Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Rasprave o vjerskim temama.
bogumil-8

#26 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

dinocaus wrote:Ibn Tejmijje je rekao opisujući Tatare: "Oni koji su imali prisne odnose sa Tatarima, to su licemjeri i otpadnici od islama.....
Tejmija nema pravo (u ime Allaha) da ocjenjuje ko je "otpadnik od islama" (to samo Allah zna, Tejmija ne zna!).
dinocaus wrote:Pa vidi to je misljenje Imama Hanbela i to misljenje se moze uzeti ili odbaciti,
Ovo prihvatam kao ispravno razmišljanje,
dinocaus wrote: ali naravno tu opet postoje ucenjaci koji ce to ocjeniti, ne mozemo ti i ja da kazemo ovo nije ispravno.
, a ovo nikako ne mogu prihvatiti kao ispravan stav! Tvoji učenjaci će prihvatiti ovo mišljenje M. Abdulwehaba: "Dat će mu se šansa na pokajanje, pa ako se pokaje prihvatit će se, a ako ne, onda će biti ubijen." (pogledaj stranu 279.). Ko to (u ime očuvanja vjere i Allaha dž. š.) ima pravo da ubija?
dinocaus

#27 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:
dinocaus wrote:Ibn Tejmijje je rekao opisujući Tatare: "Oni koji su imali prisne odnose sa Tatarima, to su licemjeri i otpadnici od islama.....
Tejmija nema pravo (u ime Allaha) da ocjenjuje ko je "otpadnik od islama" (to samo Allah zna, Tejmija ne zna!).
dinocaus wrote:Pa vidi to je misljenje Imama Hanbela i to misljenje se moze uzeti ili odbaciti,
Ovo prihvatam kao ispravno razmišljanje,
dinocaus wrote: ali naravno tu opet postoje ucenjaci koji ce to ocjeniti, ne mozemo ti i ja da kazemo ovo nije ispravno.
, a ovo nikako ne mogu prihvatiti kao ispravan stav! Tvoji učenjaci će prihvatiti ovo mišljenje M. Abdulwehaba: "Dat će mu se šansa na pokajanje, pa ako se pokaje prihvatit će se, a ako ne, onda će biti ubijen." (pogledaj stranu 279.). Ko to (u ime očuvanja vjere i Allaha dž. š.) ima pravo da ubija?
Pa brate Ibn Tejjmija nije to uradio onako zato sto mu se oni nisu svidjali, zna se koja djela izvode iz islama.
U otpadnistvo spada:
* Nijekanje Uzvisenog Allaha kao Gospodara i Onoga koga smo duzni obozavati
* Nijekanje nekog od farzova u pogledu kojeg su slozni svi islamski ucenjaci, kao sto je namaz ili zekat
* U otpadnistvo spada i vjerovanje da je dozvoljeno nesto sto je po misljenju svih islmaskih ucenjaka zabranjeno
* Nijekanje neke sure
* Izigravanje i potcjenjivanje vjere
...

Vec sam jednom napisao da u Islamskoj drzavi je odredjeno ko sudi, a ko kazne izvrsava.

"Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!" (An-Nur, 2)

"Allah je poslao Muhammeda, a.s., sa istinom i objavio mu knjigu pa je u njoj bio ajet o kamenovanju.
Mi smo ga ucili, cuvali i pamtili napamet. Boziji Poslanik, a.s., je kamenovao a mi smo nakon njega kamenovali.
Ja se bojim da tokom vremena neko od ljudi ne kaze: "Mi u Allahovoj Knjizi ne mozemo naci nista o kamenovanju!" - pa da
zalutaju napustajuci propis koji je Allah objavio. Zaista je kamenovanje duznos koja treba biti izvrsena nad ozenjenim muskarcima i udatim
zenama, koji ucine zinaluk za koji postoje jasni dokazi, trudnoca ili priznanje."
(Muslim)

Prenosi se od Aise, r.a., da je Boziji Poslanik, a.s., rekao:
"Ruku kradljivcu odsjeci ako je ukrao cetvrt zlatnog dinara ili nesto sto je vise od te vrijednosti." (Muslim)
bogumil-8

