Bosna i Hercegovina u buducnosti.

Post Reply
Pravda30

Post by Pravda30 »

Fair Life wrote:
Prenj wrote:Mislim da nas sviju slicna briga mori, a to je kako ukinuti posljedice Seljacke Revolucije koja se desila u BiH od 1992. do 1995..
Bojim se da je to veci problem danas od velikodrzavnih ambicija nasih susjeda.
Bas tako, ali prepadanje sa "velikodrzavnim ambicijama nasih susjeda" danas odlicno funkcionise u cilju odrzavanja statusa quo, tj. u cilju zadrzavanja stecevina (citaj privilegija) ostvarenih "seljackom revolucijom" za odredjene strukture BiH drustva.
Na nezavisnu i medunarodno priznatu RBIH je izvrsena dvostruka agresija od Srbije i od Hrvatske(uz pomoc lokalnih paraformacija "HVO" i "VRS" a sve pod pokroviteljstvom UN i nekih clanica MZ. Pocinjen je genocid(viditi presudu u slucaju Krstic).

Ko to porice upravo i radi na strani agresora.
H2SO4

Post by H2SO4 »

"kako ukinuti posljedice Seljacke Revolucije koja se desila u BiH od 1992. do 1995.. "

Treba poci od pocetka i poceti sa seljackom revolucijom od 1945-1948 :D
Pravda30

Post by Pravda30 »

NoMeansNo54 wrote:ne vidim sta je lose u tome da imamo jedan narod, a da to budu bosanci, a ne bosnjaci, srbi i hrvati. srbi zive u srbiji, hrvati u hrvatskoj, bugari u bugarskoj itd...a bosnjaci...to je izmisljeno samo da se da neki naziv muslimanima, ne znam u cemu je problem sa tom rijecju musliman!? svako ko ima bosanski pasos, treba da se osjecao kao bosanac, bilo da je dosao iz madjarske, poljske, srbije ... prije pedeset godina ili vise/manje.
ali se slazem da sve lose nije doslo od srba i to je samo izgovor da se neko optuzi, da se stvarni krivci ne otkriju tj. da siroke narodne mase misle da su im srbi za sve krivi. ne znam gdje zivis, ali u bosni su za sve srbi krivi.
a sto se tice intelektualaca u bih, njih ima sigurno puno puno, samo ne mogu da dodju do izrazaja ili ako se ukljuce u nesto, pojede ih sistem imt (imal' mene tu?). ako su suvise sitni da ih se korumpira, onda ih dobro zaposle nekim fizickim (birokratskim) glupostima da nemaju vremena da razmisljaju o napretku i pozitivnim promjenama.
to je definitivno da moramo naprijed, krajnje je vrijeme, ali sa ovakvom politikom, nikada!! imam priliku da malo blize posmatram donosenje nekih zakona i to je nevjerovatno koje su igre i igrice u pitanju. sretnija bih definitivno bila da ne znam.
Pricas o stvarima u koje nisi upucena. Pojam Bosnjak egzistira daleko duze sto ti mislsi i to nijenikakva izmosljotina. Nekako istovremeno je ukiden pojam Bosnjak u BIH a uveden je pojam "Hrvat" i "Srbin". Jedna mala "pjesmica" koja ce te mozda malo prosvjetiliti.

Znas Bosnjace, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u nasoj Bosni ponositoj
I junackoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago

Napisao :Safvet-beg Basagic godine 1891 u listu Bosnjak
:wink:
Zenga

Post by Zenga »

Pravda30 wrote:
Fair Life wrote:
Prenj wrote:Mislim da nas sviju slicna briga mori, a to je kako ukinuti posljedice Seljacke Revolucije koja se desila u BiH od 1992. do 1995..
Bojim se da je to veci problem danas od velikodrzavnih ambicija nasih susjeda.
Bas tako, ali prepadanje sa "velikodrzavnim ambicijama nasih susjeda" danas odlicno funkcionise u cilju odrzavanja statusa quo, tj. u cilju zadrzavanja stecevina (citaj privilegija) ostvarenih "seljackom revolucijom" za odredjene strukture BiH drustva.
Na nezavisnu i medunarodno priznatu RBIH je izvrsena dvostruka agresija od Srbije i od Hrvatske(uz pomoc lokalnih paraformacija "HVO" i "VRS" a sve pod pokroviteljstvom UN i nekih clanica MZ. Pocinjen je genocid(viditi presudu u slucaju Krstic).

