Seksualni odgoj

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

kockica_kockica

#26 Re: Seksualni odgoj

Post by kockica_kockica »

beautyfool wrote:
shalaedin wrote:Eno u doboju maloljetnica od 12 godina trudna i zivi u vanbracnoj zajednici sa starijim muskarcem, njemu je 24 godine.
Krecemo ka EU :roll: http://www.sarajevo-x.com/clanak/090215043

nije EU majka toj djevojcici niti roditelj tog 24-godisnjaka ... bolest je to da covjek od 24 godine uopce bude sa djevojcicom od 12 godina i da to ama bas niko ne vidi.... kakva EU ... nama za sve nase **boguzluke kriva EU :roll:
beautyfool

#27 Re: Seksualni odgoj

Post by beautyfool »

kockica_kockica wrote:
beautyfool wrote:
shalaedin wrote:Eno u doboju maloljetnica od 12 godina trudna i zivi u vanbracnoj zajednici sa starijim muskarcem, njemu je 24 godine.
Krecemo ka EU :roll: http://www.sarajevo-x.com/clanak/090215043

nije EU majka toj djevojcici niti roditelj tog 24-godisnjaka ... bolest je to da covjek od 24 godine uopce bude sa djevojcicom od 12 godina i da to ama bas niko ne vidi.... kakva EU ... nama za sve nase **boguzluke kriva EU :roll:
Naravno da nije EU majka toj djevojcici ali hoces li reci da danasnje majke u BiH dovoljno paznje posvecuju svojoj djeci ? U svakodnevnoj trci za novcem, za vlasti i za nekim "ugledom" danasnji roditelji nemaju vremena da odgaju svoju djecu ili nemaju ili ne zele da nadju vrijeme, djecu odgajaju spanske sapuni, internet i ulica a roditelji su donesitelji samo materijalnog u kuci ali ne i odgoja eh to je taj odraz EU gdje je glavna preokupacija novac i novac a ne kucni odgoj i vaspitanje i usmjeravanje djece a onda se bunimo kad nam se desavaju ovakvi izvrnuti slucajevi, kad nam se desavaju nasilja i slicne stvari, ne znam koliko imate prilike susretati se sa danasnjim tinejdzerkama ali njihovo ponasanje u poslijednjim razredima osnovne skole i srednje skole ne predstavlja uopste normalno odgojno ponasanje jedne tinejdzerke, vec naprotiv, ponasaju se tacno onako kako im medije serviraju a i ima dosta slucajeva gdje kcerke "odgajaju" svoje majke pa podji od tog da majke oblace odjecu svojih kcerki tinejdzerki i slicno, dakle kod nas nazalost prvo bi trebalo uvesti kurs roditeljstva jer prvo njih treba odgojiti da bi oni mogli pruziti neki normalan odgoj svojoj djeci a od te djece zavisi buducnost nase drzave...dali danasnji roditelji mogu reci da su dovoljno ulozili u nasu buducnost!
kockica_kockica

#28 Re: Seksualni odgoj

Post by kockica_kockica »

Nije ovdje glavna preokupacija novac, vec borba za opstanak.. u EU zemljama ( gdje mi jos uvijek nismo) glavna preokupacija je kako zaraditi sto vise, ovdje kod nas kako zadrzati posao pod cijenu da radis i dzaba...
Roditelji mogu naci vrijeme za svoju djecu... Ja imam jako mnogo prijatelja i oni jako dobro znaju gdje su im djeca, s kim se druze, kako se oblace... Ne oblaci EU nasu djecu vec roditelji te djece.. dalje.. internet, sapunice i druge stvari su dostupne nasoj djeci onoliko koliko im roditelji dopuste ( a dopustaju previse)... Znam roditelje koji su raja sa svojom djecom, ali su i Staljin ako je potrebno... Poenta, EU nacin zivota ( kojeg mi nemamo, ruku na srce, i necemo imati jos za dugo dugo vremena), nam nije izgovor za sve ruzno sto se desava...
nasa buducnost???? koja buducnost??? draga beautyfool ovdje nema buducnosti jos za dugo dugo vremena... na zalost

