Nažalost, da...A još više drskosti je ispoljio stranački mu jaran, isto kao i on visoki dužnosnik SDA, i isto kao i on dekan, ali sarajevskog Šumarskog fakulteta - Faruk Mekić! Taj je od riječi do riječi prepisao čitav naučni rad kolege prof. Todora Mikića sa "svog" fakulteta! I stavio ga u svoj udžbenik, ne navodeći izvor nego potpisavši ga kao svoje autorsko djelo!Fair Life wrote:Ako moze Dekan saobracajnog fakulteta u Sarajevu Sefkija Cekic (ujedno visoki duznosnik Stranke demokratske akcije - SDA) dozvoliti sebi da od rijeci do rijeci plagira knjigu svog kolege sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Ratka Zelenike (230 stranica) na nju nalijepiti svoje ime i prezime i takvu je prodavati pod svojim imenom, nekaznjeno ... onda bi trebali moci i studenti barem kopirati.
Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
- Jara
#26 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
-
zonbirile
#27 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
-----------------------------------------------Jara wrote:Nažalost, da...A još više drskosti je ispoljio stranački mu jaran, isto kao i on visoki dužnosnik SDA, i isto kao i on dekan, ali sarajevskog Šumarskog fakulteta - Faruk Mekić! Taj je od riječi do riječi prepisao čitav naučni rad kolege prof. Todora Mikića sa "svog" fakulteta! I stavio ga u svoj udžbenik, ne navodeći izvor nego potpisavši ga kao svoje autorsko djelo!Fair Life wrote:Ako moze Dekan saobracajnog fakulteta u Sarajevu Sefkija Cekic (ujedno visoki duznosnik Stranke demokratske akcije - SDA) dozvoliti sebi da od rijeci do rijeci plagira knjigu svog kolege sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Ratka Zelenike (230 stranica) na nju nalijepiti svoje ime i prezime i takvu je prodavati pod svojim imenom, nekaznjeno ... onda bi trebali moci i studenti barem kopirati.Slučaj je već godinama na sudu.
zet mu Samir ne bi ni završio da ga mala nije učila
-
backclocker
#28 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Klasicni teror drzave nad nemocnim pukom tamo gdje joj odgovara - citaj "mocnicima".
Iskren da budem ja zaista nemam pojma sta nasi studenti pokusavaju da nauce na nasim fakultetima i sta pokusavaju da steknu - eto prijedlog za novu temu.
Moze li se ista nauciti zapravo na nasim fakultetima.
Medjutim svako rjesenje kod nas se kanalise prema jedinom mogucem rjesenju tipa francuskog i grckog "rjesenja"
Ali kriticne mase - jos uvijek nema.
Suti i trpi.
Iskren da budem ja zaista nemam pojma sta nasi studenti pokusavaju da nauce na nasim fakultetima i sta pokusavaju da steknu - eto prijedlog za novu temu.
Moze li se ista nauciti zapravo na nasim fakultetima.
Medjutim svako rjesenje kod nas se kanalise prema jedinom mogucem rjesenju tipa francuskog i grckog "rjesenja"
Ali kriticne mase - jos uvijek nema.
Suti i trpi.
- mayab
#29 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Ma to je ono "udri gdje je najlakse", dok guzonje vrte milione nasih para oni se bave ovim ipak piz...ijama.
Odmah me podsjeti na ovo sto je nedavno bilo u HR
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
Ista su govna u HR bas kao i kod nas!!!!
-
zonbirile
#30 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
------------------------------------------------------mayab wrote:Ma to je ono "udri gdje je najlakse", dok guzonje vrte milione nasih para oni se bave ovim ipak piz...ijama.
ne da su govna,nego van pameti.Ali oni bar istrajavaju na zakonitosti na glupom slučaju Kod nas krše zakon.Uvedena je zabrana o konzumiranju alkohola na javnom mjestu E sad ovisno o odnosu snaga prilaze klupama gdje se pije i pišu uglavnom notornjake.Fol je u tome kade prate "navijače"ulicama ,prolazi buljuk istih ,kod svakog drugog dvolitar pive u ruci.Policija se smješka,onako idiotski,drago im šta li ,idu i oni na tekmu.Znači amadman na zakon,kada ideš možeš piti,pa i precizirati,pivo u PVC ambalaži od 2l.Za marku piva ne treba insistirati.
