Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kijameta

#26 Re: NAPAD NA NAVIJACE SARAJEVA (VATRENIM ORUZIJEM)

Post by kijameta »

magnezijum wrote:
kijameta wrote:
privremen wrote:to je iz tvoje perspektive putnika u autobusu. razmisli malo i kako se osjecaju normalni ljudi kad im pred dvoriste istresu 200 pijanih i nadrogiranih divljaka! nema široki stadion pripremljen za gostujuce navijace. obje strane moraju biti u bliskom kontaktu.
ja sam se tamo zatekao sasvim slucajno, nije me briga za nk široki a još manje za fk sarajevo i nogomet uopće. samo sam gledao da pobjegnem. i iskreno mi je bilo zao momaka u crnom bmw-u, bordo golfu II, bijelom kombiju...
ali kazem ti, zamisli da ti pred kucu istresu 200 srba s pala, valjda bi se i ti branio.
Ako u tvoje selo dolazi 200 divljaka,tvoje selo je trebalo pripremiti cca 50 policajaca da ih doceka i sve bi bilo u najboljem redu i ljubavi.
Ako tvoje selo nema 50 policajaca ni sposobnog sefa stanice ni MUP-a onda treba da vam ga posalju iz Sarajeva,da je ministar MUP HNK sposobni Srbin sa Pala a ne nesposobni seljak-katolik iz tvoga sela nama i vama bi cvjetale ruze po cijeloj BiH.
Samo takav nacin razmisljanja je nedostizan za balkanske seljacke fasiste iz Listice.
Ovako. Kada Delije ili Gropbari idu na gostovanje majstore Žandarmerija ih prati jer se zna da nijedno mesto u srbiji sem BGD-a, Ns-a i Niša nema policiju da tako nešto obezbedi i onda MUP šalje ljude obučene za to, i žašto lepo MUP BIH-a kada je procenio da je utakmica visokog rizika nija poslala svoje pandura da prate tih 500 i kusur bandita, ajde sad ti meni reci ????? :P
Reci cu ti i to jasno i glasno. Zato sto listicke ustase ne priznaju drzavu BiH opstruiraju je koliko god mogu i zato je nemoguce poslati sarajevsku policiju da prati HZ u Listicu,jer to listicke ustase dozivljavaju kao okupaciju svog prkna.Ne moze zato sto listicke ustase potkopavaju drzavu BiH koliko god mogu i gdje god mogu,zato nemamo funkcionalnu policiju na federalnom i drzavnom nivou a to rade zato da bi se listicani mogli baviti kriminalom i ubijati balije kada im se digne.
Znaci nemamo drzavnu policiju spremnu da prati bandite zato sto je drzava izlozena opstruiranju i planskom rusenju od strane zapadno hercegovackih fasista.
boski

#27 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by boski »

Pratim vijesti i gledam kako se filtriraju i pazljivo vagaju rijeci u izvjestajima. Na NOVA TV su ja vjerujem duboko ozalosceni sto nije poginuo Musliman vec Hrvat da su ,razmislili zatim odlucili da sam kazu kako je poginuo navijac Sarajeva, a da je poginuo Hrvat, Hrvat bi u novinama pisalo fontom 20 CAPS. Zatim pominju rafal automatske puske ostavljajuci ljudima da sami zakljucuju ko je imao automatsku pusku i pri tome pomisli da je neki balija ponio automatsku u rusaku na utakmicu a ostali mladji kojima mati nije dala ponijet pusku ponijeli rusak kamenica, da se nadje. Neka se istrazi i kaze javno sta je bilo. Ko je kriv i odkud kamenja ko na kamenolomu, pogledajte slike izgleda gradic sa trotaorom i travicom.
Istina kroz medije nije bitna vec politicka boja slike u medijima. Ne smije se pricati kako oni nisu za suzivot u Federaciji, to se krije i mete pod tepih kao da ce to prestati. Zrtvovat ce istinu da nebi ko pomislio da u kako rekose "mirnom mjestu Sirokom Brijegu" nema HDH Tompson mladezi koja bi kamenovala i taksi navijaca da se osjecaju pravim Hrvatima i nahrane svoj ego.
Naravno da su Sarajevski navijaci krivi prema izvjestajima i sa nase strane kao i oni koji su navijali u Beogradu i bili bombardovani po rjiecima naseg sramotnog nogometnog saveza. Za mir u kuci treba da neko trpi, tako samo mi mislimo. Po njihom mjerilima je normalno da domaci navijaci kamenuju dosljake, jer kog su kur.. dolazili u Hrvatsko mjesto, zar nevide da su okacene na bandere, kuce i na stale Hrvatske zastave. I kad ste bezobrazni pa dosli sad cemo da vas kamenujemo. A sa nase strane imamo istu sliku. KAd su budale pa isli nek ih kamenuju.
Da me nebi ko pogresno shvatio.
Istina treba da se prica onakva kakva jeste bez politickih farbanja. Ako treba 50 ljudi u zatvor posaljite ih bez obzira jeli iz Sarajeva ili Sirokog.

Pa znate da ces poginuti i u Hrvatskom Mostaru i da se na to gleda kao normalno slicno kako afrikanci gledaju na dzunglu "Tamo ima lavova pazi pojest ce te". Kad ga pojede lav kazu, "Ko ga je... rekli smo mu da ne ide". E ako je tako onda se u dzunglu ide sa puskom.

