polaganje vozackog

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

uvijek dobar post

#26 Re: polaganje vozackog

Post by uvijek dobar post »

ado-šampion wrote:Ma džaba ti instruktorov instruktor, ako nisi vozila prije polaganja nema šanse da iz prve položiš. Znači, ako u auto-školi prvi put sjedneš za volan, još jednom ponavljam, NEMA ŠANSE da se iz prve položi, šta god ko pričao. A i tad nije sigurno. Ja sam recimo naučio "voziti" (misli se: prva-druga :-) ) u 13. godini, sa 16 sam vozio pomalo po magistrali, komisija me u toku vožnje pitala jesam li prije vozio, i opet sam imao sreću da mi je došla poštena komisija da sam položio iz prve. Plus, imao sam "nekoga" koji im je rekao da mene "obrade" pošteno. :-)
veze ti nemaš sa životom i molim te nemoj generalizirati!
ja sam prvi put u životru sjeo za volan nekog automobila kad sam krenuo na obuku i položio sam vozački iz prve, bez ikakve štele i to prvenstveno zahvaljujući instruktoru o kojem sam pisao.
isto tako, zahvaljujući njegobom učenju sam mjesec dana nakon polaganja, nakon prve kratke relacije do tz u društvu, sam samcat se zaputio i obišao balkan sa autom, bez ikakvih problema! itekako je važno koliko i kako instruktor radi s tobom i kakav je taj isti instruktor pedagog! mozda je ulogu igralo i to da nisam polagao sa 18 godina nego malo stariji, ali i ako je igralo neku ulogu, ne mislim da je bila prevelika...možda samo da sam ozbiljnije pristupio obuci i polaganju.
ja sam većinu stvari o vožnji, saobraćaju i autu naučio od instruktora tokom 35 sati obuke, jer se nisam libio postaviit pitanje oko svega što me je interesovalo a vezano je za vožnju i saobraćaj uopšte a kasnije samo potvrdio i dodatno unaprijedio to što mi je on govorio. Moram naglasiti da sam od dobitka vozačke prije godinu i po do danas napravio preko 40000 km, vozeći se širom balkana, bez ijednog prekršaja, kazne ili gluposti!!!
muz66

#27 Re: polaganje vozackog

Post by muz66 »

sigicalo wrote:Ja u zivotu nisam sjela na vozacko mjesto prije nego sto sam otisla na obuku...Polozila iz prve...bez stele...sve je moguce
Kako si bila obucena na polaganju :oops: :lol:
sirocco

#28 Re: polaganje vozackog

Post by sirocco »

muz66 wrote:
sigicalo wrote:Ja u zivotu nisam sjela na vozacko mjesto prije nego sto sam otisla na obuku...Polozila iz prve...bez stele...sve je moguce
Kako si bila obucena na polaganju :oops: :lol:
to je veoma bitan faktor pri polaganju ( u slucaju kad je zensko kandidat ) :-D
sigicalo

#29 Re: polaganje vozackog

Post by sigicalo »

...
Last edited by sigicalo on 22/07/2009 14:13, edited 1 time in total.
sigicalo

#30 Re: polaganje vozackog

Post by sigicalo »

Obucio me dovoljno dobro da sam par mjeseci nakon polaganja otisla sama do bihaca, kasnije na more itd....za ove 2 godine koliko vozim nijedan incident nisam imala niti imam bilo kakav kompleks vezan za voznju tipa parkiranje, brdo, kvacilo koje se obicno veze za moj spol. Bitno je naci dobrog instruktora koji te nece naciti voziti samo da polozis i stavis vozacku na policu zlu ne trebalo, nego da vozis bilo kada bilo gdje.
PS: Sto se "obleke" tice pantalone i majica...ipak sam ja prosvjetni radnik :-)
Last edited by sigicalo on 22/07/2009 14:15, edited 1 time in total.
uvijek dobar post

#31 Re: polaganje vozackog

sigicalo wrote:Obucio me dovoljno dobro da sam par mjeseci nakon polaganja otisla sama do bihaca, kasnije na more itd....za ove 2 godine koliko vozim nijedan incident nisam imala niti imam bilo kakav kompleks vezan za voznju tipa parkiranje, brdo, kvacilo koje se obicno veze za moj spol. Bitno je naci dobrog instruktora koji te nece naciti voziti samo da polozis i stavis vozacku na policu zlu ne trebalo, nego da vozis bilo kada bilo gdje.
potpisujem!
sirocco

