Generacije koje dolaze

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

RosaSpinosa

#26 Re: Generacije koje dolaze

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 28/10/2012 18:16, edited 1 time in total.
RosaSpinosa

#27 Re: Generacije koje dolaze

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 28/10/2012 18:16, edited 1 time in total.
8. sekretar SKOJ-a

#28 Re: Generacije koje dolaze

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

samo malo wrote:
8. sekretar SKOJ-a wrote:Kada stisneš pesnicu i držiš je 2 minuta stisnutu. Malo zaboli.
Kada stisneš pesnicu i držiš je 1/2 sata. Uh,...utrne ruka, zaboli.
Kada stisneš pesnicu i držiš je 3,5 godine stisnutu,....
E, tako je naš mozak bio stisnut, razvlačena pamet, 3,5 godine u ratu.

Svi tvoji, moji psiho-problemi, transferiraju se i na djecu. Ja, koji sam preživio opsadu, granatiranje, snajperisanje,...Ne mogu funkcionisati kao 100% normalna osoba. Kada se uzme u obzir sveopšta kriza, gdje ja u balkanskoj podjeli uloga u porodici treba da budem ''glava'' porodice,....Nemoguće je da djeca odrastaju u ''normalnim'' okolnostima.

Ma, ne može mi niko reći da rat nema utjecaja na nove generacije,...I imaće rat utjecaja i na slijedeću generaciju.
A posebno je pamet bila razvlacena danasnjim maloljetnim delikventima, koji su krajem rata imali 3 godine :-)

Bezveze pruzas alibi koji ne postoji, i nisi u skladu sa temom, obrati paznju da se govori o likovima koji su u ratu jos uvijek bili balavurdija koja ne zna gdje im je glava :wink:

Oni su odrasli i prva saznanja o svijetu oko sebe stekli tek nakon dolaska slobode i u sveopcem posljeratnom blagostanju (ironican sam, naravno)

Sto bi moja nana znala reci, nisam nikada bila za komuniste ali su bar mlade generacije zaokupili pametnijim stvarima od besposlicarenja na ulici i obezbjedili im neku nadu u bolje sutra, nekakav i kakav takav sistem vrijednosti.

Danas je fora biti kriminalac, ako radis posteno nemas nista i nikome nisi interesantan, ali ako si se "misteriozno" obogatio, nosis zlatnog ljiljana a nisi fronta vidio, imas lanac oko vrata i bijesna kola, imas kucu na Aleji ili Poljinama, a niko ne zna i svi znaju kako si ih "zaradio", onda si faca i svi ti zavide. A mladi zele biti ti.

Sto se tice odgoja o kojem se govori, pa i ranije je bilo neodgojenih i kriminogenih osoba, nije ni u proslom sistemu takvih nedostajalo. Ali su oni dobijali pendrek preko ledja i odmor u nekom KPZ tipu odmaralista. A danas ih puste kuci.
Očigledno ne shvataš o čemu ja pričam.
Govorim o odgajateljima (Roditeljima) koji imaju psihičkih problema,....Kako psihički bolesni ljudi (A takvih je 50% u Sarajevu) mogu pravilno odgajati djecu?
I to je posljedica rata iako su djeca imala samo 3 godine u ratu.
johnnykola

#29 Re: Generacije koje dolaze

Post by johnnykola »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
samo malo wrote:
8. sekretar SKOJ-a wrote:Kada stisneš pesnicu i držiš je 2 minuta stisnutu. Malo zaboli.
Kada stisneš pesnicu i držiš je 1/2 sata. Uh,...utrne ruka, zaboli.
Kada stisneš pesnicu i držiš je 3,5 godine stisnutu,....
E, tako je naš mozak bio stisnut, razvlačena pamet, 3,5 godine u ratu.

Svi tvoji, moji psiho-problemi, transferiraju se i na djecu. Ja, koji sam preživio opsadu, granatiranje, snajperisanje,...Ne mogu funkcionisati kao 100% normalna osoba. Kada se uzme u obzir sveopšta kriza, gdje ja u balkanskoj podjeli uloga u porodici treba da budem ''glava'' porodice,....Nemoguće je da djeca odrastaju u ''normalnim'' okolnostima.

Ma, ne može mi niko reći da rat nema utjecaja na nove generacije,...I imaće rat utjecaja i na slijedeću generaciju.
A posebno je pamet bila razvlacena danasnjim maloljetnim delikventima, koji su krajem rata imali 3 godine :-)

Bezveze pruzas alibi koji ne postoji, i nisi u skladu sa temom, obrati paznju da se govori o likovima koji su u ratu jos uvijek bili balavurdija koja ne zna gdje im je glava :wink:

Oni su odrasli i prva saznanja o svijetu oko sebe stekli tek nakon dolaska slobode i u sveopcem posljeratnom blagostanju (ironican sam, naravno)

Sto bi moja nana znala reci, nisam nikada bila za komuniste ali su bar mlade generacije zaokupili pametnijim stvarima od besposlicarenja na ulici i obezbjedili im neku nadu u bolje sutra, nekakav i kakav takav sistem vrijednosti.

