Stambeni krediti - ni u snu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

melb26sa

#26 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by melb26sa »

Šeha wrote:Recimo da izgubis posao i stan koji si kupio na kredit. Opet si na istom gdje je i onaj sto placa kiriju. Nemas nista! :D
Neces otici u zatvor, neces biti krivicno gonjen, samo ces izgubiti one pare sto si do tada dao. Dodje te kao da si placao kiriju sve te godine.

A ako nikada ne kupis stan neces ga nikada ni imati. Jednostavno. Eh sad sto ces banci dati skoro istu sumu je drugi problem. A 6% uopste nije losa kamata za bilo gdje u svijetu. U Americi je trenutno samo malo manja a krediti su na 30 godina.

I prve 3-5 godine mozes na poreznoj prijavi otpisati sve kamate koje si platio banci (jer u prvim godinama se najvise plata kamata, a vrlo malo glavnica duga).
beautyfool

#27 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by beautyfool »

Ja nevidim razloga zasto uopste kritikujete postavljacicu teme, ako je osoba u mogucnosti ustedjeti novac za par godina i imati iznos potreban za kupovinu stana, onda je sasvim nelogicno ulaziti u bilo kakav krediti i vracati uzeti novac i ogromne kamate banci.
tahoma

#28 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by tahoma »

Šeha wrote:Recimo da izgubis posao i stan koji si kupio na kredit. Opet si na istom gdje je i onaj sto placa kiriju. Nemas nista! :D
Neces otici u zatvor, neces biti krivicno gonjen, samo ces izgubiti one pare sto si do tada dao. Dodje te kao da si placao kiriju sve te godine.

A ako nikada ne kupis stan neces ga nikada ni imati. Jednostavno. Eh sad sto ces banci dati skoro istu sumu je drugi problem. A 6% uopste nije losa kamata za bilo gdje u svijetu. U Americi je trenutno samo malo manja a krediti su na 30 godina.

Na kraju opcija ti svede da ucinis dobro banci i sebi sa jedne strane ili gazdi koji ti izdaje stan sa druge strane.
Ja ne kazem da jednog dana necu i ja dici kredit i tako kupiti stan, ali NIJE isto placati kiriju 300 KM i ratu kredita 800 KM svaki mjesec i onda u po frke ostati bez stana. Ocito nije isto! Jer tu razliku 500 KM mjesecno si cijelo vrijeme mogao stedjeti a ne ostavljati banci.
Šeha

#29 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by Šeha »

melb26sa wrote:

I prve 3-5 godine mozes na poreznoj prijavi otpisati sve kamate koje si platio banci (jer u prvim godinama se najvise plata kamata, a vrlo malo glavnica duga).
Bravo Melba :) Ne znam koliko je to slucaj u Bosni ali u Americi je to sigurno jedan ogroman plus.

A sto se tice stednje to je super ako za par godina mozes ustediti pare za stan. Ja sumnjam da bih mogao ustediti po 20000 maraka godisnje da sam u Bosni (da bih recimo za pet godina mogao skupiti 100000) ali ako mozes to je uvijek bolja opcija. U stvari bolja je ako za to vrijeme ne placas nekome kiriju :)
alexandar32

#30 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by alexandar32 »

tahoma wrote:

Na kraju opcija ti svede da ucinis dobro banci i sebi sa jedne strane ili gazdi koji ti izdaje stan sa druge strane.
Ja ne kazem da jednog dana necu i ja dici kredit i tako kupiti stan, ali NIJE isto placati kiriju 300 KM i ratu kredita 800 KM svaki mjesec i onda u po frke ostati bez stana. Ocito nije isto! Jer tu razliku 500 KM mjesecno si cijelo vrijeme mogao stedjeti a ne ostavljati banci.
Dobro, sad sve zavisi kolika su ti mjesecna primanja i koliko mozes izdvajati mjesecno za ratu, logicno je da onaj koji ima platu 1000km ne moze izdvojiti 800 km za kredit. Ima tu puno stvari koje uticu na mogucnost kupovine stana na kredit
Željezničar

