Eto da te otpozdravim sugradjanine, bez prodavanja m'da pod bubrege...jovanbl wrote:Prije svega ,zelim da vas pozdravim iz Banjaluke.
Inace nisam neki forumas , ne posjecujem nesto forume, izuzev sportskih .
nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
-
behavac
#26 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
-
jovanbl
#27 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
pozdrav behavac sugradjaninebehavac wrote:Eto da te otpozdravim sugradjanine, bez prodavanja m'da pod bubrege...jovanbl wrote:Prije svega ,zelim da vas pozdravim iz Banjaluke.
-
Abacija
#28 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Da li ja to osjetim jednu dozu defatizma u zadnjoj recenici?jovanbl wrote:Prije svega ,zelim da vas pozdravim iz Banjaluke.
I onda desila se ova tragedija u sirokom, i tragom te vijesti pocnem da obilazim portale i dodjem i do ovog foruma.
i evo vec dva dana pratim sta se pise po ovom forumu, jednom od najposjecenijih na kojima sam bio u ova dva dana.
Prije svega u sirokom brijegu desila se tragedija u kojoj je jedan mlad covjek potpuno bespotrebno i besmisleno izgubio zivot. Tesko je shvatiti da se vatrenim oruzjem pucalo na navijace, taman oni bili i huligani ( a veliki broj njih bi se mogao tako okarakterisati nekako po defaultu iz koje god navijacke skupine bili).
Ovdje i jeste stasno to sto svi znaju da su navijacke grupe, takve prirode da u sebi nose agresivnost , naravno pojacanu coporativnom psihologijom.
To je nekako opste poznata stvar.
Medjutim upravo zato sto je tako nesto opste pozanta stvar, divljanje navijaca nije nikakvo cudo, to je nesto sto se uvijek moze ocekivati ukoliko se navijaci ne stave pod kontrolu, i zato u ovom slucaju nema dileme da postoji samo jedan pravi krivac a to je policija koja je izvrsila pogresnu procjenu, i nije obezbjediola tu recicu na kraju krajeva javnu manifestaciju na kojoj je bilo pretpostaviti da ima potencijalno opasan karakter.
Medjutim ono sto se desava poslije toga u stvari je jednaka tragedija.
Kolicina mrznje koja je ispustena ovih dana po raznoraznim forumima, pokazuje koliko su ljudi koji ne razmiskljaju svojom glavom mogu biti dobre alatke u rukama npr politicara.
Samo kanalises opravdanu tugu, gnijev i emociju obicnog svijeta, prestavis im to kao kap koja je prelila casu, pustis da se stvari zahuktaju do granice euforije, i onda im na kraju podijelis oruzje i oni pocnu da ginu, da se ubijaju , majke ostaju bez sinova, djeca bez roditelja, i od jedne individualne tragedije dobijas opstu tragediju kompletne populacije.
I da vidimo sad kako to ide.
Evo neko ce reci , hebo forum, da ja tu istresem sav gnijev iz sebe.
medjutim problem je sto forume cita puno ljudi razlicitih nacija u bih,ne bi li vidjeli kako razmislja obican svijet (za politicare vec znaju) na onoj " drugoj " strani,jer je opste poznato da nasi ljudi malo putuju i malo znaju jedni od drugima, svoje percepcije uglavnom stvaraju na osnovu tv dnevnika i novina, i informacija koje im oni plasiraju.
i onda ovo sto sad citam na foruimima definitvino ide na ruku onima koji svoju vlast zasnivaju na nepovjerenju i ravnotezi straha koja je nacionalno obojena i puna predrasuda jednih o drugima.
I onda je pitanje moze li se uoste graditi buducnost bih na temeljima opsteg nepovjerenja i ravnoteze straha.
Umjesto da se ova tragedija pokusa pa makar i isforsirano depolitizovati ( iako je jasno da ima politcke dimenzije u tom dosta) , ide se na maksimalnu politizaciju pri cemu se jasno formiraju tabori koji su s jedne strane apsolutno nesamokriticni prema sebi i apsolutno kriticni prema drugim taborima.
ljudi su tako manipulativni, tako podobni da ih se gurne preko ivice, da je zaista ruzno zivjeti a znati da ti uvijek prijeti ta latentna opasnost, kako da planiras vlastitu licnu buducnost u zemlji u kojoj sutra kad se probudis moze biti rat.
Dzaba je apelovati na zdrav razum , psihologija mase je numoljiva, ljudi imaju potrebu da se identifikuju sa grupama da se osjete dijelom necega sto je vece od njih samih, problem je samo sto ima pametnih a istovremeno losih ljudi ( citaj politicara) koji to tako vjesto mogu da iskoriste.
zato samo naprijed , srbi , hrvati i bosnjaci a i vi ostali, samo se udrite , ubijajte, palite jedni druge , vi ocito dalje od tog ne znate, i ne kaze se dzaba svaki narod ima onakvu zemlju, politicare i vlast kakvu zasluzuje .
Sudeci po forumima ( obojenih svim nacionalnim bojama bez izuzetka) , a na forumima nema politicara da se oni mogu optuzivati, narodi ovdje nista bolje nisu zasluzili od onog sto imaju.
- Dozer
#29 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Meni izgleda k'o cinjenicno stanje 
- pustopoljina
#30 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
@jovanbl
ispod tvog teksta se mogu komotno potpisati. bas cool.
tema ce imati malo postova,jer je zabavnije kresati sve po spisku drugima. rekla mama da ne valja trpiti.
ispod tvog teksta se mogu komotno potpisati. bas cool.
tema ce imati malo postova,jer je zabavnije kresati sve po spisku drugima. rekla mama da ne valja trpiti.
