Dževad Karahasan - Karadžić je manipulisan, nije zloban

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sarlo

#26 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by sarlo »

shalaedin wrote:
zimomor wrote:Jeko Dzedaj?
Dzevad Karahasan je profesor Komparativne knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Uglavnom čova je jedan od malobrojnih dobrih književnika u BIH-a.
Mene uzasava samo ovo. Iz moje place se izdvaja porez i more drugih naknada da bi koljaci i njihovi simpatizeri primali placu. Od mene i ovog naroda nad kojim je izvrsen genocid.
Aliji a.r. zamjeram samo jedno, sto smece iz komunizma koje je svoj identitet i egzistenciju izgradilo na pljuvanju Bosanskih Muslimana nije pocisto.
Last edited by sarlo on 01/09/2009 00:32, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

#27 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Murat Sabanovic »

karadzic jeste izmanipulisan, ali je i vremenom postao zloban.
cak je i milosevic izmanipulisan...
ovo su nama europa i amerika lijepo pripremili,a beograd njihov plan u djelo sproveo.

zivjela nas saveznik amerika!!!
statix

#28 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by statix »

Pitanje: Vidite li vi u liricaru Karadzic jednoga umjetnika u usponu koji nije mogao da se plasira u sceni pa je odlucio da postane politicar ?
Ne vidih dok ne ostari, onda skonta na koga baca. :lol: :lol:
Tokom vikenda, 19 i 20 srpnja 2008, mjestom Key West na Floridi šetao je sto četrdeset i jedan -- Ernest Hemingway. Hemingwayi iz cijele Amerike okupili su se u Key Westu zbog učešća u natjecanju za najveći stupanj fizičke sličnosti između slavnoga pisca i njegovih surogata. Ove godine pobijedio je surogat Tom Grizzard, u veoma jakoj konkurenciji, kažu. Na fotografiji koja je obišla svijet vidi se skupina veselih djedica, koji sliče na Djedove Mrazove odbjegle od svojih božićnih dužnosti, odnosno na Ernesta Hemingwaya. Starci, koji se svake godine okupljaju u Key Westu na Hemingwayev rođendan, takmičili su se u pecanju i pisanju kratkih priča.

Nakon završetka vikenda, minutu nakon ponoći, 21 srpnja 2008, u svim svjetskim medijima pojavila se fotografija starca s dugom sijedom bradom i sijedom kosom koketno skupljenom na vrhu u neku vrstu deminutiva samurajskoga perčina. Starac je izgledao je kao da je ispao iz fajla nekog holivudskog agenta, kao glumac prikladan za uloge Merlina i Gandalfa u filmskim bajkama. Starca je uhapsila srpska policija u trenutku kada je ulazio u ulazio u autobus broj 83. Starac je policiji predočio identifikacijsku iskaznicu na kojoj se pisalo Dragan Dabić, odnosno Dragan David Dabić (3D), da bi se nešto kasnije uspostavilo da je njegovo pravo ime -- Radovan Karadžić
Image Image

R.I.P. Hemingway
Majjah

#29 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Majjah »

Treba ovaj interviju i ovo izreceno procitati barem dva puta, jednom ,,ofrlje'' a drugi put se smiriti i polako, bez predrasuda i unaprijed formiranog stava o Karadzicu. Prof. Karahasan njega uopste ne brani, ovdje na pitanje novinara kako je reagovao na njegovo hapsenje on odgovara da je prvih par minuta obuzela ga neka radost, cak i euforija, a onda je opet bio tuzan jer su mrtvi i dalje mrtvi, protjerani i dalje protjerani a gotovo svi oni koje on poznaje i koji zive u Bosni zele tu istu Bosnu da napuste...taj osjecaj je i meni i vecini nas jako dobro poznat!
Covjek je apsolutno u pravu u svemu sta je rekao, nista se nece dobiti sataniziranjem Karadzica, cak je naivno i glupo poistovjecivati ga sa Hitlerom sto je i ovaj novinar pokusao, jer je Hitler bio kod Nijemaca i nacista uopste ,,spiritus agens'', uzrok i pokretacka snaga svog zla, glava zmije koja kad je konacno odsjecena vise nije imala tu snagu i tu moc da upravlja cijelim jednim narodom. A sta se desilo u ovom slucaju?? Kad je ,,sasjecen'' Karadzic, iza njega se pojavilo desetine novih ,,Karadzica'', koji nisu nista manje zlobni, ali nisu vise toliko naivni i glupi kao on da javno izreknu one rijeci u parlamentu o nestanku muslimanskog naroda, koje su neki shvatili kao prijetnju, a neki kao upozorenje!
sarlo

#30 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by sarlo »

...emocije...
Last edited by sarlo on 01/09/2009 00:24, edited 1 time in total.
sarlo

