Naj auto 2009.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Naj auto 2009.

Mercedes
12
20%
BMW
11
18%
Audi
4
7%
Ford
2
3%
Opel
13
21%
VW
6
10%
Citroen
0
No votes
Peugeot
2
3%
Lancia
4
7%
Alfa Romeo
7
11%

Total votes: 61

corsa

#26 Re: Naj auto 2009.

Post by corsa »

[quote="Splinter"]ova je anketa bezveze,trebao si malo precizirati,kroz nju se provlace bar 3 klase...tak da ne mozes biti objektivan bilo kako bilo moj glas ide alfi 8-)[/quote/
Pa jesi li ti ikad gledao neki izbor za auto godine :?: Znaci, vec sam gore objasnio, auta su iz razlicite klase, jer bi glupo bilo da stavljam auta koja su iz iste klase a izasla su u rasponu od 3-4 godine. Tek onda anketa ne bi imala smisla.
Qler

#27 Re: Naj auto 2009.

Post by Qler »

nisam ja neki strucnjak, ili masinac :) ali koliko znam Opel je uvijek bio ispred VW-a sa motorima, (GSI 16V - GTI 16V --- i sve dalje generacije) pa i oni najslabiji 1.4 VW 80KS Opel 90KS, pa twinport, puno prije FSI-a izasao... opet kazem, nisam strucnjak, ali ovako gledajuci uzima ga opel :D
Better Man

#28 Re: Naj auto 2009.

Post by Better Man »

emko1234 wrote:
addem wrote:Nema sumnje mecka i BMW su bolja auta od opela, ali kada se poredi cijena i ono sto covjek dobija u toj cijeni opel je na prvom mjestu. Jednostavno fantastican dizajn, i fantasticne performanse benzinskih motora. Uz to povoljna cijena, Insignia ljepse djeluje od novog pasata Passata, ima bolji benzinski motor (VW ima bolje dizelske). Samo pogledajte astru i golfa i sve ce vam se samo reci. (jednostavno neuporedivo).
mogu samo da se nasmijem na ovaj komentar..oces nas prosvjetlit i reci koji to motor benzinski opel ima a bolji je od vw-ovog???astra i golf?ne znam o kojoj astri pricas?vjerovatno o onoj sto jos nije izasla,to je tvoje subjektivno misljenje..a vrijeme ce da pokaze jel neuporedivo..u svakom slucaju insignia jest ljepsa od obicnog passata al moras uzet u obzir da je on izasao prije 4 god a ako je poredimo s CC passatom tu je svaka usporedba smijesna..
Meni je trenutno aktuelni model Opel Astre daleko ljepše i bolje auto od bezličnog Golfa 5, kao što će i nova Astra sigurno biti bolja (ljepša jeste) od Golfa 6. Da sad ne narajam razloge reči ću da ih ima jako puno koji su na strani Astre i daju joj prednost nad Golfom. Dovoljno je spomenuti samo cijenu i opremu i da ne nabrajam dalje.
emko1234

#29 Re: Naj auto 2009.

Post by emko1234 »

Qler wrote:nisam ja neki strucnjak, ili masinac :) ali koliko znam Opel je uvijek bio ispred VW-a sa motorima, (GSI 16V - GTI 16V --- i sve dalje generacije) pa i oni najslabiji 1.4 VW 80KS Opel 90KS, pa twinport, puno prije FSI-a izasao... opet kazem, nisam strucnjak, ali ovako gledajuci uzima ga opel :D
svasta sam cuo al da opel ima bolje motore od vw to je jedna od najboljih izjava..usporedba gsi-gti stoji,10 konja razlike al prije 20 i kusur godina..dalje,1.4 u golfu 5 ima 86ks koliko ja znam a u astri 90 al isto tako znam da ovaj u golfu ide bolje nego taj u astri..trece,twinport tehnologija nema veze sa fsi tehnologijom i ne znam ko ti je rekao da ima..dva razlicita svijeta,vjerujem da se nisi ni raspitao,nego da lupas..nema veze,tu smo da te ispravimo..

Better man*mozda astra jest ljepsa od golfa,mozda je i insignia ljepsa od CC-a..mozda je golf bezlican,i V i VI al golf je najbolje auto u klasi i ti i slicni tebi mogu kuditi i pljuvat po golfu koliko oce al pogledaj samo sva trzista u europi..najprodavaniji model,ne kazem da je najljepsi,ne kazem da je najkvalitetniji,ne kazem da je najmoderfniji al to sto je najprodavaniji to ga cini najboljim..a svi znamo da dobre stvari ne treba mjenjat..dok se to za vasu astru ne bi reklo..zadnje 3 generacije nemaju ni jednu jedinu slicnnost..koristimo cistu logiku i pitamo se cemu takvi zaokreti??naravno da bi se pkusali privuci kupci,al eto sad se sele u kinu..mozda tamo propale..
dugi

#30 Re: Naj auto 2009.

Post by dugi »

emko1234 wrote:
Qler wrote:nisam ja neki strucnjak, ili masinac :) ali koliko znam Opel je uvijek bio ispred VW-a sa motorima, (GSI 16V - GTI 16V --- i sve dalje generacije) pa i oni najslabiji 1.4 VW 80KS Opel 90KS, pa twinport, puno prije FSI-a izasao... opet kazem, nisam strucnjak, ali ovako gledajuci uzima ga opel :D
svasta sam cuo al da opel ima bolje motore od vw to je jedna od najboljih izjava..usporedba gsi-gti stoji,10 konja razlike al prije 20 i kusur godina..dalje,1.4 u golfu 5 ima 86ks koliko ja znam a u astri 90 al isto tako znam da ovaj u golfu ide bolje nego taj u astri..trece,twinport tehnologija nema veze sa fsi tehnologijom i ne znam ko ti je rekao da ima..dva razlicita svijeta,vjerujem da se nisi ni raspitao,nego da lupas..nema veze,tu smo da te ispravimo..

