš kući, prespavaš, auto ne može ili teško pali kada je hladno...I još nešto auto obavezno po danu pregledati kada se najbolje vidi...i ako te neko odvede u garažu da pregledaš auto neka ga napolje izveze tako da možeš sve pregledati...Sva stakla moraju biti isto godište koje je i auto, ili godinu starija ( to su ona sa zaliha ako ostanu pa ih ugrađuju ako je prelazna godina). Ako je bilo koje staklo mlađe od auta, iz nekog razloga je promijenjeno...
Još jedna stvar, dobra auta, večinom, od momenta kada njihov vlasnik pusti glas da prodaje auto, se prodaju u roku manje od mjesec dana...sva ona ostala kojima možda nešto fali prodaju se po oglasima više mjeseci i čame u autokućama...
Svaka cast.
-
noviprimitivac
#28 Re: Polovna kola do 8500 KM
prijatelju jesi kupio auto???
ja sam takodjer u fazi traženja auta za tu neku lovu ali nikako da se odlučim šta i kako.
upratio sam da peugeot 206 se može naći za tu cifru,šta mislite ko ima iskustva sa ovim autom(još bolje sa odredjenim modelima) ili recimo može se naći fiesta,meni jaran ima fiestu 1.4 tdci i zadovoljan je pravo ali slabo tih modela kod nas za naći,takodje 1.3 benz fiesta mislim da je ok.škoda fabia se može naći za ovu lovu ali ne znam nisam pametan,neko gore napisa za ovu seat ibizu pa odoh malo pročešljati po internetu a svaki savjet,mišljenje je dobrodošlo pa nek vam ne bude mrsko napisati koju riječ jer na današnjem vaktu ova cifra.....
ja sam takodjer u fazi traženja auta za tu neku lovu ali nikako da se odlučim šta i kako.
upratio sam da peugeot 206 se može naći za tu cifru,šta mislite ko ima iskustva sa ovim autom(još bolje sa odredjenim modelima) ili recimo može se naći fiesta,meni jaran ima fiestu 1.4 tdci i zadovoljan je pravo ali slabo tih modela kod nas za naći,takodje 1.3 benz fiesta mislim da je ok.škoda fabia se može naći za ovu lovu ali ne znam nisam pametan,neko gore napisa za ovu seat ibizu pa odoh malo pročešljati po internetu a svaki savjet,mišljenje je dobrodošlo pa nek vam ne bude mrsko napisati koju riječ jer na današnjem vaktu ova cifra.....
- citroen
#29 Re: Polovna kola do 8500 KM
noviprimitivac wrote:prijatelju jesi kupio auto???
Prijatelju,ako trazis savjete na ovom podforumu za kupovinu,znaj da nikad nista neces kupiti.Prvi koji ti spomene neko auto za kupovinu automatski se javlja sa drugim i kudeci prvu opciju a hvaleci drugu,pa onda treci se javi i hvali svoju opciju a kudi prvu i drugu i sve tako do neke pedesete opcije.Tj ako ti neko kaze da kupis 206,drugi ce reci da ona ne valja i da ti je bolje da uzmes pola,treci ce reci ne valja polo,uzmi punta itd.
-
ado-šampion
#30 Re: Polovna kola do 8500 KM
Fiesta dizel sumnjam da ćeš naći za te pare. Benzin, ja ti ne bih preporučio 1.3, Fordovi benzinci tih godišta hoće cugnut pravo a ko mrtav su konj, OSIM 1.25 16V, najbolji mali Fordov motor godinama. Ako ćeš Fiestu idi na tu opciju. Nekad prije je taj motor dolazio samo s najboljim paketom opreme, što je dodatni plus.noviprimitivac wrote:prijatelju jesi kupio auto???
- citroen
#31 Re: Polovna kola do 8500 KM
ado-šampion wrote:Fiesta dizel sumnjam da ćeš naći za te pare. Benzin, ja ti ne bih preporučio 1.3, Fordovi benzinci tih godišta hoće cugnut pravo a ko mrtav su konj, OSIM 1.25 16V, najbolji mali Fordov motor godinama. Ako ćeš Fiestu idi na tu opciju. Nekad prije je taj motor dolazio samo s najboljim paketom opreme, što je dodatni plus.noviprimitivac wrote:prijatelju jesi kupio auto???
Mali japanac,inace Yamahin motor
-
whow
#32 Re: Polovna kola do 8500 KM
1.)FABIA- najjeftinija od ponudenih , dakle mozes uzeti mlade auto sa manje km za iste pare. VW mehanika ,skodina cijena , dobra servisna mreza, extra pouzdano.
2.)Astra- more room -more zoom nego Fabia ali nesto skuplja ,limarija moze biti problem .U biti blizanac VW golfa na budgetu. Ima sve sto i Golf ali manje rafiniran.
3.)POLO-moj omiljeni izbor . Gradski malisan koji ce vas bez problema odvesti i na duzi put. Kvalitetan ,pouzdan, sarmantan ali preskup za klasu.