#31 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by Željezničar »

Koliko ljudi znate koji su uzeli veću ratu nego ju mogu podnjeti? Znate li kako žive, izlaze li ikad itd... U principu banke i žive od ljudi koji nisu u stanju da kontrolišu svoje financije tj. troše više nego što zarađuju. Onaj ko zna da štedi, vjerojatno zna i da koristi financijsku polugu (leveridge) i da optimalno koristi vlastita i tuđa sredstva.
HAVANA

#32 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by HAVANA »

babyface wrote:
HAVANA wrote: :-)
Malo mi je šega to tvoje interesovanje šta oni misle :?
Kao da se naslađuješ njihovom mukom??? a potvrđuješ svoje ispravno razmišljanje. :?
Kriza se tiče i tebe i svih nas jer će svima biti lošije a ti kao postanar i sa nešto ušteđevine sigurno nećeš biti pošteđen.
Iskreno, zaboli me kako je njima - šta su tražili, to su i dobili. Ako je ponavljam neko toliki idiot da proba progutati ono što realno ne može, to je njegov i samo njegov problem. Moje je da učim na greškama takvih budala. ;-)

Ne čitaš sve.
Ovaj momak je jedan od tih što se rado uvaljuju.
I kriza je šansa za onoga ko je spreman riskirati.
Ako ti možeš uštediti dovoljno da kupiš stan ,super.Ne kontam šta onda radiš?
Ja ne mogu a i nije interesantno. :D
Šeha

#33 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by Šeha »

Željezničar wrote:Koliko ljudi znate koji su uzeli veću ratu nego ju mogu podnjeti? Znate li kako žive, izlaze li ikad itd... U principu banke i žive od ljudi koji nisu u stanju da kontrolišu svoje financije tj. troše više nego što zarađuju. Onaj ko zna da štedi, vjerojatno zna i da koristi financijsku polugu (leveridge) i da optimalno koristi vlastita i tuđa sredstva.
Ja mislim da upravo na tim ljudima banke gube pare jer ti ljudi prije ili kasnije izgube svoje stanove/kuce a to banci nije u interesu. Banci je u interesu da ti otplatis svoj kredit do kraja, samim tim i kamatu koja je njihova zarada.

Da se bogate uzimanjem stanova od ljudi ove krize sad ne bi bilo. Jer nikad vise ljudi nije izgubilo stanove/kuce i logicno bi bilo (da je premisa tacna) da bi banke plivale u novcu. A siutacija je drugacija, banke su bile u tolikoj krizi da im je trebala pomoc od drzave da prezive (a neke nisu ni prezivile.)
patrius

#34 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by patrius »

Fora je u tome sto je ovo sistem utemeljen na riziku,spekulaciji,hazardu,pa ko hoce - bujrum,je l' tak' @Havana :wink: Ako "uletis",dobro je,ako "riknes",jbg,sta's,sam pao - sam se ubio :D
HAVANA

#35 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by HAVANA »

patrius wrote:Fora je u tome sto je ovo sistem utemeljen na riziku,spekulaciji,hazardu,pa ko hoce - bujrum,je l' tak' @Havana :wink: Ako "uletis",dobro je,ako "riknes",jbg,sta's,sam pao - sam se ubio :D

Jarane šta me sa 22g snašlo(92g)pa usto iz mrtvih i živi se i radi.
Svaki slijedeći pad je smiješan a iz svakog pada se nešto i nauči pa sve rijeđe padaš. ;-)
8. sekretar SKOJ-a

#36 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Kupujte jeftine automobile i skupe kuće!
:D
patrius

#37 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by patrius »

HAVANA wrote:
patrius wrote:Fora je u tome sto je ovo sistem utemeljen na riziku,spekulaciji,hazardu,pa ko hoce - bujrum,je l' tak' @Havana :wink: Ako "uletis",dobro je,ako "riknes",jbg,sta's,sam pao - sam se ubio :D