-
Cafe Camargue
#31 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
jasno je da ne razumiješ sarajevo i sarajlije, jer smo mi sasvim drugi svijetjovanbl wrote:hmmmm, interesntno je koliko cak i neki ljudi da bi fol ispali fini pozdrave nesto sto napisem , u stvari to cine neiskreno, mozda je neiskreno teska rijec, prije ucine to puni predrasuda.Cafe Camargue wrote:vozdra jovane, dobrodošao i baš mi je drago vidjeti da ima ljudi koji ovako razmišljaju i u današnjoj banja luci
sada bih te zamolio da mi kažeš da li si na ovaj način pokušao razgovarati sa svojim sugrađanima?
@Cafe Camarague, tvoja druga recenica (koja usput budi receno predstavlja retoricko pitanje, sto bi znacilo da u sebi sadrzi vec gotov zakljucak odnsono konstataciju izrazenu u formi pitanja sa dozom ironije ) potpuno je izbrisala tvoju prvu recenicu.
JA nisam dosao ovdje da se pravdam, da prodajem m.da pod bubrege bilo kome,al kao sto ta m.da pod bubrege ne prodajem, isto tako ih i ne kupujem ( citaj prva pa druga recenica posta od cafe camaraque).
da bi se u necemu uspjelo, moras prvo vjerovati da je to uistinu moguce.
Ako krenes od pretpostavke pune predrasuda ( npr ta prica koju ja pricam prolazi u sa alsigurno ne prolazi u bl ) , onda si vec na dobrom putu da budes svrstan u prvu kategoriju ljudi o kojima sam govorio u pocetnom postu, cak i kad su ti "namjere dobre", jer i put u pakao je polocan dobrim namjerama.
Nit sam dosao ovdje da raspravljam o istoriji, daljoj ili blizoj, nit da utvrdjujem krivce i zrtve, razgovaram o sadasnjosti i buducnosti.
sta god da se desilo u daljoj i blizoj istoriji, vlja ljudima i dalje zivjeti na ovim prostorima, zasnivati porodice, planirati buducnost, ocekivati nesto dobro u zivotu.
Zivot nije crno bijela prica.
Za momka koji je napisao da bi volio doci u bl, mislim da je to tako normalna stvar danas, ja ih znam koliko hoces (govorim o licnom iskustvu) koji su redovno u bl a iz sarajeva , i dlaka s glave im ne fali, a nit kriju kako se zovu nit odakle su. Mislim Bl je veliki grad, pa nije to siroki brijeg u kojem se svi znaju u glavu, ne hodaju ovdje cetnici sa automatima i nozervima po ulicama i kafanama i traze bosnjake i hrvate da bi ih sj.bali.
Ne treba stvari tako postavljati.
time ne mislim da idealizujem situaciju kako u bl ali tako i u sa.
Ja sam cesto u sa, i imam puno prijatelja iz sa , vecinom bosnjaka, i nikad nisam imao nikakav problem, ali da sam cuo vlaska i cetnicka prozivanja, da sam cuo automatizam po kojem sve sto ima prefiks srpski je po automatizmu lose, i to je istina, ali nije pravilo zbog kojeg cu ja ustvrditi da su u sarjevu muzahedini koji samo gledaju kako bi kakvog srbina il hrvata sj.bali.
Kako rekoh problem nasih ljudi je sto ne putuju i svoje percepcije grade na osnovu tv dnevnika i dnevne stampe.
sta mislis kako bi srbin koji od kraja rata nikako nije dosao u sa, kad procita ovaj forum u zadnjih 72 sata, mislio kako mu je doci u sarajevo a treba doci nesto ,to ti je moc predrasuda.
a vidis ja koji putujem cestro, i boravim u sa, znam da sasvim bezbjedno mogu doci u sa, bez obz6ira na ove debilcice sto se udaraju u prsa kako bi sili paliti i zariti da bi se svetili ili uspostavljali "pravedno stanje stvari".
ne trebaš ti ovdje pričati je li moguć suživot, kako otvorit oči i gledat u zajedničku budućnost, kad je sasvim jasno da u sarajevu suživot živi i nakon svih tragedija koje smo prošli. je li ti uopšte jasno otkud hrvat među navijačima sarajeva?
-
jovanbl
#32 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
hmmm gdje si iscitao da sam ja napisao da ne razumijem sarajevo i sarajlije, molim te da mi to iscitiras i naglasis.Cafe Camargue wrote:jasno je da ne razumiješ sarajevo i sarajlije, jer smo mi sasvim drugi svijetjovanbl wrote:hmmmm, interesntno je koliko cak i neki ljudi da bi fol ispali fini pozdrave nesto sto napisem , u stvari to cine neiskreno, mozda je neiskreno teska rijec, prije ucine to puni predrasuda.Cafe Camargue wrote:vozdra jovane, dobrodošao i baš mi je drago vidjeti da ima ljudi koji ovako razmišljaju i u današnjoj banja luci
sada bih te zamolio da mi kažeš da li si na ovaj način pokušao razgovarati sa svojim sugrađanima?
@Cafe Camarague, tvoja druga recenica (koja usput budi receno predstavlja retoricko pitanje, sto bi znacilo da u sebi sadrzi vec gotov zakljucak odnsono konstataciju izrazenu u formi pitanja sa dozom ironije ) potpuno je izbrisala tvoju prvu recenicu.
JA nisam dosao ovdje da se pravdam, da prodajem m.da pod bubrege bilo kome,al kao sto ta m.da pod bubrege ne prodajem, isto tako ih i ne kupujem ( citaj prva pa druga recenica posta od cafe camaraque).
da bi se u necemu uspjelo, moras prvo vjerovati da je to uistinu moguce.
