posao u Sarajevu
-
Last_one
#26 Re: posao u Sarajevu
Procitah nekoliko vrijednih postova!
U biti, vjerujem da vise faktora igra ulogu u tome - dobiti posao ili ne. Ja sam pomalo ogorcena na nepotizam i plemena (kako neko rece) te sam se toga dohvatila. Naravo, treba iskljuciti svaki oblik generaliziranja ali ipak svakog obrazovanog covjeka koji ima osnovnu kulturu i manire (mala digresija: sjetih se kako mi je rodica pricala kada se svom kolegi obratila sa "Vi" a ovaj odgovorio "Ko mi"?) situacija gdje neko podcjeni tvoju fakultetsku diplomu, polozen akademski nivo engleskog jezika, elokvenciju, ideje..itd i na radno mjesto primi polupismenog "podobnog" covjeka - zaboli! Ja vjerujem da su mnogi bili u takvoj situaciji.Nazalost!
Sto se tice drzavne sluzbe i drzavnih firmi, tu mi je zao one marke sto posaljem biografiju! Znam takođe barem 6-7 primejera gdje odoba vec 2 mjeseca radi a onda tek raspisu konkurs za to radno mjesto da bi opravdali situaciju.
Tacno je da su strane firme i predstavnistva mozda i najveca sansa za kvalitetne ljude! Ja sam se fokusirala na to mada svuda trazim. Saljem biografije i za administrativne poslove koji zahtjevaju srednju skolu, jer nemam problem sa egom niti razmisljam na nacin da cu radije biti nezaposlena nego raditi ispod svoga obrazovanja.
U biti, vjerujem da vise faktora igra ulogu u tome - dobiti posao ili ne. Ja sam pomalo ogorcena na nepotizam i plemena (kako neko rece) te sam se toga dohvatila. Naravo, treba iskljuciti svaki oblik generaliziranja ali ipak svakog obrazovanog covjeka koji ima osnovnu kulturu i manire (mala digresija: sjetih se kako mi je rodica pricala kada se svom kolegi obratila sa "Vi" a ovaj odgovorio "Ko mi"?) situacija gdje neko podcjeni tvoju fakultetsku diplomu, polozen akademski nivo engleskog jezika, elokvenciju, ideje..itd i na radno mjesto primi polupismenog "podobnog" covjeka - zaboli! Ja vjerujem da su mnogi bili u takvoj situaciji.Nazalost!
Sto se tice drzavne sluzbe i drzavnih firmi, tu mi je zao one marke sto posaljem biografiju! Znam takođe barem 6-7 primejera gdje odoba vec 2 mjeseca radi a onda tek raspisu konkurs za to radno mjesto da bi opravdali situaciju.
Tacno je da su strane firme i predstavnistva mozda i najveca sansa za kvalitetne ljude! Ja sam se fokusirala na to mada svuda trazim. Saljem biografije i za administrativne poslove koji zahtjevaju srednju skolu, jer nemam problem sa egom niti razmisljam na nacin da cu radije biti nezaposlena nego raditi ispod svoga obrazovanja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#27 Re: posao u Sarajevu
ja nisam dovoljno kvalitetan za stranu firmu a bolji sam garant od 90% ovih što su "pošteno" upali u državnu službu
a nemam nigdje nikoga da kaže koju dobru riječ za mene
a strah me i lovu dati kakav sam nit posla nit love bi bilo
u ovakvom društvu najgore proslaze asocijali likovi koji ne idu u kafane
jer se u kafanama sve kod nas sređuje
a nemam nigdje nikoga da kaže koju dobru riječ za mene
u ovakvom društvu najgore proslaze asocijali likovi koji ne idu u kafane
- Alfons Kauders
#28 Re: posao u Sarajevu
kako nema? ja nasao posao par dana nakon sto sam doselio...Last_one wrote:Dragi moji,
ima li u ovome gradu uopšte sanse za zaposlenje....pogotovo za Sarajlije. Nedavno sam diplomirala prirodne nauke i buduci da je u mojoj struci jako malo mogucih mjesta za uposlenje pocela sam traziti nesto sto bih eventualno mogla raditi sa srenjoskolskim obrazovanjem (zavrsila sam gimnaziju) ali NEMA NI TOGA! Dajte mi neke ideje....trazim preko portala, o birou necu govoriti, saljem samoinicijativno CV-je u mailovima na koje mi nikad niko ne odgovori, slala sam pisma sa CV-jem....vise nemam ideje i polako pocinjem ocajavati.....![]()
doduse, nisam sarajlija...
