Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MmeDeLafayette

#26 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by MmeDeLafayette »

pa ne fakat evo mozda glupo zvuci ali evo nekoliko prmjera
posto sam vishe vremena u kuhinji nego u dnevnom boravku :D

uzmem milkos pavlaku.... mjesto one koju inace kupujem da ne reklamiramo.. kad ono
datum cist a ona prokisla, prosjeca se nema ne mozes od nje nista pravit osim da je rucas sa kasike
PPM tuzla svjezi sir za pitu, sve uredu ja da probam da osolim, hem' je slan hem kiselkast
uzmem neki drugi ne-bih proizvod sasvim druga prica...
o salamama, sunkama i ostalim mesnim preparatima da ne pricam, ovako hrenovke se napushu ko abidovo magare kad ih kuhas,
sunka je ustvari miks svega samo ne pilecih prsa i tako to
ali kao sto neko rece ima finih proizvodjaca fakat, kao npr Merak* i njihov suhomesnati program, pa i Meggle paleta proizvoda iz BiH je fina, poljorad iz travnika i jos nekolicina
ali vecina stvari je zaista bezveze, nesigurna i cesto isteklog roka :(
samo malo

#27 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Za patriote ovo nije ekonomski problem, patrioti su obicno oni kojima je dobro u zivotu, zive na budzetu ili negdje daleko, i boli ih karina za ostale koji i sada jedva prezivljavaju.

Oni u svemu ovome vide "udarili smo Srbe i Hrvate po nosu". Kao da se u BiH uvoze samo proizvodi iz Hrvatske i Srbije. Koji jad od ljudi, ukratko receno.

Postoji li u BiH proizvodjac kvalitetne djecije hrane? djecu svi imamo, pa, pametnom dosta... ne treba dalje.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 25/03/2015 11:16, edited 2 times in total.
samo malo

#29 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

dzemmo wrote:kad je bila ona afera sa Alpskim mlijekom, i pitaju jednu tetu u Ljubljani (anketa na tv-u)

- Sta vi mislite o problemima alpskom mlijeka?

- Maaa da je otrovno ja cu ga opet kupovati i piti, to je nase mlijeko!
Dok su onih 30 koji su rekli da vise ne kupuju alpsko, jednostavno izrezali iz priloga :D
Prpa.ba

#30 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Prpa.ba »

samo malo wrote:Oni u svemu ovome vide "udarili smo Srbe i Hrvate po nosu". Kao da se u BiH uvoze samo proizvodi iz Hrvatske i Srbije. Koji jad od ljudi, ukratko receno.
Da malo citas, vidio bi ko je predlozio ovaj zakon a i ko je dizao ruke po Parlamentu da zakon prodje. Sve Bosnjak do Bosnjaka i patriota do patriote.
hakazvaka

#31 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by hakazvaka »

dzemmo wrote:kad je bila ona afera sa Alpskim mlijekom, i pitaju jednu tetu u Ljubljani (anketa na tv-u)

:thumbup: :thumbup:
zato im i jeste kako im je :roll:
chuchumbamayumbe

#32 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by chuchumbamayumbe »

Najvise para trosim na mlijeko, i kupujem nase domace, Meggle (ko god bio gazda, nasi ljudi rade u pogonu, nase krave daju mlijeko...).
Interesuje me da li ce poskupiti Argeta pasteta iako se proizvodi u BiH?!
Hajde mi dajte adekvatnu zamjenu za Nutellu, za Plazma keks, abc sir, za bucu, za Poli salamu (koliko god da kosta), za Cokolino?
I papci izglasali zakon, opet udri po narodu.
Kakva drzava i politicari, i treba da se ukine!
samo malo

#33 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

chuchumbamayumbe wrote:Najvise para trosim na mlijeko, i kupujem nase domace, Meggle (ko god bio gazda, nasi ljudi rade u pogonu, nase krave daju mlijeko...).
Hajde mi dajte adekvatnu zamjenu za Nutellu, za Plazma keks, abc sir, za bucu, za Poli salamu (koliko god da kosta), za Cokolino?
Nema zamjene, mozes samo kupiti po puno vecoj cijeni. Sustina svega.