- glade
#31 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
kad nam poskupe plate ili pojeftine originali nek upadaju do sutra... a ne ovako, hem sto dajem milju godisnje za skolarinu, hem sto trebam da dajem milju za knjige, hem sto jos milion stvarcica pored toga placam (samo sto ulaz na fakultet ne pocnu naplacivat)... trebace mi 5 godina da nadoknadim pare koje su na studij otisle
- lala_sa
#32 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Kad smo vec kod plagijarizma, interesantno je spomenuti kako je cijenjeni Dževad Jahić "malo" prepisao hrvatsku gramatiku...Halooo, gramatiku!!!!! (Naravno, dodao je dio sa slovom h
)... Ja za jednu akademsku godinu izdvojim cca 300 KM za kupovinu kopiranih knjiga. Kad bih morala plaćati 120 KM za jednu knjigu (koliko većina originala košta), definitivno bih odustala i posvetila se konobarskoj karijeri...
-
zonbirile
#33 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
ima i kod nas čobana koji neprijavljeni rade po planinama.Redom hapsiti.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#34 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
dobri su ako pocnu i od Cobanijezonbirile wrote:ima i kod nas čobana koji neprijavljeni rade po planinama.Redom hapsiti.
- 2407
#35 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Kriminal raste, drzava u qrcu, raspada se, a policajci redovno obilaze parkove ne bil nekom napisali kaznu od 200KM zbog pive u ruci.zonbirile wrote: ne da su govna,nego van pameti.Ali oni bar istrajavaju na zakonitosti na glupom slučaju Kod nas krše zakon.Uvedena je zabrana o konzumiranju alkohola na javnom mjestu E sad ovisno o odnosu snaga prilaze klupama gdje se pije i pišu uglavnom notornjake.Fol je u tome kade prate "navijače"ulicama ,prolazi buljuk istih ,kod svakog drugog dvolitar pive u ruci.Policija se smješka,onako idiotski,drago im šta li ,idu i oni na tekmu.Znači amadman na zakon,kada ideš možeš piti,pa i precizirati,pivo u PVC ambalaži od 2l.Za marku piva ne treba insistirati.
Onaj jedan vikend kada je bilo onih par pucnjava u gradu mene policajci zaustavise i fino zapisase zato sto sam presao pjesacki na crvenom. Ulica prazna da praznija ne moze biti, jednosmjerna koja se ukljucuje na glavnu, nigdje auta na vidiku i njih dvojica fino momak licnu kartu, preksio si zakon bla, bla, bla... Aferim
-
zonbirile
#36 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
----------------------------------------2407 wrote:Kriminal raste, drzava u qrcu, raspada se, a policajci redovno obilaze parkove ne bil nekom napisali kaznu od 200KM zbog pive u ruci.zonbirile wrote: ne da su govna,nego van pameti.Ali oni bar istrajavaju na zakonitosti na glupom slučaju Kod nas krše zakon.Uvedena je zabrana o konzumiranju alkohola na javnom mjestu E sad ovisno o odnosu snaga prilaze klupama gdje se pije i pišu uglavnom notornjake.Fol je u tome kade prate "navijače"ulicama ,prolazi buljuk istih ,kod svakog drugog dvolitar pive u ruci.Policija se smješka,onako idiotski,drago im šta li ,idu i oni na tekmu.Znači amadman na zakon,kada ideš možeš piti,pa i precizirati,pivo u PVC ambalaži od 2l.Za marku piva ne treba insistirati.
