Možete ima veliku kuću, lijep stan sa svim čudima tehnike, ali ako taj prostor nije DOM onda je to nekretnina.
KUĆA ILI STAN
Moderator: anex
- munevera44
#26 Re: KUĆA ILI STAN
Kuća ili stan???
Možete ima veliku kuću, lijep stan sa svim čudima tehnike, ali ako taj prostor nije DOM onda je to nekretnina.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#27 Re: KUĆA ILI STAN
Nije ni Bistrik a ni Vratnik, i ne dolazim zicarom.mirzasila wrote:
Pa vidi ja sam rekao vecina "obicnih smrtnika" uvijek ima izuzetaka, ali ako pogledas malo cijene tih kuca koje imaju iole dobar prilaz i okucnicu one su astronomske a pri tome ne pikam "kuca na vratniku ili bistriku 5 min od carsije" a do koje dolazis zicarom hehehehe
Mahala je, pravo je tiho i mirno, svaka kuca vala ima manje vise odlicne prilaze, bastu, garazu, ali u pravu si...cijene jesu astronomske.
Zadnjih godina kuce koje su izgradjene u ovom mom dijelu su od strane imucnih ljudi sa "imenima".
Btw jedina prednost stana nad kucom za mene je sto se u kuci ima punooo vise cistiti nego u stanu, narocito ako je kuca na sprat kao kod mene.
U stanu je nekako sve preglednije, a u kuci imas tonu coskova i svega toga...riknes dok odradis generalku.
- Altsa
#28 Re: KUĆA ILI STAN
slazem se. covjek ima vikendicu pa non-stop nesto na njoj radi i tako sve do smrti.uvijek nesto ima za popraviti ili doraditi.dvije lijeve wrote:Stan u svakom slucaju.
Mnogo manje obaveza oko odrzavanja, i mnogo je jeftinije.
- alica.k
#29 Re: KUĆA ILI STAN
uf, a ti bi ispod drveta. to ce te skuplje kostati.Bond_JaneBond wrote:hebem mu misha, 65 hiljada KM...Nema sanse da mi ikad odobre toliki kredit, a dok toliko ustekam ili barem pola, nece mi trebati kuca vec samo 1x2m negdje ispod drveta u travi.
-
Richard Peti
-
be highirly
#31 Re: KUĆA ILI STAN
vikendica i sluzi za takve stvari, ono laganini ubijanje vremena a nista nije od glavu....dok sa kucom to prerasta u rupu bez dna....kada je covjek u nekim momackim godinama mislim da mu stan vise odgovara da ne bi bezze vrijeme trosio na radove na kuci , poslije ti radovi dobro dodju da se pobjegne od zeninog droncanjaAltsa wrote:slazem se. covjek ima vikendicu pa non-stop nesto na njoj radi i tako sve do smrti.uvijek nesto ima za popraviti ili doraditi.dvije lijeve wrote:Stan u svakom slucaju.
Mnogo manje obaveza oko odrzavanja, i mnogo je jeftinije.
- Daphna
#32 Re: KUĆA ILI STAN
18 godina živjela u kući... Već 8 u stanu! Moji roditelji u svom životu napravili 2 kuće. Onu prvu silom prilika morali rušiti pa sa dvoje djece na grbači sve iz početka!
Obzirom da sam na svojoj koži iskusila život u oba prostora... Za mene definitivno kuća! Imaš svoj rahatluk, boli te briga šta radi komšija u svom dvorištu, nemaš "građanki" i "gospođa" da ti istresaju mrve po vešu, da ti sa njihovog veša kapa voda po tvom neto osušenom, ne moraš veš koji sušiš pokrivati kojekakvim kesama, najlonima itd
Ne moraš se nervirati kada dijete u stanu iznad tebe šuta loptu i trči kao po fudbalskom terenu a tebi čaše u kuhinji zvackaju!
Neka je za kuću potrebno nabavljati ogrev, svakako se po zgradama 50% njih grije mojim parama... Platiš vode koliko potrošiš, a ne da ja plaćam i za ono dvoje u stanu iznad koji nisu prijavljeni... Okačim ja ono 2X sedmično čišćenje haustora kada iz podruma smrdi kao da je grblje kućnih ljubimaca...