Lako cemo mi za mlijeko, ima i domacih koja su kvalitetna. Sta cemo sa onim sto nema domacu alternativu, a cijena ce mu skociti za 70%. Bas da vidim tog oca i tu majku koje ce svojoj bebi objasniti da vise ne moze jesti Cokolino, Hipp ili Frutek jer je preskupo.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#34 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by grunt »

digital wrote:Ako je ovo pogresan korak (jeste na duge staze, ali za mene je jedino izvodljivo privremeno rjesenje), sta vi mislite kako se moze unaprijediti nasa privreda (ali bez fantazija, sa trenutno raspolozivim resursima)?
mozda prvo da se formira ministarstvo poljoprivrede na nivou drzave :D
8. sekretar SKOJ-a

#35 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

hakazvaka wrote:

Samo opremiti laboratorije i srezati će se uvoz za 95% smeća,...
Fozgen

#36 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fozgen »

chuchumbamayumbe wrote:Najvise para trosim na mlijeko, i kupujem nase domace, Meggle (ko god bio gazda, nasi ljudi rade u pogonu, nase krave daju mlijeko...).
Damn pa ja nista od tog nisam kupio ima vec ihaaahaaaa, izuzevsi Poli a ABC men fakat bezze, Nutela ima cijenu ko da je od zlata jbte.
Ima pokoji kvalitetan proizvod nasih proizvodjaca nije sve skart al daleko od tog da su svi naj naj.
Nisu ba ni nasi proizvodjaci andjeli, em je losa kvaliteta a bogami nije im ni cijena mala.
Haj bogati po cemu je to Jana bolja od neke iz BiH? Il sto je Jamnica bolja od Kiseljaka?
Mi, svi skupa i sa nasim proizvodjacima, smo krivi sto je situacija kakva jest.
njonjica

#37 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by njonjica »

Fozgen wrote:
Damn pa ja nista od tog nisam kupio ima vec ihaaahaaaa, izuzevsi Poli a ABC men fakat bezze, Nutela ima cijenu ko da je od zlata jbte.
Ima pokoji kvalitetan proizvod nasih proizvodjaca nije sve skart al daleko od tog da su svi naj naj.
Nisu ba ni nasi proizvodjaci andjeli, em je losa kvaliteta a bogami nije im ni cijena mala.
Haj bogati po cemu je to Jana bolja od neke iz BiH? Il sto je Jamnica bolja od Kiseljaka?
Mi, svi skupa i sa nasim proizvodjacima, smo krivi sto je situacija kakva jest.
Ima gomila proizvoda koje uvozimo a koji su bljak.
Nutela koju pojedes vani i ovdje.....joj razlike....
Detrdzent Ariel; je li neko taj deterdzent nekad kupio u Hrvatskoj pa da vidi razliku "tog" i "ovog" Ariela? Razlika je DRASTICNA!

Uvijek se trudim kupiti domace...ne svidja vam se pavlaka Milkos? Probajte Nocko...mljac.
Piletina Jezerka, pileca prsa u ovitku Ovako, jako, jako dobra....imate u Jezerki i dimljena pileca prsa pa jedite umjesto Polija, bar vidite sta jedete a jos je jeftinije....ima toga jos....ko hoce, naravno.
Alfons Kauders

#38 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Alfons Kauders »

MmeDeLafayette wrote: kao npr Merak* i njihov suhomesnati program
ako se ne varam, merak se proizvodi u austriji :D
HomeArt

#39 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by HomeArt »

Ovaj zakon je vise stete nego koristi i sigurno ce se ukinuti ako niko drugi onda Incko.
Drzava samo pokazuje svoju nemoc sa ovim pa evo i da ostane zakon jedino sto se moze dogoditi ako uvizni proizvodi poskupe za 70% je da "domaci" proizvodjaci podignu cijene za 50%. Zar ste stvarno toliko naivni da mislite kako ce neko od domacih iskoristiti ovu priliku da ulozi u poboljsanje proizvoda? U situaciji kada je zasticen da se MORA kupovati njegovo zasto bi ulagao kad ga niko ne tjera jer NEMA KONKURANCIJE. Osi toga mi cemo bez uvoza ogladniti za mjesec. Zivi bili pa vidjeli.
Alfons Kauders

#40 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Alfons Kauders »

digital wrote: Tako je, bebe imaju visoko razvijen stepen inteligencije i dobro znaju sta je cokolino i kako se ne moze zamjeniti domacom alternativom.