Onaj jedan vikend kada je bilo onih par pucnjava u gradu mene policajci zaustavise i fino zapisase zato sto sam presao pjesacki na crvenom. Ulica prazna da praznija ne moze biti, jednosmjerna koja se ukljucuje na glavnu, nigdje auta na vidiku i njih dvojica fino momak licnu kartu, preksio si zakon bla, bla, bla... Aferim.
odron,prvi snijeg sada intenzivno kontrolišu da li je auto očošćen od snijega.Kvaka je u zakonu gdje ništa nije precizirano i sada drot po nahođenju tumači da li je auto očišćen.
- Amazonka27
#37 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Desavalo se da na predavanjima student donese kopiranu knjigu i izvadi je na sto pred profesora koji je autor orginala. Svojim ocima sam vidjela kada je profesor oduzeo jednu takvu knjigu. Takodjer, na pocetku smestra profesori kazu koju literaturu treba koristiti i zamole studente da nedonose kopije na predavanja. Neki profesori kazu da nema u prodaji njihovih knjiga i da se snadjemo za kopiranje.
licno kupujem kopije jer mi je jeftinije, neke posudim od kolega koji su polozili, a neke uzmem u biblioteci.
neki profesori su studentima umjesto tema za seminrske radove davali tekstove na engleskom za prevod...nikad nisam ni jednu jedinu recenicu prevela i cak sam profesoru trazila da mi da materijal na ruskom jeziku jer sam taj jezik ucila u osnovnoj skoli.
licno sam prekucavala par knjiga za profesore gdje je cijena A4 kucanog teksta bila troduplo jeftinija od cijene kopirane stranice.
nedavno sam u jednoj knjizi vidjela svoje grafikone koje sam usminkala...voljela bih imati tu knjigu radi uspomene...ali da je dobijem na poklon...necu da platim 30 KM...izrazila sam zelju pred autorom knjige...ali dobih samo smjesak na licu...
stoga....nemam neke emotivne veze za orginalne knjige...osim sto ljepse izgledaju na polici...
licno kupujem kopije jer mi je jeftinije, neke posudim od kolega koji su polozili, a neke uzmem u biblioteci.
neki profesori su studentima umjesto tema za seminrske radove davali tekstove na engleskom za prevod...nikad nisam ni jednu jedinu recenicu prevela i cak sam profesoru trazila da mi da materijal na ruskom jeziku jer sam taj jezik ucila u osnovnoj skoli.
licno sam prekucavala par knjiga za profesore gdje je cijena A4 kucanog teksta bila troduplo jeftinija od cijene kopirane stranice.
nedavno sam u jednoj knjizi vidjela svoje grafikone koje sam usminkala...voljela bih imati tu knjigu radi uspomene...ali da je dobijem na poklon...necu da platim 30 KM...izrazila sam zelju pred autorom knjige...ali dobih samo smjesak na licu...
stoga....nemam neke emotivne veze za orginalne knjige...osim sto ljepse izgledaju na polici...
-
Utokkha
#38 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Danas je u Avazu izašao tekst. Naravno, kao što sam i pretpostavljao inicijativa je krenula sa Ekonomskog fakulteta.
Isto tako, znam da se sve ovo radi zbog drastičnog pada prometa konsultantskih firmi koje postoje na fakultetu. Studenti čekaju profesore za vrijeme termina konsultacija da isti završe razgovor sa strankama. Štošta bi puno više SIPA mogla istražiti na Ekonomiji, ali nećemo previše u detalje. Bacit ću samo jedan detalj: izgleda da se Trivun plaši da naplaćuje poslovno pravo zbog akcije u Hrvatskoj. Dok sam ja studirao prva knjiga prava je bila milju maraka, a druga osamsto.
Kvalitet "originalnih" materijala vajnih profesora sa EFSA je katastrofalan. Bukvalno je knjiga sačinjena iz citata pojedinih autora, tako da knjige redovno prati bibliografija uz svako poglavlje od po stranicu-dvije-tri. I moji su materijali korišteni za rad na jednoj knjizi (nećemo o autorima). Generalno, EFSA za mene tone sve dublje i dublje.