Kuća! Mir! Rahatluk! Jeste, ima i tamo svakakvih komšija ali definitivno nije kao u zgradama! Roštiljčić, bašta... Pa ubereš svjež paradajz koji miriše kao paradajz... Koji ima ukus paradajza a ne plastike. Kakav god da je stan, gdje god da je... Meni je sterilan, ko kutije...
Obzirom da sam na svojoj koži iskusila život u oba prostora... Za mene definitivno kuća! Imaš svoj rahatluk, boli te briga šta radi komšija u svom dvorištu, nemaš "građanki" i "gospođa" da ti istresaju mrve po vešu, da ti sa njihovog veša kapa voda po tvom neto osušenom, ne moraš veš koji sušiš pokrivati kojekakvim kesama, najlonima itd
Neka je za kuću potrebno nabavljati ogrev, svakako se po zgradama 50% njih grije mojim parama... Platiš vode koliko potrošiš, a ne da ja plaćam i za ono dvoje u stanu iznad koji nisu prijavljeni... Okačim ja ono 2X sedmično čišćenje haustora kada iz podruma smrdi kao da je grblje kućnih ljubimaca...
Kuća! Mir! Rahatluk! Jeste, ima i tamo svakakvih komšija ali definitivno nije kao u zgradama! Roštiljčić, bašta... Pa ubereš svjež paradajz koji miriše kao paradajz... Koji ima ukus paradajza a ne plastike. Kakav god da je stan, gdje god da je... Meni je sterilan, ko kutije...
- metar_drva
#33 Re: KUĆA ILI STAN
stan, po mogucnosti penthouse 
nesto kao torte i to u bbi centru bi bilo idealno (kad vec fantaziram, jebiga)
nesto kao torte i to u bbi centru bi bilo idealno (kad vec fantaziram, jebiga)
- Sunrise00
#34 Re: KUĆA ILI STAN
Vala, ne bih dala ovu kucu ni za sta
2 balkona, 2 terase, basta, ljepota
10 minuta od tramvaja 
-
Bellica
#35 Re: KUĆA ILI STAN
Zivjela sam i u kuci, a trenutno zivim u stanu i mogu samo reci da i jedno i drugo imaju svoje prednosti i nedostatke. Ja bih se uvijek opredijelila za stan, nekako je sigurnije, zakljucas i odes, ne moras nista brinuti, komsije su super(uglavnom), ne gledaju iza zavjesa kad nam neko dodje. Ali isto tako, voljela bih i kucu, recimo radi psa, pa radi baste, cvijeca i parkinga(vlastitog, a ne ovog na kojem je uvijek guzva), a ko ima djecu onda je kuca bolji izbor, ali ako bas moram izabrati izmedju ovo dvoje, onda definitivno stan jer je topliji, kad padne snijeg ne moram ga sama cistiti ima ko i to da obavi, a u privatnim kucama nema ko, a kucama uvijek nesto treba, uvijek nesto treba doradjivati, sredjivati, nije da mi je tesko, ali ipak je ljepse gledati kako radnici ciste prostor ispred zgrade, a ja s komsijama sadim ruze.RosaSpinosa wrote:Kuća ili stan???
Kada biste mogli birati što biste izabrali kao mjesto za življenje? Zašto?
Znam da bi većina odabrala oboje, ali je pitanje alternativno, ili/ili!
-
zelenashica
#36 Re: KUĆA ILI STAN
Meni vala nije bitno da li sa mu kući ili stanu,bitno mi je samo s kim dijelim taj "prostor"...
-
Bellica
#37 Re: KUĆA ILI STAN
zelenashica wrote:Meni vala nije bitno da li sa mu kući ili stanu,bitno mi je samo s kim dijelim taj "prostor"...
Svaka cast!!!!
- bach
#38 Re: KUĆA ILI STAN
Ne bih se baš složio da se Toplanama plaća sitnica, pogotovo jer se mora plaćati i ljeti kada se u augustu ni u hladu ne može opstati. Ja kao stanovnik privatne kuće, sa dobrom izolacijom, takođe mofu u zimskom mjesecom hodati u majici. Razlika je u tome što ja posjedujem vlastiti sistem centralnog grijanja, trošim kad hoću u koliko hoću, kad nisam mjesec dana kući potrošim nula konvertilbilnih feninga na grijanje, aToplane naplate i to i to uslugu upitnog kvaliteta.=rika"]Kao vlasnik kuce i stana da i ja kazhem koju...
