Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post Reply
goran5

#26 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by goran5 »

nosara wrote:Sa srecom u potrazi, ali takvi ljudi vise se ne radjaju... :bih:

Osim toga trebaju ti najmanje trojica... :D

Najozbiljnije, dok je klero-nacionalisticki faktor dominantan medju pucanstvom, jedan covjek ili cak grupa ljudi, koji slijede put pomenutog giganta, nemaju nikakve sanse...
Takvi ljudi se radjaju ali nitko vise ne glasa za njih , sad je u modi hadz, krstenje , nacionalna obojenost i kao sto netko rece trebaju ti trojica takvih.
Problem je vise u ljudima nego politicarima
Risto Kuglarić

#27 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by Risto Kuglarić »

Lincoln-Burrows wrote:Džemal Bijedić je bio političar za potrebe Jugoslavije, i u onom sistemu je odgovarao jer je jačao takvu ideju,
danas nema više ideje Jugoslavije (ima nekima u glavama, ali to je samo njima u glavama) i zato ne vidim na
koji način bi taj novi političar tipa Džemala bio tražen? i još važnije, od koga bi bio tražen?
ma sumnjam da je postavljač teme mislio na tip političara u smislu ideologije koju je zastupao, već vjerovatno na njegovu karizmu, sposobnost, ličnost generalno... Ako je na to mislio, sa srećom mu u potrazi, mislim da će biti jalova, jer u ovoj državi nije ostao ni jedan takav ne samo političar, nego stručnjak u bilo kom segmentu. Mislim da nam neće trebati ni dvije stranice da nabrojimo sve poštene i sposobne doktore, profesore, menadžere, sportiste... koji žive i djeluju u ovoj državi. Sa kraćim biografijama (da izgleda da ima više).
Tvrtko II Kotromanić

#28 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Basta wrote:Nije nas odveo u veliku Srbiju, otkrio i razotkrio pravo lice JNA, u ono vrijeme se borio za jedino razumno rjesenje Jugoslovensku konfederaciju, organizovao Bosnjake ( :shock: ), organizovao policijske i vojne formacij ( :shock: :shock: )e, organizovao diplomatsko konzularna predstavnistva u svijetu, organizovao lobiranje za priznanje BiH u Ujedinjenim nacijama, organizovao naoruzavanje Bosanske armije, uspio Bosnu sprijateljiti sa Islamskim svijetom, uspio svojom mudrom politikom dovesti zapad i Ameriku u Bosnu, ...
Alija je covijek koji je mogao Bosnjake odvesti u diktaturu, kao sto je bila u Srbiji i Hrvatskoj, ali nije...
Alija je covijek koji nikad nije izrekao nesto ruzno o nekom narodu, vec o politici establismenta koji predstavlja taj narod...
Alija je covijek koji nije dozvolio rusenje crkava, nije dozvolio ubijanje i progon drugih naroda...

E dragi moji duga je lista njegovih djela. On je rijedak politicar koji nije bio predmet istrage u Hagu. On je vise postovan u inostranstvu nego u samoj Bosni nazalost, ali isplivat ce istina kad-tad. Alija je covijek koji je govorio u Bundestagu, bio prijatelj sa mnogim zapadnim politicarima, po njemu su trgovi u Islamskim zemljama dobili ime, on je jako popularan u Turskoj...
U stvari svi dobronamjerni znaju ovo sve, samo oni zlonamjerni to presutcuju, nevide ili su stvarno coravi pored ociju ili im je mali mozak veci od velikog. A sto se Dzema tice mozda je bio dobar ili los neznam, ali pored zene Hatidze dati djeci imena Dragan i Milenko govori koliko je smrdio taj sistem i sve u njemu (kakve to veze ima majke ti ????). :bih:
mlad sam da bih se sjecao Dzeme, tj mlad sam da bih se cak Juge sjecao s obzirom da sam 91. godiste, al sam dovoljno odrastao i dovoljno sam prosao da bih uvijek umjesto alje stavljao dzemu..
ja ne znam koji si ti kadar u sda, kako si se opario ili sta vec, al govoriti ovakve bajke o aliji da je on nekakav heroj.. ma daaj.... iskreno se nadam da se salis
Basta

