U tom slučaju vazda postoji futsalBOSNA JE ZAKON wrote:ma fudbal ce biti uvijek isti, al ako bude dosadan onda samo ukinuti odrambene igrace i eto ti zabave
Fudbal = dosada budućnosti?
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- cyprus
#26 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
- and
#27 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
samo bi ime trebali promijeniti,bez veze da se tako zove ako ne igraju prvacijeza u ledja wrote:Da nema Lige Sampiona postojala bi Superliga zatvorenog karaktera. Tako da je bezveze krivit CL za ovakvo stanje, ona je samo produkt zelja bogatih, uz odredjeni kompromis sa ovim ostalim.
- jeza u ledja
#28 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
pa jest, al etoand wrote:samo bi ime trebali promijeniti,bez veze da se tako zove ako ne igraju prvacijeza u ledja wrote:Da nema Lige Sampiona postojala bi Superliga zatvorenog karaktera. Tako da je bezveze krivit CL za ovakvo stanje, ona je samo produkt zelja bogatih, uz odredjeni kompromis sa ovim ostalim.
- Zwanziger
#29 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
A sto preskoci Italiju? Kakvo je stanje u Italiji, navija li se kod njih? Oni bi jelde ko malo i navijali al nema ko, poluprazni im stadioni.scheph wrote:Svi veliki "sminkerski" klubovi nemaju svoje PRAVE navijace koji ce od srca istinski da bodre svoj klub a ako treba nekad i da se pobiju ili da naprave neku pizdariju. Kada vidim one debele Bavarce sa pivom u ruci kako sjede 90 minuta bez da se pomjere zgadi mi se fudbal. Sve je manje pravih fudbalskih entuzijasta na stadionima. U Engleskoj, Spaniji i Njemackoj navijanje je katastrofa. Samo se sjedi i slikava se sa digitalnim aparatima da bi se moglo kasnije pohvaliti da su bili na tekmi, ma jebo ti to...danas je sve pare i interes.
- Neelix
#30 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
informisi se ziv bio, u italiji prosle sezone poginu navijac catanie u sukobu policije i navijaca, pogibe onaj navijac juventusa u tuci, ubi drot navijaca lacija....
to je meni fuj bljak grozno, ja preferiram mirnu atmosferu okojoj scheph govori
ali je ocito da se talijani ne uklapaju u tu sliku.
to je meni fuj bljak grozno, ja preferiram mirnu atmosferu okojoj scheph govori
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#31 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Ma postoji rjesenje.
Ovi najbogatiji,koji cijeli fudbal,kao igru,usmjeravaju u smijeru svojih profita i svoje amsinerije,neka se fino izdvoje i naprave neki vid takmicenja.
Neka naprave evropsku varijantu NBA,i neka umru u raskosi svojih eura
Ostalu sitnu buraniju,a i ovu osrednju
,neka ostave da nastave bastiniti duh igre i formu zbog koje se zapravo i voli i zivi za tu igru.
A manchesteri,liverpuli,barselone,reali itd neka sve pretvaraju u profit i neka imaju povecanje posjete ali od strane bogatih tajkuna iz Rusije i Azije.
Ovi najbogatiji,koji cijeli fudbal,kao igru,usmjeravaju u smijeru svojih profita i svoje amsinerije,neka se fino izdvoje i naprave neki vid takmicenja.
Neka naprave evropsku varijantu NBA,i neka umru u raskosi svojih eura
Ostalu sitnu buraniju,a i ovu osrednju
A manchesteri,liverpuli,barselone,reali itd neka sve pretvaraju u profit i neka imaju povecanje posjete ali od strane bogatih tajkuna iz Rusije i Azije.
-
Facasplaca
#32 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Koje bi ti radije na televiziji gedao?-LIBERO- wrote:Ma postoji rjesenje.
Neka naprave evropsku varijantu NBA,i neka umru u raskosi svojih eura![]()
Ostalu sitnu buraniju,a i ovu osrednju,neka ostave da nastave bastiniti duh igre i formu zbog koje se zapravo i voli i zivi za tu igru.
