jebiga, naci dobrovoljce koji su vec sad skloni alkoholizmu...Luke Perry wrote:Da li je iko pratio te dobrovoljce u kasnijem zivotu. Da li su skloni alkoholizmu npr ?
Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
- Alfons Kauders
#26 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
- Alfons Kauders
#27 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
jebajiga ako cemo vec ubijati ljude, onda malo teatralnosti nece skoditi... ipak je ovo 21. vijek, ljudi su naviknuti na dobar tv program, video igre, sport...micki125 wrote:smiješno je o čemu raspravljete, kakvo crno strijeljanje, injekcije su zakon.Luke Perry wrote:Da li je iko pratio te dobrovoljce u kasnijem zivotu. Da li su skloni alkoholizmu npr ?
fino uzmemo one radnike vranice koji vazda strajkuju, par dizalica, i krhaj...
prednost dizalica je u tome sto se egzekucije mogu obavljati na terenu... recimo u rodnom mjestu osudjenog, na prigodnim vjersko-kulturnim manifestacijama, ili u sklopu sportskih dogadjaja...
- dr.Gonzo
#28 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Ako je ubijanje nemoralno i lose, zasto bi jedino drzava imala pravo ga zakonito obavlja?
Veliko NE smrtnoj kazni.
Veliko NE smrtnoj kazni.
- ovajonaj
#29 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
mislim da i j aipak moram reci ne smrtnoj kazni... prislini rad je ono sto nama treba...
ne razumijem ali stvarno ne razumijem zasto je problem usvojiti taj zakon da svi zatvorenici idu na prisilni rad? sve u lance i kopaj tucaj kamen mjesaj beton radi...imas u zatvoru i zidara i tesara...sve bi ja to rasporedio... nicali bi autoputevi ko gljive poslije kise.... a cijena kilometra? sitnica...
ne razumijem ali stvarno ne razumijem zasto je problem usvojiti taj zakon da svi zatvorenici idu na prisilni rad? sve u lance i kopaj tucaj kamen mjesaj beton radi...imas u zatvoru i zidara i tesara...sve bi ja to rasporedio... nicali bi autoputevi ko gljive poslije kise.... a cijena kilometra? sitnica...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#30 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Uvijek sam bio za.
- Drvosjeca iz Dejcica
#31 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Sve je to manje bitno od koristi koje je imalo drustvo. Vjerujem da se napravila takva analiza da bi pokazala da evenutalne traume koje su imali ti dobrovoljci i njihove porodice su zanemarive od koristi koje je imalo ili bi imalo cjelokupno drustvo.Luke Perry wrote:Da li je iko pratio te dobrovoljce u kasnijem zivotu. Da li su skloni alkoholizmu npr ?
- Haris.ba
#32 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
1. Nisu losi zakoni zbog visokog raspona kazni. Taj raspon kazni ima svoje opravdane razloge.micki125 wrote:1. zakoni jesu loši samim time što omogućavaju širok raspon kazni, odnosno imaju male minimume što sudijama dozvoljava da izriču male kazne.Haris.ba wrote:Ponovicu sto sam napisao vec prije. Zakoni nisu losi. Smrtna kazna je nepotrebna. Problem su:
1. Sudovi sto donose male kazne
2. Politicari sto nece da finansiraju vise policajce i zatvorske ustanove
3. Drustvo sto nije spremno da prihvati nove zatvore u svom komsiluku
2. policajci imaju bezobrazno visoke plate, uzimajući u obziru sručnu spremu
3. zatvori se ne moraju praviti u komšiluku, neka ih prave u zabitima i planinama.
2. Posao policajca, vatrogasca i slicno, ako gledas samo po strucnoj spremi onda gubis smisao opisa njihovog posla
3. Vjerovao ili ne, cak i u zabiti i planinama nadje se neko ko ce protestvovati. To je tako u Bosni. A ne mogu se zatvori praviti u totalnoj zabiti.
- Alfons Kauders
#33 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
ja sam pragmatik jebes ga...dr.Gonzo wrote:Ako je ubijanje nemoralno i lose, zasto bi jedino drzava imala pravo ga zakonito obavlja?