#31 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by sarlo »

ozbiljna wrote:evo jedna studentica prof. Karahasana, postdiplomac u Njemackoj. Apsolutno se slazem sa svim izrecenim u intervjuu (hajde recimo sa 99%) i kao prvo, apsolutno sam imala iste osjecaje nakon hapsenja Karadzica (isprva ushicenje i radost a ubrzo zatim sam se sjetila da su mrtvi i dalje mrtvi i nestali i dalje nestali, bas kao sto profesor navodi). Druga stvar, profesor kaze da mu je drago da je Karadzic izveden pred Sud i da ce mu se suditi i da ce sve biti zabiljezeno, a samog Karadzica posmatra kao obicnog covjeka, kao sto on to i JESTE. Mislite da bilo koji intelektualac, naucnik, knjizevnik moze smatrati recimo Hitlera monstrumom i nekim zlim, nedostiznim, gotovo nestvarnim bicem!? Ako to cini obicni puk, ne cine to i ljudi koji "pokrecu" i osmisljaju svijet. Pa profesor samo analiticki pristupa "problemu" i pokusava da ga shvati, a ne zariva samo glavu u ruke (to je radio '92-'95 sigurna sam, kao i svi mi) jer sada je vrijeme da se stvari sagledaju realno i da se krene dalje. Jer mislim da bi nam svima koristilo da prestanemo od Karadzica praviti mitsko bice i srozamo ga na nivo obicnog covjeka ili neceg drugog.
Sotona nije obican covjek. To je uvreda za druge ljude.
ozbiljna wrote: Pa profesor samo analiticki pristupa "problemu" i pokusava da ga shvati, a ne zariva samo glavu u ruke (to je radio '92-'95 sigurna sam, kao i svi mi)
Ovo o analitickom pristupu problemu nas svijet zove pre.... .
Postoje stvari gdje ne smijemo imati neutralan stav i gledati sve sa distance glumeci intelektualce. Ovaj komentar dzevada karahasana, govori samo o njemu samom. O njegovim kompleksima, o njegovoj mizernoj pojavi kojoj je stalo samo da ostavi utisak intelektulaca.
Istorija nije kriva za genocid koji se dogodio mom narodu '92-'95. Genocid su izvrsili Srbi. I to ne svi Srbi, zna se ko su bili ideolozi, Cosic, Ekmecic,...,Sotona je bio operativac. Znao se ko je klao, ko je nozeve donosio, ko je organizovao, a evo sada dzevad karahasan pere krv sa tih nozeva, sakrivajuci zlocin iza istorije.
U Hagu je osudjen koljac koji se hvalio da je ubio hiljadu Muslimana, hej hiljadu ljudi ubiti na razne uzasne nacine. on je ubijao Bosanske Muslimane gdje god je stigao. Iz voza u Strpcima je izvukao 20tak ljudi i ubio nekim obrednim nacinom, izmedju ostalog izvukli su i crnaca i oderali mu kozu da vide je li crn i ispod koze!! Tad su Srbijanci uhapsili koljaca, ali pc je trazio da se doticni prebaci u Lukavicu. Sotona, licno, je dosao, oslobodio i odlikovao koljaca. Licno je dosao u Lukavicu i izljubio se sa koljacem pred zatvorenicima. Ljudi koji se razmjenjeni pricali su o tome i o drugim stvarima koji su pratili te strasne spodobe. Ti i dzevad karahasan ste stali na stranu tih monstruma.
Istorija nije kriva ni za sta. Ja ti ubijem nekog, silujem, i dzevad karahasan kaze istorija je kriva. Nema tu nikakve analitike, samo dokaz da ljudski kompleksi nemaju granica.
I u periodu '92-'95 nisu svi zarivali glavu u ruke (jao patetike) suosjecajuci se sa koljacima. Kad vidim sotonu sa onim pjesnikom iznada Sarajeva meni padne na pamet dijete koje granata ranila i koje me je pitalo dok sam ga nosio "ciko hocu li umrijeti". Mali je bio lakse ranjen, ali se bio jako prepao i slika je bila mucna...
...borba za casnu i pravednu stvar nema alternativu...
Last edited by sarlo on 01/09/2009 00:36, edited 2 times in total.
nigdje.nikog

#32 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by nigdje.nikog »

Sa ovakvom teorijom "spontane i nenamjerne evolucije u zlocinca" nikako se ne slazem.
Svi smo culi i vidjeli Karadziceve mahnite prijetnje sa skupstinske govornice.
A kasnije se, nazalost, uvjerili da ja i od rijeci.

MEDZUTIM, moramo se sloziti u jednom - on je fakat najavio sta ce nam uraditi!

To sto je najavio zlozin koji je kasnije ucinio ga nikako ne oslobadja krivice za zlocin, ali jednako kao sto nema oprosta za zlocince, ne bismo smjeli prastati, cak tepati, onima koji te prijetnje nisu skontali.
A vodili su jedan narod! I odveli pod noz.
Da, na Aliju mislim.

Sa ove distance u njegovim idiotskim rijecima "za rat je potrebno dvoje" vidim vecu odgovornost za ovo stradanje od Karadzicevih prijetnji!

Jer Karadziceve rijeci su zaista bile upozorenje.

I ne znam zasto, ali ja sam uvijek vjerovao zapjenjenim budalam kad su mi prijetili.
Ali sam, kasnije, osjecao i jednu vrstu respekta prema svima koji su mi prijetili prije negoli su udarili, jer su mi u mnigim slucajevima omogucili "takticko uzmicanje" i revans na drugi nacin i drugim sredstvim - kad i kako je meni odgovaralo.

