politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#26 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Eh, pošto smo se usaglasili, onda nam ostaje samo MMF. Možemo se i svađati koji će kanton više dobiti.
- Nekako s proljeća
#27 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
U Brozov vakat su se drzave gurale u Varsavski ili Nato blok...Tile je bio mudar pa se okrenuo nesvrstanim zemljama muzuci za svoju drzavu i istok i zapad....
Danas su druga pravila igre, ostao je samo Nato, Svjetska banka i MMF kao mehanizmi preko kojih se vlada nekom drzavom a da se ne mora biti i vojno prisutan u njoj....
Onako na prvu....
Danas su druga pravila igre, ostao je samo Nato, Svjetska banka i MMF kao mehanizmi preko kojih se vlada nekom drzavom a da se ne mora biti i vojno prisutan u njoj....
Onako na prvu....
- Smurff
#28 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Mi dizemo celo i krocimo smjelo...
Nisam bio, nisam vidio al' ne bih se bunio da nam vrate marsala
Nisam bio, nisam vidio al' ne bih se bunio da nam vrate marsala
-
convict
#29 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Puno se priča o tome šta je urađeno, ali malo o tome koliko se narod morao žrtvovati. Osim toga, ljudi kad pričaju o Jugoslaviji uglavnom se sjećaju "zlatnog" perioda iz druge polovine osamdesetih.
Eto te radne akcije, kao nisu bile pod prisiliom, ali je u pitanju klasična propaganda i ispiranje mozga (ovdje doduše u pozitivnom smjeru). Danas da bi nešto napravio, moraš i platiti.
Onda, ja nemam ni 30, ali se sjećam redova za gorivo, vožnje par-nepar, sjećam se da su se banane kupovale kad legne plata ili kad je neki praznik, da su coca-cola i toblerone bili pojam. Farmerke se prodavale krišom, išlo se u Mađarsku po sir.
Po meni, razvoj SFRJ je išao je nauštrb standarda građana.
Evo sad da nam kažu da će BiH za 20 godina po ekonomskom razvoju dostići Austriju, ali da se živi kao 70-ih. Ima li neko da bi na to pristao? Tesko!
Eto te radne akcije, kao nisu bile pod prisiliom, ali je u pitanju klasična propaganda i ispiranje mozga (ovdje doduše u pozitivnom smjeru). Danas da bi nešto napravio, moraš i platiti.
Onda, ja nemam ni 30, ali se sjećam redova za gorivo, vožnje par-nepar, sjećam se da su se banane kupovale kad legne plata ili kad je neki praznik, da su coca-cola i toblerone bili pojam. Farmerke se prodavale krišom, išlo se u Mađarsku po sir.
Evo sad da nam kažu da će BiH za 20 godina po ekonomskom razvoju dostići Austriju, ali da se živi kao 70-ih. Ima li neko da bi na to pristao? Tesko!
- 100tnukmova
#30 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Erzsebet wrote:Gluplju stvar nisam odavno pročitao. Policijske prisile nije uopšte bilo, zaista ne znam o čemu pričaš, danas su ti Carabinieri hiljadu puta veće siledžije od Titine policije. Da je Bog d'o sad imamo, ne bi svaki četrnaestogodišnjak mogao ženu zapaliti i proći nekažnjeno.ProS wrote:ukupnost svih resursa visa zbog vece teritorije i diktator,
oduzmes malo prava i slobode i dodas malo vise rada i policijske prisile
ne ponovilo se!
Rada je bilo, negdje više, ali na većini mjesta manje nego danas. Radne akcije su bile dobrovoljne i ko kaže drugačije, laže k'o pas.
Imali smo više i prava i sloboda, samo nam je bilo malo, pa sad nemamo ništa. Se.rem se ja na prava koja imam sad kao Bosanac, jer je isto kao da ih i nemam.
Diktator nama i treba, jer za demokratiju nismo dorasli. Kod Tita je bilo više demokratije nego danas. Danas apsolutno sve ide po sistemu podobnosti, a tada se pored podobnosti, gledao i kvalitet. Kvalitet je danas nepotreban za bilo šta. Zbog toga takvi koji govore "ne ponovilo se" upravljaju državom, jer su babinog babe sinovi kojima je namješteno svako iole dobro radno mjesto, svaka dobra pozicija i sl.
Imali smo demokratiju i PRAVA a danas imamo samo gomilu problema i ne znamo kako sa njima.Ali neka doce i nama iz guzice u glavu kad tad!