Veliko NE smrtnoj kazni.
zasto poslati ubicu na 10-20 godina robije, hraniti ga, oblaciti... prije par godina zvanicno su izbacili podatak da jedan zatvorenik kosta federaciju 70km dnevno, znaci za 10-20 godina od 250 do 500 hiljada km...
i na kraju kad izadje, opet postoji sansa da napravi neki belaj...
a s moralne strane... jebiga, smrtnu dobiju ljudi za gnusne zlocine, ne za ubistvo iz nehata i sl... silovatelji, pedofili, dileri, masovne ubice, kolovodje kriminalnih grupa... nemam nikakav problem s njihovim pogubljenjem
- Alfons Kauders
#34 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
zaboravljas da je ovo balkan... i da su nam radne navike nikakve...ovajonaj wrote:mislim da i j aipak moram reci ne smrtnoj kazni... prislini rad je ono sto nama treba...
kad bi nekog od ovih kretena osudio da deset godina tuca kamen i pravi put, sam bi se ubio od muke...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#35 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Sjetimo se da su posljednje smrtne kazne u našoj zemlji izrečene 1993. Borislavu Heraku i Sretku Damjanoviću za ratne zločine nad Bošnjacima na području Vogošće. Kasnije su zamijenjene vremenskim kaznama. Zašto nisu izvršene još za vrijeme rata, nije mi poznato.
Spomenuh samo kao kuriozitet.
Spomenuh samo kao kuriozitet.
- Alfons Kauders
#36 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
mislim da je 10-20 ili dugotrajni do 40 po novom kz-u...micki125 wrote: 1. po meni nije opravdan raspon kazne za ubistvo 5-15 g ili dugotrajni zatvor. sama pomisao da neko za ubistvo dobije 5g je smiješna.
2. plata policajca u kantonu sarajevo je 1400KM, inspektora 2000 pa na više, sve do glavnog inspektora 3000, je li to malo???![]()
![]()
3. zašto da ne?
- ovajonaj
#37 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
ma covjece opala bi stopa kriminala za 90%.. ne mislim ja samo ubice stavljati pod prisilni rad.. zamisli scenario gdje je jedan zatvor smjesten u blizini nekog plodnog polja koji je drzavno zemljiste i koje se ne obaradjuje.... evo npr livanjsko... i lijepo drzava napravi zatvor...drzava podigne ogromne plastenike... Ovi koji su ukrali nesto i koji su tu na mjesec dana oni npr rade poljoprivredne poslove..u biti ne dizu nista teze od motike male ili grabljica.. breu plodove pakuju..to se distribuira i prodaje..i to je isto dio izvora finansiranja zatvora u buducnosti...zatim da svaka povreda zatvorske discipline povecava kaznu za mjesec , dva, sest, godinu itd.... I nikome nije u interesu da ne radi ili da se majmunise... A za extremne slucajeve tu je samica na cistini pod vrelim herecegovackim suncem....Sto gori osudjenik i kazna to tezi fizicki rad... Ne znam stvarno zasto se to ne uvede....hmmmmmmm
Mislim da znam... Pa ovi nasi politicari bi prvi tucali kamen kad sidju sa vlasti... Eto zasto nam je to tako...Kriminalci stite kriminalce...
Mislim da znam... Pa ovi nasi politicari bi prvi tucali kamen kad sidju sa vlasti... Eto zasto nam je to tako...Kriminalci stite kriminalce...
- potočanka
#38 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
uvjek bila ZA
- Hunkar
#39 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
imam bolju ideju.
zasto ne bismo uveli robiju, ali onu u stilu da robijas citav dan gradi puteve, kopa u rudniku, drustveno-koristav rad. naravno, sve uz cuvare opremljene puskama (i bicevi dolaze u opticaj
). ovako samo odu u kpz i leze i izadju samo gori. nakon 12 sati rada po suncu i kopanja kanala niko od njih ne bi mogao glavu dici a kamoli praviti probleme vise u zivotu.
zasto ne bismo uveli robiju, ali onu u stilu da robijas citav dan gradi puteve, kopa u rudniku, drustveno-koristav rad. naravno, sve uz cuvare opremljene puskama (i bicevi dolaze u opticaj
- Train to Bombay
#40 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Da se poistovječujemo sa jadovima kao štu su recimo SAD, Iran ili Kina? Imajmo stila.
