umalo Nesreca...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ja1977

#26 Re: umalo Nesreca...

Post by ja1977 »

OK, bez namjere da polemisem,jasno je da to nosi rizike. Ali je opet vjerovatno manje rizicno ugasiti taj motor ako ocekujes da se isti zapali.

Od dva rizika (zla) biras manje.
Cholina_Lokica

#27 Re: umalo Nesreca...

Post by Cholina_Lokica »

vidim imamo i aviomehanicara na forumu... :-) :-) :-)

avioni se kvare, mozete mislit... izbjegnuta nesreca, sve dobro proslo, nema povrijedjenih, sta hocete jos...
nokia6170

#28 Re: umalo Nesreca...

Post by nokia6170 »

eno 100_ka, prozivaju te i demantuju...nije prestao raditi desni motor, vec su ga preventivno ugasili....cudi me da ne ugase oba motora preventivno da manje trosi goriva :D

Nekoliko svjedoka navedenog događaja na forumu portala Sarajevo-x.com napisalo je da je došlo do otkazivanja desnog propelera aviona.

"Nije došlo do otkazivanja desnog propelera, nego su piloti ugasili motor da ne bi došlo do nekih stvari kao što je požar. To je urađeno iz preventivnih razloga. Svi avioni sa dva propelera su predviđeni da se sa jednim motorom napravi siguran povratak i da avion sleti", kaže Baralić.
Edin H.

#29 Re: umalo Nesreca...

Post by Edin H. »

Ama nije problem posade, ljudi su ocigledno iskusni i vrhunski obavili svoj posao. :thumbup:

Postavlja se pitanje servisiranja aviona i kako je moglo doci do ovog incidenta.

Vjerovatno ne leti u zemlje Evropske unije, pa ne podlijeze istim standardima odrzavanja :x

Ko ce istraziti ovaj slucaj i osigurati javnost da se ovo nece ponoviti?
jefferson

#30 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

Dajte ljudi ne valjaj te gluposti!
Kvarovi motora su svakodnevna pojava i svaka nepravilonost u radu jednog motora odmah vodi ka gasenju tog motora jer su dvomotorni avioni projektovani da mogu cak i poletjeti bez problema u slucaju da motor otkaze pri poljetanju kada avion vec prodje "no return" tacku.
Ovo je profesionalno obavljen posao, a ako je do odrzavanja aviona vjeruj mi da ce agencija za bezbjednost saobracaja u EU se oglasiti, medjutim, BH Airlines do sada nije imao ovakav incident i s obzirom da lete vec 4-5 godina normalno je da ce se ovako nesto desiti.
Za one koji misle da je ovo nesto sto je vezano samo za BH Airlines i za one kojima je zao sto se nije ovo tragicno zavrsilo evo par edukativnih materijala iz ove oblasti:

Prvi snimak pokazuje uljetanje ptice u motor pri poljetanju te gasenje motora tokom poljetanja, okretaj i sljetanje, gdje mozete vidjeti da avion tokom kocenja (zbog kocenja samo s jednim motorom) ima problema sa odrzavanjem putanje, sto se desilo i kod aviona BH Airlines:

Evo i turbo-prop:

Stoga, malo popustite. Sve je vise letova sa SJJ i normalno je da ce se ovakve stvari desavati!

Sta bi tek rekli da se ovo desilo:

Jul 14, 2009 8:56 am US/Eastern Plane Lands With Football-Sized Hole In Fuselage Reporting
Don Scott CHARLESTON, W.Va. (WJZ) ― Click to enlarge1 of 1
Plane set to land in Baltimore makes emergency landing in West Virginia after hole develops in the fuselage of the plane.
CBS

Close

numSlides of totalImages Southwest Airlines is hard at work Tuesday morning. Crews are examining nearly 200 of its airplanes after a whole developed in a plane in the sky over West Virginia.

Don Scott reports officials say the plane was on its way to Baltimore when a hole opened in the fuselage. The plane made an emergency landing in West Virginia. Southwest officials say the pilot acted quickly and safely.

Passengers heard a loud pop and air started rushing out of the cabin. The plane was carrying 131 passegers.

Charleston, W.Va., airport spokesman Brian Belcher says passengers on the 737 aircraft could see the outside through the 1-foot-by-1-foot hole in the rear of the plane. The cabin lost pressure, but no one was injured.

It's not clear what caused the damage.

Southwest Airlines Co. spokeswoman Marilee McInnis said the company inspected all of its 737-300s Monday night as a precaution.

Service Tuesday was not affected.

