Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Chisum

#26 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by Chisum »

Znam ja dobro o cemu govoris, ali opet moram da ti kazem - NEMA NITI jednog jedinog razloga da te uvrijedi, ili ucini da se osjecan manje vrijednim, nesto sto nastaje ne kao proces razmisljanja, nego kao proces kiselog vrenja malog mozga kod nekog papka.

To sto te provociraju, pisu poruke po zidovima, sto te zaobilaze na salterima, to je vec stvar diskriminacije, sto u jednom fasisoidnom okruzenju kao prostor na kojem ti zivis, nije nikakvo cudo, i proteci ce jos mnogo vode dok se vlasti i drzave ne izdignu iznad svega toga i odrede se prema tim pojavama kao sto se to radi u CIVILIZOVANOM svijetu, kojem oni, isti ti koji te gledaju kao nizu rasu, ne pripadaju, sto su bezbroj puta do sada i pokazali. Daleko je taj dan, pa se oni koji se uhvate u kostac sa time moraju pomiriti da ce se nagledati i naslusati svega i svacega.

E sad, opet da ti ponovim, protiv diskriminacije i te presucene torture se mozes boriti samo ukoliko imas i drzavu i pravosudni sistem na svojoj strani, jer si tu gdje jesi, u debeloj manjini, pa sam, kao gradjanin, ne mozes uciniti puno, ali protiv predrasuda tih opanchara, e protiv toga mozes da se boris osmjehom i prezirom, kada god ti se pruzi prilika.

Eeeee.... visa rasa... :lol:
Kakva crna visa rasa... pa mater mu i otac skacu i hvataju se u kolo i kad telefon zazvoni, a o babi i djedovima mu - da i ne govorim... i oni ce da te uci o visoj rasi i civilizaciji... :roll:
zonbirile

#27 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by zonbirile »

vaca wrote:
Fair Life wrote:Lakše je razbiti atom nego predrasudu...
e to je to...
------------------------------------------
čemu razbijati predrasude,pa to je normala u cijelom svijetu.Pa ljudi prave filmove,pjesme,skečeve,TV i sl.na tu temu.Opasno je kada opasna politika počne praviti sranja na temelju predrasuda.Pogrešno je razbijati predrasude,to je i nemoguće,treba razbijati fašističku ideologiju i seljačku politiku.
Elvis_je_ziv

#28 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by Elvis_je_ziv »

Chisum wrote:Znam ja dobro o cemu govoris, ali opet moram da ti kazem - NEMA NITI jednog jedinog razloga da te uvrijedi, ili ucini da se osjecan manje vrijednim, nesto sto nastaje ne kao proces razmisljanja, nego kao proces kiselog vrenja malog mozga kod nekog papka.

To sto te provociraju, pisu poruke po zidovima, sto te zaobilaze na salterima, to je vec stvar diskriminacije, sto u jednom fasisoidnom okruzenju kao prostor na kojem ti zivis, nije nikakvo cudo, i proteci ce jos mnogo vode dok se vlasti i drzave ne izdignu iznad svega toga i odrede se prema tim pojavama kao sto se to radi u CIVILIZOVANOM svijetu, kojem oni, isti ti koji te gledaju kao nizu rasu, ne pripadaju, sto su bezbroj puta do sada i pokazali. Daleko je taj dan, pa se oni koji se uhvate u kostac sa time moraju pomiriti da ce se nagledati i naslusati svega i svacega.

E sad, opet da ti ponovim, protiv diskriminacije i te presucene torture se mozes boriti samo ukoliko imas i drzavu i pravosudni sistem na svojoj strani, jer si tu gdje jesi, u debeloj manjini, pa sam, kao gradjanin, ne mozes uciniti puno, ali protiv predrasuda tih opanchara, e protiv toga mozes da se boris osmjehom i prezirom, kada god ti se pruzi prilika.

Kakva crna visa rasa... pa mater mu i otac skacu i hvataju se u kolo i kad telefon zazvoni, a o babi i djedovima mu - da i ne govorim... i oni ce da te uci o visoj rasi i civilizaciji... :roll:
Takodje stereotip(boldirano).

Mislim da je Oldplague u pravu ,kada kaze da su ovdasnji stereotipi nuz produkt politika koje su vodjene i dan danas se vode na ovim prostorima , manje/vise oduvjek .I kao takvi ne mogu biti korjen mrznje.Medjutim, postali su hranjiva materija mrznji , nekakva armatura koje je ucvrscuje .
Stereotipi ''svih o svima'' i o ''svemu i svacemu'' su najcesce podsticani od okupatora BiH, a danasnja nacionalisticka politika (velikobosnjacka, velikosrpska, velikohrvatska) ih je samo ''podgrijala'' . Posto su se u bivsoj YU ipak poprilicno ''ohladili'' i svakako dodala mnoge ''svjeze''.
Neko je pomenuo i to posteno podveo pod stereotip, pricu o'' Srbinu pod stolom i za stolom''...
Zanimljivo ,da i medju Srbima kruzi slican stereotip , ali sa Bosnjakom/Muslimanom u glavnoj ulozi.
Gotovo sam siguran da postoji i hrvatska verzija ''price''...