-
bomba
#31 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Zaboravio si napomenuti da si po taj sir u Madjarsku i Italiju po farmerke, mogao otici kad god hoces i bez vizeconvict wrote:Farmerke se prodavale krišom, išlo se u Mađarsku po sir.
- ProS
#32 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
ama nismo mi evropa,nismo ni zasluzili bolje ovdje gdje se policijska drzava i radnicki proletarijat stavlja ispred isprobanih demokratskih principa
zato sada nemamo kulturu i evropsku tradiciju vodjenja drzave i zato se nalazimo u periodu PRED stvarnom demokratizacijom ili pred novim ratom,tito je njegovo mediokritet i nacionalizam i BiH je morala nastati tek poslije njega
zato sada nemamo kulturu i evropsku tradiciju vodjenja drzave i zato se nalazimo u periodu PRED stvarnom demokratizacijom ili pred novim ratom,tito je njegovo mediokritet i nacionalizam i BiH je morala nastati tek poslije njega
- 100tnukmova
#33 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Koja policijska drzava? Ma covjece u toj drzavi si moga spavati u bilo kojem gradskom parku a da te niko ne dirne a danas samo crna hronika vlada u novinama! Mi smo dio evrope, i imali smo EU prije zapadne Evrope...imali smo toleranciju, postovanje izmedju naroda, sve sto su oni tek posle 50 godina posle WW2 dobili! Mi smo im mogli biti kao primjerProS wrote:ama nismo mi evropa,nismo ni zasluzili bolje ovdje gdje se policijska drzava i radnicki proletarijat stavlja ispred isprobanih demokratskih principa
- Karadoz
#34 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Danas imas gorivo i izrabljeni golf uvezen iz Njemacke ... naj si laf, mozes u Srbiju i Hrvatsku sa licnom cestitam, koliko ti papira treba za vizu da bi kao svaki normalan covjek izasoa u svijet, nisam imao problema sa bananama, cuj sve zavisi koliko su ti roditelji zaradjivali, misli li da i danas sva djeca u BiH jedu banane? Ja sam vise volio coctu, a nisam nikad imao problem sa toblerone cok. ili colom, kad mi se pilo pio sam je.. ne sjecam se da je i drugima to biio problem. Farmerke su sverceri prodavali krisom, danas ih od istih kupujes samo na buvljacima..convict wrote:Puno se priča o tome šta je urađeno, ali malo o tome koliko se narod morao žrtvovati. Osim toga, ljudi kad pričaju o Jugoslaviji uglavnom se sjećaju "zlatnog" perioda iz druge polovine osamdesetih.
Sta to gradjani SFRJ nisu imali ... sta im je razvoj oduzeo.. evo danas nema SFRJ sta imas vise nego onda hajde saberi sta imas i sta nemas u odnosu na SFRJ pa napisi.
Malogradjanstina koja je zavladala nebi se odrekla nicega ni na sedam dana a ne na par godina, mentalitet se promiijenio ... nema ideala samo lopovluk pa ko prezivi...
- Haris.ba
#35 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Hajmo malo o ekonomiji. Pusti politicki sitem Jugoslavije.ProS wrote:tito je njegovo mediokritet i nacionalizam i BiH je morala nastati tek poslije njega
Kultura i evropska tradicija vodjenja drzave izmedju ostaloga cini i fasizam Italije, nacizam Njemacke, boljsevizam Rusije, nacional-fasizam Francuske(u 2 Svjetskom i u odnosu prema Alziru), diktato - sovinizam Spanije(general Franko), nacionalizam - generalizam Grcke, kolonijalizam Velike Britanije....ProS wrote:zato sada nemamo kulturu i evropsku tradiciju vodjenja drzave
Mojne mi toga sve u njiha je OK, a kod nas govno.
Nego, ekonomija Jugoslavije jeste pojela mnogo kapitala gradjana i probleme lomila preko njih, ali se gradilo. Ako pogledamo danas. Sve se opet lomi preko gradjana ali se ne vidi neki buduci moguci rezultat. O cemu se prica po drzavi? Uglavnom o privatizaciji vec napravljenih fabrika/sistema u bivsoj mrskoj drzavi. Ali sa jednom cakom. Ta sva prijasnja imovina bila je drustvena. Tako se vodila, i prema njoj se tako odnosilo. Znaci - vlasnik je bio narod. Narod je znao da dijeli dobro i lose za nesto opipljivo. Od 93.-e to je sve drzavna imovina. Koju eto sad ne mogu ni da pokradu koliko je ima napraljvene u tamnici naroda. Meni ekonomski napredak nisu plave i zelene staklene zgrade u kojim se nista pametno ne proizvodi. Rasprodace se sva bivsa drustvena/sada drzavna imovina. Stvorice se sloj elite - kapitalista i sloj burnije - gradjana. I onda cemo opet citati Marksa i pitati se gdje smo pogrijesili, i sto smo na istom mjestu od koga smo krenuli?
