auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

vjeciti.bloger

#26 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by vjeciti.bloger »

Odlicna vijest. Sada ce ti leci M3-ica od Gunther Spitza

ČESTITAM :thumbup:
Last edited by vjeciti.bloger on 25/09/2009 13:47, edited 1 time in total.
vjeciti.bloger

#27 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by vjeciti.bloger »

ins wrote:
vjeciti.bloger wrote:e ovako...
kao prvo, hvala svima na odgovorima...

kao drugo:
saobraćajac (policijski službenik) mi je rekao da mogu vozati to auto ako ima regularnu saobraćajnu, zeleni karton, kad izvadim međunarodnu vozačku i kad mi se da punomoć.
iz BIHAMK-a su mi rekli isto da mogu vozati taj auto bez problema uz gore navedeno, ali da punomoć ne radim u Općini, nego u sudu ili kod notara jer oni imaju taj neki međunarodni pečat (zaboravih kako se zove, ali je nešto sa a...)

i da dodam da je policajac rekao da taj zakon uopšte nije regulisan, te da ako su ikome oduzeli auto ili masno naplatili kaznu a imao je sve dokumente koje sam pobrojao --- onda su mu to uradili "na foru" !

ako ima još šta...pišite, a i ja kad saznam nešto novo - javim vam.

HVALA :thumbup:
Ma samo vozi, pogotovo kada ti je Drot rekao, oni inace sve znaju... :sax: Jbt, Gasiju zaplijenili F360 Spider zbog carinskog prekrsaja prije tri godine na sred Dalmatinske,a da tebi ne uzmu...

PS: javi nam se da ga odemo pogledati ispred neke PU kada ti ga oduzmu... :run:

PA NISAM JA GAŠI:) JA SAM TOTALNO NEUPEČATLJIV LIK :bih:
vjeciti.bloger

#28 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by vjeciti.bloger »

Edin H. wrote:
burekodsira wrote:nikad nisam razumio one koji vole komplikovati sebi zivot nepotrebno...

Onda se nikada nisi ni koristio iskonskom mudrosti: "Zasto jednostavno kada moze komplikovano!!!" :oops:

ako ti nikad nisu bili jasni oni koji komplikuju stvari nepotrebno ZAŠTO SI ONDA "BUREK OD SIRA", ZAŠTO NISI "SIRNICA" :bih:
slavkoimamodilera

#29 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by slavkoimamodilera »

I za Boga miloga nisu nikakvi apostoli u pitanju, nego apostille pečat :-) Ili za one koji se ne vole frcati stranim izrazima: nadovjera...
vjeciti.bloger

#30 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by vjeciti.bloger »

slavkoimamodilera wrote:I za Boga miloga nisu nikakvi apostoli u pitanju, nego apostille pečat :-) Ili za one koji se ne vole frcati stranim izrazima: nadovjera...

:thumbup: hvala!
shadow

#31 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by shadow »

Evo moje iskustvo po slicnom pitanju mada je moguce i da se nesto promjenilo poslije toga. Kad sam iz Amerike uvezao prvo auto u Bosnu i prije nego sam ga preveo i platio sve dadzbine vozio sam ga na stranim (americkim naravno) tablicama. Auto je bilo na meni registrovano u Americi i sa tom registracijom sam otisao u osiguravajucu kucu i uzeo osiguranje za vozila na stranim tablicama. To osiguranje je kostalo 605 maraka za cijelu godinu s tim da se moglo uzeti i na manje periode za naravno i manju cifru. Ja mislim da je 15 dana bilo najmanje, ja sam uzeo na 2 ili 3 mjeseca ne sjecam se, uglavnom bilo je nesto jeftino. Zeleni karton NISAM mogao dobiti jer ga za auta sa stranim tablicama nisu izdavali, znaci mogao sam dobiti samo pogranicno osiguranje a na granici svake drzave u koju sam isao trebao sam kupiti njihovo osiguranje za zeljeni rok ostanka. Tako je to kad je sve da kazemo u redu i po pravilima, moj auto, moji papiri, vozacka dozvola zemlje gdje je auto registrovano, ja sa vozilom upravljam, sve regularno.
Ovdje je situacija malo drugacija (dovoljno drugacija da je po meni krsenje zakona). Mislim da ti taj rodjak moze dovuci auto u Bosnu, uzeti ovo pogranicno osiguranje ali ti ne moze dati punomoc da upravljas vozilom jer nemas vozacku dozvolu zemlje iz koje auto dolazi odnosno gdje je registrovano.
Doduse, kad pogledam silne strane tablice na nasim cestama obradujem se cinjenici da se pravo puno dijasporaca vratilo nazad u Bosnu :D :run:
vjeciti.bloger

