Najbolja banka???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

swirl

#26 Re: Stambeni kredit-koja je najbolja banka?

Post by swirl »

Ja ti savjetujem da pogledas i Fima banku. Mislim da imaju poprilicno dobre uslove za stambene kredite. Sretno.
senadur

#27 Re: Stambeni kredit-koja je najbolja banka?

Post by senadur »

prijatelju, moja ti je preporuka da sad ne čačkaš oko banaka, ali bi prije svega trebao provjeriti prvo sa poštanskom bankom i union, a mozda i sa privrednom bankom, ali prije svega pokusaj sa poštanskom, moj ti je savjet. Imas na netu, ali najbolje je da ih prozves telefonom. i razgovaras.

sretno,
kriticarka_nikova

#28 Re: Stambeni kredit-koja je najbolja banka?

Post by kriticarka_nikova »

swirl wrote:Ja ti savjetujem da pogledas i Fima banku. Mislim da imaju poprilicno dobre uslove za stambene kredite. Sretno.
nikad cula za ovu banku, da slucajno ne radis u njoj?
dia81

#29 Re: Stambeni kredit-koja je najbolja banka?

Post by dia81 »

to ti je bivsa varazdinska, imas je u titovoj blizu metropolisa
kriticarka_nikova

#30 Najbolja banka???

Imam dva pitanja:

Kad imas posao na neodredjeno, koja je najbolja banka (pri rom mislim koja daje najvise love u minusu) da dizes platu preko nje? Osim one glavne elektronske kartice, i BAM kartice, nude se jos neke, ...cini mi se neke kreditne....
Ko ce mi fino objasniti koja je banka najbolja u svemu tome i
a) koliko mogu dic love sa BAM kartice, da odem u minus( i rok vracanja?)
b) koliko mogu otic u minus sa one glavne elektronske kartice? (rok vracanja?)
c) kolko jos mogu napravit minusa? (i rok vracanja?)

znam komplikovana pitanja postavih....pa ko je shvatio neka odgovori :D

Drugo pitanje:

Najbolja banka za stambeni kredit?
(ovo sam vec jednom pitala na ovom forumu, ali bijase davno, mozda je u medjuvremenu doslo do nekih izmjena...)
Rimad

#31 Re: Najbolja banka???

Post by Rimad »

Intesa Sanpaolo izgleda da ima najmanju kamatu.
Poslije nje dolazi ABS, mada u ABSu, ako dižeš manji stambeni kredit, možeš proći bez hipoteke, što nije slučaj sa ostalim bankama.
Naravno, sada sve banke traže sigurne poslove i žirante.
kriticarka_nikova

#32 Re: Najbolja banka???

Nije problem za 1 ziranta ako se odlucim, recimo dogovorimo se da podignemo stambeni kredit i da to bude obostrano...ja tebi, ti meni....
ima li neko siguran posao da hoce da mi bude zirant i ja cu njemu? :)))

Znaci intesa san paolo najbolja....mislila sam da je unicredit zagrebacka banka....
Rimad

#33 Re: Najbolja banka???

Post by Rimad »

Supruga i ja smo prije 2-3 mjeseca obišli sve veće banke - nismo išli u FIMU, BOR banku, nekako su mi sumnjive. Detaljno smo pročešljali uslove plaćanja, na koji način možemo sniziti kamatu i slično. Zaključak je postavljen u prethodnom postu.

Što se tiče unicredit banke, ona nam je bila na trećem mjestu.

Još nešto, čuo sam da su se neki ljudi "cjenkali" oko kamate :-D . Ovo pogotovo možeš uraditi, ako imaš stabilni državni posao sa sigurnim žirantima. To nam je čak i službenica u ABS banci sugerisala. Kad smo neki dan ponovo išli u ABS banku u startu nam je odbila 1% kamate, jer oboje djelujemo kao sigurni klijenti.

