Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dmaudi wrote:Pa auto u stvari nije imao serijski ugrađen alarm, bio je zaključan i na mjestu nije ostalo nikakvih tragova od krađe ali auta . Onaj ko je ukrao isto bih ga ukrao ako bi bio ugrađen alarm (serijski), možda bi koristila koja naknadna ugradnja ili neka mehanička zaštita ali sad je več kasno. Nije ni meni jasno kako se može to tako jednostavno uradit bez buke i tragova. Danas sasvim drugčije gledam na te stvari...Nadam se jedino još da me za koje vreme nazovu i traže odkup.
Procedura: Korak 1: rezanje lima na zadnjim bocnim vratima makazama, prespajanje zica od centralne brave i otkljucavanje auta. Korak 2: lik sa laptopom u krilu sjedne za volan, prikljuci laptop na port od ECU za servisni racunar, i upali auto. Korak 3: auto ode.
Sve ovo traje manje od 5 minuta i ne proizvodi bilo kakvu buku. Navodno sofware za kradju na crnom trzistu kosta preko milion EUR. Svi su specijalizirani samo za jedan brand, tj kradu samo jednu marku auta.
Auta zavrsavaju najcesce na bliskom istoku (Liban, Sirija i Irak prije svega), Rusiji, zemljama oko Kaspijskog jezera.... Nesto malo ostane u CG, Albaniji, Kosovu, Bugarskoj i Rumuniji (ipak je to EU, jel tako?)
dmaudi wrote:Pa auto u stvari nije imao serijski ugrađen alarm, bio je zaključan i na mjestu nije ostalo nikakvih tragova od krađe ali auta . Onaj ko je ukrao isto bih ga ukrao ako bi bio ugrađen alarm (serijski), možda bi koristila koja naknadna ugradnja ili neka mehanička zaštita ali sad je več kasno. Nije ni meni jasno kako se može to tako jednostavno uradit bez buke i tragova. Danas sasvim drugčije gledam na te stvari...Nadam se jedino još da me za koje vreme nazovu i traže odkup.
Ne znam moze li ti sta pomoci ovaj slucaj kod mog rodjaka.. prosle godine u maju mjesecu.. u Dotmundu,,kaze.. vozim glavnim putemm i jedno 5-6 minuta neko auto sve me u cenat prati cestom.. vidio sam neka dva lika.. nisu balkanci..(ispostavice se poslije..) Ovaj vozac iz tog auta mu je pokazao da stane cim prije mogne.. stane rodjak.. stanu i ova dva.. izlaze likovi i kazu mu na tecnom njemackom.. daj 500 eura ili se mozes pozdravit s autom ( rodjak voza 6 Audi karavan..) Objasne mu oni.. da sa svojim kljucem nece moci vise auto upalit jer su elektronski promjenili preko laptopa bezicnim putem (bluetooth il koja veza ne znam..) KOD kljuca.. Tako su mu fino objasnili i trazili 500 eura i da mu daju novi njihov kljuc sa novim kodom.. Rodjak je shvatio ozbiljnost situacije i fino snjima do bankomata i sacekaju ga za pare.. Od tad rodjak.. ugradio je jos par mehanickih caka.. osim elektronskih.. na srecu od tada do dans.. sve je dobro..
Iskreno mi je zao.. i ja sam fan Audi-ja i potpuno te razumijem.. nadam se imaces bilo kakvu informaciju o ljubimcu..
Do sad nisam toliko kontao o zastiti jer vozim "ficu" ali kad-tad kad zbavim ovakvu masinu ide uz njega elektronska zastita sa izlazom od 40mA da nindza prezivi ali da mu dooobro jebe znanje.
hopi wrote:jeli ovo stvarno izvodivo, to sa ključem, da li je neko nešta slično čuo? Mislim stvarno mi je to nevjerovatno.
Mislim da je to šuplja! U takvim situacijama ne treba stajati nipošto. Poznate su situacije kad ti iz susjednog auta signaliziraju da ti je navodno pukla guma ili se nešto zapalilo i ti naivno staneš, a lole upere pištolj i zdravo đaci!
Po mogućnosti treba stati preko puta policijske stanice. Baš me zanima šta bi tada radili?!
hopi wrote:respajanje zica od centralne brave i otkljucavanje auta. Korak 2: lik sa laptopom u krilu sjedne za volan, prikljuci laptop na port od ECU za servisni racunar, i upali auto. Korak 3: auto ode.
