Kreditne prevare--

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

gaius

#26 Re: Kreditne prevare--

Post by gaius »

halo kolumbo.. kakva duševna bol.. kakvi bakrači.. gdje piše da banka ne smije uzeti kreditno nesposobnog jemca? manite se te priče.. nije naše pravosuđe k'o u Boston Legal..
phillie

#27 Re: Kreditne prevare--

Post by phillie »

al... wrote:Evo da probam i ja. Prije određenog vremena, jedna gospođa je bila na forumu sa identičnim problemom, pa ću da ti proslijedim ono što sam preporučio i njoj:
Ideš redom, prvo: advokat, privatna tužba i zahtjev za naknadu kompletne štete, odnosno refundiranje plaćanja koje si ti obavio u njegovo ime, plus kamate. Drugo, zahtjev ka banci da blokira i ukine limite po svim osnovama (računi/revolving/kartice). Banke bi po automatizmu trebale da smanjuju limit ako ima problema sa otplatom, ali ako ljepotan ima vezu u banci, može ti to razvlačiti unedogled, pa ti je veoma važno da se i banci zaprijeti sa tužbom ukoliko ne budu poštovali pravila analize kvalitete klijenta. Drugo, prijavi ga i kod LRC kreditnog biroa, nisu bog zna šta, ali su jedini u državi koji se bave analitikom kreditnih dužnika i hoće pomoći u ovakvim slučajevima. Time ćeš još smanjiti manevarski prostor, tj. neće moći "zbrisati" iz banke u banku, pa tebe ostaviti sa svojim dugovanjima (doduše, ima tu i kreditni registar kod CB, pa i to pomaže da mu više ne daju - garant je već ionako u kategoriji "E", koja je najgora). Treće, ako ti se da, složi dotičnog u novine ili na TV, već je bilo slučajeva da su ljudi prijavljivali druge koji su ih na sličan način zavalili. Novinari će jedva dočekati. Pojedinci su se sjetili i faktoringa, nije ni to loše, samo vidi koliko oni uzimaju za tu vrstu usluge.
Znam da nijedna od ovih ideja nije dovoljno brza za tebe, ali to ti je jedini (legalni) put da ovo uradiš. Varijante sa biznismenima ćelavih glava i podebelih vratova... ne preporučujem, osim ako nisi sklon tom miljeu, pa te boli briga. Ovako kao obični pošteni građanin, možeš samo nagrabusiti i na kraju ispasti još veći zločinac od tipa koji te zavalio.
U svakom slučaju, sretno
U potpunosti se slazem sa ovim prijedlozima. Jest da treba malo vremena, ali sreca je sto ti jos nisu sjeli na platu. Po meni i Banka je ovdje sukrivac, jer nije provjerila (kao sto je to uradila policija) vjerodostojnost zaprimljenih dokumenata.
Sve u svemu, prijatelju nek ti je sa srecom, a koliko sam upoznat cini mi se da je osnovano i Udruzenje jemaca, ciji je pokretac neki lik iz Brckog kojeg su pravo zavaljivali. Raspitaj se i o njima. Nazalost, ovo nije usamljen slucaj i ne mali broj kriminalaca koriste ovu neuvezanost na relaciji banke-mko-cb-policija :) kao i naivnost i merhametluk naseg naroda....
nineinchnails

#28 Re: Kreditne prevare--

Post by nineinchnails »

...
Last edited by nineinchnails on 28/10/2009 14:45, edited 1 time in total.
snaga_znanja

#29 Re: Kreditne prevare--

Post by snaga_znanja »

Eh ovako redom.

Posto nisi pod prisilom potpisao jemstvo za kredit i potpis na tvom dokumentu nije falcifikovan ti si u svakom slucaju duzan vracati kredit. Ali prije svega moras tuziti sve strane u procesu cisto iz razloga da sebe pokrijes, a sud ce naknadno otkriti njihovu odgovornost.

