JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
alina_sa

#26 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by alina_sa »

Pozz svima!!!!
Javila mi se dilema čitajući vaše postove...pa ako neko bude ljubazan da mi to razjasni.
Mislila sam da se prvi ciklus završenog studija po bolonji shvata kao VŠS a ne kao VSS. Naime, upravo sam završila te tri famozne godine psihologije i namjeravam nastaviti dalje u septembru i u našem nastavnom planu i programu piše da nakon završenih tri god studija dobijemo zvanje bakaleurat (B.A. -Bachelor of Arts) psiholoških znanosti i možemo obavljati, citiram- "....sve poslove administrativnog smjera koji zahtijevaju VŠS.."
Znači, psiholog ni pod razno!!!!! :) :) :)
sarlo

#27 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by sarlo »

Raz wrote:Ne ne Splinter, ima i slucajeva da nije isto 3+2 i 5+2, ako me moja matematika ne vara :D (Arhitektonski fakultet)
Znaci po Bolonji je 5+2 = 3+2.
I to se uci u Povelji UN o ljudskim pravima.
AUTOMATIK2

#28 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by AUTOMATIK2 »

sarlo wrote:
Raz wrote:Ne ne Splinter, ima i slucajeva da nije isto 3+2 i 5+2, ako me moja matematika ne vara :D (Arhitektonski fakultet)
Evo kako je rješeno u Hrvatskoj 2008 god.

Utvrđuje se da akademski i stručni nazivi stečeni prije stupanja na snagu Zakona
završetkom sveučilišnih i stručnih studija na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci
(dalje: Fakultet) i njegovim pravnim prednicima, odgovaraju akademskim i stručnim
nazivima koji će se stjecati završetkom sveučilišnih diplomskih odnosno stručnih studija
iz članka 71. do 74. Zakona, kako slijedi:
a.) stručni nazivi stečeni završetkom stručnih studija u najmanjem trajanju od 3
godine čijim završetkom je stečena viša stručna sprema (VŠS) i novi odgovarajući stručni
nazivi:
3
Prijašnji stručni
naziv
Novi stručni naziv
Kratica
inženjer strojarstva
stručni prvostupnik/(baccalaureus) inženjer,
odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea)
inženjerka strojarstva
bacc. ing. mech.
inženjer
brodogradnje
inženjerka
brodogradnje
bacc. ing. nav. arch.
inženjer
elektrotehnike
inženjerka
elektrotehnike
bacc. ing. el.
b.) akademski nazivi stečeni završetkom sveučilišnih dodiplomskih studija čijim
završetkom je stečena visoka stručna sprema (VSS) i novi odgovarajući akademski
nazivi
:
Prijašnji akademski naziv
Novi akademski naziv
Kratica
diplomirani inženjer
strojarstva
magistar inženjer, odnosno magistra

inženjerka strojarstva
mag. ing. mech.
diplomirani inženjer
brodogradnje
inženjerka brodogradnje
mag. ing. nav. arch.
diplomirani inženjer
elektrotehnike
inženjerka elektrotehnike
mag. ing. el.
Osobe koje su završile studij za koji je u prethodnom stavku utvrđen odgovarajući
novi naziv, mogu novi naziv koristiti u pravnom prometu i bez izdavanja posebne
isprave.
bihac-x

#29 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by bihac-x »

opet oni mimo teme. a dosadne raje majko mila, mora neko 24 sata dezurati i brisati njihove gluposti ...
AUTOMATIK2

#30 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by AUTOMATIK2 »

bihac-x wrote:opet oni mimo teme. a dosadne raje majko mila, mora neko 24 sata dezurati i brisati njihove gluposti ...
Papake,
tema je :prozivka onih koji bojkotuju Bolonjce

Zašto ih bojkotuju?
"Zato što osobe nemaju adekvatno obrazovanje".Zašto?
Zato što se čutilo i niko nije htio reči da ustvari imamo više škole-trogodišnje,koje neće niko da zapošljava,jer ima dipl.......četverogodišnje.
Mora proči dosta vode da se iscrpe-zaposle na boljoj poziciji ovi nezadovoljni,pa tek onda dolaze Bolonjci.
Znaju da moramo studirati i te tri god,jer šutimo ko kuje(posao će dobijati samo probrani i to u državnim firmama,a ostali će biti nešto kao sada tehnićari-malo jače)
mrtva kokoš

