Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kone

#26 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

ljeto75 wrote:Da ne bude zabune,
opcija izračunavanja dostave za BiH za artikal težine 2,5kg je 72 USD
Mislio sam samo na cijenu dostave, slijedeći put ću biti precizniji. O receiverima znam vrlo malo - mislim da imaš posebne teme na ovom forumu, a i specijalizovane forume koji ti mogu pomoći. Ovdje pokušavamo samo olakšati kupovinu putem Interneta.
Stani,sad mi nista nije jasno.Vidio sam da je resiver 62 dolara,a sa dostavom je 72dolara ukupno ili 62+72(ovo je nemoguce ,ali eto da ja pitam :D )

Edit:Sad provjerio na stranici.Ljudi traze 64 dolara samo za dostavu :-) ,a sam resiver je 63 dolara.Dalje,kazu da je paket tezak 1,51 kg,a ja bio maloprije na stranici dreambox-a i vidio da je resiver tezak 0,6kg.Znaci zavale te na kilazi posiljke,odnosno,istovremeno te zavaljuju na cijeni dostave :D i na kraju,kako god da okrenes,opet bolje prodjes nego da kod ovih nasih sibicara kupujes :lol:
Ivo Lola

#27 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ivo Lola »

ako se radi o amazonu ne postoji univerzalno pravilo racunanja postarine
ali kod vecine imas nesto ovako

cijena dostave + tezina posiljke

ni jedno od gore navedenog nije isto za sve firme
huxley

#28 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

Da dodam jedan mali sub-topic;

Kupovina cipela - za sedam dana su mi stigle naručene cipele (ebay.co.uk - legendfootwear store) - 1x DrMartens muške cipele i 1xDrMartens ženske čizme. Ukupno 90GBP sa dostavom + 3 KM ležarine, dakle oko 190 KM, dosta povoljno (novo naravno, u originalnoj kutiji).

Ono što bih htio podijeliti je da prilikom kupovine obuće provjerite sve moguće konverzije veličina, što sa same stranice sa koje kupujete, što sa site-a proizvođača. Npr DrMartnes - muške veličine - US 9 je UK 8 i to je obično Eur 42. Slijedeći broj je 9, ali to je već 43/44. Međubrojevi su rijetki. Ženske veličine su drugačije, pa i pored navedenog UK5 = Eur 38, moja ljepša polovica traži obućara da joj stavi čizme na kalup, žali se da su knap.
I ja bih rado platio nekom da pronosa ove moje cipele 10 dana.
Asics UK 8 je čini mi se 41.5, i tako dalje.

Ja sam davno platio danak neiskustvu, kada je tu bio SFOR i Amerikanci, kada sam preko kolege naručio iz JC Penney (valjda se ovako piše), pa je stiglo malo, i na kraju je profitirao moj brat sa gratis parom cipela.

Dakle oprez prilikom kupovine obuće. Isto važi i za odjeću, mada u malo manjoj mjeri. Doduše, uvijek nekoga možete obradovati.

Imamo li još neke radnje na internetu koje vrše dostavu u BiH?
Neelix

#29 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Neelix »

TheDocToR wrote:Ono sto mene interesuje najpovoljnije je na stranici https://www.zavvi.co.uk (od PC igrica, filmova, muzike, knjiga pa do garderobe) koliko sam ja primjetio...

U zadnje vrijeme sav shopping mi se bazira na e-shopping-u, jer ljudi kupujem iz Amerike neke stvari koje me jeftinije izadju sa dostavom i sa svim nego ovdje u ducanima. To je strasno, 99% radnji po gradu Sarajevu ima marzu 300%, daju popuste od 50-70% e zamislite kakva je njihova zarada kada daju tolike popuste, to je po meni strasno, konkretno govorim o garderobi, volio bi da me neko demantuje, da ne spominjem originalnost tih artikala koji se kod nas prodaju.