Danas je fora biti kriminalac, ako radis posteno nemas nista i nikome nisi interesantan, ali ako si se "misteriozno" obogatio, nosis zlatnog ljiljana a nisi fronta vidio, imas lanac oko vrata i bijesna kola, imas kucu na Aleji ili Poljinama, a niko ne zna i svi znaju kako si ih "zaradio", onda si faca i svi ti zavide. A mladi zele biti ti.

Sto se tice odgoja o kojem se govori, pa i ranije je bilo neodgojenih i kriminogenih osoba, nije ni u proslom sistemu takvih nedostajalo. Ali su oni dobijali pendrek preko ledja i odmor u nekom KPZ tipu odmaralista. A danas ih puste kuci.
Očigledno ne shvataš o čemu ja pričam.
Govorim o odgajateljima (Roditeljima) koji imaju psihičkih problema,....Kako psihički bolesni ljudi (A takvih je 50% u Sarajevu) mogu pravilno odgajati djecu?
I to je posljedica rata iako su djeca imala samo 3 godine u ratu.
osupnuto, osupnuto...
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#30 Re: Generacije koje dolaze

Post by Priorat »

RosaSpinosa wrote:Al sad ozbiljno, naseg covjeka mozes dozvati pameti samo ako ga opalis po glavi ili po dzepu

samo po dzepu i nista vise....tamo najvise boli...
Luke Perry

#31 Re: Generacije koje dolaze

Post by Luke Perry »

Ljudi kojji su u ono vrijeme pravili djecu su svakako cudaci :D
Lesli Eldridž

#32 Re: Generacije koje dolaze

Post by Lesli Eldridž »

Luke Perry wrote:Ljudi kojji su u ono vrijeme pravili djecu su svakako cudaci :D
Ko god danas pravi djecu, ne zna u šta se upušta. Djeca su danas problem. Valja to odgojiti. Previše je nasilja, sexa, lopovluka, bezakonja da bi se dijete lako i sigurno odgajalo. :D
RajaIzSkole

#33 Re: Generacije koje dolaze

Post by RajaIzSkole »

Ja pročitah dosadašnje komentare na ovoj temi, i vidim svi nešto generalizujete. Niko da kaže da ipak nisu ni svi mladi isti, to vam kaže jedan sedamnaestogodišnjak. Ima nas koji volimo čuti muziku iz 80-tih, 70-tih više nego ove novo smeće. Ima nas koji ćemo radije izaći s djevojkom na kafu nego otić' na fight sa bandom iz drugog dijela grada. Ima nas koji ćemo radije nositi laptop nego utoku. Dakle, sigurno ima još uvijek dobre raje, samo treba njih nekako progurati, da se na njih počnu ostali "furati". Da na tvU umjesto Šere Konjevića, Mileta Dodika, tamo nekog Bakira Izetbegovića ili Hadžiomerovića i ostalih "fancy" faca koje se promovišu na razne papanske fore, gledamo ljude koji su normalni i koji sami nešto postignu, bez puške i prijetnji, vjerovatno bi nam bilo bolje. I još nešto važno, ne smijemo dopustiti da nas pregazi nešto što dolazi sa strane, npr. neki ljudi koji su sišli s brda u grad, znam, njima je normalno da gore nose sjekiru uvijek sa sobom, drva im pred kućom, al' brate, daj da im objasnimo da im to u gradu ne treba, a ne da im guramo drva po haustorima, da im prilagodimo sjekiri :-)

Uglavnom, da ne idem dalje sa ovako nekim poređenjima i metaforama :D Dakle, dobre raje ima, samo nema mjesta za njih (nas) toliko.

Pozz ;-)
johnnykola

#34 Re: Generacije koje dolaze

Post by johnnykola »

RajaIzSkole wrote:Ja pročitah dosadašnje komentare na ovoj temi, i vidim svi nešto generalizujete. Niko da kaže da ipak nisu ni svi mladi isti, to vam kaže jedan sedamnaestogodišnjak. Ima nas koji volimo čuti muziku iz 80-tih, 70-tih više nego ove novo smeće. Ima nas koji ćemo radije izaći s djevojkom na kafu nego otić' na fight sa bandom iz drugog dijela grada. Ima nas koji ćemo radije nositi laptop nego utoku. Dakle, sigurno ima još uvijek dobre raje, samo treba njih nekako progurati, da se na njih počnu ostali "furati". Da na tvU umjesto Šere Konjevića, Mileta Dodika, tamo nekog Bakira Izetbegovića ili Hadžiomerovića i ostalih "fancy" faca koje se promovišu na razne papanske fore, gledamo ljude koji su normalni i koji sami nešto postignu, bez puške i prijetnji, vjerovatno bi nam bilo bolje. I još nešto važno, ne smijemo dopustiti da nas pregazi nešto što dolazi sa strane, npr. neki ljudi koji su sišli s brda u grad, znam, njima je normalno da gore nose sjekiru uvijek sa sobom, drva im pred kućom, al' brate, daj da im objasnimo da im to u gradu ne treba, a ne da im guramo drva po haustorima, da im prilagodimo sjekiri :-)

Uglavnom, da ne idem dalje sa ovako nekim poređenjima i metaforama :D Dakle, dobre raje ima, samo nema mjesta za njih (nas) toliko.