Ako krenes od pretpostavke pune predrasuda ( npr ta prica koju ja pricam prolazi u sa alsigurno ne prolazi u bl ) , onda si vec na dobrom putu da budes svrstan u prvu kategoriju ljudi o kojima sam govorio u pocetnom postu, cak i kad su ti "namjere dobre", jer i put u pakao je polocan dobrim namjerama.
Nit sam dosao ovdje da raspravljam o istoriji, daljoj ili blizoj, nit da utvrdjujem krivce i zrtve, razgovaram o sadasnjosti i buducnosti.
sta god da se desilo u daljoj i blizoj istoriji, vlja ljudima i dalje zivjeti na ovim prostorima, zasnivati porodice, planirati buducnost, ocekivati nesto dobro u zivotu.
Zivot nije crno bijela prica.
Za momka koji je napisao da bi volio doci u bl, mislim da je to tako normalna stvar danas, ja ih znam koliko hoces (govorim o licnom iskustvu) koji su redovno u bl a iz sarajeva , i dlaka s glave im ne fali, a nit kriju kako se zovu nit odakle su. Mislim Bl je veliki grad, pa nije to siroki brijeg u kojem se svi znaju u glavu, ne hodaju ovdje cetnici sa automatima i nozervima po ulicama i kafanama i traze bosnjake i hrvate da bi ih sj.bali.
Ne treba stvari tako postavljati.
time ne mislim da idealizujem situaciju kako u bl ali tako i u sa.
Ja sam cesto u sa, i imam puno prijatelja iz sa , vecinom bosnjaka, i nikad nisam imao nikakav problem, ali da sam cuo vlaska i cetnicka prozivanja, da sam cuo automatizam po kojem sve sto ima prefiks srpski je po automatizmu lose, i to je istina, ali nije pravilo zbog kojeg cu ja ustvrditi da su u sarjevu muzahedini koji samo gledaju kako bi kakvog srbina il hrvata sj.bali.
Kako rekoh problem nasih ljudi je sto ne putuju i svoje percepcije grade na osnovu tv dnevnika i dnevne stampe.
sta mislis kako bi srbin koji od kraja rata nikako nije dosao u sa, kad procita ovaj forum u zadnjih 72 sata, mislio kako mu je doci u sarajevo a treba doci nesto ,to ti je moc predrasuda.
a vidis ja koji putujem cestro, i boravim u sa, znam da sasvim bezbjedno mogu doci u sa, bez obz6ira na ove debilcice sto se udaraju u prsa kako bi sili paliti i zariti da bi se svetili ili uspostavljali "pravedno stanje stvari".
ne trebaš ti ovdje pričati je li moguć suživot, kako otvorit oči i gledat u zajedničku budućnost, kad je sasvim jasno da u sarajevu suživot živi i nakon svih tragedija koje smo prošli. je li ti uopšte jasno otkud hrvat među navijačima sarajeva?
ti ocito imas problem sa razumjevanjem napisanog, jer da razumijes napisano, shvatio bi da ja ljude ne dozivljavam u kolektivitetu nego vrlo individualno.
sto znaci hebe se meni jel neko sarajlija il banjalucanin il zagrepcanin il beogradjanin, nit je zbog tog nesto bolji nit sta losiji.
Pusti se apologiziranja, sa apologiziranjem ne umijem da raspravljam
- Miss RX
#33 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Pozdrav za JovanBL,i samo da ti kazem da se slazem sa tvojim postom. 
- Kupalo
#34 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Pravo bitno.Dozer wrote:Pozitivno Jovane, nema sta. Pozdravljam te i ja.
Ocito se slazemo u ovim nekim iznesenim stavovima i misljenjima, ali sada se postavlja pitanje - na koji nacin da ove pozitivne stvari iz manjinskih, pretvorimo u vecinska?
Sta je to sto, konkretno ljudima u RS ili zapadnoj Hercegovini, ali i ostalim dijelovima, moze promijeniti sliku mrznje koju imaju i neprestano gaje, i pretvoriti je u shvatanje da smo svi mi zajedno prije '91 decenijama zivjeli zajedno?
Na koji nacin danasnjim generacijama, dakle ovima rodjenim iza '85, objasniti da istorija nije pocela '92? Kako im objasniti, a oni su danas glasacko tijelo kao i mi stariji, da se Srbin, Hrvat i Bosnjak u BiH (ili pravoslavac, katolik i musliman) sustinki ni u cemu ne razilkuju osim po narodnoj pripadnosti i religiji, a sto nuzno i nisu neke toliko bitne razlike?
Kako im objasniti da ono sto Dodik, Covic, Tihic i ini drugi etno-vjerski kuhari kuhaju, u stvari nije nimalo socno, kvalitetno i hranjivo jelo koje se mora pojesti? Da je, mozda, cak i otrovno...
Mislim da su ovo stvari oko kojih se svi mi kojima je ostalo malo razuma moramo angazovati na neki nacin. Jer, ako mi koji se sjecamo i znamo, sve ovo pustimo da tece niz vodu, ili bolje reci bujicu, vrlo brzo cemo i sami biti odneseni i udavljeni, htjeli ne htjeli...
- veljaca
#35 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
@ jovanbl
Eh da nas je vise ovakvih ...... Nadam se i vjerujem da ce to i biti uskoro ....
Treba biti jasno - sto moze napraviti nekoliko budala - ne moze ispraviti nekoliko hiljada pametnih ....
Slazem se da je sada u BiH stanje straha - ako ja ( ovo figurativno - ne mislim na sebe ) glasam za normalnog - a oni tamo za "svoga" - onda sam donji .... Na tom fonu nas i rade zadnjih godina ..... A mi ko ovce ....