Orbini , pricali smo vec,...banjalucani smo obojica...Mislim da ipak, kojekakva poredjenja banjalucke omladine (Srba) sa KKK nisu odgovarajuca, i da si eto i ti, proizveo jos jedan stereotip .I time si makar za mrvu doprinijeo mrznji.
I na taj nacin si upravo demonstrirao kako nastaju stereotipi.
Chisum

#29 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by Chisum »

Elvis_je_ziv wrote:
Chisum wrote:Znam ja dobro o cemu govoris, ali opet moram da ti kazem - NEMA NITI jednog jedinog razloga da te uvrijedi, ili ucini da se osjecan manje vrijednim, nesto sto nastaje ne kao proces razmisljanja, nego kao proces kiselog vrenja malog mozga kod nekog papka.

Takodje stereotip(boldirano).

Mislim da je Oldplague u pravu ,kada kaze da su ovdasnji stereotipi nuz produkt politika koje su vodjene i dan danas se vode na ovim prostorima , manje/vise oduvjek .I kao takvi ne mogu biti korjen mrznje.Medjutim, postali su hranjiva materija mrznji , nekakva armatura koje je ucvrscuje .
Stereotipi ''svih o svima'' i o ''svemu i svacemu'' su najcesce podsticani od okupatora BiH, a danasnja nacionalisticka politika (velikobosnjacka, velikosrpska, velikohrvatska) ih je samo ''podgrijala'' . Posto su se u bivsoj YU ipak poprilicno ''ohladili'' i svakako dodala mnoge ''svjeze''.
Neko je pomenuo i to posteno podveo pod stereotip, pricu o'' Srbinu pod stolom i za stolom''...
Zanimljivo ,da i medju Srbima kruzi slican stereotip , ali sa Bosnjakom/Muslimanom u glavnoj ulozi.
Gotovo sam siguran da postoji i hrvatska verzija ''price''...

Orbini , pricali smo vec,...banjalucani smo obojica...Mislim da ipak, kojekakva poredjenja banjalucke omladine (Srba) sa KKK nisu odgovarajuca, i da si eto i ti, proizveo jos jedan stereotip .I time si makar za mrvu doprinijeo mrznji.
I na taj nacin si upravo demonstrirao kako nastaju stereotipi.
Vrlo moguce... medjutim, moja predrasuda, ako si je ti tako prepoznao, prije je karikirana, i, za ovu priliku, okicena, prenaglasena slika i izrugivanje necemu negativnom i primitivnom... daleko od toga da, kao neki, imam pretenzije ka genetici i evaluaciji necijih gena.

U mom vidjenju fasioidnog primitivca i onome sto se pred mojim ocima pojavi kada izgovorim tu rijec, ipak postoji dio istine, ma kako ga moja svijest karikirala... dok, s druge strane, kod njega, kada govori o meni ili petom-desetom kao o bicu nize rase, opasnosti i virusu - ne postoji nista do ispraznog fasizma i seoskom strahu od "... drekavca, koji zivi duboko u sumi", mada ga niko nikada nije vidio.
trofej

#30 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by trofej »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a

Zašto bježimo od istine kojoj smo bili svjedoci i priklanjamo se sterilnim propovijedima o pravdi i pravu? A istina je najodaniji saveznik Bosni i Hercegovini. I da li samo njoj?!

Republika Bosna i Hercegovina je odbranjena 1992. godine i trebalo ju je pripremiti za oslobađanje, prevashodno od Miloševićevih srbonacista, pošto su oni primarno leglo moći Tuđmanovim krofašistima i Izetbegovićevim klerofašistima. Oni, koji su to trebali i mogli učiniti, bili su taoci legitimiteta ovih posljednjih, a bilo je očito da je njihovo djelovanje sve manje legalno. U tom vremenu, usto što bi se ugrozio proces otpora oružanoj agresiji, otvoren front sa njima značio bi i otvoren udar na legitimitet bosansohercegovačke državnosti. Izetbegović i njegovi propovjednici su to znali i s tim su vješto manipulirali na međunarodnom planu, a kojekakvim „mirovnim“ pregovorima održavali su stanje - i rata i mira, ili/i stanje - ni rata ni mira. Konačno, Daytonom su legalizirali svoju poziciju na štetu izvornog bosanskohercegovačkog legitimiteta.