Pozz ;-)
svaka cast, djecko! ovo se trazi, samo naprijed. + imas lapas, pa valjda i internet i sve ti je na dohvat ruke.
sto reko rambo - ugasi teve, vidis da te truje pristojnog coveka nateruju da psuje. :-D
ima betona u 70-im i 80-im, ali vjeruj mi u muzici i filmu ima znatno vecih u ova nasa doba. samo se
malo potrudi i sitrazuj. nije tesko, vjeruj mi, a onda ti se otvore takvi horizonti da vise be znas sta bi
sluso i sta bi gledo. mada, postivam, udaraj i po azri i haustoru ako bas hoces. :-D
a dok ti surfas, debili ostaju u malim ekranima. zatvoreni. :D
zivio i ti i tvoja raja i cuvajte se! :-D
Last edited by johnnykola on 13/07/2009 09:58, edited 1 time in total.
El_comadante

#35 Re: Generacije koje dolaze

Post by El_comadante »

RajaIzSkole wrote:Ja pročitah dosadašnje komentare na ovoj temi, i vidim svi nešto generalizujete. Niko da kaže da ipak nisu ni svi mladi isti, to vam kaže jedan sedamnaestogodišnjak. Ima nas koji volimo čuti muziku iz 80-tih, 70-tih više nego ove novo smeće. Ima nas koji ćemo radije izaći s djevojkom na kafu nego otić' na fight sa bandom iz drugog dijela grada. Ima nas koji ćemo radije nositi laptop nego utoku. Dakle, sigurno ima još uvijek dobre raje, samo treba njih nekako progurati, da se na njih počnu ostali "furati". Da na tvU umjesto Šere Konjevića, Mileta Dodika, tamo nekog Bakira Izetbegovića ili Hadžiomerovića i ostalih "fancy" faca koje se promovišu na razne papanske fore, gledamo ljude koji su normalni i koji sami nešto postignu, bez puške i prijetnji, vjerovatno bi nam bilo bolje. I još nešto važno, ne smijemo dopustiti da nas pregazi nešto što dolazi sa strane, npr. neki ljudi koji su sišli s brda u grad, znam, njima je normalno da gore nose sjekiru uvijek sa sobom, drva im pred kućom, al' brate, daj da im objasnimo da im to u gradu ne treba, a ne da im guramo drva po haustorima, da im prilagodimo sjekiri :-)

Pozz ;-)
dobar post. međutim ja bih prije rekao da je večina a ne svi, kako si ti to možda i pomislio, uglavnom loši. znaći ti koje si nabrojao su u manjini. dakle mnogo je češči slučaj vidjeti pjanu skupinu mladića ili da pričaju kako su se "olešli" ili potukli sa nekim itd. nego što češ vidjeti nekoga sa laptopom ili da je imalo "normalan".
tatjanamster

#36 Re: Generacije koje dolaze

Post by tatjanamster »

Ah, šta znam - složit ću se da generacije koje dolaze gube osnove morala, kulture, nemaju granice - jednostavno rečeno.
Znam da je i u moje vrijeme bilo 'manijaka' ali kao ovih danas - ne.
Jučer se vozim u trolejbusu i ušli revizori i sada traže karte na pregled. Jedan dečko nije imao i zamolio je da ga puste jer ide još jednu stanicu. Idu ga gornjem 'trbuhu' trolejbusa, i sjede cura, momak i valjda brat od tog momka.
Momak ima od 17 do 19, ne više, djevojka također, a ovaj malac možda 14.
Uglavnom, nema dečko karte, a ovo dvoje imaju i sada ga moli revizor da kupi kartu, a ovaj kaže da neće.
Lijepo ga mole ljudi ili da kupi ili da izađe, njegov odgovor je i dalje ne.
Upita ga jedan kondukter zašto neće da izađe, on kaže zato jer mu se ne izlazi.
Ja sam u prvi mah mislila da sanjam. Znam da ima ludaka, ali u toj razmeri, ne :shock:
Tako su oni 5 minuta se nagađali da izađe. narod se uznemirio, neka kvazi gospođa očigledno u srodstvu sa ovo troje, ustaje i govori revizorima da puste 'djecu' jer im nisu ništa uradili.
Utom dolazi vozač i govori momku da napusti trolejbus. Narod pobješnjeo više - svi se deru!
Momak i dalje neće da izađe, prijeti, dere se, bijesan govori kako mu ne mogu ništa.
Vozač govori momku da mora napustiti vozilo, ovaj odgovara da neće i voazč se okreće ka svojem mjestu i odlazi govoreći 'J*bem ti Alija ovu državu, kud je i ostavi..', kad manijak (momak) poskoči i govori : 'Jel' ti to meni psuješ mat*r ti j*bem seronjo jedan?' i kreće ka vozaču da ga 'bije' :roll:
Starije gospođe ga zaustavljaju a vozač uleti u svoj prostor naprijed i izvadi pištolj govoreći mu da se vara ako misli da su svi vozači glupi. Momak je još 5 minuta stajao u trolejbusu i nije htio izaći dok djevojka odpozada nije ustala i počela se derati da će ih privesti jer radi u policiji, kad njoj onaj kepec sa ovo dvoje ' Šta je kurvo? Je+bem ti mater!'
Ona ustaje i dolazi do njega i govori 'Nemoj da ti razvalim usta majmune jedan' i utom mu opali šamar.
Tada momak, djevojka sa njim i ovaj kepec odvratni NAPOKON izađu iz trolejbusa i ostanu sa revizorima. :roll: :roll: :roll:
Čitam, jučer, prebili vozača jer je tražio kartu, danas zboli drugog jer ih je izbacio iz autobusa....
:shock: :shock: :shock:

Ponekad se pitam jel' ja živim u Beču, Parizu ili možda New Yorku? :roll:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#37 Re: Generacije koje dolaze

Post by Romeo 80 »

Welcome to Sarajevo! :roll: :x
Pitanje je samo, kakvi su roditelji tog balavca i njihove odgojne metode kad su od djeteta tako rano već monstruma napravili?! :?:
johnnykola

#38 Re: Generacije koje dolaze

Post by johnnykola »

tatjanamster wrote:Ah, šta znam - složit ću se da generacije koje dolaze gube osnove morala, kulture, nemaju granice - jednostavno rečeno.
Znam da je i u moje vrijeme bilo 'manijaka' ali kao ovih danas - ne.
Jučer se vozim u trolejbusu i ušli revizori i sada traže karte na pregled. Jedan dečko nije imao i zamolio je da ga puste jer ide još jednu stanicu. Idu ga gornjem 'trbuhu' trolejbusa, i sjede cura, momak i valjda brat od tog momka.
Momak ima od 17 do 19, ne više, djevojka također, a ovaj malac možda 14.
Uglavnom, nema dečko karte, a ovo dvoje imaju i sada ga moli revizor da kupi kartu, a ovaj kaže da neće.
Lijepo ga mole ljudi ili da kupi ili da izađe, njegov odgovor je i dalje ne.
Upita ga jedan kondukter zašto neće da izađe, on kaže zato jer mu se ne izlazi.
Ja sam u prvi mah mislila da sanjam. Znam da ima ludaka, ali u toj razmeri, ne :shock:
Tako su oni 5 minuta se nagađali da izađe. narod se uznemirio, neka kvazi gospođa očigledno u srodstvu sa ovo troje, ustaje i govori revizorima da puste 'djecu' jer im nisu ništa uradili.
Utom dolazi vozač i govori momku da napusti trolejbus. Narod pobješnjeo više - svi se deru!
Momak i dalje neće da izađe, prijeti, dere se, bijesan govori kako mu ne mogu ništa.
Vozač govori momku da mora napustiti vozilo, ovaj odgovara da neće i voazč se okreće ka svojem mjestu i odlazi govoreći 'J*bem ti Alija ovu državu, kud je i ostavi..', kad manijak (momak) poskoči i govori : 'Jel' ti to meni psuješ mat*r ti j*bem seronjo jedan?' i kreće ka vozaču da ga 'bije' :roll:
Starije gospođe ga zaustavljaju a vozač uleti u svoj prostor naprijed i izvadi pištolj govoreći mu da se vara ako misli da su svi vozači glupi. Momak je još 5 minuta stajao u trolejbusu i nije htio izaći dok djevojka odpozada nije ustala i počela se derati da će ih privesti jer radi u policiji, kad njoj onaj kepec sa ovo dvoje ' Šta je kurvo? Je+bem ti mater!'
Ona ustaje i dolazi do njega i govori 'Nemoj da ti razvalim usta majmune jedan' i utom mu opali šamar.
Tada momak, djevojka sa njim i ovaj kepec odvratni NAPOKON izađu iz trolejbusa i ostanu sa revizorima. :roll: :roll: :roll:
Čitam, jučer, prebili vozača jer je tražio kartu, danas zboli drugog jer ih je izbacio iz autobusa....
:shock: :shock: :shock:

a sta ti ocekujes od likova koji su fantasticno pismeni kano ovaj:

Image
Image

"ispravak" sam s frendovima nasao ispred tehnicke
skole na pofalicima. mislim da nije nimalo slucajno
sto je na stanici kod upravo te skole, u tramvaju,
ubijen od strane klocova denis mrnjavac.
jos strasnije mi je kad mi jedan poznanik nekad u
ta doba, na trolejbuskoj stanici (o, kako znakovito!)
dok smo cekali trolu, rece:
zao mi je momka, ali sta ona njegova majka
sad hoce, seljanka sa hotonja (ili odakle vec
rece da je majka denisova)!

(aludirajuci na visinu kazne izrecenu klocovima.)
taj moj poznanik zavrsava pravni fakultet (!?).
sinoc prema gradu, u troli, balavac odvrnuo
s mobitela muziku da se sve ori. gospodja mu neka
kaze:
sta ti je? pa nisi jedini ovdje.
ukinu je moron.
sinoc iz grada:
do aneksa tortura. njih petorica sjela na kraj i
isto s mobitela odvrnuli naku rejvacu. koji je to
odron od muzike, ma marusha je mozart
za tog "dj-a". a momci ga u nazovi ritmu na sjedalicama zadaju.

konkluzija: cuvajte se bodeza, jebi ga!
Summertime

#39 Re: Generacije koje dolaze

Post by Summertime »

RosaSpinosa wrote:
samo malo wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

:thumbup: DA upravo tako, u pravu si.
Ja bih samo još dodala + dobili bi još i batine od staraca a ne bi ih podržavali, sakrivali i sl.!
MoHiKaNaC

#40 Re: Generacije koje dolaze

Post by MoHiKaNaC »

Nezgodno, u najmanju ruku...