Još jedan savjet. Ne pitaj za kamatu, jer postoji nešto što se zove NKS i EKS. Postavi konkretnu cifru i period otplate i vidi kolika je mjesećna rata. Tako ćeš najbolje steći sliku o povoljnosti banke. Naravno, informiši se i o administrativnim troškovima.

Krediti bez hipoteke se brže izdaju i nemaš troškove hipoteke.

Vrlo je bitno sa kakvim službenikom razgovaraš, jer oni imaju pravo pregovaranja i oni stvaraju utisak o klijentu i vrše preporuke komisiji za dodjelu kredita. Izbjegavaj mlade i neiskusne službenike. Od njih nećeš ništa korisno dobiti, mada je u unicredit banci bio neki mladi službenik. Tako profeionalno odrađuje svoj posao, da mi je čisto bilo žao što nećemo kod njega uzeti kredit.

Eto, nadam se da sam pomogao.

Inače, ne radim ni u jednoj banci i ne pokušavam ovdje nikoga reklamirati. :-)
kriticarka_nikova

#34 Re: Najbolja banka???

Ne rece koje su ti dvije banke na prvom mjestu? ABS? Jel ona na prvom ili drugom mjestu? Znaci dali bi mi stambeni kredit bez hipoteke? ili bi hipoteka bila stan koji kupujem?
kriticarka_nikova

#35 Re: Najbolja banka???

Rimad wrote:Intesa Sanpaolo izgleda da ima najmanju kamatu.
Poslije nje dolazi ABS, mada u ABSu, ako dižeš manji stambeni kredit, možeš proći bez hipoteke, što nije slučaj sa ostalim bankama.
a sta znaci manji stambeni kredit? ispod 100.000 KM?
Rimad

#36 Re: Najbolja banka???

Post by Rimad »

kriticarka_nikova wrote:
Znači do 30 000 KM. Mada, možeš se dobiti po 2x30000=60 000KM bez hipoteke, ako supruga i muž su povoljni klijenti.
Rimad

#37 Re: Najbolja banka???

Post by Rimad »

kriticarka_nikova wrote:Ne rece koje su ti dvije banke na prvom mjestu? ABS? Jel ona na prvom ili drugom mjestu? Znaci dali bi mi stambeni kredit bez hipoteke? ili bi hipoteka bila stan koji kupujem?
ABS na prvom, zbog hipoteke, mada Intesa ima nešto nižu kamatu.
kriticarka_nikova

#38 Re: Najbolja banka???

ako nemas supruga onda imas samo 30 000 KM, a za tolike novce u Sa mozes kupiti malo savremeniji kokosinjac :(
jazzer

#39 Re: Najbolja banka???

Post by jazzer »

Rimad wrote:
kriticarka_nikova wrote:
Znači do 30 000 KM. Mada, možeš se dobiti po 2x30000=60 000KM bez hipoteke, ako supruga i muž su povoljni klijenti.
Na koliko godina?? Koliko iznosi rata? Hajde malo zivlje, nemoj da sve izvlacimo iz tebe :) .
kriticarka_nikova

#40 Re: Najbolja banka???

recimo 60.000 na 30 godina (iliti maksimalno godina)....e sad znam da je rata ogromna i da dajem mnogo na kamatu....no, sta da se radi....
Rimad

#41 Re: Najbolja banka???

Post by Rimad »

kriticarka_nikova wrote:ako nemas supruga onda imas samo 30 000 KM, a za tolike novce u Sa mozes kupiti malo savremeniji kokosinjac :(
Tako je :cry:
Mada će, supruzi i meni ovo biti dovoljno, jer smo VRLO štedljivi, pa imamo i nešto ušteđevine, iako nam plate iznose prosjek u Kantonu Sarajevo.
respo

#42 Re: Najbolja banka???

Post by respo »

pa lakse naci sponzora :D

kriticarka nikova ........(<---upisati zeljenog sponzora) :D
Rimad

#43 Re: Najbolja banka???

