Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
devet. wrote:Eh...kad bi vila bila... sve bi ti zelje ispunila....
Sretn sam da netko nad snovima mi bdije ,nad onim shto dishe a zivot snije...snovima mojim sebe svjedokom i cuvarom ispisuje i mojim zeljama ...vilino gnijezdo vije.
Budnim kad sam i snove kapljom vode uzarenoj pechi prinesem...zelim da budesh skromna i vilu,po sebi , odagnash...da mi skromnost ne odnese.
Plashim se neskromnosti i zelja kroz valove.Strah me dobrochinitelja ...neizmjernih zelja.
Naklon skromnosti i Skromnoj po bitisanju .
Da ,draga moja,od necheg se mora pocheti! Linijom ,same ,teme ...pochetak mora(ovo podvlachim) biti u nadolazechim generacijama .Nasha svijest i razum...nashu ljubav i poimanje ovosvjetskog ...moramo...moramo ispravnim ventilima regulirati.Otok nashih misli i pritok u nevine dushe...pritok u razum akumulacijskog jezera,nadolazeche generacije,mora ispoljavati razum stasao kroz ovozemaljsku ljubav bliznjeg...covjeka i njegovog Stvoritelja.Koliko je ovo bitno za chovjeka zemlje Bosne??? Nemjerljivo!!!Neizostavno!!!Faktor opstojnosti!!1 Faktor opstojnosti svih konfesija.U suprotnom...anahronim ,mitoloshkim,segregacijskim,apostolskim i inim pristupima "akumulacijskog' jezera znanja i ljubavi spram nadolazechim generacijama,stvoriti che se ,apsolutno(i ovo apsolutno podvlachim)sutrashnja KATAKLIZMA nastala po dushi i razumu Meleka(Andzela)koje smo mi stvorili kroz svoje bitisanje.Dakle,krug sa beskonacnim klizenjem po liniji kruga.Arhandzel zla...jetimsku dushu prilagodzava paklenskoj liniji da bi...taj isti(Melek,Andzeo)Arhandzelom stasao za svoj narashtaj i naukovanje,iznova,(Meleka,Andzela)o vrijednostima dzehenema kao prioritet.
Shodno rechenom promishljanju...postavljam uvod u film i link samog filma,koji zorno predochava agresiju odrasllih nad svojim pokoljenjima.Predochava zakone i ljude po zakonu koji reproduciraju led u srcima ljudi ,kroz narashtaj, i linijom njih i njihovih pokoljenja.Molio bih,zaista bih molio,abonente ovog foruma,da sagledaju film kroz link.Pokushajte to uchiniti,ne radi mene,radi svoje djece .Dakle ,prvo retrospektivni uvod a potom link filma.Hvala
Dozvoli mi prijatelju ...da zajedno poslushamo rijechi ...rijechi duhom jedne zene...jednim vremenom ispisane...zene,dushe snene.Velikodushno i oporukom ,meni i tebi prijatelju,da ljubav zazivi i zlo sprijechi. Ne hiti sa sudom i ne prekidaj nit.Pusti nit...nit rijechi da ti obale dotakne i razumom zazubori.Osluhni eho ...i po odslushanom zapishi svoje .Uvezen tanahnom niti ...niti u vezu slike zemlje...moje i tvoje ...Tron slici chinimo ...Tron u mojoj i tvojoj orbiti
Jeste...nije tesko voljeti i biti voljen kroz ljudsko...kroz istinu i dostojanstvo.Hvala na lijepim rijecima.
Dostojanstvo ,ljudskim bitisanjem ,je neunistivo.Zasto ovo govorim??? Mislima i sa ranama u stradanju Bosne i njenih zitelja , cesto pregledeavam film ciji cu link ovdje ulogovati.Mnogi su ga sagledali!!! Medzutim...novim sagledavanjem i svijest je obogacena po individualnoj spoznaji u reziserovom opusu.Dakle,u sljedecem filmu naglasavam;pacifizam glavnog junaka i briga za svoju obitelj.Slijed dogadzaja i Luciferovo poslanje ...covjeka(pacifistu) dovode do apsurda.Sam apsurd se ocituje kroz dostojanstvo.Tako mora biti !Biti dostojanstvom a ne robom...je kroz zrtvu dato a iskonskim i slobodom zazvano .Apsurd koji se od postanja covjeka ne mjenja.Kada je razum suspendiran ...i Lucifer trazi krv...to se i dostojanstvo ,covjeka prozetim istinom ...ljubavi ,zemlji i rodu svom odan,naglasava i samo dostojanstvo trazi ...krv za krv...kao govor i odgovor covjeka kroz dostojanstvo na Luciferov atak .Da ne idem u peglanje ..postavljam link.Nadam se vasoj paznji...paznji po poruci iz filma.
