Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
-
Fordas
#26 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Fakat ne znam kako vam se da citat ovo, da ne govorim jos i pisat'.....
- Zox
#27 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Mislim da je poenta ta da se gradi nekakav Taj Mahal a vjernici bosnjaci nemaju sta jesti, zato je valjda logicno da ce "bosnjacka" opozicija (opozicija jer kod nas su narodna, politicka i vjerska zajednica odavno preklopljene) kritikovati razmetanje (licno mislim da pjesma nije bila idealna solucija, al hajd), isto kao sto ocekujem od medija koji su iz katolicko - hrvatskog miljea da se pobune svaki put kad crkva isplati milionsku odstetu zbog pedofilije.zagorovac77 wrote:Slažem se Zox. Ni ja nisma čuo da je neko iz reda ''onih drugih'' brbljao oko rijasetove rezidencije. Ipak ne vidim da je ovo išlo na njihov račun, već na račun medija i novinara koji su tako zdušno napali izgradnju rezidencije dok protiv izgradnje biste Ivana Pavla II i katoličkog centra nisu prozborili niti riječi. Dakle, kritika je upućena njima.
Ja mislim da je razlika izmedju katolickog centra i ove rezidencije cisto u razmetljivosti: katolicki centar je sve u svemu funkcionalan i nista vise. Rezidencija je podvlacenje cinjenice da je reis, pored sakralne uloge koju ima, ujedno i svjetovna, politicka i ekonomska elita.
-
shalaedin
#28 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Postoje uzroci i posljedice i pogubnost ljudskih postupaka...Zox wrote:Slazem se. Samo, jedno je kad dolazi iz reda "tvog" naroda, a skroz drugo odmah spominjati "one druge". S NJIHOVE strane, u ovom slucaju sa strane katolika, nisam cuo niti rijeci o reisovoj rezidenciji. Ispada da ako se ne slazes s reisom, odmah si pijani novinar, cafir I katolik, jer je to troje jedno te isto.zagorovac77 wrote:Ništa naravno. Nije trebalo da se diže tolika frka oko toga i to je to. Franjevce (katolike) niko nije napadao, po medijima prozivao niti o njima uvredljive pjesme pisao samo zato jer žele napraviti katolički centar u Sarajevu i to na povelikoj kvadraturi. Ako i jednima i drugima zakoni do dozvoljavaju, čemu onda tolika hajka?
Kontas, to je jadno, plitko, nema veze jedno s drugim.
Mislim da mnogi novinari koji se ne slazu sa Reisovom politikom imaju potrebu da njega popljuju radi nekih njegovih loših poteza.
Ali njegovi dobri potezi nisu ispračeni u medijima. Zašto?
Recimo dali iko zna nešto o projektu Halal Parka u Gračanici i dobru koji on donosi BIH-a, a plod je zalaganja Cerića, Širbegovića i Malezijaca.
Pogledaj te Cerićevo gostovanje kod Mate Đakovića u emisiji Telering, pa poslušaj te šta on govori. Pa ćete vidjeti šta on ima da kaže o svemu što se dešava u BIH-a. A nisu se zaobišle uvijek aktuelnde teme od Bukovice, dvora na Kovačima do ekonomskog stanja u zemlji. Kada jedan Cerić kaže da je jedan Ibn Maktum sejh od Dubaija bio voljan ulagati u BIH-a , a da su ga naše vlasti iskulirale onda možemo da vidimo ko više dobra misli BIH-a , Reis ili političari...HALAL PARKU GRACANICI OD 100 MILIONA EURA
Projekt vrijedan oko 100 milijuna eura donosio bi godišnju zaradu od oko 500 milijuna eura. Za dvije godine, koliko je potrebno za podizanje Halal parka kod Gračanice, bit će otvoreno nekoliko hiljada radnih mjesta. Na putu Tuzla Doboj, tačnije na mjestu gdje se od Gračanice jedan krak odvaja za željezničku stanicu Sočkovac (RS), gračanički biznismen Faruk Širbegović došao je na ideju da postavi poslovnu zonu sa proizvodnim, trgovačkim, skladišnim, distributivnim, uslužnim, stambenim i drugim sdaržajima neophodin za kvalitetno poslovanje Halal parka. Na ovom jedinstvenom prostoru površine 200 hijlada kvadratnih metara smjestile bi se fabrike iz okruženja koje su zainteresirane za učešeće na ovom tržištu. Bosna i Hercegovina bi iskoristila svoju evopsku prepoznatljivost i konceptom „od njive do stola“ rastućem halal-tržištu ponudila prepoznatljiv i prihvatljiv koncept. „Svjetsko halal tržište predstavlja najbrže rastuće tržište na svijetu sa godišnjom stopom od 40%. Vrijednost halal tržišta u 2008. godini iznosila je 635 milijardi dolara. Evropsko halal-tržište procijenjeno je na 67 milijari dolara. Globalna ekonomska kriza nije značajnije uticala na halal tržište, jer su najznačajniji potrošači halal proizvoda najmanje zahvaćeni recesijom. Potencijali koje nudi svjetsko halal tržište su izuzetno veliki i bitno je da BiH odnosno naše firme budu dio tih svjetskih statistika“, kaže Faruk Širbegović inicijator ovog projekta. Nakon što su Širbegović grupa i HDC, glavni malezijski autoritet u razvoju halal inicijativa, potpisali u Kuala Lumpuru Memorandum o razumijevanju o suradnji na projektu prvog halal parka u BiH ovu gračaničku kompaniju je posjetio prvi čovjek jednog od najvećih investivcionih malezijskih fondova Lembaga Tabung Haji, Tan Sri Abi Musa. „Gospodin Širbegović nam je predložio da zajednički implementiramo ovaj projekt u Bosni i Hercegovini. U prirpemi je izradi studije izvodljivosti. Na sve gledamo pozitivno. Uskor ćemo znati kako i na koji način ćemo se uključiti u ovaj projekat.“ Očekujem veliki broj zaposlenih kazao je Faruk Širbegović, inicijator izgradnmje halal poslovnog parka, tražimo strateške partnere a uskoro kreću aktivnosti na izgradnji prve fabrike u Halal Parku.