Slobodanu Miloševiću, ključnom generatoru monstruoznih događaja, nije uspio blickrig do „nacislavije“, čega je on bio svjestan već 1992. godine. Realno, preostalo mu je da igra na kartu Izetbegovićevih klerofašista, jer je znao da im je „narodovanje“ samo usputno do „malo“ klerofašističkog trona pod Bečom. S njima je uspio ostvariti značajan (i međunarodno valjan) napredak u pogledu nagodbi o bosanskohercegovačkoj teritoriji, što mu je i bio primaran interes. Svjestan da je dogovor sa Tuđmanom neodgodivo u korist Tuđmana, kao i da mu predstoji povratak na Kosovo, Slobodan Milošević je srbonacističko napredovanje ka Beču želio završiti 1993. godine. Međutim, „paljanska skupština“ je (Pale su, ipak, sarajevska općina) imala drugačiji pogled na razvoj ratne situacije. Usto, paljanski pogled je prevaliran i neposrednim dogovorima Radovana Karadžića sa Tuđmanovom krofašističkom ispostavom u Bosni i Hercegovini, te je Radovan krenuo za sopstvenom nebeskom perspektivom (vjerovatno nadajući se da će Crnoj Gori – leglu srbonacizma - moći pokloniti barem „Staru Hercegovinu“). Znači, osigurana je i nova prilika Tuđmanovim krofašistima i njihovim saveznicima da bosanskohercegovačko vrijeme troše za pripremu konačnog rješenja Kroacije. (Na kraju, Tuđmanovi krofašisti su ostvarili ono što im je bila osnovna namjera.)

Na kraju, ne uvažavajući žilavost milenijski kontinuiranog bosanskog iskustva, bosnocidne opcije suočile su sa vojnički nezaustavljivim procesom oslobađanja Bosne i Hercegovine. U igru je vraćen „mirotvorac“, Slobodan Milošević: omogućeno mu je da ono što nije uspio na Palama, 1993. godine, ostvari u Srebrenici, 1995. godine. Ovaj put mu je samouznešena „paljanska skupština“ bila neupitno odana. Prethodno je pod nju potureno bosanskohercegovačko tlo; organizirana je (vojno)propala „deblokada Sarajeva“; potom Srebrenica; pa „Oluja“ i, konačno – Dayton! Koje snage su to mogle učiniti i s kakvom namjerom? Sigurno je samo jedno, u završinici su sudjelovali svi relevantni svjetski centri moći, a završnici je prethodilo legitimno i legalno posredovanje američke diplomatije u dovođenju ratnih lidera u Dayton. Iako je stvarana klima neizvjesnosti: i igmanski vrapci su znali da će oružje utihnuti! U suštini, u Daytonu je: zaustavljeno oslobađanje Bosne i Hercegovine; Miloševićevim srbonacistima kompeziran je gubitak „republika“ u Hrvatskoj; Izetbegovićevim klerofašistima „dato“ je Sarajevo; međunarodna zajednica prenijela je odgovornost za masovna zlodjela na lokalne pojedince.

O odnosu individualnih i grupnih agresivnih ponašanja francuski antropolog Bourguignon kaže sljedeće: “... U vezi sa agresivnim ponašanjima čovjeka prema samom sebi, važno je razlikovati individualna ponašanja od kolektivnih ponašanja jer, sa evolutivnog gledišta, ona nemaju isti značaj. Kod prvih, jedinka je direktno odgovorna, dok druga predstavljaju rezultat preciznih odluka koje je donijela manjina koja posjeduje moć. Njihova evolucija odvijala se u suprotnim smjerovima. Dok su se ratovi i kolektivni masakri uvijek sve više širili, individualna ubistva su stalno ograničavana... u našoj epohi ljudski život je stekao vrijednost koju ranije nije imao, da svako teži ka većem uvažavanju svog susjeda, priznajući jednako dostojanstvo svima sebi sličnim. Naravno, izuzetaka ima i upravo oni objašnjavaju to obeznađjujuće širenje ratova, sve više ubilačkih, genocida koji su naredili maloumni šefovi država, a izvršili saučesnici koji predstavljaju sramotu za našu vrstu« (Bourguignon, A., 1989: Histoire Naturelle de L’Homme I – L’Homme imprevu. Presses Univ.).

Bosna je prirodno multipotentna, jer utemeljena na individualnoj svijesti i savijesti: na Čovjeku! Zato i nije mogla biti uzor patološki bolesnim kolektivitetima u susjedstvu, a ni onim koji su u Bosnu inputirani. Ali, zato je – imuna na njih - i opstajala pred njihovim uzastopnim i združenim naletima. U krajnjoj instanci, u Bosni se dosljedno vjerovalo u Jednog i Jedinog Boga, to joj je i najveći grijeh – bosanska hereza! Stoga su srbonacistima, krofašistima i klerofašistima puna usta “multi” – zla!