- statix
#36 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Omladinske radne akcije, u ovo vrijeme, niti na jednom tenderu ne bi prosle od ...........
, hebem ti drzavu. 
- Real Khan
#37 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Eto, još jedna tema o nostalgiji... predložio bih podforum "Nostalgija" pa da tamo opletemo koga šta tišti. Ipak, zašto nostalgija nije dobra za PDF "Politika"? Pa, nemam ja ništa lično ni protiv nostalgije, ali to je samo emotivno stanje koje prečesto nema velike veze sa stvarnosti, historijskim činjenicama, političkim kontekstom... nego se isključivo bazira na "sjećanju", "priči starijih", itd.
Ovo ću vam pisati u nastavcima, jer igleda raji mrsko čitati duge postove
Zarad bolje informisanosti, bivša država južnih slavena je i te kako grcala u dugovima. Međutim, te dugove nije generisala na samom početku mira (nakon 1945. god). Tada nam niko nije ni htio ni mogao dati puno para...dobilo se nešto ratne odštete od Njemačke, ali ne odmah, tek negdje 60-ih, nešto su davali i Amerikanci ali je to više išlo kroz donaciju u hrani odjeći, "Trumanovim jajima", itd. S druge strane, Tito se nadao da će braća Rusi (pardon drugovi iz SSSR-a) priskočiti i pogurati širenje "socijalističke misli", ali šipak, ne samo da su međudržavni fondovi za pomoć socijalističkim zemljama bili skoro prazni, ispostavilo se da i za te fondove si morao ispunjavati određene uslove (npr. dozvoliti Crvenoj Armiji da instalira svoje baze i da ti postavljaju državni aparat). Ovo se nije svidjelo Titu, koji je oduvijek sanjao o tome da bude "neko i nešta", pa tako nije pristao na te uslove, a onda su mu braća komunisti rekli "e, evo ti šipak jeftinog žita, oružja, hrane, itd) Istovremeno, MMF i Svjetska Banka nisu ni pomišljali da daju džaba para jednoj "komunističkoj zemlji" (može ali da dozvoli fer i demokratske izbore, formiranje političkih partija, ljudska prava i slobode, i da ne duljim, se ono protiv čega se Titova vojska borila morala bi pljunuti i pogaziti da bi dobili para). Ljudi su doslovice umirali od gladi u prvih 5 godina nakon rata, sve je bilo razoreno, industrija ili ne postoji ili ne radi, nema pomoći ni sa istoka ni sa zapada...A Tito se pitao "šta ću sad' u p.m.?"
Dakle, u samom početku socijalističke države južnih slovena građani su bili prisiljeni da otvore "javne radove" na koje su milioni ljudi hrlili i dobrovoljno (zbog par zagarantovanih obroka, makar supe ili kompota sa hljebom), a boga mi bilo je i tu dosta ljudi koji su zbog političke i ratne prošlosti natjerani da tamo rade "dobrovoljno"...Malo je poznata činjenica da su politički zatvorenici radili veliki komad autoputa "Bratstvo i jedinstvo"
između BG i ZG, pa su valjda zato mnoge dionice više ličile na makadam nego na moderan autoput...
Bivša YU se u stvari najbolje prošla u periodu nakon 1948. godine, kada su Amerikanci pomislili da zbog Staljinovog odbijanja da pruži pomoć Titovoj Jugoslaviji, postoji nekakva mogućnost "preobraćenja" te države u nekakvu liberalnu demokratiju...Tada se upumpalo nešto novaca od MMF-a i dozvolila se malo otvorenija trgovinska razmjena i razmjena radne snage (tačnije, dozvolili Ameri da naše firme otvaraju poslove po bliskom istoku i naši siromasi odu u Njemačku na bauštel). To su bile one "zlatne" 1970-te godine, kojih se vaši roditelji rado sjećaju ( a vi ćete se jednog dana sjećati tih godina jer sam se ja rodio upravo 1970. godine
)
Međutim, najviše se Yuga zadužila početkom 80-ih, tj. u periodu detanta hladnog rata i tada se Tile zadužio i kod boga i kod naroda, i to po čitavom svijetu (zato su mu svi državnici došli na sahranu - prvo, da se uvjere da je ON fakat mrtav i ne folira, a drugo i najvažnije - da vide KO ĆE I KAKO VRAĆATI LOVU?! Kako nam je ekonomija bila tada, blago rečeno u qurzu, (pitajte svoje roditelje da li se sjećaju početkom 80-ih kada smo mogli kupovati hranu u skoro praznim samoposlugama isključivo na "tačkice" tj. ograničenu količinu brašna, ulja, šećera, a visoko-tarifna roba poput kafe se švercovala iz Italije...To vam nostalgičari neće ispričati jer zaboga, sve je tada bilo OK), svijet se dobrano zabrinuo ko će pare vraćati, pa nam zato dadoše 14. zimsku Olimpijadu da se malo popravimo, pogotovo da se oživi jedna od tada najnerazvijenijih Republika - BiH, koja je služila Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji kao industrijska baza i kolektor otpada dok su se te tri dežele jebeno zazvijale i počele sanjati nacionalističke snove o "Velikoj SR" i "Velikoj HR", a nama su ovdje i dalje tušili "bratstvo&jedinstvo...kao zjenicu oka i sl.) što nas je opet skupo koštalo početkom 90-ih...