Better man*mozda astra jest ljepsa od golfa,mozda je i insignia ljepsa od CC-a..mozda je golf bezlican,i V i VI al golf je najbolje auto u klasi i ti i slicni tebi mogu kuditi i pljuvat po golfu koliko oce al pogledaj samo sva trzista u europi..najprodavaniji model,ne kazem da je najljepsi,ne kazem da je najkvalitetniji,ne kazem da je najmoderfniji al to sto je najprodavaniji to ga cini najboljim..a svi znamo da dobre stvari ne treba mjenjat..dok se to za vasu astru ne bi reklo..zadnje 3 generacije nemaju ni jednu jedinu slicnnost..koristimo cistu logiku i pitamo se cemu takvi zaokreti??naravno da bi se pkusali privuci kupci,al eto sad se sele u kinu..mozda tamo propale..
Tacno je da dobre stvari ne treba puno mijenjati ali sto se tice golfovog dizajna smijesna je svaka diskusija, nije ruzan ali je dosadan. Ne znam sto se toliko palis kad neko nesto kaze ruzno o golfu kao da ti je u familiju dirnuo, pravi bosnjo :lol: U oci diraj ali u golfa ne :sax:
Golf jeste dobro auto ali je precijenjen i za iste pare mozes kupiti bolje auto ili za manje para kupiti isto kvalitetno auto, npr. focus, astra
Sad ces reci da je golfa lakse prodati kao polovnog za vise love itd... to je tacno za dosta trzista ali ne za svako.
Mozda ces procentualno izgubiti manje na golfu ali kad te procente pretvoris u novac onda vidis da si ustvari vise izgubio na golfu.
A sto ne pogledas veceg brata audija oni su dosta izmjenili dizajn zadnjih 10-ak godina pa im ide dobro, znaci i da se dobre stvari mogu mijenjati, na bolje :D

Opel je do sada uvijek imao bolje benzice od vw, puno bolje i izdrzljivije i stedljivije. Ta usporedba gsi i gti nije samo razlika u 10 konja nego u samom osjecaju voznje. Gsi je isao 0-100 za 8 sec a gti za 8.9 sec, znaci samo 10 konja vise ali auto je islo puno brze, pogotovo na visokim obrtajima kad gti gubi dah gsi je vukao kao lud, ali to je bilo prije. Ja sam imao kadetta 1.6i i isao je brze nego golf II 1.8 i golf III 1.8 GT, provjereno vise puta.
Iako sam opelovac moram priznati da je vw 1.4 TSI motor sa DSG mjenjacem vrhunac danasnje tehnike i tu im jos uvijek niko ne moze parirati, vidjecemo koliko su izdrzljivi ti motori.
Last edited by dugi on 10/07/2009 13:11, edited 2 times in total.
Qler

#31 Re: Naj auto 2009.

Post by Qler »

Golf V 1.4 ima 80KS

za twinport ne znam sigurno, ali sam gledao uporedne testove twinport i FSI i FSI puno vise trosi na vecim obrajima od twinporta, i to mu je kazu mana. al haj nebitno

da je taj 1.4 bolji u golfu nije istina jer sam vozao i golfa i astru i focusa sa tim motorima. Astra je najbrza i to nema dileme. golf sa focusom ide isto, znaci ne bjezi jedan drugom ni centimetra, s tim da golf ide do 80km/h u 2. brzini a focus ide do 105km/h. to ti iz licnog iskustva govorim. ne kazem ja da je golf los, ali nije ni centar svijeta ni automobilske industrije, ne vrti se sve na svijetu oko vauvea :D ima tu jos auta i to dobrih...
emko1234

#32 Re: Naj auto 2009.

Post by emko1234 »

dugi wrote:
emko1234 wrote:

Tacno je da dobre stvari ne treba puno mijenjati ali sto se tice golfovog dizajna smijesna je svaka diskusija, nije ruzan ali je dosadan. Ne znam sto se toliko palis kad neko nesto kaze ruzno o golfu kao da ti je u familiju dirnuo, pravi bosnjo :lol: U oci diraj ali u golfa ne :sax:
Golf jeste dobro auto ali je precijenjen i za iste pare mozes kupiti bolje auto ili za manje para kupiti isto kvalitetno auto, npr. focus, astra
Sad ces reci da je golfa lakse prodati kao polovnog za vise love itd... to je tacno za dosta trzista ali ne za svako.
Mozda ces procentualno izgubiti manje na golfu ali kad te procente pretvoris u novac onda vidis da si ustvari vise izgubio na golfu.
A sto ne pogledas veceg brata audija oni su dosta izmjenili dizajn zadnjih 10-ak godina pa im ide dobro, znaci i da se dobre stvari mogu mijenjati, na bolje :D

Opel je do sada uvijek imao bolje benzice od vw, puno bolje i izdrzljivije i stedljivije. Ta usporedba gsi i gti nije samo razlika u 10 konja nego u samom osjecaju voznje. Gsi je isao 0-100 za 8 sec a gti za 8.9 sec, znaci samo 10 konja vise ali auto je islo puno brze, pogotovo na visokim obrtajima kad gti gubi dah gsi je vukao kao lud, ali to je bilo prije. Ja sam imao kadetta 1.6i i isao je brze nego golf II 1.8 i golf III 1.8 GT, provjereno vise puta.
Iako sam opelovac moram priznati da je vw 1.4 TSI motor sa DSG mjenjacem vrhunac danasnje tehnike i tu im jos uvijek niko ne moze parirati, vidjecemo koliko su izdrzljivi ti motori.
:D :D :D cuj pravi bosnjo,hahahahahah..ma dobro ja volim vw,djaba sve..eto moj stari je uvijek vozio sam vw-o prozvode s tim sto je tu bilo i par bmw-a..i sad nije drugacija situacija..octavia i a4 su nam na parkingu :D :D ,tako da sam bas osjetljiv na vw :D :D ,mada moram da priznam da ima istine u tome sto govoris..jest precjenjen,recimo mi smo uzeli a4 s-line proslo ljeto u asi..2.0tdi mislim da svi znate kako izgledaju..ima ih dosta u gradu..na 17 felgama,bio je na akciji i placen je 56 000..i nema nista spec od opreme..mislim ima sve al eto za te pare se mogla kupit strasna laguna il avensis il c5 al djaba to je tako i ja sad kad bi mogao da se vratim opet bi audia uzeo..al svako auto je nerentabilna investicija,ja to ne gledam s te strane..recimo moj rodjak ima novog santa fea koji je placen 75 prije 2 god..super auto al on sad za njeg ne moze uzet 40 milja,tako da ko uzima auto da kasnije dobro prodje jebo to..mada svabe najbolje drze cijenu..a vw pogotovo,jbg ja njima najvise vjerujem i to je to..koliko je jak taj motot u tom kadetu bio?1.6?75 ks jel?
qler*ne znam sta di kazem,razliciti su podatci oko snage tog 1.4 u golfuV al eto ako tako kazes jer si vozio vjerujem ti..jer ja nisam vozio nijedan od tih motora.doduse drug me provoza u VI 1.4 ona ima 86 ks i onako solidno,nema sporta al nije mrtav..mada je su po meni to slabi motori..recimo hyundai sad ima 1.4 sa 110ks..usporedbe radi..kia isto.isti motor..fsi i twinport,twinport je napravljen da ne trosi..fsi je drugaciji motor..
Better Man

#33 Re: Naj auto 2009.