#28 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

@dinocaus,pođi od pretpostavke da sam sve isčitao što citiraš, te izbjegni nepotrebna i suvišna citiranja.
Mogao si uočiti da u svojim porukama stalno se vraćam na pitanje ko ima pravo ocijeniti da sam ja ili ti "izašao iz vjere" i da na osnovu toga ima pravo (čak obavezu) da me ubije (a imovinu zaplijeni). Tačnije, bojim se za svoju guzicu, jer vidim opasnost za istu, između ostalih i od sljedbenika Šejha Muhammed b. Abdul-Vehhaba.
Ne bi im dozvolio da mi šamaraju unučad, ne bi im dozvolio da zahtijevaju iseljenje iz "srpskog entiteta", ne bi im dozvolio da ne priznaju zakone države BiH, ne bi im dozvolio da javno propagiraju niz stavova koji propagira Abdul-Vehab.
Abdul-Vehab je sebi dodijelio previše prava i pameti na tumačenja Kur'ana. Mislim da se prilično udaljio od islama (bez obzira šta on - Abdul-Vehhab tvrdio, i bez obzira na to koji ga alimi podržavaju).
Mislim da su i ubačeni u BiH sa ciljem održavanja podjele u BiH.
Edit: Manje upućenim preporučujem da pročitaju - (strana 165.)Sedmi odlomak - "Suština ljubavi i mržnje u ime Allaha".
dinocaus

#29 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:@dinocaus,pođi od pretpostavke da sam sve isčitao što citiraš, te izbjegni nepotrebna i suvišna citiranja.
Mogao si uočiti da u svojim porukama stalno se vraćam na pitanje ko ima pravo ocijeniti da sam ja ili ti "izašao iz vjere" i da na osnovu toga ima pravo (čak obavezu) da me ubije (a imovinu zaplijeni). Tačnije, bojim se za svoju guzicu, jer vidim opasnost za istu, između ostalih i od sljedbenika Šejha Muhammed b. Abdul-Vehhaba.
Ne bi im dozvolio da mi šamaraju unučad, ne bi im dozvolio da zahtijevaju iseljenje iz "srpskog entiteta", ne bi im dozvolio da ne priznaju zakone države BiH, ne bi im dozvolio da javno propagiraju niz stavova koji propagira Abdul-Vehab.
Abdul-Vehab je sebi dodijelio previše prava i pameti na tumačenja Kur'ana. Mislim da se prilično udaljio od islama (bez obzira šta on - Abdul-Vehhab tvrdio, i bez obzira na to koji ga alimi podržavaju).
Edit: Manje upućenim preporučujem da pročitaju - (strana 165.)Sedmi odlomak - "Suština ljubavi i mržnje u ime Allaha".
Ti citavo vrijeme mi govoris da nema niko pravo da sudi ko je izasao iz vjere, a ko nije, ili da ocjeni ko je otpadnik ili ko nije, a ti sam kazes "...Mislim da se prilično udaljio od islama ..." pa ko si sada ti da ocjenjujes ko je se udaljio od Islama, a ko nije.
Nije Muhammed b. Abdul-Vehan uveo smrtnu kaznu u Islamu, nije on naredio da se izvrsavaju smrtne kazne za neka djela, ili bicevanje ... , nije on naredio da se sudi ljudima,Muhammed b. Abdul-Vehab nije nista "novo" donio u vjeru, nego je to nama naredio Allah dz.s. , i Njegov Poslanik a.s.
U seriatu zna ko sudi, a ko izvrsava kazne, naravno da za sudiju postoji skola i ne moze svako postati sudija.

"Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!" (An-Nur, 2)
Photoman

#30 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by Photoman »

pure_love wrote:Mene zanima kako selefije gledaju na memoare Abdulwehabovovog bliskog suradnika Hemfera? on u svojim memoarima navodi kako su zajedno radili na tome da zavode muslimanski narod u cilju da

1.Uniste hilafet(osmansko castvo)-kada unistimo hilafet lako cemo s muslimanima
-zna se koliko se Abdulwehab borio protiv osmanlija,proglasivao sultana kafirom

2.da razjedine muslimane
-sufije,sijje,ovi oni-svi znamo koliko je Abdulwehab potencirao na tim podjelama

3.Unistavanje islamskih historijskih gradjevina,a u cilju da se buduce muslimane lakse odvoji od islama( religiju je lakse iskorjeniti ako ne postoji ni jedan spomenik,niti bilo sta sto predstavlja nesto u toj religiji)
-selefije su unistili mezar hazreti Amine,unistili su kucu ebu Bekra,unistili jednu od poslanikovih dzamija,unistili gotovo cijelo mezarje Bekije(u medini) gdje su zakopani svi velikani islama,ashabi,poslanikove a.s kcerke,sin,zene

prema Hemferu englezi su u jednom trenutku cak trazili od Abdulwehaba da naredi rusenje Kabe uz tvrdnju "da je to sirk jer je ljudi obozavaju" ali Abdulwehab to nije htio i rekao je da je to previse jer "ljudi to nece dopustiti,jos su oni vezani za Kabu,mogu nas skroz odbaciti,ali doci ce vrijeme i za to,onda kada nas skroz prihvate"

za sve one koji zele mogu memoare naci online samo napisite "Memoirs of mr Hemphfer"
1. Osmansko carstvo je unistilo samo sebe, stilom inovacije, tj devijacije.