Moja sestra je bila poslovno u Banja luci - vise puta. Bila je bas kad je uhapsen Karadzic i rekla mi je da nije izlazila tada iz hotela ( prepala se reakcija naroda na hapsenje ) ... Takodjer moj zet je cesto u Banjaluci .... Nikad im nije falila dlaka sa glave. Interesantno - oboje prve Bajramske cestitke dobiju od ljudi iz Banja Luke. Takodjer cu ti reci da moj prijatelj dolazi sa Pala ( Srbin ) u zajednicke institucije - seta po gradu i ne fali mu dlaka sa glave ... Ali to nije nekima interesantno. Interesantnije je sta je rekao Haris, sta Dodik, sta Covic .......
Sve je to politika ....

Eh da nas je vise ovakvih ...... Nadam se i vjerujem da ce to i biti uskoro ....
Treba biti jasno - sto moze napraviti nekoliko budala - ne moze ispraviti nekoliko hiljada pametnih ....
Slazem se da je sada u BiH stanje straha - ako ja ( ovo figurativno - ne mislim na sebe ) glasam za normalnog - a oni tamo za "svoga" - onda sam donji .... Na tom fonu nas i rade zadnjih godina ..... A mi ko ovce ....
Moja sestra je bila poslovno u Banja luci - vise puta. Bila je bas kad je uhapsen Karadzic i rekla mi je da nije izlazila tada iz hotela ( prepala se reakcija naroda na hapsenje ) ... Takodjer moj zet je cesto u Banjaluci .... Nikad im nije falila dlaka sa glave. Interesantno - oboje prve Bajramske cestitke dobiju od ljudi iz Banja Luke. Takodjer cu ti reci da moj prijatelj dolazi sa Pala ( Srbin ) u zajednicke institucije - seta po gradu i ne fali mu dlaka sa glave ... Ali to nije nekima interesantno. Interesantnije je sta je rekao Haris, sta Dodik, sta Covic .......
Sve je to politika ....
- Dozer
#36 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Hvala kupalo...nisam se zelio replicirati, ali smatram da su to stvari o kojima svaki normalan pojedinac treba da razmislja i na tom polju djeluje. Nebitno da li se radi o uskom krugu prijatelja, jer i medju tim prijateljima zasigurno ima bar jedan koji dijeli zadojenost i uklapa se u profil danasnje vecine, ili se radi o javnim istupima koje prate mase.
Ne mogu opisati koliko mi se danas gadi kada 7-godisnje ili 8-godisnje dijete na ulici cujem kako govori "Alaha mi", a onda slijedi neka nebulozna psovka...ili kada cujem, konretno u BL, da dijete istog uzrasta govori drugom "ne lazi k'o balija"... Meni, koji se sjecam vremena prije '91, sve ovo i te kako para usi. Svoju djecu ne odgajam u tom duhu, jer mene prvog savrseno ne zanima ko se kako zove sve dok se ponasa k'o covjek. I tako ce mi se ponasati i djeca. Ili ih nece biti, sto se kaze...
Da li svoju djecu odgajam na pogresan nacin? Neki ce reci ne, neki da, ali realno, i s obzirom na vrijeme i ukruzenje u kojem zivimo, vrlo vjerovatno je odgovor - da, pogresno ih odgajam. Pogresno, jer sutra nece znati da se snadju u sredinama koje su striktno naslonjene na pripadnosti nekoj katgoriji, u kojima je teizam vrhunac zivota, a pripadnost etniji defaultna vrijednost bez koje je zivot nezamisliv.
Da li je danas uopste moguce napraviti taj neki radikalni zaokret kakav je napravljen '92 i vratiti se u normalu?
Ne mogu opisati koliko mi se danas gadi kada 7-godisnje ili 8-godisnje dijete na ulici cujem kako govori "Alaha mi", a onda slijedi neka nebulozna psovka...ili kada cujem, konretno u BL, da dijete istog uzrasta govori drugom "ne lazi k'o balija"... Meni, koji se sjecam vremena prije '91, sve ovo i te kako para usi. Svoju djecu ne odgajam u tom duhu, jer mene prvog savrseno ne zanima ko se kako zove sve dok se ponasa k'o covjek. I tako ce mi se ponasati i djeca. Ili ih nece biti, sto se kaze...
Da li svoju djecu odgajam na pogresan nacin? Neki ce reci ne, neki da, ali realno, i s obzirom na vrijeme i ukruzenje u kojem zivimo, vrlo vjerovatno je odgovor - da, pogresno ih odgajam. Pogresno, jer sutra nece znati da se snadju u sredinama koje su striktno naslonjene na pripadnosti nekoj katgoriji, u kojima je teizam vrhunac zivota, a pripadnost etniji defaultna vrijednost bez koje je zivot nezamisliv.
Da li je danas uopste moguce napraviti taj neki radikalni zaokret kakav je napravljen '92 i vratiti se u normalu?
Last edited by Dozer on 08/10/2009 14:21, edited 1 time in total.