U vezi sa pravdom za bosanskohercegovačku populaciju – ali i: globalno! -, Dayton kao ishod bi i imao perspektivu, samo da je odgovornost za ratna zlodjela adresirana na instrumentatore (liderstva koja su politički planirala, programirala, organizirala i kontrolirala izvršenje zlodjela), a ne na pojedince instrumentarizirane pod okolnostima naknadno nedokučivim pravdi i pravu. Suđenjima, u kojima se dokazuje nevinost za „slučajno“ sudjelovanje u ratnim događajima (bez obzira o kojoj se poziciji u ratnoj hijerarhiji radi), ne sudi se stvarnim krivcima za ratnu destrukciju, a sudovi se politički instrumentariziraju u nesagledivu korist genocidnih projekata. U Bosni i Hercegovini, čovjek je bio i ostao na nivou jedinke, koja uvažava svog susjeda i priznaje jednako dostojanstvo svakom božijem stvorenju, dok su liderstva – nakon 1462. godine - predstavljala vrhovne interese onih čija je (imputirana) percepcija fokusirana na tu jedinku kao nezaobilaznu prijetnju realizaciji njihovih projekata i uspostavi definitivno jednoznačnih poredaka. Bosnocidni projekti imaju svoju genezu i svoju historiju, tako da im ni jedan ljudski fenotip pojedinačno nije relevantan, makar taj fenotip bio i njihov lider. Ta činjenica je, ponovo, potvrđena u postdaytonskom destruiranju Bosne i Hercegovine; pa i poslije fizičkog nestanka ratnih lidera. Stoga, međunarodna zajednica - dopuštajući izabranim joj autoritetima da u njeno ime organiziraju sudove koji će suditi pojedincima bez prethodnog suđenja genocidnim projektima, a potom i „domaće“ sudove (koji su, nakon 2. svjetskog rata, sudili srbonacistima, krofašistima, klerofašistima, ..., i izricali im čak i smrtne kazne: da ih vrate na vlast (takav je činjenični slijed) pod političkim patronatom onih koji su njihovi sljedbenici i najodgovorniji su za te projekte i zločine kojim su hranjeni - htjela to ili ne: sudi sama sebi! (Ali, možebit i to je pravda, s obzirom da joj gode ratna liderstva. Čak i uz činjenicu da je samo idiotima rat perspektiva; i bez obzira što je na idiotskom nivou komunikacija bezobzirna, i brza.
Dozer

#31 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by Dozer »

Ma mene, ljudi, u svemu ovome, ovom nasem BH loncu, najvise zanimaju odgovori na sljedeca pitanja:

Kada neko kaze za sebe, punim plucima, "Ja sam Srbin!" ili "Ja sam Hrvat!" ili "Ja sam Bosnjak!", ili isto tako okrenuto na religijsku stranu (pravoslavac, katolik, musliman), istovremeno i po automatizmu (u vecini slucajeva) sortirajuci ove druge i trece u neki nizi red, nizu vrstu ili sta vec, ja bih tu samo svima ovima postavio pitanje - Ja, i ?! Sta s tim?
Pa koga normalnog zaboli qrac sto si ti Srbin ili Hrvat ili Bosnjak ili pravoslavac ili katolik ili musliman i kakve to veze ima sa medjusobnim uvazavanjem i postivanjem na ljudskom nivou?!

Sta je poenta busanja, potenciranja i naglasavanja svog etno-vjerskog porijekla ili opredjeljenja, a znamo da smo svi rodjeni na istom prostoru, danas u istoj zemlji?
Veca plata? Deblja djeca? Zgodnija zena i bolja u krevetu ili obratno, za muskarce? Jedni su pametniji od drugih? Jedni imaju duze trepavice od drugih? Jedni hodaju nehereni nalijevo, drugi nadesno, treci naprijed? Jedni trce cetveronoske, drugi na rukama, treci skakucu na goozovima? U cemu je poenta i u cemu se ogledaju te tolike razlike?!

Stvarno mi je neshvatljivo...

Jedina razlika danas medju ljudima u BiH, po meni, jeste u retardiranosti i zatupljenosti, ali se tu podjele ne mogu napraviti medju etnijama i vjerama, jer pripadnici sve tri glavne etnije i religije idu u isti kos kao najzatupljeniji ljudi u drzavi.
muha_sa

#32 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by muha_sa »

fakat ne kontam gdje vi ljudi ( pojedinci ) živite :-) ostarih a nikad havera svog nisam upito koje je vjere i kojem se bogu moli--evo i sad,nakon svog zla koje nas snašlo zaboli me neka stvar ko je ko i kojem se bogu moli--ako valja družim se s njim ako jok :? daleko mu kuca od moje i tacka.
O kakvim vi predrasudama pricate--jesul predrasude krive što nas je snašlo šta nas je snašlo :? niđe veze.
trofej

#33 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by trofej »

U BiH sve je, uglavnom – kvazi, od politike do obdaništa: započeto u komunističkom jednoumlju, sponzorirano evropskim bezumljem, legalizirano u Daytonu i legitimirano pod okriljem OUN. Pod takvom stvarnošću, tranzicija BiH u društvo “slobode, jednakosti i bratstva”, zasnovano na “privatnoj svojini, religiji odvojenoj od države i slobodnom tržištu” jeste – utopija, ili: butmiranje! Potrebna nam je surova katarza, koja bi morala započeti sutra na Butmiru - barem dostojanstvenim manifestiranjem kvantiteta nas koji želimo tranziciju BiH u društvo slobode, jednakosti i zajedništva.
Orbini

#34 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by Orbini »

muha_sa wrote:fakat ne kontam gdje vi ljudi ( pojedinci ) živite :-) ostarih a nikad havera svog nisam upito koje je vjere i kojem se bogu moli--evo i sad,nakon svog zla koje nas snašlo zaboli me neka stvar ko je ko i kojem se bogu moli--ako valja družim se s njim ako jok :? daleko mu kuca od moje i tacka.
O kakvim vi predrasudama pricate--jesul predrasude krive što nas je snašlo šta nas je snašlo :? niđe veze.
Predrasude nisu same po sebi krive ali su pomogle u zlocinima.
Velik broj zlocinaca nisu patoloski mracni tipovi, asicijalni, zlostavljani u djetinjstvu,... to su sasvim obicni i normalni ljudi koji danas imaju porodice i brizni su ocevi i muzevi. Zasto je to tako - jer nisu cinili zlocine prema ljudima - vec samo "trijebili korov i neljude".