- ofr
#29 Re: posao u Sarajevu
Haveru, to je to respect!Naucno dokazana cinjenica je da je sarajlijama najteze jer u svom rodjenom gradu jedino mi nismo niciji "zemljaci". Ipak, i za to ima rijesenje, a to je da pucas na visoko. Idi na interview-e za pozicije u stranim, profitno orijentisanim firmama gdje ce do izrazaja doci tvoje siroko obrazovanje, opsta kultura, elokvencija, gradjanski maniri ("uljudba" kako to kazu u bratskoj nam RH), to sto znas vezati kravatu na tri nacina u pet ujutro kad nema struje (zenski ekvivalent bi valjda bio vezati korzet i zakaciti na haltere carape sa natom, sve pod istim uslovima), to sto ustanes kada zensko prilazi stolu ili sto se konobarima obracas sa "vi", to sto znas nabrojati 4 albuma Nirvane, a ni jedan od Silvane... Sve neke sitnice i finese, ali nagomila ih se, a one cine razliku izmedju papka i ne-papka.
Vjeruj mi, sto je posao placeniji, to ove stvari igraju vecu ulogu. Naravno, desice se pa ce preko puta tebe sjediti neki polupismeni papak, ali onda je i bolje da ne prodjes i ne gledas ga svaki dan po 8 sati.
Naravno, zaboravi poslove u drzavnoj sluzbi, ta se sluzba ne dijeli po resorima, nego po plemenima. Papcima je uvijek bilo bitno biti "na drzavnoj sluzbi" i dobiti "pemziju". Na kraju krajeva, plate su tamo male (ogromne su u odnosu na sposobnost uposlenih), a i raditi cijeli zivot pored mediokriteta ciji je IQ manji od broja njihovih cipela je katastrofalno po mentalno zdravlje. Uglavnom, pikiraj na strane firme, tu imas takticku prednost. Javljaj se na pozicije koje su ti interesantne bez obzira koji se faks trazi (ja sam inzenjer masinstva bez dana rada u struci), bitno je da oni znaju da si univerzitetski obrazovana. Pogotovu sada kada imas ove "univerzitete" u Travniku, Bijeljini ili Donjoj Bobosnici vecina ce za mjesto npr. "key account manager" odabrati tebe, nego nekog "diplomanta" Ekonomskog fakulteta u Cevljanovicima. Kada se javljas za poslove gdje se trazi ekonomski, pravni ili FPN imaj u vidu da je tu koncentracija papaka visestruko veca nego u opstoj populaciji.
- Van Halen
#30 Re: posao u Sarajevu
Cura ne iznosi predrasude nego čistu realnost. ako ti misliš da njen tekst nije na mjestu onda Ti nemaš blage veze sa realnošću u ovom gradu.Gospoda Ministarka wrote:Sirotica bas mi te zaoLast_one wrote:Znaci da nemam familijarni background ili korijene u npr. Sandzaku ili Istocnoj Bosni!
Nije da prozivam, al sam se u zadnjih 2 mjeseca susrela sa jako puno oblika nepotizma........ evo recimo ja imam veoma jaku porodicu s mamine strane, s oceve strane iz I.B pa se opet sama snalazim i niko od njih mi ni za jedan posao nije pomogao... pa da bi nasla bilo kakav posao okani se predrasuda!!!
- Erzsebet
#31 Re: posao u Sarajevu
Otkako sam se vratio iz Budimpešte, s AIESEC prakse, ne mogu da nađem pošten i dobro plaćen posao u struci, a to je već godinu dana. Ponudili su mi da radim za jednu firmu, u okviru sufinansiranja pripravnika, za ukupno 500tinjak KM (zajedno s toplim obrokom), što sam hladno odbio. Ponegdje sam takođe imao prevelike zahtjeve, jer nisam pristajao ne kretenske uslove (u jednoj firmi je u ugovoru stajalo da ako ih napustim u narednoj godini, moram sav zarađeni novac vratiti, a nudili su 600 KM ukupno), nisam dao da me potcijenjuju, niti da nekome robujem ni za šta. Prije toga sam radio kao student na državnim televizijama i nosim i dobra i loša iskustva, ali je činjenica da i oni samo izrabljuju ljude, jer su očekivali da radim još 2-3 godine džaba, pa da me možda zaposle, a možda i ne.