Tuzlalive
Evo uzmimo ovaj park za primjer, kad je naša vlada zadnji put dovela investitora koji bi u BIH-a želio da uloži 100 milijuna eura za proizvodnju nečega... To je reisu pošlo za rukom, njima nije.
- jaza_HZSA
#29 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
....
Last edited by jaza_HZSA on 04/08/2009 16:14, edited 1 time in total.
-
shalaedin
#30 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Za stanje u narodu ne krivi rijaset , vec politicare ... Reis je predlozio projekat ,a drugi su ga odobrovoljili u toj namjeri i pomogli . Nije reis kriv sto pasa iz Unsko-sanskog kantona da par stotina hiljada za izgradnju rezidencije IZ iz drzavne kase. Narod ne treba i nemoze sprijeciti izgradnju jedne takve rezidencije, ali treba sprijeciti rasipanje novca iz drzavne kase. Mogu ja od tebe traziti dobrovoljni prihod, ali ti mi ga možeš dati ili nedati... takav je slucaj i oko novca za izgradnju rezidnecije IZ. Mnogi su dali jer su mislili da narodu takvo sto treba, jedini je problem taj sto je neko posegao iz svog dzepa a neko iz drzavne kase.Zox wrote:Mislim da je poenta ta da se gradi nekakav Taj Mahal a vjernici bosnjaci nemaju sta jesti, zato je valjda logicno da ce "bosnjacka" opozicija (opozicija jer kod nas su narodna, politicka i vjerska zajednica odavno preklopljene) kritikovati razmetanje (licno mislim da pjesma nije bila idealna solucija, al hajd), isto kao sto ocekujem od medija koji su iz katolicko - hrvatskog miljea da se pobune svaki put kad crkva isplati milionsku odstetu zbog pedofilije.zagorovac77 wrote:Slažem se Zox. Ni ja nisma čuo da je neko iz reda ''onih drugih'' brbljao oko rijasetove rezidencije. Ipak ne vidim da je ovo išlo na njihov račun, već na račun medija i novinara koji su tako zdušno napali izgradnju rezidencije dok protiv izgradnje biste Ivana Pavla II i katoličkog centra nisu prozborili niti riječi. Dakle, kritika je upućena njima.
Ja mislim da je razlika izmedju katolickog centra i ove rezidencije cisto u razmetljivosti: katolicki centar je sve u svemu funkcionalan i nista vise. Rezidencija je podvlacenje cinjenice da je reis, pored sakralne uloge koju ima, ujedno i svjetovna, politicka i ekonomska elita.
Last edited by shalaedin on 04/08/2009 12:46, edited 1 time in total.