Ja znam koje bi ja gledao
- Vitamin C
#33 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Barcelona oduvijek baštini taj duh.-LIBERO- wrote:Ostalu sitnu buraniju,a i ovu osrednju,neka ostave da nastave bastiniti duh igre i formu zbog koje se zapravo i voli i zivi za tu igru.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#34 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Pricamo o globalnom uticaju priljeva prevelikog kapitala ,na fudbal kao igru.Facasplaca wrote:Koje bi ti radije na televiziji gedao?-LIBERO- wrote:Ma postoji rjesenje.
Ostalu sitnu buraniju,a i ovu osrednju,neka ostave da nastave bastiniti duh igre i formu zbog koje se zapravo i voli i zivi za tu igru.
A manchesteri,liverpuli,barselone,reali itd neka sve pretvaraju u profit i neka imaju povecanje posjete ali od strane bogatih tajkuna iz Rusije i Azije.Ove koji se gigante koji se kupaju u lovi, ili ove manje koji svim silama teze zadrzati duh nogometa?
Kapital je tu radi kapitala,i stvaranja novog extra profita.
Veze nema sve to sa bazicnom osnovom zbog koje je fudbal i postao najbitija sporedna stvar na svijetu.
Sve je manje "klinaca iz kvarta",koji se poistovjecuju sa svojim lokalnim klubom.
Svi su u dresovima Barse,Reala,Manchesetra,Chelsija i ovih najbogatiji,i najizvikanijim evropskim klubovima.
Manipulacija kapmanjama cisto radi dodatnog profita,redovi za karte a po pravilu do njih dolaze "navijaci"koji su postali navijaci pojedinih klubova u zadnjih 5-10 godina kada su ti klubovi i postali prebogati i premedijski exponirani...transferi koji su u domenu budjeta cijelih manje razvijenih drzava,ugovori za reklame,i naocale koje ce igraci nositi,pice koje ce piti,frizuru koju ce imati....itd itd.
Sve je bitnije,ili barem priblizno bitno kao i sama igra na terenu,jer sve ovo dodatno i stvara taj dodatni profit,a enormna kolicina kapitala je TU,da bi napravila jos enormniju kolicinu kapitala,a jedino sto tu moze da NE profitira je sam fudbal kao igra i navijaci.
Pogledaj zasto su navijaci Manchestera napravili ,od svojih sredstava ,klub koji se zove Ujedinjeni Manchester (ili tako nesto,nisam bas siguran doslovce prevoda)
Klub igra u 5 ligi Engleske,a prosjecna posjecenost je 5/8 hiljada navijaca,gdje je paklena atmosfera 90+min.
Navijaci iz grada Manchestera,ustvari i bazicna masa "pravih"navijaca Uniteda,su jednostavno istisnuti na ustrb navijaca sa carter letova iz Skandinavije,Azije,Rusije,Amerike.....cisto lov za dodatnim profitom bez obzira na svojevrsno odricanje svojih bazicnih navijaca.
Sada su utakmice u Engleskoj,kao da si u pozoristu,brdo poludebilnih skandinavaca sa ogromnim sendvicem ili glomaznom casom Cole (i to je profit,reklame investicija),ili nasmijesene manekenke (sponzoruse)u prvim redovima iz Rusije ,sa blazenkim osmijehom na licima jer skoro da neznaju ni gdje su dosle,a da ne pricam o pomahnitalim blicevima iz aparata novoregrutovanih "navijaca" iz Japana
To nije fudbal. Nije fudbal kao nacin zivota,kao nesto sto je krenulo kao zabava za siroke narodne mase.
1000% vise volim pogledati tekmu Lazio -Livorno,od recimo Arsenal-Chelsi.
Lazio-Livorno,samo kao primjer uzet,par neke osrednje evropske klase,ali klubovi za koje se jos uvijek "bazicno"navija
Je+bo "moderno"shvatanje fudbala,je+bo vladavinu kapitala i je+bo ovo cemu sve to vodi...jer ovo nije fudbal,ovo je NBA u drugom dresu
- scheph
#35 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
"-LIBERO-" u potpunosti se slazem a posebno sa ovim na kraju: "Je+bo "moderno"shvatanje fudbala,je+bo vladavinu kapitala i je+bo ovo cemu sve to vodi...jer ovo nije fudbal,ovo je NBA u drugom dresu."
ne znam zasto ali ova liga prvaka me sve vise podsjeca na G8!
ne znam zasto ali ova liga prvaka me sve vise podsjeca na G8!