Ne poznajem nikoga ko se regularno zaposlio, osim moje sestre, koja je davno našla posao, ali sad je opet bez posla (jer je ta njena firma otišla iz BiH) i dugo je tako). Jedna prijateljica radi u familijarnoj firmi zvanoj ASA, druga je imala štelu da počne u jednoj banci, pa joj je to bila odskočna daska za dalje, drugovi su čak imali štele i za volontiranje (jedan je u Opštini Centar, drugi u nekom ministarstvu), jedan prijatelj ima slovenski pasoš i trlja guzicu u Triglavu za 700 KM (a ni to ne bi dobio da je samo Bosanac), jednom je tata bio doktor, pa je i fakultet završio na štelu, i sad radi preko štele kao doktor, jedan radi u kulturnoj instituciji preko stranke, jedan je radio u Ministarstvu prostornog uređenja i okoliša mjesecima prije konkursa, itd., itd., da ne nabrajam više. Da mi je bar jedan pozitivan primjer, naveo bih ga, ali zaista ne znam nijedan, iako poznajem hiljade ljudi u ovom gradu.
I ja sam sve svoje dosadašnje poslove nalazio preko poznanstava. Radio sam na izborima od 2000. do 2008. isključivo preko veze, kao i neke druge poslove. Sad ne mogu da nađem ništa, a neću nikoga da pitam, sačekaću još malo i odoh u privatluk, jer ne dam guzice za radno mjesto od 600 KM. Pa čistačica u Brčkom ima 700 KM.
Ne poznajem nikoga ko se regularno zaposlio, osim moje sestre, koja je davno našla posao, ali sad je opet bez posla (jer je ta njena firma otišla iz BiH) i dugo je tako). Jedna prijateljica radi u familijarnoj firmi zvanoj ASA, druga je imala štelu da počne u jednoj banci, pa joj je to bila odskočna daska za dalje, drugovi su čak imali štele i za volontiranje (jedan je u Opštini Centar, drugi u nekom ministarstvu), jedan prijatelj ima slovenski pasoš i trlja guzicu u Triglavu za 700 KM (a ni to ne bi dobio da je samo Bosanac), jednom je tata bio doktor, pa je i fakultet završio na štelu, i sad radi preko štele kao doktor, jedan radi u kulturnoj instituciji preko stranke, jedan je radio u Ministarstvu prostornog uređenja i okoliša mjesecima prije konkursa, itd., itd., da ne nabrajam više. Da mi je bar jedan pozitivan primjer, naveo bih ga, ali zaista ne znam nijedan, iako poznajem hiljade ljudi u ovom gradu.
I ja sam sve svoje dosadašnje poslove nalazio preko poznanstava. Radio sam na izborima od 2000. do 2008. isključivo preko veze, kao i neke druge poslove. Sad ne mogu da nađem ništa, a neću nikoga da pitam, sačekaću još malo i odoh u privatluk, jer ne dam guzice za radno mjesto od 600 KM. Pa čistačica u Brčkom ima 700 KM.
- Pikaboo
#32 Re: posao u Sarajevu
Svratite samo u Opstinu na Ilidzi pa pogledajte ko tamo radi.Ne kazem da ljudi netreba da rade ako su dosli iz nekog drugog mjesta ili zemlje,ali sta je s nama koji nemamo te tolike rodbinske veze.
Prije par mjeseci sam bila u poreskoj upravi na Ilidzi.Prvo sto je zena bila drcna uzasno,drugo sto je jedva pricala Bosanski,za nju je moje ime muskog roda,trece,zena nezna sta pise na papiru jer jedva i prica nas jezik,mi pokusavali da joj rastumacimo a ona nama na kraju kaze da mi treba da pricamo Albanski jer su Albanci bolji ljudi od nas???Iz cista mira,bez ikakvog potenciranja takve teme od strane mene.Ja mislim da je ona tu zavrsila bez ikakve stele.Sigurna sam u to....al u pindicicima!
Ko je dobio posao bez necije pomoci je rodjen pod sretnom zvijezdom.Ima i takvih slucajeva i drago mi je da ima,onda pomislim da cu nekad i ja zalutati pod tu zvijezdu.