#31 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by mrtva kokoš »

sarlo wrote:
ne izjednacavam sa fakultetima kod kojih je ciklus 5+2 vec izjednacavam 4+1=3+2 samo drugo pakovanje!! ovi sa 3 dodju prije do diplome a ovi sa 4 lakse do magistrature ,mada je u biti to isto :-) understand :D ali se sada nama bolonjcima teze nakaniti i upisati master, znam po sebi :-D :-D
Amazonka27

#32 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by Amazonka27 »

@AUTOMATIK2

1. Ignorises molbe/zahtjeve/upozorenja
2. Vrijedjas forumashe
3. Smatraj se opomenutim
AUTOMATIK2

#33 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by AUTOMATIK2 »

Svašta

1.ko je promašio temu? Zamolba i jeste za ignore
2 Gdje ima uvreda,lingvistika nije ispoštovana.
3 Pa naravno da nas ljudi ne razuniju,kad se i sami ne snalazimo.
Ti usmjeri temu,pa vidiš li da tjeraš raju,sa beze upadicama
Tako ćeš ostati na forumu samo sa tinejđerima,a ima lijepih tema.
De se malo zainteresuj u Vijeću ministara dokle je došlo sa Pravilnikom,pa nas izvjesti,da ti se i ja javno zahvalim
IskrenTZ

#34 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by IskrenTZ »

SAMO KAZEM TUZLA!!!!!!!

UKC Tuzla - Gospoda Safia se zove koja prima radnike. Skola nema veze, ako imas pare imas poso, ako ne dobijes odgovor "stara si za ovaj poso imas 30 godina" ili "mi primamo samo odlikase i ponekad ostale". Prosle godine su dva radnika primili koji su obnavljali godinu u srednjoj skoli. (PARE)

Bilo koji oglas za radno mjesto u TUZLI.

Uslovi: 3 do 5 godina radnog iskustva na istom ili slicnom poslu, Fax, itd. Kako da se zaposli mlad covjek koji je tek zavsio fax?

U TUZLI nema firme koja ne trazi da imas Fax zavsen, jedino jos Pekari i Taxi-ste ne traze Fax.

Kad imas Fax zavsen sledece je pitanje koliko para nudis ili neku drugu uslugu.

Sve ovo kad vidim sta traze jedini izlaz je strik. Onda odes u NLB Banku na salter, iza kojeg sjedi gospodin sa zavsenom gimnaziom. (Koji je platio 5 000 Maraka).
tonymontana

#35 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by tonymontana »

Ni u Bosnalijeku nece kriminalac Arslanagic da zaposljava bolonjce. A evo sad ce se prodati, pa ce ljudi prvo njega isterati, a tako ce biti i u ostalim lopovsko-familijarnim fol drzavnim firmama. nakrali ste se, hajte lagano, a dajte svjez kadar, koji je obrazovan prema EU standardima, a ne ruskim balalajkama. Mozes komunizam istjerati iz drtave, al ne mozes iz drzavnih bordel-preduzeca :D .. a ne cudi me kad mi pravnice u glavnom kroje kapu hahah. Mislim ove Goliceve i Saltagine :))
himalaja

#36 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by himalaja »

Kaze sad na Dnevniku D FTV-e Ministrica Obrazovanja Meliha Alic da je Federalna Vlada napravili Zakon i Odluku da je prvi ciklus visokog obrazovnja VSS (visoka strucna sprema) nikako bilo sta drugo, a glavni negatori i protivnici "bolonjaca" su upravo preduzeca u kojima je Federalna vlada vecinski vlasnik?? Kako sad to?? U BH Telecomu nema ni jedan bolonjac zaposlen! Kad treba podjeliti dividendu to ide ko po loju i postoje svi Zakoni i Odluke. Vlada je vlasnik, Vlada kaze napravite pravilike i sitematizacije,uvrstite VII stepen ili Prvi ciklus v.o., ko nece frca i tako se nakrao i gotovo za dan! Jel to prica za raju ili Federalna Vlada nije vlasnik preduzeca u vecinskom drzavnom vlasnistvu? Ko tu koga u mozak? Druga generacija bolonjac diplomirala, a ni prva nije jos na cisto! Koja sramota za Vladu i za drzavu i za OHR, OSCE, EU, ama za sve redom, osim onih koji ovako stite sebe i svoju rodbinu, poneko i prileznice...
ludilo konstantno

