Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
illuminated

#26 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by illuminated »

dupli.
macan prvi

#27 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

illuminated wrote:mada nisam expert za avijaciju, ali evo ono sta ja znam...

Prije nekog vremena Sa. Aerodrom je dobio nagradu za najbolji aerodrom ispod milion putnika.
Prirast putnika je stabilan, i rekao bih da je cijena usluga normala za ovu velicinu aerodroma (slicno kao i Dubrovnik, Podgorica itd.)
Ako neko zna tacne cifre molim nek javi. CJenovnik ima na netu, ali ja ne znam je li to skupo ili jeftino.

Dugo je bilo otpora protiv recimo Germanwingsa, ali se stvari popravljaju. Kako se cini strategija je da se preko Turaka Sarajevo etablira u neku sponu sa Istambulom (i dalje sa Azijom) i s druge strane sa Evropom. Iz svakog kutka svijeta se moze doci preko VIE, CGN, FRA, DUS, STR
Znam da bi neki htjeli za 10EUR...ali ocigledno nema interesa jer nema toliko putnika.
Cak je i Germanwings ukinuo let cetvrtkom (sada lete samo uto, sub) iz CGN jer im se nije isplatio.

Ono sto je lose na aerodromu je :
ocajan kafic. Cijene su skuplje nego po Evropi. Tu treba malo konkurencije, da se da privatnicima da rade i onda nece kafa biti 4KM.
Parking je los. Treba veliki Parking House.
Treba jedan fin hotelcic u blizini. (Treba dati privatnicima ..)
Taxi potkrada narod .
I zadnje i najvaznije> Nema veze sa gradskim prevozom. E to je svjetska sramota.

Samo jedan aerodrom na svijetu ima pod Public Transportation Connection: NONE. Sramota.

Vjerujem da uskoro planiraju neka prosirenja, pa ce vjerovatno i rijesiti neke od ovih stvari, pa ce onda biri bolje...

Sto se tice Ryan-a ne vjerujem da ce oni ikad letit za SA, jer onih slijecu samo u neke zabiti...kao sto je Dusseldorf Weeze (taj aerdorom je u Evropi kao i Duesseldorf :lol: ), Frankfurt Hahn i sl...
Vidio sam (moguce prije godinu) na stranici Aerodroma tender za prvu fazu gradnje aerodromskog hotela, ali zasad se nije doslo daleko. :roll:

Taksi itekako potkrada narod, ali nije da nema nikakve veze javnim saobracajem s Aerodroma u grad :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... i#p2619789
macan prvi

#28 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

Master.DKP wrote:Komunikacija, koja je jeftina i brza je najvaznija stvar za bilo koji ekonomsko-drustveni napredak i evo to sto nemam jos dovoljno razvijen avio saobracaj nas "koci" daleko vise nego sto mi mislimo !

Aerodrom Sarajevo evo to vise i ptice na grani znaju, naplacuje skupe usluge po putniku. Ne znam sada kako je moguce utica da se to smanji na regularnio nivo koji donosi nove kkompanije, hiljade novih putnika i samim tim extremno veci profit Aerodrom, gradu i drzavi.

Normalno je da "low-cost" kompanije mogu samo raditi kada je aerodrom jeftin tako da njhiva karta od 50-100 EUR ima smisla.....

Skyeurope je mozda najlogicnija low cost kompanija sljedeca koja treba da dode jer izuzetno dobro povezuju istocno i srednju europu za zapadnom europom....
Aerodrom za sebe uzima 18 eura po putniku, to jest nesto vise nego npr. u Zagrebu, ali ne toliko vise. Ako se posmatra ukupni nivo taksi, onda se tu stvara razlika zbog onih 10 eura cije je uzimanje naredila federalna Vlada, a Aerodrom za to nije kriv.
ljubav_aha

#29 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by ljubav_aha »

BiH airline,jedan i jedini drzi monopol :mrgreen: danasnja politika poslovanja :mrgreen:

low-cost-airlines kao i drzava BiH su ograniceni medjusobnom suradnjom iz mase razloga ,a jedan je defitivno ocevidan,nedostatak profeionlanog interesa i suradnje drzave ,ako i birokratski pritisak van granica zemlje oblika srca,sto danas jedino rezultira viskom pritiskom ili tlakom :)
alica.k

#31 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by alica.k »

...vec se par dana pricalo da od sinoc vise nece letiti, ispade da je stvarno istina.
Master.DKP

#32 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Master.DKP »

Nisu sve kompanije prepoznale potencijal u BiH jer im je bio uvijek bila "marginalna" dok su gulili kozu Madarskoj, Slovackoj, Hrvatskoj itd. Naravno, u press sluzbi svake ove prevoznice avio firme ce reci kako BiH nema ili "standard" ili nije stabilna ili neku slicnu laz. To kao kada Banka kaze da ima 12 % kamate jer nije "stabilno trziste". Ali ljudi vjeruju, zato oni i profitiraju.

