Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Bosanac_21

#26 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Bosanac_21 »

Bosanski Novi je svoje ime izgubio u julu 1992, nakon je opstina pala u srpske ruke bez ikakvog opiranja. Narod je protjeran sa svojih ognjista uz pomoc vojske "rs"
iz okolnih sela, te opstina Prijedor/Banja Luka. Grad se prvi put spominje 1280 kao Novi, kasnije kako Novi Novi, jer se selio duz obale rijeke Une. Postojao je kao tvrdjava - Castrum Novum, te se sastojao
od vise naselja. Dolaskom austro-ugarske vlasti grad je dobio ime Bosanski Novi radi regulisanja postanskih usluga, slican je bio slucaj i s Bosanskom Kostajnicom (prije rata je bila dio opstine Bosanski Novi), jer je postojala Kostajnica u Hrvatskoj.
U julu 1992, nakon sto je bosnjacko i hrvatsko stanovnistvo protjerano, na radiju su se oglasili - "slusate radio Novi Grad", a grad nikad u svojoj proslosti nije imao samo
ime "Novi Grad". :roll:

p.s. u Federaciji i dalje postoji Bosanski Petrovac - nije mu ime promjenjeno, Cazin Srbljani - takodjer nam ne smeta; a pogledajte sta se radi po takozvanoj rs :x
simonese

#27 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by simonese »

Bosanski Brod
prije rata su cak odlucili da se Bos.Brod i Slavonski Brod spoje
Brod na Savi
1994 je Bos.Brod prodat pa se zvao Srpski Brod
sad je samo,jadno i bez duse Brod
lopta

#28 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by lopta »

Dok god Bosnjaci prihvate taj naziv( a pojedinci polako prihvacaju), dotle ce ime tako i opstati. Zato svaki Bosnjak i Hrvat uvijek treba govoriti o genocidnoj i takozvanoj ''republici srpskoj''. A to sto neko sve naziva ''srpsko'', je rezultat kompleksa tokom 500 godina vladavine drugog naroda tokom kojeg se izgubio korijen porobljenog naroda. :) :dance:
burekodsira

#29 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by burekodsira »

treba tu spomenuti i formiranje novih opcina recimo u bpk od ustikoline je nastala foca-ustikolina ili praca se zvanicno zove pale-praca (jer vise gravitiraju foci i palama)... dok je recimo gorazdansko predgradje kopaci (rs) pretvoreno u srpsko pa novo gorazde... nastala je potreba za stvaranjem novih opcina od kojih su mnoga krstena u sprski/o/a dok ih ne natjerase da promjene u istocna nova ili sl...
MuaDib

#30 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by MuaDib »

Evo popis tzv. "srpskih opština" u BiH od 1992. - 1996. godine, te njihovi prijeratni () i današnji njihovi nazivi u RS:
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Kneževo (Skender-Vakuf) - Kneževo / Skender-Vakuf
Srbinje (Foča) - Foča
Srbobran - Donji Vakuf za vrijeme okupacije
Srpska Dubica (Bosanska Dubica) - Kozarska Dubica
Srpska Gradiška (Bosanska Gradiška) - Gradiška
Srpska Ilidža (Ilidža) - Istočna Ilidža [dio prijeratne opštine]
Srpsko Jajce (Jajce) - Jezero [dio prijeratne opštine]
Srpski Ključ (Ključ) - Ribnik [dio prijeratne opštine]
Srpska Kostajnica (Bosanska Kostajnica) - Kostajnica [dio prijeratne opštine Bosanski Novi]
Srpski Kupres (Kupres) - Kupres Republike Srpske (RS) [dio prijeratne opštine]
Srpski Brod (Bosanski Brod) - Brod
Srpski Drvar (Drvar) - Istočni Drvar [dio prijeratne opštine]
Srpski Mostar (Mostar) - Istočni Mostar [dio prijeratne opštine]
Srpski Novi (Bosanski Novi) - Novi Grad
Srpski Sanski Most (Sanski Most) - Oštra Luka [dio prijeratne opštine]
Srpski Stari Grad (Stari Grad) - Istočni Stari Grad [dio prijeratne opštine]
Srpsko Goražde (Goražde) - Istočno Goražde [dio prijeratne opštine]
Srpsko Novo Sarajevo (Novo Sarajevo) - Istočno Novo Sarajevo [dio prijeratne opštine]
Srpsko Orašje (Orašje) - Donji Žabari [dio prijeratne opštine]
Srpski Odžak (Odžak) - Vukosavlje [dio prijeratne opštine]
Srpski Petrovac (Bosanski Petrovac) - Petrovac [dio prijeratne opštine]
Srpsko Petrovo selo (Bosansko Petrovo selo) - Petrovo [dio prijeratne opštine Gračanica]
Srpsko Sarajevo (Grad Sarajevo) - Istočno Sarajevo [dio prijeratne opštine Gračanica]
Srpski Šamac (Bosanski Šamac) - Šamac
Srpsko Trnovo (Trnovo) - Trnovo Republike Srpske (RS) [dio prijeratne opštine Gračanica]

