Identificirano tijelo pukovnika Palića

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

gurabija78

#26 Re: Identificirano tijelo pukovnika Palića

Post by gurabija78 »

zele777 wrote:Danas je ukop posmrtnih ostataka Avde Palica u haremu Ali pasine dzamije u Sarajevu . Zanima me zasto se ukop ne vrsi npr. na groblju Kovaci, ili mozda u rodnoj Vlaenici ili Zepi, po cijem ratovanju ga i pamtimo. Sjetimo se da su na Kovacima ukopani i neki drugi kojima zaista tamo nije mjesto ... ima cak i kriminalaca, a i mnogih drugih koji su umrli desetak godina nakon rata ...Zasto je uprilicena i vojna posmrtna ceremonija, kad je bio pripadnik jedne od zaracenih strana u proteklom ratu, a danas je vojska BiH ipak objedinjena i njoj pripadaju i druge strane ...
Zasto se nekim umrlim odobrava ukop na groblju haremu Ali pasine dzamije, zar ta lokacija nije kulturno istorijski spomenik u BiH.

to zaracenih strana ostavi za neku drugu temu... ovaj covjek je branio svoju porodicu i sunarodnjake - civile od klanja koje im je bilo namijenjeno od strane od jedne od kako kazes:
zaracenih strana
koji su krenuli '92 sa 2 orkestra, pjevaljkom i pjesmom u
oslobodilacki pohod
iz okolnih sela bez da je iko od njih bio ugrozen iz Zepe....
on nije 'umrli' nego je kukavicki ubijen dok je svojim djelima krojio istoriju BiH na najsvijetliji moguci nacin!
Last edited by gurabija78 on 26/08/2009 10:24, edited 1 time in total.
karanana

#27 Re: Identificirano tijelo pukovnika Palića

Post by karanana »

vojska na papiru jeste jedna, ali postoje komponente koje i dalje slave i obiljezavaju svoje datume.

a i za druga pitanja sam htio napisati nekakve duze odgovore, ali mislim da gurabijin sazima sve.
karanana

#28 Re: Identificirano tijelo pukovnika Palića

Post by karanana »

imam pitanje vezano za borce i muskarce zepe.

da li se vecina uspjela izvuci na slobodnu teritoriju i kako? da li kroz dogovor sa mladicem ili kroz probijanje kroz sume?
Maraschino

#29 Re: Identificirano tijelo pukovnika Palića

Post by Maraschino »

Rahmet mu dusi.

:(
Jazz_Junkie

#30 Re: Identificirano tijelo pukovnika Palića

Post by Jazz_Junkie »

karanana wrote:imam pitanje vezano za borce i muskarce zepe.

da li se vecina uspjela izvuci na slobodnu teritoriju i kako? da li kroz dogovor sa mladicem ili kroz probijanje kroz sume?
Davno sam citao feljton o zbivanjima uoci pada Zepe. Koliko se sjecam, jedna grupa je krenula ka slobodnoj teritoriji, a druga prema Srbiji.
grany-smith

#31 Re: Identificirano tijelo pukovnika Palića

Post by grany-smith »

"Kad izbije rat,prva žrtva je istina"
(senator Hiram Johnson 1917)

Ovo se pokazalo i na ovom našem nesretnom ratu(čuj,nesretnom,zar ima sretan rat) u kojem pobjednika nema,niti ima koja od zaraćenih strana da likuje nad drugom.

Zašto je Avdo ubijen,to znaju oni koji su naredili njegovu likvidaciju,a, zašto toliko vremena njegovo tijelo nije identificirano,to znaju oni koji sebe stavljaju u ekskluzivne zastupnike Muslimanskog življa i isti oni koji su izvršili trgovinu teritorija Žepe i Srebrenice za neku drugu.

A,usput da odgovorim forumašu kojemu je zasmetalo što je pukovnik Avdo Palić sahranjen uz odavanje vojne počasti.
Pukovnik Avdo Palić ubijen je kao pripadnik Armije BiH,u ono vrijeme Republike BiH.
Svojim herojstvom,On i mnogi njemu slični uspjeli su održati identitet države,a koji se,između ostalog,ogleda i uz postojanje armije,ili ti vojske te države,u ovom slučaju vojske BiH.
Kamo sreće da se organizuju počasni vodovi koji će ispraćati svakog umrlog pripadnika Armije RBiH,kao što je praksa u susjednoj nam Hrvatskoj.

Pukovniku Avdi Paliću,neka je vječni mir i neka mu je laka ova teška zemlja Bosanska,a
njegova porodica neka je ponosna što je ovakvog heroja imala.
Post Reply