2. Upravo obrnuto; za vrijeme Muhammeda SAWS je bio samo jedan Islam kakvog ga je on uspostavio. Abdul Wahhab je samo radio na tome da se vratimo tome, tj ukinemo podjele nastale nepotrebnim inovacijama i filozofiranjem.
.
3. Religija ne zivi u monumentima, nego u srcima slijedbenika. Muslimanu/mu'minu/muhsinu nije potrebna historijska gradjevina da bude to sto jeste. Grobovi, spomenici, turbeti, monumenti su unistavani jer su ih ljudi religiozno posjecivali i molili im se (ovog ima i u Bosni). Ovo nije Islamska praksa, i bolje ju je bilo zaustaviti nego dozvoliti da raste.

"Hazreti" Amina je bila zena koja je pratila predislamsko Arapsko mnogobostvo, i prema tome spada u redove nevjernika, i nista je ne cini "Hazreti." Ovo je nesto o cemu je i sam Poslanik SAWS rijetko govorio. Slijedeci hadisi bi trebali da ti pojasne isto:

It was narrated that Abu Hurayrah (may Allaah be pleased with him) said: The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “I asked my Lord for permission to pray for forgiveness for my mother, but He did not give me permission; I asked Him for permission to visit her grave, and He gave me permission.” Narrated by Muslim, 976.

It was narrated from Anas ibn Maalik (may Allaah be pleased with him) that a man said: “O Messenger of Allaah, where is my father?” He said: “In the Fire.” When he turned away, he called him back and said: “My father and your father are in the Fire.” Narrated by Muslim, 203.

Sto se tice rusenja mezara; jeli to znaci da mezarlije nece izaci iz njih za Sudnji Dan? Ne! Ali je sigurno odvratilo mnoge neznalije od sirka kojeg bi ucinil trazenjem posredstva tih mezarlija.

i Allah SWT zna najbolje.
bogumil-8

#31 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

dinocaus wrote:Ti citavo vrijeme mi govoris da nema niko pravo da sudi ko je izasao iz vjere, a ko nije, ili da ocjeni ko je otpadnik ili ko nije, a ti sam kazes "...Mislim da se prilično udaljio od islama ..." pa ko si sada ti da ocjenjujes ko je se udaljio od Islama, a ko nije.
U ovome se možemo složiti. Nitko, osim dragog Allaha dž. š. nema pravo suditi ko jeste, a ko nije izašao iz vjere, nitko nema pravo u ime vjere i Allaha ubijati druge ljude. Abdul-Vehab je to činio.
Nisi se osvrnuo na napisano:
Hajde, evo još konkretnije:
Citat sa 211.strane:
„Svaka država koja ne sudi po Allahovom zakonu i koja se ne potčinjava njemu je paganska, nepravedna i griješnička država, i to na osnovu ajeta. Obaveza svih muslimana je da je mrze i da se prema njoj odnose neprijateljski, a zabranjeno im je da je vole i da se odnose prijateljski prema njoj.“
Voliš/mrziš li BiH? Može li BiH (po tvojim obavezama i zabranama) biti ravnopravna zajednica svih njenih državljana? Moramo li se u BiH još malo preseljavati i iseljavati?!
dinocaus

#32 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:
dinocaus wrote:Ti citavo vrijeme mi govoris da nema niko pravo da sudi ko je izasao iz vjere, a ko nije, ili da ocjeni ko je otpadnik ili ko nije, a ti sam kazes "...Mislim da se prilično udaljio od islama ..." pa ko si sada ti da ocjenjujes ko je se udaljio od Islama, a ko nije.
U ovome se možemo složiti. Nitko, osim dragog Allaha dž. š. nema pravo suditi ko jeste, a ko nije izašao iz vjere, nitko nema pravo u ime vjere i Allaha ubijati druge ljude. Abdul-Vehab je to činio.
Nisi se osvrnuo na napisano:
Hajde, evo još konkretnije:
Citat sa 211.strane:
„Svaka država koja ne sudi po Allahovom zakonu i koja se ne potčinjava njemu je paganska, nepravedna i griješnička država, i to na osnovu ajeta. Obaveza svih muslimana je da je mrze i da se prema njoj odnose neprijateljski, a zabranjeno im je da je vole i da se odnose prijateljski prema njoj.“
Voliš/mrziš li BiH? Može li BiH (po tvojim obavezama i zabranama) biti ravnopravna zajednica svih njenih državljana? Moramo li se u BiH još malo preseljavati i iseljavati?!
Pa nije to samo po njemu to misle svi ucenjaci njegovog doba i raniji ucenjaci. Svaka drzava jeste grijesnicka drzava i nepravedna ako ne sudi po Allahovim zakonima, pa zar ima pravednijeg od Njega.