Onaj ko je organizovao policijsku zastitu protiv huliganstva je ili nepismen ili ovo ocekivao.
saibaba

#28 Re: NAPAD NA NAVIJACE SARAJEVA (VATRENIM ORUZIJEM)

Post by saibaba »

Jeste vi ba normalni ljudi.. Šta vi opravdavate ?

Navijači kao navijači, znamo kakvi su, bar večina, i time treba da se bavi policija. Po meni je ona najveći krivac i načelnik policije na da mora biti smjenjen nego mora biti procesuiran..

On je morao da zna ko mu dolazi u grad i trebao je da se tako organizuje, a ne da sjedi kući i radi bicepse.. Opravdavati pucanje na ljude iz vatrenog oružja je fašizam..

Pa ako su Pitari pijanice i narkomani , kakvi su onda ti ljudi koji pucaju po njima ?

Znači opravadano je opaliti rafal po mladićima samo zato što su neki od njih Huligani i narkomani ?
luda

#29 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by luda »

boski wrote:Pratim vijesti i gledam kako se filtriraju i pazljivo vagaju rijeci u izvjestajima. Na NOVA TV su ja vjerujem duboko ozalosceni sto nije poginuo Musliman vec Hrvat da su ,razmislili zatim odlucili da sam kazu kako je poginuo navijac Sarajeva, a da je poginuo Hrvat, Hrvat bi u novinama pisalo fontom 20 CAPS. Zatim pominju rafal automatske puske ostavljajuci ljudima da sami zakljucuju ko je imao automatsku pusku i pri tome pomisli da je neki balija ponio automatsku u rusaku na utakmicu a ostali mladji kojima mati nije dala ponijet pusku ponijeli rusak kamenica, da se nadje. Neka se istrazi i kaze javno sta je bilo. Ko je kriv i odkud kamenja ko na kamenolomu, pogledajte slike izgleda gradic sa trotaorom i travicom.
Istina kroz medije nije bitna vec politicka boja slike u medijima. Ne smije se pricati kako oni nisu za suzivot u Federaciji, to se krije i mete pod tepih kao da ce to prestati. Zrtvovat ce istinu da nebi ko pomislio da u kako rekose "mirnom mjestu Sirokom Brijegu" nema HDH Tompson mladezi koja bi kamenovala i taksi navijaca da se osjecaju pravim Hrvatima i nahrane svoj ego.
Naravno da su Sarajevski navijaci krivi prema izvjestajima i sa nase strane kao i oni koji su navijali u Beogradu i bili bombardovani po rjiecima naseg sramotnog nogometnog saveza. Za mir u kuci treba da neko trpi, tako samo mi mislimo. Po njihom mjerilima je normalno da domaci navijaci kamenuju dosljake, jer kog su kur.. dolazili u Hrvatsko mjesto, zar nevide da su okacene na bandere, kuce i na stale Hrvatske zastave. I kad ste bezobrazni pa dosli sad cemo da vas kamenujemo. A sa nase strane imamo istu sliku. KAd su budale pa isli nek ih kamenuju.
Da me nebi ko pogresno shvatio.
Istina treba da se prica onakva kakva jeste bez politickih farbanja. Ako treba 50 ljudi u zatvor posaljite ih bez obzira jeli iz Sarajeva ili Sirokog.

Pa znate da ces poginuti i u Hrvatskom Mostaru i da se na to gleda kao normalno slicno kako afrikanci gledaju na dzunglu "Tamo ima lavova pazi pojest ce te". Kad ga pojede lav kazu, "Ko ga je... rekli smo mu da ne ide". E ako je tako onda se u dzunglu ide sa puskom.

Onaj ko je organizovao policijsku zastitu protiv huliganstva je ili nepismen ili ovo ocekivao.
:thumbup:
ponosni

#30 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by ponosni »