Pravda30, gluposti totalne...
Prenj

Post by Prenj »

Hajde da se opet ne sporimo oko uzroka rata 1992-95. zavrsice se diskusija opet na isti nacin.
Hag je i napravljen zato da ustanovi nekakvu istinu, pa pustimo i njima i istoricarima da sve to ispitaju i ustanove.

KAMO DALJE?
Zenga

Post by Zenga »

Pravda ti si taj rusilacki element i nacionalista, ti si veliki neprijatelj Bosne. Sa takvim kao sto si ti i tvojim Vehabitskim pokretom i poricanju da postoje jos dva naroda sem Bosnjaka. Ako nisi znao u Bosni zive tri naroda B, S i H ....
Pravda30

Post by Pravda30 »

Zenga wrote:Pravda ti si taj rusilacki element i nacionalista, ti si veliki neprijatelj Bosne. Sa takvim kao sto si ti i tvojim Vehabitskim pokretom i poricanju da postoje jos dva naroda sem Bosnjaka. Ako nisi znao u Bosni zive tri naroda B, S i H ....
Najlakse je nekoga nazvati "vehabitom"(mada iskreno receno ti nemas ni pojma sta je to , ali eto , cuo si "raja" prica pa eto hazjd' da i ja budem u trendu).

Uzroci i razlozi agresije i rata su vrlo bitni. Gurati ISTINU pod tepih nema smisla i to je najgore sto se moze uciniti.Na taj nacin se problem samo odgurkuje a nerijesava.

I pazi sad ove gluposti. Ovaj koji kaze da nije Bosanac niti to moze biti pripisuje meni da sam neprijatelj Bosne? :-) :-) :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Zenga wrote:
Pravda30 wrote:
Fair Life wrote:Bas tako, ali prepadanje sa "velikodrzavnim ambicijama nasih susjeda" danas odlicno funkcionise u cilju odrzavanja statusa quo, tj. u cilju zadrzavanja stecevina (citaj privilegija) ostvarenih "seljackom revolucijom" za odredjene strukture BiH drustva.

Zenga, nemoj tako, meni ga je u stvari zao...

Toliko se on i onaj hadvaesocetiri ubise da tako poznatim i do kraja izvakanim nacionalisticko-fasistickim floskulama njihovih vodja i vodjinih pobratima - nama dokazu koliko smo u krivu da pocinjem da shvatam da za njih pomoci nema u stvari...

Do sada nisam NIJEDNOM cuo da su nesto rekli gdje bi se moglo barem RAZABRATI NJIHOVO misljenje! Sve su to fraze, fraze, fraze...

Napadaju NAS da hocemo komunizam po onoj staroj SDA-SDS-HDZ-ovskoj tezi: ako nisi s nama onda si komunista i nedemokrata (ajjj, puknem od smijeha kad god to cujem!!! :lol: :lol: :lol: ) da nisu svjesni toga koliko su im mozgovi armirani pa onda zabetonirani lazima i bljuvotinama njihovih vodja!

A tako smo bili voljni da im pomognemo da shvate, je l´da? :D
Sve ono kontali - hajde ba, nasi smo...

Al dzabe! :-)
Prenj

Post by Prenj »

Molim vas :( ,

ili cemo na politici imati samo jednu temu, a to je "Rat 1992.-95." ili cemo se pokusati drzati teme.
Inace 99% diskusija na politici uvijek isto zavrsi ... :x
Pravda30

Post by Pravda30 »

KAMO DALJE?
Buducnost BIH je ovo :
http://www.eured-bih.org/images/maparegioniBiH.jpg

http://www.eured-bih.org

Vodenjak, mozes pod ruku sa zengom(ako vec nisi). Komentar od 15-tak linija a da nista konkretno nisi rekao. Ako se ne slazes sa onim sto sam ja iznio onda to i kazi i pobij.A ako nisi sposoban za to i ne javljaj se, nemam vremena za jalove diskusije. I da, u BIH je izvrsena agresija i desio se Genocid, vec dokazano. Prati malo sta se desava u Tribunalu u Hagu.
Hvala
H2SO4