Bas je to prosta zivotna filozofija, ali dzaba govorit, nekome je draza modrica koja se vidi, no pobjeda koja se ne vidi.
gaius

#33 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by gaius »

mene je uvijek čudilo to što da bi ispao pravi intelektualac moraš izreći nešto za što će većina upravo intelektualaca reći da je klasično sranje.. radovan karadžić je klasični zločinac.. zlo na nogama.. izrod ljudskog roda.. masovnom ubici oblačiti odjeću ljudskosti i izvlačiti ga na fol "pa on je upozoravao" (ma nije valjda - vidjeli smo i kako je upozoravao i kako je efektno realizirao, teška srca, laganog prsta na obaraču - ta svoja upozorenja... onako pjesnički).. strašno

muka mi je od naših intelektualaca.. sve je to palamud i kompleksaš željan vlastite promocije do koje nikako drugačije ne može doći nego nastojanjem da se bude drugačiji - nešto tipa Deen i Hana.. to mu uvijek padne na pamet kad vidim domete naše intelektualne elite.. štaviše, Deen i Hana su mi posve iskreni.. prvi je napucao usta kolagenom, druga sise silikonima.. iz posve jasnih i ljudskih razloga.. privući pažnju.. brate vrijeme je i da naši intelektualci ipak porazmisle o plastičnim operacijama umjesto da valjaju gluposti pod okriljem univerzitetskih pozicija..

uostalom jedinu preciznu analizu karadžićevog lika i djela kroz cijeli niz godina daje marko vešović.. ne bude mi mrsko da kupim dane samo radi toga..

p.s. sad se osjećam ko nekad na fakultetu.. naime našli su za shodno ambiciozni pravnici i pravnice da započnu priču o tome kako je nekorektno izjavljivati da su karadžić i mladić ratni zločinci.. kao niko nije kriv do pravosnažne presude.. na kontraargument da ni Hitler, među ostalim, također nikad nije osuđen, ergo nije ni zločinac, nikad ne dobih pravi odgovor..
ozbiljna

#34 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by ozbiljna »

sarlo, iz intervjua ne proistice uopste da Karahasan negira da su zlocin pocinili Srbi, ko o tome prica? a tvoj vrlo emotivni nastavak post-a nema veze sa temom. svi mi vrlo dobro znamo kakvi su se zlocini desavali i mnogi od nas su takodje vidjeli ranjene i mrtve. radi se o tome da je meni lakse kada srozam Karadzica na obicnog, jadnog i bijednog covjeka (ili nesto drugo) koji zaista nema nikakvog izlaza osim da oteze sudski proces koliko moze, jer naposljetku, zna sta ga slijedi, a ne da ga smatram nedostiznim i svemogucim sotonom.
Prof. Karahasan je daleko od svega toga sto ste vi naveli, a navodite sve to iskljucivo zbog nepoznavanja njegovih stavova, djela i licnosti. Strasni je grijeh pisati ovdje da je on neko ko negira sve sto se desilo jer to je zaista daleko od svake istine. I da, njegova predavanja su otvorena za javnost i preporucujem vam najsrdacnije da ih slusate. I na toj istoj katedri predaje i prof. Vesovic i vjerujte da se Karahasan i Vesovic i svi ostali izvrsno slazu a studentima nude svu mogucu sirinu obrazovanja i ljepotu raznolikih diskursa.
shalaedin

#35 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

gaius wrote:mene je uvijek čudilo to što da bi ispao pravi intelektualac moraš izreći nešto za što će većina upravo intelektualaca reći da je klasično sranje.. radovan karadžić je klasični zločinac.. zlo na nogama.. izrod ljudskog roda.. masovnom ubici oblačiti odjeću ljudskosti i izvlačiti ga na fol "pa on je upozoravao" (ma nije valjda - vidjeli smo i kako je upozoravao i kako je efektno realizirao, teška srca, laganog prsta na obaraču - ta svoja upozorenja... onako pjesnički).. strašno

muka mi je od naših intelektualaca.. sve je to palamud i kompleksaš željan vlastite promocije do koje nikako drugačije ne može doći nego nastojanjem da se bude drugačiji - nešto tipa Deen i Hana.. to mu uvijek padne na pamet kad vidim domete naše intelektualne elite.. štaviše, Deen i Hana su mi posve iskreni.. prvi je napucao usta kolagenom, druga sise silikonima.. iz posve jasnih i ljudskih razloga.. privući pažnju.. brate vrijeme je i da naši intelektualci ipak porazmisle o plastičnim operacijama umjesto da valjaju gluposti pod okriljem univerzitetskih pozicija..

uostalom jedinu preciznu analizu karadžićevog lika i djela kroz cijeli niz godina daje marko vešović.. ne bude mi mrsko da kupim dane samo radi toga..

p.s. sad se osjećam ko nekad na fakultetu.. naime našli su za shodno ambiciozni pravnici i pravnice da započnu priču o tome kako je nekorektno izjavljivati da su karadžić i mladić ratni zločinci.. kao niko nije kriv do pravosnažne presude.. na kontraargument da ni Hitler, među ostalim, također nikad nije osuđen, ergo nije ni zločinac, nikad ne dobih pravi odgovor..
Ma opet njegove rijeci smatram ne toliko pogubnim za jednoga knjizevnika, oni su uvijek znali nesto onako svoje reci, ali me cudi kada visoki predstavnik INZKO kaze da je Karadzic bio veliki prijatelj Islama :D

