Na kraju ne vjerujem da ima na prostoru cijele BiH nekakva prodavnica il' market koja nema sok ili keks proizveden u BiH
Kako to Izrael radi (bojkot)!
- felipe kajetano
#26 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Kakvi se šupljaci bacaju ovdje je za nepovjerovati :-)Gospodjica koja bojkotuje izraelsku robu ima pravo na to iz nekih svojih uvjerenja al' treba da zna da ima porodica koje kupuju mjesecno vrecu brasna jer nemaju novca da kupe gotov hljeb.Njima je visoke politike do qrca i najmanje ih ne interesuje hipoteticki jel npr.brasno ćifutsko il' sveto arapsko.Pozivanje na bojkot bilo cega u ovakvoj situaciji je glupost i privilegija onih koji leze sa laptopom i grickaju bademe
Na kraju ne vjerujem da ima na prostoru cijele BiH nekakva prodavnica il' market koja nema sok ili keks proizveden u BiH
- SenSen
#27 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Nema problema, logicno je da si to pomislio. Inace se ja znam zezati i kada nije redkv99 wrote:Izvini ako sam pogrijesio , do mene jeSenSen wrote:@kv99: Valjda ne mislis da smo svi toliko licemjerni da pricamo o "narodu", a sami suprotno radimo?! Mislim, ja sam uvijek za cinizam, ali ovo je ipak previseSamo vidio sam da si spominjala Fruktalove sokove i sl a onda u postu ispod kritikovala one koje kupuju strano .
-
kv99
#28 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Ako momka zezas kao nas jadna li mu majkaSenSen wrote:Nema problema, logicno je da si to pomislio. Inace se ja znam zezati i kada nije redkv99 wrote:Izvini ako sam pogrijesio , do mene jeSenSen wrote:@kv99: Valjda ne mislis da smo svi toliko licemjerni da pricamo o "narodu", a sami suprotno radimo?! Mislim, ja sam uvijek za cinizam, ali ovo je ipak previseSamo vidio sam da si spominjala Fruktalove sokove i sl a onda u postu ispod kritikovala one koje kupuju strano .
Izvinite za offtopic
- SenSen
#29 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Otkud tebi ideja da ja smatram da je neko brasno "ćifutsko", a drugo "sveto arapsko"? Puno nekakvih zakljucaka donosis o meni, "gospodjici"felipe kajetano wrote:Kakvi se šupljaci bacaju ovdje je za nepovjerovati :-)Gospodjica koja bojkotuje izraelsku robu ima pravo na to iz nekih svojih uvjerenja al' treba da zna da ima porodica koje kupuju mjesecno vrecu brasna jer nemaju novca da kupe gotov hljeb.Njima je visoke politike do qrca i najmanje ih ne interesuje hipoteticki jel npr.brasno ćifutsko il' sveto arapsko.Pozivanje na bojkot bilo cega u ovakvoj situaciji je glupost i privilegija onih koji leze sa laptopom i grickaju bademe![]()
Usput, potrazi definiciju "visoke politike". Vidjeces da je npr bojkot od strane obicnih konzumenata bas suprotno od "visoke politike". Mislim, kada si vec toliko in-touch sa "obicnim narodom", trebas biti upoznat sa vrstom aktivizma koji je njima pristupan..
- McMoy
#30 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
@KV99: Slazem se oko 2. dijela tvog posta, svaka cast, podrzavam. I sam pokusavam gdje god je to moguce. Sta je drugo nego bolesno kupovati npr. vodu iz uvoza, a imamo ekstra kvalitetne u izobilju. Ima jos dosta nista manje kvalitetnih proizvoda samo treba malo stati i razmisliti, da ne kazem ponekad i zrtvovati koji pfenig vise (jasno je da posebno sa istoka dolaze proizvodi sa damping cijenama.kv99 wrote: Pitao sam ove mozgatore koji se sakrivaju iza "narod ovakav, narod onakav". Narod nije pao sa Marsa vec narod cine pojedinci i kako vidim da se neki javljaju kako narod ne valja jer slusa Cecu pitao sam sta su oni uradili u vezi toga. Banalan primjer ali kao sto sam naveo vrlo lako za izvesti i markirati svoje misljenje ( ni pfeninga ne treba da kosta). Ako nece da markiraju na takav nacin kako ce onda da krenu u bojkot proizvoda ?