#29 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by Basta »

Ma nesjecas se ti Tvrtko ni Alije. Mozda ti djeca jednog dana objasne. A do tada procesljaj malo po netu, pogledaj sta stranci pisu o njemu pa mozda ti srce malo ozebe. :bih:
Tvrtko II Kotromanić

#30 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Basta wrote:Ma nesjecas se ti Tvrtko ni Alije. Mozda ti djeca jednog dana objasne. A do tada procesljaj malo po netu, pogledaj sta stranci pisu o njemu pa mozda ti srce malo ozebe. :bih:
sjecam se ja alije, sjecam se ja delozacije, sjecam se svog rahmetli oca RVI-a koji je deloziran da bi se neki dezerteri uselili u stan,sjecam se onih smjesnih knjizica sa onim devizama, i uopste postupka prema borcima, sjecam se ja puno toga burazeru ;)
zbog svega toga neka mu je (aliji) teska zemlja
howyesno

#31 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by howyesno »

jaza_HZSA wrote:
Basta wrote:Nije nas odveo u veliku Srbiju, otkrio i razotkrio pravo lice JNA, u ono vrijeme se borio za jedino razumno rjesenje Jugoslovensku konfederaciju, organizovao Bosnjake, organizovao policijske i vojne formacije, organizovao diplomatsko konzularna predstavnistva u svijetu, organizovao lobiranje za priznanje BiH u Ujedinjenim nacijama, organizovao naoruzavanje Bosanske armije, uspio Bosnu sprijateljiti sa Islamskim svijetom, uspio svojom mudrom politikom dovesti zapad i Ameriku u Bosnu, ...
Alija je covijek koji je mogao Bosnjake odvesti u diktaturu, kao sto je bila u Srbiji i Hrvatskoj, ali nije...
Alija je covijek koji nikad nije izrekao nesto ruzno o nekom narodu, vec o politici establismenta koji predstavlja taj narod...
Alija je covijek koji nije dozvolio rusenje crkava, nije dozvolio ubijanje i progon drugih naroda...

E dragi moji duga je lista njegovih djela. On je rijedak politicar koji nije bio predmet istrage u Hagu. On je vise postovan u inostranstvu nego u samoj Bosni nazalost, ali isplivat ce istina kad-tad. Alija je covijek koji je govorio u Bundestagu, bio prijatelj sa mnogim zapadnim politicarima, po njemu su trgovi u Islamskim zemljama dobili ime, on je jako popularan u Turskoj...
U stvari svi dobronamjerni znaju ovo sve, samo oni zlonamjerni to presutcuju, nevide ili su stvarno coravi pored ociju ili im je mali mozak veci od velikog. A sto se Dzema tice mozda je bio dobar ili los neznam, ali pored zene Hatidze dati djeci imena Dragan i Milenko govori koliko je smrdio taj sistem i sve u njemu. :bih:
"...jescemo zlatnim kasikama" :thumbup:
"...mirno spavajte rata nece biti" :thumbup:
itd.... :bih: :bih: :bih:

a Boga ti sta je trebao reci?
jel trebao reci da ce sve otici u pm da ce nas napasti, pobiti, poklati kao sto su i ranije radili?

ne mogu nikako ove suplje price. kad smo grcali u sranjima jedino je on bio tu da nas vodi a sad nakon skoro 20 godina svi pametni i svi spremni kritikovati.
svi sebi daju za pravo da laju a ne trebamo pricati o kompetentnosti komentatora kao sto si ti
da je bio poput tita takvi kao ti bi bili manji od makova zrna i nebi lajali kao sto laju.