- jeza u ledja
#36 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Mora da je zato sto si procitao vijest neki dan da hoce izbaciti slabasnu Italiju iz G8.scheph wrote:ne znam zasto ali ova liga prvaka me sve vise podsjeca na G8!
- glade
#37 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Evo malo statistickih podataka
Engleska:
Repka osvojila jedno svjetsko prvenstvo - Brazil osvojio 5... gdje je engleska liga a gdje brazilska?
Sto se tice lige, jeste li ikad culi za klub Huddersfield Town? Pretpostavljam da niste... Taj je klub 3 puta bio prvak Engleske. Wolwerhampton isto. Da li znate da su Aston Villa, Everton, Sunderland, Sheffield Wednesday, Newcastle klubovi sa puno vecom tradicijom od Chelsea, da su to klubovi koji imaju vise osvojenih titula od Chelsea?
Da li znate da je klub po imenu Preston North End prvi prvak Engleske? Gdje je taj klub sada?
Italija:
Nacija koja je uvijek bila uspjesnija od Engleske u fudbalu. Gdje su Englezi sada a gdje Italijani?
Da li znate da je jedna Genoa osvajala 9 puta italijansku ligu (ujedno bila i prvi prvat Italije)? Torino i Bologna po 7? I pazite sad kluba koji je takodje bio 7 puta prvak Italije, Pro Vercelli, nikad culi? Sto se ne cudim...
Gdje su ovi klubovi sada?
Njemacka:
Ista stvar kao i sa Italijanima - kao nacija puno uspjesniji od Engleza a pogledajte razlike medju ligama...
Ninberg - 9 puta sampion Njemacke, gdje su sada? Schalke 7 puta, Hamburg i Borusia po 6 - kad su zadnji put ovi klubovi predstavljali nesto znacajno u Evropi?
Greuther Furth, Leipzieg, Viktoria Berlin, Dresdner, Holstein, Blau-Weiss i Rot-Weiss, sve bivsi sampioni... Gdje su sada ovi klubovi?
Liga prvaka:
Format koji danas gledamo je poceo od 1993. godine, eh sad:
Do 1993. Liga prvaka je osvojena 12 puta od strane klubova koji nisu iz Engleske, Njemacke, Italije ili Spanije (dakle 32,4%). Ajax je osvajao 3 puta do tad a samo jednom poslije (Ajax - najbolja skola fudbala, zvuci poznato?). U to vrijeme osvajali su je i sada marginalni klubovi Zvezda i Steaua.
Od 1993. godine Liga prvaka je osvojena 2 puta od strane klubova koji nisu iz gore nabrojane 4 zemlje, Ajax i Porto, (dakle 12,5 %).
Ono sto hocu da kazem: Nedvojbeno je da su ove 4 nacije (od kojih su samo Njemacka i Italija uspjesne i na reprezentativnom nivou) oduvijek bile najjace u svijetu fudbala, problem je u tome sto je tim nacijama, tim klubovima, nekad neko mogao i pomrsiti racune... Sada je to nezamislivo...
Dalje... Fudbalske stadione danas pune kojekakvi turisti, seici i babe sa unucima... Naravno ja ne bih imao nista protiv da je tim ljudima zapravo stalo do fudbala a ne do toga da ih familija vidi na TV-u (obratite paznju na nekoj jacoj utakmici, svi primjete da ih kamera snima - cudno zar ne?)... Fudbal je izgubio sve sto je nekada imao: neizvjesnost, navijace, atmosferu, ljubav, strast, i na kraju ono najvaznije INDENTITET. Postao je biznis, nije vise IGRA...
Razmislite malo o ovome, podrzite borbu protiv modernog fubala. Fudbal je igra za navijace a ne za korporacije!
Engleska:
Repka osvojila jedno svjetsko prvenstvo - Brazil osvojio 5... gdje je engleska liga a gdje brazilska?