O Karadzicu i Vesovic i Karahasan imaju podudaran stav... medjutim ove rijeci mozda ne odrazavaju na pravi nacin ono sto je Karahasan htio reći...
Karadzic je po meni Gebbels srpske politike ... napomene radi da se malo posjetimo nekih njegovih ideja i govora koji su proizveli genocid egzodus i koji su proizveli more zlocinaca u njegovome narodu... Duboko mu zahvaljujem na cinjenici da on nikada svoje lice nije krio i da se uvijek znalo sta Karadzic misli i sta zeli da uradi...

http://www.un.org/icty/bhs/cases/milose ... 30729b.htm

I meni nije jasno kako to Alija nije na vrijeme uocio i cemu se sve on nadao pored onakvog govora Karadzica u skupstini

http://www.youtube.com/watch?v=OwsvMcI5 ... re=related
Last edited by shalaedin on 01/09/2009 10:36, edited 2 times in total.
Fair Life

#36 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Fair Life »

Murat Sabanovic wrote:karadzic jeste izmanipulisan, ali je i vremenom postao zloban.
cak je i milosevic izmanipulisan...
ovo su nama europa i amerika lijepo pripremili,a beograd njihov plan u djelo sproveo.

zivjela nas saveznik amerika!!!
Cak su i Evropa i Amerika izmanipulisane...

ovo je nama sve dragi bog/allah lijepo pripremio, a beograd njegov plan u djelo sproveo.

Kako da jok...
Bušman

#37 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Bušman »

Ajd zivi bili procitajte cijeli tekst. Eto samo jednom. Barem da steknete realnu sliku o cemu se govori. A za ove koji glorificiraju Karadzica (nazivajuci ga Sotonom, i cistom inkarnacijom zla) - Karahasan govori upravo ono sto bi svi trebali misliti o njemu. On je obican covjek - koji je ili poludio ili izmanipulisan, svejedno je. On je sasvim obican covjek.
I upravo tu lezi problem, sto je covjek odgovoran za zlocine i to one najgore. A znate ko je za to kriv? Mi, sto smo dozvolili takvo nesto (tacnije Tito, koji se nije rijesio pravog neprijatelja - nacionalista, a manje-vise nevine ljude slao na Goli otok) i sto i dalje to dozvoljavamo (nepostojanje zakona o kasnjavanju profasistickog djelovanja i sl.)

I ne napadajte Karahasana, da ste procitali barem jednu njegovu knjigu shvatili biste koliko je covjek idealista i humanista.
shalaedin

#38 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

ozbiljna wrote:sarlo, iz intervjua ne proistice uopste da Karahasan negira da su zlocin pocinili Srbi, ko o tome prica? a tvoj vrlo emotivni nastavak post-a nema veze sa temom. svi mi vrlo dobro znamo kakvi su se zlocini desavali i mnogi od nas su takodje vidjeli ranjene i mrtve. radi se o tome da je meni lakse kada srozam Karadzica na obicnog, jadnog i bijednog covjeka (ili nesto drugo) koji zaista nema nikakvog izlaza osim da oteze sudski proces koliko moze, jer naposljetku, zna sta ga slijedi, a ne da ga smatram nedostiznim i svemogucim sotonom.
Prof. Karahasan je daleko od svega toga sto ste vi naveli, a navodite sve to iskljucivo zbog nepoznavanja njegovih stavova, djela i licnosti. Strasni je grijeh pisati ovdje da je on neko ko negira sve sto se desilo jer to je zaista daleko od svake istine. I da, njegova predavanja su otvorena za javnost i preporucujem vam najsrdacnije da ih slusate. I na toj istoj katedri predaje i prof. Vesovic i vjerujte da se Karahasan i Vesovic i svi ostali izvrsno slazu a studentima nude svu mogucu sirinu obrazovanja i ljepotu raznolikih diskursa.
doduse ja nisam oskocio od prve stepenice kada sam studirao komparativnu knjizevnost... vise zbog mojih nekih bubica ali mogu reci da me se Vesovic dojmio kada nam je predstavljao rad cijeloga odsjeka sa tada sa jos zivom Nirman Moranjak Bamburac i jos par profesora... Karahasana sam upoznao u pauzama izmedju predavanja, tada bih prisustvovao predavanjima trece godine i mogu vam reci covjek me se odma dojmio zbog nacina na koji komunicira sa studentima i zbog onoga sto je on tada predstavljao tim studentima ... Medjutim eto meni je od svih tih profa ipak najdrazi ipak najdrazi bio Tvrtko Kulenovic ... Onako jednom rijecju ljudina... Uglavnom svak moze doci na ta predavanja i popricati sa svim tim divnim ljudima...

