To sam u Bosni radio, ovdje nema potrebe!ljubav_aha wrote:corolla,hvala![]()
kako cesto poliras auto voskom
mazenje i pazenje autica
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#26 Re: mazenje i pazenje autica
- ljubav_aha
#27 Re: mazenje i pazenje autica
nema potrebecorolla02 wrote:To sam u Bosni radio, ovdje nema potrebe!ljubav_aha wrote:corolla,hvala![]()
- Gile Šampion
#28 Re: mazenje i pazenje autica
ljubav_aha wrote:zeljela bih da na ovoj temi razmjenjujemo iskustva odrzavanja i cisecenja auta ,kao i savjetovanje u vezi dilema prilikom okdrzavanja auta![]()
jucer sma prvi put oprala masinu auta,tacnije,topao motor se isprica specijalnim sprejom , djeluje 5 minuta,a zatim se detaljno opere pod jakim mlazom vode![]()
spricanje guma ljeti je preporucljivo,jer se tako sprecavaju pucanja gume,uzrokovana visokm temperaturama![]()
nadam se, da ce vam se tema dopasti,jer danas je auto dio prakticnog zivota,a ne iskljucivo luksuz
To što si ti uradila ,rade samo diletanti...
Ako treba da ti nabrojim zašto je to tako...moRe...
-
emko1234
#29 Re: mazenje i pazenje autica
nije mi jasno kako si oprala motor?Gile Šampion wrote:ljubav_aha wrote:zeljela bih da na ovoj temi razmjenjujemo iskustva odrzavanja i cisecenja auta ,kao i savjetovanje u vezi dilema prilikom okdrzavanja auta![]()
jucer sma prvi put oprala masinu auta,tacnije,topao motor se isprica specijalnim sprejom , djeluje 5 minuta,a zatim se detaljno opere pod jakim mlazom vode![]()
spricanje guma ljeti je preporucljivo,jer se tako sprecavaju pucanja gume,uzrokovana visokm temperaturama![]()
nadam se, da ce vam se tema dopasti,jer danas je auto dio prakticnog zivota,a ne iskljucivo luksuz
To što si ti uradila ,rade samo diletanti...![]()
- ljubav_aha
#30 Re: mazenje i pazenje autica
pa ako si vec napisao da je TO diletantski akt,logicno je da bi trebalo za TO obrazlozenjeGile Šampion wrote:ljubav_aha wrote:zeljela bih da na ovoj temi razmjenjujemo iskustva odrzavanja i cisecenja auta ,kao i savjetovanje u vezi dilema prilikom okdrzavanja auta![]()
To što si ti uradila ,rade samo diletanti...![]()
- ljubav_aha
#31 Re: mazenje i pazenje autica
nije mi jasno kako si oprala motor?emko1234 wrote:Ako treba da ti nabrojim zašto je to tako...moRe...
mozes li staviti sliku masine,i po mogucnosti njeno puno ime i prezime
P.S. ja nemam apsolutno nijedan sprej za cisecenje auta
-
emko1234
#32 Re: mazenje i pazenje autica
ljubav_aha* ime je audi a4 2.0tdi
nemam slike motora al evo ti link da vidis na sta mislim http://www.theautochannel.com/news/2008 ... 2.1-lg.jpg
- citroen
#33 Re: mazenje i pazenje autica
pa dobro,mozes oprati ove vjerenicke prstenove i oznaku TDI....emko1234 wrote:ljubav_aha* ime je audi a4 2.0tdinemam slike motora al evo ti link da vidis na sta mislim http://www.theautochannel.com/news/2008 ... 2.1-lg.jpg
- Gile Šampion
#34 Re: mazenje i pazenje autica
-Motor što češće pereš,prije će dijelovi koji su podložni hrđanju da koroziraju i samim time vremenom će da postanu mnogo ružniji nego što jesu,a prilikom eventualnog skidanja nekog dijela imat ćeš problema sa zahrđalim šarafima i višom mogućnošću pucanja istih...
-Prilikom pranja motora,postoji velika vjerovatnoća da voda uđe tamo gdje ne bi trebalo i da napravi havariju ili neki defekt na vitalnim elementima tipa ECU,alternator,razvodnik paljenja itd...
-Te neke nazovimo ih zaštite ili kozmetička sredstva za gume ,samo mogu nauditi i oštetiti gumu prilikom upotrebe,odnosno kad koristite takva sredstva na nadprosječno niskim ili visokim temperaturama.Hemija je hemija...
-Kada opet želiš da prodaš vozilo,svaki iole iskusniji kupac više voli da mu ponudiš vozilo sa motorom kakav dosita jeste,nego da ga opereš pa da dotični kupac misli kako negdje curi ulje ili neka tekućina,a pranjem motora želiš da ukloniš tragove propuštanja nekog od dihtunga na motoru...
