sff 2009

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

pupa hava

#26 Re: sff 2009

Post by pupa hava »

"LOVE EXPOSURE
'Departures' je savršen, ali meni osobno – ovo je najbolji film festivala, kolosalno remek-djelo, novi film velikog i od sada sve većeg majstora Sion Sona u trajanju od čak – pazi sad! – četiri sata! 'Love Exposure' priča je o modernom Japanu, bolestima religija i kultova, raspadu obitelji i lutanju u svijetu seksualnih impulsa, no u osnovi tinejdžerska romantična komedija prepuna seksa, nasilja, humora, ljubavi... Teško je objasniti što vas sve čeka u ta četiri sata, koja prolete dok trepnete; ovo stvarno treba gledati, a DVD s titlom na vrhu je mojih ovogodišnjih očekivanja."[/i]
http://www.zuti-titl.com/far-east-film-festival-11.html

"To put it simply, this movie is a blast like no other; poetically, this is a piece of entertainment which holds within itself a profusedly bleeding heart.

No, it's not perfect. But it's very close."

http://vspirit.livejournal.com/25371.html

"It’s too bad words like “masterpiece” and “epic” have been so overused by excitable film critics because Sion Sono’s LOVE EXPOSURE is an klix epic masterpiece that is going to dominate the filmscape for decades..."
http://www.subwaycinema.com/index.php?o ... &Itemid=93

a i fanovi Sinegdohe NY mogli bi se naći u njemu ;)
"I saw this recently as a screener for an upcoming film festival, and I must say I haven't been as challenged by a film in years, save for Synechdoche, NY. Very impressive work. "
http://www.theauteurs.com/films/2480[/quote]

za ovaj film treba izvrsiti kondicione pripreme :D

(i ponijeti opremu za kampovanje) :D
johnnykola

#27 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

zomri wrote: a i fanovi Sinegdohe NY mogli bi se naći u njemu ;)
"I saw this recently as a screener for an upcoming film festival, and I must say I haven't been as challenged by a film in years, save for Synechdoche, NY. Very impressive work. "
http://www.theauteurs.com/films/2480
i sta je logicno... :-D
suncica24

#28 Re: sff 2009

Post by suncica24 »

Da je zlatan, cetiri sata je previse :D

Jednostavno, ne razumijem tu logiku filmova koji traju pola dana. Je li reziser pravio film za sebe, ili za publiku? Da li zeli prenijeti poruku, ili izmuciti posjetitelje?
Meni bi i Synechdoche bio puno bolji film, da je za mrvicu kraci (sad se ne mogu sjetiti scene, ali tacno se vidio momenat kad je film trebao biti zavrsen, a onda je pomalo "nasilno" nastavljen), ako nista zato sto bi poruka filma dosla i do onih koji su nakon 2h izasli iz sale.

Zato... mislim da preskacem, cak i pod cijenu kajanja :-D
johnnykola

#29 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

pa stoji da prodje u hipu. :-D
zivot je do 100 puta vecini gori
nego najgori horor ili drama i agonija
u njima. a traje godina i godina. :P
suncica24

#30 Re: sff 2009

Post by suncica24 »

johnnykola wrote:pa stoji da prodje u hipu. :-D
:D ne mogu, zbog vena
znam da je gori, ali zato i... dosta mi je zivot, jos treba da ga gledam i na filmu :D
johnnykola

#31 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

suncica24 wrote:
johnnykola wrote:pa stoji da prodje u hipu. :-D
:D ne mogu, zbog vena
znam da je gori, ali zato i... dosta mi je zivot, jos treba da ga gledam i na filmu :D
postivam. :-D
suncica24

#32 Re: sff 2009

Post by suncica24 »

PS: Ja cu, i ove godine, da odgledam takmicarski - to su mi najdraze projekcije, i open air
Pokusavam da odaberem, a i istodobno uklopim u raspored - s obzirom na radno vrijeme, nesto iz panorame i novih tokova, pa ako ima preporuka (osim Antihrista, koji se, na nesrecu, poklapa sa Hrvacem - cini mi se vrijedan gledanja, posebno zato sto mu je "oduzet" Oscar), molim da kaze sad, ili zauvijek suti :D
Unaprijed hvala :)
Klodovik

#33 Re: sff 2009

Post by Klodovik »

suncica24 wrote:Da je zlatan, cetiri sata je previse :D

Jednostavno, ne razumijem tu logiku filmova koji traju pola dana. Je li reziser pravio film za sebe, ili za publiku? Da li zeli prenijeti poruku, ili izmuciti posjetitelje?
Meni bi i Synechdoche bio puno bolji film, da je za mrvicu kraci (sad se ne mogu sjetiti scene, ali tacno se vidio momenat kad je film trebao biti zavrsen, a onda je pomalo "nasilno" nastavljen), ako nista zato sto bi poruka filma dosla i do onih koji su nakon 2h izasli iz sale.