Sto se tice lige, jeste li ikad culi za klub Huddersfield Town? Pretpostavljam da niste... Taj je klub 3 puta bio prvak Engleske. Wolwerhampton isto. Da li znate da su Aston Villa, Everton, Sunderland, Sheffield Wednesday, Newcastle klubovi sa puno vecom tradicijom od Chelsea, da su to klubovi koji imaju vise osvojenih titula od Chelsea?
Da li znate da je klub po imenu Preston North End prvi prvak Engleske? Gdje je taj klub sada?
Italija:
Nacija koja je uvijek bila uspjesnija od Engleske u fudbalu. Gdje su Englezi sada a gdje Italijani?
Da li znate da je jedna Genoa osvajala 9 puta italijansku ligu (ujedno bila i prvi prvat Italije)? Torino i Bologna po 7? I pazite sad kluba koji je takodje bio 7 puta prvak Italije, Pro Vercelli, nikad culi? Sto se ne cudim...
Gdje su ovi klubovi sada?
Njemacka:
Ista stvar kao i sa Italijanima - kao nacija puno uspjesniji od Engleza a pogledajte razlike medju ligama...
Ninberg - 9 puta sampion Njemacke, gdje su sada? Schalke 7 puta, Hamburg i Borusia po 6 - kad su zadnji put ovi klubovi predstavljali nesto znacajno u Evropi?
Greuther Furth, Leipzieg, Viktoria Berlin, Dresdner, Holstein, Blau-Weiss i Rot-Weiss, sve bivsi sampioni... Gdje su sada ovi klubovi?
Liga prvaka:
Format koji danas gledamo je poceo od 1993. godine, eh sad:
Do 1993. Liga prvaka je osvojena 12 puta od strane klubova koji nisu iz Engleske, Njemacke, Italije ili Spanije (dakle 32,4%). Ajax je osvajao 3 puta do tad a samo jednom poslije (Ajax - najbolja skola fudbala, zvuci poznato?). U to vrijeme osvajali su je i sada marginalni klubovi Zvezda i Steaua.
Od 1993. godine Liga prvaka je osvojena 2 puta od strane klubova koji nisu iz gore nabrojane 4 zemlje, Ajax i Porto, (dakle 12,5 %).
Ono sto hocu da kazem: Nedvojbeno je da su ove 4 nacije (od kojih su samo Njemacka i Italija uspjesne i na reprezentativnom nivou) oduvijek bile najjace u svijetu fudbala, problem je u tome sto je tim nacijama, tim klubovima, nekad neko mogao i pomrsiti racune... Sada je to nezamislivo...
Dalje... Fudbalske stadione danas pune kojekakvi turisti, seici i babe sa unucima... Naravno ja ne bih imao nista protiv da je tim ljudima zapravo stalo do fudbala a ne do toga da ih familija vidi na TV-u (obratite paznju na nekoj jacoj utakmici, svi primjete da ih kamera snima - cudno zar ne?)... Fudbal je izgubio sve sto je nekada imao: neizvjesnost, navijace, atmosferu, ljubav, strast, i na kraju ono najvaznije INDENTITET. Postao je biznis, nije vise IGRA...
Razmislite malo o ovome, podrzite borbu protiv modernog fubala. Fudbal je igra za navijace a ne za korporacije!
- misolino
#38 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Jest vala..Koliko god je dosadna ova nasa Premier liga BiH,vise je dosadna,liga prvaka: Sve se vrti oko istih klubova(Milan,Barcelona,Chelsea,Liverpool,Manchester..)

- tesla
#39 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Kakve, molim te, veze imaju klubovi koji više nisu, a nekad su bili, u vrhu domaćeg fudbala sa propadanjem fubala?
O moj Bože, kako možemo pratiti fudbal kada prvi prvak Engleske nije u vrhu narednih 2436385792375 godina?!
O moj Bože, kako možemo pratiti fudbal kada prvi prvak Engleske nije u vrhu narednih 2436385792375 godina?!
- glade
#40 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
tesla wrote:Kakve, molim te, veze imaju klubovi koji više nisu, a nekad su bili, u vrhu domaćeg fudbala sa propadanjem fubala?
pa da malo naucis citat izmedju redova?