Post by Better Man »

emko1234 wrote:

Evo ti par vozilica u klasi Golfa, a bolje su od njega. Novi Megane, Peugoet 308, Toyota Auris, Citroen C4, Alfa Mito, nova Lancia Delta i naravno Opel Astra. Kad već spominete benzinske motore i konjske snage spomenuću Renaultov benzinski motor 1,4 16 v koji se stavljao u novog Clia je imao 100 KS.
whow

#34 Re: Naj auto 2009.

Post by whow »

Posto vidim da se diskusija svela na moju omiljenu temu:" Golf ili Astra" a obzirom da sam bio vlasnik I Golfa 5 i Astra H evo da i ja ubacim svoja "dva centa".
1.) Dizajn -Ono sto naravno prvo zapazamo kod svakoga vozila je dizajn a tu po mome misljenju Astra ima malu predenost mada je ovo naravno pitanje ukusa.
2.) Oprema- Astra za iste ili manje pare ima vise opreme.
3.) Kvaliteta- Golf 4 je imao notoran rekord kada je u pitanju pouzdanost i u Americi su izgubili dio trzista zbog stalinih recall-a i problemcica koje je imala 4 generacija Golfa ali mislim da ni Astra u to vrijeme nije bila simbol pouzdanosti .
4.) Kvaliteta i sastavljanje- VW kvaliteta komponenata te njihovo sastavljanje je legendarna i iskreno malo automobila se moze pohvalitit takvom solidnom i cvrstom izgradnjom.
5.) Motori - Benzin-astra , Dizel Golf
6.) Cijena Astra
7.) Preprodajna vrijednost Golf
8.) Udobnost i voznja -Astra
9) Interior design i kvalitet materijala Golf
....
Mislim da se radi o veoma slicnim konceptima i slicnim vozilima koje je bolje stvarno je tesko reci , licno mislim da ako namjeravata da zadrzite auto 15 godina onda je Golf bolji izbor , ukoliko opet planirate da promjenite vozilicu za nekih 7 godina onda je Astra mozda bolji izbor.
emko1234

#35 Re: Naj auto 2009.

Post by emko1234 »

Better Man wrote:
emko1234 wrote:

Evo ti par vozilica u klasi Golfa, a bolje su od njega. Novi Megane, Peugoet 308, Toyota Auris, Citroen C4, Alfa Mito, nova Lancia Delta i naravno Opel Astra. Kad već spominete benzinske motore i konjske snage spomenuću Renaultov benzinski motor 1,4 16 v koji se stavljao u novog Clia je imao 100 KS.
jel ima neki auto koji nije bolji od golfa po tebi??megan ni slucajno,dizajn zanimljiv,interijer skucen,coupe prenizak,ljud se vec zale..digatalna tabla smijesna..mada nije los..pezo 308,zanimljiv..bmw ih gura s motorima,dinamckie osobine napsram golfa ako uzmem u obzir iste motore su 0..1.4tsi i 1.6htp il 2.0tdi i 2.0hdi..neuporedivo..previse mekan..auris,kvalitet neupitan kao i pouzdanost..skup,kod nas nije na cijeni..motori solidni,alfa mito nije u klasi u svakom slucaju tako da je necu ni uzet u obzir..lancia delta je legenda kojoj se ime u novi koncept ne uklapa nikako,ljudi deltu znaju po necem drugom a ne po auto nize srednje klase koja se trudi da se ugura u baru u kojoj je vec previse krokodila..nova astra solidna,jos se ne prodaje..mada mislim da ce naci svoje neko mjesto..u kini.. :D :D sve su konkurenti al mislim da ce nijedan nece previse priblizit golfu..pa znate i sami kako kaze poslovica..koliko para toliko i muzike..ocete auto u toj klasi i ocete da ustedite hyundai I30 i kia ceed..jeftini jako dobri..ocete da se izdvojite?? honda civic strasan auto..vozio sam ga licno..i njegov 2.2 dizel popisa sve ovdje nabrojane aute..al zato kosta kod dvije 1.4 osnovne astre..da li vrijedi?ja mislim da DA..
evo da vas sve pitam,da imate recimo neki budjet od 45 000 da kupite znaci novo auto,kompaktna klasa?sta biste uzeli?ajmo iskreno koliko bi vas uzelo astru?il golfa?evo ja prvi kazem da bi hondu uzeo..
sve je to stvar ukusa i poznavanja auta,a kad sve to zaobidjemo..stvar je toga koliko imate para i sta mozete uzet u toj cijeni da zadovoljite sve potrebe
u btw 1.4 16v je vw ugradjivao koliko se sjecam u ibizu i fabiu jos 2001 i imao je 101 ks,taj motor u cliu je tad imao 98 ks.. :D :D
whow

#36 Re: Naj auto 2009.