Odrastao sam u kuci,za vrijeme studiranja/rada vani sam zhivio u stanovima,u sarajevu jedno vrijeme zhivio u stanu pa onda kupio devastiranu kucu koju sam sam obnovio...
Nedostaci
-Grijanje
Fine toplane sarajevo,placas im onu neku sicu za grijanje a fino zimi hodas bos i u majici po stanu...
Kucevlasnici tu pricu mogu zaboraviti,tu se svaki stepen iznad 20° u matematicki vrlo nezgodnom smislu odrazhava na racunu za plin,ili jos gore za struju,
Pa kad jos jos to fino pomonozhite sa nekih 5-6 mjeseci sezone grijanja u sarajevu,nabere se tu sedmica dana Sharm-El-Sheikha
-Ulaganje
Bez obzira koliko imate ustedjevine i koliki vam je mjesecni "cash flow" kuca iziskuje stalno ulaganje i stalni rad...
Ukoliko kucu pravite "from the scratch" racunajte na cijenu od oko 1300-1500KM /m2,ne samo da je materijal skup,nego i majstor zidar mjesecno zaradjuje kao hirurug u V.Bolnici,a keramicar skoro kao i jedan od clanova kolektivnog nam predjednistva..
doduse kad keramicar nesto uradi,barem se to vidi...
Ali bez obzira koliko se ulozhi,te pare nisu otisle u nepovrat,ovako bi svakako otisle na gluposti,mozhda bi se cak spustao i Boxterom sa Budakovica)
TRebalo bi konačno razjasniti i predrasudu da su kuću mora ulagati a u stan ne mora. Mora se ulagati u stan i u zgradu, a za to plaćate naknadu svom upravitelju, koji naravno ništa nikada ne popravi. Zbog takve politike grad i jeste oronuo,pogledajte samo fasade, prljave, izlizane, potrošene, u haustorima kao da su po dvije od 120 mm udarile neki dan, prljav haustor, zadnju put okrečen kada je Franc Ferdinand dolazio u Sarajevo.
Kuća, definitivno.
Last edited by bach on 04/09/2009 22:14, edited 1 time in total.
-
Bellica
#39 Re: KUĆA ILI STAN
Cijenim Vase misljenje, ali moram Vas ispraviti, nisu sve zgrade prljave i zapustene, nisu svi upravitelji neaktivni, a o krecenju da ne govorim, obavlja se bar jednom u 2 godine. Ako ne vjerujete dodjite u moj ulaz pa se uvjerite, a sigurna sam i da nije jedini dobar ulaz u Sarajevu.bach wrote:Ne bih se baš složio da se Toplanam plaća sitnica, pogotovo jer se mora plaćati i ljeti kada se u augustu ni u hladu ne može opstati. ja kao stanovnik privatne kuće, sa dobrom izolacijom, takođe mofu u zeimskom mjesecom hosati u majici. razlika je u tome što ja posjedujem vlastiti sistem centralnoh grijanja, trošim kad hoću u koliko hoću, kad nisam mjesec dana kući potrošim nula konvertilbilnih feninga na grijanje, aTooplane naplate i to i to uslugu upitnog kvaliteta.=rika"]Kao vlasnik kuce i stana da i ja kazhem koju...
Odrastao sam u kuci,za vrijeme studiranja/rada vani sam zhivio u stanovima,u sarajevu jedno vrijeme zhivio u stanu pa onda kupio devastiranu kucu koju sam sam obnovio...
Nedostaci
-Grijanje
Fine toplane sarajevo,placas im onu neku sicu za grijanje a fino zimi hodas bos i u majici po stanu...
Kucevlasnici tu pricu mogu zaboraviti,tu se svaki stepen iznad 20° u matematicki vrlo nezgodnom smislu odrazhava na racunu za plin,ili jos gore za struju,
Pa kad jos jos to fino pomonozhite sa nekih 5-6 mjeseci sezone grijanja u sarajevu,nabere se tu sedmica dana Sharm-El-Sheikha
-Ulaganje
Bez obzira koliko imate ustedjevine i koliki vam je mjesecni "cash flow" kuca iziskuje stalno ulaganje i stalni rad...
