Odnosi s kolegama na poslu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
patrius

#26 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

Hm,jedno vrijeme je vladalo i robovlasnistvo,pa to nikako ne znaci da je to bilo o.k.Takodjer,vladalo je i opste ludilo ovdje kod nas '92.-'95.a jos i danas je veoma prisutno,pa i dominatno u nasem drustveno-politickom zivotu,pa niko pametan nece kazati da je to u redu.
Nego,kad vec vrsis usoredbe,cu li kadgod za Kinu :? Pusti kraju Kim Yonga,takvih je bilo i bit ce na svim stranama svijeta i u svaka doba...
Prolaznik

#27 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:51, edited 1 time in total.
enya

#28 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by enya »

Prolaznik wrote:Da se ne udaljavamo previše od teme. Vratimo se na međuljudske odnose u firmama. Svjestan sam da svaki pojedinac ima životne probleme, brige i frustracije. Nastojim nikome ne zagorčavati život ali isto tako branim svoje i ne dam da me prave budalom. Kada pretjeraju slijedi sankcija i to je to. Nemoguće je svima ugoditi i uvijek će biti predrasuda o ovima ili onima. Naučio sam da se previše ne osvrćem na tuđa mišljenja i da gonim svoj film.
:thumbup:
samo ta rijec sankcija...bas grozno zvuci :D
Murisno1

#29 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Murisno1 »

Eh, nije to sve baš tako jednostavno ... kad gledas iz perspektive zaposlenog.

Pomenuo sam prije onaj standard .. naš balkanski. Svi smo mi naučili da baljezgamo na one što imaju, na direktore, vlasnike, gazde .. kako god hoćeš. Međutim, mi time samo pravdamo svoj neuspjeh, svoj neki jad .. držimo da je svijet karina i da niš ne funkcioniše kako treba.

U potunosti sam na strani vlasnika, vođa, šefova, direktora ... koji su,u većini slučajeva, ispravni u svom odnosu prema onima koji rade za njega zajedno s njim, za njegove poslovne ciljeve, ciljeve firme i za sve. Svi imaju izbora ba, pustite tu samosažaljivačku politiku.

To što smo mi navikli na jad, bijedu i tugu, samo o njoj pričamo i sanjamo - fakat! to je sasvim druga stvar, ali zato smo mi krivi, ne onaj ko investira novac, vrijeme, život u realizovanje svog cilja. Zaposlenici, kad već nemaju vlastitog cilja - neka slijede tuđi ... tako to i bude ...
Prolaznik

#30 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:50, edited 1 time in total.
ružmarin-a

#31 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by ružmarin-a »

i na poslu se pokaže ono što čovjek ponese iz kuće, odgoj ili neodgoj

što se tiče međuljudskih radnih odnosa- danas i prije, malo su zategnutiji, (zbog recesije) podmetanja je uvijek bilo, pakosti, kićenja tuđim perjem i sl...

Većina ljudi sjedi gdje jeste, bez obzira na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo uslovima, radnom klimom i ostalim, jer je jednostavno teška situacija na tržištu rada

čim ponuda nadmašuje tražnju, parola je sjedi i pokri se ušima, lako možeš bit najuren (ako se ne vladaš po zadatim "pravilima" i pisanim a i nepisanim

većina zaposlenika traži nova zaposlenja, iako imaju koliko - toliko siguran posao na kojem se nalaze

ali, ako mogu dobiti shodno koliko mogu ponuditi i koliko vrijede, zašto da ne...

najveći problem je što velika većina ne radi u svojoj struci, pa tako imamo odred svršenika Kriminalističkih nauka (klako li se već zovu), žurnalista, pravnika, socijalnih radnika i sl. koji uvelike plove u ekonomskim vodama, a kako im ide navigacija upitno je i diskutabilno...
patrius

#32 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

Murisno1 wrote:Eh, nije to sve baš tako jednostavno ... kad gledas iz perspektive zaposlenog.

Pomenuo sam prije onaj standard .. naš balkanski. Svi smo mi naučili da baljezgamo na one što imaju, na direktore, vlasnike, gazde .. kako god hoćeš. Međutim, mi time samo pravdamo svoj neuspjeh, svoj neki jad .. držimo da je svijet karina i da niš ne funkcioniše kako treba.

U potunosti sam na strani vlasnika, vođa, šefova, direktora ... koji su,u većini slučajeva, ispravni u svom odnosu prema onima koji rade za njega zajedno s njim, za njegove poslovne ciljeve, ciljeve firme i za sve. Svi imaju izbora ba, pustite tu samosažaljivačku politiku.