Sve ovo traje manje od 5 minuta i ne proizvodi bilo kakvu buku. Navodno sofwa
Moguce je ako su bili blizu kad je daljinski otvarao centralnu, pa mu pokupili kod(ali je i to rijeseno kod novih centralnih). A to mijenjanje koda je nemoguce "vazduhom".
don_emir wrote:uz auto je dobio tri gprs-a ugrađena u auto..
Bas gprs? I sta ako lopovi imaju gps/gsm blokator (jer mislim da gprs koristi gsm sistem) ? Tada ti ne pomaze ni satelitsko pozicioniranje. Nije ti to bas neka zastita.
There are different levels of attacking methods, either physical or logical (mathematical) ways. We are not going to involve too much discussion about cryptography, which is very boring for most visitors. And an open discussion for any existing Remote Keyless Entry (RKE) system will bring up more legal risks.
Interference for Remote Keyless Entry (RKE)
I read a newsflash about a group of series thieves, who have stolen various private cars with RKE (Remote Keyless Entry) interference units. They always wander in a car park. When the car drivers lock their cars with remote keys, they start the interference units and make the security system fail. Many drivers do not recognize that their cars are already in danger and just leave in that case. It is difficult to get them on site since the interference units are hidden well. This interference unit approach is used to attack the communication between the remote key and the RKE/ECU of the car. Most of RKEs employ OOK/ASK (such as MAXIM), which is very sensitive to the RF interference and easy to monitor.
RF Scanner
Another hacking approach is the RF scanner. The thief will scan all parking cars and try to open the cars with fixed or hopping codes in 10 m range. According to the report, the 3 billion hopping code can be tried in 10 minutes. If the Remote Keyless Entry (RKE) system under attack doesn't use extra encryption and authentication algorithm, this traditional try and error approach is quite useful in hacking most of the RKE (Remote Keyless Entry) systems.
RF monitors & Session Playback
The most advanced hacking approach is using RF monitor and session playback. The thief can use RF monitor to scan the RF communication between the RKEs and the remote keys. Then they decode the ciphers and simulate or make a "valid" remote key with PC. This approach is based upon extensive arithmetical operations. I don't know the detail of how to hack the algorithm, but I do know a simple fact: if the algorithm is in public and the last session is known, it is much easier to hack a one-way communication system. And Remote Keyless Entry systems are not the banking systems, they have not the limitation for trials. According to update report, the thieves who use the RF monitors can break into any high-end cars, including BMW, Benz, Bentley and etc. That is also a big reason why Microchip does not reveal the algorithm for its new KeeLoq products any more.
Sorry za budjenje threada , ali ovaj link VEoma korisna stvar
Na snimcima koji su objavljeni nakon hapsenja/ranjavanja onoga lika (mislim da se zove Njegos) sto je ranjen prije 2-3 dana na Vracama u sukobu sa policijom , prikazana je motorola sa smijesnom zicanom antenom.....garant u vezi sa svim ovim "tehnikama" opisanim u Jutarnjem...
Zao mi je osobe koja je ostala bez auta.
Posatvlja se pitanje, kako onda zastiti automobil...
Gledao sam neke emisije o tome, ali najupecatljivije mi je bilo gostovanje nekog lopova u jednoj emisiji, koji na pitanje "Sta je najsigurnija zastita za auto?", odgovorio gospodinu iz publike:" Ja ako zapikam vase vozilo, njemu nema zastite!!!"
Do malo prije sam islio da je najbolje ugraditi neki GPRS prijemnik, i zna se u svakom trenutku gdje je vozilo...Ali izgleda da ni to nije sigurno
Ja sam davno gledao njemačku reportažu o automafiji istočne Evrope, otišli su u njihovo tajno skladište u šumi nekakvoj, i tamo im lik objašnjava da rastavljaju ukradena auta u dijelove i prodaju. A u hangaru bruka luksuznih auta, i pokazuje lik uređaj veličine mobitela s kojim kaže može otključati elektronsku zaštitu bilo kojeg evropskog auta. Poslije su demonstrirali kako kradu BMW X5 u roku od minute, nevjerovatno.
Pocetkom 2008 mojima maznuli auto, imao ugradjen multilock. Ona verzija gdje se sipka ubacuje sa strane, ne ova nova gdje se samo zakljuca/otkljuca brava od multilocka.
Na kraju smo platili, preuzeli auto, slomljeni multilock stajao na suvozacevom sjedistu, ko da je kakva grancica. I rece nam lopov na telefon, fino odnesite to u multilock servis i zahvalite im se. I da je najbolja zastita za auto najjedostavniji alarm sa pijace il homemade alarm koji vristi da uzbuni citavo naselje.