Danas su stereotipi postali standard.

Nekada su imali korijen u historijsko-mitoloskim zabludama, pa su ljudi dvadesetog vijeka bili posmatrani kao osmanlije i sl.

Danas je ovo u Banjaluci, Sirokom,.. samo balkanski nastavak islamofoije koja je trend u svijetu. Jedan prosjecan Evropljanin, Amerikanac koji nije nikada bio u kontaktu sa obicnim ljudima muslimanima,... ima predstavu muslimana kao zatucanih divljaka koji skakucu sa kalasnjikovima, urlaju i pucaju u zrak. To je uobicajena predstava. Nesto blaza je siva gomila male inteligencije, koja je neproduktivna i parazitska.

Kod nas je jako slicno. Bosnjaci su u ocima vecine omladine u nizu gradova u BiH predstavljeni kao zatucana i primitivna gomila, njihovi gradovi su prljave azijske kasabe, neradnici i paraziti, kriminalci i beskicmenjaci, .. pa kroz to proizilaze personifikacije poput lojavi ,krezavi,....
Kao na zapadu - to je i kod nas proizvod totalne otudjenosti i nepoznavanja prilika. Dakle znamo kako je u Americi, Spaniji, prateci TV,.. ali nemamo poma kako je 30 km zracne linije sa one strane etnitetske granice. I tu teren osvajaju predrasude.
Tako da danas vise nema odbojnosti prema Bosnajcima konto bosnjacke politike, inicijativa, razlicite verzije pocetka rata i zlocina, poimanja RS,... danas je razlika staleska. Prije 10 i vise godina je odbojnost prema Bosnjacima bila zbog politickih stavova, poimanja rata i zlocina,... danas je na osnovu stereotipa i predrasuda gdje Bosnjaci svojom kulturom kvare prosjek i idilu.

Mislim da se to moze prevazici medijima, da svi BiH mediji budu pristupni na cjelom prostoru BiH. Jednostavno da se vidi da i kod onih tamo ima normalnih ljudi slicnih navika i zivotnog stila.

Bio je ovdje prosle sedmice jedan tekst od izvjesnog crovata gdje je snobovski opisao jednog esdada i njegovu zabradjenu krezavu bulu,... tekst koji najbolje pokazuje kako nas drugi vide.
zonbirile

#35 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by zonbirile »

@orbini
nekorektno je posmatrati samo nas u svijetlu predrasuda i onda generalizirati i to na svoj način.Možda i bolje tako,upravo ti to pokazuje da nije do predrasude,nego do politike.Predrasuda je bilo i biće i tu nema borbe protiv njih,ali protiv nerazumne politike itekako.
Chisum

#36 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by Chisum »

Opet se pitam zasto ti k'o papagaj pominjes te epitete kojima te kite, pa sticem utisak da si ih skoro pa i prihvatio, ili da si se u nekom od njih i prepoznao.

E'o ti, da ti pojednostavim, pa isprintaj ovo na majicu, pa kad ti ko pomene nesto slicno, a ti poderi dux k'o Superman i kad se ta majica ukaze, reci "Citaj!"

Oralna higijena u Srba među najzapuštenijim u Evropi

Najefikasnije mere za prevenciju karijesa su, osim redovnog pranja zuba koje se podrazumeva, oralna higijena i pravilna ishrana. Sve ostalo je deset mesta iza, ali i to je izuzetno efikasno poput primene fluorida u različitim oblicima koje je najbolje individualno dozirati, kaže za "Borbu" dr Dejan Marković, prodekan na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Istraživanja kažu da u Srbiji kod zubara ide samo 30, 7 odsto građana. Prema poraznoj srpskoj statistici sve zube ima 8,5 odsto odrasle populacije, čak 25 odsto je onih kojima nedostaje deset zuba, a bez zuba je 9,3 odsto ljudi. Zabrinjava i činjenica da više od 60 odsto nacije ne pere zube svaki dan. Tako da se izgleda u Srbiji odomaćio dugi krezubi osmeh, koji je neretko propraćen i neprijatnim mirisom iz usta.

Prof. dr Marković, kaže da građani Srbije generalno vrlo malo poklanjaju pažnju oralnoj higijeni, ali ima utisak da napori koji se čine u poslednjoj deceniji daju neke rezultate i da će se generacijama koje dolaze obezbediti "lep osmeh".