#32 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by vjeciti.bloger »

hvala shadow :)
Bordolini

#33 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by Bordolini »

nema na cemu :) Sta si na kraju napravio?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#34 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by Bobi »

Nemere ni pomocu filmskih trikova...sto neko rece, ako pored vas ne sjedi vlasnik vozila neJma shansi da ne krshite zakon(ako vozilo nije prijavljeno na carini) :).
esso_sa

#35 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by esso_sa »

Dizanje teme iz mrtvih :D

Zanima me jel' se u posljednjih 6 godina sta promjenilo po ovom pitanju i kakve su procedure ?
Moze li se u BiH vozati vozilo koje je uredno registrovano u nekoj od zemalja EU i na drugu osobu, uz punomoc te osobe naravno ?
Uz napomenu da je osoba na koju je vozilo registrovano takodjer drzavljanin BiH

Ili ovo i dalje spada u carinski prekrsaj, kako god da ga okrenes ?
mayab

#36 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by mayab »

Nista se nije promijenilo, a niti će se promijeniti u tom pravcu u kojem bi ti htio, čak štaviše, biće još rigoroznije kontrole, kako naša BiH pooollaaaaako postaje sve više pravna država :D
Polako, ali postaje....
esso_sa

#37 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by esso_sa »

Ma pitanje nisam ni postavio u u smislu "kako zajebat drzavu" nego kontam da nisu sta "otvorili" zakone u sklopu procesa priblizavanja EU.
A sta je sa carinama i porezom ako kupis novo vozilo u nekoj EU zemlji pa ga odmah, na prikolici i u najlonima :D , uvezes u BiH ?
Ide samo PDV - 17% ? Ili ima jos nesto ?
_mufljuz_

#38 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by _mufljuz_ »

vozam ja na stranim tablama vec par mjeseci auto i bez problema - vazeca saobracajna, vazeci zeleni karton i dovidjento - jedan pametar bez zuba mi poceo srat o registraciji nakon 6 mjeseci - al ne jebem to :mrgreen:

doduse moje ime i prezime je na vazecoj saobracajnoj
drndalo

#39 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by drndalo »

Pa ako je auto na tebi, kakve to veze ima sa ovom temom...?

Esso, nisam siguran u to da li se uopste reexport novog auta moze raditi iz vecine zemalja EU... Kako su u vecini nova auta skuplja nego kod nas, nema tu bas neke racunice... Sto se tice novih (a polovnih) tu ima neko pravilo na carini koje auto moze ici u to, tj. mora biti cini mi se makar 6 mjeseci staro, i sa barem 3000-5000 km na satu...
530i

#40 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by 530i »

drndalo wrote:Pa ako je auto na tebi, kakve to veze ima sa ovom temom...?

Esso, nisam siguran u to da li se uopste reexport novog auta moze raditi iz vecine zemalja EU... Kako su u vecini nova auta skuplja nego kod nas, nema tu bas neke racunice... Sto se tice novih (a polovnih) tu ima neko pravilo na carini koje auto moze ici u to, tj. mora biti cini mi se makar 6 mjeseci staro, i sa barem 3000-5000 km na satu...

Ima, jer je prijavljen i u Bosni i policiji pokazuje bosanske dokumente - vozačku dozvolu....izdata od tog i tog mup-a. A u saobraćanoj dozvoli isti čovjek, samo druga adresa, bezbeli Slovenija, oni daju da registruješ auto ako imaš prijavljen boravak gore. Naravno, niko se ne odjavi ovdje sa svoje adrese...i onda se nalaziš u prekršaju, i to ozbiljnom - isti čovjek, dvije adrese. A Slovenci pederi, ko veli evo vam pa registrujte golfove trojke i slične aute kod nas, nemojte u Bosni... naša policija se time neće ozbiljno baviti jer se vlasnik nađe u roku od 24 sata i dođe po auta...ako bi ga i oduzeli.
goran16v

#41 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by goran16v »

Tesko da ce se carinskim prekrsajima, jedno ime sa dva prebivalista itd, baviti obicna policija, ali granicna policija hoce, ako ko ima muda pa potegne BH pasos i stranu soabr. na svoje ime na granici...
Ridjobrki

#42 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by Ridjobrki »

Ja sam vozao auto na stranim tablicama kao bh. državljanin bez nekih boravišnih dozvola u EU nekoliko godina i nikad nikakvih problema sa policijom - jednostavno nije njihova stvar.