Post by whow »

Evo ti par vozilica u klasi Golfa, a bolje su od njega. Novi Megane, Peugoet 308, Toyota Auris, Citroen C4, Alfa Mito, nova Lancia Delta i naravno Opel Astra. Kad već spominete benzinske motore i konjske snage spomenuću Renaultov benzinski motor 1,4 16 v koji se stavljao u novog Clia je imao 100 KS.[/quote]
jel ima neki auto koji nije bolji od golfa po tebi??megan ni slucajno,dizajn zanimljiv,interijer skucen,coupe prenizak,ljud se vec zale..digatalna tabla smijesna..mada nije los..pezo 308,zanimljiv..bmw ih gura s motorima,dinamckie osobine napsram golfa ako uzmem u obzir iste motore su 0..1.4tsi i 1.6htp il 2.0tdi i 2.0hdi..neuporedivo..previse mekan..auris,kvalitet neupitan kao i pouzdanost..skup,kod nas nije na cijeni..motori solidni,alfa mito nije u klasi u svakom slucaju tako da je necu ni uzet u obzir..lancia delta je legenda kojoj se ime u novi koncept ne uklapa nikako,ljudi deltu znaju po necem drugom a ne po auto nize srednje klase koja se trudi da se ugura u baru u kojoj je vec previse krokodila..nova astra solidna,jos se ne prodaje..mada mislim da ce naci svoje neko mjesto..u kini.. :D :D sve su konkurenti al mislim da ce nijedan nece previse priblizit golfu..pa znate i sami kako kaze poslovica..koliko para toliko i muzike..ocete auto u toj klasi i ocete da ustedite hyundai I30 i kia ceed..jeftini jako dobri..ocete da se izdvojite?? honda civic strasan auto..vozio sam ga licno..i njegov 2.2 dizel popisa sve ovdje nabrojane aute..al zato kosta kod dvije 1.4 osnovne astre..da li vrijedi?ja mislim da DA..
evo da vas sve pitam,da imate recimo neki budjet od 45 000 da kupite znaci novo auto,kompaktna klasa?sta biste uzeli?ajmo iskreno koliko bi vas uzelo astru?il golfa?evo ja prvi kazem da bi hondu uzeo..
sve je to stvar ukusa i poznavanja auta,a kad sve to zaobidjemo..stvar je toga koliko imate para i sta mozete uzet u toj cijeni da zadovoljite sve potrebe
u btw 1.4 16v je vw ugradjivao koliko se sjecam u ibizu i fabiu jos 2001 i imao je 101 ks,taj motor u cliu je tad imao 98 ks.. :D :D[/quote]

Uh sad ga i ti pretjera sa tom Hondom , Ja sam vozio ovoga zadnjeg Civica sa benzinsikim motorom od 140 ks 2.0l i uopste mi se nije svidio. Neobican jeste. Prvo interior je konrtaverzan i po mom misljenju nimalo sportski vec naprotiv sminkerski. Kada smo vec kod sporta ova honda uopce neme odlike nekoga sportasa jer je upravljacki sistem i kod Golfa i kod Astre puno direktniji i osjecaj voznje uzbudljiviji . Onda koji to jos sportas ima dobose na zadnjim kocnicama , na sjevero americkom trzistu i Golf I Astra imaju standardne diskove na cetri tocka , onda nivo opreme , bar ovdje u Kanadi je dosta bolji na Golfu 2 Dr i Astri XE sto su osmovne verzije nego na Hondi DX . I konacno Cijena osnovnog modela Honde (DX) manuelna transmisija u Canadi je $ 16.700 , Golfa 2 dr 19.900 i Astre 5 dr $18300 dakle Honda je naj jeftinija . Reci da je Honda bolja od Golfa i Astra moze neko ko nije imao priliku voziti Hondu . Honda je solidna i pouzdana ali ipak iza vecine Njemackih vozila.
emko1234

#37 Re: Naj auto 2009.

Post by emko1234 »

prvo pitanje je gdje ti zivis?u kanadi il u europi?koliko mi je poznato sva auta u americi su jefitnija..honda je u europi skuplja od svoh ostalih konkurenata barem u klasi
drugo?benzinac 2.0 od 140ks ne postoji,ima 1.8 benzinac te snage..2.0 ne,razlika je ogromna jer 2.0 dizel ima 340 nm a svi znamo kako se astimaticni hondini benzinci..al ako si dobar vozac koliko poznajes prilike u auto svijetu nije mi jasno zasto si razocaran hondom..ko god je vozio njihovog zasad jedinog dizela reko je da je letilica..al posto sad zelis u detalje idemo tako http://www.mojauto.rs/test/component/co ... ?task=view cijena ove honde je 25 000eura..
Civic u petovratnoj verziji jeste čistokrvni sportski automobil, koji se montira u Engleskoj. Nova Honda ima tvrdo oslanjanje i eksplozivan motor, a pritom pruža jednako eksplozivan osećaj vožnje. Sve je na svom mestu, i sve zvuči onako kako mora i treba da zvuči kod jedne sportske Honde...eto sta kazu ljudi koji znaju.. :D :D :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#38 Re: Naj auto 2009.

Post by corolla02 »

Moj glas za Civic!

Image
200HP

Image
140HP
whow

#39 Re: Naj auto 2009.

Post by whow »

emko1234 wrote:prvo pitanje je gdje ti zivis?u kanadi il u europi?koliko mi je poznato sva auta u americi su jefitnija..honda je u europi skuplja od svoh ostalih konkurenata barem u klasi
drugo?benzinac 2.0 od 140ks ne postoji,ima 1.8 benzinac te snage..2.0 ne,razlika je ogromna jer 2.0 dizel ima 340 nm a svi znamo kako se astimaticni hondini benzinci..al ako si dobar vozac koliko poznajes prilike u auto svijetu nije mi jasno zasto si razocaran hondom..ko god je vozio njihovog zasad jedinog dizela reko je da je letilica..al posto sad zelis u detalje idemo tako http://www.mojauto.rs/test/component/co ... ?task=view cijena ove honde je 25 000eura..
Civic u petovratnoj verziji jeste čistokrvni sportski automobil, koji se montira u Engleskoj. Nova Honda ima tvrdo oslanjanje i eksplozivan motor, a pritom pruža jednako eksplozivan osećaj vožnje. Sve je na svom mestu, i sve zvuči onako kako mora i treba da zvuči kod jedne sportske Honde...eto sta kazu ljudi koji znaju.. :D :D :D

To je naravno tvoje misljenje za mene je Civic najvece sranje a kupiti Civic u BiH mozes ako su "mekan u glavu" jer ces ga ond servisirati u Austriji i Njemackoj. ja govorim za Kanadu i ovdje Civic ima status kao Skoda u BiH. Ako hoces sportasa onda se moras izvaliti za BMW . Te Honde sto ti navodis su top line sportske izvedbe dok njihov best seller Honda DX dolazi sa 1.8 l VVT koji proizvodi 140 ks i koji je kita kao i citavo auto .
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#40 Re: Naj auto 2009.