(clanak iz srbijanskih novina)

Ovo je slika Balkana! Ne samo Srba, Bosnjaka itd... ovo je jad i cemer Balkana i jedina tuga u svemu tome nisu predrasude, jer ih je od polupismenog, isfrustriranog pacenika za ocekivati, nego nepostojanje kriticne mase koja moze da napravi balans svemu tome... pa kad nas vec etiketiraju, da umjesto krezavog klempe bude - ... divi ovog chore, profesora... (dakle, radilo bi se o obrazovanom covjeku, koji je u sebe ulozio vise od 5 maraka i polovnog Golfa keca)...
Nazalost kod ovih se pacenickih naroda, u presudnim momentima, uglavnom, donesu najlosije odluke, pa jedni druge bukvalno hranimo materijalom za ove budalastine (e onda, neko ko nema vremena ili kapaciteta da razmislja, kao prototip ce uzeti sliku najgorih... oni nekog polupismenog vehabiju kako voda zenu umotanu od glave do pete, koja trci za njim saplicuci se, a mi nekog lojavog, krezavog cetnika sa subarom i bradom koju pere jednom godisnje)

Covjece, shvati, NEMA POTREBE da se, osim ukoliko se radi o fizickom nasrtaju ili shikaniranju na radnom/javnom mjestu, obazires na predrasude onih koji, ama bas ni po jednoj jedinoj tacki, ako vec ne naletis na goreg od sebe, a onda barem - nisu bolji od tebe!

I kakva crna kultura??? Pa na ovim se prostorima moze skupiti sacica jada koja vrijedi necemu koja je kao i uvijek na ovim krkanskim prostorima bila pljuvana i shutana po coskovima i SAMO oni imaju privilegiju nekome spocitavati nekulturu i etiketirati ostatak ovog zadrtog balkanskog krda... Ostali treba da sute, jer nemaju gram prava nesto reci! Vrlo im je lako parirati, vrlo lako im zacepiti labrnju.
Orbini

#37 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by Orbini »

Chisum
Ponovio sam nekoliko puta da pogresno kontas poentu ove teme, i da se manis psihoanaliza mene, jer i tu debelo grijesis. Niti je ovo jadikovka, niti sam izgubio samopouzdanje, niti se prepoznajem u stereotipima(sto sam jasno i naznacio, al hajd), ... a niti izbijam klin klinom, kopajuci za predrasudama o drugima kao odgovor.
Ucini mi uslugu pa procitaj pomno sta pisem, ili odustani.
Pokusavam pronaci, osmisliti,.. nacin kako se predrasude mogu prevazici, jer mislim da su opasne. Navodim i opisujem stanje kakvo jeste i cinjenice koje su fakta,.... o kulturi kojekavkih krkana sa Manjace sto umisljaju da su nadrasa se moze stosta napisati - ali nije u tome poenta. Poenta je kao kod historije - neke stvar isu cinjenica a ljudui vjeruju u nesto posve drugo. Tako i kada govorimo o stereotipima i predrasudama - stvarnost je kakva jeste a ljudi vjeruju u nesto posve drugo. Neki bosnjacki klerofasizam i rasizam ne pomazu puno jer je ogranicen na ulice Zenice, Sarajeva, Travnika,... - mene konkretno interesuje kako u cjelkoj BiH i konkretno u Banjaluci ljudi mogu konacno upoznati jedne druge. Nasa otudjenost postaje problem jer definitivno ne poznajemo obicne ljude iz drugog tora, kako zive, koje su im navike, kultura,... i tu mislim da se moze napraviti pozitivan pomak.
zonbirile

#38 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by zonbirile »

jedva vas shvatih,znači priča je o predrasudama samo u BiH.Mislim da opet stoji univerzalna istina,predrasude postoje i postojeće ,neka ih.Problem je politika.Za primjer,probati si predočiti neke Evropljanine pa češ vidjeti da ih doživljavaš u stvorenoj slici,predrasudi.Pravdanje predrasuda egzaktnim podacima je smiješno,jer u kreiranju predrasude istina je najmanje bitna,onda i Jevreji koriste krv djece nejevreja za svoje kolače.
pustopoljina

#39 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by pustopoljina »

harmony_jingjang wrote:
zonbirile wrote:jedva vas shvatih,znači priča je o predrasudama samo u BiH.Mislim da opet stoji univerzalna istina,predrasude postoje i postojeće ,neka ih.Problem je politika.Za primjer,probati si predočiti neke Evropljanine pa češ vidjeti da ih doživljavaš u stvorenoj slici,predrasudi.Pravdanje predrasuda egzaktnim podacima je smiješno,jer u kreiranju predrasude istina je najmanje bitna,onda i Jevreji koriste krv djece nejevreja za svoje kolače.
evo mog stereotipa i predrasude-mi boshnjaci jako dobro razlikujemo ch od c odnosno tvrdo c od mekog ,a ti ne ...zato se uvijek otkrijesh ,na svakom forumu ...ima josh par rijechi koje te odaju ,ali stalker vrhunski jesi -imash sva podruchja pokrivena ...josh da te ne zeza to ch i c ...ili ti to namjerno radish svjesno ili podsvjesno ,da ipak dash do znanja u stilu :"ej, to sam ja znash onaj pametni"
jinjang-nisi ti pricao sa svim bosnjacima.
i ja sam se uvijek pitala kome trebaju lekcije o ch i c i dj i dz...zar ima neko ko ne zna kako se sta kaze...dok nisam cula ljude iz zenice,breze,podrucje izmedju sarajeva i tuzle...ne zanima me odakle je zonbrile...ali "mi bosnjaci" ne stoji u ovom kontekstu.
pustopoljina