- Train to Bombay
#41 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Prije i poslije tebe potop? Čitaj postove prije svog.Hunkar wrote:imam bolju ideju.
zasto ne bismo uveli robiju, ali onu u stilu da robijas citav dan gradi puteve, kopa u rudniku, drustveno-koristav rad. naravno, sve uz cuvare opremljene puskama (i bicevi dolaze u opticaj). ovako samo odu u kpz i leze i izadju samo gori. nakon 12 sati rada po suncu i kopanja kanala niko od njih ne bi mogao glavu dici a kamoli praviti probleme vise u zivotu.
-
samo malo
#42 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Nisam za uvodjenje smrtne kazne, jer kod nas bi sa ovako korumpiranim sudstvom, 99% pogubljenih bili nevini, a krivci bi opet imali izlaz do 8 navece.
Ja sam za uvodjenje "Eliot Nes" zakona u BiH. Naoruzat specijalce i dati im gotovo neogranicena ovlastenja, kao BOPE u Rio de Janeiru, pa da vidis onda kako se kriminalcima gace tresu.
I robija po uzoru na USA zakone, dva puta useres stvar, dobijes po par godina, treci user dozivotna robija. A robija onako, strogo cuvani zatvori, cuvari sa sacmaricama, najmanji prekrsaj mjesec dana samice, pa izvoli budi gazija sa utokom za pojasom i pucaj u konobare.
Ja sam za uvodjenje "Eliot Nes" zakona u BiH. Naoruzat specijalce i dati im gotovo neogranicena ovlastenja, kao BOPE u Rio de Janeiru, pa da vidis onda kako se kriminalcima gace tresu.
I robija po uzoru na USA zakone, dva puta useres stvar, dobijes po par godina, treci user dozivotna robija. A robija onako, strogo cuvani zatvori, cuvari sa sacmaricama, najmanji prekrsaj mjesec dana samice, pa izvoli budi gazija sa utokom za pojasom i pucaj u konobare.
-
samo malo
#43 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Ne govorim ja o Hami i Giletu prasinarima koji te puste na miru za cenera ako si prosao kroz crveno, vec o ljudima koji bi bili spremni staviti glavu u torbu za nekakvu pravdu.micki125 wrote:a oni nisu korumpirani i sposobniji su od sudija da dijele pravdu?????samo malo wrote:Nisam za uvodjenje smrtne kazne, jer kod nas bi sa ovako korumpiranim sudstvom, 99% pogubljenih bili nevini, a krivci bi opet imali izlaz do 8 navece.
I robija po uzoru na USA zakone, dva puta useres stvar, dobijes po par godina, treci user dozivotna robija. A robija onako, strogo cuvani zatvori, cuvari sa sacmaricama, najmanji prekrsaj mjesec dana samice, pa izvoli budi gazija sa utokom za pojasom i pucaj u konobare.![]()
Ako cemo banalizirati do kraja, zar je ljudska pravda moralno cista kao suza ikada i igdje?
Ja pod "uvodjenje zakona" mislim i na to da prvog policajca koji usere, ceka robija. U americkoj policiji unutrasnja kontrola je najopasnija
- Train to Bombay
#44 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Pogledaj, nigdje normalne evropske države na ovoj listi: http://bs.wikipedia.org/wiki/Smrtna_kaznamicki125 wrote:upoređujemo se sa društvima koja imaju slične probleme. nećemo se valjda upoređivati sa holandijom i švedskom.Train to Bombay wrote:Da se poistovječujemo sa jadovima kao štu su recimo SAD, Iran ili Kina? Imajmo stila.
Mi imamo tu privilegiju da smo dio Evrope, pa nije baš najljepše da budemo divljaci i da ubijamo. Niko nema pravo ubijati, a kamoli država. Uostalom, ova je rasprava uzaludna, jer je smrtna kazna najdalja od realnog. Trebamo se pozabaviti stvarnim mogućnostima prevencije ali i zaustavljanja ovog haosa.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#45 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Da, ali samo za teske delikte.
A ne da se sprovodi nad svakome kako se kome cejfne.
Sto se tice majcice Evrope i njihovih uslova, objesiti to macku o rep.
Kakva crna Evropa i mi...davno su pokazali za sta im sluzimo. Tako da sto se tice njih, mozemo slobodno, necemo mi vidjeti EU zadugooooo.
Ali opet to ne bi sprjecilo debila koji je naumio da nekome prosvira mozak to i ucini, ali bi broj istih mozda bio manji.