-
Shirin
#37 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
tog straha i nepovjerenja nikada ne bi bilo među normalnim ljudima da se ne nađe uvijek nekoliko budala i onda mediji to predstave kao nešto kolektivno.
kod nas se nacija i religija nažalost miješa u sve, a meni je više muka od tih primitivnih i opterećenih ljudi. Ono što se dogodilo u Širokom je prestrašno, nažalost je potaknulo opet onu mržnju koja je nažalost skrivenu u velikoj većini ljudi i samo čeka prigodu da ispliva na površinu. evo sad čujem da su neki kamenovali crkvu an briješću i pisali neke poruku tima ubijemo ustaše...i onda neka meni neko kaže kakve veze ti ljudi na briješću imaju npr. sa širokim brijegom...
ma nekada pomislim da je najbolje otići iz ove zemlje, volim bosnu više nego išta, ali me svaki put iznutra izjeda kad čitam razne poruke po portalima i forumima, uvijek se pitam da li je moguće da u 21. stoljeću ima toliko primitivnih ljudi...
kod nas se nacija i religija nažalost miješa u sve, a meni je više muka od tih primitivnih i opterećenih ljudi. Ono što se dogodilo u Širokom je prestrašno, nažalost je potaknulo opet onu mržnju koja je nažalost skrivenu u velikoj većini ljudi i samo čeka prigodu da ispliva na površinu. evo sad čujem da su neki kamenovali crkvu an briješću i pisali neke poruku tima ubijemo ustaše...i onda neka meni neko kaže kakve veze ti ljudi na briješću imaju npr. sa širokim brijegom...
ma nekada pomislim da je najbolje otići iz ove zemlje, volim bosnu više nego išta, ali me svaki put iznutra izjeda kad čitam razne poruke po portalima i forumima, uvijek se pitam da li je moguće da u 21. stoljeću ima toliko primitivnih ljudi...
-
Cafe Camargue
#38 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
ono što si napisao u prvom postu ne može biti nejasno sarajliji. može širokobriježaninu, ali ne sarajliji. zato sam i pozdravio takvo razmišljanje, samo ovo nije mjesto za takve postove, jer mi svi (ili barem 90%) ovdje tako i razmišljamo. zato sam te pozvao da se tako obratiš svojim sugrađanima i ostalim u rs, na nekom od vaših portala, pa da uporedimo reakcije.jovanbl wrote: hmmm gdje si iscitao da sam ja napisao da ne razumijem sarajevo i sarajlije, molim te da mi to iscitiras i naglasis.
ti ocito imas problem sa razumjevanjem napisanog, jer da razumijes napisano, shvatio bi da ja ljude ne dozivljavam u kolektivitetu nego vrlo individualno.
sto znaci hebe se meni jel neko sarajlija il banjalucanin il zagrepcanin il beogradjanin, nit je zbog tog nesto bolji nit sta losiji.
Pusti se apologiziranja, sa apologiziranjem ne umijem da raspravljam
-
Šaner
#39 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
bravo za temu
jedino bi jos dodao obrazovanje kao vazan faktor za priblizivanje naroda i prosperiteta..sto vise znamo o ostalima, prije cemo se razumjeti i postovati medjusobno
jedino bi jos dodao obrazovanje kao vazan faktor za priblizivanje naroda i prosperiteta..sto vise znamo o ostalima, prije cemo se razumjeti i postovati medjusobno
- Dozer
#40 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Jeste, bravo za temu, ali s obzirom na odziv izgleda da mnogima nije interesantna.
Da li je to zato sto mnoge ne zanima ovakva tema? Ili se, mozda, ne snalaze u normanoj prici?
Da li je to zato sto mnoge ne zanima ovakva tema? Ili se, mozda, ne snalaze u normanoj prici?
- pustopoljina
#41 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
ma mnogi se nalaze u ovoj temi,ali kakva je to tema kad bi svi ovi ispod (sto citaju) stavili
.
nemas sta dodati kad neko pametno napise. hajde sad svi

nemas sta dodati kad neko pametno napise. hajde sad svi
-
Abacija
#42 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Ma ja bi napisao jos koju ali nisam dobio odgovor ni na prvo pitanje, pa ko velim ovo nema smisla.Dozer wrote:Jeste, bravo za temu, ali s obzirom na odziv izgleda da mnogima nije interesantna.
-
Abacija
#43 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
pustopoljina wrote:ma mnogi se nalaze u ovoj temi,ali kakva je to tema kad bi svi ovi ispod (sto citaju) stavili.
nemas sta dodati kad neko pametno napise. hajde sad svi![]()
- Dozer
#44 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Pa ne moze biti da se nema sta dodati...
Ima vrlo konkretnih postavljenih pitanja, koja se na neki nacin mogu podvesti pod jedno generalno - sta i kako dalje, odnosno na koji nacin unormaliti ljude i zivot u ovoj zemlji?
Zar je moguce da niko nema nikakav prijedlog o kojem bi se moglo diskutovati?
Mislim...na temi o navijacima i s@anjima koja se desise - preko 50 stranica na tri iste teme za dva dana...ali, tamo se prepucava, a ovdje ne...
Ima vrlo konkretnih postavljenih pitanja, koja se na neki nacin mogu podvesti pod jedno generalno - sta i kako dalje, odnosno na koji nacin unormaliti ljude i zivot u ovoj zemlji?
Mislim...na temi o navijacima i s@anjima koja se desise - preko 50 stranica na tri iste teme za dva dana...ali, tamo se prepucava, a ovdje ne...
-
Abacija
#45 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Ima citava tema o slicnim problemima, i to upravo na ovom pdf-u - Da li je kolektivna depresija bh drustva "volja naroda"?Dozer wrote:Pa ne moze biti da se nema sta dodati...
-
palermo
#46 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Pa mislim da se nema zaista šta diskutovati o Jovanom postu. Između ostalog zato što Jovan u njemu nije ništa posebno rekao, osim što je pokazao da je humanistički opredjeljen čovjek, da zna da se ljudi u suštini mogu dijeliti samo na dobre i loše, i iskzaujem poštovanje prema njegovom stavu.Al meni Jovan nije ništa novo rekao, Ja sam često u Republici Srpskoj, pijem kafu sa ljudima, sa nekim sam prijatelj, sa nekima samo poznanik,pričamo o raznim stvarima, vrlo dorbo znam da nisu rogati.Ne pričamo o jednoj stvari.Ni Jovan nije o njoj pričao, ne pričamo o budučnosti (osim u opštim frazama) ne pričamo o uređenju Bosne i Hercegovine, ne pričamo o Republici Srpskoj, nije nam nitko zabranio, ali ne pričamo,Možda iz poštovanja jednih porema drugim, ili možda iz jasne svijesti da nije potrebno utvrđivati nanovo da ne mislimo isto......jebi ga.Dozer wrote:Pa ne moze biti da se nema sta dodati...