#37 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by ludilo konstantno »

Sve privatne firme bojkotuju "bolonjce" zbog lošeg znanja.
Ja radim u najvećem uvozniku v..... u BiH i može "bolonjac" ali na VSS.
A tamo mu je i mjesto
tranquil

#38 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by tranquil »

ludilo konstantno wrote:Sve privatne firme bojkotuju "bolonjce" zbog lošeg znanja.
A tamo mu je i mjesto
Netačno, možeš govoriti za svoju firmu, ali ne možeš reći "sve" jer ima firmi koje cijene praktično usmjerenje novog sistema, posebno kada su u pitanju tehnički fakulteti.
ludilo konstantno

#39 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by ludilo konstantno »

tranquil wrote:
ludilo konstantno wrote:Sve privatne firme bojkotuju "bolonjce" zbog lošeg znanja.
A tamo mu je i mjesto
Netačno, možeš govoriti za svoju firmu, ali ne možeš reći "sve" jer ima firmi koje cijene praktično usmjerenje novog sistema, posebno kada su u pitanju tehnički fakulteti.
Pa u tehnici je i najveći problem. Sorry Bolonjac - kod mene majne posla za bete. Da mi nesti isprojektiras pa da se sve sje.. zato sto ti nisi stigao do posljednje lekcije. Sorry. Trazim samo stare dipl.ing-ove
tranquil

#40 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by tranquil »

ludilo konstantno wrote:
tranquil wrote:
A tamo mu je i mjesto
Pa u tehnici je i najveći problem. Sorry Bolonjac - kod mene majne posla za bete. Da mi nesti isprojektiras pa da se sve sje.. zato sto ti nisi stigao do posljednje lekcije. Sorry. Trazim samo stare dipl.ing-ove
Fail.

1. imam pouzdan posao već godinama
2. diplomirao sam po starom sistemu i po istom ću uskoro magistrirati
3. imam dovoljno samopouzdanja i nemam sumnji u vlastito znanje tako da se za razliku od nekih ne plašim konkurencije koja je školovana po novom sistemu.

Prošli odgovor nisam napisao zato što sam ljuti bolonjac, nego je baziran na iskustvu koje demantuje tvoju tvrdnju da "sve privatne firme bojkotuju Bolonjce".

Pitanja?
huble2007

#41 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by huble2007 »

ludilo konstantno wrote:
tranquil wrote:
A tamo mu je i mjesto
Jel bolje da Bajro Golic lize po starom ili po novom :))))
nesto ovako :

himalaja

#42 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by himalaja »

Mislis jeli bolje ZAPOSLITI neku za pravnicu,tuzioca ili sudiju kojoj su Bajro i Saltaga lizali po starom ili po novom??
Pa ova je*alista od drzavnih firmi koje su gore nabrojane da ne zele bolonjce zaposlavati su pune tih sto su dobile diplome na "lizanje".
Imaju i dalje sta lizati... I ne samo lizati.. Pola tih takvih u elektrodistricuciji i bh telecomu je diplomiralo poslije 40te godine zivota. Bolje jedna takva polovna lizaca nego 5 mladih bolonjaca hehe
cobankov1

#43 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by cobankov1 »

diplomac wrote:ovi bolonjci izgleda svi nasli posao :? svaka cast :thumbup:
... ili ga i ne traze ....
Interesantno,ali imam kolega trogodišnjih bolonjaca koji budu na forumu,pitam ih što ne date komentar,pa ne radite.
Stid ih,ogorčeni jer su mislili da će biti kao raniji četverogodišnji,svi su im govorili,a sada ako hoće da bude ekvivalent dipl inž mora uplatiti ,pa još gurati najmanje dvije i po godine,a opet je upitan posao!!!
caes

#44 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by caes »

sve je to divno i krasno, ali koliko ce bolonjaca koji su zavrsili samo jedan ciklus studija, biti iskreni pa reci da li je to sto znaju stvarno dovoljno da rade neki posao kako bog zapovijeda?