Nastradalima i njihovim obiteljima iskazujem svoju sućut. Nadam se njih radi da će krivci biti pronađeni i pravedno suđeni i da će se iz ovoga zla izaći s više pameti za budućnost.
Postoje 2 verzije događaja. Prema jednoj navijači Sarajeva su planirano napadnuti, a prema drugoj su prvi napali policiju. Kasnije je uslijedio kaos pa pokušajmo bar raščistiti kako je počelo:
1. Prema navijačkoj verziji Sarajlija, gostujući planirano su razdvojeni "da ne bude gužva", a zapravo da ih se kasnije lakše napadne. Prema policijskoj verziji, navijača je došlo dvostruko više od najave. Znači da nisu imali potrebne snage da kontroliraju navijače i da je razdvajanje bilo potrebno.
2. Kako je počeo napad? Prema gostujućim navijačima, oni su napadnuti od domaćih navijača već u autobusima, a onda ih je napala i policija. Ako je to istina, onda su krivi domaći navijači i policija. Iako je opet očekivano da će policija biti na strani domaćih navijača, ali ih to ne opravdava. Gotovo.
Prema policijskoj verziji, navijači su napali policiju koja im je htjela pred ulazom u stadion oduzeti rekvizite (palice, noževe...). Nisam nogometni navijač, ali pretpostavljam da ako se navijaču nađe nož da ga se strpa u zatvor? Ili ga se jednostavno razoruža i pusti? Je li moguće da su ih policajci pokušali provesti i da je tu nastala gužva i tuča i da su se onda uključili domaći navijači (jedva čekali)? Ako je bilo tako pa je krenulo masovno obračunavanje, onda se policija morala osloniti na domaće huligane i mještane dok ne stigne pojačanje. Gotovo.
Svi se slažu da je policija zakazala i sigurno će pokušati naći sebi opravdanje. Na Hrvatskoj televiziji izrečena je glasina da je poginuli momak oteo policajcu pištolj i pucao pa su ga policajci ubili. Sve mi je to za ne povjerovati, ali ako je već došlo do totalnog obračuna, zvuči i to moguće. Ovdje u uvodnom tekstu piše da je ubijeni momak bio 30 metara dalje od linije razdvajanja. To mi je vjerojatnije, ako se već pucalo na sve strane, ali možda ni to nije istina.
Kazniti krivce i to bez strasti. Zbog ovakvih stvari normalni ljudi se boje ići na utakmice, a balavurdija traži probleme pa onda plače i traži pomoć od roditelja. Sin mog prijatelja isto je huligan. Završio srednju školu (privatna gimnazija, naravno). Nije otišao na studij i ne radi, a putuje, druži se i tuče se. Kad jednom zaglavi, bit će onda pomagaj tata, a ja vidim da mu on i nije tata kad ga je odgojio da tako živi i još mu daje hranu, novac i krov nad glavom.
Ako je ovo nekakav scenarij, taj film smo već gledali i to je plagijat koji neće uspjeti.
oridjidji

#31 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by oridjidji »

Jeste li vi normalni ljudi ? Stoko jedna fasistoidna...
Nije rijec ovdje o navijacima samo, ovdje je rijec o policiji ako nisi u stanju da obezbjedis siguran dolazak i odlazak gostujucim navijacima, vrati ih kao i obicno vec u Mostaru nazad za Sarajevo kao svih godina do sad. Ovo je prvi put da Horde dolaze do stadiona u zadnjih par godina i sta se desava vidjeli ste...
Nije ovome uzrok zelja navijaca da odgledaju utakmicu svoga kluba, vec ne adekvatna podrska policije njima... policija ih nije obezbijedila.

U Sarajevo kad dolazi navijacka skupina sa 500 navijaca, policija se pripremi ko da im dolazi par hiljada... Oko stadiona i na stadionu nije moguce zabelajiti s nekim od gostujucih navijaca... A vec kad si pustio navijace do stadiona, onda ih uvedi na stadion, a nemoj ih drzati ni na nebu ni na zemlji... Prvo Sirokobrijezani nemaju kapacitet stadiona koji moze obezbijediti gostima 500 mijesta, kao drugo ni policijsku stanicu koja moze brojem angazovanih ljudi odgovori obezbjedjenju ovolikog broja ljudi... Trece svi znamo da u Sirokom niko nije dobrodosao, a Sarajlije pogotovo... Skripari gadjaju kamenjem, potom iz vatrenog oruzja, a policija prvo pocinje da puca u zrak pa onda i po navijacima... Poginuo je Vedran, sada je podlegao i drugi momak... I ako smo imalo ljudi, Sarajlije i ovim ljudima trebamo otici i predati pocast u inat svim fasistima koji ovakve stvari opravdavaju...
luda

#32 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by luda »

Aleks84 wrote:
luda wrote:svi odlicno znamo da svaka tema..ove ili one prirode zavrsi prepucavanjem..a na ove vezane za nacionalnost se ocito svi pale..a kako je naziv ove teme"napad na navijace Sarajeva" suvisno je da se javljaju oni koji misle drugacije..jer bi mogli ovako do sutra...ko ima misljenje koje se kosi sa nazivom teme neka otvori novu..pa se Vi istomisljenici tamo druzite....
zasto otvarati novu temu i zachatavati forum..nema smisla da netko nema pravo reci svoje misljenje,te svoja iskustva..treba se cuti cijela istina a ne samo ono sto pojedincima(tebi isto) odgovara..pa mene eto zanima kako to da su Horde Zla dosli u Siroki Brijeg,naoruzani do zuba,palicama,nozevima te ostalom municijom koja im je oduzeta??Ali neeee...oni su mirni ko bubice i nebi sranja radili nigdje..mos mislit...

Ja znam da tebi odgovara da se samo pise ono sto ti odgovara..da bi imala opravdanje za svoju mrznju prema Hrvatima i da bi mogla pljuvati po njima..e pa neide to tako,treba cuti i drugu stranu,i biti malo realniji..ja znam da to tebi neodgovara,ali normalni i civilizirami ljudi tako rade,znaju da i maramica ima dva lica..