Na http://www.kupujmodomace.ba imas listu svih domacih proizvodjaca, ne mogu da vjerujem da nema ama bas nikakva domaca alternativa :)
da, bebama treba trpati u usta smece koje proizvodi neki bosnjak u garazi, a ne hipp... :-)

da vidimo alternative...

ja za dorucak zderem vitalis s bademima... a poznato je da smo mi vodeca sila u proizvodnji muesli i cereal proizvoda... kutija kosta 5km

vocni jogurt, koji takodjer jedem za dorucak... ne pravi skoro niko u bosni... 1-2km

sir? sretno s tim... livanjski je ok, ali ako hoces zuti, mekani sir za sendvice i pizdarije, valja ti uzet uvozni... pravi poljorad "livadski sir"... koji nakon 3 dana u frizideru pocne smrditi kao jebeni aceton... 12-15km po kili

usput, cesto kuham talijanske furke, paste, pizze itd... mozzarelu ne pravimo, ni parmezan... maslinovo ulje, zacinsko bilje, kvalitetnu tjestenitu i umake takodjer... recimo da barilla umak i pasta kostaju po 5km...

smrznuto voce... ni tu nas nema... kvalitetni mlijecni/sirni namazi, nema, feta sir nema... majoneza, senf, kecap - nema...

konzerve ribe? jedino jedem eva tunjevinu, i to filete... a svi znamo da se u neumu love tune... 3km

fakat mi nije jasno kako neko moze braniti ovaj idiotizam...ok, ja iskreno ne vjerujem da ce poskupljenje biti i blizu 70%, vjerovatno 10-20... ali ovo je cisti harac na potrosace... em mi nemamo svoje kapacitete da zadovolje ni dio potraznje, em uopste ne proizvodimo dobar dio prehrambenih proizvoda potrebnih prosjecnom domacinstvu...

ali u jednu ruku mi je drago, cisto zato jer ce narodu biti teze, i jer ce cviliti, gladovati, moliti se bogu da sta padne s vedra neba, pa ce mozda makar dio njih skontati da sljedeci put drugacije glasa... a ko ne skonta, nek crkne od gladi, zaboli me kurac
uozo

#41 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by uozo »

Ovaj primitivni oblik protekcionizma ce u svakom slucaju donijeti kratki podsticaj domacoj industriji ali se bojim da ce se odraziti samo na skupljem voznom parku domacih feudalaca dok ce prosjecni gradjanin samo biti ostecen, jer se manjkom konkurencije, ionako upitna kvaliteta nikako ne moze dovesti do nekog zavidnijeg nivoa. pored toga postavlja se pitanje da li su domaci producenti toliko zadovoljni svojom pozicijom na malom trzistu BiH da im uopste i ne treba neka ekspanzija, jer se ovim potezem guzicom zatvaraju vrata trzistu od 30. 000. 000 ljudi? Da li to znaci da domacim proizvodjacima ne pada ni na pamet da cijenom ili kvalitetom grade brendove i da se probijaju na strana trzista!
Pored toga su se ovim potezom dovela u pitanje i buduca investiranja u BiH. Kome je jos dovoljno "mini trziste" BiH? Susjedi i komsije vrbuju strane investitore CEFTA clanstvom dok se kod nas to smatra nedostatkom kako se cini.
Cudno!
BaileyS

#42 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by BaileyS »

Nista ne moze spasiti nasu privredu, zbog rata smo zakasnili u procesu tranzicije, firme su opustosene, trziste nacionalno iscjepkano a ruku na srce i prije rata smo debelo kaskali za Srbijom, Hrvatskom a specijalno za Slovenijom.

