GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
- casper_
#26 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Last edited by casper_ on 07/11/2011 21:19, edited 1 time in total.
- casper_
#27 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
chuchumbamayumbe wrote:OK, dobro za tebe...![]()
Moje pitanje je da li sam uzalud predavao ovo kino, ako u USA neJmam nikoga?!
Ako me izvuku, a ja tamo nemam nikoga, šta onda?!
Koliko sam ja skontao, nigdje ne piše da moraš imati sponzora, pa mi to baš i nije najjasnije.
pa ako te izvuku bilo bi pozeljno da napises adresu kod koga ides ili da imas dovoljno love.
u istoj sam situaciji kao i ti. ako nas izvuku ,skontacemo nesto
- Digla_da_kreci
#28 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Ne treba nikakav sponzor.
Ako vas izvuku, ukoliko imate nekog u Americi, to je dobro za vas da vam pomognu za pocetak da se smjestite i zapocnete zivot.
Ako nemate nikog, onda se snalazite sami. Rezervisete hotel ili preko craigslist nadjete stan za pocetak kad tek dodjete da imate gdje prenociti.
Ja vam preporucujem ovu stranicu za pomoc oko smjestaja bez igdje ikoga u USA http://www.airbnb.com
To je sajt preko kojeg mozete naci smjestaj kod nekoga ko ima viska stambenog prostora, u svom domu. Dodatno placate service fee, cime airbnb garantuje da je sve uredno i da vas niko nece zeznuti za vas novac.. (placa se PayPal-om)
Vise o tome i iskustvima ljudi koji su dosli bez igdje ikoga, pogledati na http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=402
Inace, na stranici http://www.zelenalutrija.com mozete naci sve moguce i nemoguce odgovore od postupka dobijanja GC pa do zivota u US.
Sretno!
Ako vas izvuku, ukoliko imate nekog u Americi, to je dobro za vas da vam pomognu za pocetak da se smjestite i zapocnete zivot.
Ako nemate nikog, onda se snalazite sami. Rezervisete hotel ili preko craigslist nadjete stan za pocetak kad tek dodjete da imate gdje prenociti.
Ja vam preporucujem ovu stranicu za pomoc oko smjestaja bez igdje ikoga u USA http://www.airbnb.com
To je sajt preko kojeg mozete naci smjestaj kod nekoga ko ima viska stambenog prostora, u svom domu. Dodatno placate service fee, cime airbnb garantuje da je sve uredno i da vas niko nece zeznuti za vas novac.. (placa se PayPal-om)
Vise o tome i iskustvima ljudi koji su dosli bez igdje ikoga, pogledati na http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=402
Inace, na stranici http://www.zelenalutrija.com mozete naci sve moguce i nemoguce odgovore od postupka dobijanja GC pa do zivota u US.
Sretno!
- casper_
#29 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
bolje da ima jer ce te na razgovoru to pitati.
najbolje bi bilo da nam neko objasni ko je to prosao.
najbolje bi bilo da nam neko objasni ko je to prosao.
- Digla_da_kreci
#30 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Objasnila sam i informacije koje sam iznijela su tacne.
Pitaju oni svasta u ambasadi, ali to ne znaci da je bolje ili uslov. Bolje je za tebe, naravno, da imas nekoga.
Procitaj stranicu koju sam postavila, pronaci ces sve odgovore.
Sretno da pozelenite
Pitaju oni svasta u ambasadi, ali to ne znaci da je bolje ili uslov. Bolje je za tebe, naravno, da imas nekoga.
Procitaj stranicu koju sam postavila, pronaci ces sve odgovore.
Sretno da pozelenite
- Ady88
#31 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
I ja sam, ali citajuci komentare po forumu sad se nadam da me ne izvukumanki wrote:Jel ima ko da je haplicirao ove godine?
- kockica_kockica
#32 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
chuchumbamayumbe wrote:OK, dobro za tebe...![]()
Moje pitanje je da li sam uzalud predavao ovo kino, ako u USA neJmam nikoga?!