P.S Za one koji ce da pitaju : "A sta sam ja uradio u vezi toga" mogu reci da ja trazim da se npr Ceca ne pusta u lokalu u kojem boravim. Ako nece ja odem, moja marka i ja odlucujem gdje cu je potrositi. Isto tako i za ostale proizvode i usluge. Npr bio sam u prodavnici i trazio keks i sokove i gledajuci na policama nisam mogao naci ni jedan takav proizvod iz BiH a znam da ima dosta takvih nasih proizvoda i to pravo kvalitenih i dobrih. Pitao sam prodavacicu da li imaju takve BiH prozvode i kad sam dobio negativan odgovor izasao sam vani i otisao u drugu gdje sam nasao sto sam i trazio. Banalan primjer ali kao sto rekoh moja marka i ne dam da me iko je*e u zdrav mozak za nju.
Bio sam dosta puta u prilici da vidim po samoposlugama u HR kako ljudi dobro zagledaju odakle je proizvod...kod njih akcija "kupujmo domace" traje vec godinama!
Dalje, one prekodrinske droce niti slusam, niti izlazim na "mesta" gdje se pustaju njihove "pesme", a iskreno, ne bih ni znao o kome se radi kad bi pustili negdje (vjerovatno bih samo mogao prepoznati po kolicini sunda da je ćirilica u pitanju , a o kome se radi ne bih znao). Ono sto necu moci nikad razumjeti jeste cinjenica da taj sund i te pevaljke slusaju, idu na njihove koncerte i kupuju njihove cd-ove i oni/one kojima je neko blizak u familiji stradao u nedavno zavrsenom ratu!? U najmanju ruku bolesno!!
Sto se prvog dijela tice, tu se ne bih slozio u vezi naroda. U 99% zemalja Svijeta narod je "ovca". Nigdje se narod u globalu ne pita sta ce i u kojem smjeru treba da ide drzava. Postoje za to raznorazni instituti, organizacije, pa ako hocete i vjerske institucije, dakle manjina koja usmjerava i odlucuje o vecini. Neka mi neko dokaze da nije tako cak i u drustvima sa najrazvijenijom demokratijom. Stvar je samo u tome koliko se to lijepo upakuje i koliko ti koji trebaju da usmjeravaju misljenje i volju naroda rade za dobrobit i dugorocne interese istog tog naroda (a ne dok ja ne zaradim svoj prvi milion, iskolujem djecu u inostranstvu, "osvojim pokoji stan, vikendicu i vilu, a poslije sta bude...!). Izmedju ostalog, treba narod i nauciti sta je to demokratija...
- SenSen
#31 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Ooo izvinjavam se Gospon'kv99 wrote:Ako momka zezas kao nas jadna li mu majkaizgleda da sto prije nauci da trazi BiH prozvode to je bolje za njega..a iza toga slijedi i ostatak vaspitanja jer ako "maca" pokaze sape ko nama na forumu ...mjau
Izvinite za offtopic
- felipe kajetano
#32 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Njihov jedini aktivizam je kako prezivjeti jos jedan mjesec i na koji nacin se izboriti za 20-tu platu koju im uzgred duguju vec nekoliko godina... sad nastavi sa svojim deckom grickati bademe..naravno made in bosniaSenSen wrote:Otkud tebi ideja da ja smatram da je neko brasno "ćifutsko", a drugo "sveto arapsko"? Puno nekakvih zakljucaka donosis o meni, "gospodjici"felipe kajetano wrote:Kakvi se šupljaci bacaju ovdje je za nepovjerovati :-)Gospodjica koja bojkotuje izraelsku robu ima pravo na to iz nekih svojih uvjerenja al' treba da zna da ima porodica koje kupuju mjesecno vrecu brasna jer nemaju novca da kupe gotov hljeb.Njima je visoke politike do qrca i najmanje ih ne interesuje hipoteticki jel npr.brasno ćifutsko il' sveto arapsko.Pozivanje na bojkot bilo cega u ovakvoj situaciji je glupost i privilegija onih koji leze sa laptopom i grickaju bademe![]()
Na kraju ne vjerujem da ima na prostoru cijele BiH nekakva prodavnica il' market koja nema sok ili keks proizveden u BiHNaravno, imas na to pravo, kao neko ko sjedi za kompjuterom i slika se svojim webcamom
Usput, potrazi definiciju "visoke politike". Vidjeces da je npr bojkot od strane obicnih konzumenata bas suprotno od "visoke politike". Mislim, kada si vec toliko in-touch sa "obicnim narodom", trebas biti upoznat sa vrstom aktivizma koji je njima pristupan..