Post by H2SO4 »

Vodenjak wrote:
Zenga wrote:
Pravda30 wrote: Na nezavisnu i medunarodno priznatu RBIH je izvrsena dvostruka agresija od Srbije i od Hrvatske(uz pomoc lokalnih paraformacija "HVO" i "VRS" a sve pod pokroviteljstvom UN i nekih clanica MZ. Pocinjen je genocid(viditi presudu u slucaju Krstic).

i vodjinih pobratima - nama dokazu koliko smo u krivu da pocinjem da shvatam da za njih pomoci nema u stvari...

Do sada nisam NIJEDNOM cuo da su nesto rekli gdje bi se moglo barem RAZABRATI NJIHOVO misljenje! Sve su to fraze, fraze, fraze...

Napadaju NAS da hocemo komunizam po onoj staroj SDA-SDS-HDZ-ovskoj tezi: ako nisi s nama onda si komunista i nedemokrata (ajjj, puknem od smijeha kad god to cujem!!! :lol: :lol: :lol: ) da nisu svjesni toga koliko su im mozgovi armirani pa onda zabetonirani lazima i bljuvotinama njihovih vodja!

MA JA KO GOD NE VJERUJE U JEDNOUMLJE ODMAH JE FASISTA :D :lol:

"kako ukinuti posljedice Seljacke Revolucije koja se desila u BiH od 1992. do 1995.."

DRUGOVI,KRENIMO OD KORJENA! :oops: dAKLE POCNIMO OD SELJACKE REVOLUCIJE 1945-1948,PA ZATIM SELJACKE EVOLUCIJE DO 1992 ;)

:D
Zenga

Post by Zenga »

Pravda zasto mi trpas taj prefiks Bosanac?????? Ti kazes "ONAJ KOJI KAZE DA NIJE BOSANAC KAZE MENI DA SAM NEPRIJATELJ BOSNE". Pa zasto bih ja bio Bosanac kada sam Srbin iz Bosne. Ja sam tebi rekao da si neprijatelj Bosne zeto sto razmisljas nacionalisticki kada kazes ne postoje drugi narodi u Bosni sem Bosnjaka , a ja te samo podsecam da postoje jos dva naroda Srbi i Hrvati. I najbolje da ti zakljucis kako je bilo genocida posto si ti verovatno "kopetentan"... Zemljace moras da shvatis da je moja drzava Bosna kao i tvoja sa jednom razlikom ja sam srbin i nikako bosanac....
Fair Life

Post by Fair Life »

H2SO4 wrote:MA JA KO GOD NE VJERUJE U JEDNOUMLJE ODMAH JE FASISTA :D :lol:
"kako ukinuti posljedice Seljacke Revolucije koja se desila u BiH od 1992. do 1995.."
DRUGOVI,KRENIMO OD KORJENA! :oops: dAKLE POCNIMO OD SELJACKE REVOLUCIJE 1945-1948,PA ZATIM SELJACKE EVOLUCIJE DO 1992 ;) :D
A da krenemo od "Islamske deklaracije" i "Memoraduma SANU" ??
seas of cheese

Post by seas of cheese »

margareta wrote:Bih Pravoslavci se izjasnjavaju KAO Srbi, BiH Katolici kao Hrvati i samo Muslimani su ostali sa religijskom prefixu.
Obzirom da ni Srbi ni Katolici NECE da se deklarisu sa prefixom zemlje u kojoj zive, tj. kao Bh. gradjani uz svoju na drugome mjestu religiju onda je normalno i da Muslimani odrede svoj nacionalni prefix, koji zele.
sto bih se ja izjasnjavao kao pravoslavac kad ne vjerujem u boga? zato sto srbin zvuci lose?
H2SO4

Post by H2SO4 »

Fair Life wrote:
DRUGOVI,KRENIMO OD KORJENA! :oops: dAKLE POCNIMO OD SELJACKE REVOLUCIJE 1945-1948,PA ZATIM SELJACKE EVOLUCIJE DO 1992 ;) :D
IPAK MORA SE POCI OD KORJENA,AKO HOCEMO DA STVARNO OCISTIMO KOROV ;)

Vodenjak

Post by Vodenjak »

H2SO4 wrote:
Vodenjak wrote:
Zenga wrote: Pravda30, gluposti totalne...

i vodjinih pobratima - nama dokazu koliko smo u krivu da pocinjem da shvatam da za njih pomoci nema u stvari...