Ako me izvuku, a ja tamo nemam nikoga, šta onda?!
Koliko sam ja skontao, nigdje ne piše da moraš imati sponzora, pa mi to baš i nije najjasnije.
Pozeljno ti je da imas nekoga tamo poznatog, ali to nije uvjet
Ali isto tako sam placas put i smjestaj tamo, i traziti ce da im kazes gdje ides, kod koga itd...
Tebi ide u prilog ako imas nekog.
-
manki
#33 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Cisto da vidim kakve su mi sanse.kockica_kockica wrote:manki wrote:Jel ima ko da je haplicirao ove godine?
jesam ja, why?
Ja nisam ni razmisljao o tom "sponzorstvu", i ja nemam nikog, sva familija mi je u Kanadi.
Nego, meni nije jasno za onu sliku sto sam postavio, naime kad sam aplicirao tek sam skontao da se vidi mala sjena iza mene, ali samo prvi vrhu malo iznad glave, ne znam hoce li mi praviti problem? Ali kad sam je stavljao prije apliciranja u onaj program za verifikaciju, pise da mi je slika ok i da je mogu zakacit...
-
miki27A
#34 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
manki ne brini za sliku, ako je u granicama dozvoljenog OK si.manki wrote:Cisto da vidim kakve su mi sanse.kockica_kockica wrote:manki wrote:Jel ima ko da je haplicirao ove godine?
jesam ja, why?![]()
Ja nisam ni razmisljao o tom "sponzorstvu", i ja nemam nikog, sva familija mi je u Kanadi.![]()
Nego, meni nije jasno za onu sliku sto sam postavio, naime kad sam aplicirao tek sam skontao da se vidi mala sjena iza mene, ali samo prvi vrhu malo iznad glave, ne znam hoce li mi praviti problem? Ali kad sam je stavljao prije apliciranja u onaj program za verifikaciju, pise da mi je slika ok i da je mogu zakacit...
- vjesticanametli
-
manki
#36 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Ako je meni upucen kez, jeste slika je do ramena samo.vjesticanametli wrote:....
- atko
#37 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Za GC je vazno:
-da aplicirate preko officijelnog site-a (nadam se da ste stigli ove godine to uraditi vi koji ste imali u planu)
-da imate srece da vas izvuku
-da imate nesto novca ...
Vrlo je vazno da ste svjesni u sta se upustate to jest da razumijete bar okvirno kako to funkcionise ... a detalje cemo vam ispricati mi koji smo korz sve to prosli prakticno
@digla_da_kreci je vec spomenula ... prije apliciranja, u toku i nakon odlaska u usa ... http://www.zelenalutrija.com apsolutno najbolje mjesto na svijetu gdje mozete naci sve o GC
... zavisno od faze u kojo jse nalazite predlazem detaljno iscitavanje relevantnih tema prije svega 
GC je proces koji traje skoro dvije godine ... tako da ne moramo zuriti da odogovorima na sv pitanja iste sekunde ... nego mozemo prenositi iskustva u datoj fazi GC koga sta zanima
pitanja tipa "izvukli me i sta sad da radim" ili "ako me izvuku jel dobijam stan poso i auto" idu hladno na ignore

sretno svima koji applicirli i bujrum pitat konkretno sta koga zanima
-da aplicirate preko officijelnog site-a (nadam se da ste stigli ove godine to uraditi vi koji ste imali u planu)
Vrlo je vazno da ste svjesni u sta se upustate to jest da razumijete bar okvirno kako to funkcionise ... a detalje cemo vam ispricati mi koji smo korz sve to prosli prakticno
@digla_da_kreci je vec spomenula ... prije apliciranja, u toku i nakon odlaska u usa ... http://www.zelenalutrija.com apsolutno najbolje mjesto na svijetu gdje mozete naci sve o GC
GC je proces koji traje skoro dvije godine ... tako da ne moramo zuriti da odogovorima na sv pitanja iste sekunde ... nego mozemo prenositi iskustva u datoj fazi GC koga sta zanima
pitanja tipa "izvukli me i sta sad da radim" ili "ako me izvuku jel dobijam stan poso i auto" idu hladno na ignore
- casper_
#38 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
kakve su sanse naci tamo posao i smjestaj ako odes bez igdje ikoga.atko wrote:Za GC je vazno:
@digla_da_kreci je vec spomenula ... prije apliciranja, u toku i nakon odlaska u usa ... http://www.zelenalutrija.com apsolutno najbolje mjesto na svijetu gdje mozete naci sve o GC![]()
... zavisno od faze u kojo jse nalazite predlazem detaljno iscitavanje relevantnih tema prije svega
pitanja tipa "izvukli me i sta sad da radim" ili "ako me izvuku jel dobijam stan poso i auto" idu hladno na ignore![]()
-
landlord
#39 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Posao - zavisi u kojoj si bransi. Ako si u IT-u, sa bar tri godine iskustva ne bi trebao biti neki problem. Ako imas neki zanat, opet ne bi trebao biti neki problem. Uvijek mozes polagati i voziti kamion (mada se ovo vise ne placa kao prije par godina).casper_ wrote: kakve su sanse naci tamo posao i smjestaj ako odes bez igdje ikoga.