Ne postoji drzava na svijetu ( preko 200 drzava postoji ) koja ima preko 35 % stanovnista van granica BiH, tj. preko 1 350 000 BH gradana zivi u inostranstvu ! Ova reforma BH Airlinesa je definitvno pomrsila racune ovim "prostitutkama" iz Austrian Airlines-a koji su preko deceniju naplacivali kartu iz Sarajeva za Bec nekada iz 500 eura, ekonomska klasa razumije se. Sada kurve podvile rep i vidim nude za 99 EUR + tax..... Prevoz putnika u i iz BiH je jako zanimljiv, pogledajte da je Centrotrans napravio sigurno stotine miliona prometa od zavrsetka rata na ovamo sa svojih preko 50 internacionalnih linija ! ( Mnogi su htijeli taj kolac...ali....).

Definitivno dolazi vrijeme jeftinjih kompanija koje ce dolaziti da lete za Sarajeva jer smo mi jos jedina tacka gdje se nisu prosirili....
za_sada_bez_dobrog_nicka

#33 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Zato što smo mi ispod low-cost nivoa pa ni sa low-cost cijenama ne vide ekonomsku opravdanost...
Master.DKP

#34 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Master.DKP »

Opet ljudi "ne razumiju". Ubijedili su nas na svakom snovu da "na valjamo" i da "nemamo kvaliteta" pa nam onda dodu kompanija kao Austrian Airlines i 10 godina svaki dan po 2 ili 3 puta voze put Boing 747 putnika sa najskupljima kartama na svijetu ! ! ! !

( Uvijek se zaraduje i profitira najbolje na onome koji misli i kome se nacrta da ne valja!).

Zasto i jedna strana kompanija, banka ili firma dolazi onda u BiH ako mi ne valjamo ? Ako smo siromasni i neuki ? To je samo fasada ! Naravno da mi valjamo i da je profit kod nas jako dobar....i to ti nikada nece pokazati, nego uvijek tebe explatisati i kupivati te za male pare....
amrica

#35 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by amrica »

illuminated wrote:
Letio je donedavno Norwegian sa Oslo Rygge za Sa, ali su to nazalost ukinuli...
Nije ukinut, nego leti samo 2 mjeseca godisnje, otprilike 20.06. do 20.08., kad se ide na ferije.

I meni oni nisu bas lcc, zavisno kad kupis kartu, ako sad narucis-platis za sljedece ljeto, jedan smjer cca 80 KM, ili ako na pocetku sezone letis "gore" ili na kraju "dole" isto sitna lova, dok su cijene usred sezone 500 KM i vise.
ljubav_aha

#36 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by ljubav_aha »

Master.DKP wrote:Opet ljudi "ne razumiju". Ubijedili su nas na svakom snovu da "na valjamo" i da "nemamo kvaliteta" pa nam onda dodu kompanija kao Austrian Airlines i 10 godina svaki dan po 2 ili 3 puta voze put Boing 747 putnika sa najskupljima kartama na svijetu ! ! ! !

( Uvijek se zaraduje i profitira najbolje na onome koji misli i kome se nacrta da ne valja!).

Zasto i jedna strana kompanija, banka ili firma dolazi onda u BiH ako mi ne valjamo ? Ako smo siromasni i neuki ? To je samo fasada ! Naravno da mi valjamo i da je profit kod nas jako dobar....i to ti nikada nece pokazati, nego uvijek tebe explatisati i kupivati te za male pare....
zasto SJJ jos nema bus-prevoz sa aerodorma u grad :?: zasto je uopste konekcija sa gradom i aerodromom vlro losa :?:
sto se desilo sa novcem koji je doniran godinama u kompletnu drzavu :?: ko je uistinu zabrinut sa avio transportom u BiH :!: licno bih zeljla upoznati doticnu osobu :)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#37 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by corolla02 »

avionu slomit cu ti krila, da ne letis ona...itd itd
:D
ljubav_aha

#38 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by ljubav_aha »

corolla02,ne sekiraj me ;-) znas da ja mogu doci do tebe na kafu i sa cetvoro-kotacnim micalom od 4 cilindra :-D
Edin H.