Prije par mjeseci sam bila u poreskoj upravi na Ilidzi.Prvo sto je zena bila drcna uzasno,drugo sto je jedva pricala Bosanski,za nju je moje ime muskog roda,trece,zena nezna sta pise na papiru jer jedva i prica nas jezik,mi pokusavali da joj rastumacimo a ona nama na kraju kaze da mi treba da pricamo Albanski jer su Albanci bolji ljudi od nas???Iz cista mira,bez ikakvog potenciranja takve teme od strane mene.Ja mislim da je ona tu zavrsila bez ikakve stele.Sigurna sam u to....al u pindicicima!
Ko je dobio posao bez necije pomoci je rodjen pod sretnom zvijezdom.Ima i takvih slucajeva i drago mi je da ima,onda pomislim da cu nekad i ja zalutati pod tu zvijezdu.
- Alhemicarkaa
#33 Re: posao u Sarajevu
Rodila se u Sarajevu, ali sva rodbina, ukljucujuci roditelje mi je iz Istocne Bosne, posao sam trazila skoro godinu dana, također zavrsila prirodne nauke, slala CV i na mjesta koja odgovaraju i na mjesta koja ne odgovaraju mojoj struci, samoincijativno slala, isla na n intervjue, cak trazila i stele, i na kraju se zaposlila u odlicnoj privatnoj firmi, bez stele, bez icega. Zapadala sam i ja u krize, bila spremna bilo sta raditi, ali nikad nisam padala u stereotipe, niti se izvlacila na to da se drugi zaposljavaju jer imaju odredjeni pedigre ili padaju pod nacionalni kljuc.
-
zikrijaga
#34 Re: posao u Sarajevu
Auuu rodjena sarajka. Pa za tebe nema nade 
Prema posljednjim statistickim podacima na stotine hiljada rodjenih sarajlija trazi posao jer nema rodbinske veze i ostale stele, dok ove koji nisu rodjeni u Sarajevu cim dodju u grad odmah hvataju i odvode na novo radno mjesto
Kazu da najbolje poslove dobijaju ovi koji ne znaju za Nirvanu i koji ne znaju svezat kravatu
Prema posljednjim statistickim podacima na stotine hiljada rodjenih sarajlija trazi posao jer nema rodbinske veze i ostale stele, dok ove koji nisu rodjeni u Sarajevu cim dodju u grad odmah hvataju i odvode na novo radno mjesto
Kazu da najbolje poslove dobijaju ovi koji ne znaju za Nirvanu i koji ne znaju svezat kravatu
- Erzsebet
#35 Re: posao u Sarajevu
Pikaboo wrote:Svratite samo u Opstinu na Ilidzi pa pogledajte ko tamo radi.Ne kazem da ljudi netreba da rade ako su dosli iz nekog drugog mjesta ili zemlje,ali sta je s nama koji nemamo te tolike rodbinske veze.
Ja imam mnogo protiv toga da Albanci koji ne znaju naš jezik rade u državnim institucijama. Vjerovatno ta žena ima naše državljanstvo, koje je Boga pitaj kako dobila, ali mi nije jasno kako je položila državni ispit s tim znanjem jezika. Takvima svima treba otkaze podijeliti, kao i odgovornim što su oni tu, na tim mjestima.
Nemam ništa protiv da stranci rade kod nas, ali zna se gdje mogu da rade, u predstavništvima firmi iz njihovih zemalja, u stranim organizacijama i sl., a ne u državnoj upravi.
- Alfons Kauders
#36 Re: posao u Sarajevu
sva sreca pa ne znam nabrojati 4 albuma nirvane...
jer je nirvana izdala samo bleach, nevermind i in utero...
kompilacije, live i unplugged ne racunam...
uostalom, nikad ih nisam ni gotivio...
isto tako, sreca sto ne znam vezati kravatu...
jer mi nekako ne ide ni uz vijetnamku, ni uz duks, ni uz trofrtaljke... 
da znam nabrajati nepostojece albume rahmetli grunge bendova i vezati kravate, haman bi bio bez posla...
kompilacije, live i unplugged ne racunam...
isto tako, sreca sto ne znam vezati kravatu...
da znam nabrajati nepostojece albume rahmetli grunge bendova i vezati kravate, haman bi bio bez posla...
