Hoče li biti rata u BiH...

Locked
Murat Sabanovic

#26 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Murat Sabanovic »

palermo wrote:
Fozgen wrote:Mene samo zanima sta bi se desilo sa svim ulaganjima pojedinih stranih firmi?
quote]

Meni se čini da se ipak malo precjenjuju ta ulaganja stranih firmi.Koja su to ulaganja ? Imaš bankarski sektor, al te pare su svakako na sigurnom.
prave pare su zlato i srebro,ovo sto oni nama serviraju je samo papir koji u skorije vrijeme ce bit dobar samo za hale
chuchumbamayumbe

#27 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by chuchumbamayumbe »

Ja mislim da će rat početi u četvrtak, oko 9.
8-)
Frankyee

#28 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Frankyee »

Na zalost rat je sve blize, ali ne onaj veliki poput 92-95 vec jedan kratak rat nesto kao u Sloveniji. RS proglasava nezavisnost mirno i jednostavno uvodi mjere po kojima ukida sve drzavne zakone na teritoriji RS itd.

Vojska se raspada, stranci nesto kao galame ali niko nista ne cini.

Jedino pitanje je sta bi uradili Bosnjaci i drzava Hrvatska koja nece gledati nezavisnu RS sa mnogo simpatija.

Opet kazem na zalost, ali mi se cini da se rat sprema.
Fozgen

#29 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Fozgen »

palermo wrote: Meni se čini da se ipak malo precjenjuju ta ulaganja stranih firmi.Koja su to ulaganja ? Imaš bankarski sektor, al te pare su svakako na sigurnom.
Znaci da ukoliko se nedaj Boze zarati niko u BiH nebi morao da vraca kredit? :-)
Ipak danas kada je ovakva kriza svaki im je ogranak firme vazan pa cak bio on i u BiH.
Mislm nisam neki ekonomista ali fakat da nemaju puno razloga da se zarati u BiH, mislim da je samo i najvise to najbolje sto mogu da nam pruze vladajuce stranke da bi jednostavno psiholoski natjerale narod da glasaju za njih.
Mittal ( nije puno ulozio ali je ipak, Indijci su to svaki im dolar ko kuca ), Coca Cola,MTel, ako se privatizuje ikad BHTelecom, Aluminij, Rusi u RS-u itd.
palermo

#30 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by palermo »

Orbini wrote:Tesko je tu biti pametan,, cas se cini da nema druge, a cas da je neizvodljivo. Bosnjaci su u gadnoj situaciji, ne mogu lako ni zapoceti rat, a nemogu ni halaliti evenetualnu secesiju.

Jedno je sigurno - ukoliko dodje stvarno do rata - ovog puta ce ga morati zapoceti Bosnjaci. Srbi ne moraju, oni imaju koliko im treba i valja im ovo pola zemlje sto su dobili samo betonirati i bolje pravno verifikovati. Situacija se bitno promijenila na njihovoj strani od proslog puta.

A ako ga Bosnjaci stvarno i zapocnu - ne smiju pobijediti i da mogu. Jer danas ne mozes pokrenuti u egzodus milion i po ljudi u po Evrope a da se cjeli svijet ne obrusi na tebe.

Znaci rat je moguc samo ako ga zapocnu Bosnjaci, i akoda osvoje pokoju stratesku kotu ali ne uzimaju gradove sto povlaci automatski etnicko ciscenje.

I naravno za kraj - dali su to u stanju izvesti. Pocev od odlucnosti politicara, mobilizacije, para(rat je skup),...
Ma nije mi jasna ta tvoja logika. Ako RS pokuša izvesti secesiju onda su oni započeli rat.......