To što smo mi navikli na jad, bijedu i tugu, samo o njoj pričamo i sanjamo - fakat! to je sasvim druga stvar, ali zato smo mi krivi, ne onaj ko investira novac, vrijeme, život u realizovanje svog cilja. Zaposlenici, kad već nemaju vlastitog cilja - neka slijede tuđi ... tako to i bude ...
Dugo nisam procitao vecu gomilu gluposti na jednom mjestu :oops: Bez ljutnje,ako je moguce...
Nikoga niti najmanje ne zanima na sta si ti navik'o,niti o cemu sanjas ili pak imas li ili nemas cilj.Ono sto je sasvim izvjesno jeste da si,bas kako i treba,slijepo,odano i krotko,na strani onih "koji su,u vecini slucajeva,ispravni u svom odnosu"...(ma sta ovo trebalo da znaci :? ).Ja nisam kriv nizasto,ne pravdam svoj neuspjeh niti svoj neki jad,naprotiv.Sto se tice "izbora.ba",ne vidim zasto ti onda "baljezgas na one sto imaju"...Nije problem sto oni imaju,nego sto drugi,i pored toga sto svaki dan vrijedno rade i proljevaju znoj,nemaju...
ružmarin-a

#33 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by ružmarin-a »

@murisno je pokušao objasniti šta može onaj ko preuzme rizik, investira i postići

ali za to mu treba tim saradnika, partnera ako hoćete

osvrnuo se i na stanje ovdašnjih "robova u robovlasničkom sistemu" :-D kao i njihovih eventualnih mišljenje o vlasnicima im :)

šta je nejasno u njegovom postu, meni je jasno i ne smatram glupostima napisano :roll:

sve je u percepciji valjda i u tome koliko je ko pozitivna osoba ...... :D da ne vidi sve crno ili bijelo, već i malo sivoga akvarela umiješa :skoljka:
Murisno1

#34 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Murisno1 »

patrius wrote:
Murisno1 wrote:Eh, nije to sve baš tako jednostavno ... kad gledas iz perspektive zaposlenog.

Dugo nisam procitao vecu gomilu gluposti na jednom mjestu :oops: Bez ljutnje,ako je moguce...
Nikoga niti najmanje ne zanima na sta si ti navik'o,niti o cemu sanjas ili pak imas li ili nemas cilj.Ono sto je sasvim izvjesno jeste da si,bas kako i treba,slijepo,odano i krotko,na strani onih "koji su,u vecini slucajeva,ispravni u svom odnosu"...(ma sta ovo trebalo da znaci :? ).Ja nisam kriv nizasto,ne pravdam svoj neuspjeh niti svoj neki jad,naprotiv.Sto se tice "izbora.ba",ne vidim zasto ti onda "baljezgas na one sto imaju"...Nije problem sto oni imaju,nego sto drugi,i pored toga sto svaki dan vrijedno rade i proljevaju znoj,nemaju...
joj uvoda jebo te ... al nemoj se ljutit veli lik :lol:

haj nebitno ...
ti da shvatas da u zivotu nije bitan kvantitet nego kvalitet, ne bi napiso ovu prdljavinu iznad. Al' hajd. Da se pika kvantitet u svakoj pori života, čovjek bi bio go ko lipić u svemu kroz šta prođe u životu. Nije bitno što se neko znoji, radi ko konj, dva tri posla .. pa opet nema. Taj ne može imat. Taj,evo ko i ti, misli da je bitno koliko znoja proliješ a ne koliko učiš, pamtiš, pišeš, pitaš itd itd ...
Murisno1

#35 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Murisno1 »

ružmarin-a wrote:@murisno je pokušao objasniti šta može onaj ko preuzme rizik, investira i postići

ali za to mu treba tim saradnika, partnera ako hoćete

osvrnuo se i na stanje ovdašnjih "robova u robovlasničkom sistemu" :-D kao i njihovih eventualnih mišljenje o vlasnicima im :)

šta je nejasno u njegovom postu, meni je jasno i ne smatram glupostima napisano :roll:

sve je u percepciji valjda i u tome koliko je ko pozitivna osoba ...... :D da ne vidi sve crno ili bijelo, već i malo sivoga akvarela umiješa :skoljka:
ma u njegovom postu i leži odgovor na pitanje - koja je razlika između onog što vodi i onog ko slijedi!