Slijedeca stvar na koju moras obratiti paznju je ta da si bio "zaposlenik" centrotransa i mislim da je to pravac u kojem moras ici. Dakle traziti punu isplatu plata od centrotransa, a onda oni nek se tuze sa svojim odgovornim osobama koje si ti "zaposlio". Nadalje otkriti gdje je ta placa zavrsavala (vjerovatno u dzepu direktora) onda tuziti i njega itd. itd.

Uglavnom kako god ti moras platiti kredit.

Iznad vidim da ti se preporucuju kojekakve firme za utjerivanje dugova. Nemoj bezveze trositi pare na te gluposti, jer niti imaju zakonske osnove niti ce ti sta odraditi. To sta bi ti te firme odradile mozes i sam, a pritome ces ostaviti pristojnu svotu novca u dzepu.
U svakom slucaju nadam se pozitivnom ishodu u tvom slucaju...
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#30 Re: Kreditne prevare--

Post by A1fa »

snaga_znanja wrote:Eh ovako redom.

Posto nisi pod prisilom potpisao jemstvo za kredit i potpis na tvom dokumentu nije falcifikovan ti si u svakom slucaju duzan vracati kredit. Ali prije svega moras tuziti sve strane u procesu cisto iz razloga da sebe pokrijes, a sud ce naknadno otkriti njihovu odgovornost.

Slijedeca stvar na koju moras obratiti paznju je ta da si bio "zaposlenik" centrotransa i mislim da je to pravac u kojem moras ici. Dakle traziti punu isplatu plata od centrotransa, a onda oni nek se tuze sa svojim odgovornim osobama koje si ti "zaposlio". Nadalje otkriti gdje je ta placa zavrsavala (vjerovatno u dzepu direktora) onda tuziti i njega itd. itd.

Uglavnom kako god ti moras platiti kredit.

Iznad vidim da ti se preporucuju kojekakve firme za utjerivanje dugova. Nemoj bezveze trositi pare na te gluposti, jer niti imaju zakonske osnove niti ce ti sta odraditi. To sta bi ti te firme odradile mozes i sam, a pritome ces ostaviti pristojnu svotu novca u dzepu.
U svakom slucaju nadam se pozitivnom ishodu u tvom slucaju...
Osjecam se ,,duzan'' da odradim mali ,,update'' jer znam da ova tema interesuje mnoge, pogotovo one koji su u slicnim problemima. Bio sam kod advokata i pokusat cemo upravo ono sto bi mi najvise odgovaralo, da osporimo sam moj status kao jemca i da se ,,izvucem'' iz tog kredita. Mozda zvuci nekima i preambiciozno, ali evo na cemu se ova taktika bazira, pokusat cu u kratkim crtama da prepricam ono sto je meni advokat rekao.

Ja kao jemac imam poseban odnos sa bankom i on je regulisan mojim i njihovim potpisom na tom ugovoru. Poslovno i obligaciono pravo poznaje dvije kategorije ugovora koji mogu biti proglaseni kao nevazeci, to su nistavni i rusljivi ugovori. Da bi ugovor bio proglasen takvim, moraju postojati odredjene pretpostavke i moraju se ispuniti odredjeni uslovi. Buduci da sam ja (kao sto sam objasnio) potpisao ugovor koji me obavezuje kao jemca bez da sam potpisao ili izvadio potvrdu o zaposlenju koja je sastavni dio tog ugovora i buduci da je kredit izdan dakle na osnovu dijelom falsifikovanih dokumenata od strane korisnika kredita, ovaj moj ugovor bi se mogao (i trebao) osporiti na osnovu te cinjenice. Evo kratak copy/past iz te oblasti:

46 POSEBNI USLOVI ZA ZAKLJUČENJE UGOVORA

Kod nekih ugovora se pojavljuju i neki drugi specifični uslovi koji moraju da se ispune da bi ugovor nastao:

1. Ugovori kod kojih je za zaključenje potrebna prethodna dozvola državnog organa ili određenog fizičkog lica, smatraju se zaključenim u momentu davanja saglasnih izjava volja. Podrazumeva se da postoji odobrenje, jer ako njega nema - nema ni ugovora....
(potvrda o zaposlenju koja se izdaje u svrhu regulisanja kredita je takva vrsta dozvole, a ona je falsifikovana)

47 NEVAŽNOST UGOVORA

Nepostojanje nekih od uslova potrebnih za zaključenje obligacionih ugovora sprečava nastupanje pravne važnosti ugovora, odnosno takvi ugovori su nevažeći....