...Nastaviće se. U sljedećem "broju"
pročitajte šta mislim o današnjoj situaciji...naravno, ukoliko ikoga zanima 
Ovo ću vam pisati u nastavcima, jer igleda raji mrsko čitati duge postove
Zarad bolje informisanosti, bivša država južnih slavena je i te kako grcala u dugovima. Međutim, te dugove nije generisala na samom početku mira (nakon 1945. god). Tada nam niko nije ni htio ni mogao dati puno para...dobilo se nešto ratne odštete od Njemačke, ali ne odmah, tek negdje 60-ih, nešto su davali i Amerikanci ali je to više išlo kroz donaciju u hrani odjeći, "Trumanovim jajima", itd. S druge strane, Tito se nadao da će braća Rusi (pardon drugovi iz SSSR-a) priskočiti i pogurati širenje "socijalističke misli", ali šipak, ne samo da su međudržavni fondovi za pomoć socijalističkim zemljama bili skoro prazni, ispostavilo se da i za te fondove si morao ispunjavati određene uslove (npr. dozvoliti Crvenoj Armiji da instalira svoje baze i da ti postavljaju državni aparat). Ovo se nije svidjelo Titu, koji je oduvijek sanjao o tome da bude "neko i nešta", pa tako nije pristao na te uslove, a onda su mu braća komunisti rekli "e, evo ti šipak jeftinog žita, oružja, hrane, itd) Istovremeno, MMF i Svjetska Banka nisu ni pomišljali da daju džaba para jednoj "komunističkoj zemlji" (može ali da dozvoli fer i demokratske izbore, formiranje političkih partija, ljudska prava i slobode, i da ne duljim, se ono protiv čega se Titova vojska borila morala bi pljunuti i pogaziti da bi dobili para). Ljudi su doslovice umirali od gladi u prvih 5 godina nakon rata, sve je bilo razoreno, industrija ili ne postoji ili ne radi, nema pomoći ni sa istoka ni sa zapada...A Tito se pitao "šta ću sad' u p.m.?"
Dakle, u samom početku socijalističke države južnih slovena građani su bili prisiljeni da otvore "javne radove" na koje su milioni ljudi hrlili i dobrovoljno (zbog par zagarantovanih obroka, makar supe ili kompota sa hljebom), a boga mi bilo je i tu dosta ljudi koji su zbog političke i ratne prošlosti natjerani da tamo rade "dobrovoljno"...Malo je poznata činjenica da su politički zatvorenici radili veliki komad autoputa "Bratstvo i jedinstvo"
Bivša YU se u stvari najbolje prošla u periodu nakon 1948. godine, kada su Amerikanci pomislili da zbog Staljinovog odbijanja da pruži pomoć Titovoj Jugoslaviji, postoji nekakva mogućnost "preobraćenja" te države u nekakvu liberalnu demokratiju...Tada se upumpalo nešto novaca od MMF-a i dozvolila se malo otvorenija trgovinska razmjena i razmjena radne snage (tačnije, dozvolili Ameri da naše firme otvaraju poslove po bliskom istoku i naši siromasi odu u Njemačku na bauštel). To su bile one "zlatne" 1970-te godine, kojih se vaši roditelji rado sjećaju ( a vi ćete se jednog dana sjećati tih godina jer sam se ja rodio upravo 1970. godine
Međutim, najviše se Yuga zadužila početkom 80-ih, tj. u periodu detanta hladnog rata i tada se Tile zadužio i kod boga i kod naroda, i to po čitavom svijetu (zato su mu svi državnici došli na sahranu - prvo, da se uvjere da je ON fakat mrtav i ne folira, a drugo i najvažnije - da vide KO ĆE I KAKO VRAĆATI LOVU?! Kako nam je ekonomija bila tada, blago rečeno u qurzu, (pitajte svoje roditelje da li se sjećaju početkom 80-ih kada smo mogli kupovati hranu u skoro praznim samoposlugama isključivo na "tačkice" tj. ograničenu količinu brašna, ulja, šećera, a visoko-tarifna roba poput kafe se švercovala iz Italije...To vam nostalgičari neće ispričati jer zaboga, sve je tada bilo OK), svijet se dobrano zabrinuo ko će pare vraćati, pa nam zato dadoše 14. zimsku Olimpijadu da se malo popravimo, pogotovo da se oživi jedna od tada najnerazvijenijih Republika - BiH, koja je služila Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji kao industrijska baza i kolektor otpada dok su se te tri dežele jebeno zazvijale i počele sanjati nacionalističke snove o "Velikoj SR" i "Velikoj HR", a nama su ovdje i dalje tušili "bratstvo&jedinstvo...kao zjenicu oka i sl.) što nas je opet skupo koštalo početkom 90-ih...