Majka ove od 12 godina nije znala gdje joj je dijete... mozda nije htjela da zna... Ali Doboj je malo mjesto gdje svako svakog zna...
Muskarac od 24 godine je pedofil za moj pojam, kad on ima seksulane odnose sa djetetom od 12 godina...
mericak

#29 Re: Seksualni odgoj

Post by mericak »

On je ortodoksni idiot kada ga moze djevojcica od 12 god. uzbuditi. O cemu razgovaraju, ako uopste razgovaraju? O mijenjanju slicica i salveta, fifi i cvjetnom drustvu ??? :x
zelenashica

#30 uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by zelenashica »

Iskreno više sam tužna nego ljuta što mladi ljudi tako malo znaju o svim stvarima koje sex kao uživanje nose....od zaštite, spolnoprenosivih bolesti a da ne pričam o samom procesu oplodnje,trudnoće i slično.....malo prije me privuče tema na LJ&S u prvi mah me nasmija,a kasnije fkt sjećajući se pitanja iz tinejdžeskih časopisa vidim da tinejdžeri prije samog stupanja u sexualne odnose nisu upoznati ama baš ni očemu šta to ima kao posljedicu.....mislim fkt je nezamislivo da tinejdžeri pitaju stvari poput:halo mogu l ostat trudna od poljubca,ili od mastrubacije se "dobija"neplodnost..... :D

Da li ste za uvođenje sexualnog odgoja u škole?

Kao pokretač teme eto da dam i ja svoje mišljenje :definitivno jesam,....u osnovnoj školi možda čak još i od 5-6 razreda.....
helem,fkt je da mladi ljudi danas očito malo razgovaraju sa roditeljima pa čak i prijateljima o tome....ipak sex ma kako bio u narodi poznat kao odražavanje zrelosti,danas to već nije tako,nažalost........
Njanjo

#31 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by Njanjo »

ma vala kako da ne, itekako treba mladim sexualni odgoj u skoli....neznam kakva su ovo danas djeca ali ja dok sam bio tinejdzer sam naveliko se informisao o takvim stvarima iz ciste radoznalosti...a ovi danas ko da se njima nista nemoze desiti...tuzno
zelenashica

#33 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by zelenashica »

ups...nisam je mogla pronaći...izvinjavam se moderaciji......loock ja odo na ovu već aktivnu.....
hvala
zelenashica

#34 Re: Seksualni odgoj

Post by zelenashica »

evo me napokon nađoh temu......
u biti pročitah nekoliko kvalitetnih komentara......ali ne baš i ono što me zanima....šta mislite da li bi bilo suprotstavljanja roditelja za uvođenje sexualnog odgoja kao nastavnog predmeta,...jesmo li dovoljno zreo narod da napokon svojoj djeci damo uslove za pravovremene i kvalitetne informacije......
hepek071

#35 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by hepek071 »

neće dugo do toga doći....fond časova je popapala zvjeronauk, osim da djeci svaki dan ne bubnu po desteaka časova
Fordas

#36 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by Fordas »

Pa da, sad hocete i casove seksualnog odgoja, samo da vi 'RODITELJI' ne bi nista radili i ne bi poducavali i savjetovali svoju djecu! Aferim!
I onda se bunite, sto imate vjeronauku u vrticima, pa treba vam je uvesti u jaslice i porodiliste :twisted:
bez_ideje

#37 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by bez_ideje »

Ma joooooooook ne radi "to" nasa omladina ;-)
Gluho i daleko bilo.....to ima samo tamo ,na truhlom zapadu
terapija

#38 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by terapija »

Fordas wrote:Pa da, sad hocete i casove seksualnog odgoja, samo da vi 'RODITELJI' ne bi nista radili i ne bi poducavali i savjetovali svoju djecu! Aferim!
I onda se bunite, sto imate vjeronauku u vrticima, pa treba vam je uvesti u jaslice i porodiliste :twisted:
Ne kaki, tita ti.