A i ta priča o pobjedi i porazu isto nije logična, neće nikoga Bošnjaci pobijediti, koncept koji oni zastupaju će pobijediti ili izgubiti........ako bude rata ovaj put, onda će morati da bude i pobjednika, i kada kažem pobjednika, govorim o konceptu...ne o narodu
Real Khan

#31 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Real Khan »

karanana wrote:
The 51st State wrote:
karanana wrote:pa evo da sad republika srpska proglasi nezavisnost i da napravi granice na cestama i da postavi svoju policiju na tu liniju, sta bi se dalje desavalo medju bosnjacima odnosno probosanskim snagama? sta bi uradili?
uklonili ih...
ko bi ih uklonio? postojeca policija? vojska? dobrovoljci?
@karanana, u slučaju da se "desi" takav scenario kakav si gore opisao, naravno da bi ih uklonili... Evo, na primjer, ja bih odmah sazvao "upravni odbor" svog "udruženja" i aktivirali bismo već spremne... "kontrascenarije" :D
Za čitavu operacionalizaciju tih "kontrascenarija" nam treba max. 45 minuta (koliko je potrebno da se "presvučemo" i stignemo svi na zborna mjesta)... Ja samo kažem, bujrum pa neka osvanu te barikade više jednom u p.m. :thumbup:
palermo

#32 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by palermo »

Fozgen wrote:
palermo wrote: Meni se čini da se ipak malo precjenjuju ta ulaganja stranih firmi.Koja su to ulaganja ? Imaš bankarski sektor, al te pare su svakako na sigurnom.
Znaci da ukoliko se nedaj Boze zarati niko u BiH nebi morao da vraca kredit? :-)
Ipak danas kada je ovakva kriza svaki im je ogranak firme vazan pa cak bio on i u BiH.
Mislm nisam neki ekonomista ali fakat da nemaju puno razloga da se zarati u BiH, mislim da je samo i najvise to najbolje sto mogu da nam pruze vladajuce stranke da bi jednostavno psiholoski natjerale narod da glasaju za njih.
Mittal ( nije puno ulozio ali je ipak, Indijci su to svaki im dolar ko kuca ), Coca Cola,MTel, ako se privatizuje ikad BHTelecom, Aluminij, Rusi u RS-u itd.
Ama ne prizivam ja rat, gluho bilo, al ako misliš da su to razlozi zašto se neće zaratiti, onda se varaš. Sitne su to pare za velike igrače, uostalom što izgube vratiće korz prodaju oružja :D
kv99

#33 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by kv99 »

komi wrote:mislim da negdje u dejtonu piše da se ne smiju praviti granice među entitetima
a da ako padne djeton vraća se ustav RBiH

a na to su potpis stavile sve svjetske sile

čitave generacije mladića nisu služile vojsku
nema se više oružja da se dijeli besplatno
nema se više oružja ko prije
Hrvatska je u natou crna gora je nezavisna država koja se trudi ići ka EU

dakle :mrgreen: nije tako crna situacija kao što se predstavlja u medijima...
Situacija je gora nego se prikazuje. Generacija koja je odrasla u "bratstvu -jedinstvu" koja je sa bosnjacima /hrvatima isla u skolu, vojsku, na posao, zivjeli u istoj ulici , druzili se, radovali se je pocinila GENOCID. Sta ocekujes od ovih koji su odrasli slusajuci 20 godina kako su mudzahedini i ustase izvrsili GENOCID nad srbima u Sarajevu i oko Srebrenice, kojima je idol Mladic i Arkan, koji idu u skole zvane "Srbija" i zive u ulici " Vojvode ovog i onog ".

Sto se treba da se dijeli oruzje besplatno ? KO ti je rekao da nema oruzja ? Po procjeni UN u BIH postoji oko 500 000 komada nelaegalnog oruzja !!!! Zamisli koliko jos ima po legalnim skladistima ( OS; policije, "zastitarskih "agencija , lovaca , "sportskih " drustava itd) ) Oruzje se pred onaj rat dijelilo godinama a danas svaka kuca ima oruzje. Ne treba da se dijeli jer se nalazi svuda oko nas. Svako ima oruzje a zamsli samo koliko je jos sakriveno u ilegalnim skladistima ( od MB pa do mina . PAM-ova ) . Pa prije nekoliko godina su u okolini Prijedora nasli Pragu sakrivenu u stali !!! I kazes da nema oruzja ? Gdje si ti proveo ovih zadnjih 20 godina pa da nisi cuo da sada svaki klinjo ima pistolj i pusku kod sebe.
Klodovik

