CHIP TUNING
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- VR6
#26 Re: CHIP TUNING
slavkoimamodilera taj "Krvolok" je slozio najbrzi auto na balkanu, Opel Kadetta koji je sad na trci u Osijeku vozio 402 metra za 10.1 sekundu (za usporedbu, Bugatti Veyron sa 1001 KS vozi 10.4 na 402 metra). Kad ti slozis nesto slicno, onda imas pravo kritikovati tog lika...
I za tvoju informaciju, taj lik sad ima i valjke za mjerenje snage.
Sto se chipa tice, ako je atmosferski motor to se neisplati raditi, ako je kakav turbak, tu se moze dobiti znacajan broj konja. Kada govorimo o Passatu TDI sa 130 KS, tu je najbolje izvaditi turbo, odnjeti onima u Uzice i doplatiti da ti daju veci turbo od Seata Ibize Cupre sa 160 KS serijski. Tada uradis chip il mapiranje i ides na 180-ak KS, nekoliko likova iz Hrvatske je to radilo, auti idu bolesno.
Sto se chipa tice, ako je atmosferski motor to se neisplati raditi, ako je kakav turbak, tu se moze dobiti znacajan broj konja. Kada govorimo o Passatu TDI sa 130 KS, tu je najbolje izvaditi turbo, odnjeti onima u Uzice i doplatiti da ti daju veci turbo od Seata Ibize Cupre sa 160 KS serijski. Tada uradis chip il mapiranje i ides na 180-ak KS, nekoliko likova iz Hrvatske je to radilo, auti idu bolesno.
- Bullet Tooth Tony
#27 Re: CHIP TUNING
Sve znam... i kako ide bimoto...i sve to ali jarane ..za usporedbuVR6 wrote:slavkoimamodilera taj "Krvolok" je slozio najbrzi auto na balkanu, Opel Kadetta koji je sad na trci u Osijeku vozio 402 metra za 10.1 sekundu (za usporedbu, Bugatti Veyron sa 1001 KS vozi 10.4 na 402 metra). Kad ti slozis nesto slicno, onda imas pravo kritikovati tog lika...
- DoradO
#28 Re: CHIP TUNING
drug uz duzno postovanje neko te je dobro za*ebao... ne znam kod koga si ti radio i sta su ti radili sa masinom ali to nije obicna sprdarija kojom je neki ''znalci'' ovdje predstavljaju ili prepricavaju neke priceWalthie wrote:1.9 tdi motor. Imam ugradjen cip i od njegove ugradnje sam presao 144000 km-Nikakvih problema do sada a ne vjerujem da ce ih i biti.Da li se osjeti razlika? Jedva primjetno a po mom iskustvu sve je do nafte, znaci kad je dobra nafta osjeti se malo bolje ubrzanje a sa ovom nasom naftom ko da ga nemas.Sve u svemu investicija od 600 eur nije se bas pokazala isplativom..
meni su ljudi ponudili chip tuning firme O.CT ciji su tuning kitovi certificirani od njemackog, austrijskog i svicarskog TUV a i stvarno nije zajebancija. Dovoljno je malo proguglati i vidjeti o cemu se radi.
moje auto je fabricki ja mislim imalo 450 Nm obrtnog momenta na 1400 rpm a poslije tuninga ima preko 530 i to jos na nizim obrtajima ... ko to ne osjeti
-
ado-šampion
#29 Re: CHIP TUNING
Nego zajeban taj Krvolok izgleda.
A ti su mi i najjači, složi auto za quarter-mile pa ga onda do staze vozi na kamionu, jer ne smije s njim na put od 50 km. 
- VR6
#30 Re: CHIP TUNING
To je auto za trku i to je tako. I auti za brdske trke, kruzne trke, Formula 1, sve to stize na kamionu
Dosta tih auta se i po cesti moze voziti, al nije isplatno, jer previse trose, neudobni su, bucni...
Za ovih 402 metra je napravljen
Dosta tih auta se i po cesti moze voziti, al nije isplatno, jer previse trose, neudobni su, bucni...
Za ovih 402 metra je napravljen
- DoradO
#31 Re: CHIP TUNING
- Bullet Tooth Tony
#32 Re: CHIP TUNING
sta je tu cudno ??? ne kontamado-šampion wrote:Nego zajeban taj Krvolok izgleda.A ti su mi i najjači, složi auto za quarter-mile pa ga onda do staze vozi na kamionu, jer ne smije s njim na put od 50 km.
- topfield
#33 Re: CHIP TUNING
O.CT je odlicna firma i oni rade pravi tuning vozila u zavisnosti od toga sta trazis i koliko novaca si spreman dati.
Oni koriste testirane ECU-e i na to daju garanciju, a ako zelis vise daju listu dijelova koji trebaju biti zamjenjeni da bi se te performanse postigle (injektori, kat.,izduvna grana i sl) i da u isto vrijeme zadrzis garanciju.