Medjutim posto se nisam dugo zadrzao na studijama radi nekih svojih bubica, nakon semestra sam batalio studij ... Medjutim danas ostaje gorak osjecaj u sjecanju na taj dio moje proslosti jer mislim da sam mogao puno vise da uradim od onoga sto sam pruzio na tome fakultetu jer taj semestar mi je pruzio dosta satisfakcije u mome zivotu od upoznavanja stvarno zanimljivih pojedinaca djaka sto pjedinaca profesora do asistenta Bimbe koji je mnogima bio tegoban meni nije jer sam primjetio da je covjek koji namjerno proicira kontroverzu kako bi ispipao i upoznao tudje licnosti ...
shalaedin

#39 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

Bušman wrote:Ajd zivi bili procitajte cijeli tekst. Eto samo jednom. Barem da steknete realnu sliku o cemu se govori. A za ove koji glorificiraju Karadzica (nazivajuci ga Sotonom, i cistom inkarnacijom zla) - Karahasan govori upravo ono sto bi svi trebali misliti o njemu. On je obican covjek - koji je ili poludio ili izmanipulisan, svejedno je. On je sasvim obican covjek.
I upravo tu lezi problem, sto je covjek odgovoran za zlocine i to one najgore. A znate ko je za to kriv? Mi, sto smo dozvolili takvo nesto (tacnije Tito, koji se nije rijesio pravog neprijatelja - nacionalista, a manje-vise nevine ljude slao na Goli otok) i sto i dalje to dozvoljavamo (nepostojanje zakona o kasnjavanju profasistickog djelovanja i sl.)

I ne napadajte Karahasana, da ste procitali barem jednu njegovu knjigu shvatili biste koliko je covjek idealista i humanista.
Jest Karadzic covjek kao i svi drugi ljudi tj. od krvi i mesa je ... samo je problem sto se na njega zbog njegove ugodne biografije nikada tako nece gledati... uvijek ce on biti na nekoj stepenici vise jer ce na njega ljudi neprestano skretati paznju... on je vec u jednom narodu nadcovjek i svetac, vodja i zrtva i vec se o njemu pjevaju mitski epovi kao o junaku nad junacima... Znaci uvijek ce ljudi o njemu graditi neku imaginarnu sliku... Njega nevidim kao nekog izmanipulisanog pojedinca vec covjeka kojeg je sami djavo uzdigao, a dragi Bog ga ponizio jer je sam takav izbor donjeo ... sto isto sto i on nije uradio recimo Bogić Bogičević ili Marko Vešović? :)
d700

#40 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

ozbiljna wrote:.....
Ozbiljna,

evo da prije svega kvotiram preveden tekst:
Jednu Anekdotu ovdje moram jos da spomenem. U Dezembru 1991 se u Skupstini BiH pricalo o referendumu po pitanju drzavne neovisnosti. Nakon nekoliko sati debatiranja, Karadzic je molio bezuspjesno da se Referendum nesprovede. U mojim ushima jos dan danas zvuci uplakani glas - moljujuci glas - kako je rekao da zbog toga moze bosanski narod biti ponishten. Nakon hapsenja sjetio sam se te scene. Neko, ko planira Genozid, negovori u tom glasu niti tako neshto kaze
Fali mi pravi prevod njemacke rijec "verzweifelt". Po rijecima Karahasana u FAZ-u ispade, da je Karadzic ovdje kukao i plakao da se Referendum nesprovede jer bi doslo do tragedije. O tome da se ovo moze shvatiti i kao prijetnja, nigdje rijec. (O tragediji ce mo kasnije vise)

Evo sad te "Anekdote" koje se Karahasan sjeca od 14. Oktobra 1991, jer spominje taj nestanak naroda, a to moze biti samo ovo.
Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Bosnu i Hercegovinu ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a muslimanski narod možda u nestanak jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovde.

A evo sada i kao videozapis.

Vjerovatno svi znamo o cemu je govor, ali vazno je da usporedimo ove cinjenice uz ono sto Karahasan kaze ili sto shvata kao "anekdotu".

Pitam se: Gdje Karahasan ovdje vidi covjeka, koji s placucim glasom, koji moli dramaticno da se neshto neuradi. ??? Ja ovdje nevidim covjeka koji je -po dozvoljenoj konotaciji na Karahasanove tvrdnje- ovdje placuci i na koljenima moli skupstinu da neshto neuradi. Ja ovdje prepoznajem prijetnju covjeka koji definitivno zna sta govori jer:

- U to doba se JNA debelo priprema na Sarajevskim brdima na rat
- U Trebinju u Septembru uhvacen kamion koji umjesto deklarisanih banana vozao oruzje
- Karadzic priprema i proglasava Autonomne pokraine SAO Krajina, Semerija, Hercegovina, Romanija uz sve pratece efekte = Podjela policije itd.

Dakle ovo su dokazani Fakti. Transkripti svjedocenja ICTY-a govore o tome. Netreba vam vise nego izjava Biljane Plavsic da je sprovodjenje etnickog ciscenja kroz razne oblike represije bio planiran na vecem nivou.

Karahasan svjesno ili nesvjesno brani jedan jako ruzan srpski stav, kojeg ja nazivam: "Ti si kriv ako te ubijem, jer neradis ono sto ja zelim". U sushtini ispade definitivno tako, jer Karadzic je uputio zahtjeve skupstini sa decidno srpskim stavovima, a unaprijed se ogradio -kao klasican terrorista- da ce se neshto desiti zasto on nece biti odgovoran. U ovom slucaju: Nestanak cijelog naroda.....6 mjesec i kasnije pocinju masovna interniranja, ubijanja i silovanja.