50 UGOVOR ZAKLJUČEN U ZABLUDI I BITNA ZABLUDA

Ugovor zaključen u zabludi je vrsta rušljivog ugovora zbog krupnog nedostatka izjave volje nekog subjekta koji zaključuje obligacioni ugovor. To može da bude pogrešna predstava o nekoj okolnosti ugovora. Ugovor je rušljiv samo kada se radi o bitnoj zabludi, koja se u pravu definiše za tri moguća slučaja:

Zabluda o bitnim svojstvima ugovora, se odnosi na predmet ugovora, odnosno tiče se svojstva predmeta povodom koga se ugovor zaključuje. Nedostatak volje jedne ugovorne strane treba da bude takav da je postojala prava predstava o predmetu ugovora, do ugovora ne bi ni došlo.(pr. kupac je kupio staro vozilo u ubeđenju da kupuje novo).

Zabluda o licu sa kojim se ugovor zaključuje postoji kada se zaključuje ugovor sa licem koje treba da ima određene sposobnosti (stručne, umetničke) da bi ugovor bio ostvaren
(dakle, da bih ja zakljucio taj ugovor, morao sam biti zaposlen, sto tad nisam bio)

Zabluda o odlučujućim okolnostima ugovora je bitna zabluda koja se odnosi na pogrešnu predstavu o nekoj činjenici koja se tiče ugovora i koja može da dovede u pitanje realizaciju ugovora.
(ponovo sam doveden u zabludu da mogu potpisati ugovor kao jemac a da nigdje ne radim, ovaj dio je takodjer osporiv)

Dakle, ovo je ono sto sam ja kao pravni laik ,,pohvatao'' u razgovoru sa advokatom, tuzba ce ici a krajnji epilog cu vam saopstiti, poznavajuci brzinu nasih sudova vjerovatno nekad iduce godine :D
Meni sretno, a vi se ostali dobro pazite koga za prijatelje birate...ima ona stara poslovica..Boze, cuvaj me od prijatelja, od neprijatelja mogu i ja sam! ;)
Miki123

#31 Re: Kreditne prevare--

Post by Miki123 »

Teško će ti ovo proći najviše iz razloga što su ti svojevoljno, ni od koga prisiljen, potpiso ugovor o jemstvu.
Ugovori kod kojih je za zaključenje potrebna prethodna dozvola državnog organa ili određenog fizičkog lica, smatraju se zaključenim u momentu davanja saglasnih izjava volja. Podrazumeva se da postoji odobrenje, jer ako njega nema - nema ni ugovora....
(potvrda o zaposlenju koja se izdaje u svrhu regulisanja kredita je takva vrsta dozvole, a ona je falsifikovana)
Pa nije potrebna potvrda o zaposlenju da bi neko bio jemac. Banka, ako je njoj u interesu, može kao jemca prihvatiti bilo koju punoljetnu osobu sa poslovnom sposobnošću.
Zabluda o licu sa kojim se ugovor zaključuje postoji kada se zaključuje ugovor sa licem koje treba da ima određene sposobnosti (stručne, umetničke) da bi ugovor bio ostvaren
(dakle, da bih ja zakljucio taj ugovor, morao sam biti zaposlen, sto tad nisam bio)
Mislim da ni ovo neće pomoći jer opet, nigdje ne piše da si ti morao biti zaposlen da bi mogao imati svojstvo jemca.
Zabluda o odlučujućim okolnostima ugovora je bitna zabluda koja se odnosi na pogrešnu predstavu o nekoj činjenici koja se tiče ugovora i koja može da dovede u pitanje realizaciju ugovora.
(ponovo sam doveden u zabludu da mogu potpisati ugovor kao jemac a da nigdje ne radim, ovaj dio je takodjer osporiv)
Jemac možeš biti i ako nisi zaposlen. Po mom mišljenju najvažnija je tvoja volja da budeš prijatelju jemac. Dakle, svojevoljno si, ni od koga prisiljen, stavio potpis na ugovor o jemstvu. Potpis na ugovoru nije falsifikovan i ne postoji mana volje u pogledu zaključivanja baš tog ugovora o jemstvu.