MA JA KO GOD NE VJERUJE U JEDNOUMLJE ODMAH JE FASISTA :D :lol:

DRUGOVI,KRENIMO OD KORJENA! :oops: dAKLE POCNIMO OD SELJACKE REVOLUCIJE 1945-1948,PA ZATIM SELJACKE EVOLUCIJE DO 1992 ;)

Fasisti su oni koji su tebe i ostale ubijedili da ste tako ugrozeni bili u periodu od 1945 - 1990! I jedni i drugi i treci!
Dok si ti bio SLOBODAN kao i vecina naroda kojemu pripadas i dok su ti koji su vas poveli i lazima vas napojili trunuli u zatvorima, skontali su da ce im postzatvorske traume biti manje bolne ako sav svoj narod u zatvore pobacaju!

Tu smo gdje jesmo i za mene je njihova pojava 1990. BILA FASIZAM!

To je ostala do dana danasnjeg!

Jugoslavija je pocetkom drugog svjetskog rata bila zemlja seljaka u preko 90 %. To znaci da su i tvoji preci vjerovatno bili seljaci i u tome nema niceg loseg!
Ti su dakle seljaci digli revoluciju 1945 i zavrsili je 1948 (mada se ja ubih da skontam o kojoj je revoluciji rijec, ali nije bitno :D ) I tako ti seljaci napravise tu revoluciju, o kojoj ja dakleM pojma neJmam, i onda zemlja Jugoslavija presta biti izrazito seljacka zemlja i u istoj se u toku nekoliko decenija stvori jedna povelika struktura gradjanki i gradjana, kultivisanih i ka sutrasnjosti okrenutih.

I jegi ba! Onda se ti gradjani sjetise da su nekad bili seljaci pa digose jos jednu seljacku bunu i revoluciju (dakleM tu 1992) potpomognuti onima koji su ostali seljaci i nikad nisu postali gradjani....

I sve tako....

Ja ljudi al´ ga vi lupate!

Prevareni ste i shvatite to!

Pucali smo jedni na druge, danas zivimo jedni s drugima i bili seljaci ili gradjani, shvatimo, NEMA NAM DRUGE! Samo je NA NAMA da taj zivot ucinimo koliko toliko podnosljivim, ako vec ne i lijepim kakav je nekad bio!
seas of cheese

Post by seas of cheese »

Zenga wrote:Nemam nista protiv da se ljudi izjasnjavaju kako hoce, pa mogu i kao Bosanci. Samo sam mislio da Nametanje Srbima i Hrvatima to da se osecaju bosancima nije dobro. Ja sam imao priliku da cim kazem nekom Bosnjaku da sam Srbin iz Bosne, on misli da sam rusilacki element ako ne zelim da budem Bosanac. Ja sam drzavljanin BiH bio Srbin, Hrvat ili bilo ko drugi. BiH je nama zajednicka drzava, a i sto tako mozemo da se prestavljamo kako hocemo na slobodnom izboru je svakog coveka da se prestavlja kako hoce. Ja samo mislim ako je neko po rodjenju Srbin ne mora apriori da bude i rusilacki faktor u BiH. Procitao sam i ovde na forumu cim neko kaze da je Srbin neki kazu pa idi u Srbiju ovo je Bosna. Zasto???? , ako sam ja rodjen ovde isto kao i Bosnjak ili Hrvat. Kada budemo shvatili i priznali da je BiH nasa zajednicka drzava bez obzira da li sam ja Srbin ili Hrvat stvar je resena. Kao sto Bosnjaci ne trebaju da stvaraju od Srba Bosance, tako i Srbi ne treba da misle da im Bosna nije drzava.
zato sto ne iftare.
margareta