-
Bellica
#37 Re: posao u Sarajevu
Last_one wrote:Dragi moji,
ima li u ovome gradu uopšte sanse za zaposlenje....pogotovo za Sarajlije. Nedavno sam diplomirala prirodne nauke i buduci da je u mojoj struci jako malo mogucih mjesta za uposlenje pocela sam traziti nesto sto bih eventualno mogla raditi sa srenjoskolskim obrazovanjem (zavrsila sam gimnaziju) ali NEMA NI TOGA! Dajte mi neke ideje....trazim preko portala, o birou necu govoriti, saljem samoinicijativno CV-je u mailovima na koje mi nikad niko ne odgovori, slala sam pisma sa CV-jem....vise nemam ideje i polako pocinjem ocajavati.....![]()
Ima sanse, samo i ja kao i ti znamo uvjete, moras nesto "malo" ispostovati da bi dosla do nekog normalnog posla (u ovo normalno moj posao nikako ne spada),a znam i zasto kazes ovo "pogotovo za Sarajlije", uvijek se desi da bude primljen neko iz drugih BiH gradova prije nego Sarajlija, razlog znas, da ne pisem. Nemoj ocajavati, to je stvarni svijet koji moras prihvatiti, pa nisi dijete da sjedis i places, ja sam isto radila kao i ti, slala mail-ve, biografije, isla, trazila, kucala na vrata, nema gdje nisam, onda sam prihvatila neki glupi posao koji mi se uopste ne isplati raditi, samo da bih odrzala naviku, da se ne bih ulijenila i s ovog mjesta trazim bolje i dan danas je tako, trazim, ne odustajem, ne ocajavam, ne placem (dobro kad bas moram), nisam pretjerano zabrinuta, sve prepustam nekakvoj sreci, kontam da je tako najbolje, pa valjda ce biti nesto. Kako sam slucajno dobila ovaj, dobit cu i drugi, ne odustajem, saljem biografije, mail-ove i dalje, trezim na Internetu, kad zavrsim s poslom koji radim, raspitujem se, pratim konkurse...Ma samo je bitno ne ocajavati, bit ce ok, naci ces vec nesto, ako prestanes traziti, nece biti dobro jer ti posao nece doci na vrata, trazi i dalje, naci ces, samo budi strpljiva. SRETNO
-
pjegica
#38 Re: posao u Sarajevu
Ne znam zašto, ali sam primjetila da svaki put kad neko otvori temu o zapošljavanju odmah krene sa nekim prozivanjem "kako je ovaj ovo?" i "kako je onaj uspio ono?". Tu se odmah uključe i predrasude prema ovome i onome. Nije to samo na ovoj temi, bila je i ona cura koja je pitala "kako ste dobili posao?" pa je i ona odmah krenula sa nečim sličnim.
Ja vam dajem dobronamjeran savjet da uvijek budete tolerantniji, jer ste vjerovatno došli na ovu temu sa nadom da će vam neko ponuditi neku priliku, i nikad ne znate ko vam može pomoći, pa je bolje da se suzdržite od tih prozivanja. Možda je upravo neko od ovih prozvanih u početku pomislio da vam pošalje pp sa dobrom ponudom, ali se predomislio jer neće osobu sa predrasudama u svojoj firmi.
I nemojte nipošto odustajati, znam dosta ljudi koji su se probili samo zato što su imali malo više znanja i sposobnosti od drugih, a nisu imali štele.
Ja vam dajem dobronamjeran savjet da uvijek budete tolerantniji, jer ste vjerovatno došli na ovu temu sa nadom da će vam neko ponuditi neku priliku, i nikad ne znate ko vam može pomoći, pa je bolje da se suzdržite od tih prozivanja. Možda je upravo neko od ovih prozvanih u početku pomislio da vam pošalje pp sa dobrom ponudom, ali se predomislio jer neće osobu sa predrasudama u svojoj firmi.
I nemojte nipošto odustajati, znam dosta ljudi koji su se probili samo zato što su imali malo više znanja i sposobnosti od drugih, a nisu imali štele.
- Truba
#39 Re: posao u Sarajevu
nek radi tamo gdje bih ja radio da sam u albanijiErzsebet wrote:Pikaboo wrote:Svratite samo u Opstinu na Ilidzi pa pogledajte ko tamo radi.Ne kazem da ljudi netreba da rade ako su dosli iz nekog drugog mjesta ili zemlje,ali sta je s nama koji nemamo te tolike rodbinske veze.
Ja imam mnogo protiv toga da Albanci koji ne znaju naš jezik rade u državnim institucijama. Vjerovatno ta žena ima naše državljanstvo, koje je Boga pitaj kako dobila, ali mi nije jasno kako je položila državni ispit s tim znanjem jezika. Takvima svima treba otkaze podijeliti, kao i odgovornim što su oni tu, na tim mjestima.