Isto tako, znam da se sve ovo radi zbog drastičnog pada prometa konsultantskih firmi koje postoje na fakultetu. Studenti čekaju profesore za vrijeme termina konsultacija da isti završe razgovor sa strankama. Štošta bi puno više SIPA mogla istražiti na Ekonomiji, ali nećemo previše u detalje. Bacit ću samo jedan detalj: izgleda da se Trivun plaši da naplaćuje poslovno pravo zbog akcije u Hrvatskoj. Dok sam ja studirao prva knjiga prava je bila milju maraka, a druga osamsto.
Kvalitet "originalnih" materijala vajnih profesora sa EFSA je katastrofalan. Bukvalno je knjiga sačinjena iz citata pojedinih autora, tako da knjige redovno prati bibliografija uz svako poglavlje od po stranicu-dvije-tri. I moji su materijali korišteni za rad na jednoj knjizi (nećemo o autorima). Generalno, EFSA za mene tone sve dublje i dublje.
- respo
#39 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
nemojte tako recite autore da se zna
i da se mogu prozvati
ja licno nisam student i ne znam sve te relacije klince palce
ali ima onaj telefon krimolovci pa ako oni mogu prijaviti to zasto onda ne moze i student anonimno prijaviti i profesore da krse autorska prava pa i to gurati do sipe
pa ce izaci na vidjelo ko sta kako gdje kada
i da se mogu prozvati
ali ima onaj telefon krimolovci pa ako oni mogu prijaviti to zasto onda ne moze i student anonimno prijaviti i profesore da krse autorska prava pa i to gurati do sipe
-
zonbirile
#40 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
----------------------------------------------------------------------respo wrote:nemojte tako recite autore da se zna
i da se mogu prozvati
kako bolan da to uradi policija,kada su pola njih kod istih profesora dobijalo ocjene naguzove.
-
VenomSa
#41 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Ne znam koja je bila cijena, ali svi znamo da se ispit mogao kupiti. Cak i znam nekoliko osoba koje su vrlo vjerovatno platile da poloze. Ja sam, s druge strane, taj sugavi ispit polagao 2 godine i od tada sam izgubio svaku volju za ucenjem.Utokkha wrote:izgleda da se Trivun plaši da naplaćuje poslovno pravo zbog akcije u Hrvatskoj. Dok sam ja studirao prva knjiga prava je bila milju maraka, a druga osamsto.
Trivun je jedan obican lopov i licemjer. Cim je dosao na mjesto dekana otkrio je ko fol nekakvu kradju novca od strane nekih radnica i tako se prikazao kao "postenjacina". Ubijedjen sam da ce jednog dana sve doci na svoje i da ce se i njemu suditi.
- Amazonka27
#42 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
generalni problem kod polaganja poslovnog prava je taj sto se student u startu ubijedi da je tezak ispit pa se ne potrudi ni da procita. Postoje dvije knjige + praktikum, redovna predavanja + vjezbe + prezentacije predavanja. Kada se bace sve one skripte i pokusa nauciti, rezultati su vidljivi. Govorim iz vlastitog iskustva. Kaze jedan profesor: " dobio sam skriptu iz mog predmeta koju su napisali neki studenti. Knjiga od 300 strana skracena je na nekih 30. Ne znam zasto neko misli da ostalih 270 strana nije poucno, ali simpaticno mi je da je u toj skripti obiljezeno markerom "ono najvaznije"...ko biva...ne mora se ni ovih 30 strana nauciti od a do z"
Moje licno misljenje je da fakultet zdravije dise kako je dosao Trivun na mjesto dekana. Profesor Cicic nije bio losiji samo nije bio u BiH i neke stvari nije mogao da vidi. Za kupovinu ispita nisam cula ni vidjela.