Interesantno je kako "oni što imaju" uvijek kažu da se može, da se ima, da treba probat, samo naprijed, nikad ne odustani, dok "ovi što nemaju" uvijek vele ne može se, nema se, teško je, valja zasukat rukave ako hoćeš zaradit, treba znat kad treba odustat, realnost je ovava onakva, itd ..
atko

#36 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by atko »

@Murisno1

Upravo tako ... ko hoce nadje resenje .. ko nece nadje izgovor ;)

Potpis na sve sto si do sad rekao na ovoj temi ;) :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Murisno1

#37 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Murisno1 »

atko wrote:@Murisno1

zahvala ;-)
ko hoće - nađe rješenje, ko neće - nađe izgovor! - dobra ti je ta :thumbup:
patrius

#38 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

Murisno1 wrote:
patrius wrote:

joj uvoda jebo te ... al nemoj se ljutit veli lik :lol:

haj nebitno ...
ti da shvatas da u zivotu nije bitan kvantitet nego kvalitet, ne bi napiso ovu prdljavinu iznad. Al' hajd. Da se pika kvantitet u svakoj pori života, čovjek bi bio go ko lipić u svemu kroz šta prođe u životu. Nije bitno što se neko znoji, radi ko konj, dva tri posla .. pa opet nema. Taj ne može imat. Taj,evo ko i ti, misli da je bitno koliko znoja proliješ a ne koliko učiš, pamtiš, pišeš, pitaš itd itd ...
Eto ti ga na,sad ce nama nas drug @Murisno,kao vrstan dijalekticar,objasniti zakon dijalektike,naime,pretvaranje kvaliteta u kvantitet i obratno (nadamo se da @Murisno zna za ovu pojavu :zoka: )Kad nam to rastabiri,onda ce nama nas vrli drugar da objasni kako to,da novac,za koji se svi tako bezglavo otimaju,kao glavni kvalitet ima - sta :? Kvantitet,dabome :oops: Sto ga ima vise,sto je veca njegova masa,to je upotrebljiviji i korisniji,vise moze postici...Pritom uopste nije bitno da li si za nj proljevao znoj,(a i ucenje je, takodjer,proljevanje znoja,no ti to ocito ne znas)ili si ga ukrao,opljackao,oteo...
patrius

#39 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

atko wrote:@Murisno1

Ma jasta.Vjerovatno je i Einstein iz puke dosade i nezadovoljstva,a mozda i iz cistog hira,odlucio da formulise Teoriju Relativiteta :oops: Ala ste pametni u tri mile materine.Sve probleme svijeta rijesiste.Ma to je za vas sitnica.Hajd' majke vam poklop'te se po usima i ne lupetajte 8-)
Otkad "medjunarodna zajednica" trazi rjesenje za BIH,a vi tu sjedite skrstenih ruku i necete da pomognete,sram vas bilo :D
Murisno1

#40 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Murisno1 »

patrius wrote: Eto ti ga na,sad ce nama nas drug @Murisno,kao vrstan dijalekticar,objasniti zakon dijalektike,naime,pretvaranje kvaliteta u kvantitet i obratno (nadamo se da @Murisno zna za ovu pojavu :zoka: )Kad nam to rastabiri,onda ce nama nas vrli drugar da objasni kako to,da novac,za koji se svi tako bezglavo otimaju,kao glavni kvalitet ima - sta :? Kvantitet,dabome :oops: Sto ga ima vise,sto je veca njegova masa,to je upotrebljiviji i korisniji,vise moze postici...Pritom uopste nije bitno da li si za nj proljevao znoj,(a i ucenje je, takodjer,proljevanje znoja,no ti to ocito ne znas)ili si ga ukrao,opljackao,oteo...
daleko od toga da si ti čudan ;), ti si vrlo standardan, nažalost. U svemu što ti i pišeš leži upravo odgovor na tvoju frustraciju s parama, bogatašima, direktorima itd itd ...

tvoja osnovna predrasuda, šte se tiče love sigurno, jeste što ti misliš da bogat čovjek bali nad svojim novcem i svaku ga noć prebrojava. Takvi završe ko i oni što dobiju na lutriji, ustvari, takvi samo mogu naslijediti ili opljačkati novac. Takvi su uvijek fukare ... koliko god da imo. Prije ili poslije "novac" ili "uspjeh" ih napusti, jer se upravo prgavo i odnose prema njemu. Tebi sad da neko da milione, ti bi ih zaključo u sef i smatro da imaš goli kapital, dok ustvari imaš samo kamaru papira u sefu koje trunu. Ti, i 90% ljudi na dunjaluku, misli da bogataš hoće samo pare, pare i ništa drugo osim pare.