Nemam ništa protiv da stranci rade kod nas, ali zna se gdje mogu da rade, u predstavništvima firmi iz njihovih zemalja, u stranim organizacijama i sl., a ne u državnoj upravi.
inače što god ima veze s budžetom... ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...
- sinus
#40 Re: posao u Sarajevu
U Termoelektrani Kakanj treba štela za NK radnika...bio sam igrom slučaja u kancelariji kod gospođe koja je primala prijave za posao NK radnika i vjerovali ili ne preko stotinu prijava je na stolu sve Srednja škola III, i IV stepen...ljudi se prijavljuju za svakakve poslove ali kada treba štela i za NK radnika onda vam je sve jasno...
Poslije toga se primaju radnici po kancelarijama i tako to, ja već znao ko će biti primljen ( došla informacija do mene) kada sam ljudima govorio ko će biti primljen svi me blijedo gledali, ali kada je konkurs izašao primljeni oni za koje je procurila inf da će biti primljeni...jer oni imaju babu, amidžu, tetku, tetka u stranci...Primaju ljude iz Sarajeva, i Visokog, a ljude iz Kaknja hladno odjebu...Nema to veze odakle si samo je bitno da imaš dobru štelu...
Prije par mjeseci primljene djevojke u opštinu, počele raditi i tek onda izašao konkurs za ta mjesta. Naravno niko nije primljen od ovih koji su konkurisali...
Mikrokreditna organizacija ( da je ne reklamiram) tražila radnika za Kakanj, i onda prime djevojku iz Visokog, a sve i jednog kandidata iz Kaknja odjebu...pa nije moguće da ni jedan nije valjao...
Ima takvih primjera mali milion...što je žalosno.
Ja sam davao 20.000 KM u kešu ko me uvali u državnu firmu, ali nisam uspio...
Najbolje je biti sam svoj gazda ako imaš ikakvih novaca...pa i piljaru kada bi otvorio bolje bi ti bilo nego da te šupci izrabljuju...
Poslije toga se primaju radnici po kancelarijama i tako to, ja već znao ko će biti primljen ( došla informacija do mene) kada sam ljudima govorio ko će biti primljen svi me blijedo gledali, ali kada je konkurs izašao primljeni oni za koje je procurila inf da će biti primljeni...jer oni imaju babu, amidžu, tetku, tetka u stranci...Primaju ljude iz Sarajeva, i Visokog, a ljude iz Kaknja hladno odjebu...Nema to veze odakle si samo je bitno da imaš dobru štelu...
Prije par mjeseci primljene djevojke u opštinu, počele raditi i tek onda izašao konkurs za ta mjesta. Naravno niko nije primljen od ovih koji su konkurisali...
Mikrokreditna organizacija ( da je ne reklamiram) tražila radnika za Kakanj, i onda prime djevojku iz Visokog, a sve i jednog kandidata iz Kaknja odjebu...pa nije moguće da ni jedan nije valjao...
Najbolje je biti sam svoj gazda ako imaš ikakvih novaca...pa i piljaru kada bi otvorio bolje bi ti bilo nego da te šupci izrabljuju...
- -Romeo-
#41 Re: posao u Sarajevu
ja da imam 20 000KM nebi ni tražio posaosinus wrote:U Termoelektrani Kakanj treba štela za NK radnika...bio sam igrom slučaja u kancelariji kod gospođe koja je primala prijave za posao NK radnika i vjerovali ili ne preko stotinu prijava je na stolu sve Srednja škola III, i IV stepen...ljudi se prijavljuju za svakakve poslove ali kada treba štela i za NK radnika onda vam je sve jasno...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#42 Re: posao u Sarajevu
komi wrote: ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...
Cudno, a ja imam 4 primjera u familiji takva. Jest da su ljudi bili vani, zavrsili dobre fakultete, magistrirali, doktorirali...dosli ovdje, trpili svakojaka zajebavanja ali na kraju ipak nasli poslove za koje su se skolovali, u odlicnim firmama.
Ili su mozda trebali ici cistiti stubista i prati tudje guzice sa tim silnim diplomama, samo da im sutra neko ne kaze "lazes, nisi dobio posao posteno, spavao si s nekim, platio si nekome, ubio si nekog..."
A nemamo porijeklo ni iz Sandzaka, ni iz I.B. Pa kako se onda zaposlise majka mu stara, stvarno mi nije jasno.