- Zox
#31 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Sto posto bih potpisao to sto kazes, da politika i religija nisu toliko usko povezani kod nas.shalaedin wrote:Za stanje u narodu ne krivi rijaset , vec politicare ... Reis je predlozio projekat ,a drugi su ga odobrovoljili u toj namjeri i pomogli . Nije reis kriv sto pasa iz Unsko-sanskog kantona da par stotina hiljada za izgradnju rezidencije IZ iz drzavne kase. Narod ne treba i nemoze sprijeciti izgradnju jedne takve rezidencije, ali treba sprijeciti rasipanje novca iz drzavne kase. Mogu ja od tebe traziti dobrovoljni prihod, ali ti mi ga možeš dati ili nedati... takav je slucaj i oko novca za izgradnju rezidnecije IZ.Zox wrote:Mislim da je poenta ta da se gradi nekakav Taj Mahal a vjernici bosnjaci nemaju sta jesti, zato je valjda logicno da ce "bosnjacka" opozicija (opozicija jer kod nas su narodna, politicka i vjerska zajednica odavno preklopljene) kritikovati razmetanje (licno mislim da pjesma nije bila idealna solucija, al hajd), isto kao sto ocekujem od medija koji su iz katolicko - hrvatskog miljea da se pobune svaki put kad crkva isplati milionsku odstetu zbog pedofilije.zagorovac77 wrote:Slažem se Zox. Ni ja nisma čuo da je neko iz reda ''onih drugih'' brbljao oko rijasetove rezidencije. Ipak ne vidim da je ovo išlo na njihov račun, već na račun medija i novinara koji su tako zdušno napali izgradnju rezidencije dok protiv izgradnje biste Ivana Pavla II i katoličkog centra nisu prozborili niti riječi. Dakle, kritika je upućena njima.
-
shalaedin
#32 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Brankovic je sigurno krao jer je dobar musliman i sto dijeli saff sa mnom od bajrama do bajrama. Takodjer je krao kao i svi drugi politicari u FBIH i RS-u po nalogu ReisaZox wrote:Sto posto bih potpisao to sto kazes, da politika i religija nisu toliko usko povezani kod nas.shalaedin wrote:Za stanje u narodu ne krivi rijaset , vec politicare ... Reis je predlozio projekat ,a drugi su ga odobrovoljili u toj namjeri i pomogli . Nije reis kriv sto pasa iz Unsko-sanskog kantona da par stotina hiljada za izgradnju rezidencije IZ iz drzavne kase. Narod ne treba i nemoze sprijeciti izgradnju jedne takve rezidencije, ali treba sprijeciti rasipanje novca iz drzavne kase. Mogu ja od tebe traziti dobrovoljni prihod, ali ti mi ga možeš dati ili nedati... takav je slucaj i oko novca za izgradnju rezidnecije IZ.Zox wrote:
Mislim da je poenta ta da se gradi nekakav Taj Mahal a vjernici bosnjaci nemaju sta jesti, zato je valjda logicno da ce "bosnjacka" opozicija (opozicija jer kod nas su narodna, politicka i vjerska zajednica odavno preklopljene) kritikovati razmetanje (licno mislim da pjesma nije bila idealna solucija, al hajd), isto kao sto ocekujem od medija koji su iz katolicko - hrvatskog miljea da se pobune svaki put kad crkva isplati milionsku odstetu zbog pedofilije.
- harač
#33 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
ovo nije pjesma već ep!
ko bi se nadao da kafanska bitka žute štampe (avaz/(reis) v. dani/sb/oslobođenje/(ftv)) ima umjetničke konotacije 
- Zox
#34 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Ne ulazim u to ko je dobar musliman a ko nije (ne bih to sebi nikad dozvolio), ali je clan stranke koja je imala nevjerovatnu (i po mnogo cemu nedopustivu) potporu IZ.shalaedin wrote: Brankovic je sigurno krao jer je dobar musliman i sto dijeli saff sa mnom od bajrama do bajrama. Takodjer je krao kao i svi drugi politicari u FBIH i RS-u po nalogu Reisa
Kao i Samir Silajdzic. Sjecas li se naloga iz dzamije da se "glasa za stranku ljudi koji govore strane jezike i zavrsili su medresu"?
Ili sad za "sina najveceg sina"?
Koji je, usput, koliko sam shvatio bitan faktor u izgradnji rezidencije.
Hajmo se bar ne praviti naivni
-
emisaki
#35 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
A ti mislis da Islamsksa zajednica treba graditi i otvarati fabrike,u tom slucaju gdje je tu uloga drzave?Licno mislim da ovo nije nikakvo razmetanje i vec odavno je Islamska zajdnica trebala imati ovako nesto.Zox wrote:Mislim da je poenta ta da se gradi nekakav Taj Mahal a vjernici bosnjaci nemaju sta jesti, zato je valjda logicno da ce "bosnjacka" opozicija (opozicija jer kod nas su narodna, politicka i vjerska zajednica odavno preklopljene) kritikovati razmetanje (licno mislim da pjesma nije bila idealna solucija, al hajd), isto kao sto ocekujem od medija koji su iz katolicko - hrvatskog miljea da se pobune svaki put kad crkva isplati milionsku odstetu zbog pedofilije.zagorovac77 wrote:Slažem se Zox. Ni ja nisma čuo da je neko iz reda ''onih drugih'' brbljao oko rijasetove rezidencije. Ipak ne vidim da je ovo išlo na njihov račun, već na račun medija i novinara koji su tako zdušno napali izgradnju rezidencije dok protiv izgradnje biste Ivana Pavla II i katoličkog centra nisu prozborili niti riječi. Dakle, kritika je upućena njima.
