Compos_Sui wrote:zelenashica wrote:evo me napokon nađoh temu......
u biti pročitah nekoliko kvalitetnih komentara......ali ne baš i ono što me zanima....šta mislite da li bi bilo suprotstavljanja roditelja za uvođenje sexualnog odgoja kao nastavnog predmeta,...jesmo li dovoljno zreo narod da napokon svojoj djeci damo uslove za pravovremene i kvalitetne informacije......
nismo mi, na zalost, jos uvijek sredina koja je otvorena (citaj pametna) dovoljno za uvodjenje tog predmeta..
mozda bi to inekako...naglasavam INEKAKO..proslo u gradovima...i to ovim vecim...ali zamislite na selu taj mentalitet...
pa i vecina nas je do te mjere zatvorena da ako se zadesi da gledate na TVu film i iskoci neka erotska scena ...a jos ako uz to dodamo da su roditelji u istoj sobi..pa priznajte sami sebi vecina ce okrenuti glavu ili promijeniti kanal..
dakle nas zatucani mentalitet koci ostvarenje necega takvog
imala sam srecu da sam u gimnaziji imala profesoricu biologije koja je bila pola stranac

i koja je otvoreno tupila o tim stvarima...tjerala muske da svaki odgovara lekciju iz zenskih reproduktivnih organa..objasni sve u vezi menstruacije itd.itd.
bilo bi idealno takvo nesto poceti bar usrednjim skolama...ali...ali...
mozda za nekih 50tak god.
do tada...rode donose djecu

Bas kao sto @Compos napisa,previse smo zatucana sredina da bi kod nas takvo nesto proslo. Ali kada je u pitanju vjeronauka u obdanistima,niko se nece protiviti.
Ja bih se slozila sa uvodjenjem takvog nastavnog predmeta u skole,kada bih znala da se taj predmet nece svesti na puko objasnjavanje funkcije reproduktivnih organa,sto pretpostavljam da bi se i desilo.
Opet,ubijedjena sam da bi se 90% roditelja protivilo ideji. Svaki roditelj u ovoj nasoj maloj,primitivnoj sredini polazi od pretpostavke da njegovo dijete nece imati prvi seksualni odnos prije osamnaeste,da njegovo dijete ne moze ostati trudno,da je njegovo dijete dovoljno pametno da ne pokupi kakvu infekciju.
Nazalost,realnost je potpuno drugacija,i danasnje generacije nemaju pojma ni o cemu. Da ne govorim o upotrebi kontracepcije. Poznajem jednu djevojku koja je u cetvrtom razredu srednje skole ostala trudna,i do kraja trudnoce njeni roditelji nisu nista primjetili. I onda da pomislim da bi njeni roditelji (i mnogi drugi koji su takvi) pristali na sexualni odgoj u skolama?
Kada bi i bilo izvodljivo to uraditi,na prvo spominjanje kondoma ili neceg slicnog,roditelji bi reagovali mitinzima o pokusaju "kvarenja" njihove djece.
Mislim da ne bi bilo lose to uvesti,iako sam ubijedjena da su roditelji glavni krivci za sve sto se dogadja.Svi glume neku nevinascad,po principu "tebe je donijela roda", a i ne znaju da njihovo cetrnaestogodisnje dijete u sebi odgovara "i ti stari vala svasta je*es"

Kada bi bili samo malo iskreniji sa djecom,i olaksali im zivot...