- -Romeo-
#43 Re: posao u Sarajevu
" spavao si s nekim", ova opcija mi djeluje najuvjerljivije.ladyblue18 wrote:komi wrote: ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...Znaci niko u BiH nije posteno dobio posao
![]()
Cudno, a ja imam 4 primjera u familiji takva. Jest da su ljudi bili vani, zavrsili dobre fakultete, magistrirali, doktorirali...dosli ovdje, trpili svakojaka zajebavanja ali na kraju ipak nasli poslove za koje su se skolovali, u odlicnim firmama.
Ili su mozda trebali ici cistiti stubista i prati tudje guzice sa tim silnim diplomama, samo da im sutra neko ne kaze "lazes, nisi dobio posao posteno, spavao si s nekim, platio si nekome, ubio si nekog..."
A nemamo porijeklo ni iz Sandzaka, ni iz I.B. Pa kako se onda zaposlise majka mu stara, stvarno mi nije jasno.
- sinus
#44 Re: posao u Sarajevu
Hehehe 20.000 KM je ništa...to za godinu i 6 mjeseci zaradiš u TE Kakanj...na malo manje plaćenom poslu, a možeš i za godinu zavisi od plate...-Romeo- wrote:ja da imam 20 000KM nebi ni tražio posaosinus wrote:U Termoelektrani Kakanj treba štela za NK radnika...bio sam igrom slučaja u kancelariji kod gospođe koja je primala prijave za posao NK radnika i vjerovali ili ne preko stotinu prijava je na stolu sve Srednja škola III, i IV stepen...ljudi se prijavljuju za svakakve poslove ali kada treba štela i za NK radnika onda vam je sve jasno...
U elektrodistribuciji obični IV stepen ekonomislta izađe nisam siguran oko 1200 KM...
- Alfons Kauders
#45 Re: posao u Sarajevu
kurac loto, bingo...komi wrote: inače što god ima veze s budžetom... ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...
- Truba
#46 Re: posao u Sarajevu
ja prvenstveno govorim o budžetu dakle "firme" na budžetuladyblue18 wrote:komi wrote: ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...Znaci niko u BiH nije posteno dobio posao
![]()
imao sam i ja tih primjera na kraju se ispostavi polako da svak imade nekog insajdera... eno trebaju štele za volontiranje u općini
- Alfons Kauders
#47 Re: posao u Sarajevu
ja fakat ne kontam tu raju sto volontira...komi wrote:ja prvenstveno govorim o budžetu dakle "firme" na budžetuladyblue18 wrote:komi wrote: ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...Znaci niko u BiH nije posteno dobio posao
![]()
imao sam i ja tih primjera na kraju se ispostavi polako da svak imade nekog insajdera... eno trebaju štele za volontiranje u općini![]()
![]()
- Truba
#48 Re: posao u Sarajevu
frajer se ko vanjski suradnik zaposli kod nas malo... kaže ne bi mijenjao 1000 s budžeta za 3 milje ovdje kod nas...Alfons Kauders wrote:kurac loto, bingo...komi wrote: inače što god ima veze s budžetom... ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...
- Alfons Kauders
#49 Re: posao u Sarajevu
kod nas je company policy da ne zaposljavamo nikog ko je ikad radio za budzetske korisnike... invalidi nam ne trebaju...komi wrote:frajer se ko vanjski suradnik zaposli kod nas malo... kaže ne bi mijenjao 1000 s budžeta za 3 milje ovdje kod nas...Alfons Kauders wrote:kurac loto, bingo...komi wrote: inače što god ima veze s budžetom... ja ne vjerujem ljudima kad kažu da su pošteno dobili posao... žao mi je ali ne vjerujem... da si toliko sretan trebao si loto igrati...(misaona imenica plata)
-
Richard Peti
#50 Re: posao u Sarajevu
volio bih kad bi se neko javio sa polja medicine
a da se zaposlio bez stele.. bilo ko doktor, sestra, tehnicar
ja mislim da takav ne postoji
ima par profesija koje ne trebaju stelu.. kamerman, montazer, tonac i jos par slicnih vezanih za tv i film
al nece omladina da radi, nece niko da bude potrcko, pa bar jednu godinu
ima par profesija koje ne trebaju stelu.. kamerman, montazer, tonac i jos par slicnih vezanih za tv i film
al nece omladina da radi, nece niko da bude potrcko, pa bar jednu godinu