Nakon Satantanga, četiri sata bi mi bilo kao da gledam kratki film.
johnnykola

#34 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

lik koji je radio vrhove (beton malo na pauzi :P ):

Image

Image

i

Image

dolazi u sa, a donosi pod miskom i filmic:

u kojem glumi djeckic iz amores i perros i i tvoju mamu takodjer.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#35 Re: sff 2009

Post by Truba »

sve dobri filmovi

samo hrvač mi nije zanimljiv... imam ga na DVDu a Antikrista nigdje :mrgreen:
johnnykola

#36 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

suncica24 wrote:PS: Ja cu, i ove godine, da odgledam takmicarski - to su mi najdraze projekcije, i open air
Pokusavam da odaberem, a i istodobno uklopim u raspored - s obzirom na radno vrijeme, nesto iz panorame i novih tokova, pa ako ima preporuka (osim Antihrista, koji se, na nesrecu, poklapa sa Hrvacem - cini mi se vrijedan gledanja, posebno zato sto mu je "oduzet" Oscar), molim da kaze sad, ili zauvijek suti :D
Unaprijed hvala :)
sve i da nisam gledao kecera, odabrao bih antikristu :P , jer je trierov ocito nekako
atmosferali film. :-D miki je u uratku darenovom ogoljen do bola i sasvim ga je ok
gledati i na lapasu ili telki, ali svako zna svoje. cini se da u panorami nije los
ovaj mene se ne boj ( po tegobi malo vuce na larsa).

ali, opet, mozes ga i skinuti:

http://rapidshare.com/files/247578265/D ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/247578525/D ... .part2.rar
http://rapidshare.com/files/247580896/D ... .part3.rar
http://rapidshare.com/files/247582844/D ... .part4.rar
http://rapidshare.com/files/247582851/D ... .part5.rar
http://rapidshare.com/files/247585563/D ... .part6.rar
http://rapidshare.com/files/247586019/D ... .part7.rar

:-D
Klodovik wrote:
suncica24 wrote:Da je zlatan, cetiri sata je previse :D

Nakon Satantanga, četiri sata bi mi bilo kao da gledam kratki film.
madjarskog djeckica fulih onomad jer je tu vecer bio koncert djeckica ciji je cover posljednjeg albuma moj avatar. :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37 Re: sff 2009

Post by Truba »

nadam se da antikristić neće biti smor :mrgreen:
suncica24

#38 Re: sff 2009

Post by suncica24 »

Johnny, jbg, ti gledao na DVD-u, pa ti svejedno.
Ja nisam, pa mi nije svejedno :D

komi, poslije SFF sve filmove bude moguce nabaviti u DVD formatu.
ako ne bude... javi, pa ce biti :)
daleko

#39 Re: sff 2009

Post by daleko »

Trier je legenda, njega ili vole ili ne vole. On je za mnoge cudak a za vasu infomaciju, Danci ga ne vole I za vrijeme njegove premijere navedenog filma u Danskoj, ljudi su napustali kina jer im je bio previse. Naravno ima i nas koji nismo ni pomislili na tu odluku.
Ali sa Larsom je tako, ili je previse ili premalo, ili ga volis ili ne volis.

Covjek ne voli letjeti, svake godine ide sa tvojom prikolicom u Cannes I napusti ga prije objave pobjednika, bez imalo paznje I fokusa.
U Breaking the Waves, Bess McNeill je odigrala fantasticno i ne vjerujem da bi svaki reziser uspio prikazati sve kvalitete jedne glumice kao sto je Lars to uradio.
A inace je poznat po tome, kako svaki glumac koji zavrsi projekat sa njim izjavi kako je uzas bilo raditi sa tako teskim reziserom. Zna covjek izvuci iz ljudi ono najvaznije.
I kod Antichrista je isto, ili cete ga obozavati ili cete ga mrziti. Nema sredine kod Larsa. Nema sredine a puno sokatnih scena, koje ce vas natjerati da napustite kino ili ga postujete jos vise.