Hendrix wrote:Ja sam davno gledao njemačku reportažu o automafiji istočne Evrope, otišli su u njihovo tajno skladište u šumi nekakvoj, i tamo im lik objašnjava da rastavljaju ukradena auta u dijelove i prodaju. A u hangaru bruka luksuznih auta, i pokazuje lik uređaj veličine mobitela s kojim kaže može otključati elektronsku zaštitu bilo kojeg evropskog auta. Poslije su demonstrirali kako kradu BMW X5 u roku od minute, nevjerovatno.
Nije više tajno sad i mi znamo
A to što se prikazuje na TV je davno počelo da se režira, na koji način su došli do lopova i zašto bi se lopovi uopće reklamirali i odavali pojedinosti ? Isto tako je bila emisija o plaćenim ubojicama , tip okernut leđima maskiran i glas modificiran .....pa može tako smetlara što čisti TV postaju postaviti da čita text
E pa dobro sad nije da su prikazali lokaciju skladišta na google earth. Režirano ili ne, ljudi odrađuju auta za par minuta i svaka zaštita ima svog lopova.
Ne znam moze li ti sta pomoci ovaj slucaj kod mog rodjaka.. prosle godine u maju mjesecu.. u Dotmundu,,kaze.. vozim glavnim putemm i jedno 5-6 minuta neko auto sve me u cenat prati cestom.. vidio sam neka dva lika.. nisu balkanci..(ispostavice se poslije..) Ovaj vozac iz tog auta mu je pokazao da stane cim prije mogne.. stane rodjak.. stanu i ova dva.. izlaze likovi i kazu mu na tecnom njemackom.. daj 500 eura ili se mozes pozdravit s autom ( rodjak voza 6 Audi karavan..) Objasne mu oni.. da sa svojim kljucem nece moci vise auto upalit jer su elektronski promjenili preko laptopa bezicnim putem (bluetooth il koja veza ne znam..) KOD kljuca.. Tako su mu fino objasnili i trazili 500 eura i da mu daju novi njihov kljuc sa novim kodom.. Rodjak je shvatio ozbiljnost situacije i fino snjima do bankomata i sacekaju ga za pare.. Od tad rodjak.. ugradio je jos par mehanickih caka.. osim elektronskih.. na srecu od tada do dans.. sve je dobro..
Iskreno mi je zao.. i ja sam fan Audi-ja i potpuno te razumijem.. nadam se imaces bilo kakvu informaciju o ljubimcu..
Reci rođaku da ti je ZBOMB'O tu cijelu priču...Ako auto nema bluetooth,kako su onda istom mogli pristupiti? Druga stvar je što i uz pomoć nekih servisnih interfejsa ne možeš pristupiti svakom autu tek tako...tako a ta priča ne stoji
Dešava se upravo ono što neko spomenu,jedini način da ti ukradu Audija jeste da izrežu lim pored brave i da odrade to što odrade...
Reci rođaku da ti je ZBOMB'O tu cijelu priču...Ako auto nema bluetooth,kako su onda istom mogli pristupiti? Druga stvar je što i uz pomoć nekih servisnih interfejsa ne možeš pristupiti svakom autu tek tako...tako a ta priča ne stoji
Dešava se upravo ono što neko spomenu,jedini način da ti ukradu Audija jeste da izrežu lim pored brave i da odrade to što odrade...
Prvi put čujem za taj način, koji traži vremena i pravi kakvu takvu buku
Ima jedan slučaj kod mene gdje su lopovi pokušali ukrasti istog Audija sa slike, bravu su slomili nekim alatom ( možda moment ključ ?) lim je netaknut , i slomljena plastika oko volana. Auto ima standardnu tvorničku zaštitu tako da bez originalnog ključa ili manipulacije preko interfejsa nije moguće pokrenuti vozilo. U ovom slučaju su samo uspjeli ući u auto i iz nekog razloga nisu ga ukrali.. ( da li je netko naišao putem, ili su nešto čuli iz kuće jer auto je bio pred kućom u dvorištu) Još se nagađa da nisu našli servisni interfejs koji je kod ovog Audija bio pozadi tačnije u pepeljari za putnike pozadi
I navodno što se tiče Audija noviji modeli imaju plastični ključ ( on se koristi kada se auto pokvari da možeš ipak doći do servisa ?) koji isključuje elektroniku i radi samo na minimalnim brzinama