Uglavnom, želim ti puno sreće i da Bog da se uspio riješiti tog tereta!
SemmyS

#32 Re: Kreditne prevare--

Post by SemmyS »

Ja bih samo da zamolim A1fa da mi da incijale osobe koja ga je prevarila...jer dok sam citala citala ovo na forum, povezala sam to jednom osobom.Ako je to taj, mislim da se ozenio po drugi put...U svakom slucaju, sretno ti!
A1fa

#33 Re: Kreditne prevare--

Post by A1fa »

SemmyS wrote:Ja bih samo da zamolim A1fa da mi da incijale osobe koja ga je prevarila...jer dok sam citala citala ovo na forum, povezala sam to jednom osobom.Ako je to taj, mislim da se ozenio po drugi put...U svakom slucaju, sretno ti!
M.S i da, vjerovatno je to taj ;)
Haris.ba

#34 Re: Kreditne prevare--

Post by Haris.ba »

Miki123 wrote:Teško će ti ovo proći najviše iz razloga što su ti svojevoljno, ni od koga prisiljen, potpiso ugovor o jemstvu.
Ugovori kod kojih je za zaključenje potrebna prethodna dozvola državnog organa ili određenog fizičkog lica, smatraju se zaključenim u momentu davanja saglasnih izjava volja. Podrazumeva se da postoji odobrenje, jer ako njega nema - nema ni ugovora....
Pa nije potrebna potvrda o zaposlenju da bi neko bio jemac. Banka, ako je njoj u interesu, može kao jemca prihvatiti bilo koju punoljetnu osobu sa poslovnom sposobnošću.
Mislim da ni ovo neće pomoći jer opet, nigdje ne piše da si ti morao biti zaposlen da bi mogao imati svojstvo jemca.
Jemac možeš biti i ako nisi zaposlen. Po mom mišljenju najvažnija je tvoja volja da budeš prijatelju jemac. Dakle, svojevoljno si, ni od koga prisiljen, stavio potpis na ugovor o jemstvu. Potpis na ugovoru nije falsifikovan i ne postoji mana volje u pogledu zaključivanja baš tog ugovora o jemstvu.

Posto su svaki slucajevi razliciti - imas neke sanse, ali samo da ti kazem da su i "kuratiji" ovo pokusavali pa nisu uspjeli. Miki 123 ti je lijepo objasnio. Al isto ovo bi i ja pokusao vjerovatno na tvom mjestu. Ako nista da mirno spavam koliko -toliko da sam sve probao. Na kraju, vjerovatno ces morati jos platiti advokatske troskove - bez ikakvoga uspjeha u slucaju.

Jedini nacin kako su se ljudi branili od ovih situacija za koji sam ja cuo jeste da su izmajmunisali kredit od druge banke pa toliko opteretili primanja da kao zirant ne moras da placas odmah. Pa dobiveno vrijeme iskoristili da ganjaju onoga kome su bili jemci (ali mislim da ga ne mogu sudski - posto nisu dali ni jednu uplatu; mislim na neke druge nacine uvjeravanja). A ovo ti se jedino isplati ako ti bas trebaju pare za npr. kupovinu stana jer kamata jednostavno dere.
A1fa

#35 Re: Kreditne prevare--

Post by A1fa »

Haris.ba wrote:
Miki123 wrote:Teško će ti ovo proći najviše iz razloga što su ti svojevoljno, ni od koga prisiljen, potpiso ugovor o jemstvu.