Novac je brate najgori gospodar, ali odličan sluga. Do tebe je koju mu ulogu daš.

Ti misliš da je "onaj ko ima" podređen onome što ima. Tu je razlika između fukare i istinskog bogataša (osoba koja cijeni što ima i koja uvijek stremi naprijed a ne - grabi još!!!). Fukara je uvijek podređena onome što ima, ma koliko čega imo i kad tad ga to napusti. Bogataš je uvijek nadređen onome što ima i to KORISTI za svoje ciljeve. Bogataši .. koji su uglavnom avanturisti gospodare nad imovinom, ne gospodari imovina nad njima i ne kontroliše ih - o kolikom god se bogatstvu radi - 100 KM, 2 KM, 1 000 000 KM, jedna kuća, dvije kuće, tri auta.

Ti vjeruješ da neko ima sreću, a neko jednostvno nema. Ti ne znaš da su najbogatiji ljudi na svijetu padali više od bilo koga ikad ...

Što se tiče proljevanja znoja, to si ti skonto šta sam htio reći, samo se praviš mutav, ali ako nisi .. nema veze. Opet si ti standardan. Nemoj se ljutit. Ti jednostavno igraš najnezahvalniju igru života - pratiš ove što prate!!

To čini pa i 95% ljudi na svijetu danas. Ti misliš da trenutna ekonomija kontroliše tvoju ekonomiju. Ti si tržištu vrijedan koliko ti je vrijedna i filozofija a to je - standard. 20, 30 , 40 KM na dan ...

Ti vidiš samo rupu u krofni, a ne vidiš krofnu oko nje ;)

Ti jedan recimo, nisi možda ništa vrijedan - tržištu, da me pogrešno ne shvatiš. Možda si vrijedan crkvi, džamiji, porodici itd itd .. sad samo pričamo o tržištu novca, rada. Ti jedan ne vrijediš ... gotovo ništa, bez tebe se može. Takvih ko ti x 2000 vrijede nešto. Može se pokrenuti fabrika, proizvodnja... što manje pitaš i razmišljaš, to bolje ...

Bill Gates ili Thomas Edison vrijedi više nego takvih ko ti makar 3 milijarde.

Ti, sa svojim razmišljanjem potvrđuješ da spadaš u standardnu klapu, koja "neće dok mu se ne kaže" u tih 90% ljudi na svijetu.. i da se razumijemo, vi ste vrlo potrebni svijetu. Što više tako razmišljate, to bolje po onog ko vas zapošljava, jer ti i takvi ko ti ništa i ne kontate.

Možda ti to sad bude zvučalo, ono, zajebancija, ali ja fakat razumijem što ti i takvi ko ti razmišljate na način na koji razmišljate. I to je OK.

Vrlo je jednostavan ovaj koncept. Nije to neka mudrolija. Ti doživljavaš novac ko nešto što kvari čovjeka, čini ga pohlepnih i bezobzirnim itd itd, ti nisi dorasto faktički velikoj imovini, velikoj ideji, velikom progresu i napretku ...

Tebi je kriva recesija, direktor, gazde ili ono kako vi volite reći "babini sinovi" sa benzinskim pumpama itd itd ..

elem, još se tu svašta može pretabirit ali ne kontaš ti to jebi ga ;)

Tako da, mene što se tiče, samo naprijed :thumbup:
Nastavi kud si pošo .. ako znaš kud si pošo
patrius

#41 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

Murisno1 wrote:
patrius wrote: Eto ti ga na,sad ce nama nas drug @Murisno,kao vrstan dijalekticar,objasniti zakon dijalektike,naime,pretvaranje kvaliteta u kvantitet i obratno (nadamo se da @Murisno zna za ovu pojavu :zoka: )Kad nam to rastabiri,onda ce nama nas vrli drugar da objasni kako to,da novac,za koji se svi tako bezglavo otimaju,kao glavni kvalitet ima - sta :? Kvantitet,dabome :oops: Sto ga ima vise,sto je veca njegova masa,to je upotrebljiviji i korisniji,vise moze postici...Pritom uopste nije bitno da li si za nj proljevao znoj,(a i ucenje je, takodjer,proljevanje znoja,no ti to ocito ne znas)ili si ga ukrao,opljackao,oteo...
daleko od toga da si ti čudan ;), ti si vrlo standardan, nažalost. U svemu što ti i pišeš leži upravo odgovor na tvoju frustraciju s parama, bogatašima, direktorima itd itd ...

