djeca mutanti

ultima_palabra

#26 Re: djeca mutanti

Post by ultima_palabra »

ex-1978 wrote:Ono što ti smatraš fašizmom, za BL i BGD nije fašizam. Ko je u pravu? Treba pitati Francuze, Nijemce ili Amerikance... oni to bolje znaju. Nakon toga ćeš možda zaključiti da ti klinci ne veličaju fašizam, već slobodu i demokratiju.
Aha ;-)
elSaik wrote:
ultima_palabra wrote:Koliki god kritičar ja sam bio današnjeg Sarajeva, još uvijek nije dostiglo razinu Banjaluke i Beograda, gdje 95% ljudi promoviše ili šuteći toleriše fašizam.
Moguće, ali zato moji u Banja Luci ne zaključavaju maltene nikad kuću, jer nije potrebno, ne prijeti nikakva opasnost da će neko nešto ukrasti, a da ne govorim o mogućnosti da dobiješ metak u ćelo jer nisi poslužio nekoga pićem. ;-)
Nisam znao za to, primijetio sam da su ubistva tamo rijetka. Kako ti to objašnjavaš?
statix

#27 Re: djeca mutanti

Post by statix »

Ja bih rekao da u BL se ne osjeti post-ratni sindrom, za razliku od Sarajeva u kojem je veliki broj porodica poginulih.
int21

#28 Re: djeca mutanti

Post by int21 »

Ja bih rekao da svi traze izgovor za svoju glupost, nesposobnost i lijenost. Svima je kriva drzava sto im djeca ispadaju narkomani. Svima je kriva drzava sto nemaju posao, dobro placen a malo se radi. Za sve je kriva drzava. A ko cini tu drzavu?

Ako je drzava za sve kriva, a nije narod, otkud onda veoma mali broj, ali ne nula, ljudi koji rade, kojima djeca ne obijaju auta i ne tuku se. Koji zive normalnim zivotom.

Zasto svi nismo manijaci, ubice lopovi, ako nije do nas nego do drzave? Zasto moje dijete nije "mutant".

Krivi su roditelji. Kraj price. A ti isti roditelji su i napravili ovu drzavu. Znaci opet krivi roditelji.
blackepeace

#29 Re: djeca mutanti

Post by blackepeace »

elSaik wrote:
ultima_palabra wrote:Koliki god kritičar ja sam bio današnjeg Sarajeva, još uvijek nije dostiglo razinu Banjaluke i Beograda, gdje 95% ljudi promoviše ili šuteći toleriše fašizam.
Moguće, ali zato moji u Banja Luci ne zaključavaju maltene nikad kuću, jer nije potrebno, ne prijeti nikakva opasnost da će neko nešto ukrasti, a da ne govorim o mogućnosti da dobiješ metak u ćelo jer nisi poslužio nekoga pićem. ;-)
To nije isto.
Odvoji kriminal od nacionalističkog divljanja.
Kriminala u RS je manje iz samo jednog razloga - imaju bolju policiju.
Generalizacija da je tamo narod bolji a ovamo gori ne stoji.
U BL bi se dešavale iste stvari kao u SA da policija ne radi svoj posao.
popajic

#30 Re: djeca mutanti

Post by popajic »

@ex 1978
Ono što ti smatraš fašizmom, za BL i BGD nije fašizam. Ko je u pravu? Treba pitati Francuze, Nijemce ili Amerikance... oni to bolje znaju. Nakon toga ćeš možda zaključiti da ti klinci ne veličaju fašizam, već slobodu i demokratiju.
Teski supljak !
Pojam fasizma je definitivno jasan, odredjen.U citavom razvijenom svijetu.
To sto fasisti (bilo gdje da su)svoj fasizam kamufliraju necim drugim nista ne mijenja. Fasizam ostaje fasizam i kao takav MORA trpiti osudu bez tog "filozofskog" relativiranja.
blackepeace

#31 Re: djeca mutanti

Post by blackepeace »

popajic wrote:Pojam fasizma je definitivno jasan.
Pretpostavljam da misliš na fašizam u prenesenom značenju jer fašizam je državno uređenje koje je iskorjenjeno.
Prava definicija onoga što se dešava u BH gradovima je šovinizam.
goldenlily

