Prisvajanje javnih površina
- uvjek dobar gost
#26 Re: Prisvajanje javnih površina
Parkinzi su mali dio problema, to je samo posljedica opšteg stanja, nepostojanje regulacionih planuva na nivou opština, kantona i entiteta koriste lokalni moćnici tako što za novac, usluge i kontrausluge koji javne površine uz naše zgrade il koji naše parkove daju na korištenje kompanijama il pojedincima koji na njima grade velike piljare il druge objekte koji će uskoro postati beskorisni.
Ovaj grad mislim na Sarajevo , kao i ostali gradovi po BiH na taj način gube svoje lice, po nekima to kao nosi novo doba, no ti svi nisu makli iz svoje dvije ulice niti su posjetili neki grad u Europi il u nekom drugom dijelu svijeta.... gdje je recimo zločin srupiti zgradu koja je stara 100 godina, gdje je zločin u parku napraviti veliku piljaru... no kod nas pod navalom sebičnih interesa lokalnih kabadahija gradovi poprimaju obrise prostora koji su sve ali ne ugodni za život.
Inspekcije jesu krive, opštinske, pa kantonalne one su dio tala !
Ovaj grad mislim na Sarajevo , kao i ostali gradovi po BiH na taj način gube svoje lice, po nekima to kao nosi novo doba, no ti svi nisu makli iz svoje dvije ulice niti su posjetili neki grad u Europi il u nekom drugom dijelu svijeta.... gdje je recimo zločin srupiti zgradu koja je stara 100 godina, gdje je zločin u parku napraviti veliku piljaru... no kod nas pod navalom sebičnih interesa lokalnih kabadahija gradovi poprimaju obrise prostora koji su sve ali ne ugodni za život.
Inspekcije jesu krive, opštinske, pa kantonalne one su dio tala !
-
duboka_misao
#27 Re: Prisvajanje javnih površina
fali mu samo IP pa da bude RIP kako simbolicno ...micki125 wrote:Evo još jednog gospodina na Grbavici zagradio sebi koliko mu je trebalo.
- Haris.ba
#28 Re: Prisvajanje javnih površina
U koju si sluzbu isao? Za prostorno uredjenje?micki125 wrote:s obzirom da mi oni iz opcine ilidza, sa pocetka teme, nisu nikad odgovorili ( danas sam ih opet podsjetio)
A ondje se ne smije nista ni praviti. Ondje je plinski regulator (valjda se tako kaze) za ono tamo naselje i toplanu uz zgradu. Moze cak biti da je ona zemlja od toplana ili sarajevogasa za upotrebu. A to vjerovatno znaci da je 100% opcinska vlasnistvo. A imam tamo nekih poznanika u tim zgradama, i pretpostavljam da je fazon u tome sto ne mogu da se dogovore da postave rampu na ulaz. A dosta raje tamo parkira koji ne zive, a dodju u kafice. Pa covjek vjerovatno uzeo zakon u svoje ruke.A na Ilidzi su ljudi dobivali gradjevinske na osnovu tende. Tako, ako ti tamo ne zivis, mani se toga. Ako ljudima iz tih zgrada ne smeta - ne smeta ni meni. Ja sam ispred svoje zgrade sve protjerao. Odes u opcinu i trazis(imaju obrazac) nesta kao utvrdjivanje javne povrsine za potrebu zgrade. I fino se dogovoris sa ulazom i stavite rampu.
-
VjecitiStudent
#29 Re: Prisvajanje javnih površina
Imas i ono udruzenje "Akcija gradjana", ili kako se vec zove, medjutim koliko vidim, njih samo visoka politika interesuje.atom62 wrote:sto se tice opstinskih pacova, mislim da je to jako opasno. znate dobro da su oni dio tog kriminalnog sistema.
ja sam vise puta zvao opstinu centar i inspekcije, ali odgovor je najcesce, ja nisam za taj slucaj odgovoran???? a kada pitate ko je, slijedi odgovor ne znam!
evo i mojih iskustava:
1. gasi je napravio jos jednu kucu u pehlivanusi (nastavak svoje) i to dok je sjedio u zatvoru?
2. sarac ismailova ulica mislim 14 (preko puta dzamije), kuca na tri sprata (bez dozvola)
3. mehmeda spahe, prodavnica motocikala, frajer je zabio metalne cijevi u asfalt i ogranicio ca. 10 m ulice kao parking za motore????
4. atila kafic na hrasnom pored miljacke. gazde su kompletan trotoar prekrile zelenim tepihom i postavile stolove po trotoaru! jedno (20 m trotoara)
5. kod mosta bih-malzijskog prijateljstva, zgrada je izgradjena na ulici?????? frajeri su bukvalno uzorali ulicu!