#34 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Klodovik »

Fozgen wrote:Mene samo zanima sta bi se desilo sa svim ulaganjima pojedinih stranih firmi?
Sa kreditima nasih ljudi u stranima bankama?
Mislim da je ovo jedna poprilicna "prepreka" ratu.
Rat kroz koji smo prosli omogucio im je i dalje omogucava da za jako mali novac steknu neku imovinu ovdasnjim drzava.
Znaci banke, firme i tvornice koje su bile u vlasnistvu drzave je bio cilj razrusiti da bi se kupile i danas su kupljene.
Ne vidim kome bi rat bio od koristi. Rat je ponajvise iz koristi. Nema koristi nema rata.
Razne firme i pojedinci su u banke stavili 12 milijardi maraka depozita. Kud ćeš veće koristi.
dinaraaa

#35 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by dinaraaa »

Mene samo zanima kako će funkcionirati ovaj prostor ovdje ( BiH) kada i AKO se zatvori OHR. :?

Ovo što se "oblači" nije baš predizborna kampanja, ovo je nešto ozbiljnije. :-? Jer sve što Srbi naume oni će izvršiti ...to znači da niti jedan vid vlasti neće biti u funkciji sve će biti blokirano. Kompletan haos će vladati , a u haosu i ovo malo privrede što ima će propasti.
hadzofield

#36 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by hadzofield »

Frankyee wrote:Na zalost rat je sve blize, ali ne onaj veliki poput 92-95 vec jedan kratak rat nesto kao u Sloveniji. RS proglasava nezavisnost mirno i jednostavno uvodi mjere po kojima ukida sve drzavne zakone na teritoriji RS itd.

Vojska se raspada, stranci nesto kao galame ali niko nista ne cini.

Jedino pitanje je sta bi uradili Bosnjaci i drzava Hrvatska koja nece gledati nezavisnu RS sa mnogo simpatija.

Opet kazem na zalost, ali mi se cini da se rat sprema.
Nadam se da nece....
ali ako bude pretpostavljam da ce biti nesto slicno kao na kosovu... mozda malo blaze
EyesWideShut

#37 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by EyesWideShut »

zavrzlama wrote:nece jos...ceka se da se zapad izjasni u vezi srbijanske ponude za podjelom Kosova..ukoliko zapad ne dozvoli podjelu Kosova,tad srbija naredjuje dodiku da se povuce iz svih drzavnih institucija BIH i pocinje balvanizacija,ubistva povratnika,osnivanje paralenih institucija u DB,pokoji snajperski metak sa brda oko Sarajeva i teska medijaska haranga i propaganda,vec vidjena tokom zadnje agresije na BIH...

odluka zapada da nema podjele Kosova i secesije rs-a od BIH =RAT......sad nek me neko razuvjeri i ponudi alternativu da ce velikosrbi progutati ove dvije krastave zabe i pomiriti se sa time...ovo sto danas radi dodik je odrzavanje srpskog naroda u eufroji mrznje da iste lako stavi u pogon u izcekivanju DEAL-a zapada sa Srbijom..
U slucaju eventualnog rata mislis da bi neko od srba ostao u lukavici?? i mislis da je sad moguce da jedna lukavica koja nema ni 20 000 stanovnika i koja je cestovno povezana sa ostatkom Rs-a cestom koja vodi kroz sarajevo, postavi barikade naspram grada od 500 000 stanovnika koji vise nije u okruzenju kao nekad i koji ruku na srce nije vise goloruk(tenkova, mirtraljeza, helikoptera i drugog naourazanja imamo koliko i oni, mozda malo vise), njihova policija? pa u sarajevu ima deset puta vise policajaca i specijalaca, nema vise pucanja snajperom po sarajevu vjeruj. Mogli su pucati onda kada je sarajevo bilo u okruzenju i kada je jna-a par dana prije postavila naoruzanje oko sarajeva, e nek sad postave barikade i nek zapucaju na sarajevo, ja sam siguran da bi lukavica i kompletno i. sarajevo otislo u tri picke materine.
chuchumbamayumbe

#38 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by chuchumbamayumbe »