VAn svake pameti je da se prava istina ne zeli cuti..a istina je da su Horde dosli u Siroki Brijeg kako bi pravile nerede..da su se najavili njih 150 a doslo ih 500...te da su iskoristili cinjenicu da je vecina policajaca bila u Mostaru na derbiju..
prvo i najvaznije od svega da kazem da nikada u zivotu nisam nikoga mrzila...ali suvisno je to objasnjavati strancu..nisam ni rekla da neko nema pravo na svoje misljenje ali ispada smijesno nakon svega pisati i prepucavati se ..ne pljujem ni po kome ..realna sam osoba..koja samo ima oci da vidi sta se oko nje desava...a samom tvojom replikom na moj post na ovako arogantan nacin pokazujes ko koga mrzi...
Arminovski

#33 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by Arminovski »

aze wrote:"Prije Sirokog Brijega policija je razdvojila navijace FKS u dvije grupe.. Prvu su pustili a drugu zadrzali pod izgovorom da ne bude guzve na ulazu u stadion.

Onda prvu kolonu napadaju pred stadionom navijaci SB razbijaju buseve i gadjaju se stolicama i pepeljarama iz susjednih kafica... Momci izlaze iz autobusa i krecu da se odbrane od navijaca SB. Onda policija koja je nijemo posmatrala kamenovanje navijaca FKS od Skripara zalijece se na navijace sarajeva i prska ih suzavcem,tuce i stjerava u cosak dok iza ledja policije Skripari nastavljaju gadjati navijace FKS.Kada je to cula 2 kolona koja je cekala pred sirokim (bus i 8 kombija + auta) krece u siroki i malo prije stadiona bivaju kamenovani.
Navijaci sarajeva izlaze iz kombija i buseva i krecu na navijace sirokog koji bjeze u sporednu ulicu... Vidjevsi da ih navijaci fks ganjaju, jedan navijac SB se okrece, vadi, i repetira pistolj i usmjerava ga na navijace sarajeva.... navijaci Sarajeva staju. I nakon par minuta se vracaju da se prikljuce ljudima koji su nedaleko ispred stadiona suzbijeni i koje policija tuce a navijaci SB gadjaju kamenjem.

Policija na to odgovara slanjem kordona policije na momke iz druge kolone i ispaljuju suzavce na njih.

Tada smo vec vec izrevoltirani jer smo vidili da je ovo sve vec bilo isplanirano i momci iz druge kolone probijaju kordon policije, te istu odbijaju do benzinske pumpe i na taj nacin se prikljucuju momcima iz 1. kolone.

Onda se cuo pucanj is smjera benzinske pumpe (gdje se nalazila policija) i momak pada na zemlju dok mu krv siklja iz glave (momak je bio na cosku udaljen 30 metara od policije i nije niti kamena bacio a kamoli se tukao sa nekim).

Kada su to vidili navijaci Sarajeva krecu na navijace SB koji neprestano kamenjaju iz ulice nize od stadiona (oko 200 njih) navijaci (ako ih uopste tako mozemo nazvati) Sirokog bjeze prema gradu .
Navijaci FKS su trcali za njima kada pocinju pucnji iz grupe "navijaca" Sirokog ... puca se iz pistolja - Tada nastaje jos veci bijes navijaca Sarajeva jer su culi da je momak umro a sada "navijaci" Sirokog pucanju po njima (policija to nijemo gleda)... i nevjerovatno ,ali uprkos pucnjavi od strane Skripara (tada je ranjen u prsa navijac sarajeva) navijaci fks nastavljaju da ganjaju skripare...

...Onda se cuje nekoliko rafala iz AUTOMATSKOG ORUZJA takodjer iz pravca grupe Skripara.Onda i "obicna" policija pocinje OPET (5 "obicnih policajaca koji su stali kod jedne kuce) da puca i to u zrak i prema navijacima Sarajeva !!!!!Na to se navijaci Sarajeva se povlace na prvobitnu poziciju i staju na "crtu".

Tu opet napada specijalna policija na navijace sarajeva i opet bivaju odbijeni i natjerani u bijeg (tada je nekoliko policijskih auta demolirano i jedno zapaljeno)-Opet se cuje pucnjava sa strane gdje benzinska i gro policije.Onda Skripari napadaju i sa druge strane (pod njihovim napadom smatram kamenjanje jer za nesto drugo oni nisu sposobni.. pucati i kamenjati PICKE) na sto navijaci FKS odgovaraju zalijetanjem na iste ,ali ovi opet bjeze i tu strada nekoliko lokala i auta koje navijaci Sarajeva lupaju jer su svjesni da je ovo organizovan napad policije,mjestana i tih "navijaca" iz tog mjesta.

Nakon toga navijaci fks opet se vracaju na prvobitnu poziciju (cosak kod ulaza na stadion za goste) i staju na "crtu". Onda dolazi jos pojacanja specijalaca i transporter... a Skripari opet trce iz ulice nize od stadiona sa kamenjem na navijace Sarajeva koji su na cosku i stoje ... Onda policija umjesto da sprijeci skripare da nastave kamenovanje, i opet izazovu sukob NAPADA OPET navijace Sarajeva prskajuci suzavcima,ispaljujuci suzavce iz onih puski udarajuci navijace stitovima i palicama po glavama. a pucnjava od strane Skripara se jos uvijek mogla cuti !
Nekako se sve smirilo napokon iako Skripari nastavljaju da kamenjaju nas koje je policija suzbila... skripari iza ledja policije bacaju cigle itd na nas - trpimo jer nema druge jedino sve da nas pobiju.