Sa vecinom ostalih tuning kuca na nasim prostorima igras lutriju. Mogu uraditi premalo i opet ti uzeti novac ili previse pa kada ti se otopi neki vitalni dio da kazu da to nije pod garancijom.
Oni koriste testirane ECU-e i na to daju garanciju, a ako zelis vise daju listu dijelova koji trebaju biti zamjenjeni da bi se te performanse postigle (injektori, kat.,izduvna grana i sl) i da u isto vrijeme zadrzis garanciju.
Sa vecinom ostalih tuning kuca na nasim prostorima igras lutriju. Mogu uraditi premalo i opet ti uzeti novac ili previse pa kada ti se otopi neki vitalni dio da kazu da to nije pod garancijom.
- dottore
#34 Re: CHIP TUNING
sta bi ti, auto skroz prerađeno, niko ti ne moze garantovatiado-šampion wrote:Nego zajeban taj Krvolok izgleda.A ti su mi i najjači, složi auto za quarter-mile pa ga onda do staze vozi na kamionu, jer ne smije s njim na put od 50 km.
moras se navici na kvarove, bez obzira na proizvođača
- VR6
#35 Re: CHIP TUNING
Po meni ovo je najbolja stvar ako ce se ganjati neki chip kod nas (a necete da radite na valjcima mapiranje i sl). Kod ovog lika http://www.fastchip.nl/ kupite posebni uredjaj za svoj auto, koji se utakne u obd port u autu. S tim vozate jedno sedmicu dana, uredjaj snimi sve podatke od senzora vozila i tad podatke iz uredjaja posaljete liku internetom i on vam posalje pravu mapu za vase auto. Ta mapa je prilagodjena nasem losem gorivu i ostalom. Lik moze uraditi isto i ako promjenite neke stvari, npr. filter goriva il auspuh, vozite jedno vrijeme i opet podatke saljete liku i on vam uradi mapu za tu postavku. Ne znam koliko je taj "snimac", a mapa se placa oko 50 Eura (neke se mogu dobiti i besplatno).
-
Walthie
#36 Re: CHIP TUNING
To je ugradjeno i testirano u njemackoj.Znaci kada naletim na kvalitetnu naftu vozilo se ponasa odlicno ali u vecini slucajeva lose.DoradO wrote:drug uz duzno postovanje neko te je dobro za*ebao... ne znam kod koga si ti radio i sta su ti radili sa masinom ali to nije obicna sprdarija kojom je neki ''znalci'' ovdje predstavljaju ili prepricavaju neke priceWalthie wrote:1.9 tdi motor. Imam ugradjen cip i od njegove ugradnje sam presao 144000 km-Nikakvih problema do sada a ne vjerujem da ce ih i biti.Da li se osjeti razlika? Jedva primjetno a po mom iskustvu sve je do nafte, znaci kad je dobra nafta osjeti se malo bolje ubrzanje a sa ovom nasom naftom ko da ga nemas.Sve u svemu investicija od 600 eur nije se bas pokazala isplativom..
meni su ljudi ponudili chip tuning firme O.CT ciji su tuning kitovi certificirani od njemackog, austrijskog i svicarskog TUV a i stvarno nije zajebancija. Dovoljno je malo proguglati i vidjeti o cemu se radi.
moje auto je fabricki ja mislim imalo 450 Nm obrtnog momenta na 1400 rpm a poslije tuninga ima preko 530 i to jos na nizim obrtajima ... ko to ne osjeti
- Bakir1
#37 Re: CHIP TUNING
boki krakale evo sta tvoj drug srdjan kaze za valjkeVR6 wrote:slavkoimamodilera taj "Krvolok" je slozio najbrzi auto na balkanu, Opel Kadetta koji je sad na trci u Osijeku vozio 402 metra za 10.1 sekundu (za usporedbu, Bugatti Veyron sa 1001 KS vozi 10.4 na 402 metra). Kad ti slozis nesto slicno, onda imas pravo kritikovati tog lika...
ne ukivaj ga u zvijezde majke ti,svaka cast basti i mapiranju bastinog auta ali taj auto ima dva motora malo kila i srdjanovu mapu koja po tvojoj prici je zasluzna za sve sta taj auto radi i na kraju kako ide.glupa usporedba kadeta i veyrona,kadet sa bastom ima mozda 700 kila a za jednog veyrona mozes kupiti pola gradiskesamo moram da napomenem da su valjci idelani za laz i prevaru u tuningu,jer je tako najlakse slagati i prevariti naivnog covjeka koji je dosao da uradi cip tuning jer on smrtno vjeruje u valjke a nije ni svjestan da taj ciji su valjci bukvalno moze da mu odstampa i poturi bilo kakav grafikon i mapu koju bi ovaj zelio da vidi
-
ado-šampion
#38 Re: CHIP TUNING
Pa kakav je kumst stavit dva motora (kako kažu ovdje) u auto od 700 kila s vozačem i ići 10 sekundi quarter-mile i to uspoređivati s Veyronom koji s vozačem ima 2 tone i koji je tako reći serijsko auto. Mene samo čudi kako tolika snaga u tom Kadettu ne potrga osovine u za taj četvrt milje sam, da ne govorim da proba s njim preći 5 kilometara.Beg_Babic wrote:sta je tu cudno ??? ne kontamado-šampion wrote:Nego zajeban taj Krvolok izgleda.A ti su mi i najjači, složi auto za quarter-mile pa ga onda do staze vozi na kamionu, jer ne smije s njim na put od 50 km.