#40 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by pustopoljina »

malo me nerviraju ljudi kao muha_sa,koji iz svoje vecinske udobnosti zacudjenim pogledom pita-gdje vi to ljudi zivite,s kakvim se vi to ljudima druzite...
covjek je jedno milion puta napisao da je iz i u BL.
ne malo...u stvari me uzasno nervira.
mogao bi doci malo do banjaluke-muha,pa popij sa orbinijem kafu,pa ga pripupitaj za zdravlje.
isto ovaj psihoanaliticar. zaboravio si mu (orbiniju) reci: think positive.
ne radi se o kaficima u austriji-gdje smo svi jednaki, ne radi se o tvojoj komociji gdje si vecina. radi se o tome kad se kao manjina zateknes medju drugom vecinom i onome kako te gledaju i sta ti govore.
muha_sa

#41 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by muha_sa »

pustopoljina wrote:malo me nerviraju ljudi kao muha_sa,koji iz svoje vecinske udobnosti zacudjenim pogledom pita-gdje vi to ljudi zivite,s kakvim se vi to ljudima druzite...
mogao bi doci malo do banjaluke-muha,pa popij sa orbinijem kafu,pa ga pripupitaj za zdravlje.
ne radi se o kaficima u austriji-gdje smo svi jednaki, ne radi se o tvojoj komociji gdje si vecina. radi se o tome kad se kao manjina zateknes medju drugom vecinom i onome kako te gledaju i sta ti govore.
nije mi namjera da te nerviram :D Muha je bio u B.L.--konacio 10.veceri u pansionu "kod Nane"--družio se s ljudima--nisam valjda hodo ko vuk samotnjak :D i vjeruj mi da me nisu gledali ko vanzemaljca :D Muha ide i u Mokro-kod Tadica--nisu me ljudi gledali kao vanzemaljca--pocastili se,popricali i svak sebi. Hodo po Srbiji-B.G.--Šabac--ni tu me niko ne napade :D Muha hodo i po Evropi--nisam primjetio da me zacudjeno gledaju :-) malo im je bilo cudno što se išaretom sporazumjevam--šta cu kad jezik ne znam. :D
Kakve ba predrasude--zlocinac i hulja bio i ostao hulja i zlocinac---dobar vakat za pogana insana.
pustopoljina

#42 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by pustopoljina »

cura, nisi ti dobra nikako.
:-)
jbg, ja izgleda hodala sa losim djacima :D
holger

#43 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by holger »

muha je u bl bio ili poslovno ili je nesto kupovao te tesko da bi se u tom slucaju i mogao sresti sa predrasudama. znam ja srbe bilo je kod nas na bistriku srba prica :oops: :-)
pustopoljina

#44 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by pustopoljina »

@muha_sa:
ovo sto je orbini opisao- mogu jos samo da dopunim sa bacanjem bombe u dvoriste po konacnom povratku rodjaka i njegove porodice iz swe u bosanski novi. takodjer zivot bosanaca/bosnjaka/balija koji se u tom gradicu svodi na prostor oko dzamije uz kej.
isto na salteru na zeljeznickoj stanici u BL situaciju kada ,malo je rijeci da doticnu opisem, insistira da trazis kartu za novi grad. ne dolazi u obzir bosanski novi ili samo novi (kako ga vecina novljana i zove)-u bihacu te niko nece za.ebavati kad trazis kartu za krupu ili otoku,niko ti ne trazi da kazes bosanska krupa ili bosanska otoka.
takodjer isti slucaj samo nazivanje informacija da bi saznao kad saobraca voz- novi-banja luka. psovanje balijske majke i spustanje slusalice.
situacije kad te polupismena alapaca za.ebava na salteru, jer moras tu dobiti neki dokument, ne mozes je zaobici i ne radis to jednom godisnje pa da imas godinu dana da provaris dogadjaj.
ne sumnjam ja u to da znaju docekati gosta, ali je problem kad domaci ne zeli postati gost u svojoj kuci.
KREMEN

#45 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by KREMEN »

pustopoljina wrote:malo me nerviraju ljudi kao muha_sa,koji iz svoje vecinske udobnosti zacudjenim pogledom pita-gdje vi to ljudi zivite,s kakvim se vi to ljudima druzite...
Pa znam ja curo draga da u malim sredinama je tako kao sto ti kazes, lokali podjeljeni, svak ide u svoju idilu i slabo se kontaktira ali sam samo htio reci da se moze ako se hoce, tj. mladi i obrazovani ljudi vecinom mogu skupa..ali zanimljivo je da vecinom su vani skupa, u bosni je to rijedak slucaj, mozda u Sarajevu, ipak je veca sredina..
pustopoljina