Moje licno misljenje je da fakultet zdravije dise kako je dosao Trivun na mjesto dekana. Profesor Cicic nije bio losiji samo nije bio u BiH i neke stvari nije mogao da vidi. Za kupovinu ispita nisam cula ni vidjela.
- bjelic
#43 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
znam za ove akcije, ali stvarno su nepotrebne.
Ok, ako cemo pretresati kopirnice i oduzimati kopirane knjige, onda isto tako SIPA treba zaredati i po pijacama, ferhadijama i plijeniti cd/dvd-ove jer i to predstavlja krsenje autorskog prava/intelektualnog vlasništva.
Isto tako neka zaredaju malo po trgovinama i mozda da zaustavljaju ljude po ulicama i provjeravaju da li nose original brandove ili plagijate i da im to oduzimaju.
A kopirnice, neka se više nauče. Dozvoljeno je kopiranje knjiga, stim da ne smiju kopirati korice i prvu stranu, te ne smiju napraviti uvez kao knjigu, već u obliku spirale i to je to. Naravno uz obaveznu potvrdu/narudzbu od kupca da su od njega dobili knjigu na kopiranje i nema više SIPE
Ok, ako cemo pretresati kopirnice i oduzimati kopirane knjige, onda isto tako SIPA treba zaredati i po pijacama, ferhadijama i plijeniti cd/dvd-ove jer i to predstavlja krsenje autorskog prava/intelektualnog vlasništva.
Isto tako neka zaredaju malo po trgovinama i mozda da zaustavljaju ljude po ulicama i provjeravaju da li nose original brandove ili plagijate i da im to oduzimaju.
A kopirnice, neka se više nauče. Dozvoljeno je kopiranje knjiga, stim da ne smiju kopirati korice i prvu stranu, te ne smiju napraviti uvez kao knjigu, već u obliku spirale i to je to. Naravno uz obaveznu potvrdu/narudzbu od kupca da su od njega dobili knjigu na kopiranje i nema više SIPE
-
zonbirile
#44 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
sve pregledati,imaš penzionera,ne plačaju ništa,a jedu.Otkud pitam se ja,a SIPA ništa ne poduzima.
-
miki27A
#45 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Da smo normalna drzava (a nazalost nismo), sve knjige bi ti bile dostupne u biblioteci tvog faxa. Posto nasi politicari ne razumiju da napredna drzava treba i napredno obrazovanje, a napredno obrazovanje treba dobro opremljene biblioteke koje treba podrzavati, finansirati, mi nikada necemo biti napredni u bilo kom pogledulala_sa wrote:Kad smo vec kod plagijarizma, interesantno je spomenuti kako je cijenjeni Dževad Jahić "malo" prepisao hrvatsku gramatiku...Halooo, gramatiku!!!!! (Naravno, dodao je dio sa slovom h)... Ja za jednu akademsku godinu izdvojim cca 300 KM za kupovinu kopiranih knjiga. Kad bih morala plaćati 120 KM za jednu knjigu (koliko većina originala košta), definitivno bih odustala i posvetila se konobarskoj karijeri...
Ja sam svake godine placala 30KM za biblioteku FF, u 4 godine uspjela posuditi 10 knjiga! (I to zato sto sam na 3 godini upoznala curu koja je tamo radila). U drugim drzavama prof. ne smije traziti da se koristi njegova knjiga, svaka knjiga na spisku u sibalusu se nalazi na rezervi u biblioteci i student je moze posuditi na dva sata. Svaka biblioteka ima skener ili fotokopir aparat. Pa ako ti je mrsko citati u biblioteci bujrum skeniraj poglavlje, ili fotokopiraj pa idi kuci. Da ne pricam da, ako nema knjige, fino narucis knjigu iz druge biblioteke, cekas nekih 10 dana da je dobijes, i onda je mozes zadrzati ili 16 !sedmica !, ili dva mjeseca pa je produzis jos na dva mjeseca. Ali ovo je za sada SF za nas.