tvoja osnovna predrasuda, šte se tiče love sigurno, jeste što ti misliš da bogat čovjek bali nad svojim novcem i svaku ga noć prebrojava. Takvi završe ko i oni što dobiju na lutriji, ustvari, takvi samo mogu naslijediti ili opljačkati novac. Takvi su uvijek fukare ... koliko god da imo. Prije ili poslije "novac" ili "uspjeh" ih napusti, jer se upravo prgavo i odnose prema njemu. Tebi sad da neko da milione, ti bi ih zaključo u sef i smatro da imaš goli kapital, dok ustvari imaš samo kamaru papira u sefu koje trunu. Ti, i 90% ljudi na dunjaluku, misli da bogataš hoće samo pare, pare i ništa drugo osim pare.

Novac je brate najgori gospodar, ali odličan sluga. Do tebe je koju mu ulogu daš.

Ti misliš da je "onaj ko ima" podređen onome što ima. Tu je razlika između fukare i istinskog bogataša (osoba koja cijeni što ima i koja uvijek stremi naprijed a ne - grabi još!!!). Fukara je uvijek podređena onome što ima, ma koliko čega imo i kad tad ga to napusti. Bogataš je uvijek nadređen onome što ima i to KORISTI za svoje ciljeve. Bogataši .. koji su uglavnom avanturisti gospodare nad imovinom, ne gospodari imovina nad njima i ne kontroliše ih - o kolikom god se bogatstvu radi - 100 KM, 2 KM, 1 000 000 KM, jedna kuća, dvije kuće, tri auta.

Ti vjeruješ da neko ima sreću, a neko jednostvno nema. Ti ne znaš da su najbogatiji ljudi na svijetu padali više od bilo koga ikad ...

Što se tiče proljevanja znoja, to si ti skonto šta sam htio reći, samo se praviš mutav, ali ako nisi .. nema veze. Opet si ti standardan. Nemoj se ljutit. Ti jednostavno igraš najnezahvalniju igru života - pratiš ove što prate!!

To čini pa i 95% ljudi na svijetu danas. Ti misliš da trenutna ekonomija kontroliše tvoju ekonomiju. Ti si tržištu vrijedan koliko ti je vrijedna i filozofija a to je - standard. 20, 30 , 40 KM na dan ...

Ti jedan recimo, nisi možda ništa vrijedan - tržištu, da me pogrešno ne shvatiš. Možda si vrijedan crkvi, džamiji, porodici itd itd .. sad samo pričamo o tržištu novca, rada. Ti jedan ne vrijediš ... gotovo ništa, bez tebe se može. Takvih ko ti x 2000 vrijede nešto. Može se pokrenuti fabrika, proizvodnja... što manje pitaš i razmišljaš, to bolje ...

Ti, sa svojim razmišljanjem potvrđuješ da spadaš u standardnu klapu, koja "neće dok mu se ne kaže" u tih 90% ljudi na svijetu.. i da se razumijemo, vi ste vrlo potrebni svijetu. Što više tako razmišljate, to bolje po onog ko vas zapošljava, jer ti i takvi ko ti ništa i ne kontate.

Možda ti to sad bude zvučalo, ono, zajebancija, ali ja fakat razumijem što ti i takvi ko ti razmišljate na način na koji razmišljate. I to je OK.

Vrlo je jednostavan ovaj koncept. Nije to neka mudrolija. Ti doživljavaš novac ko nešto što kvari čovjeka, čini ga pohlepnih i bezobzirnim itd itd, ti nisi dorasto faktički velikoj imovini, velikoj ideji, velikom progresu i napretku ...

Tebi je kriva recesija, direktor, gazde ili ono kako vi volite reći "babini sinovi" sa benzinskim pumpama itd itd ..

E moj druze @Murisno1...Nije meni kriva recesija,posto je to cista apstrakcija,jer recesiju stvaraju ljudi,i ona nije s neba pala nego ima svoje vrlo konkretne,prakticne razloge,o kojima ti,vidim,pojma nemas,no dobro...Da imas,onda bi znao da kapital,u svojim zakonitostima,htio ne htio,mora da se uvecava i siri kako bi opstao na trzistu,bez obzira htio bogatas ili ne lovu i samo lovu,on nije u situaciji da bira,ako zeli da ostane u "igri",kuzis :wink: Inace bi se,kao sto sam kazes,mogao pokakiti na sve to sto ima,ukoliko nije neprekidno u prometu i obrtu...No,nisam bas siguran da vrijedi argumentovano raspravljati posto vidim da tvoj napis vrvi kojekakvim frazama i povrsnim,rekao bih,tradicionalnim,narodnim nagadjanjima i predajama...Sta covjek da kaze o tim tvojim "strip-bogatasima avanturistima","pronalazacima izgubljenog blaga" itd. :? O tome koliko ko cime gospodari,ja ne vidim adekvatnijeg primjera do,cik pogodi :wink: - bankrota :oops: Nadam se da si cuo za taj fenomen,koji je,uistinu,za divljenje,te preko noci od silna bogatstva ostane samo tuzna uspomena.Dobro je ako se pritom ne zavrsi jos i na robiji...

