Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je posada Apollo 11 sletila na mjesec?

DA
103
62%
NE
63
38%

Total votes: 166

Alfons Kauders

#26 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Alfons Kauders »

dzaba im... opet smo mi bili prvi, i jos to opjevali u pjesmi...

muuuujoooo kuuuujeeeee.....
tranquil

#27 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by tranquil »

Ne samo da smo bili, nego smo na zadnjoj misiji i zaboravili čovjeka. O njegovom životu je snimljena mini serija. Nije za ljude sa slabijim živcima, razotkriva sve NASA-ine tajne i mračne zavjere.

Prva epizoda:

Sve epizode:
The Lonely Astronaut ep 1: Pilot
The Lonely Astronaut ep 2: Flashback
The Lonely Astronaut ep 3: Sexual Harassment
The Lonely Astronaut ep 4: The Rescue
The Lonely Astronaut ep 5: Lunar Rover
The Lonely Astronaut ep 6: The TV Show
Vitamin C

#28 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Vitamin C »

Kad smo već kod Mjeseca i govorkanja o njemu. Postoji jedan spot: svira bend na Mjesecu, okolo svemir, no u jednom trenutku padaju zidovi i dojam da je sve stvarno zamjenjuje činjenica da snimaju u studiju, članovi benda skidaju odijela itd. Ne mogu da se sjetim ni ko svira ni kako se pjesma zove. :( Zna li iko?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#29 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Romeo 80 »

Vitamin C wrote:Kad smo već kod Mjeseca i govorkanja o njemu. Postoji jedan spot: svira bend na Mjesecu, okolo svemir, no u jednom trenutku padaju zidovi i dojam da je sve stvarno zamjenjuje činjenica da snimaju u studiju, članovi benda skidaju odijela itd. Ne mogu da se sjetim ni ko svira ni kako se pjesma zove. :( Zna li iko?
Pretpostavljam da misliš na ovo! Ako nije to, sorry... :)
http://www.youtube.com/watch?v=2Ca0_NfU ... re=related
Vitamin C

#30 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Vitamin C »

Romeo 80 wrote:
Vitamin C wrote:Kad smo već kod Mjeseca i govorkanja o njemu. Postoji jedan spot: svira bend na Mjesecu, okolo svemir, no u jednom trenutku padaju zidovi i dojam da je sve stvarno zamjenjuje činjenica da snimaju u studiju, članovi benda skidaju odijela itd. Ne mogu da se sjetim ni ko svira ni kako se pjesma zove. :( Zna li iko?
Pretpostavljam da misliš na ovo! Ako nije to, sorry... :)
http://www.youtube.com/watch?v=2Ca0_NfU ... re=related
Jeste, drug. Hvala ti.
Neelix

#31 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Neelix »

ko god je ovdje glasao NE slobodno se moze upucat. ne mogu da vjerujem koliko glupih ljudi ima :roll:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#32 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by corolla02 »

Rammstein, legenda!
:lol:
walkabout

#33 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by walkabout »

zahvaljujuci ljudskoj gluposti ovo je i bilo moguc'e uraditi :(
tatjanamster

#34 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by tatjanamster »

Eh, al stvarno je bila ludost da se zastava vijori...
taman da povjerujem kad.... :D :D :D
Učili smo svi da jesu, pa nek im bude :D :D :D
walkabout

#35 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by walkabout »

tatjana, lutkice, ne gutaj sve sto ti se servira :thumbup:
:kiss: bice neshto od tebe :)
chengaba

#36 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by chengaba »

To da se zastava vijori ne moze biti argument da povjerujem da je sve to hoax. Sta znas kakvi su gore uslovi i kako ce se odredjeni predmet ponasati.
Naucnici su mislili da ce komplet materija u univerzumu otici u tri pizde materine nakon atomske bombe, pa toliko o novim iskustvima. :wink:

Gledao sam sve te dokumentarce tipa "Did We Land On A Moon", ali i to je dio brainwashing kulture.
Nista dok covjek sam ne razmisli i otvori knjigu (ili google) :D
tatjanamster

#37 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by tatjanamster »

walkabout wrote:tatjana, lutkice, ne gutaj sve sto ti se servira :thumbup:
:kiss: bice neshto od tebe :)

Naravno, kad je kifla 20 feninGI :D :D :D
Poče mi Seinfeld.. :oops: :oops: :oops:
TheMule

#38 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by TheMule »

Ovo o zastavi je najveca glupost ikad, a ovi sto su glasali da je zavjera, pistolj na celo. Zastava se ne vijori, vec se tacno vidi da ima sipka koja je drzi