Ukoliko kucu pravite "from the scratch" racunajte na cijenu od oko 1300-1500KM /m2,ne samo da je materijal skup,nego i majstor zidar mjesecno zaradjuje kao hirurug u V.Bolnici,a keramicar skoro kao i jedan od clanova kolektivnog nam predjednistva..
doduse kad keramicar nesto uradi,barem se to vidi...
Ali bez obzira koliko se ulozhi,te pare nisu otisle u nepovrat,ovako bi svakako otisle na gluposti,mozhda bi se cak spustao i Boxterom sa Budakovica)
TRebalo bi konačno razjasniti i predrasudu da su kuću mora ulagati a u stan ne mora. Mora se ulagati u stan i u zgradu, a za to plaćate naknadu svom upravitelju, kojinaravno ništa nikada ne popravi. Zbog takve politike grad i jeste oronuo,pogledajte samo fasde, prljave, izlizane, potrošene, u haustorima kao da su po 2 od 120 mm udarile neki dan, prljav haustor, zadnju put okrečen kada je Franc Ferdinand dolazio u Sarajevo.
Kuća, definitivno.
- sistem
#40 Re: KUĆA ILI STAN
Bellica wrote:Cijenim Vase misljenje, ali moram Vas ispraviti, nisu sve zgrade prljave i zapustene, nisu svi upravitelji neaktivni, a o krecenju da ne govorim, obavlja se bar jednom u 2 godine. Ako ne vjerujete dodjite u moj ulaz pa se uvjerite, a sigurna sam i da nije jedini dobar ulaz u Sarajevu.
- Maraschino
#41 Re: KUĆA ILI STAN
Bond_JaneBond wrote:hebem mu misha, 65 hiljada KM...Nema sanse da mi ikad odobre toliki kredit, a dok toliko ustekam ili barem pola, nece mi trebati kuca vec samo 1x2m negdje ispod drveta u travi.Maraschino wrote:Bond_JaneBond wrote:Sve do ove godine je bilo "stan je zakon", "pola ih umre a kucu ne dovrsi ili barem koju sobu u njoj"...
Prije mjesec dana bila sam pozvana na housewarming party i zaljubila sam se u kuću..
Nazalost, 65.000.00KM samo za izgradnju onakve kuce nemam, kredit toliki nikad dobiti necu.
ne razumijem o kojoj ti cifri govoris...![]()
ako se radi o milionima...sidji malo sa nebesa i prosetaj zemaljskim vrtovima...
sorry,
mislio sam da lebdis a ti jedna skromna dusa...ne kloni duhom, imaj cilj u zivotu i sve se moze ostvariti...sorry jos jednom
neko spomenu komsiluk oko kuce
zdravo za zdravo, kafa za kafu a ako ne moze nista od toga...boze moj
- semmy
#42 Re: KUĆA ILI STAN
haustorce do unazad god i po sam za kucu...
jest da je kuca rupa bez dna ali imas svoj rahatluk i ne zanima te toliko komsiluk jer kad se zatvoris u svoju bascu briga te sta se vani desava...i da kuca nam nije u gradu ali se nebi mijenjala za grad nikada jer smo sad u takvom miru da nas bude i uspavljuju pticice na grani
prva prirodna idila i odmor od ljudi koji nam je jako potreban 
jest da je kuca rupa bez dna ali imas svoj rahatluk i ne zanima te toliko komsiluk jer kad se zatvoris u svoju bascu briga te sta se vani desava...i da kuca nam nije u gradu ali se nebi mijenjala za grad nikada jer smo sad u takvom miru da nas bude i uspavljuju pticice na grani
- Haris.ba
#43 Re: KUĆA ILI STAN
Keh, keh. Sad ti se vrzma moj stan po glavi, zar ne?ladyblue18 wrote:U stanu je nekako sve preglednije, a u kuci imas tonu coskova i svega toga...riknes dok odradis generalku.
Nego, pita l' svoje? Vidi se lijepo si odgojena, kad ti je njihov stav bitan - patrijarhalno.