Ne vjerujem ja ni u srecu ni u nesrecu,nije to za ozbiljne ljude...

O "rupi u krofni" i "najnezahvalnijim zivotnim igrama" kao i o "pratnji pratilaca" ne mogu ti nista rec,iz prostog razloga jer ne kontam sta bi te fraze trebale da znace.Fraze principijelno ne volim.

Sta cini 95% ljudi danas ja ne znam,takve egzaktnu ekskluzivu,za razliku od tebe,ja nemam...

A sada spektakl:ja jedan,najvredniji sam sebi na svijetu,posto samo ja,ovakav kakav jesam,dakle kakav god da sam,sebi hljeb obezbjedjujem,i meni dosta.Ja ga danas ne mogu pojesti vise nego sto mi treba,kao i svakom normalnom covjeku,sve i da imam milijarde...

Kad smo kod vec kod trzista,koje za tebe predstavlja,izgleda,neki poseban vid egzistencije nezavisne od ljudi,ne mogu a da ne priznam da si ovdje,premda toga,vjerovatno,nisi svjestan,dao jedan fin primjer prelaska kvantiteta u kvalitet...Jedan neupotrebljiv i los ne vrijedi nista,medjutim,2000 istih takvih vec nesto vrijede i mogli bi se upotrijebiti,je l' de :wink:

I da poentiram,kad vec palamudis o tome da ja "pratim one sto (nekoga ili nesto) prate",sa moje tacke gledista,koja je dijametralno suprotna tvojoj,ni 3.000.000.000. Gatesa + 3.000.000.000.Edisona ne vrijede ni mog malog noznog prsta,ali da bi to shvatio moras ostati u "svojoj kozi" i misliti svojom glavom a ponekad nekoga ponesto i priupitati,posto vidim da ti srdacno preporucujes da "sto manje pitas i razmisljas - to bolje" (mozda za tebe i jeste :oops: )...
respo

#42 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by respo »

odradim svoj dio posla kao i prije recesije zivim svoj zivot
poslovno sa svima s kojima trebam poslovno i to je to
nista bolje
Murisno1

#43 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Murisno1 »

patrius wrote:
Murisno1 wrote:

E moj druze @Murisno1...Nije meni kriva recesija,posto je to cista apstrakcija,jer recesiju stvaraju ljudi,i ona nije s neba pala nego ima svoje vrlo konkretne,prakticne razloge,o kojima ti,vidim,pojma nemas,no dobro...Da imas,onda bi znao da kapital,u svojim zakonitostima,htio ne htio,mora da se uvecava i siri kako bi opstao na trzistu,bez obzira htio bogatas ili ne lovu i samo lovu,on nije u situaciji da bira,ako zeli da ostane u "igri",kuzis :wink: Inace bi se,kao sto sam kazes,mogao pokakiti na sve to sto ima,ukoliko nije neprekidno u prometu i obrtu...No,nisam bas siguran da vrijedi argumentovano raspravljati posto vidim da tvoj napis vrvi kojekakvim frazama i povrsnim,rekao bih,tradicionalnim,narodnim nagadjanjima i predajama...Sta covjek da kaze o tim tvojim "strip-bogatasima avanturistima","pronalazacima izgubljenog blaga" itd. :? O tome koliko ko cime gospodari,ja ne vidim adekvatnijeg primjera do,cik pogodi :wink: - bankrota :oops: Nadam se da si cuo za taj fenomen,koji je,uistinu,za divljenje,te preko noci od silna bogatstva ostane samo tuzna uspomena.Dobro je ako se pritom ne zavrsi jos i na robiji...

Ne vjerujem ja ni u srecu ni u nesrecu,nije to za ozbiljne ljude...

O "rupi u krofni" i "najnezahvalnijim zivotnim igrama" kao i o "pratnji pratilaca" ne mogu ti nista rec,iz prostog razloga jer ne kontam sta bi te fraze trebale da znace.Fraze principijelno ne volim.