Ako bolje razmislimo, cijeli rat i ubijanja su prosli u tom kontekstu. Sjetimo se ubijenog Alica u Srebrenice, gdje mu je receno da je Alija kriv za to sto mu se desava. Svaka zrvta, svaki nesrbin je bio reprezentativna i legitimna meta, jer je prethodno upozoren. Sve u stilu: Opravdanje postoji ili je stvoreno od mog "vodza"...navali i nishta ti nece biti. Ovaj "fazon" je samo jedno objasnjenje, zbog cega su haaski kazamati prije svega puni Srba i zbog cega mi i Hrvati nemamo jednoga Milana Lukica. (Koji bi se -usput- mogao braniti istim stavovima)

Karahasan je u svom izlaganju bez problema mogao zakljuciti ono sto je najrealnije. A to je, da je Karadzic pregazen od historije i da se u odlucujucem trenutku bacio na "mracnu stranu sile" i da je izraslo nesto bolenstno iz njega. Mogao je i reci da je mracna strana Karadzica to predvidjala: "Čujem korake razaranja, Grad gori kao tamjan u crkvi,U dimu vidim našu savest". Naravno da tada nije tehnicki planirao Genocid, ali Karahasan je mogao bez dileme reci da je mracna strana karadzica zgrabila sansu da u jednom historijskom momentu ispuni sve preradsue i komplekse Srba od turske okupacije do danas. Da maltene pokusa korigovati nesto sto ih od davnina boli i sto Ratko Mladic izgovara na ulazu Srebrenice: "Danas im se svetimo za 500 godine ropstva"....Po Karahasanu, ovdje sve okolnosti, a nikako sam Karadzic, ispadaju krivi sto je sve doslo ovako kako jeste...

Nastojanje da se Karadzic nesvede na monstrum su OK. Ali Karahasan ovdje od njega pravi zrtvu koja on definitivno nije. I tu je pogrijesio...
shalaedin

#41 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

d700 wrote:
Ozbiljna,

Jednu Anekdotu ovdje moram jos da spomenem. U Dezembru 1991 se u Skupstini BiH pricalo o referendumu po pitanju drzavne neovisnosti. Nakon nekoliko sati debatiranja, Karadzic je molio bezuspjesno da se Referendum nesprovede. U mojim ushima jos dan danas zvuci uplakani glas - moljujuci glas - kako je rekao da zbog toga moze bosanski narod biti ponishten. Nakon hapsenja sjetio sam se te scene. Neko, ko planira Genozid, negovori u tom glasu niti tako neshto kaze
Fali mi pravi prevod njemacke rijec "verzweifelt". Po rijecima Karahasana u FAZ-u ispade, da je Karadzic ovdje kukao i plakao da se Referendum nesprovede jer bi doslo do tragedije. O tome da se ovo moze shvatiti i kao prijetnja, nigdje rijec. (O tragediji ce mo kasnije vise)

Evo sad te "Anekdote" koje se Karahasan sjeca od 14. Oktobra 1991, jer spominje taj nestanak naroda, a to moze biti samo ovo.
Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Bosnu i Hercegovinu ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a muslimanski narod možda u nestanak jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovde.

Vjerovatno svi znamo o cemu je govor, ali vazno je da usporedimo ove cinjenice uz ono sto Karahasan kaze ili sto shvata kao "anekdotu".

Pitam se: Gdje Karahasan ovdje vidi covjeka, koji s placucim glasom, koji moli dramaticno da se neshto neuradi. ??? Ja ovdje nevidim covjeka koji je -po dozvoljenoj konotaciji na Karahasanove tvrdnje- ovdje placuci i na koljenima moli skupstinu da neshto neuradi. Ja ovdje prepoznajem prijetnju covjeka koji definitivno zna sta govori jer:

- U Trebinju u Septembru uhvacen kamion koji umjesto deklarisanih banana vozao oruzje
- Karadzic priprema i proglasava Autonomne pokraine SAO Krajina, Semerija, Hercegovina, Romanija uz sve pratece efekte = Podjela policije itd.

Dakle ovo su dokazani Fakti. Transkripti svjedocenja ICTY-a govore o tome. Netreba vam vise nego izjava Biljane Plavsic da je sprovodjenje etnickog ciscenja kroz razne oblike represije bio planiran na vecem nivou.

Karahasan svjesno ili nesvjesno brani jedan jako ruzan srpski stav, kojeg ja nazivam: "Ti si kriv ako te ubijem, jer neradis ono sto ja zelim". U sushtini ispade definitivno tako, jer Karadzic je uputio zahtjeve skupstini sa decidno srpskim stavovima, a unaprijed se ogradio -kao klasican terrorista- da ce se neshto desiti zasto on nece biti odgovoran. U ovom slucaju: Nestanak cijelog naroda.....6 mjesec i kasnije pocinju masovna interniranja, ubijanja i silovanja.

Ako bolje razmislimo, cijeli rat i ubijanja su prosli u tom kontekstu. Sjetimo se ubijenog Alica u Srebrenice, gdje mu je receno da je Alija kriv za to sto mu se desava. Svaka zrvta, svaki nesrbin je bio reprezentativna i legitimna meta, jer je prethodno upozoren. Sve u stilu: Opravdanje postoji ili je stvoreno od mog "vodza"...navali i nishta ti nece biti. Ovaj "fazon" je samo jedno objasnjenje, zbog cega su haaski kazamati prije svega puni Srba i zbog cega mi i Hrvati nemamo jednoga Milana Lukica. (Koji bi se -usput- mogao braniti istim stavovima)

