Sverc i piratstvo na Ferhadiji
-
zonbirile
#26 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
polako,ali sigurno uklapamo se u sliku,vizuje velikana Bosanske misli,pa sve više ličima na N.Pazar,Kandahar.Ništa nije sveta,sve je dozvoljeno,sve u ime preživljavanja.
- clav
#27 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
upravo tako, neko prvo treba prezivjeti kao zivotinja, pa tek onda zivjeti kao gospodin
-
zonbirile
#28 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
---------------------------------------clav wrote:upravo tako, neko prvo treba prezivjeti kao zivotinja, pa tek onda zivjeti kao gospodin
da kada se po drugi put izmišlja rupa u saksiji,malo pročitaš kritički realizam i njegove predstavnike od Engleske do Rusije,pa vidiš da su metropole bile ogledalo napredka,bar kulise,ali je bio okrutan red-sirotinja sklonjena,marginalizirana.Ova dumina o preživljavanju,gdje 20 gladnih boraca krčmi nečiji šleper Malbora,može u Bosni i kod tebe proći,o bijelom i travi da ne pričam,alkohol također.Sve isti fol,a pokriče su igračke na baterije i to baš u glavnoj šetnici.Eno dedo na bivšoj Gradini,preko puta BBI prodaje jabuke u sepetu.Treba ukloniti ili dedu,ili BBI,zajedno ne idu.
- clav
#29 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
treba samo poceti kaznjavati i one sto kopaju po kontenjerima i mirna bosna 
- M.O.S-
#30 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
clav wrote:upravo tako, neko prvo treba prezivjeti kao zivotinja, pa tek onda zivjeti kao gospodin
treba samo poceti kaznjavati i one sto kopaju po kontenjerima i mirna bosna
- Edin H.
#31 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
zonbirile wrote:---------------------------------------clav wrote:upravo tako, neko prvo treba prezivjeti kao zivotinja, pa tek onda zivjeti kao gospodin
da kada se po drugi put izmišlja rupa u saksiji,malo pročitaš kritički realizam i njegove predstavnike od Engleske do Rusije,pa vidiš da su metropole bile ogledalo napredka,bar kulise,ali je bio okrutan red-sirotinja sklonjena,marginalizirana.Ova dumina o preživljavanju,gdje 20 gladnih boraca krčmi nečiji šleper Malbora,može u Bosni i kod tebe proći,o bijelom i travi da ne pričam,alkohol također.Sve isti fol,a pokriče su igračke na baterije i to baš u glavnoj šetnici.Eno dedo na bivšoj Gradini,preko puta BBI prodaje jabuke u sepetu.Treba ukloniti ili dedu,ili BBI,zajedno ne idu.
Dedu u haps
Ne moze se ocekivati da se iskorijeni sverc i tezge kada ne postoji sistem socijalne zastite gradjana.
-
zonbirile
#32 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
pa sad koliko je gladnih 10 Ferhadija bi bilo malo,a baš onih 10-tak švercera da imaju ekskluzivno pravo na to,smiješno je.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#33 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Prodavači polalitarskih ''markiranih'' parfema i slično su na Baščaršiji smetnja, agresivni su prema turistima. Ja, kao legalni turistički vodič moram intervenisati da zaštitim turiste od njihove nasrtljivosti. O prosjacima da i ne pričam.
Direktno ugrožavaju mene i sve one koji žive od turizma, uopšte. Turistima iz bijelog svijeta se ne mili vraćati kada moraju davati ''danak'' u eurima, samo da bi se bez incidenta oslobodili napasti.
Slažem se sa diskutantima koji su izjavili da Baš-čaršija i Ferhadija budu švercresko-prosjački ''očišćeni''. Život moj, moje porodice i svih onih koji žive od turizma u Sa zavisi od turista, a oni tako,...
Direktno ugrožavaju mene i sve one koji žive od turizma, uopšte. Turistima iz bijelog svijeta se ne mili vraćati kada moraju davati ''danak'' u eurima, samo da bi se bez incidenta oslobodili napasti.