Prešao sam i granicu i išao sa tim autom i po Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj bez problema. Jedino je pogodnost bila što je auto bilo registrovano na stranu firmu a ne osobu tako da nisu onda puno peglali.
sparky

#43 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by sparky »

goran16v wrote:Tesko da ce se carinskim prekrsajima, jedno ime sa dva prebivalista itd, baviti obicna policija, ali granicna policija hoce, ako ko ima muda pa potegne BH pasos i stranu soabr. na svoje ime na granici...
bh pasos i strana saobracajna na ime iz bh pasosa, znam jedno hmm 60 ljudi(i zena) koji imaju taj slucaj. ne znam sta je tu cudno i sta je tu prekrsaj...

dodatak:

Član 9.
Državljanin koji se stalno nastani u inozemstvu ili koji u inozemstvu boravi dulje od jedne godine,
odjavljuje svoje prebivalište u BiH. Državljanin koji je dužan da odjavi prebivalište sukladno s
prethodnim stavkom se odjavljuje neposredno kod
nadležnog organa ili putem DKP BiH u zemlji u kojoj se stalno nastanio.
Državljanin je dužan da odjavi svoju malodobnu djecu ukoliko su se ona stalno nastanila u
inozemstvu ili ukoliko borave u inozemstvu dulje od jedne godine.
Ako državljanin koji se stalno nastanio u inozemstvu ili koji u inozemstvu boravi dulje od jedne
godine, dobije dijete državljanina, koje je rodeno u inozemstvu, ono se ne prijavljuje kao osoba s
prebivalištem BiH u vrijeme svog rodenja. Izuzetno od odredbi prethodnih stavki ovoga elanka
državljanin koji u inozemstvu boravi dulje od jedne godine,
nije dužan odjaviti prebivalište u BiH ukoliko ne namjerava da se stalno nastani u zemlji u kojoj
trenutno boravi i ukoliko održava djelotvornu vezu s BiH (npr. ako ima obitelj, elanove obitelji u
BiH, ili ako ima kuau, stan ili poduzeae u vlasništvu i sl.).
Ovaj elanak se ne odnosi na izbjeglice iz
BiH.
goran16v

#44 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by goran16v »

To nema veze sa zakonom o prebivalistu nego sa carinskim prekrsajem, jednostavno drzava ne dozvoljava da njeni drzavljani sa mjestom prebivalista u zemlji na njenoj teritoriji korste dobra na koja nisu placena uvozna davanja.
sparky

#45 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by sparky »

goran16v wrote:To nema veze sa zakonom o prebivalistu nego sa carinskim prekrsajem, jednostavno drzava ne dozvoljava da njeni drzavljani sa mjestom prebivalista u zemlji na njenoj teritoriji korste dobra na koja nisu placena uvozna davanja.
kako nema veze sa prebivalistem? na osnovu cega ce onda neko biti kaznjen za carinski prekrsaj? zasto ja i jos hiljade drugih ljudi nismo kaznjeni zbog toga? uostalom i da hoce neko po tom nekom fantomskom pravilu da me kazni, zakon kaze da sam oslobodjen.

ROBA OSLOBOĐENA PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA
Član 1.

(b) “Lična imovina” znači svu imovinu namijenjenu za ličnu upotrebu određenih lica
ili za zadovoljavanje potreba njihovog domaćinstva.
“Ličnu imovinu“ naročito čini sljedeće:

(ii) bicikli i motocikli, privatna motorna vozila i njihove prikolice, kamp kućice,
izletnički brodovi i privatni avioni.
goran16v

#46 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by goran16v »

Nema veze u smislu da obavezno moras odjaviti prebivaliste, ali kad si vec gradjanin BiH i imas prebivaliste u BiH onda mozes da vozis svoj auto na koji su placena uvozna davanja.

Kad si vec nasao i citirao samo Prilog zakona onda si ga mogao citirati cijelog:

Član 1.
Okvir i osnovne definicije
1. Ovim prilogom, u skladu s članom 176. ovog zakona, propisuju se oni slučajevi u
kojima se, pod posebnim uslovima, oslobađanje od plaćanja dažbine odobrava
pojedinačno kada se roba stavlja u slobodan promet u BiH
.