"Mi smo objavili Tevrat, u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili vjerovjesnici, koji su bili Allahu poslušni i čestiti ljudi, i učeni, od kojih je traženo da čuvaju Allahovu knjigu, i oni su nad njom bdjeli. Zato se, kada budete sudili, ne bojte ljudi, već se bojte Mene, i ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi! A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici." (Al-Ma'ide, 44)

Ja tebi ovdje svasta napisem, ali ti ne prihvacas, citiram ajete iz Kur'ana, citiram hadise, ali po tebi opet je Muhammed b. Abdul-Vehab sam sebi dao pravo da sudi, a po peti put ti pisem da se suditi mora za ona djela za koje je propisana kazna, i to je naredjeno u Kur'anu.
Ako tebi za dokaz nije dosta Kur'an i hadis onda ne znam sta je tebi onda dovoljno?
hepekcina

#33 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by hepekcina »

u ideologiji i praksi wehabizma je primjetan uticaj protestantskog puritanizma
Photoman

#34 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by Photoman »

hepekcina wrote:u ideologiji i praksi wehabizma je primjetan uticaj protestantskog puritanizma
Interesantna paralela, pogotovo jer ukazuje da su ostale sekte ipak skrenule za izvornog islama, kao i recimo Katolici sa Isusove vjere, zar ne?

Jedina razlika je da "wehabije" imaju dosta vise primjernih dokaza za vracanje puritanizmu nego protestanti.
dinocaus

#35 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

hepekcina wrote:u ideologiji i praksi wehabizma je primjetan uticaj protestantskog puritanizma
Da bi pricao o nekim ucenjima moras ipak ponesto da znas o njima, ako taj wehabizam postoji molim te definisi ga i reci mi molim te gdje se prvi put spominje taj naziv?
hepekcina

#36 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by hepekcina »

Koliko se sjećam da sam negdje pročitao da je Wehab čak i boravio jedno vrijeme u Engleskoj i imao bliske kontakte sa jednim protenstantkim sveštenikom iz Škotske dugi niz godina. Mislim da se taj podatak može naći i kod Filipa Hitija u "Istoriji arapa", al ne uzimaj me za riječ , davno sam to čitao, treba se provjeriti
dinocaus

#37 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

hepekcina wrote:Koliko se sjećam da sam negdje pročitao da je Wehab čak i boravio jedno vrijeme u Engleskoj i imao bliske kontakte sa jednim protenstantkim sveštenikom iz Škotske dugi niz godina. Mislim da se taj podatak može naći i kod Filipa Hitija u "Istoriji arapa", al ne uzimaj me za riječ , davno sam to čitao, treba se provjeriti
Procitao sam od dosta autora koji su pisali biografiju o njemu, a to nisam nigdje nasao, zato molim te postavi link, ako imas, da mogu procitati.
Bosanac sa dna kace

#38 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by Bosanac sa dna kace »

:-) :-) :-) aaaa evo ga slijedi sledeca sezona lova na vhbije :-)
nesto sumnjam u autenticnost tih memoara al haj...samo nek se drma...
nesto pricate kako je ko biva bio protiv halife, pa ne znam mnogi su biili protiv halife koji je sam licno davo "kapitulacije" kolonijalnim silama, eh haj sad pogledajte sta su kapitulacije pa ih uporedite sa "saveznistvom" jednom hodzice u arapskoj pustaru...
a sto se tice tog "puritanizma"" pa nisu ni prvi ni posljednji, kako se zvase ona sekta, men se cini da su bili malo prije Abdulvehaba, oni su bili misljenja da je haram nosat unutarnji ves jer ga nije Poslanik noso..... :D
Bosanac sa dna kace

#39 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

hepekcina wrote:Koliko se sjećam da sam negdje pročitao da je Wehab čak i boravio jedno vrijeme u Engleskoj i imao bliske kontakte sa jednim protenstantkim sveštenikom iz Škotske dugi niz godina.
:lol: :lol: :lol: e sto ga smasti, amaaannn :lol: :lol: :lol:
hepekcina wrote:Mislim da se taj podatak može naći i kod Filipa Hitija u "Istoriji arapa", al ne uzimaj me za riječ , davno sam to čitao, treba se provjeriti
provjeri jos koji put, pa javi ako kojim slucajem nadjes, ne lazi dzabe na cojka
bogumil-8