#32 Re: djeca mutanti

Post by goldenlily »

Kakav fašizam kakvi bakrači,to je dio tradicije Balkana,mrziti drugačije.To je najviše posljedica mentalnog i duhovnog fukaraluka koji je uzrokovan materijalnom neimaštinom života na granici.Ovo je uvjek bila granica,prvo rimska osvajanja su stigla dovde,crke su se podjelile i granica im je bila ovdje,Islam je dobacio dovde,nije prošao dalje,bili smo granica komunizma prema zapadu,a kasnije neki zapadni eksperiment prema rigidnom staljinovom komunizmu.
Ovdje se nikad nije formirala neka kulturna institucija koja bi učila ljude kako se uzdici iznad bijedne svakodnevnice,u toj konstelaciji najbolja zabava je mrziti i maristati drugačije koji još ako su manjina,idealno. :D
Ako jednom ovi prostori podpadnu pod smao jedan utjecaj,neku silu,državu nebitno i ako toj nekoj ustanovi bude u interesu da razvija snažnu kulturnu osnovu imamo šanse,u svim ostalim kombinacijama,Srbija kec iz rukava Rusima da ih napuckaju na Švabe prije ofanzive na njih.Hrvati igrač opet neke druge sile,Bošnjaci isto priklonjeni nekoj sili...etc.biće nam vako klaćemo se između sebe ko psi,koji će na kraju opet dobit racku.
ex-1978

#33 Re: djeca mutanti

Post by ex-1978 »

popajic wrote:
@ex 1978
Ono što ti smatraš fašizmom, za BL i BGD nije fašizam. Ko je u pravu? Treba pitati Francuze, Nijemce ili Amerikance... oni to bolje znaju. Nakon toga ćeš možda zaključiti da ti klinci ne veličaju fašizam, već slobodu i demokratiju.
Teski supljak !
Pojam fasizma je definitivno jasan, odredjen.U citavom razvijenom svijetu.
To sto fasisti (bilo gdje da su)svoj fasizam kamufliraju necim drugim nista ne mijenja. Fasizam ostaje fasizam i kao takav MORA trpiti osudu bez tog "filozofskog" relativiranja.
U osnovi se slažemo. Problem predstavlja činjenica da to što je u cijelom svijetu "definitivno jasno i određeno", pogrešno tumači i zloupotrelbjava u jednom dijelu BiH. Pojam fašizma je u BiH doživio pravu devalvaciju.
kockica_kockica

#34 Re: djeca mutanti

Post by kockica_kockica »

ex-1978 wrote:Znaju klinci...

Ja sam recimo potpuno ogorčen na svu našu NGO/NVO svitu i sve ono što su i kako su radili u BiH, sa ciljem pomirenja i uspostavljanja povjerenja. Potrošili su silne pare, silna noćenja i pune pansione, silne seminare i kongrese, druženja i sastanke i ništa... ništa on onih javno i detaljno proklamovanih ciljeva i ideja. Zašto? Zato što u tome nije bilo i nema ni trunke iskrenosti. Svi su taj posao radili iz ličnih interesa i lične koristi. U fokusu djelovanja tih NGO/NVO satrapa bili su upravo klinci... klinci koji nisu progutali tu njihovu šuplju priču i pokušaj nametanja potpuno iskvarenog sistema vrijednosti.
Klinci koji iznad svega cijene iskrenost.

Ono sto fakat ne podnosim jeste nezahvalnost... ta sva nasa NGO/NVO svita je napravila i obnovila na hiljade kuca, podijelila na hiljade raznih oblika pomoci u hrani, odjeci, lijekovima, lijecenju, ta ista svita pokusava raditi sa onima s kojima nasa drzava ne zeli imati posla pa rebacuje lopticu na NVO, ta ista svita mozda jeste potrosila silne pare na pansione da bi pojedinim guzicama i dzabaljebarosima koji su navikli na ono samo mi daj pare i pare i pare objasnila da dobijanjem mjesecno 100 maraka nije pomoc vec sadaka koju prima i nista mu bolje nece biti... da ne govorim o tome da su te iste svite NVO-a pruzile na hiljadama ljudi besplatne usluge obrazovanja, prekvalifikacije, pravne usluge, medicinske usluge, usluge prevodjenja.... te iste svite su nudile samohranim majkama mogucnost da rade a ne da zive od milostinje drzave...