Posto su svaki slucajevi razliciti - imas neke sanse, ali samo da ti kazem da su i "kuratiji" ovo pokusavali pa nisu uspjeli. Miki 123 ti je lijepo objasnio. Al isto ovo bi i ja pokusao vjerovatno na tvom mjestu. Ako nista da mirno spavam koliko -toliko da sam sve probao. Na kraju, vjerovatno ces morati jos platiti advokatske troskove - bez ikakvoga uspjeha u slucaju.

Jedini nacin kako su se ljudi branili od ovih situacija za koji sam ja cuo jeste da su izmajmunisali kredit od druge banke pa toliko opteretili primanja da kao zirant ne moras da placas odmah. Pa dobiveno vrijeme iskoristili da ganjaju onoga kome su bili jemci (ali mislim da ga ne mogu sudski - posto nisu dali ni jednu uplatu; mislim na neke druge nacine uvjeravanja). A ovo ti se jedino isplati ako ti bas trebaju pare za npr. kupovinu stana jer kamata jednostavno dere.
Vec sam to pokusao, ali vec sam napisao da ne mogu dobiti i najobicniju kreditnu karticu, a kamoli kredit jer cim ubace moje ime u bazu, izadje da je kredit u E katogariji za koji sam ja jemac. :sad: A danas je upravo doslo ono sta sam i ocekivao, kredit je dosao sav na naplatu i dobio sam pismo od banke u kojem se trazi da JA uplatim iznos od preko 7500 Eura. Naravno, to mi ne pada na pamet, banka ce onda podnijeti tuzbu tako da imam vjerovatno negdje oko godinu dana da rjesim ovaj slucaj na ovaj ili onaj nacin poznavajuci brzinu nasih sudova. :roll:
SemmyS

#36 Re: Kreditne prevare--

Post by SemmyS »

Da,pretpostavila sam da je to taj...Samo mi je uzasno zao sto je nasao 19-godisnjakinju koju ce prevariti, jer sam sigurna da ona ne zna za ovu njegovu tamnu stranu. Ali ocito da tom liku ide od ruke sve sto zamisli...Iskreno se nadam da ces uspjeti rijesiti taj problem i taj iznos nije mali. Samo nemoj odustajati ni u kojem slucaju!
Globus

#37 Re: Kreditne prevare--

Post by Globus »

Procit inicijale otiso na stranicu hayata i jel to onaj debil sto glumi djeda mraza ?
gaius

#38 Re: Kreditne prevare--

Post by gaius »

ništa od te tužbe.. nisi valjda advokatu za taj malpratice nešto i platio? osim što ćeš se naplaćati taksi ko žuti (500 KM na tužbu.. 500 na presudu.. ako se žalio - a dabogda da nećeš - 1000 KM)...

nije da te ne žalim.. ali dunđer te neki nasavjetovao da možeš bilo šta postići..
A1fa

#39 Re: Kreditne prevare--

Post by A1fa »

Globus wrote:Procit inicijale otiso na stranicu hayata i jel to onaj debil sto glumi djeda mraza ?
Ne, nije on toliko bitan na Hayatu da ga stave na stranicu osoblja ;) iako se djevojkama kad se upoznaje predstavlja kao producent :oops:
trofej

#40 Re: Kreditne prevare--

Post by trofej »

Žirant samo starijima od 80 godina sa dva svijedoka.
alen_zenica

#41 Re: Kreditne prevare--

Post by alen_zenica »

zna li neko postoji li mogucnost da uzmes kredit u visini trecine plate da bi izbjegao otplacivanje kredita.......
vox-populi

#42 Re: Kreditne prevare--

Post by vox-populi »

alen_zenica wrote:zna li neko postoji li mogucnost da uzmes kredit u visini trecine plate da bi izbjegao otplacivanje kredita.......
Ako si vec zirant nekome, ta eventualna rata se racuna kao tvoj trosak od plate. Ako ti sta plate preostaje, mozes uzeti kredit ali ne mozes izbjeci eventualnu obavezu placanja kredita.