(i) predmeti domaćinstva;
(ii) bicikli i motocikli, privatna motorna vozila i njihove prikolice, kamp kućice,

onda si trebao naci i procitati slucajeve i posebne uslove kad je licna imovima oslobodjena davanja.
Last edited by goran16v on 14/02/2015 20:51, edited 2 times in total.
_mufljuz_

#47 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by _mufljuz_ »

sparky wrote:
goran16v wrote:To nema veze sa zakonom o prebivalistu nego sa carinskim prekrsajem, jednostavno drzava ne dozvoljava da njeni drzavljani sa mjestom prebivalista u zemlji na njenoj teritoriji korste dobra na koja nisu placena uvozna davanja.
kako nema veze sa prebivalistem? na osnovu cega ce onda neko biti kaznjen za carinski prekrsaj? zasto ja i jos hiljade drugih ljudi nismo kaznjeni zbog toga? uostalom i da hoce neko po tom nekom fantomskom pravilu da me kazni, zakon kaze da sam oslobodjen.

Član 1.

(b) “Lična imovina” znači svu imovinu namijenjenu za ličnu upotrebu određenih lica

:thumbup:
goran16v

#48 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by goran16v »

_mufljuz_ wrote:
sparky wrote:

Član 1.

:thumbup:
Da ti nije isjekao dio Priloga koji mu ne odgovara i u kojima se pominju posebni slucajevi i uslovi kad se ovo primjenjuje jos imao razloga za dizanje prsta.

Evo ti link za cijeli prilog pa od Clana 3 nadalje vidi kakve uslove da zadovoljis

http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/pra ... ci_bih.pdf
Last edited by goran16v on 14/02/2015 20:56, edited 1 time in total.
sparky

#49 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by sparky »

goran16v wrote:Nema veze u smislu da obavezno moras odjaviti prebivaliste, ali kad si vec gradjanin BiH i imas prebivaliste u BiH onda mozes da vozis svoj auto na koji su placena uvozna davanja.

Kad si vec nasao i citirao samo Prilog zakona onda si ga mogao citirati cijelog:

Član 1.
Okvir i osnovne definicije
1. Ovim prilogom, u skladu s članom 176. ovog zakona, propisuju se oni slučajevi u
kojima se, pod posebnim uslovima, oslobađanje od plaćanja dažbine odobrava
pojedinačno kada se roba stavlja u slobodan promet u BiH
.

(i) predmeti domaćinstva;

onda si treba naci pomenuti clan 176 da vidis koliko nisi u pravu jer da bi se primjenio ovaj Prilog moras da zadovoljis uslove iz Clana 176, a to ne vrlo vjerovatno niej slucaj.
bezveze komplikujes. rekao si da nesto u smislu da bi volio vidjeti onog ko ima muda da predje granicu sa bh pasosem i stranom saobracajnom na svoje ime. ja ti rekoh da imas hiljade takvih slucajeva. citirao sam bitni clan o prebivalistu, ti kazes da to nema veze sa tim, a sam si spomenuo nesto oko dvije adrese. onda ti citiram clan koji u svakom slucaju oslobadja tog prekrsaja ljude ukoliko bi stavili u slobodni promet svoju imovinu, ti kazes da ni to nije tacno. mozda ne mislimo na isto. ja kazem da covjek koji ima bh pasos smije svoje auto sa stranom saobracajnom voziti bez problema.
evo i moj slucaj. bh pasos, strana vozacka(bh vozacka deponovana) i saobracajna, prijavljen u sarajevu, granice prelazim bez ikakvih problema. tako sam isto vozio i dok nisam imao stranu vozacku dozvolu. dakle bh pasos, bh vozacka, strana saobracajna, prijavljen u sarajevu. za 3 godine, bar 20-30 zaustavljanja od strane bh policije, sto rutinski, sto zbog prekrsaja.
sparky

#50 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć

Post by sparky »

http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/pra ... ci_bih.pdf

evo da ne bude da ja nesto stavljam sto mi odgovara, sta ne odgovara. neka cita ko sta hoce. ja sam citirao bitni dio, al ocito nije dovoljno. bezveze opet odvlacis pricu na neku nepotrebnu stranu.

eto ti si citirao clan 176 i sta si nam tim clanom rekao? nista. u svakom slucaju, nista sto bi potvrdilo ono tvoje razmisljanje o mudima i prelascima granica.
Post Reply