Uglavnom, samo e-shopping, a ovdje samo neke sitnice i eventualno probavanje obuce koji br. odgovara kako bi mogao naruciti da ne fulim velicinu :D

Kupujem na: ebay.de, ebay.co.uk, global.ebay.com, amazon.co.uk, amazon.com
za koliko ti je stizalo sa zavvi.co.uk? :)
Neelix

#30 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Neelix »

posto niko ne odgovara, da ja kazem da je stiglo za 7 dana.
ljeto75

#31 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ljeto75 »

Da dodam i;

dreamboxclones. co. cc - ime govori o čemu se radi. Nisam ništa naručivao, ali je najpovoljniji, a i sa digitalworldz. co. uk vidim pozitivan feedback. Shipping daleko jeftiniji od ovih koje sam ranije navodio (DM 800 HD je 215 GBP incl. shipping), jedini catch je da bi dobili ponudu, morate poslati mail, ali ja sam dobio odgovor u roku od 3-4 sata. Plaćanje PayPal-om.
reeves

#32 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by reeves »

Ovih dana poceo sam razmisljati o online kupovini.
Trebaju mi online trgovine koje dostavljaju u BiH,fazon ebaya. Interesuje me kakva su vasa iskustsva. Ja sam mislio uzeti neke majice,pantalone.
Eto ako neko moze da malo objasni, posto sam ja tuta oko ovakvih stvari :)
A-R-N-I

#33 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by A-R-N-I »

reeves wrote:Ovih dana poceo sam razmisljati o online kupovini.
Trebaju mi online trgovine koje dostavljaju u BiH,fazon ebaya. Interesuje me kakva su vasa iskustsva. Ja sam mislio uzeti neke majice,pantalone.
Eto ako neko moze da malo objasni, posto sam ja tuta oko ovakvih stvari :)

a da procitas prvu stranicu ove teme :-)
hakazvaka

#34 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by hakazvaka »

isporucuje li Amazon.com u BiH ?
hakazvaka

#35 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by hakazvaka »

Neelix wrote:posto niko ne odgovara, da ja kazem da je stiglo za 7 dana.
i dostava bude APSOLUTNO besplatna ???

btw, danas su mi dosle livestrong narukvice s ebaya, 10 dana od narudzbe ;)
alica.k

#36 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

hakazvaka wrote:
Neelix wrote:posto niko ne odgovara, da ja kazem da je stiglo za 7 dana.
i dostava bude APSOLUTNO besplatna ???

btw, danas su mi dosle livestrong narukvice s ebaya, 10 dana od narudzbe ;)
2-3 funte za nesto ipak uzese...
chengaba

#37 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by chengaba »

Jedna topla preporuka od mene - http://www.dealextreme.com

Mamipara od 10 centi do 100 dolara, narucujem tu bar dva tri puta mjesecno nesto, ali fazon je ovdje, posto su locirani u hong-kongu, iz razloga koje ne znam, NE NAPLACUJU postarinu... :thumbup: :thumbup:

Neki manji paketi tipa usbova, memory kartica, djidja kojekakvih, mi dodju direktno u postansko sanduce u zutoj koverti, dok neke malo vece pakete odem u centar postu i preuzmem, bez naplacivanja ikakvih carina i sl.

Samo napomena, sajt je prepun gluposti koje kostaju marku-dvije, koje sam stoput narucivao, i obicno zavrse u smecu nakon nekoliko dana (klasicna mamipara) :D :D

PRIMJER: http://www.dealextreme.com/products.dx/gift.ideas
Mjesanac

#38 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mjesanac »

Amazon izbjegavajte. Meni nikada nisu dosle dvije narudzbe. Sreca pa su mi vratili pare.
alica.k

#39 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

Mjesanac wrote:Amazon izbjegavajte. Meni nikada nisu dosle dvije narudzbe. Sreca pa su mi vratili pare.
meni je uvijek sve doslo, a jednom je cak doslo i dvaput jer nije na vrijeme stigla prva narudzba pa su oni o svom trosku poslali drugu. ako i ne dodje, vrate pare. sto znaci da su bolji od 60% drugih online prodavnice gdje se moras krvit s njima dok ti vrate pare.
eeeeeee

#40 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eeeeeee »

chengaba wrote:Jedna topla preporuka od mene - http://www.dealextreme.com

Mamipara od 10 centi do 100 dolara, narucujem tu bar dva tri puta mjesecno nesto, ali fazon je ovdje, posto su locirani u hong-kongu, iz razloga koje ne znam, NE NAPLACUJU postarinu... :thumbup: :thumbup:

Neki manji paketi tipa usbova, memory kartica, djidja kojekakvih, mi dodju direktno u postansko sanduce u zutoj koverti, dok neke malo vece pakete odem u centar postu i preuzmem, bez naplacivanja ikakvih carina i sl.