Onda policija dogovara da udjemo u buseve i da idemo kuci jer je utakmica prekinuta-i tako je i dogovor.

Naredjuju vozacu da NI POD KOJU CIJENU NE STAJE i busevi krecu.. policija u koloni neda da busevi staju (policajac nam cak govori da cemo biti sretni ako izadjemo zivi).Sledeca 3 kilometra SA SVIH STRANA ulice ljudi nas gadjaju ciglama,kamenjem,blokovima itd... dok policija ne dozvoljava da stanemo i pri tome vozi polako nebi li valjda koji kamen ubio kojeg navijaca FKS.
Momak koji je upucan u prsa... ne znam jos sta je sa njim.Navijace koje je policija "otela" iz hitne pomoci sada su u policijskoj stanici nekako je jedan kontaktiran i rekao je da "je svakog od njih po 6 policajaca tuklo a posle su pustili u stanicu i "navijace" Sirokog i ostale NDH "patriote" koje su ih isto tako tukli u POLICIJSKOJ STANICI).

Brate Vedrane pokoj ti dusi NIKAD TE NECEMO ZABORAVITI I VJECNO CES ZIVITI U NASIM SRCIMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -Tvoja braca HZ
Neka sve stoji sto si rekao. Jedno pitanje: Kakva je to odluka izaci iz busa koji ima koliko toliko zastite od kamenja i ostalog? Zasto je pametnije izaci na goli prostor i riskirati masovnu tucu? Nemoj me shvatiti pogresno, po tvom opisu ponasanje policije je za svaku osudu, da ne govorim o ovima (ili ovome ispod tebe sto se "branio" jer mu je doslo previse tudjih u njegovo selo) ali izlazak iz busa u tom trenutku mi izgleda kao najgore od losih rjesenja. Po tvom opisu, vasim izlaskom pocinje tuca.
zelenashica

#34 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by zelenashica »

R.I.P. Vedranu :(

a vama ostalima molba da smirite strasti......hladna glava pametnije zbori....pustite ovaj dan da prođu u miru,prespavajte a sutra fino tražite krivce......jer kako vidim danas ste svi nabrijani do te mjere,da je sva sreća pa ne "razgovarate" licem u lice inače bi opet letjelo kamenje i fijukali metci...žalosno kako se puno bunimo nasilju a malo radimo na tome da ga ne bude.....

@muha svaka čast na komentaru
Last edited by zelenashica on 05/10/2009 09:51, edited 2 times in total.
_ja_

#35 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by _ja_ »

Interesantno je to da su pojedini clanovi ,na ovoj temi ,upravo registrovani da bi dali svoj doprinos temi. E pa dragi moji niste se trebali registrovati da bi davali takve komentare , juce je jedan zivot ugasen , maloprije procitah na jednom portalu da je jos jedan momak "podlegao"(koliko je tacno ne znam), pa ljudi moji.....hocete li VI uraditi nesto po tom pitanju da ne dolazi vise do toga , da ja , kao majka, sutra mogu svoje dijete poslati mirne duse da pogleda utakmicu "UZIVO" , posto jadan nikad nije ni vidio ....................a ne da se ovdje raspravljate ko je kriv a ko nije. Pa dosta je vise nacionalnih razlika :x , svi smo od krvi i mesa, Bog vas ne ubio. :x
Sram bilo sve one koji ne vole ovu drzavu , sram bilo sve one koji se bore na sve moguce nacine da se ova drzava raspadne , sram bilo vas sve koji nista ne poduzimate da se nesto ovdje rijesi NA BOLJE.........
SRAM DA BUDE SVAKOGA KOME NIJE STALO DA MU DIJETE ZIVI NORMALNO................. I KAD MI NEKO KAZE , TO SE NE DESAVA SAMO KOD NAS, TO SE DESAVA I U DRUGIM ZEMLJAMA(nasilje) , NE NE DESAVA SE NE U OVIM KOLICINAMA..........................FUJ...... :x :x Ne mrzim nikoga , ali fakat ovo je previse.........
kockica_kockica

#36 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by kockica_kockica »

R.I.P. za poginule momke... :sad:

U BiH treba zabraniti fudbal do daljnjeg... ili barem dok se ljudi ne pocnu civilizovano ponasati...
sjever76

#37 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by sjever76 »

@Arminovski

da ostanu u autobusima dok kamenje i metci lete prema njima??????????????????????????????????

ti si izgleda zaboravio na fini obicaj zapadno-hercegovackih navijaca da ubacuju baklje u polupane autobuse i pale ih.
boski

#38 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by boski »

kockica_kockica wrote:R.I.P. za poginule momke... :sad:

U BiH treba zabraniti fudbal do daljnjeg... ili barem dok se ljudi ne pocnu civilizovano ponasati...
Zabraniti fudbal??????

Pazi ovo.

četvrtak, 10.9.2009 23:43

NAKON završetka sinoćnih utakmica, u Mostaru došlo je sukoba navijača i specijalaca. Incident se dogodio na križanju Avenije i Ulice kralja Petra Krešimira IV. tijekom kojeg su porazbijane boce i letjele gajbe.

Specijalci su upotrijebili suzavac, kako piše Bljesak. Skupina huligana tad se povlačila do stadiona gdje je razbijena.