I moje pitanje je:
Ima li kakvih indikacija ko bi mogao biti pobjednik, ko je favorit ?
johnnykola

#40 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

daleko wrote:Trier je legenda, njega ili vole ili ne vole. On je za mnoge cudak a za vasu infomaciju, Danci ga ne vole I za vrijeme njegove premijere navedenog filma u Danskoj, ljudi su napustali kina jer im je bio previse. Naravno ima i nas koji nismo ni pomislili na tu odluku.
Ali sa Larsom je tako, ili je previse ili premalo, ili ga volis ili ne volis.

Covjek ne voli letjeti, svake godine ide sa tvojom prikolicom u Cannes I napusti ga prije objave pobjednika, bez imalo paznje I fokusa.
U Breaking the Waves, Bess McNeill je odigrala fantasticno i ne vjerujem da bi svaki reziser uspio prikazati sve kvalitete jedne glumice kao sto je Lars to uradio.
A inace je poznat po tome, kako svaki glumac koji zavrsi projekat sa njim izjavi kako je uzas bilo raditi sa tako teskim reziserom. Zna covjek izvuci iz ljudi ono najvaznije.
I kod Antichrista je isto, ili cete ga obozavati ili cete ga mrziti. Nema sredine kod Larsa. Nema sredine a puno sokatnih scena, koje ce vas natjerati da napustite kino ili ga postujete jos vise.

I moje pitanje je:
Ima li kakvih indikacija ko bi mogao biti pobjednik, ko je favorit ?
ja

Image

<3

:-D :-D :-D

za pobjednike u takmicarskom nemam blage,
a i ovo od publike je uvijek nezgodno prognozirat.
naime, na jedan film moze otici dva coveka,
oba mud ati po 5. i film ima cistu peticu i pobjednik je. :-D
daleko

#41 Re: sff 2009

Post by daleko »

Johnnykola:

Jesi li gledao Idiote? Dogville?
johnnykola

#42 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

daleko wrote:Johnnykola:

Jesi li gledao Idiote? Dogville?
nisam idiote.
breaking the waves, dogville, manderlay, dancer in the dark.
daleko

#43 Re: sff 2009

Post by daleko »

Za njega u Danskoj kazu: ”Der skal ekstreme situationer til at fremme forståelse” sto bi u prevodu znacilo: ”Trebaju nam ekstremne situacije da bi se sirilo razumjevanje” i on je poznat kao najbolji stvaralac tih ekstremnih situacija. A posto je dio skupine koja je u Danskoj pocela sa ”Dogma” filmovima, sto bi znacilo sve prikazivati sto je moguce bez efekata i viska bilo cega u samom pravljenju filma, zato njegovi filmovi jesu i snimani ekstremno i zamisljeni ekstremno i vjerujem da ih zato i volimo EKSTREMNO :). ( oni koji sve to nalaze interesantno).

P.S. Super da ima i njegovih fanova u Bosni :) :) i nadam se da se neces razocarati poslije susreta sa Larsovim novim filmom.
johnnykola

#44 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

vec sad znam da necu.
breaking the waves, julien donkey boy te naked su mi tri
najbolja filma ikad. opasno im se sinegdoha, new york
priblizila. nisam toliko bio zreo kad sam gledao valove,
ali opet, uspio sam sve ekstremne scene u toj filmcini
prebroditi razmisljajuci samo i jedino u ulozi ljubavi koju
bess igra. ne znam to opisati, ali nacin na koji taj covjek
srz pokazuje je nevjerojatan. bez obzira, leigh mi ostaje
najbolji reditelj jer niko kao on obiteljske odnose ne zna
prikazati onakvim kakve ja zivim u svom domu.
ima filmova i filmova, postoje almodovari, kundurice, :-D
onaj lik sto je radio amorres peres..., ali leigh je leigh. :-D
prva veca placa i sledi narudzba:

Image

:-D :-D :-D
johnnykola

#45 Re: sff 2009

Post by johnnykola »

sinoc nisam, ali zato danas budem:

kakvi nadrealisti, rat i lanc paketi sta je ovo, cini se. :-D
The final 15 years of the Ceausescu regime were the worst in Romania's history. Nonetheless, the propaganda machine of that time referred without fail to that period as the golden age...
"Tales From The Golden Age" adapts for screen the most popular urban myths of the period. Comic, bizarre, surprising myths abounded, myths that drew on the often surreal events of everyday life under the communist regime.
Humor is what kept Romanians alive, and "Tales From The Golden Age" aims to re-capture that mood, portraying the survival of a nation having to face every day the twisted logic of a dictatorship.
On the occasion of Ceausescu's working visits, countryside mayors ended up hanging fruit in trees to make sure their villages would be noticed, obeying even the strangest orders from the ferocious Party activists. Communist Party secret regulations stated that in official pictures President Ceausescu couldn't take his hat off in front of the representatives of the rotten capitalistic world, President d'Estaing included. A professional driver decides to open his sealed truck for the first time in his career and discovers the connection between eggs, Easter and marital love. A policeman gets a live pig as gift before Christmas and decides that gas poisoning would be the best way to kill the animal silently amongst his hungry neighbors. In the 80s Romania, Bughi and Crina play Bonnie and Clyde, robbing people of bottled air.
"Tales From The Golden Age" combines several true stories to portray an era during which food was more important than money, freedom more important than love and survival more important than principles.
suncica24

#46 Re: sff 2009

Post by suncica24 »

Gledala Kenjca, i to... jedva.
Ne znam sta je to ove godine, pa je za jutarnju projekciju sala pozorista puna, i vec u 12h se ne mogu preuzeti karte za sutra :roll:

Uglavnom, Kenjac je...solidan film.
Da li zato sto je meni dosta poratne i ratne tematike, ili sto me je isfrustriralo ponovno percipiranje i prikazivanje bosanaca kao glupih seljaka, ali... nije zasluzio vise od 3.
Prica je nategnuta i pomalo tipicna, sin i otac koji su posvadjani 20 godina, brat invalid i emocije koje prate tu temu, odnos muza i zene koji je pomalo sterotipan... uglavnom, nekako mi je film bio prepatetican i kao... vec vidjen.
Doduse, fotografija je prelijepa, idealno prati atmosferu filma (podsjecam malo na Jesen od prosle godine), pa zato ima 3.5 od mene.

I... inace ne komentarisem, ali... Nebojsa Glogovac je... wow :D
daleko

#47 Re: sff 2009

Post by daleko »

...
Last edited by daleko on 13/08/2009 14:17, edited 1 time in total.
daleko

#48 Re: sff 2009

Post by daleko »

johnnykola wrote:sinoc nisam, ali zato danas budem:

kakvi nadrealisti, rat i lanc paketi sta je ovo, cini se. :-D
The final 15 years of the Ceausescu regime were the worst in Romania's history. Nonetheless, the propaganda machine of that time referred without fail to that period as the golden age...
"Tales From The Golden Age" adapts for screen the most popular urban myths of the period. Comic, bizarre, surprising myths abounded, myths that drew on the often surreal events of everyday life under the communist regime.
Humor is what kept Romanians alive, and "Tales From The Golden Age" aims to re-capture that mood, portraying the survival of a nation having to face every day the twisted logic of a dictatorship.
On the occasion of Ceausescu's working visits, countryside mayors ended up hanging fruit in trees to make sure their villages would be noticed, obeying even the strangest orders from the ferocious Party activists. Communist Party secret regulations stated that in official pictures President Ceausescu couldn't take his hat off in front of the representatives of the rotten capitalistic world, President d'Estaing included. A professional driver decides to open his sealed truck for the first time in his career and discovers the connection between eggs, Easter and marital love. A policeman gets a live pig as gift before Christmas and decides that gas poisoning would be the best way to kill the animal silently amongst his hungry neighbors. In the 80s Romania, Bughi and Crina play Bonnie and Clyde, robbing people of bottled air.
"Tales From The Golden Age" combines several true stories to portray an era during which food was more important than money, freedom more important than love and survival more important than principles.
Hocemo jednu kracu recenziju.....ako moze, da ne otkrije previse a opet dovoljno za motivaciju? Da cujemo je li zaista dobar kao sto izgleda?

Hvala!
realna utopija

#49 Re: sff 2009

Post by realna utopija »

tales from the golden age

ocjena,,, nako. dosta raje je napustilo projekciju u po frke.
ima par zanimljivih, smijesnih scena i dijaloga, al opet... vise sam ocekivao...
price ko price nisu lose, al nista za pamcenje. uglavnom film koji ne bih mogao gledat dvaput.
harač

#50 Re: sff 2009

Post by harač »

meni se čini da će"Dogtooth" biti najbolji film takmičarskog programa. al' o tom, po tom
Post Reply