Post by Rimad »

jazzer wrote:
Znači do 30 000 KM. Mada, možeš se dobiti po 2x30000=60 000KM bez hipoteke, ako supruga i muž su povoljni klijenti.[/quote]

Na koliko godina?? Koliko iznosi rata? Hajde malo zivlje, nemoj da sve izvlacimo iz tebe :) .[/quote]

Ne bih tačno o ciframa, jer još nismo ni digli kredit, a kad ćemo ne zna se - kad, ako Bog da, nađemo stan :roll:.
Ukucaj na google ABS banka i na njihovoj stranici imaš informacije. Sad se zove Sparkasse.
respo

#44 Re: Najbolja banka???

Post by respo »

meni je kolegica iz firme (nije mala firma a ni kolegica nije mlada mislim da zna svoj posao radi to vec 25 godina najmanje) koja inace radi u racunovodstvu i to oko kredita fazona rekla da je hypo najpovoljniji bas za stambeni kredit
sada jeli zna ili ne zna ne znam
jeli iskrena ili nije isto ne znam
to nek neko objasni ko zna malo vise

sto se tice obicnih tih kartica
ona debitna obicna dobije se limit u visini plate uglavnom i mozes biti stalno u minusu bez naknade

ostale vise MC itd su cini mi se do 6 mjeseci otplate (isto nisam siguran pa nek objasni neko strucniji)
Rimad

#45 Re: Najbolja banka???

Post by Rimad »

respo wrote:meni je kolegica iz firme (nije mala firma a ni kolegica nije mlada mislim da zna svoj posao radi to vec 25 godina najmanje) koja inace radi u racunovodstvu i to oko kredita fazona rekla da je hypo najpovoljniji bas za stambeni kredit
sada jeli zna ili ne zna ne znam
jeli iskrena ili nije isto ne znam
to nek neko objasni ko zna malo vise

sto se tice obicnih tih kartica
ona debitna obicna dobije se limit u visini plate uglavnom i mozes biti stalno u minusu bez naknade

ostale vise MC itd su cini mi se do 6 mjeseci otplate (isto nisam siguran pa nek objasni neko strucniji)
Kad sam ja obilazio banke, prije 2-3 mjeseca, Hypo je bila jedna od najnepovoljnijih. Da li se šta drastično promijenilo u međuvremenu, ne znam.

Inače, što se tiče ulaska u minuse i ne pomišljam na to. To je samo kratkoročno rješenje, a dugoročni problem.
kriticarka_nikova

#46 Re: Najbolja banka???

joj @respo pa sto se javljas kad nista ne znas ccccc
respo

#47 Re: Najbolja banka???

Post by respo »

@rimad
to kad mi je ona govorila je prije par godina tako da se izgleda promijenila na gore

@kk
pa rekoh ti sta mi je ona rekla sada jeli tacno ili nije provjeri

za debitnu karticu je tacno mozes ici u minus koliko ti oni dozvole i u minusu provesti vjecno
ostale kreditne kartice vracas po kamatama koje su oko 5%
spokojan

#48 Re: Najbolja banka???

Post by spokojan »

najkvalitetnije banke koje posluju u bih su intesa sanpaolo i unicredit

Iza toga su raiffeisen, volksbank i sparkasse

A tek onda hypo i nlb
kenzo

#49 Re: Najbolja banka???

Post by kenzo »

je li istina da hrvati kontrolisu dobar dio finansijskog sistema u bih...kazu u Havazu da su vecina banki pod njihovom kontrolom...kao i osiguravajicih drustava..ali mi sve to smrdi na fahru i njegovo ispiranje mozga...

ispade hrvati kupili licencu od hypo banke :D
swirl

#50 Re: Stambeni kredit-koja je najbolja banka?

Post by swirl »

kriticarka_nikova wrote:
swirl wrote:Ja ti savjetujem da pogledas i Fima banku. Mislim da imaju poprilicno dobre uslove za stambene kredite. Sretno.
nikad cula za ovu banku, da slucajno ne radis u njoj?
Ne radim, hvala Bogu, ni za jednu banku.
Post Reply