U svakom slučaju dobrodošlica Jovanu, i nadam se da će ostati u našoj forumaškoj zajednici.
-
Cafe Camargue
#47 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
To i ja kažem. Jednostavno, pogrešan forum. Doduše, nije loše vidjeti da ima ljudi i u BL koji na ovaj način razmišljaju. Pod uslovom da su iskreni. A nema razloga da ne budu.pustopoljina wrote:ma mnogi se nalaze u ovoj temi,ali kakva je to tema kad bi svi ovi ispod (sto citaju) stavili.
nemas sta dodati kad neko pametno napise. hajde sad svi![]()
Volio bih vidjeti reakcije ljudi u RS i Z.Hercegovini na ovakvo razmišljanje.
-
buna
#48 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Nesto mi se mota po glavi ovih dana. Posto se oglasavaju cesto i ove vodje navijackih grupa, nakon ove tragedije u Sirokom, vidim da oni obicno pisu kako imaju svoje kodekse, svoja pravila, a da su huligani nesto drugo. Pa, kad je tako, bilo bi lijepo da se ti koji predstavljaju prave navijacke skupine na neki nacin dogovore i sastanu se jedan od ovih dana,(IZ CITAVE BIH), zasto da ne? Pa, onda lijepo izadju sa nekakvim zajednickim saopstenjem, mislim da bi to imalo u ovoj situaciji pozitivan efekat, jer je ono bas usijana atmosfera i ne samo na forumima, ne mozes citati ako si tek rucao,jer ce te zaboljeti stomak.
Mislim, ovo je samo onako jedna ideja, meni bi srce bilo k'o brdo da vidim sve te navijace zajedno kako kazu da osudjuju SVAKO nasilje na stadionima, a osim toga da preuzmu na sebe obavezu, s obzirom da su brojni, a i organizovani, da na taj nacin usmjeravaju i one nove koji im pristupaju.
Nekako mislim da su ipak sport i kultura ti koji najprije mogu nesto uspjeti da naprave, pa, eto, sto se tice sporta, da krenu i ovi navijaci u obracun, jer ipak tu najcesce bude belaja.
Ne kazem ja da ce ovo rijesiti nesto, ne kazem ni da ce se ispostovati, ali, eto, probati na neki nacin nesto uraditi ZAJEDNO.Jer ja vjerujem da ima i navijaca koji jednostavno vole svoj klub srcem i idu na stadion da pjevaju i da vijore zastavama kluba.
Inace, ovaj forum nije bas tako crn kako ga se ponekad hoce predstaviti, citajte malo druge forume, ja ovoliko razlicitih misljenja i gledista ne vidim nigdje drugdje.
O ovom drugom, privatnom druzenju ne znam sta reci osim da su meni to normalne stvari i ne volim sad nesto isticat, imam prijatelja ovih, onih, udata sam za ovog, onog...normala k'o i prije, ljudi su ostali ljudi, a s neljudima nisam imala posla ni prije.
Dobrodosli na forum svi koji nisu zadojeni mrznjom i predrasudama. (vidi mene, k'o ja neka stara forumasica ovdje, a tek stigla
) I svi koji ce govoriti onako kako jest, jer od bajki se ne zivi.
Mislim, ovo je samo onako jedna ideja, meni bi srce bilo k'o brdo da vidim sve te navijace zajedno kako kazu da osudjuju SVAKO nasilje na stadionima, a osim toga da preuzmu na sebe obavezu, s obzirom da su brojni, a i organizovani, da na taj nacin usmjeravaju i one nove koji im pristupaju.
Nekako mislim da su ipak sport i kultura ti koji najprije mogu nesto uspjeti da naprave, pa, eto, sto se tice sporta, da krenu i ovi navijaci u obracun, jer ipak tu najcesce bude belaja.
Ne kazem ja da ce ovo rijesiti nesto, ne kazem ni da ce se ispostovati, ali, eto, probati na neki nacin nesto uraditi ZAJEDNO.Jer ja vjerujem da ima i navijaca koji jednostavno vole svoj klub srcem i idu na stadion da pjevaju i da vijore zastavama kluba.
Inace, ovaj forum nije bas tako crn kako ga se ponekad hoce predstaviti, citajte malo druge forume, ja ovoliko razlicitih misljenja i gledista ne vidim nigdje drugdje.
O ovom drugom, privatnom druzenju ne znam sta reci osim da su meni to normalne stvari i ne volim sad nesto isticat, imam prijatelja ovih, onih, udata sam za ovog, onog...normala k'o i prije, ljudi su ostali ljudi, a s neljudima nisam imala posla ni prije.
Dobrodosli na forum svi koji nisu zadojeni mrznjom i predrasudama. (vidi mene, k'o ja neka stara forumasica ovdje, a tek stigla
-
jovanbl
#49 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
na ovaj post se moram malo poduze osvrnuti.palermo wrote:Pa mislim da se nema zaista šta diskutovati o Jovanom postu. Između ostalog zato što Jovan u njemu nije ništa posebno rekao, osim što je pokazao da je humanistički opredjeljen čovjek, da zna da se ljudi u suštini mogu dijeliti samo na dobre i loše, i iskzaujem poštovanje prema njegovom stavu.Al meni Jovan nije ništa novo rekao, Ja sam često u Republici Srpskoj, pijem kafu sa ljudima, sa nekim sam prijatelj, sa nekima samo poznanik,pričamo o raznim stvarima, vrlo dorbo znam da nisu rogati.Ne pričamo o jednoj stvari.Ni Jovan nije o njoj pričao, ne pričamo o budučnosti (osim u opštim frazama) ne pričamo o uređenju Bosne i Hercegovine, ne pričamo o Republici Srpskoj, nije nam nitko zabranio, ali ne pričamo,Možda iz poštovanja jednih porema drugim, ili možda iz jasne svijesti da nije potrebno utvrđivati nanovo da ne mislimo isto......jebi ga.Dozer wrote:Pa ne moze biti da se nema sta dodati...