no

I da ti kazem klinci nemaju pojma o zivotu.. klinci vozaju babina dobra auta... pricaju na super skupim mobitelima ... ispijaju dnevno 10 kafa .... vrhunac desavanja u njihovom zivotu je utkmica gdje ce se oblokati pivom ogrnuti zastavom i urlati cestom u onom istom babinom autu... ako nije utakmica onda je nesto drugo... samo je jako vazan taj element urlanja i pijancenja...

a roditelji tih klinaca... gledaju kako ce od nekud da im kapa u dzep svaki mjesec ali po mogucnosti da nista ne rade....

i imamo i one roditelje koji svaki dan obidju sve kontejnere, sve humanitarne organizacije i institucije u nadi da ce naci nesto za jestivo ili da ce dobiti koju marku.. pri tome imaju penziju i ne pada ima na pamet da ista rade... ali ako ne dobiju to svoje "sljedovanje" iz organizacija koje opet dijele takvima jer im ao njega, djeteta, babe, strine, tetke, amidzince i daidzince, onda su agresivni i prijete da ce te ubiti....

i slijedeci put kad odes na te seminare za koje ti ljudi rade mjesecima za male pare pokusaj da ih saslusas... mozda se iznenadis kako imaju pametnih stvari za reci...
blackepeace

#35 Re: djeca mutanti

Post by blackepeace »

kockica_kockica wrote:Ono sto fakat ne podnosim jeste nezahvalnost... ta sva nasa NGO/NVO svita je napravila i obnovila na hiljade kuca, podijelila na hiljade raznih oblika pomoci u hrani, odjeci, lijekovima, lijecenju.
A ja mislio da su nam stranci pomogli.
I još sam čuo da su milijarde nestale između stranaca i sirotinje.
krivorijek

#36 Re: djeca mutanti

Post by krivorijek »

Halleluhwah wrote:
Atrus wrote:Hitlerjugend. E, da mi je neko rekao da će na ovim prostorima imati preporod najgori nacizam, ne bih mu vjerovao. Mislim da zemlje Balkana nemaju šanse da imaju mirnu budućnost, možda bez rata, ali sigurno uvijek napeto, uvijek prijeteći i uvijek opasno.
Ekonomski prosperitet je lijek za to. Sigurno.
Ma nije bolan recept: 'ekonomski prosperitet je lijek' (to ti je isto k'o da kazes: ko hoce vise od ovoga sto ima sada - postavimo ga brate na vrh drzave), nije sigurno. Ljude zamajavaju sa tim odavno. Svaka banda na svijetu radi na tome.

Naravno da svako od nas hoce da zivi bolje, da ima vise para sa kojima moze kupiti sebi vise.

Kod nas ekonomski rastu samo bande, politicke oligarhije i slicni. A oni ekonomski prosperiraju ne zato sto misle sa svojim ekonomskim poduhvatima poboljsati ekonomsku situaciju u zemlji za svakog njenog gradjana (nego bas obratno, hehe, kako istinito), nego sto vide da je vrag odnio salu, pa ako je vec za populaciju kradja postala jedna zdravorazumska stvar (kao sto nazalost jeste), krademo i mi - ekonomski prosperitet!!!

A sve pod plastom odbrane/zastite/jebemumisa ne znam ni sam/ naseg Naroda (obavezno Naseg).

Recept i lijek je: 'iskorijeniti nacionalizam'.

Pitanje je samo kako!?
int21

#37 Re: djeca mutanti

Post by int21 »

krivorijek wrote:
Halleluhwah wrote:
Atrus wrote:Hitlerjugend. E, da mi je neko rekao da će na ovim prostorima imati preporod najgori nacizam, ne bih mu vjerovao. Mislim da zemlje Balkana nemaju šanse da imaju mirnu budućnost, možda bez rata, ali sigurno uvijek napeto, uvijek prijeteći i uvijek opasno.
Ekonomski prosperitet je lijek za to. Sigurno.
Ma nije bolan recept: 'ekonomski prosperitet je lijek' (to ti je isto k'o da kazes: ko hoce vise od ovoga sto ima sada - postavimo ga brate na vrh drzave), nije sigurno. Ljude zamajavaju sa tim odavno. Svaka banda na svijetu radi na tome.