Karahasan je u svom izlaganju bez problema mogao zakljuciti ono sto je najrealnije. A to je, da je Karadzic pregazen od historije i da se u odlucujucem trenutku bacio na "mracnu stranu sile" i da je izraslo nesto bolenstno iz njega. Mogao je i reci da je mracna strana Karadzica to predvidjala: "Čujem korake razaranja, Grad gori kao tamjan u crkvi,U dimu vidim našu savest". Naravno da tada nije tehnicki planirao Genocid, ali Karahasan je mogao bez dileme reci da je mracna strana karadzica zgrabila sansu da u jednom historijskom momentu ispuni sve preradsue i komplekse Srba od turske okupacije do danas. Da maltene pokusa korigovati nesto sto ih od davnina boli i sto Ratko Mladic izgovara na ulazu Srebrenice: "Danas im se svetimo za 500 godine ropstva"....Po Karahasanu, ovdje sve okolnosti, a nikako sam Karadzic, ispadaju krivi sto je sve doslo ovako kako jeste...

Nastojanje da se Karadzic nesvede na monstrum su OK. Ali Karahasan ovdje od njega pravi zrtvu koja on definitivno nije. I tu je pogrijesio...
O tome dali je govorio Karahasan o ovome govoru ili nekome drugom to s pouzdanjem nemozemo znati... recimo dali je Karahasan tada imao neki politicki angazman tih godina i to takodjer nemozemo znati... isto tako mozda je covjek bio citavo vrijeme u toj istoj sali sa covjekom kojeg je spomenuo da je izmanipulisan... meni opet nije jasno kako smo mi tako nespremni docekali rat ... ovo je bilo u 1991 godine, a vanredno i ratno stanje je proglaseno 2.5.1992 godine tek sa napadom Sarajeva...
Soul_Sista

#42 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Soul_Sista »

d700 wrote:
Ozbiljna,

:thumbup:
Über Karadzic ist die Geschichte blindwütig hinweggefahren und hat ihn untergepflügt. Ihn jetzt zu einem Monster zu stilisieren, davon halte ich nichts.
Ne znam sta zeli da kaze sa ovim, ali ja ga licno ne mogu drugacije gledati nego kao monstruma. Kako bi neko drugi radio da je bio na njegovom mjestu mozemo samo nagadjati. Gledati ga poslije svega kao obicnog covjek, taj luksuz sebi ne moze vise priustit. :roll:

..verzweifelt = ochjanje, beznadje (eng. in despair)
Fair Life

#43 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Fair Life »

d700 wrote:
Ozbiljna,

Pola godine poslije...

- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);
d700 wrote:A evo sada i kao videozapis.

- "Mirno spavajte, rata biti nece" (A.I., Mart 1992, u vrijeme srpskih barikada u Sarajevu, Vucurevic i Istocna Hercegovina u ratu sa Hrvatskom);

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice);

d700 wrote:Dakle ovo su dokazani Fakti. Transkripti svjedocenja ICTY-a govore o tome. Netreba vam vise nego izjava Biljane Plavsic da je sprovodjenje etnickog ciscenja kroz razne oblike represije bio planiran na vecem nivou.

Last edited by Fair Life on 01/09/2009 11:40, edited 1 time in total.
vee-jay

#44 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by vee-jay »

1. zar ovaj tekst nije stariji od godinu dana?

2. jel' iko od vas procitao tekst ili ste ga preveli preko gugl translatora?

3. gdje covjek nije u pravu tj. gdje se on to stavlja na stranu karadzica -> jedino gdje se sa njim uopste ne slazem: karadzic nije molio, on je prijetio -> samo sto je bio pi**ica da poprijeti muski (kao Seselj npr) -> ali i pored toga kada se izgovorene rijeci procitaju ili cuju -> tu nema nikakve molbe.... i, Karadzic nije govorio o bosanskom narodu, nego o bosnjackom -> ali, mozda je do prevoda

jedino cega mi je dosta, ovih sto se prozivaju jugonostalgicarima... hajmo prvo napraviti ovu drzavu kako treba pa onda mozemo biti nostalgicni kako god htjeli...
d700

#45 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

shalaedin wrote:...O tome dali je govorio Karahasan o ovome govoru ili nekome drugom to s pouzdanjem nemozemo znati...
U intervju Karahasan spominje "unistenje bosanskog naroda" kao Andekdote koje se sjeca. Druga Karadziceva anekdota u tom stilu nije poznata. Karahasan se definitivno osvrece na ovaj govor.
recimo dali je Karahasan tada imao neki politicki angazman tih godina i to takodjer nemozemo znati...
To i nije relevantno u njegovoj interpretaciji Karadzica 2008...
shalaedin wrote:isto tako mozda je covjek bio citavo vrijeme u toj istoj sali sa covjekom kojeg je spomenuo da je izmanipulisan...
Neko je ovdje spomenuo analitican pristup Karahasana ovoj temi. Malo mi to ispade smijesno, jer gdje je analitican pristup kada se isti Karahasan gubi u nedokazanim teorijama zavjere. One mogu biti predmet diskusije, one mogu biti realne. Ali s njima nije moguc analitican pristup. Po Karahasanu, Karadzic ispade manipulisan ili jedna komponenta u raljama historije. U tom kontekstu ispade, da covjek nemoze biti kriv ako ga to sve spopadne. Tu kazem da nije u pravu. Uzmimo jednog Vladimira Srebrova, koji to ludilo nije prihvatio i koji sam govori o ludilu kada je Karadzic preuzeo komandu u SDS-u- Uzmimo druge historijske licnosti koji su u tim momentima sacuvali humanost, koji nisi igrali na kartu "emocija ceste" ili na ksenofobiju.