Nije dijete krivo sto roditelj ne zeli da mu objasni neke stvari, pa da ispasta zbog neznanja.
x0z0y0

#39 Re: Seksualni odgoj

Post by x0z0y0 »

zelenashica wrote:evo me napokon nađoh temu......
u biti pročitah nekoliko kvalitetnih komentara......ali ne baš i ono što me zanima....šta mislite da li bi bilo suprotstavljanja roditelja za uvođenje sexualnog odgoja kao nastavnog predmeta,...jesmo li dovoljno zreo narod da napokon svojoj djeci damo uslove za pravovremene i kvalitetne informacije......
nismo mi, na zalost, jos uvijek sredina koja je otvorena (citaj pametna) dovoljno za uvodjenje tog predmeta..
mozda bi to inekako...naglasavam INEKAKO..proslo u gradovima...i to ovim vecim...ali zamislite na selu taj mentalitet...
pa i vecina nas je do te mjere zatvorena da ako se zadesi da gledate na TVu film i iskoci neka erotska scena ...a jos ako uz to dodamo da su roditelji u istoj sobi..pa priznajte sami sebi vecina ce okrenuti glavu ili promijeniti kanal..
dakle nas zatucani mentalitet koci ostvarenje necega takvog
imala sam srecu da sam u gimnaziji imala profesoricu biologije koja je bila pola stranac :D i koja je otvoreno tupila o tim stvarima...tjerala muske da svaki odgovara lekciju iz zenskih reproduktivnih organa..objasni sve u vezi menstruacije itd.itd.
bilo bi idealno takvo nesto poceti bar usrednjim skolama...ali...ali...
mozda za nekih 50tak god.
do tada...rode donose djecu 8-)
zelenashica

#40 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by zelenashica »

Fordas wrote:Pa da, sad hocete i casove seksualnog odgoja, samo da vi 'RODITELJI' ne bi nista radili i ne bi poducavali i savjetovali svoju djecu! Aferim!
ja se kao roditelj nimalo se ne osjećan ne radnom u odgoju,naprotiv...i sama sam s iskustvom u obrazovno-odgojnoj ustanovi tako da sam imala fkt priliku da vidim da ima na žalost roditelja koji ne posvećuju dovoljnu pažnju istom..... :sad:
Summertime

#41 Re: Seksualni odgoj

Post by Summertime »

Ja sam definitivno za sexualni odgoj u školi, naravno ne u prvom razredu al malo kasnije.
Malo je djece kojima roditelji objasne neke stvari, zapravo možda danas i ne postoje, tako da je u svakom slučaju bolje da uče na pravom mjestu i od pravih ljudi a ne na ulici i od druge djece.
Samim tim što se s "djecom" ne govori o tome tj. predstavlja se kao tabu, djeci se nameće ideja da je to nešto loše, prljavo i sl.
Dovoljno je ova nacija zrela i otvorena nego se samo prodajemo....
sinus

#42 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by sinus »

Zbog toga što imamo previše SEX-a na TV, u novinama, na cesti, u školama itd; djeca nam od 13, 14, 15 godina i hodaju trudna po cesti.

Da neko pogrešno ne shvati nisam ja protiv da se mladi informišu, ali uvoditi u osnovne škole djeci sexualni odgoj, davati im kondome i slične stvari po meni je samo dodatni problem kojim se djeca navode da se Ka**ju prije vremena.

Ja sam isto tako i protiv kupovanja mobitela djeci iz više po meni opravdanih razloga, ali na ove stvari mogu uticati samo u svojoj avliji i nigdje više...

Po mom mišljenju djecu treba zaokupiti nekim stvarima da treniraju nešto, da se bave nekom aktivnošću, a ne dati im Internet po 24 sata, mobitele sa kamerama od 37 megapixel-a koji koštaju po 500 KM i više, novaca više nego što im treba i razne gluposti koje roditelji, čim dijete zine, odmah kupuju i daju...