Naravno da svako od nas hoce da zivi bolje, da ima vise para sa kojima moze kupiti sebi vise.

Kod nas ekonomski rastu samo bande, politicke oligarhije i slicni. A oni ekonomski prosperiraju ne zato sto misle sa svojim ekonomskim poduhvatima poboljsati ekonomsku situaciju u zemlji za svakog njenog gradjana (nego bas obratno, hehe, kako istinito), nego sto vide da je vrag odnio salu, pa ako je vec za populaciju kradja postala jedna zdravorazumska stvar (kao sto nazalost jeste), krademo i mi - ekonomski prosperitet!!!

A sve pod plastom odbrane/zastite/jebemumisa ne znam ni sam/ naseg Naroda (obavezno Naseg).

Pitanje je samo kako!?
Pendrekom. Zatvorima i slicnim metodama.

Samo sto oni koji bi ga trebali tim metodama iskorijeniti, njima on i odgovara. Znaci samo jedno nam preostaje. A to je da se narod sam opameti. Da skonta kako je bitnije raditi i imati nego uzvikivati parole i psovati sve sto je drugacije.
krivorijek

#38 Re: djeca mutanti

Post by krivorijek »

int21 wrote:
krivorijek wrote: Ma nije bolan recept: 'ekonomski prosperitet je lijek' (to ti je isto k'o da kazes: ko hoce vise od ovoga sto ima sada - postavimo ga brate na vrh drzave), nije sigurno. Ljude zamajavaju sa tim odavno. Svaka banda na svijetu radi na tome.

Pitanje je samo kako!?

Samo sto oni koji bi ga trebali tim metodama iskorijeniti, njima on i odgovara. Znaci samo jedno nam preostaje. A to je da se narod sam opameti. Da skonta kako je bitnije raditi i imati nego uzvikivati parole i psovati sve sto je drugacije.
Eeee, ali ne moze pendrekom...a ni zatvorom (nerealno je to).

Ja sam mislio realno, ono kad sam pitao 'kako'. Konstruktivno.
kockica_kockica

#39 Re: djeca mutanti

Post by kockica_kockica »

blackepeace wrote:
kockica_kockica wrote:Ono sto fakat ne podnosim jeste nezahvalnost... ta sva nasa NGO/NVO svita je napravila i obnovila na hiljade kuca, podijelila na hiljade raznih oblika pomoci u hrani, odjeci, lijekovima, lijecenju.
A ja mislio da su nam stranci pomogli.
I još sam čuo da su milijarde nestale između stranaca i sirotinje.

Znas da nije bilo lokalnih nevladnih organizacija koje su pisale dan i noc projekte pomoci ljudima ovdje dobili bi da ne kazem sta od pomoci... jer su ti ljudi koji rade ovdje oni koji na terenu ispituju sta treba najvise... i naprave projekt u kojem ce pomoci toliko porodica, sa toliko materijala, lijekova, napraviti toliko i toliko kuca... da bi jedan nijemac dao pare neko mora sjesti i dobro ugrijati stolicu da mu napise sve u detalje.... no to nije ni bitno.... oni ne pomazu oni samo kradu pare :skoljka:
piupiu

#40 Re: djeca mutanti

Post by piupiu »

krivorijek wrote:
int21 wrote:
krivorijek wrote: Ma nije bolan recept: 'ekonomski prosperitet je lijek' (to ti je isto k'o da kazes: ko hoce vise od ovoga sto ima sada - postavimo ga brate na vrh drzave), nije sigurno. Ljude zamajavaju sa tim odavno. Svaka banda na svijetu radi na tome.

Pitanje je samo kako!?

Kako naucismo u proslom vijeku, s fasizmom se slabo sta moze konstruktivno. Moze kad postoji unutarnja volja i svijest. Kao u Njemackoj poslije rata. Ali i do te volje je pendrek doveo. A dok je pendrek odradio svoje, pola Evrope izginu.