Vidi se tacno na ovom snimku u 27. sekundi:

walkabout

#39 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by walkabout »

ne treba zamjeriti ako se ne mozhe povuc'i jasna crta izmedju onoga shto jeste/mislimo da jeste/hocemo da jeste - 90% nas pada ovdje, cheshc'e ili rjedje... :roll:
terapija

#40 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by terapija »

tatjanamster wrote:Eh, al stvarno je bila ludost da se zastava vijori...
taman da povjerujem kad.... :D :D :D
Učili smo svi da jesu, pa nek im bude :D :D :D
A gdje si na zemlji vidjela da se zastava onako "vijori"???

gdje si ti vidjela zastavu :P :P
Ateista

#41 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Ateista »

sheilak wrote:
samo malo wrote:Negdje sam procitao da je oko 50 ili cak 60 hiljada ljudi bilo ukljuceno u tu misiju, kroz tehnicko osoblje i slicno, od cistacica do kosmonauta sto bi se reklo.

Da nije bilo slijetanja na Mjesec, zar je moguce da niko od toliko ljudi nije izasao u javnost i rekao "to je laz, ja sam u tome sudjelovao". Napise knjigu, proda prava za film, "Apolo 11, laz i prevara", zaradi bogatstvo.
NASA je to bolan, niko normalan se ne kači s njima. :D

Inače, ne znam da li su sletjeli na Mjesec ili ne. Zašto više niko ne ide gore? Zašto su drugim zemljama potrebna desetljeća da razviju potrebnu tehnologiju da odu na Mjesec, dakle takvu tehnologiju koju je Amerika imala već krajem šezdesetih.

Bilo je to tako davno, možda su neki skloniji ne vjerovati jer slijetanja na Mjesec nije bilo dosta dugo.

@ jefferson

mislim da trebaš pročitati još jednom šta je @ samo malo htio reći ;-)
Ne idu vise zato sto nema potrebe i preskupo je. Otisli su da bi tamo stigli prije Rusa, to im je bio glavni motiv. Trenutno nema potrebe za to, ta tehnologija je jos uvjek preskupa i dosta je rizicno da bi to radili.

Drugi vjerovatno i ne razvijaju tu tehnologiju.
Ateista

#42 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Ateista »

jefferson wrote:
samo malo wrote:Negdje sam procitao da je oko 50 ili cak 60 hiljada ljudi bilo ukljuceno u tu misiju, kroz tehnicko osoblje i slicno, od cistacica do kosmonauta sto bi se reklo.

Da nije bilo slijetanja na Mjesec, zar je moguce da niko od toliko ljudi nije izasao u javnost i rekao "to je laz, ja sam u tome sudjelovao". Napise knjigu, proda prava za film, "Apolo 11, laz i prevara", zaradi bogatstvo.
Jest moguce. Samo mi Bosanci mozemo teoriji zavjere dati sasvim drugo znacenje! Kod nas su svi predsjednici, selektori, inzinjeri, doktori, naucnici, ma u pm, sve znamo a samo se okrenite oko sebe i pogledajte nam drzavu!
Neko spomenu da je vazno da je americanumber one? Jest eto vazno je. Ti kucas pomocu kompjutera koji je direktan produkt Apollo programa, ako ti je toliko krivo koji k.... udaras po toj tastaturi?
Kad smo vec dosli do teorija zavjere, to sto mislim da su otisli na Mjesec ne znaci da volim ameriku i da ih cijenim, oni svejedno prave razna sranja po svijetu i petljaju se gdje ne treba... ali ovo je jedna od boljih stvari.

Kad pominjes americki kompjuter i Apollo program, jedna informacija, u svemu tome najmanje ucesca imaju sami amerikanci. Amerika samo ima para i dovodi pametne ljude iz evrope i svijeta, koliko znam jedan od najzasluznijih za Apollo program je sa balkana, samo sto naravno, njegovo ime se ne spominje ni blizu kao Nill Armstrong koji je tu vise bio figura. Tako je sa raznim tehnologijama i sa napretkom nauke, sve se to razvija u americi, ali medju onim najzasluznijim nema bas toliko amerikanaca koliko ljudi misle...
zalizani

#43 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by zalizani »

America opstati mora :oops:

Pored planova za naredne ekspedicije, kao sto je izgradnja veceg i "jaceg" teleskopa od hubble, postoji i plan da se raketira mjesec. :-) :D :-D
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nasa ... 38372.aspx
anonimus19

#44 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by anonimus19 »

Ne fatajte se zastave. Obzirom da "gore" nema vazduha, a zastava je nataknuta i drzi je dodatna sipka "odozgora", malo treba da se dirne i da se ona leluja.
zasto ne staje, zato sto nema otpora zraka koji ce da je zaustavi, pa samim tim i lelujanje zastave moze da traje mnooooogo duze nego da se zaleluja na zemlji gdje postoji atmosfera koja pruza otpor svemu, pa i toj USA zastavi.
Elem, saljemo mi budek u svemir, a Ameri su svoj zastavu natakarili davno gore. Aj biliv.
Bernard_Prince