Tesko je napraviti neki dobar i sveobuhvatan presjek danasnje situacije i izolovati prave razloge koji su nas doveli do ovdje. Rat... Iako mnogi odbijaju da vide rat kao razlog dasanjih drustvenih devijacija ja ga ne bih tek tako otpisivao. Mozda ga danasnji tinejdzeri nisu osjetili u pravom smislu ali je kompletno drustvo u tom periodu dozivjelo jedan sok ili bolje receno amputaciju odredjenog sistema vrijednosti koji nas je krasio do samog pocetka rata. Kao voz koji izleti sa sina tako i je nase drustvo u tom periodu djelovalo u vanrednim okolnostima. Pakao koji nam se servirao cetiri godine morao je ostaviti traga. Ljudska podsvijest je kao magnet, nismo ni svjesni koliko nas svako iskustvo gradi ili razgradjuje a cetiri godine zla, straha i konstantne napetosti nije malo. Danasnji roditelji su aktivno prozivjeli taj destruktivni period u kome su i oni kao ''dobri'' roditelji trebali da sazrijevaju... Svaka karika koja nedostaje u tom procesu sazrijavenja ne moze a da se ne reflektuje na konacni proizvod, na dijete naravno. Neko je uspio u vecoj a neko u manjoj mjeri da amortizuje posljedice rata i da nastavi sa normalnim zivotom uz sve ono sto je trebalo da dodje...

No nije ni rat jedini i najveci krivac. Pogledajte samo zemlje u okruzenju, zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije... Ima ih i koje nisu osjetile ''cari'' rata ali se suocavaju sa manje vise slicnim problemima kao i BH drustvo. Zasto?

Primjecujem kako nas neki forumasi uporedjuju sa zapadom pripisujuci pri tome sve negativne zasluge zapadu, a opet neki staju u odbranu zapada isticuci kako su razlozi danasnje situacije u nama a ne u zapadnoj kulturi. Ja to dozivljavam kao neku kombinaciju faktora i utjecaja koji su dali nimalo privlacan produkt, danasnju mladu generaciju operisanu od nekog ''normalnog'' sistema vrijednosti.

Tranzicija tijela u duse...

Pojam tranzicije koji se veze za proces prelaska iz socijalizma u kapitalizam je naravno proces kroz koji prolazi drustvo i koji se najcesce i posmatra na nivou drustva ali bih ja i u tom slucaju malo spustio loptu i ponovo se vratio na pojedinca. Sta nam je posljeratna tranzicija ponudila? Sta smo dobili a sta izgubili?

Kapitalizam je drustveni poredak koji je daleko od savrsenstva i koji u sebi njedri razlicite primjere primjene i dozivljaja ovog sistema. Zar kapitalizam nije i ono sto imamo u Svedskoj danas kao i ono sto imamo u SAD-u? Znam ja da tu ima nijansi i da je socijalna komponenta negdje manje a negdje vise izrazena, ali na kraju krajeva sve je to kapitalizam. E sad sta uzeti od toga? Kao neizgradjeno drustvo sa felericnim sistemom vrijednosti (zbog svega sto nam se desilo) i nedostatkom jasne drzavne strategiju u tom prelaznom periodu naglo smo se nasli u situaciji da je socijalna drzava, koju smo oduvijek poznavali i na koju smo se oduvijek oslanjali, mrtva i da moramo funkcionisati u jednom drugacijem sistemu. Pojedinac je bio prepusten uglavnom sebi. Sveopca nesredjenost, gradjanska apatija kao i plodno tlo za medjusobne sukobe (uzrokovano ratom) posijali su sjeme danasnjeg stanja...

Drzava je prva zakazala, zakazali su zakoni, zakazale su institucije. Svaki korumpirani pojedinac (bilo da se radi o onima u politici, religiji ili ekonomiji) mogao je lako da ispliva na povrsinu kao novopeceni bogatas, za mlade ljude uspjesan primjer danasnjeg ''muskarca''. Fokus je konstantno bio i ostao na rezultatu, na onome sto vidimo na kraju, a ne i na procesu koji je prethodio. Koga briga kako je neko dosao do novca? Ako drzava nema nista protiv onda je valjda i sve uredu, nije li?

Zasto raditi posteno i naporono kad korupcija i kriminal dosta brze donose rezultate, ali donose u onoj mjeri u kojoj vam naporan i posten rad nikad nece donijeti?! Zasto raditi naporno ako mozemo oteti i ostati nekaznjeni? Zasto raditi naporno ako nam se konstatno serviraju role-modeli koji i bez osnovne skole uspijevaju? Zasto se na kraju krajeva muciti ako zlocin i kazna nisu nuzno povezani? Zasto uopste na tezi nacin ako postoji laksi?