Last edited by emisaki on 04/08/2009 13:01, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#36 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
ima i ono: da je lijep, ima bradu i tako nekako...Zox wrote:Ne ulazim u to ko je dobar musliman a ko nije (ne bih to sebi nikad dozvolio), ali je clan stranke koja je imala nevjerovatnu (i po mnogo cemu nedopustivu) potporu IZ.shalaedin wrote: Brankovic je sigurno krao jer je dobar musliman i sto dijeli saff sa mnom od bajrama do bajrama. Takodjer je krao kao i svi drugi politicari u FBIH i RS-u po nalogu Reisa
Kao i Samir Silajdzic. Sjecas li se naloga iz dzamije da se "glasa za stranku ljudi koji govore strane jezike i zavrsili su medresu"?
sjo što ne mogu ni ja demagogije.
- Chmoljo
#37 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
uzeću sebi za pravo da kažem šta on misli: IZ i njen lider ne treba da lobiraju za ljude koji su opuhali i opljačkali te fabrike, ili ih kupili po mizernim cijenama, a radnike napravili nevđienom bijedom.emisaki wrote: A ti mislis da Islamsksa zajdnica treba graditi i otvarati fabrike,u tom slucaju gdje je tu uloga drzave?Licno mislim da ovo nije nikakvo razmetanje i vec odavno je Islamska zajdnica trebala imati ovako nesto.
šta je ono Edhem Bičakić sada?
osim što je optuženik, naravno.
- sarajlija1965
#38 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Ovakvih tuznih sudbina ima svaki dan:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/moza ... reba-pomoc
Nagradno pitanje: da li ce se iko od "velikih vjernika" odluciti da pomogne ovom djetetu, kada vec krse milione na Cericevu palatu?
Odgovor: naravno da nece, jer od toga nema nafake, a od uvlacenja Reisu koristi su visestruke!
Jedino me tjesi da ako zaista ima Boga, ovi iz IZ se nece dobro provesti na onome svijetu...
Nagradno pitanje: da li ce se iko od "velikih vjernika" odluciti da pomogne ovom djetetu, kada vec krse milione na Cericevu palatu?
Odgovor: naravno da nece, jer od toga nema nafake, a od uvlacenja Reisu koristi su visestruke!
Jedino me tjesi da ako zaista ima Boga, ovi iz IZ se nece dobro provesti na onome svijetu...
-
Abacija
#39 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Shvatam tvoju ironiju i dobro si me nasmijao u vecem dijeluFratris wrote:Ja sam jednom razmisljao da postanem vjernik. Onda sam vidio koliko vremena prosjecan vjernik mora provoditi u stanju uvrijedjenosti. Te moras se sikirati sto neki nisu vjernici, te se moras sikirati sto neki jesu, ali su krive vjere, pa onda moras biti uvrijedjen kad neko dovodi u pitanje principe tvoje vjere, pa onda moras biti uvrijedjen kad neko vrijedja pastire stada kojem pripadas, pa onda karikature u novinama, pa onda ljudi koji nemaju pametnija posla nego traziti napastovanu djecu i tjerati ih da nedaj boze govore o tome, pa onda te vrijedjaju Hollywood filmovi, radne nedelje, gay parade, pa te onda u dusi boli sto su se neki otcijepili i odnijeli tvoje vjerske objekte s njima....
Kontajuci tako, shvatih da bih morao dati otkaz na poslu da bi imao vremena biti uvrijedjen svim onim stvarima kojim jedan dobar vjernik treba biti uvrijedjen.
Nadam se da ces poslije godisnjeg u banovicima biti obzirniji u svojim postovima.
P.S. Efekat bi bio potpun da si vjernik stavio pod navodnike.
- Loulou
#40 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Jučer sam gledala prilog na FTV-u...sarajlija1965 wrote:Ovakvih tuznih sudbina ima svaki dan:
Rodila se kao zdrava beba i nakon 2 mjeseca...
sunce milo....
-
shalaedin
#41 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Ma nepravi se niko naivan, to je pogresno u radu IZ-e kada nekog hvali a nekoga kudi i utiče svojim savjetima sa mimbera za koga glasati a za koga ne. Međutim u samoj IZ imaš ljudi koji su podijeljeni između stranačkih interesa. Na prošlim izborima bilo je par efendija na spisku različitih stranaka koji su dobili mjesto u vjećima svojih opština. Neki su se morali odreći rada u IZ, a neki učešča u vijeću jer rijaset brani jahanje dvoje stolica odjednom. Međutim IZ se mora ticati i politika tek toliko da joj nekada može kritiku dati, ali ne i na nju uticati jer ipak ovo je sekularno drustvo. Ovdje je ipak vjera odojena od drzave, ali nije i od ljudi.Zox wrote:Ne ulazim u to ko je dobar musliman a ko nije (ne bih to sebi nikad dozvolio), ali je clan stranke koja je imala nevjerovatnu (i po mnogo cemu nedopustivu) potporu IZ.shalaedin wrote: Brankovic je sigurno krao jer je dobar musliman i sto dijeli saff sa mnom od bajrama do bajrama. Takodjer je krao kao i svi drugi politicari u FBIH i RS-u po nalogu Reisa
Na mene niko nemoze da napravi uticaj da glasam za sina najveceg sina ili za samira silajdzica ili nekoga drugog. Zato sto nekome ko jednom izgubi obraz, ne mogu ponovo ukazati povjerenje. Od kad imam pravo glasa nijednom nisam glasao za SDA, SBIH ili SDP. Uvijek sam volio dati svoj glas malim strankama jer nisam zelio da mi po ko zna koji put lopovi kroje politiku. Jednom sam glasao za Boss, drugi put za PBS, a treći put za Našu stranku.