#32 Re: polaganje vozackog

Post by sirocco »

sigicalo wrote:Obucio me dovoljno dobro da sam par mjeseci nakon polaganja otisla sama do bihaca, kasnije na more itd....za ove 2 godine koliko vozim nijedan incident nisam imala niti imam bilo kakav kompleks vezan za voznju tipa parkiranje, brdo, kvacilo koje se obicno veze za moj spol. Bitno je naci dobrog instruktora koji te nece naciti voziti samo da polozis i stavis vozacku na policu zlu ne trebalo, nego da vozis bilo kada bilo gdje.
PS: Sto se "obleke" tice pantalone i majica...ipak sam ja prosvjetni radnik :-)
svaka cast ako je tako :D
ali rijetki su slucajevi poput tvog :D :D
gnus

#33 Re: polaganje vozackog

Post by gnus »

ado-šampion wrote:Ma džaba ti instruktorov instruktor, ako nisi vozila prije polaganja nema šanse da iz prve položiš. Znači, ako u auto-školi prvi put sjedneš za volan, još jednom ponavljam, NEMA ŠANSE da se iz prve položi, šta god ko pričao. A i tad nije sigurno. Ja sam recimo naučio "voziti" (misli se: prva-druga :-) ) u 13. godini, sa 16 sam vozio pomalo po magistrali, komisija me u toku vožnje pitala jesam li prije vozio, i opet sam imao sreću da mi je došla poštena komisija da sam položio iz prve. Plus, imao sam "nekoga" koji im je rekao da mene "obrade" pošteno. :-)
aj pokrij se jorganom i misli da si kornjača !
ado-šampion

#34 Re: polaganje vozackog

Post by ado-šampion »

Moguće je i da misliš da nisi imala štelu. :wink: Imao sam ja prijatelja kaže položio iz prve bez štele, a sam priznaje da je makar 3 puta napravio grešku za padanje. :D Sigurno nije imao štelu. :)

Dajte ba, za 35 časova, to je nešto više od 25 sati vožnje PO GRADU da neko nauči vozit :? Nismo svi ovdje djeca. :wink:

A ovaj 40000, da ti možda nisi instruktor, a? Pa malo reklame ovdje? Kao uzmite mog instruktora, tj. mene?! Hehe, svašta na dunjaluku ima. :-) :run:
Better Man

#35 Re: polaganje vozackog

Post by Better Man »

ado-šampion wrote:
Moguće je i da misliš da nisi imala štelu. :wink: Imao sam ja prijatelja kaže položio iz prve bez štele, a sam priznaje da je makar 3 puta napravio grešku za padanje. :D Sigurno nije imao štelu. :)

Dajte ba, za 35 časova, to je nešto više od 25 sati vožnje PO GRADU da neko nauči vozit :? Nismo svi ovdje djeca. :wink:

A ovaj 40000, da ti možda nisi instruktor, a? Pa malo reklame ovdje? Kao uzmite mog instruktora, tj. mene?! Hehe, svašta na dunjaluku ima. :-) :run:
Itekako se može od prve položiti vozački ispit a da pritom nikad prije obuke nisi sjeo za volan. Bez ikakve štele sam od prve položio vozački i prije obuke nikad nisam vozio automobil. Prije će od prve položiti osoba koja nikad nije sjela za volan do obuke, nego neko ko već zna vozitti automobil kad dođe na obuku, jer neke komisije vole upravo te što se fale da su prije obuke naučili voziti automobil da obaraju. Ono što je u obuci, a i na polganju bitno je školski način vožnje. Svjedoci smo da niko nakon što položi, pa ni ja ne vozi školski (ne mislim na pridržavanje propisa u usaobraćaju, već čisto na sam način vožnje)) i da bi nas svaka komisija oborila.
uvijek dobar post

#36 Re: polaganje vozackog

ado-šampion wrote:

kao što sam već napisao, veze ti sa životom nemaš!
i nemoj da ti je krivo što si par puta pao na vozačkom ispitu. ima nas pametnijih, inteligentnijih i sposobnijih pa položimo iz prve...
a o seljačkoj teoriji da sam i sam instruktor neću komentarisati....
i u pravu si, sigurno si se pogledao u ogledalo i zaključio da svašta na dunjaluku ima... :run:
ado-šampion