Taj prokleti proces kroz koji je zapad prosao gradeci kapitalizam i sistem vrijednosti koji je lagano sazrijevao da bi dosao na nivo odredjene sredjenosti nama je serviran preko noci. Felericni kakvi smo bili i kakvi jos uvijek jesmo jednostavno nismo uspjeli da svarimo tu naglu promjenu. Tijelo ponekad djeluje kao da je kompletiralo tu tranziciju ali su nam duse ostale zarobljene, jos uvijek tumaraju po labirintima proslosti trazeci neki izlaz. Zasto onda cudi bilo kakva drustvena devijacija koja nas okruzuje?

Mladi ljudi...

A mlad covjek samo prima ono sto mu se nudi. Ne bih ulazio previse u analizu danasnjeg mladog svijeta jer mi se cini da je sve ovo samo prirodan tok, nemilosrdni zakon determinizma koji ce nas jos dugo pratiti. Smatram da smo zakazali i kao drustvo i kao pojedinci. Kreirali smo takve okolnosti u kojima mladi ljudi nemaju previse izbora. Oni su produkt sistema koji ih okruzuje i kao takvi nisu glavni krivci za njihovo, uslovno receno, lutanje...

Plasi me samo sto ce za koju godinu i oni postati roditelji i sto ce i na njihovim ramenima biti breme odgoja...

p.s.
Ne volim dugacke postove, ni da citam niti da pisem, ali krace nisam znao...
johnnykola

#41 Re: Generacije koje dolaze

Post by johnnykola »

MoHiKaNaC wrote:
Zasto raditi posteno i naporono kad korupcija i kriminal dosta brze donose rezultate, ali donose u onoj mjeri u kojoj vam naporan i posten rad nikad nece donijeti?! Zasto raditi naporno ako mozemo oteti i ostati nekaznjeni? Zasto raditi naporno ako nam se konstatno serviraju role-modeli koji i bez osnovne skole uspijevaju? Zasto se na kraju krajeva muciti ako zlocin i kazna nisu nuzno povezani? Zasto uopste na tezi nacin ako postoji laksi?
cijeli post je ok. i samo pisi. :-D
a ovo gore sto si napisao ima toliko odgovora zato
da se ne mogu prebrojati. jedan od njih:
svi na kraju, za pet-deset godina (nebitno) dolijaju
ili u krajnjoj liniji, niko normalan s takvim
likovima ne zeli biti u bilo kakvom dodiru.
zato prije svega. a i generalno - ne postoji laksi nacin.
i ovaj gore kvotirani je tezak.
zasto? pa zato, kad zavrnes trebas sakrivati
tragove da si zavrnuo. zivjeti u stalnom
strahu da ce ti zakon pokucati na vrata. jer to je
jedini moguci slijed dogadjaj.
takodjer, stalno moras dumati ako si na visoj razini zlocina, ko ce te
roknuti, kad ce nekom tvom nauditi, bombu ti pod auto staviti, grafit
ti (ako nista) u ulazu napisati. jednostavno nema lakseg nacina.
postoji samo posten i neposten. i da, nesto sumnjam, kako god,
da je u svedskoj ikad bilo ovako. i da, to jeste povijescu
bilo uvjetovano. jebiga, oni sukoba nisu imali 200 godina.
a unas uvijek i stalno igrati ulogu zrtve, kriv mi babo, kriva mi
majka, kriv mi rat, uciteljica, profesor, drzava... dokle?
nema jubito klipa s kraja south park-a filma biger unrated ucnut
u kojem stan, mislim, u razgovoru sa klitorisom (!? :-D ) dolazi do zakljucka
da je manje vise za sve sam kriv i odgovoran.
ali ne, nas neobrazovan svijet ce reci, south park, crtic u kojem govanca
skacu, djeca psuju i naki anklovi prde. :D

u krajnjoj liniji, profitirat ce ona djeca koja naporno rade i uce,
a zato imaju sve preduvjete s vrlo jednostavnim adsl ili prikljuckom
na kablovski internet rijesene. sto ih neki ne zele primijeniti, to je njihov problem.
znam, tesko je kad ti je uciteljica kloc i kad ti mama i tata
ne znaju reci da jest, ali svako ko moze sabrati 2 i 2 i dobiti 4, a ne 5, znat ce na cemu je.
evo, i mene prosra. :-D

prigodno:

milijarder

#42 Re: Generacije koje dolaze

Post by milijarder »

MoHiKaNaC wrote:Nezgodno, u najmanju ruku...

Tesko je napraviti neki dobar i sveobuhvatan presjek danasnje situacije i izolovati prave razloge koji su nas doveli do ovdje. Rat... Iako mnogi odbijaju da vide rat kao razlog dasanjih drustvenih devijacija ja ga ne bih tek tako otpisivao. Mozda ga danasnji tinejdzeri nisu osjetili u pravom smislu ali je kompletno drustvo u tom periodu dozivjelo jedan sok ili bolje receno amputaciju odredjenog sistema vrijednosti koji nas je krasio do samog pocetka rata. Kao voz koji izleti sa sina tako i je nase drustvo u tom periodu djelovalo u vanrednim okolnostima. Pakao koji nam se servirao cetiri godine morao je ostaviti traga. Ljudska podsvijest je kao magnet, nismo ni svjesni koliko nas svako iskustvo gradi ili razgradjuje a cetiri godine zla, straha i konstantne napetosti nije malo. Danasnji roditelji su aktivno prozivjeli taj destruktivni period u kome su i oni kao ''dobri'' roditelji trebali da sazrijevaju... Svaka karika koja nedostaje u tom procesu sazrijavenja ne moze a da se ne reflektuje na konacni proizvod, na dijete naravno. Neko je uspio u vecoj a neko u manjoj mjeri da amortizuje posljedice rata i da nastavi sa normalnim zivotom uz sve ono sto je trebalo da dodje...