#46 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by pustopoljina »

ma naravno da se moze. jos kad te svabo onako skupno nazove-jugo...
samo, nije nas problem suzivot u austriji. nego u bih.
prijateljica hrvatica iz hercegovine iz cesto spominjanog mjesta gdje zive i muslimani i hrvati je usla u "muslimanski" kafic (doslo dijete iz austrije)...muk u kaficu.
prisao joj lik,fino skroz...da joj kaze...da on zna da ona tu ne bude cesto...ali da bi bilo bolje da izadje da ne bi bilo kakvih problema ni sa "nase" ni sa "njihove" strane.
njen privatni zivot koji svjedoci o nepostojanju nacionalizma u njoj neka ostane po strani.
otisla kuci,porazena.
zivot u austriji je jedno,a zivot u njenom malom mjestu u hercegovini duranje. i za "nas" i za "njih".
KREMEN

#47 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by KREMEN »

pustopoljina wrote:ma naravno da se moze. jos kad te svabo onako skupno nazove-jugo...
samo, nije nas problem suzivot u austriji. nego u bih.
prijateljica hrvatica iz hercegovine iz cesto spominjanog mjesta gdje zive i muslimani i hrvati je usla u "muslimanski" kafic (doslo dijete iz austrije)...muk u kaficu.
prisao joj lik,fino skroz...da joj kaze...da on zna da ona tu ne bude cesto...ali da bi bilo bolje da izadje da ne bi bilo kakvih problema ni sa "nase" ni sa "njihove" strane.
njen privatni zivot koji svjedoci o nepostojanju nacionalizma u njoj neka ostane po strani.
otisla kuci,porazena.
zivot u austriji je jedno,a zivot u njenom malom mjestu u hercegovini duranje. i za "nas" i za "njih".
Da u pravu si mislim, ima jedna iz stvarnog zivota prica, moj prijatelj i njegov brat rodjeni Hrvati, krsteni u katolickoj crkvi imaju isto tako rodjenog brata i sestru koji su Srbi, krsteni u pravoslavnoj crkvi, inace rodjeni od iste majke Srpkinje i istog oca Hrvata ..majka ima je umrla kad su bili mali tako da su jedni odrasli kod oca U Travniku a jedni kod tetke u Gradiski.. i znaci oni su pripadnici dva razlicita naroda.. sa ovim sam samo htio reci sa kojim mi stereotipima i predrasudama se susrecemo..i sad ti meni reci jesu li ljudi u Bosni razliciti samo sto su uzeli drugu vjeru, i imaju drugacija imena..
pustopoljina

#48 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by pustopoljina »

odgovoricu ovako: bilo gdje u inostranstvu bez problema skontam "naseg" covjeka.

evo jedne (meni) smijesne situacije...
u nekom jeftinom restoranu hocemo da jedemo i konobar je "nas". samo sto on toliko dobro prica njemacki da ga ne mozes provaliti, ali on nas moze. pa nas je provaljivao (jer smo se mi provaljivali u vezi hrane tu).
a vidi mu se na faci da je krajsko. :D
i ugl.on nas fol pita odakle smo (a mi medjusobno pricamo na nasem...mislim...) i mi igramo tu njegovu igru- mi smo iz bosne itd.
on i dalje glumi austrijanca (valjda misli sto je plav :D).
na kraju smo odlucili da ga pitamo je li iz male ili velike kladuse, pa kud pukne :D
bio je iz male kladuse. zacrvenio se, mi popadali od smijeha.
KREMEN

#49 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by KREMEN »

harmony_jingjang wrote:i onaj ko je boshnjak,nema vishe iluzija o zajednickom suzivotu ,sa zapadnim hercegovcima -tzv.-hrvatima i tzv srbima iz tzv rs i tzv s (istochnog)sarajeva
a sad da stavim konachno i ovo :bih:
8 post i odmah bi se svadjao :-) :-) zamisli da ima ljudi koji ne misle kao ti..mada je to nekad tesko..
popajic

#50 Re: Stereotipi i predrasude kao korijen mrznje

Post by popajic »

Spodobe koje se kod nas predstavljaju politicarima kreiraju isforsirane predrasude.
Te ispolitizirane predrasude imaju samo jedan cilj : posijati mrznju i time guzonjama omoguciti dug i lagodan zivot.
Sto i rade...evo vec 25-ak god.
A rovariti po predrasudama i analizirati ih je Sizifov posao.One postoje otkako je svijeta i vijeka, samo sto na nasim prostorima nisu nikad bile toliko politicko- religijski "osmisljavane" kao danas.
I sto je najgore - novokomponovani stereotipi i predrasude "idu" ko halva...ne moze ih se nanijeti kolika je potraznja :-)
Post Reply