Nazive slijedećih lokalnih je ukinuo Ustavni sud Bosne i Hercegovine: Srpsko Sarajevo, Srpski Drvar, Srpski Mostar, Srpski Sanski Most, Srpsko Gorazde, Srbinje, Srpski Kupres, Srpski Brod, Srpska Ilidza, Srpska Kostajnica, Srpsko Novo Sarajevo, Srpski Stari Grad i Srpsko Orasje. :bih: :bih: :bih:
Dakle ipak ima pomaka, jer je RS daleko manje srpska, samo se treba vraćati tamo i boriti se na lokalnom nivou za imena svojih ulica, naselja i sela, brijegova i njiva. Ja da sam na mjestu naših političara bi tražio da kad veće ne žele ukinuti naziv srpska, promjene naziv entiteta u Srpska Autonomna Republika (SAR), jer što duži naziv on se brzo gubi. Francuzi kažu npr. République Serbe de Bosnie (Republika Bosanskih Srba). 8) :P 8) :D
chipi

#31 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

TreeHugger wrote:
goran5 wrote:
Srbi: Foca = Srbinje ( ukinuto ) , Knezevo = Skender Vakuf , Stara Mahala u BL cini mi se Obilicevo
Ulice imas od Draze Mihajlovica , Kralja Petra Karadjordjevica Ujedinitelja pa sve do starih partizanskih imena itd (malo nespojivo ).

Obilicevo u Banjaluci se prije zvao Mejdan, a Lazarevo se zvao Budzak, mada ih i dalje svi Banjalucani zovu starim imenima. Nova imena ce da zazive tek kod novijih generacija, ljudi su navikli na stara, a navike se nije lako rijesiti
A kako su se "Mejdan" i "Budžak" prije zvali ,mislim prije Turaka (okupatora) ili se tako zovu od davnina ? :D
karanana

#32 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

ja pretpostavljam da prije turaka ta mjesta mejdan i budzak nisu ni postojala, nego su napravljena za vrijeme turaka i tako su i nazvana. chipi, ako nisam u pravu, molim te prosvijetli me. u svakom slucaju sam siguran da se prije turaka nisu zvali niti obilicevo niti lazarevo jer bi to po hronologiji istorije bilo nemogoce.
nokia6170

#33 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by nokia6170 »

Jeli iko primijetio kako Republika Srpska na engleskom lazira svoj stvarni naziv. Svagdje cete procitati kako prevode to u Republic of Srpska dok recimo kada uzmete izvorni Dejtonski mirovni sporazum tamo pise na engleskom The Republika Srpska.

Zar nije Dodo rekao da on zagovara slovo Dejtona, a ne duh. Gdje se izgubise onda ta dejtonska slova :D

p.s. a nije slucajno sto u izvornom Dejtonu ne pise Republic of Srpska, jer to bi znacilo da se radi o drzavi sa republickim uredjenjem, a RS nikada nije ni bila drzava pa je zato napisano kako je napisano...naravno druga je stvar sto neko zivi i fura se na snove i zablude da je nesto sto nije i sto i dalje istrajava mahnito na tome izbjegavajuci da narodu svom kaze pravu istinu.