No nije ni rat jedini i najveci krivac. Pogledajte samo zemlje u okruzenju, zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije... Ima ih i koje nisu osjetile ''cari'' rata ali se suocavaju sa manje vise slicnim problemima kao i BH drustvo. Zasto?

Primjecujem kako nas neki forumasi uporedjuju sa zapadom pripisujuci pri tome sve negativne zasluge zapadu, a opet neki staju u odbranu zapada isticuci kako su razlozi danasnje situacije u nama a ne u zapadnoj kulturi. Ja to dozivljavam kao neku kombinaciju faktora i utjecaja koji su dali nimalo privlacan produkt, danasnju mladu generaciju operisanu od nekog ''normalnog'' sistema vrijednosti.

Tranzicija tijela u duse...

Pojam tranzicije koji se veze za proces prelaska iz socijalizma u kapitalizam je naravno proces kroz koji prolazi drustvo i koji se najcesce i posmatra na nivou drustva ali bih ja i u tom slucaju malo spustio loptu i ponovo se vratio na pojedinca. Sta nam je posljeratna tranzicija ponudila? Sta smo dobili a sta izgubili?

Kapitalizam je drustveni poredak koji je daleko od savrsenstva i koji u sebi njedri razlicite primjere primjene i dozivljaja ovog sistema. Zar kapitalizam nije i ono sto imamo u Svedskoj danas kao i ono sto imamo u SAD-u? Znam ja da tu ima nijansi i da je socijalna komponenta negdje manje a negdje vise izrazena, ali na kraju krajeva sve je to kapitalizam. E sad sta uzeti od toga? Kao neizgradjeno drustvo sa felericnim sistemom vrijednosti (zbog svega sto nam se desilo) i nedostatkom jasne drzavne strategiju u tom prelaznom periodu naglo smo se nasli u situaciji da je socijalna drzava, koju smo oduvijek poznavali i na koju smo se oduvijek oslanjali, mrtva i da moramo funkcionisati u jednom drugacijem sistemu. Pojedinac je bio prepusten uglavnom sebi. Sveopca nesredjenost, gradjanska apatija kao i plodno tlo za medjusobne sukobe (uzrokovano ratom) posijali su sjeme danasnjeg stanja...

Drzava je prva zakazala, zakazali su zakoni, zakazale su institucije. Svaki korumpirani pojedinac (bilo da se radi o onima u politici, religiji ili ekonomiji) mogao je lako da ispliva na povrsinu kao novopeceni bogatas, za mlade ljude uspjesan primjer danasnjeg ''muskarca''. Fokus je konstantno bio i ostao na rezultatu, na onome sto vidimo na kraju, a ne i na procesu koji je prethodio. Koga briga kako je neko dosao do novca? Ako drzava nema nista protiv onda je valjda i sve uredu, nije li?

Taj prokleti proces kroz koji je zapad prosao gradeci kapitalizam i sistem vrijednosti koji je lagano sazrijevao da bi dosao na nivo odredjene sredjenosti nama je serviran preko noci. Felericni kakvi smo bili i kakvi jos uvijek jesmo jednostavno nismo uspjeli da svarimo tu naglu promjenu. Tijelo ponekad djeluje kao da je kompletiralo tu tranziciju ali su nam duse ostale zarobljene, jos uvijek tumaraju po labirintima proslosti trazeci neki izlaz. Zasto onda cudi bilo kakva drustvena devijacija koja nas okruzuje?

Mladi ljudi...

A mlad covjek samo prima ono sto mu se nudi. Ne bih ulazio previse u analizu danasnjeg mladog svijeta jer mi se cini da je sve ovo samo prirodan tok, nemilosrdni zakon determinizma koji ce nas jos dugo pratiti. Smatram da smo zakazali i kao drustvo i kao pojedinci. Kreirali smo takve okolnosti u kojima mladi ljudi nemaju previse izbora. Oni su produkt sistema koji ih okruzuje i kao takvi nisu glavni krivci za njihovo, uslovno receno, lutanje...