Slažem se sa diskutantima koji su izjavili da Baš-čaršija i Ferhadija budu švercresko-prosjački ''očišćeni''. Život moj, moje porodice i svih onih koji žive od turizma u Sa zavisi od turista, a oni tako,...
- sodom
#34 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
"alo zaposlena, alo ti što hodas, okreni se lutkice, pa nisam ja takav klosar ko sto mislis,alica.k wrote:tzv. skeneriblack wrote:ma ljetne bashte su kriza, postaje sve tjeshnje, osjecam se kao na manekenskoj pisti, ili sa jelenskim rogovima na glavi, prava mahala, mjerkanje i ogovaranje
inace ja uvjek pozurim 100 na sat kad prolazim pored tih basti. i onda izgledam bitna i zaposlena.
OCAMIIIIIII KAKO BI TE NA KAFU ODVEOOOOOOOO "
- Jara
#35 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Nedavno je bilo na TV ( ne znam sad je l' TVSA ili Hayat ) - pokazuje jedan "uhvaćeni parfemaš" papir sa napisanom kaznom i žali se kako eto on ne prosi, pokušava nešto zaraditi a sad mora platiti kaznu, a drugi prose i više švercuju pa ništa.PipiDugaDevetka wrote:Prodavači polalitarskih ''markiranih'' parfema i slično su na Baščaršiji smetnja, agresivni su prema turistima. Ja, kao legalni turistički vodič moram intervenisati da zaštitim turiste od njihove nasrtljivosti. O prosjacima da i ne pričam.
Da li je inspekcija ipak počela raditi svoj posao?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#36 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Ovo je citat sa druge teme, ali je u vezi sa ovom temom. Krenulo je dakle, specijalci daju podršku inspektorima i redarima,...arman1 wrote:Jučer oko podneva prolazio sam kraj Ekonomskog fakulteta i primjetio veći broj ljudi iz jedinice za podršku.
Kasnije kad sam se vračao primjetio sam da je u toku hvatanje nelegalnih uličnih prodavača.
- JBT
#37 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Ti sto svercuju i prodaju piratluk po Ferhadiji imaju vise para nego svi ovdje zajedno. A pri tome se kina, pozorista, estrada topi kao santa leda. Da o vlasnicima ljetnih basti i ne govorim. I kojom logikom se odredjuje ko smije prodavati na Ferhadiji tu budalestinu, a ko ne smije (mislim da je to neko vec spomenuo).
Ima buvljaka po Sarajevu i previse. Tamo im je mjesto.
- PipiDugaDevetka
#38 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Đe si @JBT stari forumašu?!JBT wrote:Ti sto svercuju i prodaju piratluk po Ferhadiji imaju vise para nego svi ovdje zajedno. A pri tome se kina, pozorista, estrada topi kao santa leda. Da o vlasnicima ljetnih basti i ne govorim. I kojom logikom se odredjuje ko smije prodavati na Ferhadiji tu budalestinu, a ko ne smije (mislim da je to neko vec spomenuo).
Ne kaže se buvljak, nego buheća pijaca.
-
zonbirile
#39 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
protiv pametnih predloga,interesantno uvijek iste budale.
-
čuj_to?
#40 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
A gdje bi covjek sad' kupio ona kina za rezanje kupusa na tanko da nije enerpreneur-a na Fehadiji... haj' eto gdje?
Ozbiljno, sto Zonbrile veli sve vise licimo na te kasabe al' na pazarni dan...
-
zonbirile
#41 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
---------------------------------------------čuj_to? wrote:A gdje bi covjek sad' kupio ona kina za rezanje kupusa na tanko da nije enerpreneur-a na Fehadiji... haj' eto gdje?
fali razglas i ringišpil
- clav
#42 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
ma sta kazes, uvijek, jos iste, pa jos budalezonbirile wrote:protiv pametnih predloga,interesantno uvijek iste budale.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#43 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
trebam dvd vočmena najduža verzija
imal kod ferhadije šta od toga
imal kod ferhadije šta od toga
-
čuj_to?
#44 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
A gdje drugo ima "osam baterijE marka", il' durbin za cenera extra, il’….