#45 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Ateista wrote:... i dovodi pametne ljude iz evrope i svijeta, koliko znam jedan od najzasluznijih za Apollo program je sa balkana, samo sto naravno, njegovo ime se ne spominje ni blizu kao Nill Armstrong koji je tu vise bio figura. Tako je sa raznim tehnologijama i sa napretkom nauke, sve se to razvija u americi, ali medju onim najzasluznijim nema bas toliko amerikanaca koliko ljudi misle...
Polako. Ne mjesaj babe ni zabe. Armstrong je jedan od najboljih pilota koje je svijet ikada vidio. Sva trojica astronauta su fakultetski obrazovani (Buzz Aldrin je inzenjer tehnologije i doktor Astronautike, Armstrong je inzenjer Aeronautike, Collins je zavrsio vojnu akademiju; sva trojica su bili vojni piloti, Top Gun i Test piloti). Prema tome reci da je Armstrong bio samo figura, a Mike Vuletich jedan od kljucnih ljudi misije je LUPANJE (Vuletich je nase gore list, koji je radio za NASU, nije izmislio nista, radio je kao inzenjer). Projekat na Mjesec je bio timski rad, sa druge strane ljudi koji su ga ostvarili su Amerikanci, a Amerikanci su ljudi koji su dosli sa svih strana Svijeta. Ima Amerikanaca muslimana, katolika, pravoslavaca, hindu, ateista...to je jedan jako sirok pojam i ne treba generalizovati. Amerika je ipak vise uradila u proslom stoljecu i za Balkan i za Svijet u odnosu na Evropu ili recimo srpsku majku Rusiju.
DJ Babo

#46 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by DJ Babo »

Kod svih teorija zavjere postoji jedan zajednicki faktor - neobrazovanost i intelektualna lijenost onih koji vjeruju takvim teorijama. Evo dokaza ispod :D

Međutim niti jedna od navedenih kritika ("viorenje" zastave, nedostatak zvjezda na fotografijama, smjerovi sjena itd.) nije znanstveno postavljena i sve do jedne su posljedica nerazumijevanja prirodnih pojava ili tehničkih aspekata same misije. Naime, zastava na mjesecu ne viori nego visi na nosaču, nedostatak zvjezda je posljedica intenzivnog sunčevog sjaja (fotografije su snimane po sunčevom danu), različiti smjerovi sjena su karakteristična pojava fotografiranja sa širokokutnim objektivom, a ppošto na mjesecu nema atmosfere, motor je pri slijetanju bio nečujan. Isto tako i ostale kritike koje idu "u prilog" teoriji zavjere su fizikalno opovrgnute.

Možda najveći argument protiv teorije zavjere je upravo taj što bi Rusi bili prvi koji bi osporili Američko slijetanje na mjesec. Međutim do mjeseca je išlo 9 misija od kojih je 6 misija bilo sa slijetanjem na samu površinu mjeseca, te je 12 astronauta hodalo po mjesecu. Na cijelom projektu je sudjelovalo na desetke tisuća ljudi i utrošeno je preko 19 milijardi dolara i smatra se najvećim tehničkim projektom u ljudskoj povijesti. Tako veliki projekt u koji je uključen toliko veliki broj ljudi bilo bi praktički nemoguće lažirati.

izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Projekt_Ap ... ja_zavjere
Ateista

#47 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Ateista »