Mada u dzematu svome naici na istomisljenike, ipak o svome izboru sam vodim racuna.
-
shalaedin
#42 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Edhem je Lopina bio i osto.Chmoljo wrote:uzeću sebi za pravo da kažem šta on misli: IZ i njen lider ne treba da lobiraju za ljude koji su opuhali i opljačkali te fabrike, ili ih kupili po mizernim cijenama, a radnike napravili nevđienom bijedom.emisaki wrote: A ti mislis da Islamsksa zajdnica treba graditi i otvarati fabrike,u tom slucaju gdje je tu uloga drzave?Licno mislim da ovo nije nikakvo razmetanje i vec odavno je Islamska zajdnica trebala imati ovako nesto.
- Chmoljo
#43 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
o tom ti i govorim. nikad neću biti protiv IZ-a kao vjerske institucije, ali se mogu neslagati, ali bogami i kritikovati njen rad.shalaedin wrote:Edhem je Lopina bio i osto.Chmoljo wrote:uzeću sebi za pravo da kažem šta on misli: IZ i njen lider ne treba da lobiraju za ljude koji su opuhali i opljačkali te fabrike, ili ih kupili po mizernim cijenama, a radnike napravili nevđienom bijedom.emisaki wrote: A ti mislis da Islamsksa zajdnica treba graditi i otvarati fabrike,u tom slucaju gdje je tu uloga drzave?Licno mislim da ovo nije nikakvo razmetanje i vec odavno je Islamska zajdnica trebala imati ovako nesto.
najveća moja kritika njima jeste što se nikada nisu ogradili od lopovluka vladajućih smradova, a oni koji su iz IZ-a učestvovali u tome treba da i odgovaraju. i ovdje i "preko rijeke".
kad se to uradi (ako se ikad uradi, jer su veze očigledne i duboke), onda neće biti ni municije za napade na IZ. a ni na titulu reisa, ma ko on bio.
-
shalaedin
#44 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
A sad meni ti reci. Ko o ovome slucaju treba da vodi racuna Drzava, entitet, kanton ili IZ racuna?sarajlija1965 wrote:Ovakvih tuznih sudbina ima svaki dan:
Jeli IZ mozda kriva sto imamo neadekvatno zdravstvo pa svako drugo dijete mora lijeka traziti van Bosne i Hercegovine jer nema adekvatnog i edukovanog kadra u zdravstvu koji moze rijesiti ovakve probleme? A jesi li mozda znala da Fahro Radoncic sa cijeg si sajta skinula clanak o ovoj bebi, da je on neko ko je dao svoj doprinos tim vjernicima koji krse milione na Cericevu platu?
Meni je zao ove djevojcice, svako dobro joj zelim i nek joj dragi Bog podari ozdravljenje, a mi mozemo tek toliko da ucinimo za nju uplativsi koji dinar na njen ziro racun naveden u članku.
- Zox
#45 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Ma, lako cu ja za tebe, i ti za mene. Ali, priznaces da nisi toliko mjerodavan, ni reprezentativan, u duboko ruralnom drustvu bez pravog pristupa informacijama gdje se vjerska polarizacija neumitno preliva u onu politicku poput BiH.shalaedin wrote:Ma nepravi se niko naivan, to je pogresno u radu IZ-e kada nekog hvali a nekoga kudi i utiče svojim savjetima sa mimbera za koga glasati a za koga ne. Međutim u samoj IZ imaš ljudi koji su podijeljeni između stranačkih interesa. Na prošlim izborima bilo je par efendija na spisku različitih stranaka koji su dobili mjesto u vjećima svojih opština. Neki su se morali odreći rada u IZ, a neki učešča u vijeću jer rijaset brani jahanje dvoje stolica odjednom. Međutim IZ se mora ticati i politika tek toliko da joj nekada može kritiku dati, ali ne i na nju uticati jer ipak ovo je sekularno drustvo. Ovdje je ipak vjera odojena od drzave, ali nije i od ljudi.Zox wrote:Ne ulazim u to ko je dobar musliman a ko nije (ne bih to sebi nikad dozvolio), ali je clan stranke koja je imala nevjerovatnu (i po mnogo cemu nedopustivu) potporu IZ.shalaedin wrote: Brankovic je sigurno krao jer je dobar musliman i sto dijeli saff sa mnom od bajrama do bajrama. Takodjer je krao kao i svi drugi politicari u FBIH i RS-u po nalogu Reisa
Na mene niko nemoze da napravi uticaj da glasam za sina najveceg sina ili za samira silajdzica ili nekoga drugog. Zato sto nekome ko jednom izgubi obraz, ne mogu ponovo ukazati povjerenje. Od kad imam pravo glasa nijednom nisam glasao za SDA, SBIH ili SDP. Uvijek sam volio dati svoj glas malim strankama jer nisam zelio da mi po ko zna koji put lopovi kroje politiku. Jednom sam glasao za Boss, drugi put za PBS, a treći put za Našu stranku.
