nervoza i stres
Moderator: anex
-
Carmi
#26 Re: nervoza i stres
Jeste naravno, samo još da netko izumi čarobnu formulu kako se ne sekirati još bi ljepši bio 
-
djani s
#27 Re: nervoza i stres
-
modesti
#28 Re: nervoza i stres
Prije je Djani u pravu nego ti, Carmi. Odrveniti i postati malo bezosjećajniji je u rangu savjeta "Ma, nemoj se sekirati". To ti je kao da ti neko kaže "Nemoj misliti na zeleni balon." Na šta si pomislio?Carmi wrote:Ja mislim da ne trebamo nikakvu literaturu, trebamo samo odrveniti i postati barem malo bezosjećajniji. Samo tako ćemo biti manje pod stresom.
I Djani, malo mi grubo zvuči ovo da život ne uzimaš preozbiljno? Nego kako bi trebao?
Potrebno je stvari pravilno posložiti, naučiti kako to da uradiš i vježbati. Za to postoje stručnjaci ili stručna literatura. Nadati se da će proći samo od sebe neće puno pomoći, stvari se mogu samo više iskomplikovati.
@Komi, je li dermatitis u pitanju ili samo svrab? Obje stvari hoće od neadekvatnog načina suočavanja sa stresom.
-
Carmi
#29 Re: nervoza i stres
djani s wrote:Pa eto ti imas formulu kako se sekirati
, probaj naci i onu drugu.
Baš si okrutan
Modesti, skontala sam poantu
-
djani s
#30 Re: nervoza i stres
Nisam okrutan, imam osjecaj da uzimas mnoge stvari preozbiljno
, druzi se s ljudima koji ti gode, otidi s rajom u planine ili drugu prirodu, uzivaj zivot i stres ce nestati. 
-
modesti
#31 Re: nervoza i stres
neće stres nestatidjani s wrote:Nisam okrutan, imam osjecaj da uzimas mnoge stvari preozbiljno, druzi se s ljudima koji ti gode, otidi s rajom u planine ili drugu prirodu, uzivaj zivot i stres ce nestati.
-
djani s
#32 Re: nervoza i stres
Lijepo objasnjeno i slazem se.modesti wrote:neće stres nestatidjani s wrote:Nisam okrutan, imam osjecaj da uzimas mnoge stvari preozbiljno, druzi se s ljudima koji ti gode, otidi s rajom u planine ili drugu prirodu, uzivaj zivot i stres ce nestati.
možeš jedino promijeniti način na koji doživljavaš situacije koje ti sada izazivaju stres. Stres ne izaziva neki događaj već naše tumačenje toga događaja.
-
Carmi
#33 Re: nervoza i stres
modesti wrote:neće stres nestatidjani s wrote:Nisam okrutan, imam osjecaj da uzimas mnoge stvari preozbiljno, druzi se s ljudima koji ti gode, otidi s rajom u planine ili drugu prirodu, uzivaj zivot i stres ce nestati.
možeš jedino promijeniti način na koji doživljavaš situacije koje ti sada izazivaju stres. Stres ne izaziva neki događaj već naše tumačenje toga događaja.
Djani, u pravu si, mnoge stvari doživljavam preozbiljno
Eeeee Modesti..o tomu se i radi! Da nađem formulu prema kojoj bi drugačije doživljavala situacije koje mi sada izazivaju stres, bila bih napola spašena
-
djani s
#34 Re: nervoza i stres
Probaj pronaci u knjizari knjigu od Dale Carnegie "Ne brini se-vec zivi! Umjetnost pronalaska jednog, od strahova i napetosti, oslobodenog zivota. Mislim da je to dobar nacin da pomognes samoj sebi. Glavu gore i vidjet ces da ide na bolje. 
- ružmarin-a
#35 Re: nervoza i stres
help!
ove dvije riječi me opisuju za svaku najmanju situaciju
dramim bez potrebe uvijek i iznova
iako znam da će se sve odvijati po planu
a najgore je što sam toga svesna i prije situacije i u toku i nakon nje
bojim se da ne fasujem šećer (najmanje što me može ne do Bog strefiti)
mislim da se previše uložim u svaki projekat, pa se onda sekiram hoće li sve izać na dobro...i kako treba
ove dvije riječi me opisuju za svaku najmanju situaciju
dramim bez potrebe uvijek i iznova
iako znam da će se sve odvijati po planu
a najgore je što sam toga svesna i prije situacije i u toku i nakon nje
bojim se da ne fasujem šećer (najmanje što me može ne do Bog strefiti)
mislim da se previše uložim u svaki projekat, pa se onda sekiram hoće li sve izać na dobro...i kako treba
-
modesti
#36 Re: nervoza i stres
Draga Carmi, nema čarobne formule osim da zasučeš rukave i počneš raditi na sebi. Pri tome ti mogu pomoći psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti. Ako čekaš da se ujutro probudiš i budeš opuštenija, ništa od toga. Knjige ti mogu pomoći donekle ako budeš znala iskoristiti pročitano što implicira da knjiga mora biti kvalitetna i da želiš promjenu. Knjige tipa "Kako sebi pomoći u 3 koraka" su uglavnom smješne jer daju recepte tipa "nemojte se brinuti oko nevažnih stvari", dakle, sve ono što smo i prije znali ali se autor baš potrudio da nam to već poznato i napiše.Carmi wrote:modesti wrote:neće stres nestatidjani s wrote:Nisam okrutan, imam osjecaj da uzimas mnoge stvari preozbiljno, druzi se s ljudima koji ti gode, otidi s rajom u planine ili drugu prirodu, uzivaj zivot i stres ce nestati.
Djani, u pravu si, mnoge stvari doživljavam preozbiljno![]()
Eeeee Modesti..o tomu se i radi! Da nađem formulu prema kojoj bi drugačije doživljavala situacije koje mi sada izazivaju stres, bila bih napola spašena