Čak i da sve ovo zanemarimo,nakon pranja motora,trebalo bi sačekati neko izvjesno vrijeme dok se motor osuši,a zatim kompletan motor koji je opran voskirati,i na neki način zaštititi od zaprljanja i drugih elementarnih utjecaja pod uslovom da motor nema zaštitnu donju plastiku...
Itd,itd...
-Prilikom pranja motora,postoji velika vjerovatnoća da voda uđe tamo gdje ne bi trebalo i da napravi havariju ili neki defekt na vitalnim elementima tipa ECU,alternator,razvodnik paljenja itd...
-Te neke nazovimo ih zaštite ili kozmetička sredstva za gume ,samo mogu nauditi i oštetiti gumu prilikom upotrebe,odnosno kad koristite takva sredstva na nadprosječno niskim ili visokim temperaturama.Hemija je hemija...
-Kada opet želiš da prodaš vozilo,svaki iole iskusniji kupac više voli da mu ponudiš vozilo sa motorom kakav dosita jeste,nego da ga opereš pa da dotični kupac misli kako negdje curi ulje ili neka tekućina,a pranjem motora želiš da ukloniš tragove propuštanja nekog od dihtunga na motoru...
Čak i da sve ovo zanemarimo,nakon pranja motora,trebalo bi sačekati neko izvjesno vrijeme dok se motor osuši,a zatim kompletan motor koji je opran voskirati,i na neki način zaštititi od zaprljanja i drugih elementarnih utjecaja pod uslovom da motor nema zaštitnu donju plastiku...
Itd,itd...
-
gigant!
#35 Re: mazenje i pazenje autica
ja svoju limuzinu derem ko musa jarca
-
gumifufna
#36 Re: mazenje i pazenje autica
Pranje motora nije nista stetno.Kod novojoh auta ( mislim na auta stara 10 .g) svaki elektricni prikljucak ima gumeni dihtung.Prije je bilo problema da voda udje u razvodnik paljenja pa ima problema sa radom motora i gasenjem u voznji (toga se mogu sjetiti vozaci yuga kod jake kise
)Dok danas je malo auta sa tim razvodnikom paljenja.Kod jakih kisa voda ulazi pod haubu motora(kad prodjete kroz baru pa vidite kako voda prska na stranu tako isto prska i pod auto a ni jedano auto odozdo nije hermeticki zatvoreno)
A sto se tice ciscenja tapicirunga najbolja je pjena za brijanje
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#37 Re: mazenje i pazenje autica
Mislio sam na tehnologiju nanosenja i kvalitet laka iz 2000tih i onih iz 80tih, a da ne govorimo za garazu, cesto pranje, tj. vaksirati/polirati bukvalno nemas potrebe lakove iz 2000tih. Mada opet mozes ako hoces. Inace, kvalitetan lak je kad kisa pada pa voda se hvata u kapljice, losiji i oni stariji su kad kisa pada i samo se razlije, tj. izgleda da je lak upio vodu!ljubav_aha wrote:nema potrebecorolla02 wrote:To sam u Bosni radio, ovdje nema potrebe!ljubav_aha wrote:corolla,hvala![]()
![]()
-
emko1234
#38 Re: mazenje i pazenje autica
hahahahahaha,redovno se to glanca..ne sekiraj secitroen wrote:pa dobro,mozes oprati ove vjerenicke prstenove i oznaku TDI....emko1234 wrote:ljubav_aha* ime je audi a4 2.0tdinemam slike motora al evo ti link da vidis na sta mislim http://www.theautochannel.com/news/2008 ... 2.1-lg.jpg
![]()
![]()
- ljubav_aha
#39 Re: mazenje i pazenje autica
citroen wrote:pa dobro,mozes oprati ove vjerenicke prstenove i oznaku TDI....emko1234 wrote:ljubav_aha* ime je audi a4 2.0tdinemam slike motora al evo ti link da vidis na sta mislim http://www.theautochannel.com/news/2008 ... 2.1-lg.jpg
![]()
![]()
na fotki je stavrno pod oklopom,hvala
- ljubav_aha
#40 Re: mazenje i pazenje autica
aaa , u pravu si,to sam primjetilacorolla02 wrote: Mislio sam na tehnologiju nanosenja i kvalitet laka iz 2000tih i onih iz 80tih, a da ne govorimo za garazu, cesto pranje, tj. vaksirati/polirati bukvalno nemas potrebe lakove iz 2000tih. Mada opet mozes ako hoces. Inace, kvalitetan lak je kad kisa pada pa voda se hvata u kapljice, losiji i oni stariji su kad kisa pada i samo se razlije, tj. izgleda da je lak upio vodu!:D
- ljubav_aha
#41 Re: mazenje i pazenje autica
motor sam prvi put oprala,a ne pada mi napamet ponovo ga oprati,bar za 3 godine,kad vec nisam ni prve tri godine oprala masinu na istom autuGile Šampion wrote:-Te neke nazovimo ih zaštite ili kozmetička sredstva za gume ,samo mogu nauditi i oštetiti gumu prilikom upotrebe,odnosno kad koristite takva sredstva na nadprosječno niskim ili visokim temperaturama.Hemija je hemija...