...Nastaviće se. U sljedećem "broju"
- notsure
#38 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Kao mali prilog objašnjenju razloga zašto smo kod Milke Planinc imali "politiku ekonomske stabilizacije", ima jedna dobra knjiga koja objašnjava kako se i zašto svašta dešavalo na planeti u posljednjih 100 godina.
Kad to pročitate, bit će vam jasnije mnoge stvari oko zaduživanja, MMFa, Svjetske banke, ko je koga...
Kome je mrsko ići u biblioteku ili kupiti knjigu, evo je:
http://www.eknjige.org/preuzmi.php?snim ... ljece-rata
ili ovdje:
http://www.scribd.com/doc/6497607/EngdahlStoljece-rata
Da Engdahl ne laže, pokazuje i dokumentarac "House of Saud" koji govori o tome kako je Saudijska Arabija postala naftna sila u službi Amerike, kako je vještački izazvana ekonomska kriza 1970ih povećanjem cijena nafte.
http://www.dailymotion.com/video/x1o9jg ... o_politics
Neka vam ne bude mrsko pogledati svih 6 dijelova.
Kad to pročitate, bit će vam jasnije mnoge stvari oko zaduživanja, MMFa, Svjetske banke, ko je koga...
Kome je mrsko ići u biblioteku ili kupiti knjigu, evo je:
http://www.eknjige.org/preuzmi.php?snim ... ljece-rata
ili ovdje:
http://www.scribd.com/doc/6497607/EngdahlStoljece-rata
Da Engdahl ne laže, pokazuje i dokumentarac "House of Saud" koji govori o tome kako je Saudijska Arabija postala naftna sila u službi Amerike, kako je vještački izazvana ekonomska kriza 1970ih povećanjem cijena nafte.
http://www.dailymotion.com/video/x1o9jg ... o_politics
Neka vam ne bude mrsko pogledati svih 6 dijelova.
- Luke Perry
#39 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Placeno je http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_ ... YugoslaviaErzsebet wrote:Njemačka i Italija nam nisu plaćale odštetu, to je dezinformacija, upravo zato što smo protjerali sve Nijemce koji su živjeli širom Jugoslavije, najviše u Hrvatskoj i Vojvodini. Da nismo to uradili, i danas bismo dobijali odštetu od njih. Najveća istina je da smo uglavnom sve uradili sami, dok zaduženja uopšte nisu bila toliko velika koliko se priča. Hrvatska je danas mnogo zaduženija od Jugoslavije.
-
zlajo
#40 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
bihpatriot wrote:Nekako imam osjecaj da se usvojilo misljenje da sve sto treba da se uradi u BiH na podrucju ekonomije, da za to trebaju investicije i pare izvana.
Kako su drug Tito i saradnici razvijali ekonomiju, napravili su iz nicega hidroelektrane, tvornice, ceste, razvili poljoprivredu, turizam... Od koga su oni posudjivali pare?
Nevjerovatno, kako je lako manipulirati sa ljudima.