#40 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

dinocaus wrote:Ja tebi ovdje svasta napisem, ali ti ne prihvacas, citiram ajete iz Kur'ana, citiram hadise, ali po tebi opet je Muhammed b. Abdul-Vehab sam sebi dao pravo da sudi, a po peti put ti pisem da se suditi mora za ona djela za koje je propisana kazna, i to je naredjeno u Kur'anu.
A ko te je to pitao da li se mora/ne mora suditi za djela za koja je propisana kazna? U sljedećem citatu ću ti boldirati (a i pitanja sam ti postavio o tome) stav Abdul-Vehaba zbog čega smatram da su "Vehabije" politički (a ne vjerski) problem u BiH, te ima osnova za sumnju da su ubačeni u BiH sa posebnim ciljem i namjenom).
Citat sa 211.strane:
„Svaka država koja ne sudi po Allahovom zakonu i koja se ne potčinjava njemu je paganska, nepravedna i griješnička država, i to na osnovu ajeta. Obaveza svih muslimana je da je mrze i da se prema njoj odnose neprijateljski, a zabranjeno im je da je vole i da se odnose prijateljski prema njoj.
Voliš li ili mrziš BiH? Može li BiH (po tvojim obavezama i zabranama, koje ti nameće Abdul-Vehab) biti ravnopravna zajednica svih njenih državljana? Moramo li se u BiH još malo preseljavati i iseljavati (jer te Abdul-Vehab na to obavezuje svojim stavovima)?!

dinocaus wrote:Ako tebi za dokaz nije dosta Kur'an i hadis onda ne znam sta je tebi onda dovoljno?
Za šta mi ti to postavljaš "dokaze"?! Pitam te o političkim problemima u BiH, zbog stavova "Vehabija" - koji sugerišu sasvim drugačiji odnos prema kafirima (od odnosa koji smo imali u BiH prije "uvoza vehabija").
dinocaus

#41 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:A ko te je to pitao da li se mora/ne mora suditi za djela za koja je propisana kazna? U sljedećem citatu ću ti boldirati (a i pitanja sam ti postavio o tome) stav Abdul-Vehaba zbog čega smatram da su "Vehabije" politički (a ne vjerski) problem u BiH, te ima osnova za sumnju da su ubačeni u BiH sa posebnim ciljem i namjenom).
Pogresan zakljucak, jer su tadasnje prilike dozvoljavale ulemi da se petljaju u politicka desavanja, oni su bili kreatori toga, jer je to islamska drzava, sa vecinskim muslimanski stanovnistvom.Vladao je serijat koji samo tumaci ulema, stoga, svako poredjenje sa Bosnom je glupost svako isjecanje stavova Abdulvehaba i poredjenje tih stavova koji se ticu vlasti, to je glupost, jer drugo je islamska drzava, drugo je danasnji zakon dakle poenta je da je svako poredjenje besmisleno.
bogumil-8 wrote:Za sta mi ti to postavljas "dokaze"?! Pitam te o politickim problemima u BiH, zbog stavova "Vehabija" - koji sugeriju sasvim drugaciji odnos prema kafirima (od odnosa koji smo imali u BiH prije "uvoza vehabija").
Iskreno malo si me zbunio, ti si prvo poceo sa stavom da se Muhammed b. Abdul-Vehab udaljio od islama, to sam zakljucio iz tvoje sljedece recenice
bogumil=8 wrote:Abdul-Vehab je sebi dodijelio previše prava i pameti na tumačenja Kur'ana. Mislim da se prilično udaljio od islama (bez obzira šta on - Abdul-Vehhab tvrdio, i bez obzira na to koji ga alimi podržavaju).
.
Pa si onda rekao
bogumil-8 wrote:Nitko, osim dragog Allaha dž. š. nema pravo suditi ko jeste, a ko nije izašao iz vjere, nitko nema pravo u ime vjere i Allaha ubijati druge ljude. Abdul-Vehab je to činio.
.
Pa onda nakon nekoliko postova rekao si
bogumil-8 wrote:...stav Abdul-Vehaba zbog čega smatram da su "Vehabije" politički (a ne vjerski) problem u BiH...
, valjda shvatas zasto sam postavljao dokaze zato sto se iz gore navedenog moze zakljuciti da smatras da sljedbenici Muhammeda b. Abdul-Vehaba , tj. "vehabije" su vjerski problem, pa tek kasnije si rekao da su politicki problem.
Muhammed b. Abdul-Vehab nije imao stavove suprotne Islamu, naprotiv, njegovi su stavovi ispravni i dokaz je Kur'an i Sunnet.
bogumil-8