Smjestaj - Skoro svi gledaju creditnu istoriju, reference i sl. tako da ako nemas nekoga ko ce ti biti tipa zirant jako tesko. Ako sam dolazis mozda je lakse da nadjes sobu. Za iznajmljivanje stanova (soba) pogledaj craigslist.org.
Citav ovaj proces kosta i trebate biti spremni na dosta odricanja u pocetku.
-
manki
#40 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
A kakve su sanse ako si diplomirao Political Science & International Relations, i magistrirao European Affairs, oba na engleskom? (bez zeze)landlord wrote:Posao - zavisi u kojoj si bransi. Ako si u IT-u, sa bar tri godine iskustva ne bi trebao biti neki problem. Ako imas neki zanat, opet ne bi trebao biti neki problem. Uvijek mozes polagati i voziti kamion (mada se ovo vise ne placa kao prije par godina).casper_ wrote: kakve su sanse naci tamo posao i smjestaj ako odes bez igdje ikoga.
Smjestaj - Skoro svi gledaju creditnu istoriju, reference i sl. tako da ako nemas nekoga ko ce ti biti tipa zirant jako tesko. Ako sam dolazis mozda je lakse da nadjes sobu. Za iznajmljivanje stanova (soba) pogledaj craigslist.org.
Citav ovaj proces kosta i trebate biti spremni na dosta odricanja u pocetku.
-
melb26sa
#41 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Za ovo specificno - trazi u Washington DC - gledaj USIP, think tanks, univerzitete...manki wrote:
A kakve su sanse ako si diplomirao Political Science & International Relations, i magistrirao European Affairs, oba na engleskom? (bez zeze)
- atko
#42 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
Za smjestaj ... familija, prijatelji, hotel za pocetak, rentanje stana , ili airbnb ... ovo zadnje je najbolja opcija za one koji nemaju nikoga;)
Za posao ... zavisi od struke i vase licne sposobnosti ... dodatno preporuke i reference jako mogu da pomognu ... to je proces koji moze da potraje izmedju 3 i 6 mjeseci
.. ali nema pravila ... neko nadje posa i prije nego kroci na tlo USA internet je majka svih trazenja 
Za posao ... zavisi od struke i vase licne sposobnosti ... dodatno preporuke i reference jako mogu da pomognu ... to je proces koji moze da potraje izmedju 3 i 6 mjeseci
-
manki
#43 Re: GREEN CARD - ZELENA KARTA POMOC
E, to mi je svakako oblast i struke i interesovanja! Hvala puno, probam to ako me izvuku!melb26sa wrote:Za ovo specificno - trazi u Washington DC - gledaj USIP, think tanks, univerzitete...manki wrote:
A kakve su sanse ako si diplomirao Political Science & International Relations, i magistrirao European Affairs, oba na engleskom? (bez zeze)