Samo se nadam da u slučaju rata neće biti prekida u internetskom saobraćaju, da mogu na miru da forumam i da gledam sa balkona kako se ratuje.
zavrzlama

#39 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by zavrzlama »

rat je moguc zato sto su srbi kao narod po obicaju lose informisani i propagandom izmanipulisani, da sve svoje probleme misle da ce rijesiti secesijom od BIH,ne kontajuci da protiv tog cilja imaju probosanske snage sa jakim motivom za odbranom BIH kao prirodnim nagonom za prezivljavanjem i MZ kojoj nije interes podjela BIH i stvranje muslimanske drzavice ...MZ ide sto rece@1gorstak na veliki broj malih rezova ka slamanju rs-a i njenog puta u secesiju,ali su velikosrbi svjesni na sta to vodi i zele da prekinu to tiho ukidanje rs-a ,pa reze ali ne smiju da prvi zapocnu sukob,pa pokusavaju provokacijama i fasistickim izjavama gdje udaraju u najgore rane(negiranje zlocina i ismijavanje zrtava tih zlocina) da izazovu drugu stranu da zapocnu sukob ,da bi kod sopstvenog naroda osigurali moralnu snagu da se ukljuce masovno u rat za secesiju od BIH..i tadicev dolazak na Pale na otvranje skole je jedan vid davanja moralne podrske da srbi istraju na secesiji od BIH...velikosrpska strategija ide ovom logikom:

"Konstantinim tenzijama i negiranjem BIH i dokazivanjem da mi srbi ne zelimo ostanak u BIH ce primorati MZ da birajuci izmedju udovoljavanja nasim zahtjevima(secesiji rs-a) i mogucnosti rata,oni ce izabrati secesiju rs-a,da bi se rat sprijecio"

medjutim velikosrbi pucaju praznom puskom i prijete bez zaledjine..svi to znaju samo masa BIH srba ne zna,jer im s ene dozvoljava od strane veliosrba da to saznaju....
The 51st State

#40 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by The 51st State »

chuchumbamayumbe wrote:Samo se nadam da u slučaju rata neće biti prekida u internetskom saobraćaju, da mogu na miru da forumam i da gledam sa balkona kako se ratuje.
tebe cemo mobilisati u logistiku :D .
kv99

#41 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by kv99 »

Orbini wrote:Tesko je tu biti pametan,, cas se cini da nema druge, a cas da je neizvodljivo. Bosnjaci su u gadnoj situaciji, ne mogu lako ni zapoceti rat, a nemogu ni halaliti evenetualnu secesiju.

Jedno je sigurno - ukoliko dodje stvarno do rata - ovog puta ce ga morati zapoceti Bosnjaci. Srbi ne moraju, oni imaju koliko im treba i valja im ovo pola zemlje sto su dobili samo betonirati i bolje pravno verifikovati. Situacija se bitno promijenila na njihovoj strani od proslog puta.

A ako ga Bosnjaci stvarno i zapocnu - ne smiju pobijediti i da mogu. Jer danas ne mozes pokrenuti u egzodus milion i po ljudi u po Evrope a da se cjeli svijet ne obrusi na tebe.

Znaci rat je moguc samo ako ga zapocnu Bosnjaci, i akoda osvoje pokoju stratesku kotu ali ne uzimaju gradove sto povlaci automatski etnicko ciscenje.

I naravno za kraj - dali su to u stanju izvesti. Pocev od odlucnosti politicara, mobilizacije, para(rat je skup),...