#42 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

-Abdul-Vehab je sebi dodijelio previše prava i pameti na tumačenja Kur'ana. Mislim da se prilično udaljio od islama (bez obzira šta on - Abdul-Vehhab tvrdio, i bez obzira na to koji ga alimi podržavaju).
-Ako M. Abdulvehab kaže: "......, sve to predstavlja širk i zabludu i biće pozvan da se pokaje, pa ako se pokaje biće prihvaćeno, a ako ne ubija se.“ tu izjavu smatram neprihvatljivim tumačenjem Kur'ana (i velikim grijehom).
Ovo naprijed (ranije ispisano) i dalje smatram ispravnim stavom, koji zasnivam na sljedećem :
"Allahovo je sve što je na nebesima i što je na Zemlji!"

"Pokazivali vi ono sto je u dušama vašim ili to krili Allah će vas za to pitati; oprostiće onome kome On hoće, a kazniće onoga koga On hoće - Allah je kadar sve."

"Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih."

I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."

"Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi."

"Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas."

"Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!"
----
M. Abdul-Vehhab je preuzeo "božanska ovlašćenja" (da sudi šta je širk, da ubija u ime vjere i Allaha, što mu Kur'anom nije dozvoljeno).
M. Abdul-Vehhab je "propisao" (dakle on - a ne Allah u Kur'anu) da mrziš i da se neprijateljski odnosiš prema svakoj državi, vlasti i zakonima koji nisu šerijatski, da ništa zajedničko ne smiješ imati sa "nevjernikom", ....
M. Abdul-Vehab je napisao:
"Osnovu vjere islama i njegove temelje sačinjava dvoje:
Prvo: Naređivanje obožavanja jedino Allaha, Koji nema sudruga, i podsticanje na to, prijateljevanje na toj osnovi i proglašavanje nevjernikom ko to ne učini.
Drugo: Upozoravanje na širk u obožavanju Allaha, okrutnost u tome, neprijateljski odnos radi toga i proglašenje nevjernikom ko to (taj širk) učini." (nađi to na 91. strani)
Ako si sljedbenik Abdul-Vehhaba onda ti je obaveza i da se ponašaš u skladu sa njegovim stav ovima, te sa pravom navodim da ("vehabijama"):
-Ne bi im dozvolio da mi šamaraju unučad, ne bi im dozvolio da zahtijevaju iseljenje iz "srpskog entiteta", ne bi im dozvolio da ne priznaju zakone države BiH, ne bi im dozvolio da javno propagiraju niz stavova koji propagira Abdul-Vehab -
Dakle, ne govorim o ajetima čije su odredbe jasne, već o onome što shvataju samo "razumom obdareni" (a Abdul-Vehhab, ma koliko znanje imao, nije posjedovao i dovoljno razuma i mudrosti).
muslim-man

#43 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by muslim-man »

es selamu alejkum,

prvo:ibn Abdulwehab tvrdi da nije poznavao NIKOGA ko je znao značenje šehadeta,znači,nije bilo muslimana posle tabiina do njega??! :?

drugo:njegove knjige danas štampa saudijski taghut....a te knjige tekfire tog taghuta,pa,ili je saudijski taghut toliko glup da otkrije svoje lice kroz te knjige ili su glupi onikoji uzimaju iz tih knjiga......biće da je ovo drugo,jer,međusobni tekfir grupacija koje uzimaju znanje iz istih knjiga("ulema"nedzda) jasno pokazuje inteligenciju oba tabora.......slična je stvar sa knjigama ibn tejmijje

ima još toga,ali za ovaj put je dosta....i....ja sam bio jedan od njih,dok mi se Uzvišeni swt nije smilovao i pokazao put.
dinocaus

#44 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:-Abdul-Vehab je sebi dodijelio previše prava i pameti na tumačenja Kur'ana. Mislim da se prilično udaljio od islama (bez obzira šta on - Abdul-Vehhab tvrdio, i bez obzira na to koji ga alimi podržavaju).
-Ako M. Abdulvehab kaže: "......, sve to predstavlja širk i zabludu i biće pozvan da se pokaje, pa ako se pokaje biće prihvaćeno, a ako ne ubija se.“ tu izjavu smatram neprihvatljivim tumačenjem Kur'ana (i velikim grijehom).
Ovo naprijed (ranije ispisano) i dalje smatram ispravnim stavom, koji zasnivam na sljedećem :
"Allahovo je sve što je na nebesima i što je na Zemlji!"

