NoMeansNo54 wrote:ne vidim sta je lose u tome da imamo jedan narod, a da to budu bosanci, a ne bosnjaci, srbi i hrvati. srbi zive u srbiji, hrvati u hrvatskoj, bugari u bugarskoj itd...a bosnjaci...to je izmisljeno samo da se da neki naziv muslimanima, ne znam u cemu je problem sa tom rijecju musliman!? svako ko ima bosanski pasos, treba da se osjecao kao bosanac, bilo da je dosao iz madjarske, poljske, srbije ... prije pedeset godina ili vise/manje.
ali se slazem da sve lose nije doslo od srba i to je samo izgovor da se neko optuzi, da se stvarni krivci ne otkriju tj. da siroke narodne mase misle da su im srbi za sve krivi. ne znam gdje zivis, ali u bosni su za sve srbi krivi.
a sto se tice intelektualaca u bih, njih ima sigurno puno puno, samo ne mogu da dodju do izrazaja ili ako se ukljuce u nesto, pojede ih sistem imt (imal' mene tu?). ako su suvise sitni da ih se korumpira, onda ih dobro zaposle nekim fizickim (birokratskim) glupostima da nemaju vremena da razmisljaju o napretku i pozitivnim promjenama.
to je definitivno da moramo naprijed, krajnje je vrijeme, ali sa ovakvom politikom, nikada!! imam priliku da malo blize posmatram donosenje nekih zakona i to je nevjerovatno koje su igre i igrice u pitanju. sretnija bih definitivno bila da ne znam.
Pricas o stvarima u koje nisi upucena. Pojam Bosnjak egzistira daleko duze sto ti mislsi i to nijenikakva izmosljotina. Nekako istovremeno je ukiden pojam Bosnjak u BIH a uveden je pojam "Hrvat" i "Srbin". Jedna mala "pjesmica" koja ce te mozda malo prosvjetiliti.
Znas Bosnjace, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u nasoj Bosni ponositoj
I junackoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago
Napisao :Safvet-beg Basagic godine