Primjer:

Plata: 1000 KM

Mogucnost zavaljivanja 333 KM

Vec si zirant u iznosu od: 233 KM

Ostatak: 100 KM

Dakle, mozes uzeti kredit gdje je anuitet 100 KM mjesecno, odnosno nijedna banka ti nece racunati 333 KM kao kreditnu sposobnost.
alen_zenica

#43 Re: Kreditne prevare--

Post by alen_zenica »

vox-populi wrote:
alen_zenica wrote:zna li neko postoji li mogucnost da uzmes kredit u visini trecine plate da bi izbjegao otplacivanje kredita.......
Ako si vec zirant nekome, ta eventualna rata se racuna kao tvoj trosak od plate. Ako ti sta plate preostaje, mozes uzeti kredit ali ne mozes izbjeci eventualnu obavezu placanja kredita.

Primjer:

Dakle, mozes uzeti kredit gdje je anuitet 100 KM mjesecno, odnosno nijedna banka ti nece racunati 333 KM kao kreditnu sposobnost.
pravo si me razveselio...samo da znas
respo

#44 Re: Kreditne prevare--

Post by respo »

posto si rekao da si treci zirant sta jesa prva 2 ocem i tim prijateljem?
jer kao znam iz situacia kod drugih (isto sam i pravni i sto se tice banke laik) da treci zirant se kao moze izvuci fazoni i da on najmane placa u slucaju prevare

al obavezno bi ja auto prepisao na sebe pomocu tih "biznismena"

uzmi samo slucaj pelak ovi ostali traze pare a ovi preko biznismena na pocetku svoje pare vratili i niko ih zato ne optuzuje
The Nightwatchman

#45 Re: Kreditne prevare--

Post by The Nightwatchman »

vox-populi wrote:

Primjer:

malo si se zeznuo. pravilno je ovako:

Vec si zirant u iznosu od: 233 KM (233x60%=139,8 KM)

Ostatak: 193,2 KM

Dakle, mozes uzeti kredit gdje je anuitet 193,2 KM mjesecno, odnosno nijedna banka ti nece racunati 333 KM kao kreditnu sposobnost.
naime, jemstvo po kreditu predstavlja 60% opterećenja na tvoje primanje, a ne 100%.
KENJAC

#46 Re: Kreditne prevare--

Post by KENJAC »

E... kako bi danas moj drug Jusuf Prazina imo posla.... Al eto, ne dade mu se!
vox-populi

#47 Re: Kreditne prevare--

Post by vox-populi »

The Nightwatchman wrote:

malo si se zeznuo. pravilno je ovako:

Vec si zirant u iznosu od: 233 KM (233x60%=139,8 KM)

Ostatak: 193,2 KM

Dakle, mozes uzeti kredit gdje je anuitet 193,2 KM mjesecno, odnosno nijedna banka ti nece racunati 333 KM kao kreditnu sposobnost.
naime, jemstvo po kreditu predstavlja 60% opterećenja na tvoje primanje, a ne 100%.
OK, nisam znao za to. Mislio sam da je ukupno zavaljivanje do 30% netto plate. Ako vec placam 233 KM mjesecno, do tih 30% ostaje jos 100 KM. Al' eto, ako je ovo tacno onda se moze zaduziti i vise od 30%. Kada bi se uzeo i taj drugi kredit, ukupni mjesecni anuitet po dva kredita bi bio 426,2 KM sto je preko 40% plate.
amrica

#48 Re: Kreditne prevare--

Post by amrica »

Da se nadovezem na ovu temu.

UVJETNA KAZNA ZA POLA MILIONA KM!!!!!

"Pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, Dika Saradžić, vlasnica mikrokreditne organizacije „Sirius grand“ Sarajevo, nakon tri godine zatvora, koliko joj je izrekao prvostepeni sud, sada je dobila uvjetnu kaznu. Ovakvom presudom, kažu oštećeni, dat je signal da se izdavanjem povoljnih kredita i potkradanjem građana može dobro profitirati.