Ja sam nekad po cijeli dan klikera igrao sa rajom...ali prošla su ta vremena

I na kraju kada djeca imaju sve što požele šta im onda preostane nego da se kamare...
Summertime

#43 Re: Seksualni odgoj

Post by Summertime »

Compos_Sui wrote:
nismo mi, na zalost, jos uvijek sredina koja je otvorena (citaj pametna) dovoljno za uvodjenje tog predmeta..
mozda bi to inekako...naglasavam INEKAKO..proslo u gradovima...i to ovim vecim...ali zamislite na selu taj mentalitet...
pa i vecina nas je do te mjere zatvorena da ako se zadesi da gledate na TVu film i iskoci neka erotska scena ...a jos ako uz to dodamo da su roditelji u istoj sobi..pa priznajte sami sebi vecina ce okrenuti glavu ili promijeniti kanal..
imala sam srecu da sam u gimnaziji imala profesoricu biologije koja je bila pola stranac :D i koja je otvoreno tupila o tim stvarima...tjerala muske da svaki odgovara lekciju iz zenskih reproduktivnih organa..objasni sve u vezi menstruacije itd.itd.

Pa ja se baš ne bih složila, jedno je obrazovati djecu na jedan odmjeren kulturan način a sasvim nešto drugo film i takve scene!
Dioda

#44 Re: Seksualni odgoj

Post by Dioda »

Compos_Sui wrote:
Bas kao sto @Compos napisa,previse smo zatucana sredina da bi kod nas takvo nesto proslo. Ali kada je u pitanju vjeronauka u obdanistima,niko se nece protiviti.
Ja bih se slozila sa uvodjenjem takvog nastavnog predmeta u skole,kada bih znala da se taj predmet nece svesti na puko objasnjavanje funkcije reproduktivnih organa,sto pretpostavljam da bi se i desilo.
Opet,ubijedjena sam da bi se 90% roditelja protivilo ideji. Svaki roditelj u ovoj nasoj maloj,primitivnoj sredini polazi od pretpostavke da njegovo dijete nece imati prvi seksualni odnos prije osamnaeste,da njegovo dijete ne moze ostati trudno,da je njegovo dijete dovoljno pametno da ne pokupi kakvu infekciju.
Nazalost,realnost je potpuno drugacija,i danasnje generacije nemaju pojma ni o cemu. Da ne govorim o upotrebi kontracepcije. Poznajem jednu djevojku koja je u cetvrtom razredu srednje skole ostala trudna,i do kraja trudnoce njeni roditelji nisu nista primjetili. I onda da pomislim da bi njeni roditelji (i mnogi drugi koji su takvi) pristali na sexualni odgoj u skolama?
Kada bi i bilo izvodljivo to uraditi,na prvo spominjanje kondoma ili neceg slicnog,roditelji bi reagovali mitinzima o pokusaju "kvarenja" njihove djece.
Mislim da ne bi bilo lose to uvesti,iako sam ubijedjena da su roditelji glavni krivci za sve sto se dogadja.Svi glume neku nevinascad,po principu "tebe je donijela roda", a i ne znaju da njihovo cetrnaestogodisnje dijete u sebi odgovara "i ti stari vala svasta je*es" :D Kada bi bili samo malo iskreniji sa djecom,i olaksali im zivot... :D
Loulou

#45 Re: Seksualni odgoj

Post by Loulou »

Živimo u retradicionaliziranom društvu i pitanje je ko bi i na koji način sprovodio seksualno obrazovanje u školama. Od toga ovisi i (ne)prihvatanje od strane roditelja. O tome bi svakako (trebala) odlučivati posebno oformljena komisija, odn. treba se konzultirati više udruženja, NVO-a, ovih institucija, onih institucija....
Ni u Hrvatskoj, gdje se polemike oko toga vode daleko duže, se nisu uslaglasili. Na prethodnoj stranici sam ubacila Dežulovićev članak "na temu".
Evo situacije u (slobodarskoj :mrgreen: ) Švedskoj: http://www.monitor.hr/clanci/svedska-mu ... goj/22870/