Sta cini 95% ljudi danas ja ne znam,takve egzaktnu ekskluzivu,za razliku od tebe,ja nemam...

A sada spektakl:ja jedan,najvredniji sam sebi na svijetu,posto samo ja,ovakav kakav jesam,dakle kakav god da sam,sebi hljeb obezbjedjujem,i meni dosta.Ja ga danas ne mogu pojesti vise nego sto mi treba,kao i svakom normalnom covjeku,sve i da imam milijarde...

Kad smo kod vec kod trzista,koje za tebe predstavlja,izgleda,neki poseban vid egzistencije nezavisne od ljudi,ne mogu a da ne priznam da si ovdje,premda toga,vjerovatno,nisi svjestan,dao jedan fin primjer prelaska kvantiteta u kvalitet...Jedan neupotrebljiv i los ne vrijedi nista,medjutim,2000 istih takvih vec nesto vrijede i mogli bi se upotrijebiti,je l' de :wink:

I da poentiram,kad vec palamudis o tome da ja "pratim one sto (nekoga ili nesto) prate",sa moje tacke gledista,koja je dijametralno suprotna tvojoj,ni 3.000.000.000. Gatesa + 3.000.000.000.Edisona ne vrijede ni mog malog noznog prsta,ali da bi to shvatio moras ostati u "svojoj kozi" i misliti svojom glavom a ponekad nekoga ponesto i priupitati,posto vidim da ti srdacno preporucujes da "sto manje pitas i razmisljas - to bolje" (mozda za tebe i jeste :oops: )...
ma super :thumbup:
zelim ti puno uspjeha u zivotu, bez obzira na sve :)
ti neke stvari jednostavno ne kontas, ali opet, udure je 8-)
Last edited by Murisno1 on 19/08/2009 13:11, edited 1 time in total.
pridearijana

#44 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by pridearijana »

Prolaznik wrote:
enya wrote:
Prolaznik wrote:Da se ne udaljavamo previše od teme. Vratimo se na međuljudske odnose u firmama. Svjestan sam da svaki pojedinac ima životne probleme, brige i frustracije. Nastojim nikome ne zagorčavati život ali isto tako branim svoje i ne dam da me prave budalom. Kada pretjeraju slijedi sankcija i to je to. Nemoguće je svima ugoditi i uvijek će biti predrasuda o ovima ili onima. Naučio sam da se previše ne osvrćem na tuđa mišljenja i da gonim svoj film.
:thumbup:
samo ta rijec sankcija...bas grozno zvuci :D
Pa nije riječ o javnom kamenovanju, bičevanju i uskraćivanju hrane i vode. I djete kad progriješi ima sankciju npr. nema taj dan sladoleda. Sve u smislu edukacije.

sve procitah sto si napisao i moram da kazem svaka cast..
Mačak

#45 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Mačak »

baš mi je drago da se Prolaznik "uključio" u ovu diskusiju.
ni u jednoj firmi nisu sjajni međuljudski odnosi zaposlenih. kod državnih firmi je prisutan mobing i on (mobing) je strašan.
kod privatnih firmi (po mom iskustvu) ima znatno manje mobinga ali ima druga stvar - svakodnevni strah od otkaza. ne bih sada vagao u smislu šta je gore. ono, mene samo interesira, bez da provociram, zašto zaposlenici kod privatnika nisu bolje plaćeni? znam slučajeva (a i iz mog direktnog iskustva) kada čovjek radi kod privatnika za petoricu a prima samo jednu i to mizernu plaću. to je direktno i usko povezano sa međuljudskim odnosima u toj firmi. kako iko može očekivati od nekoga da tako rinta, da jedva kraj s krajem sastavlja i da ne nokautira (uslovno rečeno) svakoga iz svoga radnog okruženja ko mu stane na žulj? po meni je činjenica da su odnosi s kolegama na poslu odlični u odnosu na to kakva je ekonomsko-politička situacija u BiH.
ružmarin-a

#46 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by ružmarin-a »

mene čeka okršaj sa jednim saradnikom kojeg ne viđam svaki dan, ali svaki peti...