Milkos nikad nece biti Dukat. Dukat ima domace trziste od 5 mil ljudi i jedini je znacajan igrac na tom trzistu, Milkos u najboljem slucaju moze pokrivati Sarajevski kanton a tu ima jos 10 ravnopravnih konkurenata. Porediti mogucnosti jednih i drugih je kao da poredis mogucnosti i ekonomsku moc lokalnog granapa i Mercatora. Sta god mi cinili osudjeni smo da budemo kolonija susjednih drzava.
karanana

#43 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by karanana »

radi jebenih ratnoprofiterskih lijanovicevih salama, causevicevog mlijeka i hilminih piva ce poskupiti jos 1000 drugih proizvoda o kojima mozemo samo sanjati da ih proizvodimo made in baznia.

jedva cekam dan kada cu kupovati nasu tunjevinu, raznorazne sireve, bleu i mascarpone..., eto zamjenit cu ledo sladoled onom causevicevom vodom secerom i mlijekom u prahu, pit cu nova vitu mjesto cedevite, jest cu neku vodu i puter i cokoladu u prahu mjesto eurokrema.
a to sto ce kontramjere ukupati ono nesto malo nasih dobrih izvoznika tipa jamija...o tom niko ne razmislja.
Last edited by karanana on 28/06/2009 13:27, edited 1 time in total.
samo malo

#44 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Pa nebi mi bili privredna kolonija da imamo normalno razvijenu privredu.

Ja kupujem uvozno jer cesto i nemam kupiti domacu alternativu, a i ako imam, uglavnom je manje kvalitetno nego uvozno. Kupim vranicki sir, kupim mlijeko Megle, kupim ja i kefir milkosov jer mi je najbolji a i mislim da rijetko ima i kupiti kefir iz uvoza, ali necu kupiti Milkosovo mlijeko koje je pokvareno ili Milkosovu pavlaku koja se uscuje do sutra u firizideru, ili mesne preradjevine koje su nekvalitetne a samo zato jer su sirovine nekvalitetne, proces proizvodnje je nekvalitetan, strucna baza je nekvalitetna, inspekcije su nekvalitetne, potkupljive, korumpirane, i tako dalje.

Da se nasi nametnu kvalitetom, rado bi ja kupio Bipp djeciju hranu iz Gracanice ili Kalesije, da je ona kvalitetna, da nije opasna po zdravlje djeteta, sigurno bi bila i jeftinija od uvozne po defoltu.

Ali nasim privrednicima nije cilj nametnuti se kvalitetom vec nametanjem svojih nekvalitetnih proizvoda. E pa mogu da se puse sa tom politikom.
BaileyS

#45 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by BaileyS »

karanana wrote:radi jebenih ratnoprofiterskih lijanovicevih salama, causevicevog mlijeka i hilminih piva ce poskupiti jos 1000 drugih proizvoda o kojima mozemo samo sanjati da ih proizvodimo made in baznia.

jedva cekam dan kada cu kupovati nasu tunjevinu, raznorazne sireve, bleu i mascarpone..., eto zamjenit cu ledo sladoled onom causevicevom vodom secerom i mlijekom u prahu, pit cu nova vitu mjesto cedevite, jest cu neku vodu i puter i cokoladu u prahu mjesto eurokrema.
a to sto ce kontramjere ukupati ono nesto malo nasih dobrih izvoznika tipa jamija...o tom niko ne razmislja.
Pa ovim zakonom poskupljuju samo proizvodi iz Srbije i Hrvatske. Mozda je vrijeme da se navikavamo na madjarske, italijanske i proizvode drugih zemalja te da skinemo kolonijalni jaram susjednih drzava.
samo malo

#46 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Nemoguce je poskupiti samo proizvode iz Srbije i Hrvatske, to je samo povrsan novinarski zakljucak u uvodnom tekstu. Poskupit ce svi uvozni proizvodi.

Koja logika uostalom, ako je Bih necija trgovinska kolonija, onda je slovenacka. U tom slucaju bi se radilo samo i iskljucivo u interesu slovenackih proizvodjaca, ne domacih.
shuriken

#47 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by shuriken »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
hakazvaka wrote:

Samo opremiti laboratorije i srezati će se uvoz za 95% smeća,...

prvo ce se srezat proizvodnja domaćeg smeća
slovenci su i nasli kloramfenikol jer su ga trazili
sta mislis s cime nas seljak lijeci vime kod krave
sa preparatima Matije travarke?
how yes no
latinalover