-
kv99
#33 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
A je mace sto se odma ljutiSenSen wrote:Ooo izvinjavam se Gospon'kv99 wrote:Ako momka zezas kao nas jadna li mu majkaizgleda da sto prije nauci da trazi BiH prozvode to je bolje za njega..a iza toga slijedi i ostatak vaspitanja jer ako "maca" pokaze sape ko nama na forumu ...mjau
Izvinite za offtopicOd sada cu samo posmatrati kako vi muskarci pricate. Eventualno se smijati vasim salama.. Vidim da nekim muskarcinama smeta kada se "gospodjica" usudi izraziti svoje misljenje. Mora da se jako bojite maca
![]()
-
pjegica
#34 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Da, treba sve bojkotovati u BiH. Bojkotovati proizvode i iz Srbije i Hrvatske i Slovenije, ma iz cijele EU. Svugdje imamo razloga za bojkot. Treba sjediti i gledati kako jedna po jedna zemlja propada samo zato što mi iz velike zemlje Bosne bojkotujemo njihove proizvode.
-
kv99
#35 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Postoji jer se meni to dogodilo i znam o cemu pricam. Prvo sam sam trazio po policama nase proizvode i kad nisam nasao pitao sam prodavacicu i odgovor je bio :" Imamo na prodaju to sto je na policama " i kada sam opet pitao da li imaju BiH proizvode odgovor je bio : "Ne". Znaci sam sam trazio i nisam mogao naci, prodavacica je rekla da nemaju u prodavnici takvu robu tako da na zalost i sramotu ima prodavnica koje nemaju takve proizvode iz BiH .felipe kajetano wrote:
- SenSen
#36 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Nemoj mi reci da ces morati prodati svoj webcam da bi platio racun za plin?!felipe kajetano wrote:Njihov jedini aktivizam je kako prezivjeti jos jedan mjesec i na koji nacin se izboriti za 20-tu platu koju im uzgred duguju vec nekoliko godina... sad nastavi sa svojim deckom grickati bademe..naravno made in bosnia
Btw, ja i "decko" jedemo samo najluksuznije i najskuplje Svicarske cokolade, koje nam u nasoj dekadentnoj jazbini licno isporucuje Heidi
-
oldplague
#37 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
I vi u vrijeme globalne privrede mislite da znate koga bojkotujete? Mislite da znate gdje je nešto proizvedeno od sirovine do gotovog proizvoda? Mislite da znate ko neće dobiti platu zbog vašeg bojkiota? Da etiketa govori sve? Cirkus.
- nostalgicar
#38 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Jos malo i Izrael ce postati ravna ploca,radioaktivna ploca !!!
-
kv99
#39 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
oldplague wrote:I vi u vrijeme globalne privrede mislite da znate koga bojkotujete? Mislite da znate gdje je nešto proizvedeno od sirovine do gotovog proizvoda? Mislite da znate ko neće dobiti platu zbog vašeg bojkiota? Da etiketa govori sve? Cirkus.
Sto je to normalno kad npr u Hrvatskoj , Njemackoj, USA , ustvari vecini zamalja u svijetu potenciraju "kupite domace" i kad ljudi paze na to i gledaju na etiketi porijeklo robe a ovdje je to cirkus ?
- McMoy
#40 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Mozda bojkot i jeste preteska rijec. Vrlo ga je tesko sprovesti; puno su puta dosad pokusale razne zemlje i rijetko je kad imao velikog uspjeha. Ja sam ovdje (a mislim da i @kv99 dijeli slicno misljenje) govorio o potrebi da se razmisli malo o onome sto kupujemo. Znam i ja da nece nijedna zemlja propasti zbog toga sto ne kupujemo njene proizvode, ali neke nam susjedne osjetiti svakako hoce.pjegica wrote:Da, treba sve bojkotovati u BiH. Bojkotovati proizvode i iz Srbije i Hrvatske i Slovenije, ma iz cijele EU. Svugdje imamo razloga za bojkot. Treba sjediti i gledati kako jedna po jedna zemlja propada samo zato što mi iz velike zemlje Bosne bojkotujemo njihove proizvode.
A, osjetili bi i mi. Sta fali akciji "kupujmo domaće"?? Cim se to spomene odmah pojedinci skoce i kazu da to nema veze, da se time nista ne postize, da to nije dobro isl. A gdje onda naberemo 9,5 milijardi uvoznog deficita??
I na kraju, bojkot šunda potpuni, a sto se proizvoda tice, gdje god ima iole dobar domaci proizvod iskljucivo taj ulazi u moju kucu.
- felipe kajetano
#41 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
SenSen wrote:Nemoj mi reci da ces morati prodati svoj webcam da bi platio racun za plin?!felipe kajetano wrote:Njihov jedini aktivizam je kako prezivjeti jos jedan mjesec i na koji nacin se izboriti za 20-tu platu koju im uzgred duguju vec nekoliko godina... sad nastavi sa svojim deckom grickati bademe..naravno made in bosniaMozda cak i iskljuciti internet?! Sta ce onda sve "gospodjice" koje zavise od tebe da nas vratis u stvarnost i pokazes nam prave prioritete siromaha?