The 137-seater makes up about a third of the carrier's fleet of 544 jets.
jefferson

#31 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

Edin H. wrote:Ama nije problem posade, ljudi su ocigledno iskusni i vrhunski obavili svoj posao. :thumbup:

Postavlja se pitanje servisiranja aviona i kako je moglo doci do ovog incidenta.

Vjerovatno ne leti u zemlje Evropske unije, pa ne podlijeze istim standardima odrzavanja :x

Ko ce istraziti ovaj slucaj i osigurati javnost da se ovo nece ponoviti?
Vjerovatno ne leti u zemlje Evropske unije, pa ne podlijeze istim standardima odrzavanja
Ovi avioni lete za Austriju, Cesku, Njemacku i Svicarsku!
Ko ce istraziti ovaj slucaj i osigurati javnost da se ovo nece ponoviti
Ovo ce se opet ponoviti jer je to normalno u avijaciji! Danas BH Airlines sutra Lufthansa!
Summertime

#32 Re: umalo Nesreca...

Post by Summertime »

terapija wrote:Moj prijatelj redovno leti tim avionom, i vec je jednom pricao kako kako se pilotu omaklo kada je saopstavao kopilotu i aktivirao je ozvucenje u kabini. Uglavnom svi su culi kada je rekao "Jbg. mislim da smo izgubili lijevi (ili desni, ne sjecam se) propeler. Znaci desavalo se i ranije :D

Uglavnom sve cestitke pilotu, sletjeti dvomotorac (i to sa propelerom) sa samo jednim motorom se ne vjezba svaki dan :D
Treba objaviti ovu vijest, neka malo bolje orzavaju te masine, idioti.

Jao molim te iz kojeg ti je ovo filma???
Šta mu se još omaklo, da nije slučajno: "Dodaj mi pivu"!

Ne znam čemu toliko nepovjerenje prema našoj kompaniji i avionima.
Čuj nek idioti malo bolje održavaju te mašine.
Prvo niti jedan avion ne smije poletiti ako ne zadovoljava određene standarde.
Drugo zar misliš da bi se piloti i stjuardese vozikali okolo u avionu koji nije ispravan.
A treće avion je samo mašina kao i svaka druga tj. kvari se!
Zbog toga postoje razne redovne i vanredne procedure koje uče piloti i stjuardese da bi se nesreća izbjegla ili bar ublažila.
Naravno i putnici bi se trebali malo više uključiti kada im se demonstriraju sigunosni postupci a ne da okolo zijevaju pa kad zagusti onda: jao majko...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#33 Re: umalo Nesreca...

Post by Dado dijasporitus »

Hvala bogu pa nije bilo nesrece. Svaka cast pilotima na dobrim zivcima i jos bolje odradjenom poslu. Da, avioni se kvare i to je priroda svakog mehanickog stroja ali ono sto brine je da na Sarajevski aerodrom dnevno sleti tek oko 10 letova sto bi reklo da imas i vise nego dovoljno vremena da sve prekontrolises. Nije Njuroski aerodrom, La Guardia ili slicno gdje avion polijece ili slijece svakih 5 minuta. Prednost Sarajevskog je bas u tome sto je malen ali kao i obicno mehanicari ofirno se odnose prema kvaliteti svoga rada kao sto se svi odnosimo i prema vecini stvari. Nauk je jednostavan, nezajeba..jite se sa avionima, pasce vam na glavu. :)
jefferson

#34 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

Summertime wrote:
terapija wrote:Moj prijatelj redovno leti tim avionom, i vec je jednom pricao kako kako se pilotu omaklo kada je saopstavao kopilotu i aktivirao je ozvucenje u kabini. Uglavnom svi su culi kada je rekao "Jbg. mislim da smo izgubili lijevi (ili desni, ne sjecam se) propeler. Znaci desavalo se i ranije :D

Uglavnom sve cestitke pilotu, sletjeti dvomotorac (i to sa propelerom) sa samo jednim motorom se ne vjezba svaki dan :D
Treba objaviti ovu vijest, neka malo bolje orzavaju te masine, idioti.

Jao molim te iz kojeg ti je ovo filma???
Šta mu se još omaklo, da nije slučajno: "Dodaj mi pivu"!