Inace -- dobra ekonomija, otvorenost drustva, mijesanje s drugim kulturama, razbijanje predrasuda, dobra volja ... ali svijest uber alles, :D .
int21

#41 Re: djeca mutanti

Post by int21 »

krivorijek wrote:
int21 wrote:

Pitanje je samo kako!?

Pa ako neko nece da shvati onda mu to naspes u glavu pendrekom. Ako bi nekolicina ljudi normalno zivjelo, treba da ceka da se rulja nacionalisticka opameti?

Nisu se ni svabe ni englezi rodili pametni.....
popajic

#42 Re: djeca mutanti

Post by popajic »

blackepeace wrote:
popajic wrote:Pojam fasizma je definitivno jasan.
Pretpostavljam da misliš na fašizam u prenesenom značenju jer fašizam je državno uređenje koje je iskorjenjeno.
Prava definicija onoga što se dešava u BH gradovima je šovinizam.
sovinizam ima podlogu u fasizmu i obratno !
Poenta je da ne postoji ALI kad se govori o devijacijama o kojima ovdje govorimo.
Mi smo jednostavno devijantno, sovinisticko ,profasisticko drustvo...i mislim da se ne radi o mutantima nego o cistim klonovima sprege roditeljskog i drustvenog nedostatka gradjanske svijesti.Drustvo Zombija !
krivorijek

#43 Re: djeca mutanti

Post by krivorijek »

piupiu wrote:
krivorijek wrote:
int21 wrote:

Kako naucismo u proslom vijeku, s fasizmom se slabo sta moze konstruktivno. Moze kad postoji unutarnja volja i svijest. Kao u Njemackoj poslije rata. Ali i do te volje je pendrek doveo. A dok je pendrek odradio svoje, pola Evrope izginu.

Inace -- dobra ekonomija, otvorenost drustva, mijesanje s drugim kulturama, razbijanje predrasuda, dobra volja ... ali svijest uber alles, :D .
Ma nemoj sad zezat piupiu, ti znas da smo mi u manjini, a i sa pendrecima smo puno nesnalazljiviji nego vecina. Jadno je to, ali mensecini tako.

Svijest uber alles :D
krivorijek

#44 Re: djeca mutanti

Post by krivorijek »

int21 wrote:
Pa ako neko nece da shvati onda mu to naspes u glavu pendrekom. Ako bi nekolicina ljudi normalno zivjelo, treba da ceka da se rulja nacionalisticka opameti?

Nisu se ni svabe ni englezi rodili pametni.....
Ali covjece to je nasilje, i to nikad nece upaliti. Jos plus, oni su nasilniji puno vise, a i brojniji, tako da ih se ne da ni ispendreciti, niti pendrekom dozvati pameti.

Kako se rijesiti nacionalizma u BiH? Ali realno!
int21

#45 Re: djeca mutanti

Post by int21 »

Pa dobro ako smo nesnalazljivi pendrekom, onda se postavlja pitanje kako tu svijest pomaknuti kod naroda?
krivorijek

#46 Re: djeca mutanti

Post by krivorijek »

int21 wrote:Pa dobro ako smo nesnalazljivi pendrekom, onda se postavlja pitanje kako tu svijest pomaknuti kod naroda?
Pa to!
CLIO

#47 Re: djeca mutanti

Post by CLIO »

kockica_kockica wrote:
ex-1978 wrote:Znaju klinci...

Ja sam recimo potpuno ogorčen na svu našu NGO/NVO svitu i sve ono što su i kako su radili u BiH, sa ciljem pomirenja i uspostavljanja povjerenja. Potrošili su silne pare, silna noćenja i pune pansione, silne seminare i kongrese, druženja i sastanke i ništa... ništa on onih javno i detaljno proklamovanih ciljeva i ideja. Zašto? Zato što u tome nije bilo i nema ni trunke iskrenosti. Svi su taj posao radili iz ličnih interesa i lične koristi. U fokusu djelovanja tih NGO/NVO satrapa bili su upravo klinci... klinci koji nisu progutali tu njihovu šuplju priču i pokušaj nametanja potpuno iskvarenog sistema vrijednosti.
Klinci koji iznad svega cijene iskrenost.