Bosnjacima/Bosancima ...Islamske vjeroispovijesti...ugodne i hairli Bajram-ske trenutke zelim.
Neka mirisi i punoca Bajram-skih cari teku vasim dvorima.I sinija da bude kadaif-om popunjena.Volio sam i volim tu jednostavnost u kadaifu sretnog doma i Nur-om Stvoritelja ispunjen.
Opazam da prijatelji i nisu aktivni ,po svom misljenju i idejama,na zadatoj temi!Dobro...i to ce doci na svoje...jel??? Nego...sikira me "Devet.-ka" Zar je bas toliko okupirana sa 'facebook"-om da za domovinu ostavlja danas za sutra!
Uz mogucnost da se konstatira da sam naporan...prilazem link jednog filma.Naime...tema filma je obradzena u tri cjelokupna filma.dakle ,film je jedna kultna kategorija i gledanost je takva da ekonomski razlozi idu na korak od tri dijela.Ovdje prilazem treci dio a vi po svom interesu pronadzite i prethodne.Zasto ovo radim???Gledajte...poznavao sam Krlezu...onako...u prolazu i on za Balkan rece;" sve je to isto...jedni pisaju u skoljku,drugi pored skoljke ,a treci po sebi"(slobodno interpretirano).Crnjanski,kojeg nisam poznavao odgovara;"Nije problem sto su takvi ,vec je problem sto ce za uvijek ostati takvi"Eh...ja kao Bosnjak/Bosanac ...vodzen tim izjavama ,vise puta pregledavah ovaj,kultni ,film.Pazite nesto dragi moji! Ja i vi ,kao statisti sa tendencijom da svoje zazivimo,nastojimo opovrgnuti ,gore,citirane jer nam nije za zivjeti po njihovom.Iz tog razloga i navodim link ovog filma i molim vasu paznju po filmu.Samo...da retrospektivno prikazem i misao u postojanju kroz prva dva filma.Dakle...postojala su tri(3)brata koji su slijedom objektivnih okolnosti dosli u egzistencijalni konflikt.Vremenom i mnogim koljenima nastale su skupine po braci.Radnja je smjestena u Transilvaniju sto ne znaci da ne moze biti i svjetskom poantom a pogotovu extremnim dokazom po Bosni i smjestena u abosni.Jedan brat je ugrizen od Vukodlaka i poprima njegove karakteristike.Drugi brat je podlegao ugrizu Vampira i on nasljedzuje Vampir-ska odlicja.Treci brat je sasvim normana ljudeskara iz kojeg Vampiri uzimaju robove da ih Vukodlacima cine koji pak atakuju na Ljudeskaru .On je primoran, od onog koji proizvodi zlo, traziti zastitu od zla .Eto ...pokusajte prodrijeti u poruku i nista vise .Hvala.
Evo link-a filma i opusa mu;
Velis..."Mi smo stranci a na meni je bilo da odlucim hocemo li to i ostati"
Zatim dodajes ..."POGRESNO"
Da... sve ,ama bas sve upucuje na tvoju jasnocu kroz tvoju rijec "POGRESNO"
I... sta sad treba plesti iz niti "kucine"??Mozda dzemper siromahu!!!Mozda "pancirni "stit Vitezu za njegovu casnu smrt kroz poziv mu i duhovni kod!!??Mozda nepocudnu sliku... sa seharom opravdanja nepocudnosti obrazlagati???