Nego: Ima se posla i oko stana. Ako se nece da bude se uhljup. I to ne samo unutar stana, nego i po zajednickim prostorijama. Nije ovo da se prodam.
Ne znam. Imam zasada srece. Pa nisam upao u neki peksinluk veliki od haustora. A i komsije nisu puno "otisle". Iako npr. smeta kad cujes komsiju kako kaslje dva sprata ispod tebe u 4 ujutro. O drugim zvukovima necu.
A sto se tice potrosnje energenata. Pa imas digitalne vodomjere i plinske setove. Doce i oni kalometri(jesam dobro napisao?) za toplane(pa ce se moci izgasiti grijanje kad te nema).Mislim da je sto se tice energenata najvise pravi razlika kod grijanja. U dvosobnom povecem stanu sa stalnom toplom vodom, maksimalnim grijanjem zimi, kuhanjem na plin godisnje potrosi se 1300 kmica. Koliko je to tona uglja, metara drva za kucu(fakat me zanima)? Mozda lozika to malo popravlja. Kuce su uglavnom vece. Pa mnogi pribjegavaju grijanju na cvrsto gorivo gdje se stvara efekat pretople jedne/dvije sobe i hladnih hodnika i hale. Pa imas kucu 200 kvadrata a zimi ko kinezi svi u jednu sobu. Sta ce mi takva kuca? Naravno, ko u kuci ima centralno na cvrsto gorivo - bolje prolazi. Ali mi hedonisti volimo klik na dugme, a ne lopatat ugalj ko da imam voz ciru u podrumu. Neki imaju garaze pored zgrade, pa se ne sikiraju za auto. A i ima sijaset licnih bubica ljudi koji ih opredjeljuje za stan. Imam poznanicu koja se nevjerovatno boji zanociti sama u kuci. Odmah ideje kako ce se neko usunjati, popeti na krov i skinuti crijep pa se spustit niz tavan i tako. Ah, ima toga...
- ladyblue18
#44 Re: KUĆA ILI STAN
Evo sve razmisljam o stanu....Haris.ba wrote:Keh, keh. Sad ti se vrzma moj stan po glavi, zar ne?ladyblue18 wrote:U stanu je nekako sve preglednije, a u kuci imas tonu coskova i svega toga...riknes dok odradis generalku.![]()
Nego, pita l' svoje? Vidi se lijepo si odgojena, kad ti je njihov stav bitan - patrijarhalno.![]()
Nisam, zaboravila.
- Daphna
#45 Re: KUĆA ILI STAN
Rado ću žrtvovati nokte ako me usvojiteAura Perez wrote:Al opet i stan je sirok pojam. Stan u neboderu nikad, ali neka zgradica od cetiri pet spratova, odlicna stvar, jos onako malo komforniji.
Ja zivim u kuci usred parka, komsija nema, brda nema, auta nema, kvadratura baste ima blizu tri cifre, u ovo doba godine izgleda kao raj na zemlji i stvarno je uzivancija, ali brate dragi, nas pet, zaprlja se sad pa sad, a 220 kvadrata dok ocistis nema ti hajra od zivota, nokte da ne spominjem, kako lady rece riknes i to par puta. i grijanje stvarno jeste problem, ponekad se cini da imaju pukotine kroz koje toplota odlazi. a cini mi se da je neko gore pitao koliko se drva moze uzeti za 1300 kmica, nekih 14 metara cijepanih, i to nije dovoljno za zimu u kuci od 200 kvadrata, ni blizu.
ja biram stan u maloj zgradi u centru ili blizu centra.
- ladyblue18
#46 Re: KUĆA ILI STAN
Hmmm moze se reci da i ja zivim u poprilicnom parku, ili je mozda bolje reci sumi.
Kuca do nas je napustena a ima ogromnu bastu punu zelenila i ono uvijek tako raste pravo visoko, pa tata jedno dva puta godisnje predje tamo, "pobije" to i onda je malo pitomije, komsinca do te baste isto ima velikuuuu bastu i sije u njoj sve i svasta, joj kad se sjetim kad je jako nakon rata imala horoze i kokoske.
Uglavnom gdje god pogledam zelenilo, ali mi je nekako najljepsi pogleda iz baste na ulicu, uvijek je nekako mirno, i volim da gledam drvece na ulici, ima ga pofino...bas odmor za oci.