Post by margareta »

Fair Life wrote:
Fair Life
Necu te pitati odakle si jer ako si sa Balkana onda , vec znash.
Moramo priznati i biti SVI objektivni da je za "SELJCKU REVOLUCIJU" najodgovorniji Franjo Tudjman u bijelim svilenim rukavicama.
Ne zelim tebi personalno imputirati bilo shto ali sam si govorio da je za rat potrebno dvoje. Stoga nije FER bash samo jednu osobu ili cijelo religijsko
drushtvo optuziti kao JEDINE nosioce krivice.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Pravda30 wrote:
KAMO DALJE?
Buducnost BIH je ovo :
http://www.eured-bih.org/images/maparegioniBiH.jpg

http://www.eured-bih.org

Vodenjak, mozes pod ruku sa zengom(ako vec nisi). Komentar od 15-tak linija a da nista konkretno nisi rekao. Ako se ne slazes sa onim sto sam ja iznio onda to i kazi i pobij.A ako nisi sposoban za to i ne javljaj se, nemam vremena za jalove diskusije. I da, u BIH je izvrsena agresija i desio se Genocid, vec dokazano. Prati malo sta se desava u Tribunalu u Hagu.
Hvala
Nisam ni ocekivao da bi TI mogao nesto za sebe u onome naci!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

seas of cheese wrote:
Zenga wrote:Nemam nista protiv da se ljudi izjasnjavaju kako hoce, pa mogu i kao Bosanci. Samo sam mislio da Nametanje Srbima i Hrvatima to da se osecaju bosancima nije dobro. Ja sam imao priliku da cim kazem nekom Bosnjaku da sam Srbin iz Bosne, on misli da sam rusilacki element ako ne zelim da budem Bosanac. Ja sam drzavljanin BiH bio Srbin, Hrvat ili bilo ko drugi. BiH je nama zajednicka drzava, a i sto tako mozemo da se prestavljamo kako hocemo na slobodnom izboru je svakog coveka da se prestavlja kako hoce. Ja samo mislim ako je neko po rodjenju Srbin ne mora apriori da bude i rusilacki faktor u BiH. Procitao sam i ovde na forumu cim neko kaze da je Srbin neki kazu pa idi u Srbiju ovo je Bosna. Zasto???? , ako sam ja rodjen ovde isto kao i Bosnjak ili Hrvat. Kada budemo shvatili i priznali da je BiH nasa zajednicka drzava bez obzira da li sam ja Srbin ili Hrvat stvar je resena. Kao sto Bosnjaci ne trebaju da stvaraju od Srba Bosance, tako i Srbi ne treba da misle da im Bosna nije drzava.
zato sto ne iftare.
A ti iftaris? Ah, sta ces... Niko nije savrsen...
seas of cheese

Post by seas of cheese »

NoMeansNo54 wrote:ja sam rodjena u sfrj, u republici bosni i hercegovina, ateista sam i niiiiikako ne mogu za sebe reci da sam bosnjakinja, srpkinja iliti hrvatica. jel to onda znaci da ne pripadam niti jednom narodu u bih? ako su narodi bosnjaci, srbi i hravti, a nacija bosanci, onda ja imam samo nacionalni identitet, ali ne pripadam niti jednom narodu?!
ateizam nema veze sa nacionalnom pripadnoscu.

svaki covjek koji nije kreten bice ateista, ali to ne znaci da mora izgubiti nacionalni identitet.

moze odluciti da ga izgubi i na to ima pravo, ali moze odluciti i da ga sacuva bez obzira sto nije kreten.

i na to ima pravo.
seas of cheese

Post by seas of cheese »