#39 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Edin H. »

Evo kod nas nisu ni poceli letiti, a u Engleskoj smanjuju broj letova.

Easy Jet prestaje da leti sa East Midlands aerodroma, a smanjuje broj letova iz Lutona za 20%.

Tokom zime Ryanair smanjuje broj letova sa Stansteada za 40%.

http://www.dailyexpress.co.uk/posts/view/124878
burekodsira

#40 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by burekodsira »

skyeurope u koga sam najvise nade polago da ce se probiti kod nas eno propade....
Daisy

#41 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Daisy »

tuga stvarno.....
nasi politicari moraju malo da se pozabave promocijom turizma.

Ja ipak mislim da ce se stvari promijeniti ukidanjem viza- tako je bilo i sa Bugarskom i ostalima. Evo, cim su Srbiji ukinuli vize, objavljen je novi let Wizzairom za London, iako im GB nije ukinula vize- ali eto, drzava odmah izgleda bolje.

Ima tu dosta faktora, mene cudi sto Mostar do sada nije objavljen zbog Medjugorja, ali mislim da Mo aerodrom ima problema zbog udjela vlasnistva iz Hrvatske, u prevodu, Hrvatska ce tu liniju blokirati jer im puni letove za DB i ST.
Meni je licno muka koliko je HR zaradila na nasoj dijaspori, mada mislim da je Croatia airlines dobra kompanija.

I na kraju, nove linije se nece otvarati dok ne prodje recesija. Sve avio kompanije su u trenutnom rasulu, a kratki letoi ne donose novac, pa , nadam se da necemo predugo cekati.
akcija007

#42 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by akcija007 »

Mi smo malo trziste +vizni rezim ne samo za LCC nego i za obicne normalne kompanije tipa Lufthanse , Air France-a i slicnih ... Vidite da imamo samo po jedan let dnevno dok ostali gradovi i visa puta ...
Dinchelo

#43 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Dinchelo »

Edin H. wrote:Evo cijene sa Wizzairom od Londona do Zagreba za nasumice odabranim datumima.

London - Luton »
Zagreb
date: Tue 24 Nov 09
fareclass: Web
flight: W6 802
departs: LTN 07:55
arrives: ZAG 11:15

1 Adult: 24.99 GBP

price: 24.99 GBP

Zagreb »
London - Luton
date: Thu 26 Nov 09
flight: W6 801
departs: ZAG 11:45
arrives: LTN 13:10

total price 49.98 GBP BGN CZK EUR GBP HUF NOK PLN RON SEK UAH USD 49.98 GBP

E sada vi probajte neku od velikih kompanija iz Sarajeva :skoljka:
haha dodaj ovome aerodromske takse i vozne karte od lutona do londona koje ce te kostati odprilike dodatnih 40-50 funti, izaci ce te na oko 150 GBP :) :)
Dinchelo

#44 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Dinchelo »

akcija007 wrote:Mi smo malo trziste +vizni rezim ne samo za LCC nego i za obicne normalne kompanije tipa Lufthanse , Air France-a i slicnih ... Vidite da imamo samo po jedan let dnevno dok ostali gradovi i visa puta ...
za bec imas 2-3 leta dnevno kao i za ZG :)
pametolog

#45 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by pametolog »

jedna mala racunica:
Boeing 737-400 (kolega napisa 747 - to je "Jumbo jet" koji kapaciteta najmanje 300 putnika i ne moze uopce sletjeti na Sarajevski aerodrom - doduse prazna najmanja verzija tog aviona je pred olimpijadu sletjela jednom, ali to se ne moze racunati u ozbiljan let) trosi prosjecno oko 2,5 tone goriva za jedan sat leta uz popunjenost od 130 mjesta plus prtljag. Tona avionskog goriva kosta oko 1,500 maraka, sto znaci da za dva sata leta (npr do Londona) potrosi oko 5 tona iliti 7,500 maraka. Ako se sve te karte prodaju tako jeftino, npr 60 maraka do Lutona/Londona, onda naplate za 130 karata koliko je kapacitet aviona (sve su to slicni avioni priblizno istog kapaciteta i relativne potrosnje, A320 i slicni Bombardieri, BAEi...) 7,800 maraka. Znaci, ostaje im 300 maraka da plate prelete svim drzavama, da plate posadu, otplatu aviona koji kostaju u stotinama miliona, zarade nesto za dionicare, osiguranje,...
?????
xyz101