da li je 3g stvarno dovoljno da steknes neko pristojno znanje? kapiram da to sve zavisi i od vrste fakulteta, ali mislim da je generalno, stvarno potrebno zavrsiti 2 ciklusa da bi mogao reci da si radno sposoban .. ili je do mene :)
himalaja

#45 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by himalaja »

:lol:
Last edited by himalaja on 05/10/2009 11:17, edited 1 time in total.
himalaja

#46 Re: JAVNO PROZOVITE FIRME I INSTITUCIJE KOJE BOJKOTUJU BOLONJCE

Post by himalaja »

caes wrote:sve je to divno i krasno, ali koliko ce bolonjaca koji su zavrsili samo jedan ciklus studija, biti iskreni pa reci da li je to sto znaju stvarno dovoljno da rade neki posao kako bog zapovijeda?

da li je 3g stvarno dovoljno da steknes neko pristojno znanje? kapiram da to sve zavisi i od vrste fakulteta, ali mislim da je generalno, stvarno potrebno zavrsiti 2 ciklusa da bi mogao reci da si radno sposoban .. ili je do mene :)
Kao fol "neki" sto su polozili 28 ispita u 4 godine na nekakvom ekonomskom fakultetu u Istocnom Sarajevu ili Brckom zanaju dovoljno za "neki" posao, a studenati koji su polozili 34 ispita u 3 godine na Ekonomskom fakutetu u Sarajevu ne znaju ?? Koje razmisljenje majko :lol:

Ili ove sto im je bajro golic lizao da bi dobile diplomu ili stu su u Tuzli kupili 4 godine pravnog fakulteta su radno sposobniji/je od ovih koji su zavrsili recimo 3 godine na Filozofkom fakultetu u Sarajevu redovno i uredno ??
Ili znaci nekad je bilo u redu da drustvene nauke budu 4 godine, a tehnicke 5, a sad kao treba i drustvene da budu 5, znaci i ovi sto su isli 4 niti sta znaju niti su osposobljeni za neki posao ?? Na kraju krajeva radna sposobnost i obucenost za "neki" posao ne dolaze sa diplomom.
A vrhunac je ovo pitanje da li je 3g stvarno dovoljno da steknes neko pristojno znanje? ... Mislim .... na ovo se nema sta ni dodati ni reci ... kao dovoljno je ako ti bajro golic i saltaga lizu 4 godine, a nije dovoljno ako lizu 3 godine... :lol:

Naravno treba napomenuti da se gotovo vise nigdje osim u nekim "familijarnim" i "komunistickim" firmama ne pravi razlika izmedju 3 i 4 godisnjeg visokog obrazovnja kod radnog mjesta Strucnog saradnika, a to je regulisano Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o standardnoj klasifikacija zanimanja u federaciji BiH, gdje je pored VII, VII, i IX stepena dodan i pravi, drugi i treci ciklus.

Na osnovu člana 9. stavak Zakona o standardnoj klasifikaciji zanimanja u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 22/04), na prijedlog Federalnog zavoda za statistiku, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 97. sjednici održanoj 2. aprila 2009. godine, donosi

O D L U K U
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O
STANDARDNOJ KLASIFIKACIJI ZANIMANJA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

I

U Odluci o Standardnoj klasifikaciji zanimanja u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH" broj 40/04), u dijelu "Standardna klasifikacija zanimanja" Tabela l "Nivoi znanja, koji po pravilu garantuju (obezbjeđuju) obavljanje poslova i zadataka većine zanimanja u pojedinim rodovima zanimanja", mijenja se i glasi:

........................................................................

2. Stručnjaci i naučnici program do i postdiplomskog visokog obrazovanja

.........................................................................

U dijelu "KLASIFIKACIJA ZANIMANJA - OPISI", u Rodu 2. "STRUČNJACI I NAUČNICI", u stavu 1. druga rečenica mijenja se i glasi: "Zanimanja ovog roda su zanimanja koja se obavljaju nakon stečenog sedmog, osmog i devetog stepena stručnog obrazovanja, kao i zanimanja koja se obavljaju na osnovu stečenih zvanja I, II i III ciklusa studija prema odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 59/07)".

...........................................................................

II

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

V broj 256/09
2. aprila 2009. godine
Sarajevo
Premijer
Dr. Nedžad Branković, s.r.

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 196hrv.htm
Post Reply