fazon i jeste,sto se upravo ti sprejevi preoprucuju da se gume spricaju tokom ljeta
- ljubav_aha
#42 Re: mazenje i pazenje autica
pise na uputstvu za upotrebu:pokriti instalaciju tokom prsakanja sprejagumifufna wrote:Pranje motora nije nista stetno.Kod novojoh auta ( mislim na auta stara 10 .g) svaki elektricni prikljucak ima gumeni dihtung.Prije je bilo problema da voda udje u razvodnik paljenja pa ima problema sa radom motora i gasenjem u voznji (toga se mogu sjetiti vozaci yuga kod jake kise)Dok danas je malo auta sa tim razvodnikom paljenja.Kod jakih kisa voda ulazi pod haubu motora(kad prodjete kroz baru pa vidite kako voda prska na stranu tako isto prska i pod auto a ni jedano auto odozdo nije hermeticki zatvoreno)
pjena za brijanje vaseg lica je uvijek dobro-dosla kad nestane pjena za brijanje nogu
-
wileyX
#43 Re: mazenje i pazenje autica
Ljubav_aha vidim razumijes se u auta:D Sto se tice pranja motora ne vidim sta bi bilo lose,isto i za felge.
Nego ovo me interesuje sto stitis gume:D gume su ionako potrosna roba ,tako da vozala ili ne auto guma ima svoj vijek trajanja tj,strada sama od sebe.Pretpostavljam vjerovatno si sama zaradila to auto pa ga i cuvas ko i svako al nema potrebe tolika zastita od sunca:D
E sad neznam gdje zivis u US pa je sunce tako jako koji autic vozis:D
Nego ovo me interesuje sto stitis gume:D gume su ionako potrosna roba ,tako da vozala ili ne auto guma ima svoj vijek trajanja tj,strada sama od sebe.Pretpostavljam vjerovatno si sama zaradila to auto pa ga i cuvas ko i svako al nema potrebe tolika zastita od sunca:D
E sad neznam gdje zivis u US pa je sunce tako jako koji autic vozis:D
- Gile Šampion
#44 Re: mazenje i pazenje autica
@ljubav_aha pa eto ako budeš nekad raspoložena mogao bih ti ja dati i moje auto da ISAFUNJAŠ dobro
Može ako želiš još i danas....sutra Bajram pa red je da se auto opere
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#45 Re: mazenje i pazenje autica
A niko još ne pomenu likove koji su prali pretopao motor pa ih pranje došlo "glave" a neke i bloka...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#46 Re: mazenje i pazenje autica
Gile Šampion wrote:@ljubav_aha pa eto ako budeš nekad raspoložena mogao bih ti ja dati i moje auto da ISAFUNJAŠ dobro![]()

- mrtva kokoš
#47 Re: mazenje i pazenje autica
pokupit ce vam se auto od tolikog pranja pa sta onda .. 
- sinus
#48 Re: mazenje i pazenje autica
Pa ta se plastika/guma muže skinuti...I kod mene je sve poklopljeno samo mogu tekučinu dosipati, ali se može sve to poskidati...emko1234 wrote:ljubav_aha* ime je audi a4 2.0tdinemam slike motora al evo ti link da vidis na sta mislim http://www.theautochannel.com/news/2008 ... 2.1-lg.jpg
- Skyfox
#49 Re: mazenje i pazenje autica
ista stvar samo sto ga ja nisam mogao upaliit ni da izadem iz praonice. Tek uzeo prvo auto prije nekih 9-10g pa reko da ga malo pocistimcitroen wrote:Ja sam jednom oprao motor (Alfa romeo 145 1.4 TS)i odmah belaj,Auto se ugasi na semaforu,u voznji. Motor nije bio prljav od ulja,al eto, ja odlucio i to da malo usminkam i zajeb.. se,visoki pritisak cuda radi.Na srvis kod Hote i rece mi da sam malo oko ECU prskao,pojma nemam i gdje se nalazi .50 KM za opravku(u stvari samo ga prikopcao na compajler i ponistio gresku.zato nikad vise necu prati motor.
-
mirzasila
#50 Re: mazenje i pazenje autica
sto se tice motora... samo ga dobro ispuhati (pozeljno sa kompresorom) tako da se odstrani sva prasina a onda ga naspricati dobrim starim wd 40