Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Kako ocjenjujete rad Vlade i premijera Kantona za protekli period od 9 mjeseci? Dajem im ocjenu:

1
23
36%
2
10
16%
3
1
2%
4
7
11%
5
3
5%
-Ne interesuje me
0
No votes
-Nemam uvid u rad premijera i Vlade
7
11%
-Ja vjerujem da Besim M. putuje na posao tramvajem
6
9%
-Ocjenjujem samo četvrtkom
7
11%

Total votes: 64

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by PipiDugaDevetka »

Nermin Zurbriggen ....Jeva čekam oktobar, Crveni oktobar,...Dosta više!
chuchumbamayumbe

#27 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by chuchumbamayumbe »

Sta se desilo po pitanju tuzbe Grad-Kanton?!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

chuchumbamayumbe wrote:Sta se desilo po pitanju tuzbe Grad-Kanton?!
Sudeći prema web. stranici Ustavnog suda, ništa još nema glede Behmena i njegovog predmeta:
http://www.ccbh.ba/bos/press/index.php?kat=123&pkat=125

Jedino, ako to nije ovo što je Željko Zlatni Ljiljan Komšić podnio, pa mu odbacili.
U predmetu broj U 14/09 Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio kao neosnovan zahtjev Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti člana 16. stav 1. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine» broj 70/08), te ga proglasio u skladu sa članom II/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 3. Protokola broj 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom IX/1. Ustava Bosne i Hercegovine.
chuchumbamayumbe

#29 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by chuchumbamayumbe »

PipiDugaDevetka wrote:
Sudeći prema web. stranici Ustavnog suda, ništa još nema glede Behmena i njegovog predmeta:
http://www.ccbh.ba/bos/press/index.php?kat=123&pkat=125

Jedino, ako to nije ovo što je Željko Zlatni Ljiljan Komšić podnio, pa mu odbacili.
U predmetu broj U 14/09 Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio kao neosnovan zahtjev Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti člana 16. stav 1. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine» broj 70/08), te ga proglasio u skladu sa članom II/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 3. Protokola broj 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom IX/1. Ustava Bosne i Hercegovine.
Ma Gradj je tuzio Kanton, ali nije na Ustavnom sudu BiH, ja mislim da je u pitanju federalni sud, ili tako nesto, ko ce im ga vise znati...
KadSeMrtviProbudimo

#30 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by KadSeMrtviProbudimo »

"Rasprava o tužbi grada protiv Kantona" : http://www.sarajevo.ba/ba/index.php
PipiDugaDevetka

#31 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

chuchumbamayumbe wrote:
Ma Grad je tuzio Kanton, ali nije na Ustavnom sudu BiH, ja mislim da je u pitanju federalni sud, ili tako nesto, ko ce im ga vise znati...
U pravu si, ja sam nepažljivo čitao, te nisam vidio da se radi o Ustavnom sudu FBiH. Pogledao sam i njihovu web. stranicu,...Cenzura zbog neodržavanja web. stranice,...Nema ništa.
valterbranisarajevo

#32 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by valterbranisarajevo »

Bila je rasprava. Advokati kantona su pokušali osporiti tužbu. Sudije su rekle da grad ima pravo da tuži. Odluka će biti donesena naknadno...
PipiDugaDevetka

#33 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Sjećam se k'o da je juče bilo. Protesti povodom ubistva Amara Mistrića. Blokirana glavna transferzala na ChVili.
Dofurava premijer u skupom crnom automobilu, Audi, čini mi se, sam bez pratnje i tjelohranitelja. Prilazi okupljenim, priča, truni, ubjedjuje, obećava,....

Ako sada, nakon slučaja oružane pljačke sa mrtvim i ranjenim ne podnese ostavku,....Nema nam pomoći.

Zahtjevajmo ostavku premijera,....Studenti dragi, zahtjevajte i vi Besimovu ostavku na protestima koji su najavljeni za srijedu u 12 sati pred Zemaljskim muzejom!

Slagao studente, slagao građane,...red je da i on padne!
ibizza

#34 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by ibizza »

PipiDugaDevetka wrote:Sjećam se k'o da je juče bilo. Protesti povodom ubistva Amara Mistrića. Blokirana glavna transferzala na ChVili.
Dofurava premijer u skupom crnom automobilu, Audi, čini mi se, sam bez pratnje i tjelohranitelja. Prilazi okupljenim, priča, truni, ubjedjuje, obećava,....

Ako sada, nakon slučaja oružane pljačke sa mrtvim i ranjenim ne podnese ostavku,....Nema nam pomoći.

Zahtjevajmo ostavku premijera,....Studenti dragi, zahtjevajte i vi Besimovu ostavku na protestima koji su najavljeni za srijedu u 12 sati pred Zemaljskim muzejom!

Slagao studente, slagao građane,...red je da i on padne!
a kad ce Behmen pasti?
PipiDugaDevetka

#35 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Ima druga tema o Behmenu.

Mene što se tiče, neka padne, prestar je i namršti se kada mu novinari
TV Hayata postave nezgodno pitanje, pa smušeno odgovara.

Jednostavno, ne zna biti borben, nema kuveta i mladosti.