Od Amera.Nakon raskida sa Staljinom, Americi je tad i te kako stalo ocuvati tada jako krhu Jugoslaviju i na taj nacin "pokazati" ostalim komunistickim drzavama, kako je bez Moskve lakse. Naravno vremenom, kako je slabila bitnost Jugoslavije kao takve, Americki krediti su dobivani po manje povoljnijim okolnostima,a i pomoc u tehnologiji i sirovinama je izostajala. Sta mislis sa kojim ciljem se Tito tada okrenio africkim i azijskim zemljama i osnovao sa Egiptom i Indijom "Pokret Nesvrstanih"? Zbog mira u svijetu? Drzava koja je prodavala oruzje ostalima dok su bile u ratu, se bori za mir u svijetu!? Sta mislis od koga su (jednim dijelom) Iracani i Iranci kupovali vojnu opremu za vrijeme medusobnog rata 80-tih? A te dvije zemlje, kao i nasa su bile u "Pokretu Nesvrstanih",ili kako su nas ucili u skoli "Pokretu za mir u svijetu".
Taj pokret je osnovan iz strateskih razloga, nasim firmama je bio olaksan pristup radovima u tim zemljama u razvoju i nerazvijenim, a sa druge strane imali smo pogodnosti pri kupovanju nafte. Koliko smo nafte placali samo izvodenjem poslova nasih poduzeca, jer novaca (dolara) nismo dovoljno imali.....
Ali ni sve to nam nije pomoglo na duge staze,....a zasto? Ne moze svatko biti uspjesan, pogotovo ako se drustvo gradi iznutra na laznoj propagandi, a izvana u malverzacijama.
- Fair Life
#41 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
80-tih je Tito uveliko vec bio mrtav te se nije u tom periodu moga zaduzivati...Real Khan wrote:...
Međutim, najviše se Yuga zadužila početkom 80-ih, tj. u periodu detanta hladnog rata i tada se Tile zadužio i kod boga i kod naroda, i to po čitavom svijetu (zato su mu svi državnici došli na sahranu - prvo, da se uvjere da je ON fakat mrtav i ne folira, a drugo i najvažnije - da vide KO ĆE I KAKO VRAĆATI LOVU?!
...
PS. Da to nije mozda bio Veselin Djuranovic ??
- exliberal
#42 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
ah sto volim ove dugacke postove sto prodaju muda za bubrege.....jedno pitanje za strucnjaka khana...kad je izgradjena zeljava, koliko je ( procjena) kostala ta izgradnja i od kojih para je to izgradjeno.( ko je dao pare i za sta su pare date)Fair Life wrote:80-tih je Tito uveliko vec bio mrtav te se nije u tom periodu moga zaduzivati...Real Khan wrote:...
Međutim, najviše se Yuga zadužila početkom 80-ih, tj. u periodu detanta hladnog rata i tada se Tile zadužio i kod boga i kod naroda, i to po čitavom svijetu (zato su mu svi državnici došli na sahranu - prvo, da se uvjere da je ON fakat mrtav i ne folira, a drugo i najvažnije - da vide KO ĆE I KAKO VRAĆATI LOVU?!
...
sa druge strane MMF ti da pare i onda skonta cek malo nismo sigurni ko ce to da vraca pa ajde da razvalimo drzavu...uh jest logika do jaja...
jel treba pomoc?
-
zlajo
#43 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Onaj koji ujutro nije cekao u redu pred trgovinom da dobije litru (ili dvije) mlijeka, a poslijepodne se cekalo za kavu, detedzent...kad bi se proculo da dolazi....pa guzve, guranja, otimacina.....taj nije ni okusio to nekadasnje "ekonomsko blagostanje"....Real Khan wrote:... Kako nam je ekonomija bila tada, blago rečeno u qurzu, (pitajte svoje roditelje da li se sjećaju početkom 80-ih kada smo mogli kupovati hranu u skoro praznim samoposlugama isključivo na "tačkice" tj. ograničenu količinu brašna, ulja, šećera, a visoko-tarifna roba poput kafe se švercovala iz Italije....
kasnije inflacija,.... devalvacija dinara (koja je nekima dobro i dosla jer su se dizali krediti za stanove u dinarima..),......strajkovi....pa kad ti se jos i omakne pa izustis u stilu "...a j.b.n ti ovaku drzavu"... dobijes jos i optuzbu "zbog verbalnog delikta".