Citavo vrijeme to tvrdis " Bosnajci moraju da pocnu " !!! Jer ga oni moraju da pocnu npr u Brckom ? Da li mislis da cetnici mogu da na miran nacin preuzmu kontrolu nad Brckom ( ne samo nad naseljima gdje su u vecini vec sve ono sto im je potrebno da "koridor " funkcionise )? Ili oko Doboja/Prijedora /Gorazda ? Ili da ce mirno da gledaju na Sarajevo sa Trebevica ? Nece silaziti u Sa da ga zauzmu ali budi siguran da ce da "zaluta " granata ili snajperski metak iz nezavisne drzave . Pa ti sjedi i pricaj kao ce sve mirno da prodze a kad ti izbjeglice dodzu na vrata ili kad ti "zalutali " metak dodze kao "poklon" iz RS vidjecemo kako ce biti mirno. Da moze mirno oni bi to davno uradili, odma iza Crne Gore i Kosova ali ne moze mirno . To oni znaju i zato pokusavaju da na miran nacin odrade jer znaju da je riskantno na silu.
Real Khan

#42 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Real Khan »

zavrzlama wrote:rat je moguc zato sto su srbi kao narod po obicaju lose informisani i propagandom izmanipulisani, da sve svoje probleme misle da ce rijesiti secesijom od BIH,ne kontajuci da protiv tog cilja imaju probosanske snage sa jakim motivom za odbranom BIH kao prirodnim nagonom za prezivljavanjem i MZ kojoj nije interes podjela BIH i stvranje muslimanske drzavice ...MZ ide sto rece@1gorstak na veliki broj malih rezova ka slamanju rs-a i njenog puta u secesiju,ali su velikosrbi svjesni na sta to vodi i zele da prekinu to tiho ukidanje rs-a ,pa reze ali ne smiju da prvi zapocnu sukob,pa pokusavaju provokacijama i fasistickim izjavama gdje udaraju u najgore rane(negiranje zlocina i ismijavanje zrtava tih zlocina) da izazovu drugu stranu da zapocnu sukob ,da bi kod sopstvenog naroda osigurali moralnu snagu da se ukljuce masovno u rat za secesiju od BIH..i tadicev dolazak na Pale na otvranje skole je jedan vid davanja moralne podrske da srbi istraju na secesiji od BIH...velikosrpska strategija ide ovom logikom:

"Konstantinim tenzijama i negiranjem BIH i dokazivanjem da mi srbi ne zelimo ostanak u BIH ce primorati MZ da birajuci izmedju udovoljavanja nasim zahtjevima(secesiji rs-a) i mogucnosti rata,oni ce izabrati secesiju rs-a,da bi se rat sprijecio"

medjutim velikosrbi pucaju praznom puskom i prijete bez zaledjine..svi to znaju samo masa BIH srba ne zna,jer im s ene dozvoljava od strane veliosrba da to saznaju....
Ako Bog da, kada i ako pokušaju, sve će saznati na brzaka...

P.S. ...i dajte ba promijenite naslov teme jer me nervira ono "HoČe li..."! Pravilno je: "HoĆe..." :D
Last edited by Real Khan on 22/09/2009 17:14, edited 1 time in total.
popajic

#43 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by popajic »

Postao/la chuchumbamayumbe dana 22/09/2009 17:02
Samo se nadam da u slučaju rata neće biti prekida u internetskom saobraćaju, da mogu na miru da forumam i da gledam sa balkona kako se ratuje.
:D
dobar crnjak ( ih kako smo forumali 93-e , 94-e ...gluho bilo !)
EyesWideShut

#44 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by EyesWideShut »

kv99 wrote:

Citavo vrijeme to tvrdis " Bosnajci moraju da pocnu " !!! Jer ga oni moraju da pocnu npr u Brckom ? Da li mislis da cetnici mogu da na miran nacin preuzmu kontrolu nad Brckom ( ne samo nad naseljima gdje su u vecini vec sve ono sto im je potrebno da "koridor " funkcionise )? Ili oko Doboja/Prijedora /Gorazda ? Ili da ce mirno da gledaju na Sarajevo sa Trebevica ? Nece silaziti u Sa da ga zauzmu ali budi siguran da ce da "zaluta " granata ili snajperski metak iz nezavisne drzave . Pa ti sjedi i pricaj kao ce sve mirno da prodze a kad ti izbjeglice dodzu na vrata ili kad ti "zalutali " metak dodze kao "poklon" iz RS vidjecemo kako ce biti mirno. Da moze mirno oni bi to davno uradili, odma iza Crne Gore i Kosova ali ne moze mirno . To oni znaju i zato pokusavaju da na miran nacin odrade jer znaju da je riskantno na silu.
Kako mislis da oni dodju na trebevic? mozda iz lukavice? lako se bilo vozikati po trebevicu kada je gbavica, vraca, ilidza, vogosca bili njihovi, ja sam siguran da ako do rata dodje, u lukavici nece biti zive duse, jer oni su u takvom polozaju da bi samo mogli neki ni krivi ni duzi zaplatiti za srebrenicu i za svo zlo sto su nanijeli, a lukavica i istocno sarajevo se ne moze braniti u slucaju rata ni dva dana
Alfa Kentaur