Mada u dzematu svome naici na istomisljenike, ipak o svome izboru sam vodim racuna.
-
Abacija
#46 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Ako je rukovodstvo IZ-a uticalo na politicko rukovodstvo drzave, entiteta i kantona prilikom raspodjele novca i izbora kadra u zdravstvu drzave, entiteta i kantona onda je to rukovodstvo direktno odgovorno za trenutno stanje.shalaedin wrote:
A sad meni ti reci. Ko o ovome slucaju treba da vodi racuna Drzava, entitet, kanton ili IZ racuna?
Jeli IZ mozda kriva sto imamo neadekvatno zdravstvo pa svako drugo dijete mora lijeka traziti van Bosne i Hercegovine jer nema adekvatnog i edukovanog kadra u zdravstvu koji moze rijesiti ovakve probleme? A jesi li mozda znala da Fahro Radoncic sa cijeg si sajta skinula clanak o ovoj bebi, da je on neko ko je dao svoj doprinos tim vjernicima koji krse milione na Cericevu platu?
Meni je zao ove djevojcice, svako dobro joj zelim i nek joj dragi Bog podari ozdravljenje, a mi mozemo tek toliko da ucinimo za nju uplativsi koji dinar na njen ziro racun naveden u članku.
-
shalaedin
#47 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Sve to stoji, sto ti kazes. Ali da bi se takvo sto desilo, tj. da bi se dobri od losih odvojili mora se i svijest ljudi promjeniti o tome. Recimo meni je smjesno kad jedan Pecanin koji je notorni lazov, uhvati kritikovati Reisa i IZ, pogotovo jer znam da je to covjek koji se ne libi radi dobre prodaje novina izmisliti pricu. Moga prijatelja je okacio na naslovnicu Dana i stavio natpis "Ja sam ubio Cacu". A čovjek kojeg je optuzio nije bio kriv za ono sto ga je optuzio. Nakon ponovnog pokretanja slucaja i davanja izjava, čovjek se oprao od Pečaninove nametnute krivnje. A čovjek na kojeg je Pečanin podrumaš pljuno je jedan od ratnih heroja Sarajeva, jedan od najboljih pripadnika vojne policije koje je Sarajevo imalo. Danas je taj čovjek penzionisani major armije BIH-a. Čovjek koji je i tad i sad bio i osto oličenje časti i morala.Chmoljo wrote:o tom ti i govorim. nikad neću biti protiv IZ-a kao vjerske institucije, ali se mogu neslagati, ali bogami i kritikovati njen rad.shalaedin wrote:Edhem je Lopina bio i osto.Chmoljo wrote:
uzeću sebi za pravo da kažem šta on misli: IZ i njen lider ne treba da lobiraju za ljude koji su opuhali i opljačkali te fabrike, ili ih kupili po mizernim cijenama, a radnike napravili nevđienom bijedom.
najveća moja kritika njima jeste što se nikada nisu ogradili od lopovluka vladajućih smradova, a oni koji su iz IZ-a učestvovali u tome treba da i odgovaraju. i ovdje i "preko rijeke".
kad se to uradi (ako se ikad uradi, jer su veze očigledne i duboke), onda neće biti ni municije za napade na IZ. a ni na titulu reisa, ma ko on bio.
Evo sto o losim vijestima kaze Kur`an:
„O vjernici, ako vam kakav grešnik donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili kajete!“
A ovo kaze o klevetnicima i prenosiocima tuđih rijeći:
„i ne slušaj nijednog krivokletnika, prezrena, klevetnika, onoga koji tuđe riječi prenosi!“
„Teško svakom klevetniku – podrugljivcu!“
Problem je sto među novinarima ima i previše onih koji se oglušavaju o novinarsku etiku i koji bez ikakvih dokaza na nekoga drvlje i kamenje bacaju i koji su puki klevetnici i prenosioci tuđih rijeći, koji nastoje da unesu smutnju i koji neopravdano pričaju o pojedinim stvarima samo da bi imali profit od toga. U ovoj drzavi imaju organi koji se bave kriminalom, svako podlijeze istrazi i svako moze biti pod teretom optuznice ako se ima materijala za takvo sto. Da je reis tako prljav igrac SIPA bi se zabavljala i njim, kao sto se zabavlja Brankovicem i Dodikom sada.