Post by corolla02 »

whow wrote:
emko1234 wrote:prvo pitanje je gdje ti zivis?u kanadi il u europi?koliko mi je poznato sva auta u americi su jefitnija..honda je u europi skuplja od svoh ostalih konkurenata barem u klasi

To je naravno tvoje misljenje za mene je Civic najvece sranje a kupiti Civic u BiH mozes ako su "mekan u glavu" jer ces ga ond servisirati u Austriji i Njemackoj. ja govorim za Kanadu i ovdje Civic ima status kao Skoda u BiH. Ako hoces sportasa onda se moras izvaliti za BMW . Te Honde sto ti navodis su top line sportske izvedbe dok njihov best seller Honda DX dolazi sa 1.8 l VVT koji proizvodi 140 ks i koji je kita kao i citavo auto .
samo da se nadovezemm..
Japanska auta u Evropi i Americi nisu ista, za evropsko trziste se prave mnogo bolja i sa vise opcija kako motora tako i dizajna od ovih ovamo prekobare, jer u Evropi poredjenje je mnogo zesce nego ovamo preko bare, biti u klasi u Evropi mnogo ge veci izazov nego ovamoo..
@whow sto se tice poredka izmedju Golfa/Rabbita/Astre i Civic, jedino je Golf je bolji ili jednak Civicu, opet kako se uzme i kako kome. Na strani Golfa je interijer, i tih 30 vise konjskih snaga u odnosu na Civic, a ostalo sve pripada Civicu.
Slazem se sa tobom da Civic ima kvalitetnu unutrasnjost ali ruznu, ali Civic sa dvoja vrata ima standardne diskove odpozadi, za tvoju informaciju ako to nesto znaci uopste, uglavnom meni auto cini njegov amblem a ne discovi, ks, itd itd.
emko1234

#41 Re: Naj auto 2009.

Post by emko1234 »

whow* civic za euro trziste je strasan auto..izgled unutrasnjosti je svemirski al da li to umanjuje njegove kvalitete i vrijednosti..dosta auta danas ima digitalne brzinomjere i okretomjere..meni ne smeta..kad bi mogao uzeo bi prije hondu nego vecinu europskih auta..sa 140 ks ta honda dizel do stotke ide za 8,6 sekundi..koji jos dizel u europi moze to??RIJETKO koji..kvalitet je neupitan dizajn kontraverzan al sve ostalo je sjajno..voziti hondu u bih,zasto da ne?honda i toyota su auta koja su u 100 000km najmanje vremena bile na servisu prema istrazivanjima,poslije njih vw bmw pa ostali..p meni ga jedino malo jebe cijena al ako bmw 1 vrijedi 25 000 eura i vise zasto ne bi vrijedila i honda..i hondu ne kupuje covjek koji gleda da ustedi nego covjek koji zna sta hoce od auta..kupite svi astre za 23 500 km i vozite..nit smo svi isti,nit imamo ista vidjenja ni potrebe..ko zna i moze taj i hoce..1.8 je kita??po cemu molim te?sta treba da ima motor od 6000 ccm i onda bi bio dobar..mozda kod standardno zatupljenih amerikanaca,status ko skoda u BIH?skoda ima dobar status ovdje po meni a po vecini ljudi koji je vozaju..opet se vracamo,koliko para toliko i muzike
corolla*slazem se s tobom
whow

#42 Re: Naj auto 2009.

Post by whow »

emko1234 wrote:whow* civic za euro trziste je strasan auto..izgled unutrasnjosti je svemirski al da li to umanjuje njegove kvalitete i vrijednosti..dosta auta danas ima digitalne brzinomjere i okretomjere..meni ne smeta..kad bi mogao uzeo bi prije hondu nego vecinu europskih auta..sa 140 ks ta honda dizel do stotke ide za 8,6 sekundi..koji jos dizel u europi moze to??RIJETKO koji..kvalitet je neupitan dizajn kontraverzan al sve ostalo je sjajno..voziti hondu u bih,zasto da ne?honda i toyota su auta koja su u 100 000km najmanje vremena bile na servisu prema istrazivanjima,poslije njih vw bmw pa ostali..p meni ga jedino malo jebe cijena al ako bmw 1 vrijedi 25 000 eura i vise zasto ne bi vrijedila i honda..i hondu ne kupuje covjek koji gleda da ustedi nego covjek koji zna sta hoce od auta..kupite svi astre za 23 500 km i vozite..nit smo svi isti,nit imamo ista vidjenja ni potrebe..ko zna i moze taj i hoce..1.8 je kita??po cemu molim te?sta treba da ima motor od 6000 ccm i onda bi bio dobar..mozda kod standardno zatupljenih amerikanaca,status ko skoda u BIH?skoda ima dobar status ovdje po meni a po vecini ljudi koji je vozaju..opet se vracamo,koliko para toliko i muzike
Po Kanadi te Civce vozaju babe i dede nedeljom do crkve . Realno ta Honda DX nema veze sa sportom a niti unutrasnjost nije uopce kvalitetna kao sto to rece Corolla . Ona plastika naprijed na ploci je najobicnija tvrda plastika puno gora nego u astri ili golfu . Honda DX je takoder u velikom zaostatku kada je u pitanju dodatna oprema . Vec osnovni model Astre u Americi nudi opcije kao sto su brisaci sa sensorima za kisu , telefon i$ntegriran u stereo sistem ,turn by turn navigaciju , on star sistem , 6 zracih jastuka plus dva u prednjim sjedalima dakle ukupno osam zracnih jastuka , ABS , EPS sisteme , Board Computer, Alarm , mjerac pritiska guma , one touch down prozore , vec sam spomenuo diskove na svim tockovima, grijanje prednjih sjedala , grijanje ogledala i jos mnostvo opcija koji na Hondi nisu dati niti kao dodatna opcija i koje honda ugraduje u Acuru a ne u Honde . Ja sam tu hondu vozao i totalno se razocarao najbolja stvar u toj Hondi je potrosnja 48 mil\galon koja je malo bolja nego kod Astre 46/mil\galon. Skoda je prosjek u bih a Honda je prosjek u Americi i Kanadi . Licno mislim da u kompakt klasi novi Golf definitvo kralj ali kada dode nova Astra tu ce ponovo biti tjesno. Ne cudi me da neko ko vozi Corollu hvali Hondu jer su oba vozila radena sa namjerom da budi prosjecna u svemu a odicna u nicemu , sa druge strane i Golf i Astra imaju veoma izrazene vozne karakteristike koje Honda ili Toyota nemaju.
corolla02

#43 Re: Naj auto 2009.