#45 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Alfa Kentaur »

"92 godine smo bili ubijedjeni da nerece rata biti, bili smo ubijedjeni da ce nas svijet stititi, i bili smo ubijedjeni da na nas nema ko pucati jer su to sve nase "dobre" komsije...

a onda...
Image

Mislio sam da nas je prosli rat naucio lekciji, ali ipak nije. O tome najbolje svjedoci Zlatko Lagumdzija koji nam je u dnevniku prije par dana svima garantovao da ovdje vise rata nece biti!

Nema tog svijeta, nema te Europe, nema tih politicara koji mogu sa sigurnoscu reci da uskoro nece izbiti rat na Kosovu, a onda i kod nas.
Luke Perry

#46 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Luke Perry »

sta ja znam. meni je 91 bilo jasno da ce rata biti. po svemu sudeci sarajlije bas i nisu pohodili gradove sa srpskom vecinom pa otud ta prica. sljedecih minimalno 50 god rata nece biti. evo ide vec petnaesta godina mira. za 15 godina bice vec 30 godina mira :D
Last edited by Luke Perry on 22/09/2009 17:24, edited 1 time in total.
7cokanja

#47 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by 7cokanja »

Mozda Tanovic nema vise inspiracije za novi film pa bi dobro doslo jos jedno sranje za novi projekat..nekakav western kao"Konacan obracun kod O.K Zvornika"il' mozda neki SF"Marsovci protiv nebeskog naroda" mada bi nam svima najvise pasala jedna dobra pornjava da se malo nervi opuste
..ovaj, gore, sam "pretrpio" nekako, nasmijah se malo, i prodjoh, al' ovaj dolje, ne mogu nikako ..
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :run:
O tome najbolje svjedoci Zlatko Lagumdzija koji nam je u dnevniku prije par dana svima garantovao da ovdje vise rata nece biti!
Real Khan

#48 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Real Khan »

Ko bi bio "krivac" za taj novi rat, automatski bi bio osuđen na propast...Kao dokaz da će RS biti taj "krivac", govori sljedeći članak, objavljen na web stranici OHR-a:

22 September 2009

Inzko: BiH needs progress on the EU agenda

The political climate in Bosnia and Herzegovina has worsened over the last few months and most reforms have come to a standstill”, High Representative and EU Special Representative Valentin Inzko told the Political and Security Committee (PSC), a key EU foreign policy body, in Brussels today.

The lack of trust and dialogue between political leaders has also affected the work of the political institutions, mostly at the state-level. Inzko pointed to the fact that the Chair of the Council of Ministers has blocked the appointment of a new Security Minister and inappropriately linked it to other appointments; that the BiH Parliament managed to adopt only about a dozen laws in the past six months; and that state institutions like Eletroprijenos continue to be undermined and challenged, primarily by the authorities of Republika Srpska.

Inzko also informed the PSC that the authorities in BiH had failed to make any substantial progress since June in meeting the five objectives and two conditions for OHR transition. In an effort to help complete the remaining requirements for this transition, the High Representative has set up a team that is currently compiling inventory of state property, which will allow BiH do decide on the apportionment of the identified property. Inzko also said that he took a series of technical decisions in view of ending Supervision for Brcko.

On a more positive note, Inzko noted that there has been some progress in addressing the klix conditions from the visa road map. He also welcomed the appointment of a new Director of the Directorate for European Integration, which should bring new energy to the country’s EU integration efforts.