Jarane šta me sa 22g snašlo(92g)pa usto iz mrtvih i živi se i radi.
Svaki slijedeći pad je smiješan a iz svakog pada se nešto i nauči pa sve rijeđe padaš. ;-)
Surely,sto te ne ubije to te ojaca :thumbup:
fini dečko

#38 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by fini dečko »

tahoma wrote:
alexandar32 wrote:I ja sam mirno spavao kod mame i tate, ali nazalost nekad moras da odrastes :-D
a pa ne spavam ni ja kod mame i tate vec 9 godina, spavam kod sebe :-) ...

pitanje je ko misli samo na sebe, ako se covjek uvaljuje u kredite misleci da ce svojoj djeci ostaviti nesto. Imate temu "Pomoc oko kredita", slicna problematika, pa pogledajte sta je taj lik naslijedio (bez ikakve uvrede za postavljaca te teme - respect).

I drugo, moji roditelji imaju stan, i ja ne smatram da su meni nesto ostavili (niti da su to duzni), zivi su i zdravi, hvala Bogu, neka su i nek imaju gdje zivjeti svoj zivot, a ja cu se pobrinuti sama za sebe svojom nafakom.
Ovo boldirano je ključ. Ne spavaš ti kod sebe, jer nemaš ništa, nemaš svoj stan. Spavaš u tuđim stanovima i još za to plaćaš nekome ko je imao petlje, pa uzeo kredit i kupio taj isti stan i sada fino od tebe uzima kiriju i pokriva minimum pola rate. I sad ja tebe pitam ko je pametniji ti ili taj ko je uzeo kredit pa mu sada ti plaćaš pola rate (a sigurno je više od pola rate)?
patrius

#39 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by patrius »

Sta ima da pitas kad znas odgovor.Treba ti malo ego-tripa,sta li :?
fini dečko

#40 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by fini dečko »

patrius wrote:Sta ima da pitas kad znas odgovor.Treba ti malo ego-tripa,sta li :?
Ne kontam te, nisam se tebi obratio i ne, ne treba mi ego-tripa! Već sam samo postavio pitanje nekome ko tvrdi da je pametnije biti podstanar nego uzeti kredit i kupiti stan (ovo samo pod pretpostavkom da ispunjava neophodne uslove za kredit, ni u kom slučaju mi nije namjera na muku pristajati ljudima koji bi da riješe stambeno pitanje, ali im banka ne da kredit iz kojekakvih razloga).
gumifufna

#41 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by gumifufna »

Sve sto je skuplje od 500 KM kupujem na kredit.Volim ja njima biti duzan nego oni meni :D .Kako su prosli stedise sa slovencima.
patrius

#42 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by patrius »

fini dečko wrote:
patrius wrote:Sta ima da pitas kad znas odgovor.Treba ti malo ego-tripa,sta li :?
Ne kontam te, nisam se tebi obratio i ne, ne treba mi ego-tripa! Već sam samo postavio pitanje nekome ko tvrdi da je pametnije biti podstanar nego uzeti kredit i kupiti stan (ovo samo pod pretpostavkom da ispunjava neophodne uslove za kredit, ni u kom slučaju mi nije namjera na muku pristajati ljudima koji bi da riješe stambeno pitanje, ali im banka ne da kredit iz kojekakvih razloga).
Ma dobro,banke su pouvaljivale ljudima kredite,bez obzira na "uslove",zato ljudi i jesu u "govnima" do vrata :oops: Doduse,samo se ispostuju nevazne formalnosti,medjutim,barem 50 % ljudi je dobilo kredite ne ispunjavajuci glavni uslov,a to je da im rata kredita ne prelazi 1/3 l.d.-a.Njima je vazno da te "svezu",a covjek u nevolji misli:jbg."stegnut cu kais".Medjutim,to bi mozda nekako i islo da nije jos veceg sranja koje neminovno nailazi,a to je neredovnost plate,njeno sasvim izgledno smanjenje ili barem stagniranje dok cijene mahnitaju,i nerijetko, kao zavrsni udarac,gubitak posla.Sta da se radi s covjekom koji usred otplate stambenog kredita ostane bez posla :? A mislim da nije malo takvih.Sta on da radi sa svojim "pravom na rad".Gdje da ga pokusa provest ili od koga da zahtijeva da mu to pravo omoguci :?
Vilenjak Lego