"Pokazivali vi ono sto je u dušama vašim ili to krili Allah će vas za to pitati; oprostiće onome kome On hoće, a kazniće onoga koga On hoće - Allah je kadar sve."

"Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih."

I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."

"Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi."

"Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas."

"Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!"
----
M. Abdul-Vehhab je preuzeo "božanska ovlašćenja" (da sudi šta je širk, da ubija u ime vjere i Allaha, što mu Kur'anom nije dozvoljeno).
M. Abdul-Vehhab je "propisao" (dakle on - a ne Allah u Kur'anu) da mrziš i da se neprijateljski odnosiš prema svakoj državi, vlasti i zakonima koji nisu šerijatski, da ništa zajedničko ne smiješ imati sa "nevjernikom", ....
M. Abdul-Vehab je napisao:
"Osnovu vjere islama i njegove temelje sačinjava dvoje:
Prvo: Naređivanje obožavanja jedino Allaha, Koji nema sudruga, i podsticanje na to, prijateljevanje na toj osnovi i proglašavanje nevjernikom ko to ne učini.
Drugo: Upozoravanje na širk u obožavanju Allaha, okrutnost u tome, neprijateljski odnos radi toga i proglašenje nevjernikom ko to (taj širk) učini." (nađi to na 91. strani)
Ako si sljedbenik Abdul-Vehhaba onda ti je obaveza i da se ponašaš u skladu sa njegovim stav ovima, te sa pravom navodim da ("vehabijama"):
-Ne bi im dozvolio da mi šamaraju unučad, ne bi im dozvolio da zahtijevaju iseljenje iz "srpskog entiteta", ne bi im dozvolio da ne priznaju zakone države BiH, ne bi im dozvolio da javno propagiraju niz stavova koji propagira Abdul-Vehab -
Dakle, ne govorim o ajetima čije su odredbe jasne, već o onome što shvataju samo "razumom obdareni" (a Abdul-Vehhab, ma koliko znanje imao, nije posjedovao i dovoljno razuma i mudrosti).
Vidi ta recenicu koju uporno citiras se odnosi na one koji traze od mrtvih i drugih "svetaca" da im pomogne (misli se na one koji sebe nazivaju "muslimanima") , i od takvih se trazi da se pokaju, naravno ovaj zakon se moze primjeniti samo u Islamskoj drzavi u kojoj se sudi po Serijatu, ako se ne pokaju nad njima se izvrsava kazna.
Nadam se da ti je poznat slucaj kada su se neka arapska plemena, nakon smrt Poslanika a.s. odmetnula od islama, pa je Ebu-Bekr r.a. poslao vojsku na njih. Napisao je sljedece u proglasu:
"Doprla mi je vijest o odmetanju onih koji su ostavili svoju vjeru, nakon sto su je bili prihvatili, pokusavajuci prevariti Allaha i zapostaviti Njegova naredjenja, da bi udovoljili sejtanu. Saljem vam odrede vojske sastavljene od muhadzira, ensarija i onih koji ih slijede u dobru. Naredio sam im da ni protiv koga ne otpocinju borbu niti da ubijaju, prije nego ga pozovu u islam. Ko im odgovori pozitivno i pocne raditi dobra djela, bit ce mu primljeno i pomoci ce mu se, a ko odbije, naredio sam da se protiv takvih bori i da se prema njima nema nikakva obzira.
Naredio sam svakom svome izazlaniku da procita ovo moje pismo na svakom vasem okupljalistu i mjestima gdje se ezan uci, pa ako muslimani prouce ezan, i vi ga proucite, da bi vas ostavili na miru. Ako ne prouce ezan, neka muslimani navale na njih. Ako prouce ezan, neka ih pitaju o njihovim duznostima, pa ako poreknu (duznosti) napadnite na njih, a ako prihvate, oprasta im se sta je bilo i preuzimaju na sebe sve duznosti i obaveze."
, pa sada po tvojoj logici i Ebu-Bekr r.a. je pogrijesio zato sto je sudio ko je otpadnik, a ko nije, ima ovakvih slucajeva jos u Islamu.
Gore negdje si rekao da samo Allah dz.s. ima pravo da sudi ko je izasao iz vjere, a ko nije, pa onda namece se zakljucak da ko god to uradi da je pogrijesio, naravno po tvojoj logici
bogumil-8 wrote:Nitko, osim dragog Allaha dž. š. nema pravo suditi ko jeste, a ko nije izašao iz vjere, nitko nema pravo u ime vjere i Allaha ubijati druge ljude. Abdul-Vehab je to činio.
Nikada nisam sebe nazvao "vehabijom", niti cu to ikada uraditi, ja sam musliman, i nema vise sta da raspravljam oko toga, a ovo sve sto sam do sada pisao, pisao sam iz razloga zato sto je Muhammed b. Abdul-Vehab veliki ucenjak, i nema niko pravo da ga vrijedja niti da iznosi lazi na njega. Nije mi obaveza da slijedim Muhammeda b. Abdul-Vehaba, zato sto je i on covjek pa moze da pogrijesi i da pogodi, a pored njega postoji jos dosta dobrih ucenjaka od kojih se moze uzimati znanje, prije svega imami sva cetiri mezheba.
Last edited by dinocaus on 30/09/2009 10:09, edited 1 time in total.
dinocaus