Bernard_Prince wrote:
Ateista wrote:... i dovodi pametne ljude iz evrope i svijeta, koliko znam jedan od najzasluznijih za Apollo program je sa balkana, samo sto naravno, njegovo ime se ne spominje ni blizu kao Nill Armstrong koji je tu vise bio figura. Tako je sa raznim tehnologijama i sa napretkom nauke, sve se to razvija u americi, ali medju onim najzasluznijim nema bas toliko amerikanaca koliko ljudi misle...
Polako. Ne mjesaj babe ni zabe. Armstrong je jedan od najboljih pilota koje je svijet ikada vidio. Sva trojica astronauta su fakultetski obrazovani (Buzz Aldrin je inzenjer tehnologije i doktor Astronautike, Armstrong je inzenjer Aeronautike, Collins je zavrsio vojnu akademiju; sva trojica su bili vojni piloti, Top Gun i Test piloti). Prema tome reci da je Armstrong bio samo figura, a Mike Vuletich jedan od kljucnih ljudi misije je LUPANJE (Vuletich je nase gore list, koji je radio za NASU, nije izmislio nista, radio je kao inzenjer). Projekat na Mjesec je bio timski rad, sa druge strane ljudi koji su ga ostvarili su Amerikanci, a Amerikanci su ljudi koji su dosli sa svih strana Svijeta. Ima Amerikanaca muslimana, katolika, pravoslavaca, hindu, ateista...to je jedan jako sirok pojam i ne treba generalizovati. Amerika je ipak vise uradila u proslom stoljecu i za Balkan i za Svijet u odnosu na Evropu ili recimo srpsku majku Rusiju.
Ne kazem da i oni nisu strucni, kao ni da je taj nase gore list izmislio Apollo program. To jeste timski rad, ali rad jako puno ljudi iz cijelog svijeta, a to sto svi rade u Americi je zato sto Amerika ima najvise love, i naravno da ce otici tamo a ne u Rusiju, pametni ljudi, gledaju prvo sebe, a Amerika im nudi vise. Medjutim, poslali su Armstronga i kompaniju koji su bili amerikanci zato da bi gore predstavljali Ameriku i da bi postavili njihovu fasisticko-impreijalisticku zastavu, kao oni su zauzeli Mjesec, sada je njihov, cuo sam i da prodaju parcele na Mjesecu, ne znam samo odakle im pravo na to. Poenta je da najvise isticu Amerikance, a ima toliko ljudi koji su u tome ucestvovali da nisu amerikanci, ali oni ne znam koliki da su strucnjaci, tesko bi neko od njh dobio priliku da proseta po Mjesecu. Nemam nista protiv Nill Armstronga, ali imam protiv americkog pristupa i njihove politike. Ovo sve pisem da ne ispadne kako idealizujem Ameriku zato sto su poslali ljude na mjesec. Postujem to sto su razvijali Apollo program, ali ne i postavljanje fasisticko-impreijalisticke zastave.
Ateista

#48 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Ateista »

DJ Babo wrote:Kod svih teorija zavjere postoji jedan zajednicki faktor - neobrazovanost i intelektualna lijenost onih koji vjeruju takvim teorijama. Evo dokaza ispod :D

Međutim niti jedna od navedenih kritika ("viorenje" zastave, nedostatak zvjezda na fotografijama, smjerovi sjena itd.) nije znanstveno postavljena i sve do jedne su posljedica nerazumijevanja prirodnih pojava ili tehničkih aspekata same misije. Naime, zastava na mjesecu ne viori nego visi na nosaču, nedostatak zvjezda je posljedica intenzivnog sunčevog sjaja (fotografije su snimane po sunčevom danu), različiti smjerovi sjena su karakteristična pojava fotografiranja sa širokokutnim objektivom, a ppošto na mjesecu nema atmosfere, motor je pri slijetanju bio nečujan. Isto tako i ostale kritike koje idu "u prilog" teoriji zavjere su fizikalno opovrgnute.

Možda najveći argument protiv teorije zavjere je upravo taj što bi Rusi bili prvi koji bi osporili Američko slijetanje na mjesec. Međutim do mjeseca je išlo 9 misija od kojih je 6 misija bilo sa slijetanjem na samu površinu mjeseca, te je 12 astronauta hodalo po mjesecu. Na cijelom projektu je sudjelovalo na desetke tisuća ljudi i utrošeno je preko 19 milijardi dolara i smatra se najvećim tehničkim projektom u ljudskoj povijesti. Tako veliki projekt u koji je uključen toliko veliki broj ljudi bilo bi praktički nemoguće lažirati.

izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Projekt_Ap ... ja_zavjere
Mali dodatak vezano za zvijezde koje se ne vide - na Mjesecu je bio dan, a ni na Zemlji se zvijzde ne vide po danu. Razlika je u tome sto na Zemlji zbog atmosfere imamo plavu boju neba, a na Mjesecu to nema.
Ateista

#49 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Ateista »

Koja slucajnost, sinoc je Stefanovski na svom koncertu rekao da je cuo na TV-u kako je juce bilo tacno 40 godina od slijetanja na Mjesec.

Znao sam da je ove godine i u ovom mjesecu 40 godina, ali nisam znao tacno koji je dan i potpuno sam slucajno bas JUCE otovio ovu temu. :D

Mozda mi necete vjerovati, ali stvano nisam znao i fakat je slucajnost. :D :D
Bernard_Prince

#50 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?

Post by Bernard_Prince »

Ateista wrote:...ali ne i postavljanje fasisticko-impreijalisticke zastave.
Ne bih se gadjao izrazima koji nisu adekvatni. U Americi je, ako nisi znao demokratija. Ta demokratija je skinula predsjednika koji je lagao (Nixon), izabrala predsjednika ciji je babo dosao iz Kenije (Obama), borila se protiv nacizma i fasizma 1941 - 1945, bombardovala vojsku RS i Beograd zbog njihove FASISTICKE politike.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Fa%C5%A1izam
Post Reply