Post by corolla02 »

whow wrote:
emko1234 wrote:whow* civic za euro trziste je strasan auto..izgled unutrasnjosti je svemirski al da li to umanjuje njegove kvalitete i vrijednosti..dosta auta danas ima digitalne brzinomjere i okretomjere..meni ne smeta..kad bi mogao uzeo bi prije hondu nego vecinu europskih auta..sa 140 ks ta honda dizel do stotke ide za 8,6 sekundi..koji jos dizel u europi moze to??RIJETKO koji..kvalitet je neupitan dizajn kontraverzan al sve ostalo je sjajno..voziti hondu u bih,zasto da ne?honda i toyota su auta koja su u 100 000km najmanje vremena bile na servisu prema istrazivanjima,poslije njih vw bmw pa ostali..p meni ga jedino malo jebe cijena al ako bmw 1 vrijedi 25 000 eura i vise zasto ne bi vrijedila i honda..i hondu ne kupuje covjek koji gleda da ustedi nego covjek koji zna sta hoce od auta..kupite svi astre za 23 500 km i vozite..nit smo svi isti,nit imamo ista vidjenja ni potrebe..ko zna i moze taj i hoce..1.8 je kita??po cemu molim te?sta treba da ima motor od 6000 ccm i onda bi bio dobar..mozda kod standardno zatupljenih amerikanaca,status ko skoda u BIH?skoda ima dobar status ovdje po meni a po vecini ljudi koji je vozaju..opet se vracamo,koliko para toliko i muzike
Po Kanadi te Civce vozaju babe i dede nedeljom do crkve . Realno ta Honda DX nema veze sa sportom a niti unutrasnjost nije uopce kvalitetna kao sto to rece Corolla . Ona plastika naprijed na ploci je najobicnija tvrda plastika puno gora nego u astri ili golfu . Honda DX je takoder u velikom zaostatku kada je u pitanju dodatna oprema . Vec osnovni model Astre u Americi nudi opcije kao sto su brisaci sa sensorima za kisu , telefon i$ntegriran u stereo sistem ,turn by turn navigaciju , on star sistem , 6 zracih jastuka plus dva u prednjim sjedalima dakle ukupno osam zracnih jastuka , ABS , EPS sisteme , Board Computer, Alarm , mjerac pritiska guma , one touch down prozore , vec sam spomenuo diskove na svim tockovima, grijanje prednjih sjedala , grijanje ogledala i jos mnostvo opcija koji na Hondi nisu dati niti kao dodatna opcija i koje honda ugraduje u Acuru a ne u Honde . Ja sam tu hondu vozao i totalno se razocarao najbolja stvar u toj Hondi je potrosnja 48 mil\galon koja je malo bolja nego kod Astre 46/mil\galon. Skoda je prosjek u bih a Honda je prosjek u Americi i Kanadi . Licno mislim da u kompakt klasi novi Golf definitvo kralj ali kada dode nova Astra tu ce ponovo biti tjesno. Ne cudi me da neko ko vozi Corollu hvali Hondu jer su oba vozila radena sa namjerom da budi prosjecna u svemu a odicna u nicemu , sa druge strane i Golf i Astra imaju veoma izrazene vozne karakteristike koje Honda ili Toyota nemaju.
@whow, ovaj typ gore emko, ili kako mu vec ime, ti govori za Civic u Evropi koja je dizajnom, suspenzijom, motorom i inetrijerom dosta drugacija od ovih Civica ovamo. I covjek je izrazio samo svoje vidjenje stvari sto svakako se ne mora slagati sa tvojim, mojim i drugim misljenjima o auto industriji. Ocigledno svak hvali svog konja pocevsi od mene :-), vidim tebe, kao i ostalih ovdje.
Al' hajmo biti iskreni i reci: Tu Astru koju ti vozis i sa svom tom opremom koju kazes da ima, zadrzi za sebe i bas nekog briga sto ima ona sve te karifeke, mozda je tebi to bitno, ocigledno drugima ne. Po meni, najcesce proizvodjaci koji imaju svu tu opremu na njima, imaju je da bi prikrili druge stvari na njoj odnosno nedostatke u izradi, kvalitetu, itd, ili im prodaja jednostavno ne ide pa hoce da privuku raju. Ali najcesce ni to ne ide im u prilog jer auto ne prodaje oprema nego znacka sa maske. Po meni, Saturn Astra ima sve to jer dolazi iz GM i velikom vecinom njihova auta to sve to imaju kao standard.
Kad je rijec o Golfu, Golf je super auto ali nije za Amerike/Kanade. Prvo, previse je skup u odnosu na svoju klassu odnosno ne vrijedi tih $$$, trosi super benzin, hatchback je (inace Jetta se bolje prodaje ali neznatno), ne prati ga dobar glass o pouzdanosti, pusi cesto na cesti sa malo predjenih milja, made in Mexico, preprodaja losa, takodjer nista nije novo ponudio od svoje 4 serije, itd, itd. Dalje, u mjestu gdje ja zivim hampa je bosanaca i mogu ti reci Golf/Astra se najmanje voze, ne znam ima li 1%, svi oni ako hoce da voze evropsko se opredjeljuju za BMW ili Mercedesa ili Audija prije nego Golf/Astra, jer im ga je, toboze, iz podnizenja voziti iz ovih gore navedenih razloga i tome slicnih, ili opredjeliti se za rentabilnu, provjerenu i nicim losiju Civic ili Corollu, koje kad preprodajes ide ko halva, uz istu ili boju cijenu od Golfa/Astre koji su samo kao novi skuplji. Ja uvijek kazem, Golfa ili bilo koje drugo evropsko vozilo samo voze oni koji ne znaju, i zeljni nekog dokazivanja, ali eto svakom svoje. Inace, ja bih sutra u Evropi vozio Golfa ili nesto drugo evropsko ali ovdje ne.
whow

#44 Re: Naj auto 2009.