Plasi me samo sto ce za koju godinu i oni postati roditelji i sto ce i na njihovim ramenima biti breme odgoja...

p.s.
Ne volim dugacke postove, ni da citam niti da pisem, ali krace nisam znao...

nesto mi poznat ovaj tekst...kao da sam ga negdje vec citao ili cuo.
MoHiKaNaC

#43 Re: Generacije koje dolaze

Post by MoHiKaNaC »

Bice da je maznut odnekud... :-)
chinese_water

#44 Re: Generacije koje dolaze

Post by chinese_water »

ne krivim omladinu ...puni mediji gasijevih ferarija, cela, facha i ostalih pm...puni mediji brankovica,dodika koji su na (haj' da kazem ovo "najvjerovatnije") kriminalan nacin stekli milione i milione... o tome se javno diskutuje a ti isti su na slobodi. Za te stvari su krivi odrasli ... dok se omladini daje do znanja da je legalno dodiku da otima, haj' ti sad toj djeci objasni zasto bi njima bilo ilegalno? ova gospoda (da ne koristim pravu rijec) sto pljuju po omladini ... neka stanu pred ogledalo i dobro ispljuju dio ogledala gdje im je faca,gdje je tu vasa/nasa odgovornost za izabrane politicare? a ? gdje je odgovornost medija za reklamiranje kriminala? itd... itd...
c0de

#45 Re: Generacije koje dolaze

Post by c0de »

Batina je iz raja izasla...
Tvrtko II Kotromanić

#46 Re: Generacije koje dolaze

Post by Tvrtko II Kotromanić »

ljudi moji, vecina vas je u pravu, za neke stvari koje ste spomenuli, medjutim fkt previse generalizujete... medjutim cinjenica je da ima majmuna, debila, kretena, kurvi itd medju tom grupacijom 15-21 ali nemojte sad govoriti o svima kad takvima pa cak ni vecini, ima normalne raje, samo koja ne dolazi do izrazaja od likova koji su pregledali "rane" 10x pa se furaju na iste, il od babinih sinova sa bijesnim autima itd
dakle nemojte generalizovati dzabe....
usput nije ni do perioda tranzicije ni ratnih oziljaka, vec, kao sto su vec neki rekli, do kucnog odgoja ...
ovo vam govorim kao jedan , vjerujem fino odgojeni 18-godisnjak :)
Tvrtko II Kotromanić

#47 Re: Generacije koje dolaze

Post by Tvrtko II Kotromanić »

c0de wrote:Batina je iz raja izasla...
uh nerado prizanjem al si upravu, par batina koje sam od roditelja dobio prije nekoliko godina me je u dobroj mjeri sprijecilo da skrenem sa puta fkt
tatjanamster

#48 Re: Generacije koje dolaze

Post by tatjanamster »

ja pak mislim da to koliko toliko ide genima...
neki ljudi, odnosno omladina uistinu nikako ne mogu biti fini :?
Žao mi je fine djece koja odrastaju u ovom društvu...
Boom71

#49 Re: Generacije koje dolaze

Post by Boom71 »

Vozdra raja.

Tema je vrhunska i trebalo bi je cesce postavljati na raznim medijima,razgovarati o problemu i kroz razne diskusije skretati paznju.
Nebi valjalo da za koju godinu imamo temu "Degenerici koji dolaze".

Puno sam putovao po svijetu,zivio u uredjenim drzavama....
Generacija sam koja je uspjela nekoliko godina zivjeti i uzivati u prijeratnom Sarajevu.
Pripadam onim likovima koji su smatrani "zdravim" mangupima,kojima su uzori bili skroz neki drugi ljudi,avanturisti,zavodnici,sereti...

Imam "papire" i sad nakon ovog sto napisem mogu sjesti u auto i otici zivjeti u Evropu.
Nadam se i molim Boga da do toga nece doci.

Otac sam 9 ogodisnjeg muskog djeteta !

Sa vecinom postova se slazem i potpisujem !

Po meni,prioritet je Porodica i roditelji,a odmah potom institucije.
Na zalost,roditelje se nemoze mjenjati,ali sistem i institucije mogu,kao i olos koji danas te institucije i predstavlja.

Ja sam ponosan na svog sina,koji sticajem okolnosti zna ko je vozio Ferarija u gradu,ali zna i kako ga je zaradio.Kad ga iz zezancije pitam hoce li da vozimo takvo nesto,ali da cu morati da radim neke stvari (zna dobro sta su te Stvari!),uvijek me pita jesam li Normalan?!
Na zalost,zna sta je Utoka,Gudra,Kamata i sl.,ali dooobro zna i sta je to i cemu to vodi.Sve sta sam mu pricao i objasnjavao vezano za Kriminal i sta se na kraju desi sa Likovima koji se istim bave, se i potvrdi.
Hocu reci da ni malo nisam sretan sto dijete od 9 godina vec sad moram da ucim i usmjeravam,koristeci stvarne likove i dogadjaje,ali sam Sretan i Ponosan na rezultate.

Sljedeca stepenica su politicke elite i tu ne mogu da provalim ljude koji ne prepoznaju kakvi su to polupismeni papci,pa uporno glasaju za iste.

Ne treba iskljuciti ni rat.Mislim da je Skojevac potpuno u pravu,ali i to je direktno upuceno na drzavu koju boli K... za taj problem.

Izvinite na dugom i pomalo komfuznom postu,nisam bas sa vremenom,a htio bih nesto da profilozofiram i to.

:-D
Summertime

#50 Re: Generacije koje dolaze

Post by Summertime »

c0de wrote:Batina je iz raja izasla...
:dance: 100% u pravu
Meni ja mama uvijek govorila da ljudi medvjeda - divlju životinju batinama nauče da u cirkusu igra kako oni sviraju pa da će vala i ona mene :-D
Post Reply