da, bio je drzavnik, politicar, humanista i prije svega dobar covjek.
lezao je i za moju i za tvoju slobodu i znao je sta nas ceka. dok smo mi zivjeli u nekom imaginarnom blagostanju s one strane drine su nam se kovali jebeni planovi kojima se danasnji retardirani politicari ni blizu nebi uspjeli suprostaviti.
lerdi

#32 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by lerdi »

Basta wrote:Nije nas odveo u veliku Srbiju, otkrio i razotkrio pravo lice JNA, u ono vrijeme se borio za jedino razumno rjesenje Jugoslovensku konfederaciju, organizovao Bosnjake, organizovao policijske i vojne formacije, organizovao diplomatsko konzularna predstavnistva u svijetu, organizovao lobiranje za priznanje BiH u Ujedinjenim nacijama, organizovao naoruzavanje Bosanske armije, uspio Bosnu sprijateljiti sa Islamskim svijetom, uspio svojom mudrom politikom dovesti zapad i Ameriku u Bosnu, ...

U stvari svi dobronamjerni znaju ovo sve, samo oni zlonamjerni to presutcuju, nevide ili su stvarno coravi pored ociju ili im je mali mozak veci od velikog. A sto se Dzema tice mozda je bio dobar ili los neznam, ali pored zene Hatidze dati djeci imena Dragan i Milenko govori koliko je smrdio taj sistem i sve u njemu. :bih:
E čuj borio se za Jugoslovensku konfederaciju. Za konfederaciju su se borili Adil-beg Zulfikarpašić i prof. Filipović, a Alija se popišao na sve ono što su se oni dogovorili sa Miloševićem. Dogovor po kojem je Jugoslavija trebala biti konfederalna država propao je nakon sastanka Alije i ostalih u Beogradu. Šta ovi ljudi pišu majko moja mila. Ako mi nevjeruješ pročitaj knjigu Adil-bega Zulfikarpašića.
Last edited by lerdi on 12/08/2009 16:11, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#33 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

howyesno wrote:
jaza_HZSA wrote:

"...jescemo zlatnim kasikama" :thumbup:
"...mirno spavajte rata nece biti" :thumbup:
itd.... :bih: :bih: :bih:

a Boga ti sta je trebao reci?
jel trebao reci da ce sve otici u pm da ce nas napasti, pobiti, poklati kao sto su i ranije radili?

ne mogu nikako ove suplje price. kad smo grcali u sranjima jedino je on bio tu da nas vodi a sad nakon skoro 20 godina svi pametni i svi spremni kritikovati.
svi sebi daju za pravo da laju a ne trebamo pricati o kompetentnosti komentatora kao sto si ti
da je bio poput tita takvi kao ti bi bili manji od makova zrna i nebi lajali kao sto laju.

da, bio je drzavnik, politicar, humanista i prije svega dobar covjek.
lezao je i za moju i za tvoju slobodu i znao je sta nas ceka. dok smo mi zivjeli u nekom imaginarnom blagostanju s one strane drine su nam se kovali jebeni planovi kojima se danasnji retardirani politicari ni blizu nebi uspjeli suprostaviti.
za sta je lezao bgt??
vidim da je znao sta nas ceka, kad nas je uspio organizvat pred rat da se ne borimo goloruki protiv agresora :-)
il bio je sjajan humanista kad je prodao srebrenicu...
itd.....
stari grad Visegrad

#34 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by stari grad Visegrad »

Kad sam otvorio temi mislio sam da se nadje politicar sa karizmom za Bosnu i Herecgovinu i u koga bi svi narodi ove zemlej imali povjerenja.
a koji bi imao i te mudrosti pa povede zemlju ekonomski naprijed.

Molim da prestenate diskusiju o rahmetli Aliji Izetbegovicu, jer t nije tema. A.I. je bio VELIK covjek, humanista, priznat, razbotit itd. On je zivio u doba raspada Jugoslavije. To su bila teska vremenena. Uporedjivati Aliju i Dzemala nema smisla niti je to tema.