6. preko puta vijecnice, kod parkiralista gdje je stajala bina za bascarsijske veceri, frajer napravio kucu????
kako su mogli, za ove zgrade dobiti prikljucak za struju, vodu, kanalizaciju, plin, grijanje i upotrebne dozvole za radnje? kako je to moguce?
fotografije mi je tesko uraditi, jer mislim da bih brzo osjetio posljedice na svojo kozi!
ako postoji mogucnost, ko to zna, da napravimo jednu stranicu, gdje bi smo samo iznosili ove podatke, uz mozda kratak opis objekta?? onda nece moci inspekcije, nacelnici opstina kao i opstinski delegati tvrditi nismo znali!
- respo
#30 Re: Prisvajanje javnih površina
a sta uraditi u slucaju parkinga ne koji stanari ne mogu parkirati od ostalih koji dodju tu kao kupci na kafu ili sta ja znam
npr na grbavici kod aquariusa znamo svi da tamo stanari ne mogu parkirati od onih sto dodju sto u trzni centar do onih sto dodju u aquarius ili incognito takodje kod merkura na otoci zatim kod pijace prema podvoznjaku buca potok onda takodje na stupu kod one nove zgrade posebno nedjeljom kad je auto pijaca itd
uglavnom gdje se nalaze trzni centri i kafici klubovi itd
doduse kafici i klubovi su uglavnom u centru pa je to druga prica jedini problem kafica i clubova je koliko znam aquarius i incognito ostalo su uglavnom trzni centri
npr na grbavici kod aquariusa znamo svi da tamo stanari ne mogu parkirati od onih sto dodju sto u trzni centar do onih sto dodju u aquarius ili incognito takodje kod merkura na otoci zatim kod pijace prema podvoznjaku buca potok onda takodje na stupu kod one nove zgrade posebno nedjeljom kad je auto pijaca itd
doduse kafici i klubovi su uglavnom u centru pa je to druga prica jedini problem kafica i clubova je koliko znam aquarius i incognito ostalo su uglavnom trzni centri
-
VjecitiStudent
#31 Re: Prisvajanje javnih površina
U uredjenim zemljama, taj problem je jednostavno rijesen: Na takvim mjestima parking je zabranjen za sve, osim za stanare koji tu zive.respo wrote:a sta uraditi u slucaju parkinga ne koji stanari ne mogu parkirati od ostalih koji dodju tu kao kupci na kafu ili sta ja znam
A stanarima onda opstina ili ko vec upravlja parkingom izda poseban papir kojeg drze na vidnom mjestu u autu (i kojeg vjerovatno placaju), a ilegalce onda kupi pauk.
- uvjek dobar gost
#32 Re: Prisvajanje javnih površina
Student nisi u pravu, otiđi na sajt http://www.akcijagradjana.org i pored toga znaj ništa se samo neće promijeniti, treba ih sve pritisnuti uza zid i natjerati ih da rade svoj posao !VjecitiStudent wrote:Imas i ono udruzenje "Akcija gradjana", ili kako se vec zove, medjutim koliko vidim, njih samo visoka politika interesuje.atom62 wrote:sto se tice opstinskih pacova, mislim da je to jako opasno. znate dobro da su oni dio tog kriminalnog sistema.
ja sam vise puta zvao opstinu centar i inspekcije, ali odgovor je najcesce, ja nisam za taj slucaj odgovoran???? a kada pitate ko je, slijedi odgovor ne znam!
evo i mojih iskustava:
1. gasi je napravio jos jednu kucu u pehlivanusi (nastavak svoje) i to dok je sjedio u zatvoru?
2. sarac ismailova ulica mislim 14 (preko puta dzamije), kuca na tri sprata (bez dozvola)
3. mehmeda spahe, prodavnica motocikala, frajer je zabio metalne cijevi u asfalt i ogranicio ca. 10 m ulice kao parking za motore????
4. atila kafic na hrasnom pored miljacke. gazde su kompletan trotoar prekrile zelenim tepihom i postavile stolove po trotoaru! jedno (20 m trotoara)
5. kod mosta bih-malzijskog prijateljstva, zgrada je izgradjena na ulici?????? frajeri su bukvalno uzorali ulicu!
6. preko puta vijecnice, kod parkiralista gdje je stajala bina za bascarsijske veceri, frajer napravio kucu????
kako su mogli, za ove zgrade dobiti prikljucak za struju, vodu, kanalizaciju, plin, grijanje i upotrebne dozvole za radnje? kako je to moguce?
fotografije mi je tesko uraditi, jer mislim da bih brzo osjetio posljedice na svojo kozi!
ako postoji mogucnost, ko to zna, da napravimo jednu stranicu, gdje bi smo samo iznosili ove podatke, uz mozda kratak opis objekta?? onda nece moci inspekcije, nacelnici opstina kao i opstinski delegati tvrditi nismo znali!