Ne znam čemu toliko nepovjerenje prema našoj kompaniji i avionima.
Čuj nek idioti malo bolje održavaju te mašine.
Prvo niti jedan avion ne smije poletiti ako ne zadovoljava određene standarde.
Drugo zar misliš da bi se piloti i stjuardese vozikali okolo u avionu koji nije ispravan.
A treće avion je samo mašina kao i svaka druga tj. kvari se!
Zbog toga postoje razne redovne i vanredne procedure koje uče piloti i stjuardese da bi se nesreća izbjegla ili bar ublažila.
Naravno i putnici bi se trebali malo više uključiti kada im se demonstriraju sigunosni postupci a ne da okolo zijevaju pa kad zagusti onda: jao majko...
Da, ali, nasi ljudi bi se mogli malo EDUKOVATI sta je avion! Kod nas roditelji malu djecu od kad prohodaju uce da je najsigurnije hodat ili kad te tata pijan vozi automobilom bez djecije sjedalice ili bez vezivanja pojasa!

To je isto sa psima. Moja bivsa djevojka i ja vodimo psa kojeg smo nasli na ulici i ona ga usvoji kod sebe. i jedan dan izveli psa u setnju i ide djete prema psu sav nasmijan, cuko mase repom da mu ej da se igra, a mati trci iza i urlice "nemoj POJEST ce te pas!"
Tako ej i sa avionima, otac za volanom i litrom rakije u sistemu, te gumama starim 8 godina je uvijek sigurniji od trijeznog pilota sa dugogodisnjim skolovanjem za to, koji leti na avionima koji se svaki dan odrzavaju!
slavkoimamodilera

#35 Re: umalo Nesreca...

Post by slavkoimamodilera »

jefferson wrote:...gdje mozete vidjeti da avion tokom kocenja (zbog kocenja samo s jednim motorom) ima problema sa odrzavanjem putanje, sto se desilo i kod aviona BH Airlines...
Al se zato ziv napritiskao kormila :mrgreen:
jefferson

#36 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

slavkoimamodilera wrote:
jefferson wrote:...gdje mozete vidjeti da avion tokom kocenja (zbog kocenja samo s jednim motorom) ima problema sa odrzavanjem putanje, sto se desilo i kod aviona BH Airlines...
Al se zato ziv napritiskao kormila :mrgreen:
Vidio si nazad vertikalac kako radi!
slavkoimamodilera

#37 Re: umalo Nesreca...

Zato i kazem :mrgreen: sreca pa nije A300 da mu otpadne :lol: crnjak :lol:
Last edited by slavkoimamodilera on 14/07/2009 15:56, edited 1 time in total.
karanana

#38 Re: umalo Nesreca...

Post by karanana »

ja ne vidim da ovdje iko krivi pilote izasta.
kriv je bh airlines, kriv je aerodrom sarajevo, kriva je direkcija civ. av......nemam pojma, mozda je kriv neko cetvrti ko je duzan da istrazi situaciju i da objavi javnosti sta se desilo i sta se radi na tome da se ovo opet ne desi. neko je spomeno da je i ranije bilo slicnih slucajeva, ali et niko nije otvorio temu na forumu pa oni nisu nasli sa shodno da objasnjavaju sta se desilo. zar se mora otvoriti tema na forumu da bi se nesto saznalo od firme? a i tada nesto muljaju.

kod mene su dobili puno puno minusa za PR i debelo cu razmisliti hocu li letiti s njima ako imam alternative.
VR6

#39 Re: umalo Nesreca...

Post by VR6 »

Zato postoji vise motora, ak jedan zataji, drugi je tu da spasi stvar... :)

Ne vidim sta od svega slona pravite. Jucer i danas letih u jednom propelarasu, sve super ;-)

Posebno su mi dragi na kratkoj pisti, kad startaju sa kocnica. Tad je ubrzanje strava :mrgreen:
slavkoimamodilera

#40 Re: umalo Nesreca...

karanana wrote:ja ne vidim da ovdje iko krivi pilote izasta.
kriv je bh airlines, kriv je aerodrom sarajevo, kriva je direkcija civ. av......nemam pojma, mozda je kriv neko cetvrti ko je duzan da istrazi situaciju i da objavi javnosti sta se desilo i sta se radi na tome da se ovo opet ne desi. neko je spomeno da je i ranije bilo slicnih slucajeva, ali et niko nije otvorio temu na forumu pa oni nisu nasli sa shodno da objasnjavaju sta se desilo. zar se mora otvoriti tema na forumu da bi se nesto saznalo od firme? a i tada nesto muljaju.

kod mene su dobili puno puno minusa za PR i debelo cu razmisliti hocu li letiti s njima ako imam alternative.
Dajte ba ljudi ohladite glave, zamislite na sta bi licilo da BH Airlines (ili bilo koja kompanija) obavjestava javnost svaki put kad imaju kvar na avionu :-) Jel ti stvarno mislis da elektroprivreda izdaje saopstenja za svaki kvar na mrezi?
karanana

#41 Re: umalo Nesreca...