Svileni nas vodi u propast,...NIŠTA NIJE URADIO U VEZI SA BEZBJEDNOŠĆU!
Vragolan

#36 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by Vragolan »

PipiDugaDevetka wrote:Ima druga tema o Behmenu.

kako nije, pa je li nedavno svog sina izvlacio iz belaja (tuca pred Jezom), vidis da covjek radi na bezbjednosti
PipiDugaDevetka

#37 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Vragolan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ima druga tema o Behmenu.

kako nije, pa je li nedavno svog sina izvlacio iz belaja (tuca pred Jezom), vidis da covjek radi na bezbjednosti
To su privatne stvari, pa i on je u mladosti, kod Titinog suda zaplatio neku kaznu (Ne znam detalje, ali sam gledao uživo emisiju na KTVSA, kada ga je slušalac podsjetio na grijehe iz mladosti i nije demantovao, nije odlučno rekao da nije kaznjavan). Kako je uopšte postao prvi ministar, zar oni ne moraju donositi uvjerenje o nekažnjavanju prilikom zaposlenja? Možda se ''ne pika'' ono vrijeme, za Tite!?
amrica

#38 Re: Premijer Vlade Kantona # 9 (Anketa)

Post by amrica »

:-) :-) :-) :roll: :roll: :roll:

Budžet Kantona Sarajevo donesen bez učešća ministara iz SDA
Besim Mehmedić nije želio obrazložiti zašto je nekim ministarstvima umanjen budžet, već je prijedlog nacrta dao na glasanje
Autor: FENA
22.02.2010. 18:34
Vlada KS: Izvršena je i preraspodjela sredstava
Foto: S. Jordamović

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku redovne sjednice sa sedam glasova za, a bez prisustva ministara iz Stranke demokratske akcije, usvojila Nacrt budžeta KS za 2010. godinu, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Utvrđeni Nacrt budžeta KS za 2010. godinu iznosi 694.100.000 KM, i veći je od prvobitnog prijedloga Ministarstva finansija za 4.500.000 KM kreditnih sredstava, namijenjenih za realizaciju nekoliko bitnih projekata. Izvršena je i preraspodjela sredstava u iznosu od 18.309.000 KM između resornih ministarstava.

Usvojen je i zaključak kojim se Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo nalaže da u konačnu verziju Nacrta budžeta KS za 2010. godinu unese izmjene u skladu sa utvrđenim zaključcima o preraspodjeli, te da ga takvog proslijedi premijeru Kantona Sarajevo, koji će ga odmah uputiti u zakonom propisanu skupštinsku proceduru.

U daljem zasjedanju imenovani su Jagoda Smajiš za vršioca dužnosti predsjednika Upravnog odbora JU „Djeca Sarajeva“, a Marija Lomigora, Amela Bajraktarević, Rusmir Baljić i Nusreta Jamaković za v.d. članove Odbora, dok je na mjesto člana Nadzornog odbora SERDA-e imenovan Sedik Dervišević.

Također je izvršeno i imenovanje direktora JU „Psihijatrijska bolnica KS“, i na ovo mjesto je postavljen Ferid Mujanović, dok je za vršioca dužnosti direktora JU „Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS“ imenovan Alija Mulaomerović.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS, saopćeno je iz Press službe KS.

Ministri obrazložili zašto su napustili sjednicu

Zbog nesuglasica oko usvajanja nacrta budžeta ministri u Vladi Kantona iz SDA održali su danas pres-konferenciju na kojoj su obrazložili svoje napuštanje sjednice.

Predstavnicima medija na pres-konferenciji obratili su se ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar stambene politike Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja Abid Jusić, ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović, ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović i ministar nauke i kulture Safet Kešo.

Kako je istakao ministar finansija Muhamed Kozadra ovo ministarstvo je podnijelo prijedog nacrta od 689.800.000 KM, da bi bilo traženo nerealno povećanje od oko 32 miliona više od predloženog.

A zbrka oko budžeta koja traje već mjesecima kulminirala je prijedogom da se pomoću preraspodjele "uštedi" oko 18 miliona.

Nezadovoljstvo ministara iz SDA proizlazi iz činjenice da bi se spomenuta sredstva preusmjerila s ministarstava u kojima su oni ministri, i to bez ikakvog obrazloženja.

Kako je rečeno na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić nije želio obrazložiti zašto je nekim ministarstvima umanjen budžet, već je prijedlog nacrta dao na glasanje, zbog čega su ministri iz spomenutih ministarstva napustili sjednicu.

Ministar Kozadra ističe da svaka stavka treba imati obrazloženje zašto su za nju smanjena ili uvećana sredstava.

Ministar Jusić je istakao da premijer Mehmedić svojim postupanjem krši zakon o Vladi jer vladu čine premijer i 12 ministara, a ne premijer i šest minstara. On je istakao da premijer krši i zakon o komunalnom poslovanju, koje je također ugroženo ovim prijedlogom nacrta budžeta.

Ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović je, govoreći o današnjem postupku premijera Mehmedića, rekao da
se osjeća frustrirano načinom na koji su ministri tretirani. On je istakao da su davanja za sport i kulturu uveliko umanjena zadnjih godina.

Ministar nauke i obrazovanja Safet Kešo istakao je da je od 48 stavki u budžetu samo četiri koje su mogu smatrati zajedničkim, a 44 stavke su stavke ministarstva u kojima su ministri iz Stranke za BiH.

Kad je riječ o stavkama s kojih se skidaju sredstava, od njih 18 sedamnaest su stavke ministarstava u kojima su ministri iz SDA, a samo jedna ministarstva u kojem je ministar iz SBiH.

On je izrazio sumnju da će nacrt budžeta, ako se i usvoji, biti podržan jer je jednostranački.
Post Reply