Presudom Općinskog suda Sarajevo, nakon dvije godine suđenja i saslušanja više od 60 oštećenih koji su tražili povrat svog novca, 16. novembra 2007. Dika Saradžić osuđena je na tri godine zatvora. Sud je tada ustvrdio da se Saradžić nedopušteno bavila bankarskom djelatnošću, te počinila prevaru tešku više od pola miliona maraka nudeći
povoljne kredite uz obavezu polaganja depozita.

Tada su 104 oštećene osobe koje su ostale bez kredita i depozita upućene na parnicu radi naknade štete. Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je donio presudu kojom se smatra dokazanim samo da se Dika Saradžić nedopušteno bavila bankarskim poslom zbog čega joj je izrekao uvjetnu kaznu od godinu zatvora. Kaznu neće izdržavati ako za dvije godine
ne počini novo krivično djelo.

Sud je ukinuo i rješenje Općinskog suda kojim je donesena privremena mjera blokiranja bankovnog računa Dike Saradžić.

Sto bi znacilo: kradi, kradi i kradi od naroda, sud i zakon ti nece nista... :run:
amrica

#49 Re: Kreditne prevare--

Post by amrica »

Skandalozno: Obrada kredita 500 KM, kamata 48 posto!
Inspektori otkrili nevjerovatne prevare u MKO
Autor: B. TURKOVIĆ
06.03.2010. 14:00
Tirak: Nedopustivo stanje

Analizirajući prijave građana na rad mikrokreditnih organizacija (MKO) inspektori Uprave za inspekcijske poslove FBiH (FUZIP) došli su do nevjerovatnih podataka. Ibrahim Tirak, direktor Uprave, ne krije šok koji je doživio uvidom u pojedine slučajeve.

Otisak prsta

- Naprimjer, na jedan od kredita kamata iznosi čak 48 posto. U drugom slučaju, žena koja je digla kredit od 500 KM, isto toliko morala je platiti za obradu. :x

Upravo u tom slučaju primijetio sam da je žena nepismena, jer joj umjesto potpisa stoji otisak prsta - :x :x objašnjava Tirak.
Iako do sada nisu radili te vrste kontrola, Tirak najavljuje da će FUZIP uskoro početi s provjerom rada mikrokreditnih organizacija uz koje se vežu razne malverzacije.

Prava potrošača

Kaže da čekaju konačne sudske odluke za slučajeve u kojima banke krše prava potrošača, na čemu je Uprava intenzivno radila prošle godine, a nakon toga posvetit će se kontroli mikrokreditnih organizacija.

- Osim ovih za koje su donesene presude, imali smo više od 700 raznih predmeta, prijava, koje se tiču i banaka i mikrokreditnih organizacija. Uočili smo nedostatke u radu, a predmete smo proslijedili i Agenciji za bankarstvo FBiH. Izučavajući predmete, zaključili smo da je stanje u mikrokreditnim organizacijama u najmanju ruku nedopustivo i da ćemo ići u kontrole s aspekta zaštite potrošača kaže Tirak.

U sarajevskoj policiji dvije prijave

Kako nam je jučer rečeno u MUP-u Kantona Sarajevo, ove godine primili su dvije prijave vezane uz prevare u mikrokreditnim organizacijama.

- Građani su prijavili lica koja su podigla kredit na način da su bez znanja i odobrenja prevarenih građana, krivotvoreći njihov potpis, njih naveli kao jemce - kazali su nam u MUP-u KS.

Kažu da je policija u tim mikrokreditnim organizacijama izvršila uvid i izuzimanje potrebne dokumentacije, a obavljeni su razgovori i s dužnicima, žirantima i uposlenicima koji su obrađivali kredite. Nakon pribavljenih dokaza, Tužilaštvu su dostavljeni izvještaji protiv osoba koje su zloupotrijebile lične podatke, kao i protiv službenika mikrokreditnih organizacija koji su obrađivali te kredite.

:run: :run:
Miki123

#50 Re: Kreditne prevare--

Post by Miki123 »

Ja mislim da Gaši kada ovo čita lupa glavom od zid zatvorske čelije i govori: Pa samo sam trebo registrovati mikrokreditnu organizaciju :oops: :shock:
Post Reply