#43 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by Vilenjak Lego »

Pokusajmo malo racunati.
Kredit od 100.000 (recimo cijena stana) na 15 godina sa 6% kamatom daje mjesecnu ratu od 840 KM. Nakon 15 godina si uplatio 151.000.
Neka se cijena nekretnina povecala za 20% znaci imas stan u vrijednosti od 120.000. "Bilans" na kraju je -31.000

15 godina podstanar. Kirija 440 KM. Platis za 15 godina gazdi 72.000 KM. Onih 400 KM (razlika do rate) stavljas na stedni racun 15 godina sa kamatom 5%godisnje. Na kraju imas 106.000. "Bilans" u ovom slucaju je -45.000

Šta je bolje moze se raspravljati: da li su kamate ovakve ili onakve, rizici...
Ja licno nisam ljubitelj "gazdi", pogotovo ovih balkanskih.
Moze li se sada sklopiti ugovor o stanovanju za 10 godina sa fiksnom stanarinom? Bez posla se moze ostati u svakoj varijanti.
Papir u ruke i racunati
patrius

#44 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by patrius »

Sta racunati :? Sve same promjenljive nepoznate.Dakle,moze se nagadjati...
A koje su to sve varijante u kojima se ostaje bez posla :? Moze l' poneki tipican primjer? Odnosno,koliko sami radnici uticu na ostajanje bez posla? Sta su ti slavni,"raspjevani" rizici :? Ko (i sta) rizikuje?
mikilauda76

#45 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by mikilauda76 »

Ovo sam prosle godine napisao na nekoj drugoj temi, mislim da i dalje vrijedi ovaj primjer:

Zamislimo jednu teoretsku situaciju gdje ce EURIBOR biti konstantan, inflacija ce se povecavati 3% godinje, kao i plate i cijene stanova za iznajmljivanje.

Godina 0: Cijena iznajmljivanja stana 600KM. Rata kredita je 1.200KM. Prosjecna familijarna plata 3.000KM. Postotak namjnjen iznajmljivanju 20%. Postotak namjnjen kupovini 40%.

Godina 1 0: Cijena iznajmljivanja stana 806KM. Rata kredita je 1.200KM. Prosjecna familijarna plata 4.301KM. Postotak namjnjen iznajmljivanju 19%. Postotak namjnjen kupovini 27%.

Godina 20: Cijena iznajmljivanja stana 1.083KM. Rata kredita je 1.200KM. Prosjecna familijarna plata 5.780KM. Postotak namjnjen iznajmljivanju 18%. Postotak namjnjen kupovini 20%.

Godina 25: Cijena iznajmljivanja stana 1.255KM. Rata kredita je 1.200KM. Prosjecna familijarna plata 6.700KM. Postotak namjnjen iznajmljivanju 18%. Postotak namjenjen kupovini 17%.

Na kraju hiptekarnog kredita: U vlasnistvu
Na kraju iznajmljivanja: jedno veliko NISTA
patrius

#46 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by patrius »

Masta moze svasta :oops:
veljaca

#47 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by veljaca »

Kredit 150.000,00 KM
kamata ( godisnja ) 8%
Period ( 20 godina ) 240,00 mjeseci

rata -1.254,66 KM
ukupno dajes -301.118,42 KM
ukupno gubis -151.118,42 KM

Jedan stan sebi a drugi nekome u banci ......
mikilauda76

#48 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by mikilauda76 »

veljaca wrote:Kredit 150.000,00 KM
kamata ( godisnja ) 8%

rata -1.254,66 KM

Zar ti mislis da ce neko ko renta stan za 300KM placati tu cifru konstantno slijedecih 25 godina???? Kao sto neko rece masta moze svasta....
eurobilans

#49 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by eurobilans »

Danas 27.07.09 u Hypo Alpe Adria Bank Filajla Tuzla sam potpisao ugovor na kredit , mislim da nema u svijetu ovakvih uslova.