U neredima je ozlijeđeno šest policajaca i tri navijača, a jedan policajac je za dobio ozljede opasne po život. Uhićeno je osam osoba, od čega su tri bile maloljetne.

Kako se neslužbeno doznaje, s policijom su se sukobili navijači hrvatske nogometne reprezentacije iz zapadnog dijela Mostara. Ljuti zbog visokog poraza Vatrenih na Wembleyju, navijači su krenuli s razbijanjem izloga nakon čega su se sukobili s policijom, a poslije pružanja liječničke pomoći šestorica ozlijeđenih policajaca i tri navijača pušteni su kući.

Link:
http://www.index.hr/sport/clanak/sukob- ... 49802.aspx
Better Man

#39 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by Better Man »

Proputovao sam cijelom BiH kao i ostalim prostorima ex Yu i nigdje me niko i nikad nije ružno pogledao, niti bilo šta ružno rekao. Ovo što se desilo u Širokom Brijegu je dokaz da su pojedini ljudi žive još na pećinskom stupnju razvoja. Nevjerujem ni jednoj strani kad je u pitanju koje počeo nerede. Istina je negdje na pola puta. nema u BiH navijačkih skupina koje nisu pravili nerede. Počev od robijaša, preko fukara, manijaka, hordi, pa do svih ostalih navijačkih skupina. Odgovorni za ovo što se desilo u Širokom Brijegu moraju biti uhapšeni i u najkraćem mogučem roku osuđeni na maksimalne zatvorske kazne bez mogučnosti bilo kakvih olakšica i bez mogučnosti pomilovanja. Što hitnije usvojiti zakon o huliganstvu u kojem bi se nalazile najstrožije sankcije za huliganstvo. Isto tako treba zabraniti postojeće navijačke grupe i njihova imena koja pozivaju na nasilje, kao i zabraniti odlaske navijača na gostovanja. Isto tako treba zabraniti isticanje fašističkih simbola,, kao i isticanje svih zastava drugih držaava izuzev zastava BiH i entiteta, kao i službenih zastava zemalja na ambasadama.
Last edited by Better Man on 05/10/2009 10:16, edited 1 time in total.
konfučije

#40 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by konfučije »

Naravno da navijači Sarajeva nisu neki anđeli, ali, nisu ni ovi fašisti rasistički iz "HB", na momke je pucanop iz vatrenog oružija! Prije nekoliko mjeseci su zapalili autobus, i o to su u njihovim policijskim krugovima normalnom pojavom smatra. ( namjerno govorim "njihovim policijskim krugovima" jer oni time dole komandiraju) Pogledajte na tv-u kako onaj rasistički policajac sa stadiona uzvraća gađanje kamenovanje prema navijačima FKSA, pa gdje to ima? Ko zapali pola Mostara kada Hrvatska izgubi, p amakar bio to i jedan prijateljski meč? Žalim samo one ljude dole koje moraju živjeto pored onih nacista.
11sumirp

#41 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by 11sumirp »

PostPostao/la Lincoln-Burrows dana 05/10/2009 08:39
Počivao u miru Vedrane.

A ovima što šire mržnju i neobjektivno govore o izgredima neće pomoći ni dragi Bog,
ne čudim se forumašima jer oni ne znaju što se dogodilo i kako je bilo ali se čudim portalu sa-x.

Čitao sam sve medije, a samo "bošnjački" imaju drugačije viđenje incidenta od ostalih(ne svi).

znaci ovo sam kopirao dole sa sporta,da ne kvarim,temu "rip vedrane"...
ako mozes da mi odgovoris,linkolne...koji su to bosnjacki mediji dragi linkolne? ftv?bht?
giovannir

#42 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by giovannir »

"Najdraže" su mi sve ove iskompleksirane budale koje ovaj i ovakve događaje koriste za nahranjivanje kompleksa niže vrijednosti i tlapnje o ugroženosti od strane ustaško četničke zavjere. 99% ljudi priča o događaju, a da nije bilo ni prisutno. Na žalost, ima nas koji jesmo, a boli nas neka stvar za NK Široki i za FC Sarajevo. Ovo su vam činjenice, u kratko, sa lica mjesta:

- u Široki je došlo oko 600 "navijača", a najavljeno ih je 100.
- prvi neredi nisu bili u Širokom, nego u Pologu, selo nekih 10ak minuta prije Širokog, kad su se autobusi sa "navijačima" zaustavili kako bi "navijači" pokupili kamenja, pokidali znakova sa puta, i sl. kako bi imali "navijačkih rekvizita".
- pri dolasku na Pecaru (mjesto gdje je stadion) policija pretresa autobuse i dolazi do naguravanja kada nalaze te "navijačke" rekvizite u atuobusu. Prva gomila "navijača" izlazi iz autobusa i baca kamenja po ljudima u kafićima, ulazi u dvorišta i maltretira ljude, kupe kocke sa trotoara i baca po policiji i sl. namaskirani upadali su i u kuće ljudi sa čakijama.
- jedan od "navijača" krade policajcu pištolj i puca u zrak... navodno, jedan metak, ne zna se je li od toga ili od nekog drugog oružja, pogađa ni kriva ni dužna čovjeka koji je bio u svojoj bašti. Činjenica je da je čovjek je pogođen od strane "navijača" Sarajeva