U svakom slučaju dobrodošlica Jovanu, i nadam se da će ostati u našoj forumaškoj zajednici.
koliko god bio istinit ovaj post, on pokazuje tragediju drustva u kojem zivimo.
Zasto ? zato sto ni prijetelji9 medju sobom kako to rece palermo ne mogu razgovarti o politici u ovoj zemlji bez opasnosti da poslije tog razgovora vise ne budu prijatelji.
Na pocetku moram da kazem, da sam ovu temu svjesno stavio u pdf "razno" a ne rubriku "politika" iz razloga sto bi razgovor o drustvenom uredjenju bih bila tema definitivno za pdf politika, a ja se nisam imao namjeru natezati po forumu oko politickih zahebancija.
Medjutim kao i svaki covjek i ja ima politicko misljenje o svemu pa tako i o pitanjima koje je špomenuo palermo.
Pa da ne bi bilo kako ja ipak prodajem ona m.da pod bubrege izbjegavajuci teme tipa drustveno uredjenje bih, evo u ovom postu ja cu se i na to osvrnuti.
Kad se pocne pricati o politici , prije nego udjem u konretizaciju moram dati nekoliko uvodnih napomena.
Prvo, jako je tesko voditi bilo kakvu razumnu politiku, kad imas populaciju kakvu sam opisao u pocetnom postu.
Zasto? zato sto su predrasude vec dobro utvrdjene i razbijanje tih predrasuda kod obicnog svijeta, koji se informise iskljucivo gledajuci tv dnevnik, je jedan dugotrajan proces.
Drugo, vazan problem u BiH, po mom misljenju, je sto svaki razgovior o politickim rjesenjima, nekako odvede u pitanja sta je bilo i kako je bilo, odnosno za polaznu tacku ima neostvarene ratne ciljeve svih zaracenih strana u bih u proteklom ratu, pa onda sadasnja politika lici na vodjenje rata "drugim sredstvima" ( obicno se za rat kaze da je to vodjenje odnosno nastavak politike oruzanuim sredstvima, kod nas i to obrnuto )
i zato ce vjerovatno na ovaj mohj post biti odgovora kako je isti demagopski i sracunat na izjednacavanje krivice i njenu relativizaciju.
Medjutim , nema buducnosti BiH ako cemo je graditi na pobjednicima i porazenima, krivima i nevinima zato je po meni buducnost bih potrebno graditi polazeci od realiteta, a ne utopija i idealistickih trazenja zadovoljenja politicke pravde.
U sustini, opet po meni, da bi ljudi ovdje imali buducnost, potrebno je podvuci crtu , i krenuti od danas a ne od juce.
Na sve komentare u pogledu ovog koji ce biti bazirani na tvrdnji, republika srpska zasnovana na genocidu, to ne moze i tako to, ja postavljam kontrapitanje ne ulazeci u istoriju, DAJ MI REALNU ALTERNATIVU TOME!
Nije BiH prva zemlja u kojoj su vodjeni ratovi, i koja je na neki nacin postavljena na rezultatima tog istog rata.
vecina drzava u svijetu danas, nekada je ima nekakav rat koji je izdefinisao nekakve odnose.
To ne mora nuzno znaciti da su rezultati rata, pravedni u idealistickom smislu, ali je sustina u tome, da se ti rezultati rata realnost koja je izdefinisala nekakve odnose koji se tesko mogu bez drzugog rata tako brzo ponistiti, a ja nisam siguran da to iko pametan zeli.
Trece, BiH u cjelini ima poprilicno poseljacenu i primitivnu politicku scenu, a takva posljacena politicka scena nije previse otvorena za apsorpciju kosmopolitizma, kao , opet po meni, jedino moguceg i dobrog pristupa zivotu, drzustvu i ljudima oko sebe. To znaci da je politicku scenu BiH u cjelini, potrebno, izrazizicu se tako, URBANIZOVATI, i time je stvoriti prijemcivom za politcka rjesenja zasnovana na bazi kosmopolitizma.
Cetvrto, da bi se desilo trece, BiH mora iznjedriti , pravu svejtovnu intelektualnu elitu, koja ce uzivati stvarni a ne formalni autoritet kod obicnog covjeka. Tek tad ta intelektuialna elita moze iznjedriti kosmopolitizam kao dominatno opredjeljenje populacije a time i njihiovog izbora odnosno politicara.
Naravno i danas ima intelektualaca, ima dosta kosmopolita, ali je njihov glas jos uvijek marginalan . Bicu neskorman i za sebe cu usvrditi da se smatram iskrenim kosmopolitom.
I sad osnovno pitanje, kako ja vidim buducnost bih a da bude moguca i dobra u isto vrijeme.
Pa kad pocenm o tome, pocecu od Amerike. Eto bio sam u americi, bacvio se njihovim politickim i pravnim sistemom i na licu mjesta u vise drzava vidio kako to funcionise u praksi.
Imajmo na umu, da je amerika drzava nastala na genocidu indijanaca, i da je njeno sadasnje urednje nastalo kao posljedica amwerickog gradjanskog rata.