Tema je DANAS. Sta treba DANAS ovoj drzavi da krene napriejd i da se prestanemo zamaraati sa nacioanlizmom.

Kao sto rekoh mozda je rjesenje da nadjemo nekog covjeka sa karizmom koji ce biti dobar za sve. Jer vec 17 godina se tapkamo u istim temama i problemima.
Last edited by stari grad Visegrad on 12/08/2009 16:14, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#35 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

stari grad Visegrad wrote:Kad sam otvorio temi mislio sam da se nadje politicar sa karizmom za Bosnu i Herecgovinu i u koga bi svi narodi ove zemlej imali povjerenja.
a koji bi imao i te mudrosti pa povede zemlju ekonomski naprijed.

Milom da prestenate diskusiju o rahmetli Aliji Izetbegovicu, jer t nije tema. A.I. je bio VELIK covjek, humanista, priznat, razbotit itd. On je zivio u doba raspada Jugoslavije. To su bila teska vremenena. Uporedjivati Aliju i Dzemala nema smisla niti je to tema.

Tema je DANAS. Sta treba DANAS ovoj drzavi da krene napriejd i da se prestanemo zamaraati sa nacioanlizmom.

Kao sto rekom mislim da treba neki karizmatican napredan covjek koji ce biti dobar za sve. Jer vec 17 godina se razmecemo u nacioanlizmu.
a imas li ti nekog na umu??
howyesno

#36 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by howyesno »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
Basta wrote:Ma nesjecas se ti Tvrtko ni Alije. Mozda ti djeca jednog dana objasne. A do tada procesljaj malo po netu, pogledaj sta stranci pisu o njemu pa mozda ti srce malo ozebe. :bih:
sjecam se ja alije, sjecam se ja delozacije, sjecam se svog rahmetli oca RVI-a koji je deloziran da bi se neki dezerteri uselili u stan,sjecam se onih smjesnih knjizica sa onim devizama, i uopste postupka prema borcima, sjecam se ja puno toga burazeru ;)

sjecas li se 92/3/4/5 i opkoljenog sarajeva i onih koji su ga opkolili?
jos si ti mlad za ovakve rasprave...
stari grad Visegrad

#37 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Nemam nikog trenutno na umu.
vox-populi

#38 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by vox-populi »

Basta wrote: Nama treba politicar tipa rahmetli Alije Izetbegovica.
Neka hljeba ti, i ovaj jedan nam je bio previse.
Tvrtko II Kotromanić

#39 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

howyesno wrote:

sjecas li se 92/3/4/5 i opkoljenog sarajeva i onih koji su ga opkolili?
jos si ti mlad za ovakve rasprave...
a sta , jel to alija odbranio sarajevo??
borci nisu nista radili jel??
alija ih je organizovao???
howyesno

#40 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by howyesno »

Tvrtko II Kotromanić wrote: za sta je lezao bgt??
vidim da je znao sta nas ceka, kad nas je uspio organizvat pred rat da se ne borimo goloruki protiv agresora :-)
itd.....
za sta je lezao ostavljam ti kao domaci rad. da se malo informises i ne valjas gluposti.

razoruzavanje je pocelo i odvijalo se sistematski prije nego si ti ugledao svjetlo dana tako da su svi tvoji komentari u najmanju ruku smjesni

a vezano za srebrenicu... sigurno si bio prisutan kad ju je prodavao?
ko je prodao prijedor, visegrad, ahmice itd itd?

pricas tudjim ustima, bolje ti je da se informises nego neargumentovano pricas
Last edited by howyesno on 12/08/2009 16:23, edited 1 time in total.
osa

#41 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by osa »

zar je željko komšić već potrošen, pa klelo se u njega, zazivalo kao novog titu, izgleda da nije ispunio očekivanja, nekih. neki su točno znali šta mogu očekivati od njega, ništa.
stari grad Visegrad

#42 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

howyesno wrote: za sta je lezao ostavljam ti kao domaci rad. da se malo informises i ne valjas gluposti.

razoruzavanje je pocelo i odvijalo se sistematski prije nego si ti ugledao svjetlo dana tako da su svi tvoji komentari u najmanju ruku smjesni

Tebi ocito ne odgovara ova tema dok si skrenuo sa teme i pricas ovakve neistine. N emogu da se raspravljam. Postoji posbna tema Alija Izetbegovic.