-
shalaedin
#48 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Vjerska zajednica je savjetodavna institucija, nije direktni ucesnik vlasti. Kao sto je svaki pojedinac dio civilnog drustva i sudionik u kreiranju vlasti svojim glasom, doprinosom, kritikom ili cime vec, tako je IZ institucija koja nije iskljucena iz politike jer se ista odnosi i na nju, kao sto se odnosi na pojedinca. Posljedice politike se osjete na drustvo i ako mi sutimo ona ce se odvijati po volji onih kojima smo ukazali povjerenje i time je podloznija zloupotrebi. Rijaset dobre poteze vlasti hvali a lose kritikuje. Nekad mozda stav reisa ne ocrtava stav cijele IZ prema nekome pitanju, ali svakako takvo sto se treba odvojiti od stava IZ-a jer budite sigurni i sami reis ima neistomisljenike unutar IZ-e, ali on opet uspjeva da vodi IZ unatoc svim razlikama pod njihovom kapom.Zox wrote:Ma, lako cu ja za tebe, i ti za mene. Ali, priznaces da nisi toliko mjerodavan, ni reprezentativan, u duboko ruralnom drustvu bez pravog pristupa informacijama gdje se vjerska polarizacija neumitno preliva u onu politicku poput BiH.shalaedin wrote:Ma nepravi se niko naivan, to je pogresno u radu IZ-e kada nekog hvali a nekoga kudi i utiče svojim savjetima sa mimbera za koga glasati a za koga ne. Međutim u samoj IZ imaš ljudi koji su podijeljeni između stranačkih interesa. Na prošlim izborima bilo je par efendija na spisku različitih stranaka koji su dobili mjesto u vjećima svojih opština. Neki su se morali odreći rada u IZ, a neki učešča u vijeću jer rijaset brani jahanje dvoje stolica odjednom. Međutim IZ se mora ticati i politika tek toliko da joj nekada može kritiku dati, ali ne i na nju uticati jer ipak ovo je sekularno drustvo. Ovdje je ipak vjera odojena od drzave, ali nije i od ljudi.Zox wrote:
Ne ulazim u to ko je dobar musliman a ko nije (ne bih to sebi nikad dozvolio), ali je clan stranke koja je imala nevjerovatnu (i po mnogo cemu nedopustivu) potporu IZ.
Mislim da u nasem drustvu niko nije mjerodavan, ni reprezentativan jer odavno u BIH-a nema pojedinac pristupa pravim informacijama. Vjerska polarizacija koja ovdje postoji je plod nacionalizma, a ne vjere koju ispoljavaju ljudi jer kad pogledamo nase drustvo, ovdje su svi zakleti vjernici na jeziku, a djela su daleko od onoga sto jezik kazuje. Glavni nedostatak ovog drustva je to sto je civilno drustvo nerazvijeno, ljudi nerazumiju demokratiju i normalno da su posljedice toga evidentne. Civilno drustvo nezeli da se bavi politikom, nerazvijeno je i politika je time prepustena najgorim ljudima zato je stanje ovakvo kakvo jeste. Da bi se stvari promjenile politikom treba da se bavimo svi, jer ako postenih i dobronamjernih ljudi nema u politici, onda politika dobije ovu sliku koju ima danas u BIH-a. Danas najgori ljudi dobijaju nase glasove i stanje se nemjenja vec godinama. Zato je ona stara poslavica, kakav narod takva vlast.
Recimo kada je Brankovic bio kandidat SDA stranke na izborima, sa svom onom burnom prosloscu koju ima, samo mu je idiot mogao dati glas ... Normalno je da ces poslje dobiti nesposobnog premijera jer on nista sposobniji nije bio kada je bio i direktor pojedinih velikih firmi u BIH-a. Postoje uzroci i posljedice, ali ocigledno mi to zanemarujemo.
-
shalaedin
#49 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Nebih se slozio sa tobom jer da je tako kako ti kazes, rijaset bi direktno imao uticaja u rijesavanju nekih svojih sporova sa entitetima i drzavom da su direktni sudionici vlasti i da mogu direktno uticati na nju. Nebi se morali pred sudovima ove zemlje sporiti za svaki komad otete vakufske zemlje, ni za 16 porusenih dzamija pred sudom u RS-u. Niti bi morali u slucaju paljenja Dzamije u Rudom, morali da prave nezavisnu istragu kako bi dosli do pravde.Abacija wrote:Ako je rukovodstvo IZ-a uticalo na politicko rukovodstvo drzave, entiteta i kantona prilikom raspodjele novca i izbora kadra u zdravstvu drzave, entiteta i kantona onda je to rukovodstvo direktno odgovorno za trenutno stanje.shalaedin wrote:
A sad meni ti reci. Ko o ovome slucaju treba da vodi racuna Drzava, entitet, kanton ili IZ racuna?