Poradi i radi EGA??? Ma hajde molim te!!! Kome na ustrb i usprkos???Svijetu...jedinki sa tendencijom njegovog omalovazavanja...doli tendenciji kraha po sopstvu??? Tebe pitam??? Onako usput...jel???.Pitam kao stranac ,stranac silom izmjesten iz stvarne Avlije... dugo setajuci ovom (virtualnom) Avlijom.Ta dugotrajnost mi lasi ,glavom,sobom ispisa.Dade joj znakove rane zime sa injem i ledenicama po ledenoj kisi.Upravo se danas ,na sopstveno iznenadzenje, susrecem sa svojom slikom u ogledalu.Zar je moguce da samo jednom,vremenskom, godinom budem odraz tih ranih zimskih nepocudnosti.Aferim ...to sebi velim!Plivaj sad kad si hazarderstvom dan i kusaj Bosansku "Modru"i hladnu rijeku da spznas ljubav iste....sve njene hirove,njene virove,zatone,obale i izvor.Boze moj...zar sam usudom tvojim da me cudima rijeke utapas... cvijetne obale ,rijeke,i poj ptica im ne vidjeti i osluhnuti??/Boze...nije vapaj.Traziti vapajem svoje spasenje jal mojim hodom rijeke i dodirom sa ledenjakom koji mi barku uzima pod svoje,zazivati tvoje sazaljenje,to nikad i nigdje.Ovo razgovor sa tobom ,kroz mene,radi neshvacanja predodredzenog ...predodredzenog po tebi.
Dobro "mrvice",ali,zasto to cinis na ovoj temi??? Mozda zbog potvrde rijeci onog sa Lovcena..."Cud je zenska............"
Ukoliko si pak muskog roda ...nije tesko prodrijeti u tvoju nakanu datim ti po "Nepodnosljivost zivljenja"
Nego ja na svom avataru upisah i sljedece:
Neznam zasto za moje srce pretpostavljas da je kaldrmom dano i ogradom oiviceno sa upozorenjem da je hod na vlastitu odgovornost.Zasto mislis da su kaldrmom mi (srcem mi) duhovi prisutni i skloni ispijanju krvi setacima??? Zasto mislis da nemam nepisana i pisana pravila ugravirana u kaldrmi kao dar Boziji??? Ovo trazi odgovor ako mislis nastaviti sa igrom "ispod zita"
Nesto na uvid po meni onima koji su voljni da precitavaju.
Dat zemljom rodjenja znaci bitisati po njenom odredjenju vremenom obojen.Ta odredjenost predpostavlja lepezu uspona i padova zemlje i pripadajuceg roda joj .Moc te zemlje,njenog plavetnila iznad joj i rijeka sto dah nam za zivot daju, je skladnost jal'neskladnost kojim bivam(o) ma koliko se trudili ,fizickim ili psihickim,otklonom od navedenih elemenata date mi(nam) usudom.Stasanjem razuma ,kroz spoznaju,nastojimo otkloniti nedorecenost samih nas i uzroka po kojima stasaju ,dati danima hoda u nastanku ,trajanju i posljedicama po njih.Eh ,iz navedenog(uprostenog)razloga ,nosen sudbinom(jal'necim drugim) kroz radoznalost otvorih vrata ovog Dvorca .Zakoracih u njegovu avliju jer osjetih da je i moja ma koliko Bastovani polagali pravo na svoje umijece.To "moja"po pitanju sklada i simetrije u kompoziciji, avlije nastaloj po duhu i rijecima joj zemlje koje jesam.Zar je za ocekivati trcanje kroz djenet(raj) da mu kraju dodjes?/Naravno da nije!Nastojis na prepoznavanju mirisa kojima postajes dok necujno korake pruzas.Pokusavas kroz vidjeno odgonetnuti ljepotu CVIJETA avlije i kroz dodir potvrditi stvarnost da snom nisi.Staze Avlije su ,po svojoj prirodi postojanja i Bastovanovim umijecem, krugovima cinjene i time stvaraju posjetiocu prividnost vjecnog puta u datoj avliji .Naravno...zanesen carima ,sto oci vide i dusa kroz osjecaje spektra ljubavi piruje nad razumom,koraci su intuitivni pa znaju uzrokom pada biti zanesenjaka u posjetiocu.