- na to reagiraju "navijači" sa suprotne strane i stanovnici ulice PTSP-a, kako se inače zove ulicu pokraj stadiona. Ljudi uzimaju kalašnjikove i druge "navijačke" rekvizite i pucaju u zrak. Lokalna balavurdija također uzima kocke sa trotoara i baca po policiji i "navijačima" Sarajeva. Policija jedva suzdržava lokalne "navijače" da ne upere kalaše u "navijače" Sarajeva. Jednog sam čuo kako reče "biži od mene, i tebe ću i njih" policajcu koji mu je htio oduzet kalaša. Na to su došli specijalci i krenuli "uvoditi red". Pokojnog je vjerovatno pogodio neko od ove balavurdije.
- pri povratku u Sarajevo "navijači" prave nered na mostarskoj Tekiji (na izlazu iz Mostara prema Sarajevu) vičući "gazi ustaše", ne znajući da su pogriješili "stranu" grada.

Policija je bila apsolutno nespremna. Ne može me niko uvjeriti da nije sve planirano od huligana iz Sarajeva, jer su znali da će većina policije biti u Mostaru, a da lokalnim budalama u Širokom ne treba puno da se zapale. Pozitivno su me iznenadili iz uprave NK Široki jer su sačuvali sve navijače Sarajeva koji su potražili pomoć i htjeli izbjeći sukob. Da ste vidjeli šta se sve događalo, prava je sreća da nije bilo više žrtava.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#43 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Pred svaki veći derbi, velika grupa takozvanih "navijača" Hordi Zla se okupi u parku na Marijin Dvoru (stara vojna bolnica), pa se donese nekoliko gajbi pive, a bude i nekoliko burencadi, pa onda se posnifa nekoliko "crta" na zidiću prema Magribiji ulici i onda se ide "navijati".

To nisu navijači to su huligani...

Da se razumijemo ja sam pitar u srcu i duši, jedan od onih koji je na glavu skakao u fontanu pred Holidejom, nakon tekme sa C.Zvedom, kad smo proslavljali zadnju titulu koja je nešto značila u svijetu, ali ovo što se sada dešava nema veze sa sportom i navijanjem i FK Sarajevo. Govorim o FK Sarajevo, jer za druge klubove, neću reći da me boli k., ali nek se svako bavi smećem u svojoj avliji.

To nisu navijači koji vole sport, fudbal i svoj klub. Njima FK sarajevo (ili bilo koji drugi klub) služi samo kao izgovor za ispucavanje viška adrenalina, sagorijevanje alkohola i praha...
Corto Maltese

#44 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by Corto Maltese »

Meni je ovo samospaljivanje policijskog automobila fascinantno.
behavac

#45 Re: NAPAD NA NAVIJACE SARAJEVA (VATRENIM ORUZIJEM)

Post by behavac »

Prvo da kazem da je ovo sukob bio sukob navijaca, u koji se i policija umjesala i mozda malo vise na jednu stranu.
Npr u BGu se desavalo da Delije i Grobari zakuvaju pa je jednom cini mi se bilo i nastradalih, e sad ovdje je dodani problem i medjunacionalni.
U svakom slucaju god kod prvj zapoceo, a vjerujem da obe strane nose odgovornost, glavni krivac je policija koja ovo nije adekvatno obezbjedila.
Kao sto je kijameta rekao:
kijameta wrote: Ovako. Kada Delije ili Gropbari idu na gostovanje majstore Žandarmerija ih prati jer se zna da nijedno mesto u srbiji sem BGD-a, Ns-a i Niša nema policiju da tako nešto obezbedi i onda MUP šalje ljude obučene za to, i žašto lepo MUP BIH-a kada je procenio da je utakmica visokog rizika nija poslala svoje pandura da prate tih 500 i kusur bandita, ajde sad ti meni reci ????? :P
magnezijum wrote: Reci cu ti i to jasno i glasno. Zato sto listicke ustase ne priznaju drzavu BiH opstruiraju je koliko god mogu i zato je nemoguce poslati sarajevsku policiju da prati HZ u Listicu,jer to listicke ustase dozivljavaju kao okupaciju svog prkna.Ne moze zato sto listicke ustase potkopavaju drzavu BiH koliko god mogu i gdje god mogu,zato nemamo funkcionalnu policiju na federalnom i drzavnom nivou a to rade zato da bi se listicani mogli baviti kriminalom i ubijati balije kada im se digne.
Znaci nemamo drzavnu policiju spremnu da prati bandite zato sto je drzava izlozena opstruiranju i planskom rusenju od strane zapadno hercegovackih fasista.
Pa mogli su naci jos policije ako treba...iz Mostara...ili SIPU, ona je zajednicka...
U krajnjoj liniji da je bolja saradnja mogli su zvati i policiju iz Banjaluke, koja bi bila neutralna...