Stambeni hipotekarni kredit , 50.000,00 KM , kamata Euribor 3,25 % ( iako je trenutno oko 1,30 ) + marža 8,50 %. Jednokratna prvizija 2% od iznosa kredita. Rta 693,00 KM. Ukupno zaduženje 83.160,00 KM Pa to nema nigdje. Ja mislim da ovi sarajevski i tuzlanski lihvari imaju manje kamate.
HAVANA

#50 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by HAVANA »

veljaca wrote:Kredit 150.000,00 KM
kamata ( godisnja ) 8%

rata -1.254,66 KM

Da zovemo titu onda da ustane iz groba?Jedino su se kod njega dijelili stanovi. :D
Ne kontam ja vas pojedine.Šta vi sad hoćete?Da nekoga uvjerite da ne treba kupiti stan,da ne treba uzeti kredit,da je to glupo...
Od puno pametovanja nema ništa,bolje tu energiju iskoristi u traženje povoljne i isplative stvari za investiciju.
Nemojte prepadati ljude nego im pomozite ako imate šta konkretno za reći a da sam na ovaj način računao,danas bi živio ili sa majkom,punicom...
Ja ne kažem da treba srljati,nije svako za toga ali osnovno životno pitanje moraš riješiti :STAN
Najbolji kredit je od 8 do 10 godina i najbolje se isplati investicija.
Upravo sada se nalazim u takvoj situaciji , vagam da li kupiti ili iznajmiti mali stan jer moj otac je prodao svoj stan 2003g i samo zimi živi u sarajevu.
Sad mu ja moram naći stan.
E,šta je bolje?
Mali stanovi su cijenom rentanja blizu većim ali onda ima i više troškova ,a njemu ne treba više od 25m2-30m2 :?
Znači ja u svakom slučaju moram mjesečno izdvojiti oko 350km za rentanje.
Našao sam garsonijeru i ukupno sa svim troškovima i useljenjem će me izaći 50 000km.
Mislim da mogu završiti kredit da mi rata bude 620km x 120=74 400km
Znači, imaću za deset godina stan u svom vlasništvu koji će sigurno toliko vrijediti a da sam rentao za deset godina bi bacio oko 40 000km.
Pored toga imam i varijantu da iznajmim stan u onom periodu kada on nije tu sigurnom zakupcu 6mjeseci za cijenu od 200km što nije nešto ali u ukupnom zbiru daje 1200km godišnje tj skoro dvije rate tako da meni ostaje 10x620km=6200x100=62000km
I dok sam bio mlađi prvi svoj stan sam kupio (100m2) na ovaj način(10g) i bila mi je visoka rata ali sam kad je bilo gutavo odmah našao dodatni posao i poslije par godina taj stan prodao,vratio ostatak kredita a ostvarenu dobit i otplaćenu glavnicu uložio u drugu nekretninu i uzeo još jedan kredit ... da ne dužim imam još 6g da otplatim a nakon toga biću vlasnik 169m2 u 44 godini.
Sve i da se dese problemi i da nema posla(što se neće desiti jer ću ja uvijek naći neki posao)ukupno zaduženje momentalno prema banci sa administrativnom kaznom prijevremene otplate kredita iznosi 98000km.
Koliko vrijedi 169m2 u sarajevu?
Da li sam u bilo kojoj varijanti mogao uštediti taj novac?
Od 69m2(od ovih 169m2) još imam dodatne prihode godišnje oko 5000km.
Ne želim da nešto pametujem ali me nervira ovaj način na koji je postavljena tema jer neko će možda zbog negativne priče odustati od nečega interesantnog i propustiti priliku da riješi stambeno pitanje.
Moje mišljenje je da taj korak treba što prije napraviti , dok je čovjek mlađi.
Uglavnom,sretno svima koji se odluče na taj korak.
A ovo da ćeš uštediti za 20g ...Ja ga hebem ko uštedi. :D
Post Reply