Post by whow »

corolla02 wrote:
whow wrote:
@whow, ovaj typ gore emko, ili kako mu vec ime, ti govori za Civic u Evropi koja je dizajnom, suspenzijom, motorom i inetrijerom dosta drugacija od ovih Civica ovamo. I covjek je izrazio samo svoje vidjenje stvari sto svakako se ne mora slagati sa tvojim, mojim i drugim misljenjima o auto industriji. Ocigledno svak hvali svog konja pocevsi od mene :-), vidim tebe, kao i ostalih ovdje.
Al' hajmo biti iskreni i reci: Tu Astru koju ti vozis i sa svom tom opremom koju kazes da ima, zadrzi za sebe i bas nekog briga sto ima ona sve te karifeke, mozda je tebi to bitno, ocigledno drugima ne. Po meni, najcesce proizvodjaci koji imaju svu tu opremu na njima, imaju je da bi prikrili druge stvari na njoj odnosno nedostatke u izradi, kvalitetu, itd, ili im prodaja jednostavno ne ide pa hoce da privuku raju. Ali najcesce ni to ne ide im u prilog jer auto ne prodaje oprema nego znacka sa maske. Po meni, Saturn Astra ima sve to jer dolazi iz GM i velikom vecinom njihova auta to sve to imaju kao standard.
Kad je rijec o Golfu, Golf je super auto ali nije za Amerike/Kanade. Prvo, previse je skup u odnosu na svoju klassu odnosno ne vrijedi tih $$$, trosi super benzin, hatchback je (inace Jetta se bolje prodaje ali neznatno), ne prati ga dobar glass o pouzdanosti, pusi cesto na cesti sa malo predjenih milja, made in Mexico, preprodaja losa, takodjer nista nije novo ponudio od svoje 4 serije, itd, itd. Dalje, u mjestu gdje ja zivim hampa je bosanaca i mogu ti reci Golf/Astra se najmanje voze, ne znam ima li 1%, svi oni ako hoce da voze evropsko se opredjeljuju za BMW ili Mercedesa ili Audija prije nego Golf/Astra, jer im ga je, toboze, iz podnizenja voziti iz ovih gore navedenih razloga i tome slicnih, ili opredjeliti se za rentabilnu, provjerenu i nicim losiju Civic ili Corollu, koje kad preprodajes ide ko halva, uz istu ili boju cijenu od Golfa/Astre koji su samo kao novi skuplji. Ja uvijek kazem, Golfa ili bilo koje drugo evropsko vozilo samo voze oni koji ne znaju, i zeljni nekog dokazivanja, ali eto svakom svoje. Inace, ja bih sutra u Evropi vozio Golfa ili nesto drugo evropsko ali ovdje ne.

Bas me nasmija .Kao sto sam rekao Honda i Toyota mogu samo sanjati o nivou opreme kakav se ugraduje u Golfa i Astru a razlog je vrlo jednostavn $$$$. Pa ta tvoja toyota od dodatne opreme ima volan i tockove. Astra je paramaunt po pitanju pouzdanosti . Kada je raden test izdrzljivosti prije par godina Astra H je presla 200 000 km bez ijednoga kvara ja mislim da ovo govori za sebe . Niti Golf niti Astra nisu savrsena vozila ali pruzaju mnogo vise od Civica ili Corolle. Amerikancima je naravno najvaznija cijena pa stoga i Astra koja na cesti u 1SB paketu kosta $24000 CAD njima preskupa stoga se Civic DX ili Corolla koji su 2-3 hiljade jeftiniji naravno bolje prodaju . Inace GM je na svakoj Astri prodanoj u Americi izgubio novac jer je postavljna cijena ispod trzisne vrijednosti da bi se isto osvojilo ali to slabo pije vode na trzistu gdje tipovi poput Corolle misle da se "opcijama kriju nedostatci" nazalost ta corolla od opcija ima samo stereo i automatsku transmisiju :lol: a o nekim inovacijama kao sto je aktivno podvozje kojima se mjenja dinamika voznje vozaci corolle mogu sanjati i u planu je za 2020 godinu. To da svaki cigo svoga konja hvali stoji mada obzirom da imam tri vozila 2008 Nisan Sentra , 2006 Chrysler 300 , 2008 Saturn Asta ( Japansko , Americko , Europsko) a obzirom da sam imao preko 20 vozila do sada ukljucujuci Toyotu Matrix koju sa stvarno mrzio jer Toyota prava kite od auta mogu pricati sa vise objektivnosti nego ti koji citav zivot vozis staru Corollu. Ja ti predlazem da provozas Golfa i Astru pa ces poslije toga drugacije gledati na tu Corollu.
emko1234

#45 Re: Naj auto 2009.

Post by emko1234 »

whow** vidi prvo nema potrebe za ovim,jer cini mi se da ovo sad prelazi u neko vrijedjanje..ti vozis ta auta i to stoji..ono sto ti pokusavamo objasnit je da se japanci u americi i u europi drasticno razlikuju..toyota i honda o kojima ti govoris nisu ista auta o kojim govorimo ja i corolla..ja govorim o autima za europsko trziste..i mislim da pretjerujes kad toliko hvalis astru i golfa amerikance..ja sam nedavno vozio golfa V iz amerike 2.5 rabbit..auto se nemoze poredit s euroskim golfom..pola opreme nema..kazes da honda i toyota ne valjaju u sadu?kako onda su onda japanci medju naprodavanijim autima preko bare?sta je s acurom,infinityem,lexusom?mislim da nisi upravu..ako cemo poredit astru civica i aurisa u europi..mislim da je astra jedno veliko smece..po svemu pogotovo naspram novog civica..auta u americi su puno losija nego u europi a od istih su proizvodjaca..probaj uporedit golfa tu i naseg golfa..neuporedivo
whow

#46 Re: Naj auto 2009.