Post by karanana »

drugo je kvar na strujnoj mrezi a drugo je pokvareni avion koji vjerovatno vec i danas ponovo leti. elektroprivreda kad zajebe, nema struje 4-5 sati pa prezivim, a u avionima greske se ne smiju desavati a jos manje ponavljati. i kad se ne daj boze nesreca desi, cesto cujemo nesto ala: ovaj avion je vec imao tehnickih problema, vec je bilo upozorenja na neke kvarove......isto ko onaj yemenia airbus. a tada je kasno pricati sta se moglo i sta se trebalo uraditi a nije.
jefferson

#42 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

karanana wrote:drugo je kvar na strujnoj mrezi a drugo je pokvareni avion koji vjerovatno vec i danas ponovo leti. elektroprivreda kad zajebe, nema struje 4-5 sati pa prezivim, a u avionima greske se ne smiju desavati a jos manje ponavljati. i kad se ne daj boze nesreca desi, cesto cujemo nesto ala: ovaj avion je vec imao tehnickih problema, vec je bilo upozorenja na neke kvarove......isto ko onaj yemenia airbus. a tada je kasno pricati sta se moglo i sta se trebalo uraditi a nije.
koji vjerovatno vec i danas ponovo leti
Normalno da leti, avion na zemlji je cisti gubitas! Obicno takvi kvarovi se otklanjaju za vrlo kratko vrijeme!
a u avionima greske se ne smiju desavati a jos manje ponavljati.
Ovo vjerovatno nije greska, nego kvar! Kvarovi se desavaju iz hiljadu razloga i svakodnevna su pojava na hiljadama aviona. Od toga da se septicka voda se pomjesa sa pitkom, kvarovi klimatizacije, motora, hidraulike, stajnog trapa itd. Malo se informisi!
ovaj avion je vec imao tehnickih problema, vec je bilo upozorenja na neke kvarove......isto ko onaj yemenia airbus. a tada je kasno pricati sta se moglo i sta se trebalo uraditi a nije
Gluposti valjas! To su ciste spekulacije, ili na bosanski ako ti je lakse: TRAC!
BH Airlines ima priznanje zbog tehnickog odrzavanja aviona.
Ako ne vjerujes mozda te ova slika malo razuvjeri:

Image
TheMule

#43 Re: umalo Nesreca...

Post by TheMule »

Jednom se isto desilo meni u Minhenu kad sam letio Lufthansom, zamalo da se citav avio prevrne. Nisu nas obavjestili sta je bilo, uvjek sam mislio da je bila greska pilota, a mozda je bila slicna situacija ovoj.
jefferson

#44 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

TheMule wrote:Jednom se isto desilo meni u Minhenu kad sam letio Lufthansom, zamalo da se citav avio prevrne. Nisu nas obavjestili sta je bilo, uvjek sam mislio da je bila greska pilota, a mozda je bila slicna situacija ovoj.
Ma jok, prema nekim forumasima ovo se samo moze desiti BH Airlinesu!
Sve sami perfekcionisti! Nek malo svoje automobile pogledaju, tj. nek pregledaju sljedece stvari:

1. Koliko su stare gume
2. Kolika je dubina sara na gumama (ne smije biti ispod 4mm).
3. Koliko su debele plocice i pakne na kocnicama
4. Ko je proizvodjac istih
5. Kolika je snaga amortizera
6. Da li radi komplet signalizacija
7. Da li su svjetla pravilno nastimana
8. Da li automobil ima svu potrebnu opremu (ispravna rezervna guma, prva pomoc, prsluk, rezervne sijalice itd).

Garant nesto fali svakom automobilu, svaki dan se vozite u njima i svoju djecu. Niko vas ne tjera da letite BH Airlinesom a automobilom morate na posao. I onda u novinama procitamo "iz neutvrdjenih" razloga sletio s ceste.
Summertime

#45 Re: umalo Nesreca...

Post by Summertime »

E pa to najviše i boli što je drvlje i kamenje samo jer je BH Airlines!
Šta smo se samo naslušali priča o starim avionima, zamalo padanju i sl.
Koliko puta je bila samo jaka turbulencija a ljudi odmah na pilota, te naglo skreno :shock: te neispravan avion...MA DAJ!!!
A neko je rekao, šta treba o svakom kvaru pisati po medijima!?
Koliko se samo "sitnica" desi za vrijeme leta (koje punici ne primjete) bilo koje aviokompanije, putnici nemaju pojma i izađu veseli iz aviona.
Ja samo hoću reci da su avioni OK, piloti isto tako a sve ostalo je sudbina!
Edin H.