Sapat u Avliji
Putnik pozeli podijeliti svoje emotivno stasalo po vidjenom i utkanog mu po vidjenom.Tihim koracima i slucajnog prolaznika dodiruje ,rijecima nastalim po vrtu (avliji), onog pored sebe da osluhne stvarnost kojm kroci u onima sto graditeljem vrta jesu.Rijeci su cesto smutnja medju ljudima i za ocekivati je,a jeste tako,da vidjeno po nama nije onog drugog kroz sapat dat vrtom.U bogastvu jezika ,kroz sapat, vidis rijeku koja ovim vrtom tece.Osjetis i cujes taj beskraj ali i njenu hirovitost stasaloj po rijecima.Cujes "misaono'koje odudara od ambijenta vrta i ispoljava ga sa idiomima : "sikter" ,'pashce","lolek","idiot","pedofil",itd.Pokusavaju svoju prizemnost prenijeti na narod(moj narod) u izgaranju da mu misaonim bude dok istovremeno sebe Paklom daje opravdavajuci svoju svijest kroz masovno. Sapat struji ,cesto,kroz pogled na prolaznika i njime se izvor opredmecuje po nastanku i zivotu po drugome.Svoj dah proizvode i hrane duh sagledavajuci nedostatke drugih i tom prigodom nesvjesno sebe proicira u tim nedostacima.Nesvjesno(podosta i svjesno) takvi stvaraju od sebe neman i samome sebi neprepoznatljivu.Nastoje i druge uvuci u isto jer izgara plamom Hada i time izdvojenost tvorenu svojim usudom,Dzehenemom, drugima se namecu.Dakako,razumljivo je ali ne tezi dobrome.Sapat,u hodu kroz vrt,slucajnim mjestom prelazi u zamor koji gusi.Cujes aforizme 'narodne poslovice",dogme kojima izvor nastoji svoje ego nadnijeti nad vrt.Uocis da izvor hoce biti identicnost misaonog kroz"dvije stvari su beskrajne,svemir i ljudska glupost,a za svemir bas nisam siguran"..Sta je to ljudska glupost??Tko odredjuje i omedjuje te granice??Glupost je nit stasala razumom ili nesto zasebno i odvojeno!!Dati atomsku bombu kroz relativnos je glupost ili razum po gluposti??Zatim, "pleti kotac(kosaru)ko' i otac" kroz narodno "vuk dlaku mijenja a cud nikada"Dakle, prilaz DOGMAMA i izrekama cime nisi misaono prosao.Ovdje NEMA renesanse i duha joj stvoren misaonim kroz plovidbu postojecim recenog i izrecenog.
Nasuprot recenom ,vrt i njegova uzvisenost je data sa izvorom nad kojim si zatecen dok posmatras nadolazecu vodu kroz zazivljavanje joj ovozemaljskog.Vidis i osjecas taj trnutak radjanja dok voda trazi svoj izlaz na svjetlo danom datim.Sve je prozeto strahom od trenutacnog,sadasnjeg i buduceg postojanja i linije puta kroz osobnu utoku u rijeku trazeci smiraj u njenoj dubini i velicini.Osjetis i vidis te suze kojim bivas jer si na izvoru i prstima ti klize te suze sto pritokom rijeke hoce biti.Eh,ovdje sam utonuo jer tim trenutkom radjanja i utapljanja jesam i konacni smiraj trazim.
Moje po Avliji
Kod svakog covjeka postoji da duhovni zivot,ma kog oblika,i misaono po evolutivnom izrazi.Na tom putu trazi onog tko ce to osluhniti vajajuci sadasnjeg i buduceg prijatelja kroz osjecaje i spektar ljubavi njemu pojmljivi i neponovljivi.Nisam izuzetak ! OSAMU prihvacam kao neophodnost u vremenskom trajanju stasalom po objektivnom ili onostranom usudu jal' potrebi u vremenu trenutka treptaja.
Iz tog razloga je prirodna potreba za onima gdje trazim ,kao i svi ponaosob,istovjetnost kroz razumjijevanje izvora te istovjetnosti dana sa upitima smisla i postojanja.Nisam sklon ,danas,davati dugu iz mene i rijecima je prenositi onome zbog koga je i nastala.Time znam biti 'ogoljen' stablom davati plod i ostati prazan onim zbog cega dugu i stvaram.Sam tim gubim i objekat kojim pulsiram jer ga stvaram nezajazljivim sa konacnim zasicenjem pri cemu logika proizvodi apsurdnos u nepodnosljivosti.Fragmentalno bivam ispoljen i taj fragment ne trazi i nije po imperativu.U svemu tome ,pri izvanjskoj sutnji,nadogradjujem svoj "brod"ziveci sa izvanjskim objektom ljubavi koji kreira ladju u meni kroz sebe. Pokusavam,datim okvirom,pronici u ovu avliju i za danas dosta.Pozdrav prijatelju i slucajneom prolazniku.