Uglavnom zalosno da zalosnije ne moze bit’… kroz brda narendanog kupusa u Adidas po tene … a najzalosnije je to sto svi mi to gledamo svakodnevno, I niko nista.
E sad’, ako se sve to desava na centalnoj setackoj zoni/ulici, mos’ mislit sta je I kako je elsewhere… I na cestama I u institucijama I drustvu, I u …
Uglavnom zalosno da zalosnije ne moze bit’… kroz brda narendanog kupusa u Adidas po tene … a najzalosnije je to sto svi mi to gledamo svakodnevno, I niko nista.
E sad’, ako se sve to desava na centalnoj setackoj zoni/ulici, mos’ mislit sta je I kako je elsewhere… I na cestama I u institucijama I drustvu, I u …
- JBT
#45 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Dje si Pipi sha mai. Evo, ja se lagano pripremam za konacni obracun. Potomstvo naraslo pa se moze samo malo zabaviti, pa rekoh da se pocnem lagano pripremati.
"E sad’, ako se sve to desava na centalnoj setackoj zoni/ulici, mos’ mislit sta je I kako je elsewhere… I na cestama I u institucijama I drustvu, I u … "
Pa ovako nekako i ja razmisljam kad sam u ulozi turiste. Sta rec onda za nenavikle turiste koji nas posjete.
"E sad’, ako se sve to desava na centalnoj setackoj zoni/ulici, mos’ mislit sta je I kako je elsewhere… I na cestama I u institucijama I drustvu, I u … "
Pa ovako nekako i ja razmisljam kad sam u ulozi turiste. Sta rec onda za nenavikle turiste koji nas posjete.
-
zonbirile
#46 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
--------------------------------------------clav wrote:ma sta kazes, uvijek, jos iste, pa jos budalezonbirile wrote:protiv pametnih predloga,interesantno uvijek iste budale.
što se ti buniš,prepoznao se?Hajde nam objasni pored tolikih u stanju socionalnoj potrebi,kako 10-tak u Ferhadiji,prodaju svašta.Po kojem osnovi oni mogu,hajmo svi ,otvoriti 100 tezgi,u čemu je problem.Teška je situacija,može se uzorati i park.Koje proseravanje,treba saditi krompir mjesto cvijeća.Ako ne bude plina,svako ima pravo posjeći drveće u alejama.Elem situacija je teška i treba preživjeti.Nego,hoće li se opet u parku kod Vječnice oformiti stočna pijaca.
- clav
#47 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
mah to je bio osvrt na ovaj tvoj nekakav lajt pokusaj vrijedjanja radi drugacijeg misljenja, mada je to najmanji problem.zonbirile wrote:--------------------------------------------clav wrote:ma sta kazes, uvijek, jos iste, pa jos budalezonbirile wrote:protiv pametnih predloga,interesantno uvijek iste budale.
što se ti buniš,prepoznao se?Hajde nam objasni pored tolikih u stanju socionalnoj potrebi,kako 10-tak u Ferhadiji,prodaju svašta.Po kojem osnovi oni mogu,hajmo svi ,otvoriti 100 tezgi,u čemu je problem.Teška je situacija,može se uzorati i park.Koje proseravanje,treba saditi krompir mjesto cvijeća.Ako ne bude plina,svako ima pravo posjeći drveće u alejama.Elem situacija je teška i treba preživjeti.Nego,hoće li se opet u parku kod Vječnice oformiti stočna pijaca.
nisam ja nigdje rekao da se uzore park, isjece park i napravi stocna pijaca, vec da se tim zlotvorima ponudi nesto od cega mogu zivjeti, ako im je sverc jedini izvor prihoda. nije se nista postiglo ako ih samo otjeras, naci ce opet nesto vrlo moguce jos teze i nelegalnije od postojeceg, ne sumnjam ja u njihov nagon za prezivljavanje, kontas?