#46 Re: umalo Nesreca...

Post by Edin H. »

Vala jefferson ti svasta napisa, a dade samo jedan primjer aviona kome se pokvario motor jer mu je uletjela ptica u motor.
Naravno da uvijek postoji mogucnost kvara, ali zato i postoje procedure cijim postovanjem ovakvi incidenti vise postaju teoretski.
Zato je vazno da se ovaj incident istrazi, pa ako se tako nesto desilo poput ulijetanja ptice u motor u redu. U tom slucaju je odgovornost Aerodroma Sarajevo da obavijesti javnost koje korake preduzima da rastjera te ptice i pokusa onemoguciti ponavljanje ovoga dogadjaja.
Ali ako se utvrdi da avion nije bio propisno odrzavan i da je iz tog razloga doslo do kvara onda neko treba za to i da odgovara. Nadam se da ces se s tim sloziti. I istu stvar bih rekao da se ovo desilo British Airwaysu, Lufthansi ili bilo kojoj drugoj kompaniji. Cinjenica je da sve kompanije imaju tendenciju da misle o profitu na ustrb sigurnosti putnika.

I samo da kazem onom forumasu koji tvrdi da se ovakve stvari ne objavljuju na Zapadu, da npr. u Engleskoj svaki znani incident prinudnog slijetanja bude u medijima i siguran sam propisno ispitan.

Ovdje se radi o sigurnosti letenja i tu nema mjesta porodicnim, prijateljskim ili poslovnim vezama.

Naravno da ce svaka kompanija pokusati da prikrije ovakve incidente, ali bas zato je vazno vrsiti pritisak na avio kompanije da budu transparetni i da se u ovom slucaju izda odgovarajuce saopstenje.
bpsang

#47 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

hotazmaj wrote:100_KA od tebe smo navikli da je sve dokumentovano :roll: Gdje je slika?
U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.
jefferson

#48 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

Edin H. wrote:Vala jefferson ti svasta napisa, a dade samo jedan primjer aviona kome se pokvario motor jer mu je uletjela ptica u motor.
Naravno da uvijek postoji mogucnost kvara, ali zato i postoje procedure cijim postovanjem ovakvi incidenti vise postaju teoretski.
Zato je vazno da se ovaj incident istrazi, pa ako se tako nesto desilo poput ulijetanja ptice u motor u redu. U tom slucaju je odgovornost Aerodroma Sarajevo da obavijesti javnost koje korake preduzima da rastjera te ptice i pokusa onemoguciti ponavljanje ovoga dogadjaja.
Ali ako se utvrdi da avion nije bio propisno odrzavan i da je iz tog razloga doslo do kvara onda neko treba za to i da odgovara. Nadam se da ces se s tim sloziti. I istu stvar bih rekao da se ovo desilo British Airwaysu, Lufthansi ili bilo kojoj drugoj kompaniji. Cinjenica je da sve kompanije imaju tendenciju da misle o profitu na ustrb sigurnosti putnika.

I samo da kazem onom forumasu koji tvrdi da se ovakve stvari ne objavljuju na Zapadu, da npr. u Engleskoj svaki znani incident prinudnog slijetanja bude u medijima i siguran sam propisno ispitan.

Ovdje se radi o sigurnosti letenja i tu nema mjesta porodicnim, prijateljskim ili poslovnim vezama.

Naravno da ce svaka kompanija pokusati da prikrije ovakve incidente, ali bas zato je vazno vrsiti pritisak na avio kompanije da budu transparetni i da se u ovom slucaju izda odgovarajuce saopstenje.
Izvini majke ti, ali bi mi bilo potrebno jedno 20 stranica da postiram filmove o otkazivanjima ili gasenjima motora! Mozes to naci na youtube!
Godisnje npr. Delti se desi preko 200 puta da moraju gasiti motore iz predostroznosti!
BH Airlinesu nije otkazao motor nego je ugasen iz predostroznosti.
To ne garantuje, taman da se sutra novi PW isporuci da se prekosutra opet nece desiti!
Valjas gluposti!
Skyfox

#49 Re: umalo Nesreca...

Post by Skyfox »

100_KA wrote:
hotazmaj wrote:100_KA od tebe smo navikli da je sve dokumentovano :roll: Gdje je slika?
U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.
danas na vijestima javljaju kao je avion repom zaparao pistu, kontam ih ja sazno' jos sinoc na forumu kad ono negdje u Japanu :)
TheMule

#50 Re: umalo Nesreca...

Post by TheMule »

100_KA wrote:
Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece? :?
Post Reply