Prenj wrote:
BECHO wrote: Prvo razmisli prije nego sto repliciras i prilijepis mi bezbeli etiketu koja nema nikakvog smisla! Ali evo ti najednostavniji argumenat: Dok god Jovo bude gledao Sulju kao poturicu i izrod srpskog roda ili Ahmo Savu kao cetnika koji mu je pobio familiju, dok god se djeca budu odgajala da mrze pojedinca samo zato sto se drugacije zove ili sto im je neko iz druga dva naroda zapalio kucu, dok god se budu snimali filmovi poput filma 'Noz' koji javno deklarise nacionalnu mrznju, dok god dzamija neke bude podsjecala na Tursku i okupatora a krst na Popa Voju, tri prsta i 4 C.......Mislis da se na ovakvim temeljima gradi tolerancija i medjusobno povjerenje? Neznam za tebe ali sudeci po komentarima ovakvih i slicnih sadrzaja, totalni sam pesimista!
Ja sam naprotiv optimista iz jednog jednostavnog razloga:
Da je nekim slucajem u bivsoj Yu imovina bila privatna, sumnjam da bi rata ikada bilo.
Rat se nije morao desiti. U BiH je narod, za razliku od npr. Kosova znao zivjeti zajedno.
Polako, polako, polako, jednog dana ce sve opet biti kako treba, kada ljudi budu birani u vlast zato sto su ljudi, a ne zato sto su SDA, SDS, HDZ.
vlast nije toliko bitna.
NoMeansNo54

Post by NoMeansNo54 »

Pravda30 wrote: Pricas o stvarima u koje nisi upucena. Pojam Bosnjak egzistira daleko duze sto ti mislsi i to nijenikakva izmosljotina. Nekako istovremeno je ukiden pojam Bosnjak u BIH a uveden je pojam "Hrvat" i "Srbin". Jedna mala "pjesmica" koja ce te mozda malo prosvjetiliti.

Znas Bosnjace, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u nasoj Bosni ponositoj
I junackoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago

Napisao :Safvet-beg Basagic godine 1891 u listu Bosnjak
:wink:
ah, samo sam tebe u zivotu cekala da me prosvijetlis! bas ti hvala!
ja uopste nisam rekla da taj termin ne postoji jos od davnina, samo se pojam bosnjak danas koristi samo za muslimane, a ne za sve koji zive u bosni.
a vidim da bi ti bio najsretini kada bi bosna postala prava dzamahirija! idi tamo gdje je jednonacionalna sredina i bit ces sretan. ja sam sretna u multinacionalnoj sredini, pa makar i naopakoj!
magnifico

#49 Re: Bosna i Hercegovina u buducnosti.

Post by magnifico »

Fair Life wrote:Ni u Svajcarskoj ne postoji dominacija jednog naroda (Njemaca, Francuza ili Italijana), bla, bla, bla
poredjenje bih i svajcarske, me podsjeca na obecanja probosnjacki orijentisanog stjepana kljuica :oops:
iako je poredjenje glupo, uvijek je dobro prihvaceno od strane bosnjaka unitarista :oops:
seas of cheese wrote: sto bih se ja izjasnjavao kao pravoslavac kad ne vjerujem u boga?
sta vise reci, cheese 10 points 8)

kako trenutno stvari stoje, samo stabilna RS je garant opstanka bih,
onoga trenutka kada to shvate bosnjaci, nece biti nikakvih problema 8)
seas of cheese

Post by seas of cheese »

NoMeansNo54 wrote:"Pripadati jednom narodu ne mora da ima IKAKVE veze sa vjerom"

ja ni ne kazem da ima veze, ali kako fail life kaze da su nazivi za narode u bih bosnjaci, srbi i hrvati, meni je to neprihvatljivo.

"Ne vidim nista lose u tome da se i Bosnjaci i Srbi i Hrvati osjecaju pripadnicima svojih naroda ..."

ali ja se ne mogu osjecati srpkinjom, ako nikad nisam zivjela u srbijiili hrvaticom ako nikada nisam zivjela u hrvatskoj.

"Sjecaju se toga mnogi samo NECE da se sjecaju!
"

da, sjecam se kada nisam imala pojma o pojmovima srbi, hrvati, muslimani, bosnjaci ili kako vec, nego sam samo znala za jugoslovene...rat mi je objasnio, ali i dalje ne mogu da prihvatim.[/quote]

pa eto budi ili ne budi sta hoces samo ne trazi od mene da budem bosanac i sve je ok.
Post Reply