Bilo bi fino kada bi ijedan novinar u ovoj nam drzavi postavio samo jedno obicno pitanje bilo kojem politicaru iz RS-a. Zasto u Dejtonu pise Republic of Bosnia and Hercegovina, a ne pise Republic of Srpska.
chipi

#34 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

karanana wrote:ja pretpostavljam da prije turaka ta mjesta mejdan i budzak nisu ni postojala, nego su napravljena za vrijeme turaka i tako su i nazvana. chipi, ako nisam u pravu, molim te prosvijetli me. u svakom slucaju sam siguran da se prije turaka nisu zvali niti obilicevo niti lazarevo jer bi to po hronologiji istorije bilo nemogoce.
Ne kažem da su se zvala ni "obilićevo" ni "lazarevo",smo kažem da su ta naselja silom okupacije dobili nazive "Mejdan","Budžak"...baš i kao naš glavni grad Sarajevo. :mrgreen:
and

#35 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by and »

Intervju: Ambasador Republike Turske u Beogradu Suha Umar

Za početak milion evra za obnovu otomanskih spomenika u Srbiji

Koliko novca ćete potrošiti na obnovu otomanskih spomenika?

- Trošimo mnogo novca širom sveta. U Novom Sadu na primer nameravamo da počnemo sa oko 250.000 evra, renoviraćemo i škole. Imamo i obrazovne kurseve. Ja sam već poslao grupu iz Novog Sada u Istanbul, gde je veoma važan arhiv za vas, jer i vaša istorija je tamo. Ali za ovakve projekte nam je potreban Memorandum o razumevanju između Srbije i Turske, u pogledu poreza, taksi, kako ih plaćati... Ako potpišemo taj sporazum, potrošićemo ove godine najmanje milion evra.
Maraschino

#36 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Maraschino »

and wrote:

- Trošimo mnogo novca širom sveta. U Novom Sadu na primer nameravamo da počnemo sa oko 250.000 evra, renoviraćemo i škole. Imamo i obrazovne kurseve. Ja sam već poslao grupu iz Novog Sada u Istanbul, gde je veoma važan arhiv za vas, jer i vaša istorija je tamo. Ali za ovakve projekte nam je potreban Memorandum o razumevanju između Srbije i Turske, u pogledu poreza, taksi, kako ih plaćati... Ako potpišemo taj sporazum, potrošićemo ove godine najmanje milion evra.
Ne mogu oni napraviti koliko ovi mogu porusiti... :oops:
chipi

#37 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

Maraschino wrote:
and wrote:

Misliš na "ćele-kulu" i ostale "objekte" ? :roll:
Maraschino

#38 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Maraschino »

chipi wrote:
Maraschino wrote:
and wrote:
Misliš na "ćele-kulu" i ostale "objekte" ? :roll:
mislim na svu ''kulturu'' sto sacuvase kao svoju istoriju...

dobro im cova rece: ''...u Istambul na kurs za pocetnike, da vidite sta ste sve unistili pa sada ponovo da gradimo...''
karanana

#39 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

chipi wrote:
karanana wrote:ja pretpostavljam da prije turaka ta mjesta mejdan i budzak nisu ni postojala, nego su napravljena za vrijeme turaka i tako su i nazvana. chipi, ako nisam u pravu, molim te prosvijetli me. u svakom slucaju sam siguran da se prije turaka nisu zvali niti obilicevo niti lazarevo jer bi to po hronologiji istorije bilo nemogoce.
Ne kažem da su se zvala ni "obilićevo" ni "lazarevo",smo kažem da su ta naselja silom okupacije dobili nazive "Mejdan","Budžak"...baš i kao naš glavni grad Sarajevo. :mrgreen:
pa se sad ponovo silom okupacije zovu "obilicevo" i "lazarevo"? ili je ovo silom oslobodjenja?

interesuje me kako su se zvala ova naselja prije turaka? jesu li uopste postojala ili su uspostavljena za vrijeme turske vladavine? ako su nastala za vrijeme turske valdavine onda su to njihova original imena "mejdan" i "budzak".

kako se zvalo sarajevo prije turaka?
chipi

#40 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

karanana wrote:
chipi wrote:
pa se sad ponovo silom okupacije zovu "obilicevo" i "lazarevo"? ili je ovo silom oslobodjenja?

interesuje me kako su se zvala ova naselja prije turaka? jesu li uopste postojala ili su uspostavljena za vrijeme turske vladavine? ako su nastala za vrijeme turske valdavine onda su to njihova original imena "mejdan" i "budzak".