Tema jeste DANAS i dansnji politicara koji ima karizmu za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike.
Tvrtko II Kotromanić

#43 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

howyesno wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote: za sta je lezao bgt??
itd.....
za sta je lezao ostavljam ti kao domaci rad. da se malo informises i ne valjas gluposti. (za nasu slobodu lezao nije, ti malo pogledaj "sarajevski proces" pa onda ne lupaj gluposti ;))

razoruzavanje je pocelo i odvijalo se sistematski prije nego si ti ugledao svjetlo dana tako da su svi tvoji komentari u najmanju ruku smjesni (razoruzavanje?, dok je sds naoruzavao srbe alija nije nista radio, sto je patriotska liga naoruzala raje toliko je raje i imalo oruzja na pocetku, ostali su kupovali oruzje)

a vezano za srebrenicu... sigurno si bio prisutan kad ju je prodavao? (ne budi slijep pored ociju)

pricam ja svojim ustima a de ti meni reci sta je tebi alija u rodu, il sta ti je donio, on linco, dobrog u zivotu oa ga ovako branis ?
osa

#44 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:
howyesno wrote: za sta je lezao ostavljam ti kao domaci rad. da se malo informises i ne valjas gluposti.

Tebi ocito ne odgovara ova tema dok si skrenuo sa teme i pricas ovakve neistine. N emogu da se raspravljam. Postoji posbna tema Alija Izetbegovic.

Tema jeste DANAS i dansnji politicara koji ima karizmu za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike.
dok god postoje slobodni izbori takav političar u bih je nemoguć, pokazat će budućnost.
howyesno

#45 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by howyesno »

sta ono rece, jesi li napunio 18?
seln

#46 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by seln »

osa wrote:zar je željko komšić već potrošen, pa klelo se u njega, zazivalo kao novog titu, izgleda da nije ispunio očekivanja, nekih. neki su točno znali šta mogu očekivati od njega, ništa.
osa, ne kaki. znam da mrzis "sejdu", kao i svi "ispravni" (ma sta to znacilo) hrvati, ali ne kaki, ziv bio.
tvog cinizma mi je preko osunecenog.
Tvrtko II Kotromanić

#47 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

howyesno wrote:sta ono rece, jesi li napunio 18?
prvo ti meni reci ko ti je od uze i sire rodbine u glavnom odboru sda, ili sta ti je u rodi ai pa cemo onda pricat
seln

#48 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by seln »

prvo ti meni reci ko ti je od uze i sire rodbine u glavnom odboru sda, ili sta ti je u rodi ai pa cemo onda pricat
Jami, ba...hvalio je on svojevremeno i Ratu Dugonjica. Za sahan pilava se svasta uradi.
howyesno

#49 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by howyesno »

kad me vec vuces za jezik. sve sto u zivotu imam, uz Božiju pomoc, ostvario sam svojim rukama.
stari mi nije dobio stan od drzave iako mu se odbijalo u bivsoj jugoslaviji i za taj fond nego je napravio kucu od svojih novaca.
cijela moja porodica je politicki apsolutno neaktivna a stari mi cak ni penzije dobio nije iako je invalid.

i ne baljezgaj vise balave gluposti
Tvrtko II Kotromanić

#50 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

seln wrote:
Jami, ba...hvalio je on svojevremeno i Ratu Dugonjica. Za sahan pilava se svasta uradi.
ocigledno xD
Post Reply