Ne...Karadzic nije izmanipulisana zrtva koju Karahasan zeli prikazati. Naprotiv, sve cinjenice nama kazu da je Karadzic u jednom kljucnom trenutku vidio svoju sansu da se u srpskog narodu afirmise.
shalaedin wrote:meni opet nije jasno kako smo mi tako nespremni docekali rat ... ovo je bilo u 1991 godine, a vanredno i ratno stanje je proglaseno 2.5.1992 godine tek sa napadom Sarajeva...
Zato sto su bosanski muslimani zgazeni onim karahasanovim "Historijskim Prekopavanjima" a ne Karadzic....
shalaedin

#46 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

vee-jay wrote:1. zar ovaj tekst nije stariji od godinu dana?

3. gdje covjek nije u pravu tj. gdje se on to stavlja na stranu karadzica -> jedino gdje se sa njim uopste ne slazem: karadzic nije molio, on je prijetio -> samo sto je bio pi**ica da poprijeti muski (kao Seselj npr) -> ali i pored toga kada se izgovorene rijeci procitaju ili cuju -> tu nema nikakve molbe.... i, Karadzic nije govorio o bosanskom narodu, nego o bosnjackom -> ali, mozda je do prevoda

jedino cega mi je dosta, ovih sto se prozivaju jugonostalgicarima... hajmo prvo napraviti ovu drzavu kako treba pa onda mozemo biti nostalgicni kako god htjeli...
Zamolio sam bio postavljaca teme da prevede ovaj tekst u kompletu da bi se moglo zakljuciti o cemu sve govori Karahasan... Medjutim prevod jos nije dostupan svima ... a google translate nije nacin da se jedan takav tekst doista prevede kako treba... :D

Neki nisu imali tu cast da budu dijasporci i da nauce njemacki :)
d700

#47 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

I to sad neshto bitno mijenja na izrecenom ?
vee-jay wrote:2. jel' iko od vas procitao tekst ili ste ga preveli preko gugl translatora?
Preveli su ga neki, sto znaju njemacki i dovoljno nas da stvari ostanu u kontekstu.
3. gdje covjek nije u pravu .......jedino gdje se sa njim uopste ne slazem: karadzic nije molio, on je prijetio -> .....
O tome i govorimo. On nebrani Karadzica u smislu da preuzima stavome, ali legitiman je zakljucak da nalazi pogresna objasnjenja i olaksavajuce okolnosti. Karahasan tvrdi da je Karadzic fakticki zrtva Historije i Promjena i da niko u njegovoj situaciji nebi mogao drugacije da radi. Ja tvrdim da to nije tacno i da postoje likovi koji su u tim momentima sacuvali karakter, cast i obraz....i da su mozda isli jednim tezim putem.
O ovome i nediskutujemo
d700

#48 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

shalaedin wrote:...Neki nisu imali tu cast da budu dijasporci i da nauce njemacki :)
Nisam imao cast da budem linguista i da tekst na 100% korektan bosanski jezik. Nazalost, samo rodjeni Dijasporac, Baustelac, krkan, papak, amerikanac.....(Da ispunimo vec prerasude koje se nagovjestavaju u ovim recenicama) :D

Valja po stilu: If you can´t attack the Message, attack the messenger.... :D
Soul_Sista

#49 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Soul_Sista »

1. Zar je vazno koliko je star ?
2. Jesam, vise puta. I pored toga sto ne znam bolje njemacki od tebe, i pored rijecnika i tako dalje..i sta onda?
3.Ne stavlja se na stranu Karadzica vec jednostavno ima neka cudna tumacenja njegovih radnji u jednom vrlo vaznom i datom momentu i moje i tvoje historije i zasto smo tu gdje jesmo i tako dalje i tako sire. Nekako je nedoreceno njegovo tumacenje u ovom clanku.

Ako ti se da, slobodno ga prevedi :) taman jos malo dodatnog ucenja Shvabskog da usporedim sa svojim licnim prevodom :D
shalaedin

#50 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

d700 wrote:
shalaedin wrote:...Neki nisu imali tu cast da budu dijasporci i da nauce njemacki :)
Nisam imao cast da budem linguista i da tekst na 100% korektan bosanski jezik. Nazalost, samo rodjeni Baustelac, krkan, papak, amerikanac.....(Da ispunimo vec prerasude koje se nagovjestavaju u ovim recenicama) :D
nemoj to tako posmatrati, nije predrasuda, nego u bosni malo ko uci njemacki jezik pa se zbog toga namece ono "dijasporac" ... izvini ako sam te uvrijedio...
znas i sam kako je u bosni :)

jesi li sreo Bosanca koji je ostao ovdje cijeli zivot, a da je naucio recimo njemacki jezik takvi su rijetki izuzetci ... isto je i sa nekim drugim stranim jezicima tipa Francuski, Italijanski, Svedski, Arapski i td.

Sve to drugo si ti rekao , ja nisam rekao ni da si papak, ni amerikanac, krkan i baustelac...

Vidis to sto si ti napisao na moje rijeci je pogresna interpretacija istih ... kako onda interpretirati rijeci profe Karahasana...
Post Reply