Pa da počnemo sa Saraj- gradom da mjenjamo imena,doći ćemo i do "Mejdana" i ostalih imena koja treba promjeniti.Ili,da pustimo ljude koji žive u tim gradovima,naseljima neka sami odluče.Trećeg nema
Urlanje dozvoljeno

#41 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Urlanje dozvoljeno »

promjena imena na prostoru srednje, jugoistocne i istocne evrope nisu novitet.

nakon WWII i protjerivanja njemaca sa prostora sudeta i danasnje poljske, sva imena njemackih gradova su preimenovana u ceska odnosno poljska. mada i slavenska imena gradova najcesce su slicna njemackom.

primjeri (njemacki - poljski/ceski naziv) :

breslau - wroclaw
stettin - sczeczin
danzig - gdanjsk
pilsen - plzen
bruenn - brno
ostrau - ostrava
i tako dalje i tako dalje...

medjutim, svako danas zove data mjesta na svom jeziku... i niko nema problem s tim... ja sam poceo da pricam sa poljakom o "namjerno" sam poceo da govorim njemacka imena gradova koji su nekad bila njemacka a on nije mi ni prigovorio sto tako govorim... cak sta vise, ljudi ti su ponosni na to sto imaju vise imena za svoje grad...
Mx

#42 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Mx »

Maraschino wrote:
and wrote:

Naravno, Srbi su sistematizirali povremena rusenja historijskih objekata jer na taj nacin zaposljavaju odredjeni broj ljudi u datom momentu a i namjestaju poslove i zaradu odredjenim pojedincima i firmama. Kada se zavrsi jedan takav projekat onda se on rusi poslije nekih 30-50 godina i tako stalno jovo nanovo. Ti historijski objekti su jako skupi za izgradnju (Pogledati kao primjer cijenu obnavljanja Starog Mosta u Mostaru a ima jos historiskih objekata koji su kud i kamo puno skuplji za izgradnju ili restauriranje).
Last edited by Mx on 18/08/2009 14:17, edited 1 time in total.
chipi

#43 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

Urlanje dozvoljeno wrote:promjena imena na prostoru srednje, jugoistocne i istocne evrope nisu novitet.

nakon WWII i protjerivanja njemaca sa prostora sudeta i danasnje poljske, sva imena njemackih gradova su preimenovana u ceska odnosno poljska. mada i slavenska imena gradova najcesce su slicna njemackom.

primjeri (njemacki - poljski/ceski naziv) :

breslau - wroclaw
stettin - sczeczin
danzig - gdanjsk
pilsen - plzen
bruenn - brno
ostrau - ostrava
i tako dalje i tako dalje...

medjutim, svako danas zove data mjesta na svom jeziku... i niko nema problem s tim... ja sam poceo da pricam sa poljakom o "namjerno" sam poceo da govorim njemacka imena gradova koji su nekad bila njemacka a on nije mi ni prigovorio sto tako govorim... cak sta vise, ljudi ti su ponosni na to sto imaju vise imena za svoje grad...
E jbga jarane to ti ovde nije slučaj.Pojedinci bi bi da ostanu nazivi Sarajevo,razni vakufi,ferhadije... da pri tom ne pita nikoga a u a u BL bi da vrati one koji mu odgovaraju.Možda je i kod nas rješenje da recimo glavna ulica u Sarajevu ima dva naziva "Ferhadija" i "Vase Miskina".Tako isto i u BL i drugim gradovima širom BiH.
Mx

#44 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Mx »

karanana wrote:
chipi wrote:

@ karanana,

Interesantna pitanja. Bas bi bilo zanimljivo ako bi se negdje moglo naci ako postoji kako su se zvali svi bosanski gradovi, rijeke itd prije turske okupacije Bosne? Ista stvar vrijedi za sve drzave Balkana koje su bile pod turskom okupacijom.

Isto tako bi bilo intresantno pronaci kako su se zvali prije okupacije turaka Bosne danasnji Bosnjaci (Prezimena i Imena, imena naroda itd) koji su konvertirali na Islam i tako uzeli muslimanska imena i prezimena? Mozda ovo sve vec postoji negdje u turskoj i austrougarskoj arhivi i treba samo izvaditi na vidjelo?
Last edited by Mx on 18/08/2009 14:20, edited 1 time in total.
karanana