IZ ne dijeli novac i ne odredjuje ko ce gdje da obnasa funkciju. To stranke rade i za svu neefikasnost i propuste te iste stranke i pojedinci u foteljama trebaju da ispastaju.
Nekada reis kaze stav o necemu koji nije stav cijele IZ, kao recimo prica o sinu najveceg sina i izboru predsjednika SDA, kako neko ko je lijep treba biti predsjednik te stranke
Iskreno to je savjet, ali los savjet. Zasto? Pa prosudite sami. Isto je los savjet i taj kada se porucivalo sa mimbera da se glasa za SBIH-a. Međutim pametan vidi i čuje, tako da mu savjet drugoga i ne treba jer dovoljno je pametan da i sam rasudi. A posljedice svakoga ko je posluso taj savjet vidimo danas...
-
shalaedin
#50 Re: Replika na pjesmu ''Dvore gradi Cerić efendija''
Abacija wrote:Ili si slijep, ili glup, ili si pokvaren na nivou sociopate kad tvrdis da vjerske zajednice kod nas nisu direktni ucesnici u vlasti.shalaedin wrote: Vjerska zajednica je savjetodavna institucija, nije direktni ucesnik vlasti. Kao sto je svaki pojedinac dio civilnog drustva i sudionik u kreiranju vlasti svojim glasom, doprinosom, kritikom ili cime vec, tako je IZ institucija koja nije iskljucena iz politike jer se ista odnosi i na nju, kao sto se odnosi na pojedinca. Posljedice politike se osjete na drustvo i ako mi sutimo ona ce se odvijati po volji onih kojima smo ukazali povjerenje i time je podloznija zloupotrebi. Rijaset dobre poteze vlasti hvali a lose kritikuje. Nekad mozda stav reisa ne ocrtava stav cijele IZ prema nekome pitanju, ali svakako takvo sto se treba odvojiti od stava IZ-a jer budite sigurni i sami reis ima neistomisljenike unutar IZ-e, ali on opet uspjeva da vodi IZ unatoc svim razlikama pod njihovom kapom.
Mislim da u nasem drustvu niko nije mjerodavan, ni reprezentativan jer odavno u BIH-a nema pojedinac pristupa pravim informacijama. Vjerska polarizacija koja ovdje postoji je plod nacionalizma, a ne vjere koju ispoljavaju ljudi jer kad pogledamo nase drustvo, ovdje su svi zakleti vjernici na jeziku, a djela su daleko od onoga sto jezik kazuje. Glavni nedostatak ovog drustva je to sto je civilno drustvo nerazvijeno, ljudi nerazumiju demokratiju i normalno da su posljedice toga evidentne. Civilno drustvo nezeli da se bavi politikom, nerazvijeno je i politika je time prepustena najgorim ljudima zato je stanje ovakvo kakvo jeste. Da bi se stvari promjenile politikom treba da se bavimo svi, jer ako postenih i dobronamjernih ljudi nema u politici, onda politika dobije ovu sliku koju ima danas u BIH-a. Danas najgori ljudi dobijaju nase glasove i stanje se nemjenja vec godinama. Zato je ona stara poslavica, kakav narod takva vlast.
Recimo kada je Brankovic bio kandidat SDA stranke na izborima, sa svom onom burnom prosloscu koju ima, samo mu je idiot mogao dati glas ... Normalno je da ces poslje dobiti nesposobnog premijera jer on nista sposobniji nije bio kada je bio i direktor pojedinih velikih firmi u BIH-a. Postoje uzroci i posljedice, ali ocigledno mi to zanemarujemo.
Jesam sociopata i pokvaren sam do srzi
Dali je ista ucestvovala u kreiranju ovoga ustava BIH-a? Dali IZ u BIH-a moze da stavi veto na usvajanje nekog zakona? Dali ista moze da predlozi zakon ili sprovede svoj zakon?
Dali ona kao zajednica koja stiti interese jednog naroda, moze ista da uradi kako bi se stanje medju Bosnjacima popravilo?
Da je direktni ucesnik vlasti ona nebi pravdu pred sudovima trazila za otimanje vakufske zemlje, rusenje dzamija, klevete i tako dalje, a stanje Bošnjaka bi bilo bolje nego što jeste...
Nije ovo Iran, ovo je Bosna.
Razlike su očigledne između društava gdje je ulema direktni učesnik vlasti i tamo gdje ona nije.