-
tiv
#44 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Negdje 1983-4 odrzan je nekakav medjunarodni seminar,ili nesto tako u Dubrovniku.Jedan od ucesnika je bio i neki americki ekonomista koji je u svom izlaganju naveo da je ukupna robno-novcana-vojna BESPOVRATNA pomoc USA Jugoslaviji (Staljin) u preiodu 1953-196 i neke bila u iznosu od 18 do 20 milijardi USA dolara.Sjecam se da je zagrebacki START(nikad bolji magazin na ovim prostorima, uzgred) objavio intervju sa tipom. Nevjerovatna cifra. Sva ova prica o nesvrstanim, Africi, Arapima nije suplja, pa je naprimjer radi vojne pomoci upucene alzirskom pokretu otpora Jugoslavija(Francuzi znali i brod krcat oruzjem zaustaviti) dobijala naftna polja na eksploataciju,Gadafi je davao naftu,Sadam takodje daleko ispod cijene, koja se onda i prodavala na svjetskim berzama da bi se doslo do dolara...Reza Pahlavi,pa i to je bio Titin haver, jel? Heile Selasije, car Afrike i Azije.
Energetska kriza sedamdesetih jeste, al tad su Jugoslaveni kupovali fice i stojadine ko Kinezi danas sto aute kupuju.Pravile se kuce za nekave tzv."vodene kredite",sa fiksnom kamatom pa se nakon 15-tak godina za mjesecni iznos rate mogle kupiti dvije-tri kutije sibica,inflacija...Doduse to je vazilo za gradove,seljak je dobio mogucnost da ide u Dojcland, dogovorio gospodin Broz sa gospodinom Vilijem Brantom,kakve ratne reparacije jebo to, nemogu ja napravit fabrika koliko ljudi trazi posao, de ti Vili prijatelju primi jedno po miliona-milion tebi toga treba,meni orlica.Za koju godinu i kuce se napravise po selima,Taunusi i Rekordi u svakoj drugoj avliji.
Pa malo Dzemu Bijedica posalji Arapima,sta ono Mugabe ima,da probamo malo sa dijamantima? Jebiga, negdje prodje, negdje manje prodje. A da je bilo bilo je,ko je upamtio 70-80-te zna kako se kralo.Ma svak krao. Svak.A dug? Ono 1989 za Antinog vakta dug bi nekih 16-17 milijardi dolara. Sitnica, ako ce mo realno. Pa dizale su se promasene, politicke fabrike po pola milijarde dolara samo zato sto ima u Srbiji nek bude i u Hrvatskoj,ili obratno, makar nikad ni kila boksita nebila preradjena , da se sad ne pokusavam prisjetiti ostalih gluposti.
Omladinske radne akcije-kako je to jedna Njemacka dignuta iz pepela nego rukama i lopatom.Nisu se zvale ORA, niti je bila nekakva ideologija iza toga,vec ako hoces jesti-lopatu i kramp pa ces dobiti "Trumanova jaja" i mlijeko u prahu (Marsalov plan).Bolje da omladina radi na pruzi Brcko-Banovici nego da joj gluposti padaju na pamet. To je za Titova doba mraka bila VLAST.Kakva-takva, a po svoj prilici puno bolja od ove danas. Mada sam ja anarhist u dusi.
Energetska kriza sedamdesetih jeste, al tad su Jugoslaveni kupovali fice i stojadine ko Kinezi danas sto aute kupuju.Pravile se kuce za nekave tzv."vodene kredite",sa fiksnom kamatom pa se nakon 15-tak godina za mjesecni iznos rate mogle kupiti dvije-tri kutije sibica,inflacija...Doduse to je vazilo za gradove,seljak je dobio mogucnost da ide u Dojcland, dogovorio gospodin Broz sa gospodinom Vilijem Brantom,kakve ratne reparacije jebo to, nemogu ja napravit fabrika koliko ljudi trazi posao, de ti Vili prijatelju primi jedno po miliona-milion tebi toga treba,meni orlica.Za koju godinu i kuce se napravise po selima,Taunusi i Rekordi u svakoj drugoj avliji.
Pa malo Dzemu Bijedica posalji Arapima,sta ono Mugabe ima,da probamo malo sa dijamantima? Jebiga, negdje prodje, negdje manje prodje. A da je bilo bilo je,ko je upamtio 70-80-te zna kako se kralo.Ma svak krao. Svak.A dug? Ono 1989 za Antinog vakta dug bi nekih 16-17 milijardi dolara. Sitnica, ako ce mo realno. Pa dizale su se promasene, politicke fabrike po pola milijarde dolara samo zato sto ima u Srbiji nek bude i u Hrvatskoj,ili obratno, makar nikad ni kila boksita nebila preradjena , da se sad ne pokusavam prisjetiti ostalih gluposti.