Kuca do nas je napustena a ima ogromnu bastu punu zelenila i ono uvijek tako raste pravo visoko, pa tata jedno dva puta godisnje predje tamo, "pobije" to i onda je malo pitomije, komsinca do te baste isto ima velikuuuu bastu i sije u njoj sve i svasta, joj kad se sjetim kad je jako nakon rata imala horoze i kokoske.
Uglavnom gdje god pogledam zelenilo, ali mi je nekako najljepsi pogleda iz baste na ulicu, uvijek je nekako mirno, i volim da gledam drvece na ulici, ima ga pofino...bas odmor za oci.
-
pjegica
#47 Re: KUĆA ILI STAN
Nisam nikad živjela u kući, navikla sam na stan, pa kad bih opet morala birati vjerovatno bih opet izabrala stan. Imam fine komšije, nikad nije bilo nekih većih problema sa njima, čak naprotiv, često se družimo i kahvenišemo. Što neko gore reče, ovo gdje živim nije samo stan, ovo je i moj dom
A ne bih se bunila ni kad bih imala kuću... negdje na moru
A ne bih se bunila ni kad bih imala kuću... negdje na moru
-
mirzasila
#48 Re: KUĆA ILI STAN
Jel ta kuca na prodaju heheheheladyblue18 wrote:Hmmm moze se reci da i ja zivim u poprilicnom parku, ili je mozda bolje reci sumi.![]()
Kuca do nas je napustena a ima ogromnu bastu punu zelenila i ono uvijek tako raste pravo visoko, pa tata jedno dva puta godisnje predje tamo, "pobije" to i onda je malo pitomije, komsinca do te baste isto ima velikuuuu bastu i sije u njoj sve i svasta, joj kad se sjetim kad je jako nakon rata imala horoze i kokoske.![]()
- ladyblue18
#49 Re: KUĆA ILI STAN
Hahaha ja mislim da jest.mirzasila wrote:
Jel ta kuca na prodaju hehehehe
Napustena je godinamaaaaa, nekad prije su se znali i narkomani tu skupljati.
Ali dernek je bio tek kada su se cigani prije nekih mozda 6,7 godina bili uselili tu. Bili su nekolko mjeseci, svako vece do zore neka muzika...
Komsiluk se bunio, a zamisli tek kako je nama bilo.
Srecom otjerase ih.
Ali nije bas prijatno zivjeti pored takvog objekta, a i to zelenilo cim naraste puno bude glodara raznoraznih.
Da je hoce neko kupiti ja bih bila najrahatnija.
Aura meni se plaho svidja ta tvoja kuca.
- Daphna
#50 Re: KUĆA ILI STAN
Taman da promijenim kvadraturuAura Perez wrote:ma bujrum, samo moja soba je veca od pola garsonjera u SarajevuDaphna wrote:Rado ću žrtvovati nokte ako me usvojiteAura Perez wrote:Al opet i stan je sirok pojam. Stan u neboderu nikad, ali neka zgradica od cetiri pet spratova, odlicna stvar, jos onako malo komforniji.
Ja zivim u kuci usred parka, komsija nema, brda nema, auta nema, kvadratura baste ima blizu tri cifre, u ovo doba godine izgleda kao raj na zemlji i stvarno je uzivancija, ali brate dragi, nas pet, zaprlja se sad pa sad, a 220 kvadrata dok ocistis nema ti hajra od zivota, nokte da ne spominjem, kako lady rece riknes i to par puta. i grijanje stvarno jeste problem, ponekad se cini da imaju pukotine kroz koje toplota odlazi. a cini mi se da je neko gore pitao koliko se drva moze uzeti za 1300 kmica, nekih 14 metara cijepanih, i to nije dovoljno za zimu u kuci od 200 kvadrata, ni blizu.
ja biram stan u maloj zgradi u centru ili blizu centra.Please
![]()
A kad već pominješ garsonjere... O moj bože! Onoga kome je takva vrsta stana pala na pamet treba poslati na doživotnu robiju jer je zaista stanare jadnih garsonjera osudio na zatvor! Razumijem ja da je to stančić za samce... Ekonomičan i sve to, ali ljudi moji...