5.)Corsa -Malo auto sa srcem limuzune. Ovo auta sam nekoliko puta vozio od Minhena do SA i niti jednom nisam pomislio da se vozim u malome autu. Potrosnja
6.) Clio- je vozilo za ljude sa specificnim prohtjevima i potrebama . U svakom slucaju trebas pogledati u slucaju da si jedan od navedenih. Limarija
7.) Fiat Punto- Italijanska Fabia sa svim manama i vrlinama kojim se ponosi italijanska auto industrija.
8.) Golf 4- Iako zauzima osmo mjesto na mojoj listi u srcima vecina Bosanaca i Hercegovaca se nalazi na visokom drugom mjestu iza voljene dvice op.a G2D
9) Passat lubenicar
- Samo zbog nadimka
. Ovo je najbolji nadimak koje je vozilo ikada zasluseno dobilo. BTW ima li neko podatak o tome koliko se lubenica moze natrpati i lubenicara
10.) BMW - covjek se uci dok je ziv . Ovih dana na forumu naucih da se u Bosni moze uzeti BMW iz devedesetih u voznom stanju za 7-8 hiljada a da odrzavanje istoga ne odvodi u stecaj po prirodnom automatizmu , nego da postoje tipovi koji to prave -fusere a i djelovi nisu neka pljacka ,pa ako je tako jedan je moj cim se vratim u Bosnu (i Hercegovinu) taman i po cjenu da me prozovu Papanom ( jos se oni gnjetaju , mislim ti stari biimeri)
P.S.
Focus ni na mapi
2.)Astra- more room -more zoom nego Fabia ali nesto skuplja ,limarija moze biti problem .U biti blizanac VW golfa na budgetu. Ima sve sto i Golf ali manje rafiniran.
3.)POLO-moj omiljeni izbor . Gradski malisan koji ce vas bez problema odvesti i na duzi put. Kvalitetan ,pouzdan, sarmantan ali preskup za klasu.
5.)Corsa -Malo auto sa srcem limuzune. Ovo auta sam nekoliko puta vozio od Minhena do SA i niti jednom nisam pomislio da se vozim u malome autu. Potrosnja
6.) Clio- je vozilo za ljude sa specificnim prohtjevima i potrebama . U svakom slucaju trebas pogledati u slucaju da si jedan od navedenih. Limarija
7.) Fiat Punto- Italijanska Fabia sa svim manama i vrlinama kojim se ponosi italijanska auto industrija.
8.) Golf 4- Iako zauzima osmo mjesto na mojoj listi u srcima vecina Bosanaca i Hercegovaca se nalazi na visokom drugom mjestu iza voljene dvice op.a G2D
9) Passat lubenicar
10.) BMW - covjek se uci dok je ziv . Ovih dana na forumu naucih da se u Bosni moze uzeti BMW iz devedesetih u voznom stanju za 7-8 hiljada a da odrzavanje istoga ne odvodi u stecaj po prirodnom automatizmu , nego da postoje tipovi koji to prave -fusere a i djelovi nisu neka pljacka ,pa ako je tako jedan je moj cim se vratim u Bosnu (i Hercegovinu) taman i po cjenu da me prozovu Papanom ( jos se oni gnjetaju , mislim ti stari biimeri)
P.S.
Focus ni na mapi
-
noviprimitivac
#33 Re: Polovna kola do 8500 KM
za neku cifru do 9000 KM koju sam spreman da istresem,izbor mi se sveo na 4 automobila:
1.peugeot 206
2.opel corsa
3.ford fiesta
4-škoda fabia
naravno da dolaze u obzir i neka druga auta ali eto po mom skromnom poznavanju materije
svako mišljenje je dobro došlo pa Bujrum
1.peugeot 206
2.opel corsa
3.ford fiesta
4-škoda fabia
naravno da dolaze u obzir i neka druga auta ali eto po mom skromnom poznavanju materije
-
mobbarley
#34 Re: Polovna kola do 8500 KM
za te pare mozda mozes naci dobrog peugeota 406 98-9 godina dobijes limuzinu pravu
-
whow
#35 Re: Polovna kola do 8500 KM
Ovo gore izgleda kao prilicno inteligentna lista. Sve cetri automobila su iz tks.sub-kompakt klase koja vise ni na papiru nije klasa malih automobila. Primjera radi , nova Honda Fit koja koja pripada toj istoj sub compact klasi ima vise prostora nego sto je to imala Honda Accord iz 90-tih godina koje pripada tkz. srednjoj klasi ili recimo novi Nissan Sentra ima vise prostora nego Passat b5 ili b5.5. Dakle radi se o tome da probas kupiti sto novije auto sa manje kilometara sa te liste jer su svi auti na toj listi veoma solidni. Naravno da se razlikuju u detaljima i pojedinostima ali realno tebi je bitno da uzmes novije auto sa manje km u dobroj stanju . Dakle gledaj pa sta naleti. Sanse su da ce Peugeot vjerovatno bit skuplji od konkurencije , Fiesta tu odmah iza Peugeota dakle najvjerovatnije da je izbor izmedu Fabie i Corse. Licno mislim da su oba vozila stvarno extra . Rentao sam i staru i ovu novu Fabiu i moram reci da je Nova Fabia mnogo bolja . Bila je ova osnovna varijanta 1.2 HTP sa mislim 75 ks ali nemoj da te ovo zbuni jer je 75 ks potpuno dovoljno za tu Fabiu . Ljetos je ova Fabia bila na akciji za 16 G nova e sad nisam sigurna za koliko sada ide i dali mozes naci neku za 9 G vjerovatno NE. Ova prosla Fabia je takoder dobro bibikalo , jedna mi je zamjerka kod nje bila da je malo pretvrda ali sam ponovo bio odusevljen samim autom i njegovim lezanjem na cesti . Nova Corsa je u biti mnogo vece auto nego sto izgleda . Vozio sam je nekoliko puta do Minhena i Frankfurta i jednom sam je na autobanu nagulio pa skoro do 190 km/h i nisam mogao vjerovati da auto iz sub-compakt klase moze tako piciti. Ima dovoljno prostora za cetveroclanu obitelj a bez problema vozi uz brdo i sa 4 vrece cementa u gepekunoviprimitivac wrote:za neku cifru do 9000 KM koju sam spreman da istresem,izbor mi se sveo na 4 automobila:
1.peugeot 206
2.opel corsa
3.ford fiesta
4-škoda fabia
naravno da dolaze u obzir i neka druga auta ali eto po mom skromnom poznavanju materije![]()
- mrtva kokoš
#36 Re: Polovna kola do 8500 KM
Seat Ibizzanoviprimitivac wrote:za neku cifru do 9000 KM koju sam spreman da istresem,izbor mi se sveo na 4 automobila:
1.peugeot 206
2.opel corsa
3.ford fiesta
4-škoda fabia
naravno da dolaze u obzir i neka druga auta ali eto po mom skromnom poznavanju materije![]()

- respo
#37 Re: Polovna kola do 8500 KM
imam 2 prijatelja koji su kupili novu fabiu i novu corsu (stare verzije oba) ja sam imao novu 206
otprilike su svi stari sada oko 4-5 godina doduse ja sam svoju zamjenio za 206cc
niko se nije zalio od nas trojice vozio sam malo i fabiju i corsu i po mom misljenju su malo tvrde u odnosu na 206
sto se tice linije najljepsi mi je 206 al se o ukusima ne raspravlja tako da je to samo moje licno misljenje
sto se tice servisa 206-ice izadje te kao i ostali ako sve pravis u ovlastenim servisima znaci neka sredina
ostalo mi nista ne pada napamet
eh da 206-ice starije od 2003-e godine mogu imati problema sa elektronikom ako budes mogao trazi mladji jer je redizajn
otprilike su svi stari sada oko 4-5 godina doduse ja sam svoju zamjenio za 206cc
niko se nije zalio od nas trojice vozio sam malo i fabiju i corsu i po mom misljenju su malo tvrde u odnosu na 206
sto se tice linije najljepsi mi je 206 al se o ukusima ne raspravlja tako da je to samo moje licno misljenje
sto se tice servisa 206-ice izadje te kao i ostali ako sve pravis u ovlastenim servisima znaci neka sredina
ostalo mi nista ne pada napamet
eh da 206-ice starije od 2003-e godine mogu imati problema sa elektronikom ako budes mogao trazi mladji jer je redizajn
-
c0d14c
#38 Re: Polovna kola do 8500 KM
niknejm wrote:Mozda je glupo da prvi korak na forumu bude otvaranje teme, ali stvarno imam neke trileme...Dakle, vec mjesec dana sam u fazonu kupovine nekih kola za gore navedenu cifru (to mi je maksimum) ali kako prolazi vrijeme sve vise se zbunjujem i prosto ne znam sta da uradim mada sam mislio da imam cvrst stav..
Kupio bih benzinca (nije uslov ali zbog cijene..) sa klimom.Prva opcija mi je bio clio, a sad razmisaljam o fabiji ili polu, gledajuci oglase mogli bi se uklopiti u tu cifru..
Prihvatam sve dobronamjerne savjete..
FABIA
-
Broj 1
#39 Re: Polovna kola do 8500 KM
Pita me jedan prijatelj da li je moguce uvesti auto oldtimer staro 25 godina, radi se o spaceku? Zna li neko propise u BiH za ta stara vozila?
- respo
#40 Re: Polovna kola do 8500 KM
samo preko 30 godina
- cico x
#41 Re: Polovna kola do 8500 KM
prodam ti ja reno scenic-a 99' ,i jos ti ostane para od navedene cifre