- green_mile
#41 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Moj prvi post i moram se sloziti sa ovim gore-LIBERO- wrote:Pricamo o globalnom uticaju priljeva prevelikog kapitala ,na fudbal kao igru.Facasplaca wrote:Koje bi ti radije na televiziji gedao?-LIBERO- wrote:Ma postoji rjesenje.
A manchesteri,liverpuli,barselone,reali itd neka sve pretvaraju u profit i neka imaju povecanje posjete ali od strane bogatih tajkuna iz Rusije i Azije.Ove koji se gigante koji se kupaju u lovi, ili ove manje koji svim silama teze zadrzati duh nogometa?
Kapital je tu radi kapitala,i stvaranja novog extra profita.
Veze nema sve to sa bazicnom osnovom zbog koje je fudbal i postao najbitija sporedna stvar na svijetu.
Sve je manje "klinaca iz kvarta",koji se poistovjecuju sa svojim lokalnim klubom.
Svi su u dresovima Barse,Reala,Manchesetra,Chelsija i ovih najbogatiji,i najizvikanijim evropskim klubovima.
Manipulacija kapmanjama cisto radi dodatnog profita,redovi za karte a po pravilu do njih dolaze "navijaci"koji su postali navijaci pojedinih klubova u zadnjih 5-10 godina kada su ti klubovi i postali prebogati i premedijski exponirani...transferi koji su u domenu budjeta cijelih manje razvijenih drzava,ugovori za reklame,i naocale koje ce igraci nositi,pice koje ce piti,frizuru koju ce imati....itd itd.
Sve je bitnije,ili barem priblizno bitno kao i sama igra na terenu,jer sve ovo dodatno i stvara taj dodatni profit,a enormna kolicina kapitala je TU,da bi napravila jos enormniju kolicinu kapitala,a jedino sto tu moze da NE profitira je sam fudbal kao igra i navijaci.
Pogledaj zasto su navijaci Manchestera napravili ,od svojih sredstava ,klub koji se zove Ujedinjeni Manchester (ili tako nesto,nisam bas siguran doslovce prevoda)
Klub igra u 5 ligi Engleske,a prosjecna posjecenost je 5/8 hiljada navijaca,gdje je paklena atmosfera 90+min.
Navijaci iz grada Manchestera,ustvari i bazicna masa "pravih"navijaca Uniteda,su jednostavno istisnuti na ustrb navijaca sa carter letova iz Skandinavije,Azije,Rusije,Amerike.....cisto lov za dodatnim profitom bez obzira na svojevrsno odricanje svojih bazicnih navijaca.
Sada su utakmice u Engleskoj,kao da si u pozoristu,brdo poludebilnih skandinavaca sa ogromnim sendvicem ili glomaznom casom Cole (i to je profit,reklame investicija),ili nasmijesene manekenke (sponzoruse)u prvim redovima iz Rusije ,sa blazenkim osmijehom na licima jer skoro da neznaju ni gdje su dosle,a da ne pricam o pomahnitalim blicevima iz aparata novoregrutovanih "navijaca" iz Japana![]()
![]()
To nije fudbal. Nije fudbal kao nacin zivota,kao nesto sto je krenulo kao zabava za siroke narodne mase.
1000% vise volim pogledati tekmu Lazio -Livorno,od recimo Arsenal-Chelsi.
Lazio-Livorno,samo kao primjer uzet,par neke osrednje evropske klase,ali klubovi za koje se jos uvijek "bazicno"navija,generacijski,strastveno...sto se moze i osjetiti u vazduhu na samom stadionu
,a i u odnosu izmedju samih igraca.
Je+bo "moderno"shvatanje fudbala,je+bo vladavinu kapitala i je+bo ovo cemu sve to vodi...jer ovo nije fudbal,ovo je NBA u drugom dresu![]()
Mislim da ce doc do krize u fudbalu (slicno kao ova neka finansijska kriza) kada GLAD za zaradom velikih klubova tj.korporacija unisti sve ono sto je fudbal i jednostavno veliki klubovi dozive krah.
Kako moze Real dati ovolike pare za nekoliko transfera a da se ne zaduzi i ako se ne isplati za par sezona jos vise se zaduzuje i onda dolazi neminovno dolazi propast, stecaj i sl.
Samo mi moramo uzivati u fudbalu i navijati za ove "male"