#45 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

muslim-man wrote:es selamu alejkum,

prvo:ibn Abdulwehab tvrdi da nije poznavao NIKOGA ko je znao značenje šehadeta,znači,nije bilo muslimana posle tabiina do njega??! :?

drugo:njegove knjige danas štampa saudijski taghut....a te knjige tekfire tog taghuta,pa,ili je saudijski taghut toliko glup da otkrije svoje lice kroz te knjige ili su glupi onikoji uzimaju iz tih knjiga......biće da je ovo drugo,jer,međusobni tekfir grupacija koje uzimaju znanje iz istih knjiga("ulema"nedzda) jasno pokazuje inteligenciju oba tabora.......slična je stvar sa knjigama ibn tejmijje

ima još toga,ali za ovaj put je dosta....i....ja sam bio jedan od njih,dok mi se Uzvišeni swt nije smilovao i pokazao put.
Ako imas kakve citate od njega molim te napisi nam ih, da mozemo to provjeriti. Iznosili su ovjde i ranije lazi na njega, pa se kasnije pokazalo da je to laz, pogledaj prvu stranicu.
Bosanac sa dna kace

#46 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

bogumil-8 wrote:-
a dje i kad su to trazili? molim citat, bez rekla-kazala
bogumil-8

#47 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

@Bosanac sa dna kace, malo se potrudi, pa pročitaj šta sve i na osnovu čega šejh Muhhamed b. Abduil-Vehhab zastupa i propagira: http://www.islamhouse.com/d/files/bs/ih ... ewhida.pdf .
Kao uvod bi ti mogao koristiti i ovaj kratki članak ("Kako pobijediti "Vehabizam"), ovdje: http://www.bosanskialim.com/
O Vehabizmu možeš pročitati i u ovom članku "Destrukcija Meke i Medine"
Last edited by bogumil-8 on 30/09/2009 14:53, edited 2 times in total.
pure_love

#48 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by pure_love »

Ibn Tejmijje je rekao opisujući Tatare: "Oni koji su imali prisne odnose sa Tatarima, to su licemjeri i otpadnici od islama.....
sta fali tatarima? sto je Tejmija mrzio tatare :-) :lol:
dinocaus

#49 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

pure_love wrote:
Ibn Tejmijje je rekao opisujući Tatare: "Oni koji su imali prisne odnose sa Tatarima, to su licemjeri i otpadnici od islama.....
sta fali tatarima? sto je Tejmija mrzio tatare :-) :lol:
Ime Tatari obuhvata sve Mongole, a rijec "Tatar" je poslije Dzingis-kana u Mongoliji i centralnoj Aziji zamijenjena izrazom "Mongol" (Moghul).

U knjizi "Povijest Islama", autor Thomas W. Arnold, opisujuci mongloska osvajanja pise:
"U svojoj povijesti Islam nije dozivio vec katastrofu i teror od mongloskih osvajanja. Poput snjeznih lavina sa visokih planina srucile su se horde Dzingis-kana na centre islamske kulture i civilizacije. (str. 265)"
"U gradu Buhari, koji je bio poznat po ucenim i poboznim ljudima, Mongoli su pretvorili dzamije u stale svojim konjima .... (str. 265)"

Prvi musliman od mogolskih vladara je bio Baraka-kan, koji je bio na celu horde u Rusiji 1256. i 1267. g. , ali uglavnom nisu bili bas fini ljudi.
black

#50 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by black »

ma dovoljno je pomenuti jednog od njihovih velikih alima Bin Baza koji je izdao fetvu da je zemlja 'ravna' :roll: :mrgreen:
Post Reply