Uglavnom ne treba sad dizati suvisnu prasini i tenzije...nego otrkriti sta se tacno desilo...
Ko je poceo, ko je pucao, sta je policija radila...kazniti sve huligane, kazniti upravu policije zbog lose organizacije...
I uvesti zakon po uzoru ne Englesku za navijace...
Junuz Djipalo

#46 Re: NAPAD NA NAVIJACE SARAJEVA (VATRENIM ORUZIJEM)

Post by Junuz Djipalo »

kijameta wrote: Reci cu ti i to jasno i glasno. Zato sto listicke ustase ne priznaju drzavu BiH opstruiraju je koliko god mogu i zato je nemoguce poslati sarajevsku policiju da prati HZ u Listicu,jer to listicke ustase dozivljavaju kao okupaciju svog prkna.Ne moze zato sto listicke ustase potkopavaju drzavu BiH koliko god mogu i gdje god mogu,zato nemamo funkcionalnu policiju na federalnom i drzavnom nivou a to rade zato da bi se listicani mogli baviti kriminalom i ubijati balije kada im se digne.
Znači to je razlog što je 500 "navijača" išlo dolje... Objašnjavat u Širokom da je to Bosna...

Halo, nisu ustaše iz Širokog pravile sranja po Sarajevu nego je obratno bilo.

Sjeća li se neko ne tako davno u Zenici kada su pretukli čovjeka na svadbi jer je držao pored zastave BiH i hrvatsku zastavu, ili mahanje zastavama Turske. I u oba slučaja su bili "navijači". Sad divljanje po ŠB opet "navijači"...

Kod nas je nogomet samo malo suroviji prikaz političke scene i neriješenih problema.

Probleme treba riješiti. A huligani, eto vam ih tamo, meni ni jedni ne trebaju...

Sućut Vedranovoj obitelji... Možda se i poznajemo...
Arminovski

#47 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by Arminovski »

sjever76 wrote:@Arminovski

da ostanu u autobusima dok kamenje i metci lete prema njima??????????????????????????????????

ti si izgleda zaboravio na fini obicaj zapadno-hercegovackih navijaca da ubacuju baklje u polupane autobuse i pale ih.
Ziv bio procitaj njegov post opet. Rekao sam uzevsi da sve sto je rekao stoji. Napisao je da je prvi pucanj pao nakon izlaska iz buseva radi odbrane, ne prije. Napisao je da su na bus bacane stolice i pepeljare, ne baklje. Pogledaj i gornje slike. Ja vidim momke sa palicama u rukama. Opet nemoj me pogresno shvatiti, ne volim nikakvu vrstu divljanja. Izlazak iz buseva mi stvarno izgleda kao najgora odluka. Bilans vidis i sam.
Last edited by Arminovski on 05/10/2009 10:48, edited 1 time in total.
MIRZA_460

#48 Re: NAPAD NA NAVIJACE SARAJEVA (VATRENIM ORUZIJEM)

Post by MIRZA_460 »

Junuz Djipalo wrote:
kijameta wrote: Reci cu ti i to jasno i glasno. Zato sto listicke ustase ne priznaju drzavu BiH opstruiraju je koliko god mogu i zato je nemoguce poslati sarajevsku policiju da prati HZ u Listicu,jer to listicke ustase dozivljavaju kao okupaciju svog prkna.Ne moze zato sto listicke ustase potkopavaju drzavu BiH koliko god mogu i gdje god mogu,zato nemamo funkcionalnu policiju na federalnom i drzavnom nivou a to rade zato da bi se listicani mogli baviti kriminalom i ubijati balije kada im se digne.
Znači to je razlog što je 500 "navijača" išlo dolje... Objašnjavat u Širokom da je to Bosna...

Halo, nisu ustaše iz Širokog pravile sranja po Sarajevu nego je obratno bilo.

Sjeća li se neko ne tako davno u Zenici kada su pretukli čovjeka na svadbi jer je držao pored zastave BiH i hrvatsku zastavu, ili mahanje zastavama Turske. I u oba slučaja su bili "navijači". Sad divljanje po ŠB opet "navijači"...

Kod nas je nogomet samo malo suroviji prikaz političke scene i neriješenih problema.

Probleme treba riješiti. A huligani, eto vam ih tamo, meni ni jedni ne trebaju...

Sućut Vedranovoj obitelji... Možda se i poznajemo...

Bojim se, jer svi veliki sukobi upravo ovako pocinju....
Minimum sto se moze uraditi je izbacivanje Sirokog iz lige i neke drasticne mjere kojima ce se napraviti red u nasem fudbalu, na nekome se "kola moraju slomiti" sada to moze biti Siroko, sasvim opravdano, znam, sve to nece vratiti zivot momka koji je poginuo, ni ti ce umanjiti nacionalnu netrpeljivost, ali mora se nekako poceti, mislim da je i to bolje nego da sada jedva cekamo dolazak klubova sa hrvatskim i srbskim predznakom u Sarajevo
Antivirus

#49 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by Antivirus »

Ima li neko informaciju o osobama koje su jucer priveli u Sirokom Brijegu?
Jazz_Junkie

#50 Re: Napad vatrenim oružjem na navijače Sarajeva

Post by Jazz_Junkie »

Znamo mi svi kakva sorta ljudi zivi po tim selima dole, no za sada nema razloga vjerovati navijacima Sarajeva samo zato sto je na njihovoj strani pala mrtva glava. Treba se strpiti dok se sazna makar poluistina.
Locked