Samo napomena, sajt je prepun gluposti koje kostaju marku-dvije, koje sam stoput narucivao, i obicno zavrse u smecu nakon nekoliko dana (klasicna mamipara) :D :D

nije da ne naplacuju postarinu, vec naprotiv ona ti je ukalkulisana u samu cijenu...

koiliko je sigurno s ovog sajta narucivati???
ja sam im par puta slao neke upite prije nego sam htio kupiti, ali mi nikad nisu odgovorili tako da sam odustao i nikad nisam narucio niti sam zelio experimentisati...
Mjesanac

#41 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mjesanac »

alica.k wrote:
Mjesanac wrote:Amazon izbjegavajte. Meni nikada nisu dosle dvije narudzbe. Sreca pa su mi vratili pare.
meni je uvijek sve doslo, a jednom je cak doslo i dvaput jer nije na vrijeme stigla prva narudzba pa su oni o svom trosku poslali drugu. ako i ne dodje, vrate pare. sto znaci da su bolji od 60% drugih online prodavnice gdje se moras krvit s njima dok ti vrate pare.
I meni su drugi put slali ali opet nista. Necu vise da rizikujem. Malo mi je ne dolazak te narudzbe zezno neke planove. Al stas.
chengaba

#42 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by chengaba »

eeeeeee wrote:
chengaba wrote:Jedna topla preporuka od mene - http://www.dealextreme.com

nije da ne naplacuju postarinu, vec naprotiv ona ti je ukalkulisana u samu cijenu...

koiliko je sigurno s ovog sajta narucivati???
ja sam im par puta slao neke upite prije nego sam htio kupiti, ali mi nikad nisu odgovorili tako da sam odustao i nikad nisam narucio niti sam zelio experimentisati...
Ja do sada nisam imao nikakvih problema...
Jedino jedan proizvod sam cekao dva tri mjeseca da posalju jer ga nisu imali u skladistu...

Evo probaj recimo ovo naruciti http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11866 cisto da testiras, u uvijek ce ti zatrebati (moj radi bez ikakvih drivera i problema) ;-)
ljeto75

#43 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ljeto75 »

Amazon izbjegavajte. Meni nikada nisu dosle dvije narudzbe. Sreca pa su mi vratili pare.
Malo je ovo preoštro. Ja sam dosad naručio oko 30 knjiga u možda 15-ak narudžbi (isporuka u BiH), sve stiglo. Naručeno je i iz BiH za isporuku u USA Ipod, neki Quad Bike, dosta odjeće, isto sve OK. Što se mene tiče, feedback je 100% pozitivan. A malo je i Amazon preozbiljan da ne isporučuje robu tek tako. Mana su mu cijene, i što ja još nisam našao način (ili prodavca unutar amazon-a) da mimo kniga, CD-a, DVD-a i sl. isporučuje u BiH.

E sad, ranije sam pisao o;
dreamboxclones. co. cc - ime govori o čemu se radi. Nisam ništa naručivao, ali je najpovoljniji, a i sa digitalworldz. co. uk vidim pozitivan feedback. Shipping daleko jeftiniji od ovih koje sam ranije navodio (DM 800 HD je 215 GBP incl. shipping), jedini catch je da bi dobili ponudu, morate poslati mail, ali ja sam dobio odgovor u roku od 3-4 sata. Plaćanje PayPal-om.
Nakon pročitanih 155 stranica na digitalworldz.co.uk, i prepiske sa likom sa gore navedenog site, ispostavilo se da je on obični reseller. Uglavnom, ako vam je cijena OK, onda go ahead na vlastitu odgovornost.

Šta sam ja uradio nakon svog tog istraživanja (dreambox original vs clone, gdje kupiti i sl), je da sam naručio preko SZBCT.com. E sad, s obirom da nije klasična transakcija, opet je bilo prepiske sa nekim Vincentom, i na kraju sam platio DB 800 HD PayPal-om 270 USD, iliti 360 KM. Malo je riskantno, ali valjda prođe. Elem, ne bih ovo još preporučivao dok ne stigne, a ako je neko spreman rizikovati, neka se javi pa ću mu dati instrukcije (ima i ostale dreambox-ove, proizvođači su).
pengpeng

#44 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by pengpeng »

ljeto75 wrote:Da dodam i;

tu nesto ne stima, orginalna dm800 je oko 300 € u veleprodaji u njemackoj, nema sanse da to nije clone
huxley

#45 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

Code: Select all

tu nesto ne stima, orginalna dm800 je oko 300 € u veleprodaji u njemackoj, nema sanse da to nije clone
Sve štima, DM800 sa site-ova koje sam naveo (pod drugim nick-om) jesu clone, prodavac to i ne pokušava sakriti.
Robu deklarišu na vrijednost koju navedete (neki čak i kao gift ili uzorak), ali ne znam koliko je to dobro - u slučaju spora, izgleda da se PayPal Resolution Center ne bavi poklonima.