#37 Re: polaganje vozackog

Post by ado-šampion »

uvijek dobar post wrote:
ado-šampion wrote:

kao što sam već napisao, veze ti sa životom nemaš!
i nemoj da ti je krivo što si par puta pao na vozačkom ispitu. ima nas pametnijih, inteligentnijih i sposobnijih pa položimo iz prve...
a o seljačkoj teoriji da sam i sam instruktor neću komentarisati....
i u pravu si, sigurno si se pogledao u ogledalo i zaključio da svašta na dunjaluku ima... :run:
Ma nabijem te na qrac ba! Idi negdje drugo pa prospaj furstracije. Za ovo boldovano moderatori treba da reaguju. Dušice ja nisam par puta pao, nego položio iz prve, ne čitaš mi dobro. Kupi naočale.
ado-šampion

#38 Re: polaganje vozackog

Post by ado-šampion »

Better Man wrote:
Itekako se može od prve položiti vozački ispit a da pritom nikad prije obuke nisi sjeo za volan. Bez ikakve štele sam od prve položio vozački i prije obuke nikad nisam vozio automobil. Prije će od prve položiti osoba koja nikad nije sjela za volan do obuke, nego neko ko već zna vozitti automobil kad dođe na obuku, jer neke komisije vole upravo te što se fale da su prije obuke naučili voziti automobil da obaraju. Ono što je u obuci, a i na polganju bitno je školski način vožnje. Svjedoci smo da niko nakon što položi, pa ni ja ne vozi školski (ne mislim na pridržavanje propisa u usaobraćaju, već čisto na sam način vožnje)) i da bi nas svaka komisija oborila.
A što se neko mora faliti da je prije vozio? Ja nisam čak ni intruktoru rekao da sam vozio prije, kad me pitao rekao sam da sam sjeo za volan par puta. Ako je dobar instruktor znaće kako će s kandidatom, tako da mu informacija jel ovaj vozio prije ili ne nije bitna. A što se tiče školskog načina, kakva god da je komisija, kad oni vide da si nesiguran vratiće te sigurno. A budimo realni, ko je siguran za 25 (odnosno malo više od 20 kad se odbije poligon) sati vožnje po gradu?! Moj buraz je prije neku godinu tako polagao i on vozi školski i sve, ali je nesiguran bio do bola, čim smota na prvoj raskrsnici vidi se da je nesiguran. I njega su prvi put vratili nakon 50 metara, čim je zaobišao prvo auto. Sad ćeš ti reći da nesigurnost nije razlog zbog koje se pada, ali kakav god da si on će ti naći nešto na onom pravilniku da te obori ako hoće.

Kako god, da se ne peglam više, nemojte zavitlavat ljude, po 1000-ti put ovakva tema na forumu. Ono što je pošteno reći svakom je da odmah da 200 stoje komisiji i gotovo, najmanje će se peglat. Ko da će neko nešto više naučiti ako ga vrate 5 puta. Nigdje veze. U drugu ruku, onaj koji zna da će dati 2 stoje biće opušteniji na obuci i sigurno više naučiti.
alma001

#39 Re: polaganje vozackog

Post by alma001 »

Her Flick wrote:
alma001 wrote:
Neelix wrote:sta fali maxlineu? samo pazi kod kojeg ces instruktora, imaju odlicnih ljudi tamo (ima i krkana, ne poricem)
cula sam da su pravi seljaci instruktori, previse nervozni itd. i da nisu dobri sa komisijom .i zbog toga polozis nakon 3. puta.. pa sad ne znam... al ja bih zelila odmah iz prvog, al bez stele.. jer fkt znam voziti
evo jedno jednostavno pitanje, nece biti problem odgovoriti jer znas voziti

vozis 60ak km/h, po vlaznom kolovozu, ulazis u lijevu krivinu, pocinje da te zanosi, pitanje je U KOJU STRANU CES MOTATI VOLAN DA ISPRAVIS AUTO da ne odletis u provaliju

i jos jedno pitanje objasni PRAVILO DESNE STRANE (jel se ovako kaze) ili PRAVO PRVENSTVA PORLAZA NA RASKRSNICI BEZ ZNAKOVA
hvala na pitanju :D

1. ako je toliko vlazan kolovoz i ako vec vidim da se priblizavam krivini smanjit cu brzinu 8-)
2. ja koliko znam postoji znak prvenstva prolaza na raskrsnicama gdje i treba biti

i samo jos nesto Her Flick.. nisam profesionalni vozac da znam bas SVE SVE ...rekla sam da znam voziti (to se odnosi na ono osnovno sto trebam znati ) i vozila sam nekoliko puta po gradu sasvim normaLNO
alma001

#40 Re: polaganje vozackog

Post by alma001 »