#48 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by latinalover »

ovaj zakon je bas idiotski....uvodjenjem carina, inostrani proivodjaci smanjuju cijenu svojih proizvoda, cijena u domacoj zemlij(TJ. bIh)raste ,imamo smanjenje uvoza. Drzava ce ostvariti prihode od carina a potrosaci sa istim dohotkom kupuju manje robe op visoj cijeni.znaci redukcija uvoza na stetu krajnjih potrosaca.

napiaso sam na drugoj temi opnovit cu i ovdje.
Jedino rjesenje je uvodjenje subvencija, i to pojedinim domacim firmama, a to su one ciji su proizvodi najtraženiji. Ukinuti porez na sarajevsko pivo, obavezati proizvodjace i ostale u lancu distribucije da maximalna cijena komada Sarajevskog piva ne smije biti veca od 2,5KM u ugostiseljskim objektima..ili ako je moguce spustiti je na 2KM..da svi budu zadovoljni...to bi automatski dovelo do redukcije potraznje za inostranim pivama, sto bi smanjilo uvoz pive koji iznosi oko 140 000 000 KM. Isto tako dati iste subvencije proizvodjacima flasirane vode,da bi se redukovala potraznja za Janom, Jamnicom..radenskom ,kiseljakom...i ostalim vodama koje proizvode ino proizvodjaci. Isto tako bi se smanjio uvoz vode za nekih 100 000 000 KM, jer niko ne bi kupovao litar vode za 1KM, kad bi subvencije omogucile domacim proizvodjacima da proizvode flasiranu vodu cija bi krajnja cijena iznosila 0.50KM/1l . Zatim tim istim proizvodjacima ukinuti carine na resurse koje nabavljaju iz inostranstva, ali ih zakonom obavezati da nabavljaju resurse od proizvodjaca koji posjeduju certifikat o kvalitetu kao sto je ISO9000

ovo cu staviti u diplomski ,kad budem pisao :D
chuchumbamayumbe

#49 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by chuchumbamayumbe »

digital wrote:
samo malo wrote:
Nema zamjene, mozes samo kupiti po puno vecoj cijeni. Sustina svega.

Lako cemo mi za mlijeko, ima i domacih koja su kvalitetna. Sta cemo sa onim sto nema domacu alternativu, a cijena ce mu skociti za 70%. Bas da vidim tog oca i tu majku koje ce svojoj bebi objasniti da vise ne moze jesti Cokolino, Hipp ili Frutek jer je preskupo.
Tako je, bebe imaju visoko razvijen stepen inteligencije i dobro znaju sta je cokolino i kako se ne moze zamjeniti domacom alternativom.

Na http://www.kupujmodomace.ba imas listu svih domacih proizvodjaca, ne mogu da vjerujem da nema ama bas nikakva domaca alternativa :)
Moja djeca su veoma inteligentna i dobro znaju sta valja a sta ne valja, i sta je Cokolino a sta neko smeche sto pravi lokalni dripac u nekakvoj meljivoj garazi.
A kada neko spominje Jezerku i njene "salame", pa ebote zivot, ono se ne moze sazvakati! Kupio ja jednom, drugi put, pileca salama, dobro je da nisam nasao perja unutra! Sve nekakve zile, komadi hrskavice, bode na sve strane, nejedljivo.
Inace kupujem u Jezerci na Alipasinom piletinu i sve je tip-top, ali nemojte brate praviti salame ako ne znate.
palermo

#50 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by palermo »

Kratkoročno, mislim da će ovaj zakon donijeti više štete nego koristi, dugoročno postoji mogućnost da se ipak pošalje poruka našim susjedima, da način na koji je dosada tretirano bh tržište nema dugoročno prespektivu. Nemoguće je graditi odnose na takvom debalansu, i nemoguće je da bh proizvodi nemaju nikakvu šansu na tržištu susjednih zemalja.
Naravno da je i do naših proizvođača i same države da podignu kvalitet na zavidan nivo ( i usput adekvatno marketinški obrade) al men se čini u ovoj konstelaciji snaga (trenutnoj) čak i da je tako, opet ne bi imali šansu.
Ovaj zakon se sasvim sigurno neće dugo zadržati,ali kao poruka koja se šalje, ima svoju vrijednost i u tom kontekstu ga podržavam.
Post Reply