Google 'DM800 original vs clone' za više o ovome.

Dobar znak je da su mi poslali DHL Airway Bill i tracking number.
banjaluka078

#46 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by banjaluka078 »

Ako se kupi laptop na e-bay, kolika se carina i porez placaju u BiH?
Globus

#47 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Procito sam cijelu temu al nisam naso sto mi treba :D da li u nasoj posti naplacuju ista ( cuo sam da naplacuju sto otvore paket) i ako pise negdje free postage to bih to znaci samo cijenu artikla placam i to je to .. ako ne prelazi 100 € ?
huxley

#48 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

Šta sam ja uradio nakon svog tog istraživanja (dreambox original vs clone, gdje kupiti i sl), je da sam naručio preko SZBCT.com. E sad, s obirom da nije klasična transakcija, opet je bilo prepiske sa nekim Vincentom, i na kraju sam platio DB 800 HD PayPal-om 270 USD, iliti 360 KM. Malo je riskantno, ali valjda prođe. Elem, ne bih ovo još preporučivao dok ne stigne, a ako je neko spreman rizikovati, neka se javi pa ću mu dati instrukcije (ima i ostale dreambox-ove, proizvođači su)
Samo da potvrdim da je ovo stiglo. (cca 10 dana, iz Kine, od čega 6 kod nas na carini). Na gore navedeni iznos platio sam još i 50,60 KM carine i PDV-a. Zašto ovaj iznos - nemam pojma, vjerovatno procjena carinika. Deklarisano manje, stvarni iznos (koji sam morao dostaviti carini, + kopiju LK, + izjavu pod moralnom i krivičnom odgovornošću da je roba za privatnu upotrebu i da nije za dalju prodaju) veći.

Isto tako, sve gore rečeno za carinu i iznos iznad kojeg se carini pada u vodu. Kroz ovu kupovinu sam naučio ponešto, između ostalog da se cariniti može sve, bez obzira na iznos, i da je ukoliko postoji sumnja na deklarisani iznos, carinik procjenjuje vrijednost robe i pripadajuće dažbine (carinu).

U praksi, na manje iznose, pakete, posebno knjige i sl., rijetko se plaća.
Globus

#49 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

huxley wrote:
Šta sam ja uradio nakon svog tog istraživanja (dreambox original vs clone, gdje kupiti i sl), je da sam naručio preko SZBCT.com. E sad, s obirom da nije klasična transakcija, opet je bilo prepiske sa nekim Vincentom, i na kraju sam platio DB 800 HD PayPal-om 270 USD, iliti 360 KM. Malo je riskantno, ali valjda prođe. Elem, ne bih ovo još preporučivao dok ne stigne, a ako je neko spreman rizikovati, neka se javi pa ću mu dati instrukcije (ima i ostale dreambox-ove, proizvođači su)
Samo da potvrdim da je ovo stiglo. (cca 10 dana, iz Kine, od čega 6 kod nas na carini). Na gore navedeni iznos platio sam još i 50,60 KM carine i PDV-a. Zašto ovaj iznos - nemam pojma, vjerovatno procjena carinika. Deklarisano manje, stvarni iznos (koji sam morao dostaviti carini, + kopiju LK, + izjavu pod moralnom i krivičnom odgovornošću da je roba za privatnu upotrebu i da nije za dalju prodaju) veći.

Isto tako, sve gore rečeno za carinu i iznos iznad kojeg se carini pada u vodu. Kroz ovu kupovinu sam naučio ponešto, između ostalog da se cariniti može sve, bez obzira na iznos, i da je ukoliko postoji sumnja na deklarisani iznos, carinik procjenjuje vrijednost robe i pripadajuće dažbine (carinu).

U praksi, na manje iznose, pakete, posebno knjige i sl., rijetko se plaća.
De allahati reci kako si vidio cijene na ovoj stranici :D
ljeto75

#50 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ljeto75 »

allahati
Zar ovo ne ide velikim, ako se već tim kuneš.

Pošalji im mail. Javiće ti se Vincent, Kinez čiji engleski je garant gori od tvog. I poslije se dogovarate.
Post Reply