![]()
Mada ja nisam tip koji će raspravljati o tim tipovima auto trka, jer sam ne razumijem kakav je nekom gušt razvit auto koji će se voziti 10 sekundi i onda remont. Ja brate volim ko beg, dođem s autom, odvezem quarter-mile za 10,5 i onda opet se odvezem kući. Idila.
- neno23
#39 Re: CHIP TUNING
Sto se tiče chip tuninga i on se na slabijim motorima ne isplati bas, a ako već zeliš onda na 1,9tdi ne treba ići preko 30ks. Probaj da ti naprave u ovlaštenom servisu bas od marke vozila koju vozis jer ti u biti nista ne ugrađuju nego spoje comp i podese parametre. Jedina mana čip tuninga je u tome sto kratiš zivotni vijek motora za 10-20tkm.ali kazem na manjim automobilinma bas i nečes puno dobiti. To je bilo isplativo na A8 4,0tdi s 275 na 330ks e tu se osjetila razlika... ja sada vozim golfa V 1.9tdi 105ks i dignut na 130ks...Uvijek sam imao čipirane aute ali samo dizelaše i nikada nisam s njima imao problema...ali je u rezervi benzinac x5 : )
- citroen
#40 Re: CHIP TUNING
Ma her flick to se ne ugradjuje fabricki jer bi automatski bila veca davanja za registraciju,te porezi nekakvi.Proizvodjaci su to skontali jer se najvise prodaju vozila sa malim zapreminama i malo konja,nego hajde vi meni recite ovaj smchip tuning ima predstavnistvo u sarajevu negdje u velesicima,jel neko tamo radio chip i kakva je usluga, dorado rece da je Komel isto specijalista za chip tuning,ima ovaj na dobrinji kod pizzerije Dino al sam zaboravio kako se zove.Zanima me da li se moze negdje kvalitetno to uraditi,da ne bude ono sto rece Slavko, s laptopom te ubjedjuje da ide bolje,eto vidis,osjeti se jelde.Inace imam Peugeot 307 1.6 16V 80kw 109KS pa sam mislio malo samo da pojacam,ono optimum chipovanje kod SMchip tuning kosta 180 eura,dobije se 11 Ks,15Nm obrtnog momenta pa me zanima da li je neko nesto slicno radio i da li se stvarno malo poboljksa elasticnost masine,tj na nizim obrtajima,posto se zna da 16 v motori vole vise obrtaje.Ajte pomagajte 
- citroen
#42 Re: CHIP TUNING
Felide da li si ti mozda radio kod njih nesto slicno ovdje u Sarajevu ili Gradisci.Radi se o optimum chip tuningu,malo samo da poveca snagu i obrtni moment,ja bi to najvise uradio zbog klima uredjaja,da se nadoknadi ona snaga koja se izgubi ukljucivanjem AC.
- Felid
#43 Re: CHIP TUNING
Naravno, radio sam dva puta. Ove godine čovjek kupio valjke i na licu mjesta ti izbaci koliko snage si dobio poslije čipovanja, tj mjeri prije i poslije. Odlična stvar, u normalnim uslovima vožnje auto manje troši, a kao što neko reče, malo se više grije, što je na mom autu normalno. Ja sam prezadovoljan.
P.S. nazovi, informiši se, momak je rega 100%
P.S. nazovi, informiši se, momak je rega 100%
Last edited by Felid on 27/08/2009 16:06, edited 1 time in total.
- johntra
#44 Re: CHIP TUNING
kakvi Ćipovi ba, mislim da su one sporCke gljive mnogo bolje...što je veća gljiva, to više konja 
- VR6
#46 Re: CHIP TUNING
citroen, uzmi kakav protocniji filter, kao KN i to ce ti poboljsati ponasanje motora pri nizim obrtajima 
- rizzvy
#47 Re: CHIP TUNING
znam dosta raje koji su radili chip u SM-u i niko se do sad nije pozalio...
- Felid
#48 Re: CHIP TUNING
Ma pusti ove što potcjenjuju. Mogu samo pričati, a SM kupio valjke 150.000€. To samo govori o ozbiljnosti ljudi u SM-u.
- citroen
#49 Re: CHIP TUNING
da li u Sarajevu imaju valjke (SM chiptuning) velesici za mjerenje snage
-
LeKo
#50 Re: CHIP TUNING
Citro, na atmosfercu nećeš osjetiti to povećanje snage, CT je OK za turbake, ostalo pupa hava - bacanje para.