#46 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by xyz101 »

letovi iz (u)bih su skuplji jer je opsta infrastruktura na losem nivou.
samim time, manje putnika.
naime, kada bih letio za sarajevo i morao da vozim za banjaluku, onda bi trebao preci brda i planine.
zaobilaziti razne cuke i vijadukte.
prolaziti lose i opasne puteve.

ovako sleti covjek u zagreb i autoputem (ravnicom) do bosanske gradiske, i lagano do banjaluke.
bez problema.
kada bi recimo postojao autoput banjaluka-sarajevo, onda bih (ako ne iz drugih onda barem patriotskih razloga) cesce sletao u sarajevo.
jefferson

#47 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by jefferson »

pametolog wrote:jedna mala racunica:
Boeing 737-400 (kolega napisa 747 - to je "Jumbo jet" koji kapaciteta najmanje 300 putnika i ne moze uopce sletjeti na Sarajevski aerodrom - doduse prazna najmanja verzija tog aviona je pred olimpijadu sletjela jednom, ali to se ne moze racunati u ozbiljan let) trosi prosjecno oko 2,5 tone goriva za jedan sat leta uz popunjenost od 130 mjesta plus prtljag. Tona avionskog goriva kosta oko 1,500 maraka, sto znaci da za dva sata leta (npr do Londona) potrosi oko 5 tona iliti 7,500 maraka. Ako se sve te karte prodaju tako jeftino, npr 60 maraka do Lutona/Londona, onda naplate za 130 karata koliko je kapacitet aviona (sve su to slicni avioni priblizno istog kapaciteta i relativne potrosnje, A320 i slicni Bombardieri, BAEi...) 7,800 maraka. Znaci, ostaje im 300 maraka da plate prelete svim drzavama, da plate posadu, otplatu aviona koji kostaju u stotinama miliona, zarade nesto za dionicare, osiguranje,...
?????
Ne prodaju se sve karte tako kao sto ti govoris. Mnoge karte se prodaju dalekooooo skuplje jer imas mnoge koji u zadnji tren kupuju karte. Svaka avio kompanija ima nekoliko zona u avionu koje imaju razlicite cjenovne razrede u sklopu iste klase, tako da npr. dva covjeka mogu sjediti jedan pored drugog a da razlika u cijeni bude skoro 600-1000%.
Potrosnja jeste velika, ali ne trose svi avioi isto, zato mi nece biti jasno sto je BHA uzeo 734, umjesto nekog CRJ-700 ili 900.
Eborg

#48 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Eborg »

Ukidanje viza bi moglo povećati interes za ovakav vid transporta, barem prema Njemačkoj i Skandinaviji iz BiH. A i ako pojeftine karte zbog toga onda se može očekivati i porast broja dijasporaca koji bi u BiH dolazili avionom a ne autom (ali kad skontam opet se treba novo auto pokazat', neće k'o bijeda avionom! :D )
Luisa

#49 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by Luisa »

Zasto ne lete?
Nemamo ljude sa adekvatnim znanjem koji znaju ponuditi nase trziste! To nema nikakve veze sa vizama, jer mi imamo 1 milion ljudi u dijaspori kojoj su potrebne konekcije Sarajeva direktno preko vecih evropskih gradova u boravisne destinacije, a iz svakog veceg EU grada lete jeftini letovi. (Paris, London, Frankfurt, Dablin...)
macan prvi

#50 Re: Zasto low-cost avio-kompanije ne lete u BiH

Post by macan prvi »

Dinchelo wrote:
Edin H. wrote:Evo cijene sa Wizzairom od Londona do Zagreba za nasumice odabranim datumima.

London - Luton »
Zagreb
date: Tue 24 Nov 09
flight: W6 802
departs: LTN 07:55
arrives: ZAG 11:15

Zagreb »
London - Luton
date: Thu 26 Nov 09
flight: W6 801
departs: ZAG 11:45
arrives: LTN 13:10

total price 49.98 GBP BGN CZK EUR GBP HUF NOK PLN RON SEK UAH USD 49.98 GBP

E sada vi probajte neku od velikih kompanija iz Sarajeva :skoljka:
haha dodaj ovome aerodromske takse i vozne karte od lutona do londona koje ce te kostati odprilike dodatnih 40-50 funti, izaci ce te na oko 150 GBP :) :)
Valjda su u ovo već uključene sve takse - EU je zabranio prikazivanje cijena pri kupovini leta gdje se takse dodaju tek kasnije zato što to zbunjuje putnike. :D
Post Reply