-
zonbirile
#48 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
@clav
pa ja tih napisah,novo društvo novi red i adet,možda okrutan,ali tako ti je.Drugo je to što imaš npr. u Koning strasse u Štutgartu,svirači,južnoamerikanci sa vatrom,balon sa gondolom Goodyear,ali nema ciganluka.Kod nas ti je obratno,sječam se čove pred katedralom sa divnom lutkom i perfomansom za djecu i šeširom za napojnicu,ali qurac dođoše drotovi mal ga ne razbiše,a dole niz Ferhadiju užas.To je stvar opredeljenja ,svijesti,pa i taj čova radi,nije u Telecomu,ali radi nešto za ugođaj,priznato na svim šetnicama svijeta.Sječam se i Peruanaca jedno ljeto ispred Svjetlosti,isto ih otjerali,ali cigančad na harmoniku zavijaju po Ferhadiji.
pa ja tih napisah,novo društvo novi red i adet,možda okrutan,ali tako ti je.Drugo je to što imaš npr. u Koning strasse u Štutgartu,svirači,južnoamerikanci sa vatrom,balon sa gondolom Goodyear,ali nema ciganluka.Kod nas ti je obratno,sječam se čove pred katedralom sa divnom lutkom i perfomansom za djecu i šeširom za napojnicu,ali qurac dođoše drotovi mal ga ne razbiše,a dole niz Ferhadiju užas.To je stvar opredeljenja ,svijesti,pa i taj čova radi,nije u Telecomu,ali radi nešto za ugođaj,priznato na svim šetnicama svijeta.Sječam se i Peruanaca jedno ljeto ispred Svjetlosti,isto ih otjerali,ali cigančad na harmoniku zavijaju po Ferhadiji.
-
čuj_to?
#49 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
@clav
Ja bih se u principu slazio s tobom da u I oko grada nema veliki broj pijaca na kojima se prodaje ta I takva roba. Al’ sta je fol, na pijaci se mora I nesto platiti (za sto Il’ tako nesto), iste I nisu fala bogu prometne ko Ferhadija itd, a ovdje puknes carsaf na ulicu, poredas finte koje prodajes I juris, galami “osam baterijE marka” i to ti ga business. Nema veze sto je to najreprezetativnija ulica u gradu kojom svaki turista I gost ovog grada prodje.
Ja ipak mislim da se to treba fino "ukloniti" iz Ferhadije… ima se brate gdje prodavat’ durbin, rezalo za kupus, parfem od 5 KM, secer-vata, kojekakve djundjuve, kravlja koža, a ne da se ljude u setnji kao najljepsom ulicom presrece I vuce za rukav.
A baste kafica su posebna prica—svaki put mi na pamet padne jedan bager s kasikom sirine ulice Ferhadija, pa da fino krene od Katedrale dole prema vjecnoj vatri.
Sto sam nesto radikalan danas.. a inace nisam takav.
Ja bih se u principu slazio s tobom da u I oko grada nema veliki broj pijaca na kojima se prodaje ta I takva roba. Al’ sta je fol, na pijaci se mora I nesto platiti (za sto Il’ tako nesto), iste I nisu fala bogu prometne ko Ferhadija itd, a ovdje puknes carsaf na ulicu, poredas finte koje prodajes I juris, galami “osam baterijE marka” i to ti ga business. Nema veze sto je to najreprezetativnija ulica u gradu kojom svaki turista I gost ovog grada prodje.
Ja ipak mislim da se to treba fino "ukloniti" iz Ferhadije… ima se brate gdje prodavat’ durbin, rezalo za kupus, parfem od 5 KM, secer-vata, kojekakve djundjuve, kravlja koža, a ne da se ljude u setnji kao najljepsom ulicom presrece I vuce za rukav.
A baste kafica su posebna prica—svaki put mi na pamet padne jedan bager s kasikom sirine ulice Ferhadija, pa da fino krene od Katedrale dole prema vjecnoj vatri.
Sto sam nesto radikalan danas.. a inace nisam takav.
- JBT
#50 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji
Kakvo crno prezivljavanje? Talovi su u pitanju. One koji prezivljavaju naci ces na Stupu. Svako ko prodaje CD- i DVD-ve legalno je budala. I legalni prodavci igracaka i svega ostalog.
Ma u stvari, kakva nam je drzava takva nam je Ferhadija. Ciganluk.
Ma u stvari, kakva nam je drzava takva nam je Ferhadija. Ciganluk.