The Political and Security Committee is a permanent body of the European Union, composed of representatives of all 27 EU member states. It plays a central part in defining the EU’s foreign and security policy, and preparing responses to crises.
simpozijum delirijum

#49 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by simpozijum delirijum »

joj suplja ! oca'm ! :roll: propaganda !
kakav rat ! Srbija ima vojsku u raspadu ( od aviona i helikoptera ? leti im 10 od 40 preostalih krntija , imaju par stotina tenkova od kojih pola ne mogu ni pokrenuti i tako dalje i tako dalje ! nema vise JNA gvozdjurije )
Srbija ima jako gradjansku opoziciju ( za razliku od BiH ) vecina ih zeli mir i integraciju u EU i imaju kosovske albance kao gerilce koji ih carkaju non-stop u Presevskoj dolini na granici sa Kosovom i vezu im dosta vojske i policije u tom rejonu
( podatak je da ima oko 200 incidenata godisnje u tom rejonu )
bez Srbije republika smrdska je jad i cemer a i tamo vecina raje zeli samo da prezivi
par stotina ili hiljadu povampirenih extremista ne moze zapoceti rat , a zaboravljate EULEX i snazno USA prisustvo i dalje u BiH (gradi se nova ambasada a ima jos par objekata koje drze americke sluzbe u Sarajevu koji lice na tvrdjave da sada ne odajem tajne 8-) )
pokusaje nasilja sacice extremista bi policija razrijesila za 48 sati
ako mislite drugacije ?
javite mi na vrijeme da oformim elitnu dobrovoljacku dijasporasku brigadu na Floridi USA i da saljem kokosove orahe kao humanitarnu pomoc ! :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#50 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by -LIBERO- »

Iz dna duse ,cijelim svojim organizmom sam protiv rata...ko je za rat,daBogda mu u kuci bio..davno su to nasi stari rakli.

Ali sada jedno sasvim pragmaticno pitanje,na kojeg treba odgovoriti bez osvrtanja na ono "..ma nece dozvoliti medjunarodna zajednica..."

Zar stvarno ne vidite,ne osjetite da se sistematski,namjerno i planski vrsi opstrukcija svih mogucih zajednickih institucija.
Zar se ne primjeti da si bilo koja,cak i ona najmanja,mizerna....drazavnost drzave osporava u RS-u.
Zar se ne vidi retorika ,i prica kojom se NAMJERNO talasa mrznja i unistava i ovaj krhki mir koji se uspostavio izmedju anroda.

I nije istina da za rat treba dvoje,kako je neko napisao....za rat je sasvim dovoljno i jedno,agresivno,sa planom da sve sjebe i odevde nas u novi pakao,i apsolutno stojim iza toga.

Niste gledati "60min"u kojima je brojkama,papirima i vrstom naoruzanja pobrojano kolike su snage koje se podvode pod "zastitarske"agencije po RS-u
Ljudi imaju transportere,duge cijevi,protiv oklopne rakete..legalna paravojna formacija sa vise desetina pripadnika. Na to dodajte srpsku komponentu u armiji,kao i policijske snage. Ima oko 30 000 ljudi vec pod oruzijem,bez mobiliziacija i slicnih stvari :sad: :roll:

A sta,neko kaze sta da postave razgranicenje,barikade i da proglase nezavisnost..da dodjemo i ukloonimo barikade,a oni bi kao mirno sjedili i cekali da se to uradi..i automatski krece sukob.
Ne vjerujem da bi mogao biti rat inteziteta i onako masovan kao sto je to bio '92.,ali apsolutno je izvodljiv,ne kazem da ce biti duboko se nadam da nece :sad: ,sukob samo ako to budu zelili samo ejdni,a znamo ko je to u ovom slucaju.

Nema osanjanja na EU,na medjunarodnu zajednicu....svi znamo kako se sporo oni pokrecu :roll: ,jednostavno se MORA pokusati,mozda i po zadnji put pokusati promjeniti nesto demokratskim sretstvima.
Slijedece izbore moramo apsolutno izmjeniti politicku garnituru,jer je ocigledno da ovi koji kao predstavljaju nas neznaju,niti imaju intelektualnih kapaciteta da se nose sa problemima koji su,na zalost,pred nama. :bih:
Locked