Post by whow »

Neznam o kakvom vrijedanju pricas . Moje je misljenje da je ova Honda Civic DX koja se prodaja u Sjevernoj Americi jednako kao i u ostatku svijeta sa modifikacijama propisanim pojedinacnim standardima svakoga trzista, dakle i EU , a sa istom 1.8 l masinom najobicnije smece koju japi generacija dize u zvijezda stoga jer ne zna bas mnogo o automobilima. Tu nema nikakvoga vrijedanja stoga jer je moja tvrdnja da je Honda smece jednako validna kao tvoja izjava da je Astra smece. Honda Civic uopce nije najprodavanije auto compakt klase u Kanadi nego je to Chevrolet Cobalt sto je zapravo i prilog tvrdnji da najprodavanije auto ne mora nuzno da bude i "najbolje" .Astra ja 2008 godine proglasena najboljim malim autom u Americi sto opet predstavlja misljenje grupe auto entuzijasta , iako sama titula auta godine arumentovano pobija tvoju tvrdnju da je Astra smece. Mislim da je Astra odlican paket koji u na zalost ili na srecu ne imponira prohtjevima prosjecnoga Amerikanca koji u autu moraju imati sredisnju konzolu velicine trpezariskoga stola da bi u nju smestili , extra large pop i supersized Big Mac. Astrina sjedala su vjerovatno premala za prosjecne americke guzice pa su slicni "propusti " navode kao glavni nedostatci Astra na Sjeverno Americkom trzistu mada samom autu mehanici , dizajnu , opremi , kvaliteti ni poslovicno cjepidlacni amerikanci nisu mogli naci zamjerku osim sto je napavno preskup , jer se ovdje automobil jos uvijek kupuje na metre. Slicna je situacija i sa Golfom koji je miljama ispred Honde ili Toyote ali i nesto skuplji sto mu Ameri uzimaju za veliku manu. Slazem se po pitanju 2.5 L masine koja nije najreprezentativnija mada ukoliko ne volis 2.5 uvijek mozes kupiti Golfa sa 2.0 TDI masinom ili 2.0 T benzinom dakle 2.5 je nejjeftiniji izbor i po mome misljenju 170 ks i nije tako lose za osnovnu varijatu Golfa. Ta Honda o kojoj to pricas je bes sumnje mnogo bolja od osnovne varijante ali i Golf ima GTI verzija kao i Asta OPC ali to je vec drugi par cipela. Dakle moje je misljenje da su Honda Civic I Toyota Corolla nisu nikakve hip , cool, extra sportska vozilice nego jednostavno ,kao sto sam ranije rekao, auta prosjecna u svemu a odlicna u nicemu. Golf je ipak Golf . A to za Lexuse , Acure, Infinitije pa to je ponovo pokusaj Japanace da skinu BMW , Audi i Merc . Glede same teme u ovaj izbor je stvarno umjesano sve i svasta ali ,vjerovali ili ne , takva je situacija i kod zvanicnog izbora za naj vozilicu. a moj glas ide za ovu Insigniu koja je stvarno extra , moj drugi izbor bi bio Passat CC.
_Astra_

#47 Re: Naj auto 2009.

Post by _Astra_ »

Ja shvatam da je ovo forum, i da svako ima pravo na svoje misljenje, ali dajte ljudi... VECINA raje prica o nekim autima a nije sjela NI U JEDAN od tih.

LICNO sam do Nove godine imao/vozio Astru 1.4Twinport.... i u januaru zamijenio za Golfa 6, isto 1.4

Karakteristike motora su definitivno na strani Opela, POGOTOVO UZIVO.

Udobnost Astre ja kao na konju... UZAs.... price da je golf neudoban ostavite za malu djecu, petica je X puta udobnija od Astre H, a šesticu je smijesno uporedjivati...

RESPECT za enterijer NOVE Astre.... odlicno uradjeno...Ali, neka HVALA.....
Poslije 20 000km su pocela skripat sjedista na Astri... UZASNO osjetljiv motor na nase gorivo... MILION puta se palila lapmica "katalizatora", i TRESO se cijeli auto dok se ne ponisti greska...
itd itd

Ne zove se dzaba GOLF klasa....i nek' prica k'o sta hoce...
shadow

#48 Re: Naj auto 2009.

Post by shadow »

corolla02 wrote: Ja uvijek kazem, Golfa ili bilo koje drugo evropsko vozilo samo voze oni koji ne znaju, i zeljni nekog dokazivanja, ali eto svakom svoje.
A kakvog smo to dokazivanja zeljni?? I sta to mi ne znamo, prosvijetli nas tita ti? Evo ja vozim svabu godinama i vozicu svabu dok sam ziv, samo cu mjenjati modele i klase. Sta treba, da svi pokupujemo dosadne corolle sa nula opreme i pretvaramo se da nam je merak i uzivancija voziti ih? Svaka cast corolli i izgradjenom renomeu ali ja kad bi je morao voziti odmah bi sebi konja kupio :D
Better Man

#49 Re: Naj auto 2009.

Post by Better Man »

shadow wrote:
corolla02 wrote: Ja uvijek kazem, Golfa ili bilo koje drugo evropsko vozilo samo voze oni koji ne znaju, i zeljni nekog dokazivanja, ali eto svakom svoje.
A kakvog smo to dokazivanja zeljni?? I sta to mi ne znamo, prosvijetli nas tita ti? Evo ja vozim svabu godinama i vozicu svabu dok sam ziv, samo cu mjenjati modele i klase. Sta treba, da svi pokupujemo dosadne corolle sa nula opreme i pretvaramo se da nam je merak i uzivancija voziti ih? Svaka cast corolli i izgradjenom renomeu ali ja kad bi je morao voziti odmah bi sebi konja kupio :D
A Šta to nudi jedan Golf od opreme? Svu opremu koju Golf ima je dodatna oprema i moraš je posebno platiti. Osnovni model Golfa nudi daleko manje opreme u odnosu na konkurenciju, a još je skuplji. Ono što je kod konkurencije standardna oprema nama u Golfu podvaljuju kao dodatnu i posebno naplaćuju.
citroen

#50 Re: Naj auto 2009.

Post by citroen »

"Whow " taj model civica coupe nije u prodaji za evropsko trziste,samo za americko,kanadsko i josw neka,ali za evropu nije namijenjen.prije par dana sam vidio jednu plavu hondu civic coupe u Sarajevu i vidio sam da to nije isto auto kao i za evropsko trziste,kako po dizajnu exterijera,tako i interijera.Vjerovatno dijele istu platformu a i za to nisam siguran.model za evropsko trziste je po svemu bolji od amercke izvedbe civica,ako nisi siguran u to,onda dodji i uporedi ta dva autica i vidjeces veliku razliku. :bih:
Post Reply