Naime, tako je neotesan i neprofesionalan, nesvjestan svojih pogrešaka da
mi je muka susresti se s njime :sad:

Ljude tretira kao svoje poslušnike, spremne da trče kad njemu šta treba, ne evidentira uredno ostvareno,
pa su mu onda
oni koji ukažu na to (ja) :oops: prepametni :-)

a ako urade nešto prije njega (preduhitre ga jer je bio neagilan i odrade njegov dio posla, za dobrobit firme, onda su doslovno nadrljali)
Prolaznik

#47 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:42, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#48 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by kockica_kockica »

Ja sam na proslom radnom mjestu imala dva covjeka nadredjena ... Jedan je bio odlican poslodavac, trazio je da posao bude odradjen i da sve stima u najboljem redu i stimalo je jer nikada nije dosao u situaciju da je nesto ostalo neodradjeno... Kao poslodavac je dolazio u kancelariju po potrebi potpisao bi sta ima potpisati i preko vrata... A s druge strane sam imala jos jednog tovara da ga tako nazovem, jer mi visio nad glavom kao radioaktivni privjesak i ubijao me lagano... jer nemam rijeci za njegov nacin rada sa ljudima... Kad bi meni dosao u kancelariju imao bi onaj zmijski osmijeh na licu i bio bi presrdacan sa mnom, do izlaska iz kancelarije.. onda bi pricao o meni sa svim i svakim i o svemu... zabadao je nos u moje licne stvari, mjesao mi se u privatni zivot i odredjivao kako cu ja trositi svoje slobodno vrijeme izvan posla... zvao me u ponoc zbog posla, moj broj podijelio svima i svakome pa su me onda i ti zvali na mobitel u svako doba dana i noci, vikendom i praznicima, cak i u vrijeme godisnjeg odmora je neumorno zvao i zvao i zvao ... mislim da je vrhunac bio kad me pitao jednom dok sam bila na moru u vrijeme godisnjeg odmora kad se vracam i ako mislim ostati duze da se vratim odradim nesto i onda se opet mogu kao vratiti na godisnji...stvar koju je trebalo napraviti je mogla da se napravi za 6 mjeseci osobi kojoj je to trebalo je potpuno svejedno....jednom me poslao na godisnji i rekao mi da ne idem nigdje izvan grada jer ce njemu MOZDA trebati moja pomoc.... na koncu svega taj isti tovar je na predavanju svojih duznosti drugom covjeku rekao da ON NE ZNA STA SAM JA RADILA, a za njega sam radila punih 10 godina ...

sada... hmmm imam dobrog sefa ali radne kolege su :evil: pure evil :evil:
patrius

#49 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

Naravno,radnik bi trebao da se brine za firmu KAO da je njegova,samo eto sto nije,jbg :wink: Sta da se radi :? Kao da on tu radi iz cistog entuzijazma,kao da je to njemu hobi (jos iz djetinjstva)a ne iz nuzde,radi prezivljavanja.Dabome,radnik bi trebao da se brine za firmu kao da je njegova vlastita,ali kad su u pitanju duznosti i obaveze,medjutim,kad je rijec o njegovim pravima,onda on tu nema sta da prica.On mora sve da ucini da pos'o ide u najboljem redu,treba da vodi racuna o najmanjoj sitnici,ma jednostavno,treba da "gori" da bi se "postigao cilj",a kad se on postigne,onda on nema od toga nikakve fajde.Njegovo se zna:platica,i adio.Pokatkad se mozda malo "zamazu oci" kakvim sitnim stimulanscicem,i to je to.A i to ce ,kroz prigodne sankcije,vratiti s kamatama(je l' tak',druze @Prolaznice :wink: )

Ono sto treba znati jeste to da radnik stvara fond iz kojeg se sve placa.I troskovi proizvodnje/usluge,i njegova plata i doprinosi,ukratko,sve obaveze nastale u odredjenom periodu,u jednom obrtnom ciklusu,i gazdin dohodak i profit preduzeca...Posto mnogi vjeruju u iluziju da im to gazda placa iz svog dzepa.Da to nije tako,jasno je iz same cinjenice da,cim pos'o ofali,plata kasni,ma koliko da gazda ima love...Da,nikako se ne moze dovesti u sklad sa zdravim razumom ono sto pricaju i sto rade,bas kao sto i "bozji cuvari" svakodnevno svojim djelima demantuju vlastite dogme...Oni propovijedaju drugima kao zivotni cilj i ideal sve ono sto oni sami nisu,ne zele i nece nikad biti :oops:

Ovo drug @Prolaznik,vjerujem,vrlo dobro zna,kao sto vjerujem i da nastoji biti korektan koliko je to moguce pod ovim nekorektnim okolnostima...
seln

#50 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by seln »

Murisno1 wrote: haj nebitno ...
Teorija ekonomije po Murisu... :-)
Post Reply