Her Flick wrote:@alma

pitao sam te dvije najosnovnije stvari

1. kazse smanjit ces brzinu, sta ako je led, mecava itd itd itd, evo pomoci cu ti volan motas uvijek u kontra smjeru od onog u kojem te zanosi
2. evo ja cu ti odgovoriti ( mada u samom pitanju imas odgovor) ako nema znakova na raskrsnici (uzmi testove i vidjet ces da ima i ovakvih raskrsnica u testovima) onda ces se korisitit pravilom desne strane, ko god ti dolazi sa dense strane moras ga propustiti, osim ako su 4 auta na raskrsnici i sva 4 skrecu
onda se situacija rijesava po dogovoru vozaca (mada je to kod nas tesko postici, prije ce se potuci nego dogovoriti)

i jedan dobronamjesran savjet, ja sam profesinalni vozac ( sve kategorije i saobracajna skola zavrsena, 18 god vozackog staza od toga 15 za volanom raznih grdosija) ali svaki put kada sjednem za volan ponasam se kao da neznam voziti
u svakom slucaju hvala ti :)
kkbosna_90

#41 Re: polaganje vozackog

Post by kkbosna_90 »

Auto skola COACH (trazi int. Mensura), garantujem ti da ces mi bit zahvalna ako odes ovdje :)
Dendrlix

#42 Re: polaganje vozackog

Post by Dendrlix »

Her Flick wrote: 1. kazse smanjit ces brzinu, sta ako je led, mecava itd itd itd, evo pomoci cu ti volan motas uvijek u kontra smjeru od onog u kojem te zanosi
Cek malo zar nije u kontru? Odnosno ako ulijeces u lijevu krivinu i krene ti guz auta zanositi u desno, volan treba okretati u desno? Ako ga zadas lijevo pocet ce se auto okretati!
ado-šampion

#43 Re: polaganje vozackog

Post by ado-šampion »

Dendrlix wrote:
Her Flick wrote: 1. kazse smanjit ces brzinu, sta ako je led, mecava itd itd itd, evo pomoci cu ti volan motas uvijek u kontra smjeru od onog u kojem te zanosi
Cek malo zar nije u kontru? Odnosno ako ulijeces u lijevu krivinu i krene ti guz auta zanositi u desno, volan treba okretati u desno? Ako ga zadas lijevo pocet ce se auto okretati!
On je vjerovatno mislio u kontra smjeru od onog u kojem se krećeš. Ako auto bježi iz krivine nosom, takođe treba motati u kontru a ne dodavati volan u smjeru kojem se krećeš, što je obično prva reakcija onih koji to nisu prošli.
Dendrlix

#44 Re: polaganje vozackog

Post by Dendrlix »

ado-šampion wrote: On je vjerovatno mislio u kontra smjeru od onog u kojem se krećeš. Ako auto bježi iz krivine nosom, takođe treba motati u kontru a ne dodavati volan u smjeru kojem se krećeš, što je obično prva reakcija onih koji to nisu prošli.
Ne znam ja sta je mislio, znam sta je rekao. On je rekao da treba motati u kontra smjeru od onog u koji te zanosi. Pogresno!
VR6

#45 Re: polaganje vozackog

Post by VR6 »

ado-šampion wrote:On je vjerovatno mislio u kontra smjeru od onog u kojem se krećeš. Ako auto bježi iz krivine nosom, takođe treba motati u kontru a ne dodavati volan u smjeru kojem se krećeš, što je obično prva reakcija onih koji to nisu prošli.
Ne znamo sta je mislio, al napisao je skroz pogresnu stvar. A i to tvoje ne kontam, lijeva krivina, volan smotan lijevo, vozilo ti krene klizat pravo prema bankini i ti smotas u desno da se prije zabijes u bankinu?! Pa sretno vam, ja te vase savjete nebi zelio primjenjivati :cry:
ado-šampion

#46 Re: polaganje vozackog

Post by ado-šampion »