- sodom
#46 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Izađi napolje, 5 momak, nema veze šti si hamin mali. Nemas pojma o obrazovanju.Toto wrote:Ja bih studentima ukino profesore-ovakve kakve sad imaju u BiH. Od svake ucionice napravio citaonicu. Na svakoj klupi postavio latop ili "steker" za licni laptop. Faks bi morao imati virtuelnu biblioteku strucne literature, koju stucenti ne bi mogli kopirati - vec samo citati. Svaki faks bi morao imati skriptarnicu, gdje bi cijena skripte u stvari bila jednaka troskovima stampanja/kopiranja. 98 % literature koju su profesori nastancali proglasio skriptama a ne knjigama -jer to one u stvarnosti i jesu.PipiDugaDevetka wrote:Ja bih studentima sve besplatno, skripte, knjige, ma sve,...I na kraju prve godine, ko ima prosjek iznad 8, laptop ga sljeduje,...Pusti snovi,...
Za ove pare koje studenti daju za strucnu literaturu oni bi svake godine mogli kupiti laptop i platiti godisnje troskove interneta za ucenje
Ovo sto danasnji profesori rade po univerzitetima sa knjigama je reket zbog kojeg bi SIPA trebala da bahne u kabinet svakog profesora koji ovako rade. To je prije svega sramota cjelog drustva.
Profesori nemaju nikakvo prvao da sami naplacuju i prodaju knjige na drzavnim univerzitetima. Oni za to vec placeni i ovo sto oni rade je najtipicnij reket.
Profesori rade 40 h sedmicno kao i svako na dunajluku. Od toga imaju masimalno 10 h nastave sedmicno a 99 % njih se za predavanja priprema 1-2 sata semicno. Dakle: sta rade profesori za onih 28 sati sedmicno. Tih 28 sati im je placeno da pisu knjige i da se bave naucnoistrazivackom radom. 90 % profesora drzavnih BiH univerziteta se uopste ne bave naucnoistrazivackim radom iako su placeni za to. U to vrijem oni se bave turizmom i transpostom - sopstvenim, izmedju BiH fakulteta. 95 % univerziettskih profesora su predavaci i za njih treba uvesti isti sistem rada kao i za nastavnike u osnovnim i srednim skolama. Obzirom da vecina tih profesora napise jednu ili dvoje knjige za 40 godina i da za to primaju svakodnevno platu jasno je da su oni za taj rad destorostruko preplaceni i da je ovo sto oni ekstra naplacuju knjige sverc i lopovluk gori od ovoga sto rade kopirnice.
Profesori nisu ulozili ni marke sopstvenih sredstava u svoje disertacije i univerzitetske titule nego su to ulagali roditelji studenata kojih oni ovako bezobzirno ponizavaju.
Sta je rjesenje? Obzirom da profesori reketare kao i svi ulicari rjesenje je rekat ili ulica.
Nisam bas ubjeden da su BiH studenti u stanju da se organizuju i izadju na ulice ni radi svoje guzice, a kamo li radi neceg drugog, pa ce u stvarnosti i studenti da se okrenu reketarenju. Neko ce naci uticajnog rodjaka, neko ima bogatu tetku iz amerike koja moze uzvratiti dobar bekend na profesorski forhend a ne moraju svi ni da zavrse fakultete.
Nema veceg zla za jedno drustvo kad profesori od univerziteta naprave buvljak. A studenti postanu losi ucenici svojih profesora.
Vise obrazovanosti su nedavno pokazali EU cobani i mljekari kada su pred vrata svojih politicara i pred kamerama istresli par slepera kravlje balege i za to odmah dobili nekoliko stotina miliona eura. Politicari su u stanju i govana da placaju suhim zlatom ako i me se neko zna dobro "istrovarit" pred kabinetom.
To sto nasi stucenti ne znaju kupiti znanje od EU cobana govori samo da njihova buducnost nije u akademskim diplomama vec negdje na bjesanickim i vlasickim pasnjacima.