Pretpostavljam da bi se Svijet zgrozavao nad cinjenicom da u 21.st u jednoj demokratkoj drzavi u srcu Evrope se uvodi smrtna kazna, ali...sta znaju oni.
Kakva crna Evropa i mi...davno su pokazali za sta im sluzimo. Tako da sto se tice njih, mozemo slobodno, necemo mi vidjeti EU zadugooooo.
Ali opet to ne bi sprjecilo debila koji je naumio da nekome prosvira mozak to i ucini, ali bi broj istih mozda bio manji.
Pretpostavljam da bi se Svijet zgrozavao nad cinjenicom da u 21.st u jednoj demokratkoj drzavi u srcu Evrope se uvodi smrtna kazna, ali...sta znaju oni.
- harač
#46 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
mi smo svakako uvijek voljeli ameriku više nego evropuTrain to Bombay wrote:Pogledaj, nigdje normalne evropske države na ovoj listi: http://bs.wikipedia.org/wiki/Smrtna_kaznamicki125 wrote:upoređujemo se sa društvima koja imaju slične probleme. nećemo se valjda upoređivati sa holandijom i švedskom.Train to Bombay wrote:Da se poistovječujemo sa jadovima kao štu su recimo SAD, Iran ili Kina? Imajmo stila.
Mi imamo tu privilegiju da smo dio Evrope, pa nije baš najljepše da budemo divljaci i da ubijamo. Niko nema pravo ubijati, a kamoli država. Uostalom, ova je rasprava uzaludna, jer je smrtna kazna najdalja od realnog. Trebamo se pozabaviti stvarnim mogućnostima prevencije ali i zaustavljanja ovog haosa.
- Train to Bombay
#47 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Državu sa tako postojanim kriminalom: ubistvima, silovanjima, drogom... United States of Criminal.harač wrote:mi smo svakako uvijek voljeli ameriku više nego evropu
- Train to Bombay
#48 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Zašto će je prikazivati kada je posve vidljiva? Evropa je kulturan kontinent. Nije bilo ''Nemiri u Americi - Zdra'o!''micki125 wrote:zar misliš da mi bolje stojimo. oni bar realno prikazuju stopu kriminala za razliku od naših koji LAŽU.Train to Bombay wrote:Državu sa tako postojanim kriminalom: ubistvima, silovanjima, drogom... United States of Criminal.harač wrote:mi smo svakako uvijek voljeli ameriku više nego evropu
-
sarlo
#49 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Zivot se ne moze vratiti. Nazalost nema escepa.Daphna wrote:Nisam za smrtnu kaznu... Jer, ona zapravo monstrumima dođe kao nagrada... Ali zato umjesto max 20 godina za ubistvo uvesti doživotnu robiju. Pa kad ti u neka doba dođe iz guzice u glavu (ako ikada i dođe) onda crkni u ona 4 zida. Ali i od ovoga nema ništa. Nemamo ni zatvora kako treba
Nazalost kod nas se cesto zelja za pravdom u stvarnosti svodi u poziv na linc. Pravda se poziva na emocije, ali se zlo brani argumentima.
Zakoni, policija, sud, tuzilastvo, zatvor treba da budu, prvo efikasniji, drugo stroziji.
Kazna treba da bude sankcija za pocinioca i opomena za ubuduce.
Problem je u porodici i i drustvu. U Sarajevu je covjek covjeku postao vuk. Tako da se mnogima cini da je sve dozvoljeno pa i ubistva. Ipak niko nema pravo da ubija pa tako ni drzava.
Dakle, kazne dugorotrajne robije (koje jesu predvidjene zakonom, 20-40 godina) a raspravu o smrtnoj kazni treba prepustiti obrazovanim i pravednim pravnicima i drugim umnim ljudima. Nazalost ovakvi ljudi su rijetkost u nasem drustvu.
Forumi i mi na koji pisemo na forumima nismo toliko relevantni.....
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#50 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Pa to ti ja rekoh gore....zaboli Evropu i svijet za nama, tako da nam ne treba biti vazno misljenje nikoga.micki125 wrote:u toj istoj državi u srcu evrope nedavno su se događale mnogo gore stvari pa se evropa nije ni po guz... počešala.ladyblue18 wrote:Da, ali samo za teske delikte.