VR6 wrote:
ado-šampion wrote:On je vjerovatno mislio u kontra smjeru od onog u kojem se krećeš. Ako auto bježi iz krivine nosom, takođe treba motati u kontru a ne dodavati volan u smjeru kojem se krećeš, što je obično prva reakcija onih koji to nisu prošli.
Ne znamo sta je mislio, al napisao je skroz pogresnu stvar. A i to tvoje ne kontam, lijeva krivina, volan smotan lijevo, vozilo ti krene klizat pravo prema bankini i ti smotas u desno da se prije zabijes u bankinu?! Pa sretno vam, ja te vase savjete nebi zelio primjenjivati :cry:
Jbg, uvalio sam se tako da moram objašnjavat. :-) Generalno, kad je cesta suha, klizanje nosa se riješava oduzimanjem gasa i laganim dodavanjem volana, tj. okretanjem u smjeru u kojem se želite kratati. To je dovoljno da gume uhvate. Ja nisam na to mislio. U 99% situacija na suhoj cesti, klizanje nosa se eleminiše oduzimanjem gasa, što je ionako svačija refleksna reakcija. Al kad je snijeg, klinac ćeš postići kad ga smotaš u smjeru vožnje, ne gine ti onda bankina, to bi ti trebao znati. Ja nisam mislio bukvalno da se mota kontra kao na američkim filmovima, nego samo malo smanjiti luk zaokreta da točkovi uhvate.
mahalas505

#47 Re: polaganje vozackog

Post by mahalas505 »

Her Flick wrote: 2. evo ja cu ti odgovoriti ( mada u samom pitanju imas odgovor) ako nema znakova na raskrsnici (uzmi testove i vidjet ces da ima i ovakvih raskrsnica u testovima) onda ces se korisitit pravilom desne strane, ko god ti dolazi sa dense strane moras ga propustiti, osim ako su 4 auta na raskrsnici i sva 4 skrecu
onda se situacija rijesava po dogovoru vozaca (mada je to kod nas tesko postici, prije ce se potuci nego dogovoriti)
S tim da ima izuzetak od ovog pravila u slucaju kruznog toka.
asafinho

#48 Re: polaganje vozackog

Post by asafinho »

ja sam imao 17 god i 4 mjeseca kad sam polozio testove voznju odradio 25 casova 10 ostavio pred polaganje,sve to zavrsio i cekao 18 da napunim,i izasao 2 dana posle rodendana na polaganje tiplo stelu 2 vugle polozio iz prve i zdravo đaci,a auto skola je bila SELMA instruktor nezir,ako hoces da mirno i opusteno naucis da vozis trazi onog drugog ne znam kako se zove,ako hoces da se zajebavas sa instruktorom onda nezirka nek ti bude instruktor al mislim da bi tebi bolji bio onaj drugi.pozz i da polozio sam prije 2 god i 3 mjeseca,tad je tako moglo,sad ovaj zakon novi sta kako ne znam :D
asafinho

#49 Re: polaganje vozackog

Post by asafinho »

ja sam imao 17 god i 4 mjeseca kad sam polozio testove voznju odradio 25 casova 10 ostavio pred polaganje,sve to zavrsio i cekao 18 da napunim,i izasao 2 dana posle rodendana na polaganje tiplo stelu 2 vugle polozio iz prve i zdravo đaci,a auto skola je bila SELMA instruktor nezir,ako hoces da mirno i opusteno naucis da vozis trazi onog drugog ne znam kako se zove,ako hoces da se zajebavas sa instruktorom onda nezirka nek ti bude instruktor al mislim da bi tebi bolji bio onaj drugi.pozz i da polozio sam prije 2 god i 3 mjeseca,tad je tako moglo,sad ovaj zakon novi sta kako ne znam :D
malizeleni

#50 Re: polaganje vozackog

Post by malizeleni »

Imam osjecaj da su svi dobri instruktori u Sa pravo zauzeti... Sto je veoma zalosno, kad skontas kako to moze biti unosan posao.

Postoji li pravilo da mozes vjezbati voznju sa osobom koja je starija od 25 godina i ima vozacku duze od 5 godina ? Iz iskustva znam da to pravo puno pomaze.

Licno mislim da je 35 casova previse, i da se treba prilagoditi nivou ucenika. Ja polozih sa 10 casova :)

Sto se zapada tiche, evo par pozitivnih stvari :

- dvogodisnja skola za instruktore voznje, inkludira kurs psihologije i pedagogije koji se mora poloziti
- mogucnost treninga uz osobu koja ispunjava odredjene uslove
- mogucnost uzimanja casova i teorije od napunjenje 16. godine ( voznju ne mozes uzeti prije napunjenih 18.)
- nema glupih poligona, sva se obuka deshava na ulici.

Pozitivno sto se Bosne tiche :
- obiljezavanje auta sa vozacima pocetnicima u prve dvije godine posjedovanja dozvole

Fakat mi nije jasno kako je ovo provedeno u BIH, a ne na primjer u skandinaviji :mrgreen:
Last edited by malizeleni on 27/07/2009 15:55, edited 3 times in total.
Post Reply