A evo ti pitanje za razmisljanje. Da li bi ti išau u školu 4+1+3 godina+ 4 srednje + 8 osnovne osjedio učeći, i potrošio najbolje godine mladosti za duplo manju platu tjst 750KM?
- respo
#47 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
a druga polovina?zonbirile wrote:----------------------------------------------------------------------respo wrote:nemojte tako recite autore da se zna
i da se mogu prozvati
kako bolan da to uradi policija,kada su pola njih kod istih profesora dobijalo ocjene naguzove.
-
elSaik
#48 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Ja neki dan do kopirnice da uzmem Obligaciono pravo, udžbenik i praktikum, kad ona djevojka reče: "nema. Imamo samo skripte." Ja ono
. Uglavnom, posudih od kolegice i kopirah. On meni "moraš original kupiti", aha, kako da ne... 
- Van Halen
#49 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Treba država da napravi regularne kopije, numeriše ih, distribiše po bibliotekama i da studenti uče u bibliotekama. tako bi se uvelo zakona u to.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#50 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"
Vrlodobro odlikas. I ti potvrdjujes da profesori reketare studente i potkradaju fakultete i drzavu, samo nam otkrivas i koliko ih drzava placa da prave buvljak od fakulteta.sodom wrote: Izađi napolje, 5 momak, nema veze šti si hamin mali. Nemas pojma o obrazovanju.
A evo ti pitanje za razmisljanje. Da li bi ti išau u školu 4+1+3 godina+ 4 srednje + 8 osnovne osjedio učeći, i potrošio najbolje godine mladosti za duplo manju platu tjst 750KM?
Ni u nabogatijim drzavama na svijetu predavaci nisu najplaceniji drustveni sloj. Profesori zive od istrazivackog rada u privredi ili kod drzave. Da bi neko predavao na fakultetu mora da se dokaze i pokaze da ima sta da predaje, pa tek onda da kroci u ucionicu pred studente. Kod nas profesori odmah sa hodnika fakuleta -cim indeks zamjenu diplomom- postanu naucno-istrazivacki radnici.
Ni predmet koji predaju, ni katedra, ni fakultet na kojem rade ti profesori nije njihovo privatna prcija pa da oni naplacuju knjige. Te knjige su vlasnistvo fakulteta, profesorima je placen autoski rad za to i oni ne smiju da prave buvljak od fakse. Studenti nisu krivi sto je profesorska plata mala. Za takvu profesrorsku platu su najvise krivi profesori. U svijetu profesori prave drzave a kod nas drzava pravi profesore.
Imaju li ti profesori kasu u kabinetu? Izdaju li racune studentima kad prodaju knjigu? Jesu li platili porez drzavi, ili i tu kradu?
Zamisli profesora pravnih nauka koji je uprego nekog asistenta da prodaje knjige i tako odmah studentima drze prakticne vjezbe iz privrednog kriminala. Nigdje na svijetu mafijasi i sverceri nemaju svoj fakultet, katedre i profesore osim kod nas na Balkanu.
Studenat udje u piljaru da kupi sendvic sa poli salamom a na izlazu ga ceka finansijski inspektor (sa fakultetskom diplomom) da vidi je li mu trgovac ocekico racun. Pet minuta kasnije taj isti sudent svrati u profesora - koji je potpiso diplomu onom finansijskom inspektoru- i kupuje profesorov "sendvic sa salamom" bez racuna, stembilja. Evo da se asistent prodavacica kurtoazno nasmije studentu sto je pazario kod njegovog gazde. Nece ni to, vec se potpise na svoje kriminalno djelo i priprijeti da moras kriminal dionijeti na ispit.
Nije ni cudo sto su nam najveci drzavni kriminalci okiceni fakultetskim diplomama i akadenskim titulama.
Sarajvski studenti ce morati da sacekaju nekog svoga Zoroa koji ce imati bijelih bubrega da saceka da profa odstampa knjigu, provali u kabinet i podijeli studentima knjige dzaba.