Ono sto fakat ne podnosim jeste nezahvalnost... ta sva nasa NGO/NVO svita je napravila i obnovila na hiljade kuca, podijelila na hiljade raznih oblika pomoci u hrani, odjeci, lijekovima, lijecenju, ta ista svita pokusava raditi sa onima s kojima nasa drzava ne zeli imati posla pa rebacuje lopticu na NVO, ta ista svita mozda jeste potrosila silne pare na pansione da bi pojedinim guzicama i dzabaljebarosima koji su navikli na ono samo mi daj pare i pare i pare objasnila da dobijanjem mjesecno 100 maraka nije pomoc vec sadaka koju prima i nista mu bolje nece biti... da ne govorim o tome da su te iste svite NVO-a pruzile na hiljadama ljudi besplatne usluge obrazovanja, prekvalifikacije, pravne usluge, medicinske usluge, usluge prevodjenja.... te iste svite su nudile samohranim majkama mogucnost da rade a ne da zive od milostinje drzave...

no

I da ti kazem klinci nemaju pojma o zivotu.. klinci vozaju babina dobra auta... pricaju na super skupim mobitelima ... ispijaju dnevno 10 kafa .... vrhunac desavanja u njihovom zivotu je utkmica gdje ce se oblokati pivom ogrnuti zastavom i urlati cestom u onom istom babinom autu... ako nije utakmica onda je nesto drugo... samo je jako vazan taj element urlanja i pijancenja...

a roditelji tih klinaca... gledaju kako ce od nekud da im kapa u dzep svaki mjesec ali po mogucnosti da nista ne rade....

i imamo i one roditelje koji svaki dan obidju sve kontejnere, sve humanitarne organizacije i institucije u nadi da ce naci nesto za jestivo ili da ce dobiti koju marku.. pri tome imaju penziju i ne pada ima na pamet da ista rade... ali ako ne dobiju to svoje "sljedovanje" iz organizacija koje opet dijele takvima jer im ao njega, djeteta, babe, strine, tetke, amidzince i daidzince, onda su agresivni i prijete da ce te ubiti....

i slijedeci put kad odes na te seminare za koje ti ljudi rade mjesecima za male pare pokusaj da ih saslusas... mozda se iznenadis kako imaju pametnih stvari za reci...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
int21

#48 Re: djeca mutanti

Post by int21 »

krivorijek wrote:
int21 wrote:Pa dobro ako smo nesnalazljivi pendrekom, onda se postavlja pitanje kako tu svijest pomaknuti kod naroda?
Pa to!
Drug moj, ja mislim da je to mission impossible.

Nije samo kod nas nacionalizam problem. Jeste veliki, ali nije samo on. Mi se i izmedju sebe mrzimo, i kad pripadamo istoj naciji. Mi mrzimo komsije samo zato da ih mrzimo. "Nek mu crkne krava, ali i meni nek crkne da skot nema gdje ici po mlijeko"....

Kako istjerati iz naroda tu mrznju?
blackepeace

#49 Re: djeca mutanti

Post by blackepeace »

int21 wrote:Pa ako neko nece da shvati onda mu to naspes u glavu pendrekom.
:lol: Da si na npr. Dodikovom mjestu ?
Dali bi tukao pendrekom svoje glasače ?
U kojem vi svijetu živite ?
krivorijek

#50 Re: djeca mutanti

Post by krivorijek »

int21 wrote:
krivorijek wrote:
Pa to!
Drug moj, ja mislim da je to mission impossible.

Nije samo kod nas nacionalizam problem. Jeste veliki, ali nije samo on. Mi se i izmedju sebe mrzimo, i kad pripadamo istoj naciji. Mi mrzimo komsije samo zato da ih mrzimo. "Nek mu crkne krava, ali i meni nek crkne da skot nema gdje ici po mlijeko"....

Kako istjerati iz naroda tu mrznju?
Ma nije to mission impossible, nego mission looong.

A i nije nas narod tako crn, nemoj biti veci pesimista od mene :)
Post Reply