Da se ponovim :mrgreen: naravno da je potrebno. Ako se djecu može podučavati apstraktim religijskim konceptima (vjeronauk), zašto nije moguće o vrlo konkretnim, životnim, ovozemaljskim stvarima (predmet koji bi se bavio seksualnim obrazovanjem)?
Loulou

#46 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by Loulou »

Sada imamo dvije paralelne, aktivne teme o seksualnom odgoju...
x0z0y0

#47 Re: Seksualni odgoj

Post by x0z0y0 »

Summertime wrote: Pa ja se baš ne bih složila, jedno je obrazovati djecu na jedan odmjeren kulturan način a sasvim nešto drugo film i takve scene!
znaci i ti prebacis kanal :D ..shala poshalica :D
nisam misljenja da nam je sredina otvorena u tom pogledu da se prica ..na glas..o tome
jedna stvar je sto se to praktikuje (nisam ni navela ni pomislila drugacije) - po tom pitanju smo otvoreni ko i truhli zapad :D
ALI
bas bi ti neko iz tesnja (cast tesnju...uzeto samo za primjer malog mjesta) sa dobrodoslicom prihvatio da mu se dijete uci "anamo onim" stvarima
..
zelenashica

#48 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by zelenashica »

Loulou wrote:Sada imamo dvije paralelne, aktivne teme o seksualnom odgoju...
ma draga vidim :( valjda će zoomke da ih spoji kad dođe..ipak je ovo tema koja ima debelu podlogu za konstruktivnu raspravu :-D
Cholina_Lokica

#49 Re: Seksualni odgoj

Post by Cholina_Lokica »

to nam je prijeko potrebno, ali jok, mogu mislit koje bi reakcije bile, kako hoce da im se u njih im jedino hoce da izvede na krivi put, i o unistavanju moralnih vrijednosti...
ali zato je valjda normalno da u kliniku za neplodnost dodje bracni par da se lijeci od neplodnosti nakon 5 godina braka, i pregledom se ustanovi da je ona nevina... pa ne znas bil se smij'o il plak'o.
x0z0y0

#50 Re: uvođenje sexualnog odgoja u škole

Post by x0z0y0 »

sinus wrote:Zbog toga što imamo previše SEX-a na TV, u novinama, na cesti, u školama itd; djeca nam od 13, 14, 15 godina i hodaju trudna po cesti.

Da neko pogrešno ne shvati nisam ja protiv da se mladi informišu, ali uvoditi u osnovne škole djeci sexualni odgoj, davati im kondome i slične stvari po meni je samo dodatni problem kojim se djeca navode da se Ka**ju prije vremena.

Ja sam isto tako i protiv kupovanja mobitela djeci iz više po meni opravdanih razloga, ali na ove stvari mogu uticati samo u svojoj avliji i nigdje više...

Po mom mišljenju djecu treba zaokupiti nekim stvarima da treniraju nešto, da se bave nekom aktivnošću, a ne dati im Internet po 24 sata, mobitele sa kamerama od 37 megapixel-a koji koštaju po 500 KM i više, novaca više nego što im treba i razne gluposti koje roditelji, čim dijete zine, odmah kupuju i daju...

Ja sam nekad po cijeli dan klikera igrao sa rajom...ali prošla su ta vremena

I na kraju kada djeca imaju sve što požele šta im onda preostane nego da se kamare...
nekako ne vjerujem da je igranje klikera uticalo na to da djeca manje razmisljaju o sexu i uopce pitaju se o nekim stvarima...da ne govorim nespremna se upustaju u odnose (pod djeca podrazumijevam i ove od 18 god...sve su to djeca u sustini)
oni ce to raditi ovako ili onako...na nama je da se edukuju i pripreme da ne bi sutra bilo kuku pomagaj
pa i ja sam u srednjoj imala masu predavanja o drogama...cak su donosili i uzorke :D :-) ...pa se nikad nisam drogirala...a iz svega toga je izasla upucenost o ovisnosti i drugim nuspojavama drogiranja..

da se nadovezem na odgovor sa prosle teme
nase drustvo jos nije dovoljno otvoreno da se prica o sexu otvoreno i bez stida...
Post Reply