P.S. Rijeci i sklop su odraz trenutacnog nastanka i ne trpe korekciju estetskog vec diskurs po njima.Svaki osvrt rezonskog poimanja prihvatam dobronamjerno i izazovno.
Razumijem ja to...ali... ti je nesto precesto "burazu" trava zelenija u tudjoj avliji(misa mu).Odaberi jednu ko svako musko,pa nek ti bude dosta ali ti jok... nego hoces bas svaki cvijet da pomirises...
Hvala zeno ...hvala "simfonijo"..za tonove koje u sebi pronalazis.Pronalazis ih i sobom emitujes ne pitajuci za cijenu.Ne dozvoljavas da rijeci ,u tebi,kapljom vode na majskom suncu izmaglicu tvore.Dajes im smisao,dajesh im zivot ! Zivotom druge ,svojim rijecima ,ogrces i ...oni...zahvalnost ti odaju ...namiruju cijenu...opjevavaju te u sebi sa izrazom svjetlosti na sebi.
Koliko sam ovog covjeka(Tina Ujevica),njegove rijeci i duh cijenio i cijenim,sam bog zna.Koliko sam puta otisao da,radi prozimanja njegovim rijecima,sjednem za sto...tamo negdje u Gajevoj ...skromnom stolu ispod "Tri sesira" i ispod slike mu ...jucasnju...danasnju i svagdasnju"JADIKOVKU " da prebiram??Nebrojeno!! I mlad bijah dok Saraj-evskom carsijom hodih i njegove stope prepoznavah.A dugo Tin ,kaldrmom u kockama,carsijom svoje tijelo i um seta.Dugo carsijom ispisiva svoje po carsiji.Da se zna...i da mu danas velim HVALA veliki covjece.U spomen svemu recenom i mojim prijateljima ovdje, jednu kaplju rose od mene za vas.
Pa,nije film koji bi stavila u favorite,vjeruj mi.Commodus ne bira srestva da bi dosao do cilja,a Maximus je pozitivac koji se uspije osvetiti ali po cijenu svog zivota ali PITAM se zasto ovaj film nam tako toplo preporuci ha?
Simfonijo...rekoh ...sagledajte.Dakle ,nikako -pogledajte- i nije "topla" preporuka vec prijateljska.
Iii...nije ,ljepoto moja, nikakva osveta Maximusa niti reziser pozna tu rijec.Jednostavno se radi o borbi dobra i zla (nenamjenski i predodredzeni slijed dogadzaja)i ispisujuci balans ....dolazimo do istine sa osnovom ljubavi i pirovanje istog nad Arhandzelima.Et' toliko uz nadu tvog novog posta u prilog temi.Pozdrav.
Eeeh...draga moja "devet-ko"...zar je Maximus rekao "previsoka cijena"??? Zasto svoje sopstvo suprostavljas uzvisenom pozivu...pozivu zivota na priliku covjeka??? Zasto "gavranom" lebdis nad stradanjem covjeka u ime ljudskosti i ljubavi??Zasto DOBRO podvodis po navodne znake??? Zar omalovazavati ljudsku cast,ponos ...ljubav kojom je i koju stavlja na pijadestal.Boze moj...koliko defetisti tvoj slobodan duh okivaju ropstvom??? Boze moj ...koliko se ljubav u slobdi, tvom duhu namjenjena,nerazumnim tumaci.Koliko je sloboda vrijedna ...dah i ljubav po slobodi neka ti i ovaj link kaze.Nema ljudskog napretka a da nije oivicen vrijednostima koji se i kroz ovaj film naglasava.Nema...i tu se ,bona, ne pita za cijenu.Sloboda i ljubav nam cijenu ispostavljaju.Ev' i sljedeci link slicnog zanra.Haj' pozdrav prijatelju.