Znaci amerika ima 50 drzava i distrkt kolumbiju, i savetznu vlast, i to tako dobro funcionise, iz dva osnovna razloga.
Nadleznosti savehzne vlasti i drzava su jasno odredjene, u u zivotu niko se ne trudi da bilo sta od nadleznosti otme, nit drzave saveznoj vlasti nit savezna vlast drzavama, to je u principu u americi JERES.
Bicu iskren ja multkuturalnije drustvo a tolerantnije nisam jos vidio ( koliko se god nekom ne svijdala americka spoljna politika unuitra su oni po meni vrh demopkratije) , i pri rtom se svi osjecaju amerikancima i vole ameriku kao svoju drzavu.
Ali to nije doslo odjednom, to je bio proces prihvatanja amerike od srane njenih gradjana iz razlicitih saveznih drzava ( iako su etnicki englezi vecinom, tu ima etnicki miks svega i svacega)
I tako kad govorim o bIh ja vidim malu ameriku , ali mislim da se buduicnost bih mora graditi u etapama koje ce uvazavati postojece realnosti bez teznji za ukidanjem entiteta ili otcjepljenjem rs za pocetak, odnosno pokusati prvo ono sto postoji uciniti maksimalno efikasnim, mislim da ce vrijeme samo po sebi uraditi svoje, odnsno da ce vrijeme dovoditi do toga da se etape nekako jedna na drugu nastavljaju, na kraju kad udjemo u eu, a ucemo, i to relativno brzo, nece biti vazne granice ni drzava a kamoli entiteta.
Nisam za cementiranje postojeceg stanja, ali nisam ni za centralizaciju svega i svacega u sarajevu kad su u pitanju zajednicki organi.
decentralizacija je nuna ne samo na entiteskom nivou nego i na nivou zajednickih organa , ljudi koji se opiru takvoj decentralizaciji i teze da sve smjeste u sarajevo, skacu sebi u stomak u stvari samo toga nisu svjesni, jer ako ne vidis organe neke drzave u banjaluci npr, obicni covjek nema ni osjecaj da zivi u bih, on ce npr u bl vidjeti puno institrucija rs, a vrlo malo ( eto ima samo UIO) insitucija BiH, a coi , oci stvarju prve i osnovne percepcije.
ma ima toga jos puno, ne da mi se vise da pisem, vjerovatno ce biti odgovora na ovo , pa cu u odgovorima na odgovre pojasniti iono sto je ostalo nejasno o mom vidjenju buducnosti bih
-
buna
#50 Re: nepovjerenje, ravnoteza straha - buducnost bih
Jovo, naravno da osnova za pricu o buducnosti ne mogu biti neostvareni ratni ciljevi zaracenih strana, ali, ako ti mislis da se iza ovakvog rata moze tako podvuci crta kako ti rece, u smislu, daj, mir mir niko nije kriv, ja ne znam ko je ovdje naivan, a ko se pravi naivan. To ne moze funkcionisati, preduslov je da kriminalci, zlocinci...i ostali ..inci budu izvedeni pred lice pravde.
Probaj otici u Srebrenicu i predloziti onim majkama da podvuku crtu na taj nacin. Znas, sve je to meni fina prica, ali meni tu nesto ne stima nikako. Najgore je sto ljudi koji pricaju ovako kao ti izgledaju kao kosmopoliti koji hoce mir, a ja ispadam neko ko je primitivan i nece da se narodi izmire. Ma, nidje veze s istinom, da me znas privatno, znao bi o cemu i govorim. Bolan, najveci su mirotvorci oni Srebrenicani, nakon onakvog jada ni jedna osvetnicka akcija, samo mirnim putem traze PRAVDU. A bez toga, Jovo, nema istinskog mira.
Znaci, nije to bas tako jednostavno kako se predstavlja. POTPUNO DRUGA prica je to s kim ja pijem kafu, s kim zivim, s kim se druzim, tu su stvari ok, rijetki su medju nama koji imaju jednonacionalno okruzenje, bar se nadam. I to funkcionise. Dakle, ti krugovi ljudi, prijateljstva, rodbinstva....ali taj nekakav globalni mir u BiH je sasvim drugo pitanje i on nalaze izvodjenje odgovornih za zlocine pred lice pravde. Sve ostalo je licemjerstvo i nema jake temelje, mogu se vazda poljuljati i u buducnosti. A ja bih voljela da ovaj mir bude trajni.
Probaj otici u Srebrenicu i predloziti onim majkama da podvuku crtu na taj nacin. Znas, sve je to meni fina prica, ali meni tu nesto ne stima nikako. Najgore je sto ljudi koji pricaju ovako kao ti izgledaju kao kosmopoliti koji hoce mir, a ja ispadam neko ko je primitivan i nece da se narodi izmire. Ma, nidje veze s istinom, da me znas privatno, znao bi o cemu i govorim. Bolan, najveci su mirotvorci oni Srebrenicani, nakon onakvog jada ni jedna osvetnicka akcija, samo mirnim putem traze PRAVDU. A bez toga, Jovo, nema istinskog mira.
Znaci, nije to bas tako jednostavno kako se predstavlja. POTPUNO DRUGA prica je to s kim ja pijem kafu, s kim zivim, s kim se druzim, tu su stvari ok, rijetki su medju nama koji imaju jednonacionalno okruzenje, bar se nadam. I to funkcionise. Dakle, ti krugovi ljudi, prijateljstva, rodbinstva....ali taj nekakav globalni mir u BiH je sasvim drugo pitanje i on nalaze izvodjenje odgovornih za zlocine pred lice pravde. Sve ostalo je licemjerstvo i nema jake temelje, mogu se vazda poljuljati i u buducnosti. A ja bih voljela da ovaj mir bude trajni.