Btw, ja i "decko" jedemo samo najluksuznije i najskuplje Svicarske cokolade, koje nam u nasoj dekadentnoj jazbini licno isporucuje Heidi
Nadji ovog gospodina koji govori do 0:16 pa mu palamudi o cifutskoj robi i uzasnim konsekvencama kupovine iste
-
oldplague
#42 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Ma pusti populističku šuplju, takve kampanje se pokreću iz političkih razloga. Da se narod veseli. Naravno, danas je doslovno nemoguće ustvrditi da je neki proizvod domaći, u najboljem je slučaju sklepan u zemlji u kojoj živiš od uvezenih sirovina. A i ta domaća fabrika je vjerovatno u vlasništvu nekog stranca, barem nekim svojim dijelom.kv99 wrote:oldplague wrote:I vi u vrijeme globalne privrede mislite da znate koga bojkotujete? Mislite da znate gdje je nešto proizvedeno od sirovine do gotovog proizvoda? Mislite da znate ko neće dobiti platu zbog vašeg bojkiota? Da etiketa govori sve? Cirkus.
Sto je to normalno kad npr u Hrvatskoj , Njemackoj, USA , ustvari vecini zamalja u svijetu potenciraju "kupite domace" i kad ljudi paze na to i gledaju na etiketi porijeklo robe a ovdje je to cirkus ?
Kad pokreneš bojkot nekih proizvoda, jedini koje ćeš zakinuti su ljudi na dnu lanca ishrane: potplaćenu radnu snagu u nekoj siromašnoj zemlji Trećeg svijeta.
-
kv99
#43 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
oldplague wrote:Ma pusti populističku šuplju, takve kampanje se pokreću iz političkih razloga. Da se narod veseli. Naravno, danas je doslovno nemoguće ustvrditi da je neki proizvod domaći, u najboljem je slučaju sklepan u zemlji u kojoj živiš od uvezenih sirovina. A i ta domaća fabrika je vjerovatno u vlasništvu nekog stranca, barem nekim svojim dijelom.kv99 wrote:oldplague wrote:I vi u vrijeme globalne privrede mislite da znate koga bojkotujete? Mislite da znate gdje je nešto proizvedeno od sirovine do gotovog proizvoda? Mislite da znate ko neće dobiti platu zbog vašeg bojkiota? Da etiketa govori sve? Cirkus.
Kad pokreneš bojkot nekih proizvoda, jedini koje ćeš zakinuti su ljudi na dnu lanca ishrane: potplaćenu radnu snagu u nekoj siromašnoj zemlji Trećeg svijeta.
A gdje se to prozvodi Knjaz Milos da mi je znati pa ga treba da odaberem prije Tesanjskog Dijamanta ? Da li ce neko iz siromasne zemlje treceg svijeta da skapa od gladi ako se kupi Sarajevsko umjesto Jelen piva ? Ili Krasevi keksovi umjesto Klasovog lokuma ?
-
oldplague
#44 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Na to možeš računati još koju godinu, dok susjedne zemlje ne prođu kroz tranziciju i privatizaciju. A onda će ti Knjaz Miloš proizvoditi neka, recimo, holandska firma, flaširati u plastiku proizvedenu u, recimo, Kini, zatvarati čepovima iz Tajvana i obilježavati etiketama iz Moldavije. Pa će sve to onda prevoziti kamioni nekog češkog prevoznika do lanca prodavnica u vlasništvu nekog Turčina.
- SenSen
#45 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Vidi opet on mene handrifelipe kajetano wrote:Nadji ovog gospodina koji govori do 0:16 pa mu palamudi o cifutskoj robi i uzasnim konsekvencama kupovine iste
-
kv99
#46 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
oldplague wrote:Na to možeš računati još koju godinu, dok susjedne zemlje ne prođu kroz tranziciju i privatizaciju. A onda će ti Knjaz Miloš proizvoditi neka, recimo, holandska firma, flaširati u plastiku proizvedenu u, recimo, Kini, zatvarati čepovima iz Tajvana i obilježavati etiketama iz Moldavije. Pa će sve to onda prevoziti kamioni nekog češkog prevoznika do lanca prodavnica u vlasništvu nekog Turčina.