#45 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

pa dobro ove promjene njemacki/poljski, opet se moze vidjeti slicnost imena, zna se koji je grad u pitanju samo je izgovor vise adaptiran poljskom jeziku. ali je znacenje isto. i dan danas njemci zovu ljubljanu luebeck ja mislim, a maribor marburg, zagreb zovu agram. ali tu nema spora. ali kada neko ukine ime mejdan i stavi obilicevo (bubam), ili mjesto titove je nadiju djenerala draze mihajlovica....come on....... onda je razlog tome ocigledan, na nacionalnoj je osnovi. ne kazem ja, ima i u sarajevu slicnih slucajeva bezveznog ukidanja srpskih imena, ima i opravdanih, pa nece mi se valjda glavna ulica zvati ulica vojvode putnika, vojvode stepe i sl. ali srbi su sampioni u ovim nacionalistickim promjenama
jazzer

#46 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by jazzer »

Evo hoce da promijene i ime Republika Srpska da bi potvrdili njen status.

Predlazu da se zove Srpska Republika Srpska :)
chipi

#47 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

karanana wrote:pa dobro ove promjene njemacki/poljski, opet se moze vidjeti slicnost imena, zna se koji je grad u pitanju samo je izgovor vise adaptiran poljskom jeziku. ali je znacenje isto. i dan danas njemci zovu ljubljanu luebeck ja mislim, a maribor marburg, zagreb zovu agram. ali tu nema spora. ali kada neko ukine ime mejdan i stavi obilicevo (bubam), ili mjesto titove je nadiju djenerala draze mihajlovica....come on....... onda je razlog tome ocigledan, na nacionalnoj je osnovi. ne kazem ja, ima i u sarajevu slicnih slucajeva bezveznog ukidanja srpskih imena, ima i opravdanih, pa nece mi se valjda glavna ulica zvati ulica vojvode putnika, vojvode stepe i sl. ali srbi su sampioni u ovim nacionalistickim promjenama
.. . ili vrhunac gluposti,promjeniti ulicu narodnog heroja Vase Miskina u nekekvu ferhadiju :D :bih:
karanana

#48 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

chipi wrote:
karanana wrote:pa dobro ove promjene njemacki/poljski, opet se moze vidjeti slicnost imena, zna se koji je grad u pitanju samo je izgovor vise adaptiran poljskom jeziku. ali je znacenje isto. i dan danas njemci zovu ljubljanu luebeck ja mislim, a maribor marburg, zagreb zovu agram. ali tu nema spora. ali kada neko ukine ime mejdan i stavi obilicevo (bubam), ili mjesto titove je nadiju djenerala draze mihajlovica....come on....... onda je razlog tome ocigledan, na nacionalnoj je osnovi. ne kazem ja, ima i u sarajevu slicnih slucajeva bezveznog ukidanja srpskih imena, ima i opravdanih, pa nece mi se valjda glavna ulica zvati ulica vojvode putnika, vojvode stepe i sl. ali srbi su sampioni u ovim nacionalistickim promjenama
.. . ili vrhunac gluposti,promjeniti ulicu narodnog heroja Vase Miskina u nekekvu ferhadiju :D :bih:
pa cak bi se mozda tu i mogao sloziti sa tobom. ali mislim da se ta ulica zvala ferhadija prije pa su joj vratili ime. medjutim kad se ukine ime nekog partizana ili narodnog heroja i umjesto toga stavi ime cetnickog vodje, to je ipak uvredljivije za druge narode, pa vjerovatno i za neke srbe ali oni to ne komentarisu.
chipi

#49 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

karanana wrote:
chipi wrote:
pa cak bi se mozda tu i mogao sloziti sa tobom. ali mislim da se ta ulica zvala ferhadija prije pa su joj vratili ime. medjutim kad se ukine ime nekog partizana ili narodnog heroja i umjesto toga stavi ime cetnickog vodje, to je ipak uvredljivije za druge narode, pa vjerovatno i za neke srbe ali oni to ne komentarisu.
Tu se u potpunosti slažem sa tobom.Ja lično da se pitam(al se nepitam :lol: ) izmjenio bih imena svih ulica koje vrijeđaju druge narode ili bilo kga u ovoj države.Ako se već ne mogu dogovoriti neka se ulice zovu "qrac","palac"... i slično.Npr,qrčeva 32 a :lol:
and

#50 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by and »

chipi wrote:
da li u bl ima više ulica narodnih heroja ili onih koji su se borili protiv narodnih heroja?
da li u sarajevu ima ulica ili nečega što podsjeća na fašizam?
Locked