Omladinske radne akcije-kako je to jedna Njemacka dignuta iz pepela nego rukama i lopatom.Nisu se zvale ORA, niti je bila nekakva ideologija iza toga,vec ako hoces jesti-lopatu i kramp pa ces dobiti "Trumanova jaja" i mlijeko u prahu (Marsalov plan).Bolje da omladina radi na pruzi Brcko-Banovici nego da joj gluposti padaju na pamet. To je za Titova doba mraka bila VLAST.Kakva-takva, a po svoj prilici puno bolja od ove danas. Mada sam ja anarhist u dusi.
-
tiv
#45 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Milka Planinc i Mikulic nas Branko,jedan od najvecih BOSANSKIH nacionalista svih vremena.Predsjednici SIV-a,odnosno vlade.Zaduzivali se jer nema kafe, nema banana,nema goriva.Nema deviza. Par-nepar registracije, ono kad ko smije kojim danom voziti, 40 litara goriva po autu mjesecno itd.Poceo narod gundjati,kako sad nema odjednom? Tito se vec poklonio tad bio i napustio pozornicu uz naj publiku all -times...Fair Life wrote:80-tih je Tito uveliko vec bio mrtav te se nije u tom periodu moga zaduzivati...Real Khan wrote:...
...
-
tiv
#46 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
exliberal wrote:ah sto volim ove dugacke postove sto prodaju muda za bubrege.....jedno pitanje za strucnjaka khana...kad je izgradjena zeljava, koliko je ( procjena) kostala ta izgradnja i od kojih para je to izgradjeno.( ko je dao pare i za sta su pare date)Fair Life wrote:80-tih je Tito uveliko vec bio mrtav te se nije u tom periodu moga zaduzivati...Real Khan wrote:...
...
sa druge strane MMF ti da pare i onda skonta cek malo nismo sigurni ko ce to da vraca pa ajde da razvalimo drzavu...uh jest logika do jaja...
jel treba pomoc?
Zeljava je kazu izgradjena od zajmova za izgradnju auto-cesta.Nije vala ni ova tvoja logika da neko da pare pa rokne duznika dobra...
-
popajic
#47 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Ne znam zasto, ali od tebe nekako nisam ocekivao ovakav post.Em se, tada vec mrtav covjek nije mogao zaduzivati, em sto znam da znas da to nije bio motiv dolaska svih svjetskih drzavnika na njegovu sahranu.@Real Khan
Međutim, najviše se Yuga zadužila početkom 80-ih, tj. u periodu detanta hladnog rata i tada se Tile zadužio i kod boga i kod naroda, i to po čitavom svijetu (zato su mu svi državnici došli na sahranu - prvo, da se uvjere da je ON fakat mrtav i ne folira,...
Drugo, tema o Titu je zatvorena, pa necu ponovo da apsolviram pro i kontra njega kao drzavnika u poredjenju sa danasnjim spodobama. I zivim i preminulim.
OVO poredjenje BI bilo interesantno:
Republika BIH 1960 - dakle 15 god nakon WWII i
??? BIH 2009 - 15 god nakon ovog rata.
(ceste, zeljeznice, fabrike, univerziteti, industrija...pa do "banalnosti" tipa kriminal,mafija, polozaj drzave u svijetu...)
Posto je ono bila diktatura (kazu), a ovo sad demokratija 21-stoljeca - razlika u korist ove danasnje drzave bi morala biti ogromna !
Da li je ?
- Maraschino
#48 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
sve si dobro poredjao ali ovo sa ''tackicama'' je bilo malo ranije a da su bile velike nestasice svega i svasta to je spomenuo @tivReal Khan je napisao/la:
... Kako nam je ekonomija bila tada, blago rečeno u qurzu, (pitajte svoje roditelje da li se sjećaju početkom 80-ih kada smo mogli kupovati hranu u skoro praznim samoposlugama isključivo na "tačkice" tj. ograničenu količinu brašna, ulja, šećera, a visoko-tarifna roba poput kafe se švercovala iz Italije....
@tiv, sve receno ko se zeli sjetiti tog vremena...
- Vodenjak
#49 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Imam osjecaj da svrsavas...sahan wrote:Kratko i jasnoProS wrote:ukupnost svih resursa visa zbog vece teritorije i diktator,
oduzmes malo prava i slobode i dodas malo vise rada i policijske prisile
ne ponovilo se!
Neka, neka....
I to je za ljude!
- Vodenjak
#50 Re: politika, Tito, ekonomija, MMF - kako je se tad radilo?
Fair Life wrote:80-tih je Tito uveliko vec bio mrtav te se nije u tom periodu moga zaduzivati...Real Khan wrote:...
...
Joj sto i ti komplikujes!
Covjek je time htio samo da kaze da smo i 80-ih svi bili Tito pa time i Veselin Djuranovic!
Jelde @Khane?