Mozda hoce, mozda nece. Ja te pitam sada, ko ce to gladan ostati ako kupis Knjaz Milos umjesto Dijamanta ili Klasov lokum umjesto Krasovog keksa ? Zato mi nemoj prodavati te price "nema veze". Ako nema veze odkud onda deficit od nekoliko milijardi KM ? Sta mislis odakle se to mora nadoknaditi ? Nije samo do politicara i lopova koji kradu , ima dosta i u onima koji kupuju tudze a imaju domacu alternativu. Nije samo u parama , vec sam naveo primjer Cece, ne kosta nista da se ne slusa, nece niko od sirotinje ostati gladan ako se njezini CD ne kupuju vec samo ona i njezini mafijasi . Ali i pored toga oni koji su klani od njezinog dzubreta arkana slusaju opet tu istu arkanovcu . I kako onda ocekivati od nekoga ista vise ili bolje kad nema postovanja ni prema sebi a ni prema najblizima koji je taj isti arkan klao i silovao ?
- McMoy
#47 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
E, a za tu koju godinu, i ovih 14 ludo upropastenih poslije rata, mogli smo i mi izgraditi ili sacuvati koju fabriku, izgraditi kojih 100-tinjak km autoputa pa se isti mogao sam otplacivati, i stosta jos...
One milijarde od donacija koje su nestale u ratu i poslije njega, i desetine milijardi koje je nasa dijaspora (u carapama) unijela u BIH, moglo se uloziti u razvoj i zaposljavanje, a ne bogacenje susjeda i zadovoljavanje nezajazljivih apetita ministara i uvoznih lobija.
Suplja je prica da se ne moze i da se nije moglo bolje!!
One milijarde od donacija koje su nestale u ratu i poslije njega, i desetine milijardi koje je nasa dijaspora (u carapama) unijela u BIH, moglo se uloziti u razvoj i zaposljavanje, a ne bogacenje susjeda i zadovoljavanje nezajazljivih apetita ministara i uvoznih lobija.
Suplja je prica da se ne moze i da se nije moglo bolje!!
- McMoy
#48 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
@kv99, ovo izgleda k'o da nas dvojica jedan od drugoga prepisujemo!!
Ocito, samo isto razmisljamo.
-
kv99
#49 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Da nas je vise ali ipak znas kako se kaze :" I na najduzi put krene se sa jednim korakom "McMoy wrote:@kv99, ovo izgleda k'o da nas dvojica jedan od drugoga prepisujemo!!![]()
-
pjegica
#50 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Meni je problem što ljudi sve generalizuju. Nije niko iz neke fabrike sokova u Srbiji zatvorio Jurišića, nego sud u dogovoru s kojekakvim političarima. Mislim, to je primjer iz prvog posta teme, a našlo bi se nešto takvo za svaku zemlju sigurno. Ovako bi se obraćali na pogrešnu adresu. Volim velikom linijom razdvajati dobro od lošeg. I ne bi te zemlje sigurno zbrajale ogromne ekonomske deficite samo zato što bi mi bojkotovali sokove i mlijeko. Svakako će prije nas u EU.McMoy wrote:Mozda bojkot i jeste preteska rijec. Vrlo ga je tesko sprovesti; puno su puta dosad pokusale razne zemlje i rijetko je kad imao velikog uspjeha. Ja sam ovdje (a mislim da i @kv99 dijeli slicno misljenje) govorio o potrebi da se razmisli malo o onome sto kupujemo. Znam i ja da nece nijedna zemlja propasti zbog toga sto ne kupujemo njene proizvode, ali neke nam susjedne osjetiti svakako hoce.pjegica wrote:Da, treba sve bojkotovati u BiH. Bojkotovati proizvode i iz Srbije i Hrvatske i Slovenije, ma iz cijele EU. Svugdje imamo razloga za bojkot. Treba sjediti i gledati kako jedna po jedna zemlja propada samo zato što mi iz velike zemlje Bosne bojkotujemo njihove proizvode.
A, osjetili bi i mi. Sta fali akciji "kupujmo domaće"?? Cim se to spomene odmah pojedinci skoce i kazu da to nema veze, da se time nista ne postize, da to nije dobro isl. A gdje onda naberemo 9,5 milijardi uvoznog deficita??
I na kraju, bojkot šunda potpuni, a sto se proizvoda tice, gdje god ima iole dobar domaci proizvod iskljucivo taj ulazi u moju kucu.
Ja tačno znam šta kupujem, koliko para za kakav ukus i kvalitetu dajem. Akcija "kupujmo domaće" je super, ali ja ne mogu sve domaće jesti. Ne sviđa mi se. Kad mi ponude bolji proizvod za manje para, kupim njega.
Šund bih voljela bojkotovati iz više razloga, ali mi ne uspjeva, uho nema opciju off.