- Haris.ba
#33 Re: Prisvajanje javnih površina
Ko je rekao da mora da se radi o vlasnistvu?micki125 wrote: to bi bilo isto da ja postavim rampu na put koji prolazi pored moje kuće i da ga smatram svojim jer ja tu živim, niđe veze. parking prostor se kupuje, isto kao i stambeni.
http://www.2shared.com/file/8729349/1d3 ... jekta.html
http://www.2shared.com/file/8729360/56d ... nosti.html
Pa cackaj, nije nemoguce.
P.S.
Vecina parkinga jesu javne povrsine, ali postoje mogucnosti da ih koriste samo stanari i tako potpuno legalno zabrane padobrancima ulaz. Naravno, ne znaci da ce ti opcina dozvoliti zahtjev po ovim obrascima. To je vec potpuno druga prica.
- Asana
#34 Re: Prisvajanje javnih površina
Interesantno je kako su ljudima kriva udruzenja gradjana ako postoje a ne upiru dovoljno intenzivno i ucinkovito bas u one prebleme koji njima danas smetaju
Umjesto da se okrivljuju oni koji su placeni da te probleme rjesavaju, ili - umjesto da se i sami "gradjanski" aktiviraju i poduzmu nesto za rjesenje svojih problema udruzeni, iz tog "nevladinog" smjera.
Bujrum - osnivajte udruzenja koja ce se baviti samo tim specificnim problemima ... bujrum ukljucite se u rad postojecih i pomozite da prosire paletu svojih ucinaka ... samo nemojte - nista ne raditi a prigovarati.
Bujrum - osnivajte udruzenja koja ce se baviti samo tim specificnim problemima ... bujrum ukljucite se u rad postojecih i pomozite da prosire paletu svojih ucinaka ... samo nemojte - nista ne raditi a prigovarati.
-
VjecitiStudent
#35 Re: Prisvajanje javnih površina
Otidjoh, ugledah na naslove tipa "Butmir", Komsic, Mujezinovic, SIPA, ... i ostadoh pri gornjem zakljucku.Student nisi u pravu, otiđi na sajt http://www.akcijagradjana.org i pored toga znaj ništa se samo neće promijeniti, treba ih sve pritisnuti uza zid i natjerati ih da rade svoj posao !uvjek dobar gost wrote:
Imas i ono udruzenje "Akcija gradjana", ili kako se vec zove, medjutim koliko vidim, njih samo visoka politika interesuje.
-
VjecitiStudent
#36 Re: Prisvajanje javnih površina
Ako nas mozes uputiti na neko udruzenje koje se ucinkovito bave rjesavanjem problema poput ovog u naslovu teme, bio bih ti zahvalan.Asana wrote:Interesantno je kako su ljudima kriva udruzenja gradjana ako postoje a ne upiru dovoljno intenzivno i ucinkovito bas u one prebleme koji njima danas smetajuUmjesto da se okrivljuju oni koji su placeni da te probleme rjesavaju, ili - umjesto da se i sami "gradjanski" aktiviraju i poduzmu nesto za rjesenje svojih problema udruzeni, iz tog "nevladinog" smjera.
- uvjek dobar gost
#37 Re: Prisvajanje javnih površina
Akcija Građana je radila akciju "moj komšiluk" na Dobrinji V gdje je u komunikaciji sa građanima koji tamo žive došla do informacija koje probleme ljudi koji žive tamo imaju. Probleme koje smo zabilježili smo u formi dopisa uputili Opštini Novi Grad sa kojom smo tražili i sastanak kako bi se načinio pomak i kako bi ljudi počeli da žive ugodnije, eto podrepilo se da baš te akcije nema na sajtu.
Naravno nismo dobili odgovor od nadležnih ali to nas ne sprječava da i dalje radimo i insistiramo na odgovornosti. Čekamo odgovor na drugi upit, opštine Novi Grad nakon čega ćemo poduzeti adekvatne mjere.
Vječiti studentu, nije kasno da se aktiviraš i okupiš ljude oko sebe i da se skupa uhvatimo u koštac sa stvarnim problemima.
Ne napomenuh, građani Dobrinje V su kao glavne probleme istakli, nepropisno parkiranje, sigurnost kako u stanovima tako i van njih, neadekvatno uređenje zelenih površina koje nije primjereno potrebama ljudi (kako djece tako i ostalih kategorija), problemi sa GRAS-om, nedovoljno prisustvo policije u večernjim satima ali ne u autima već policajci na ulicama, nerad inspekcijskih službi jer građani su ih u par navrata zvali ali odgovora nije bilo, divlja gradnja itd....
Mislim da ove probleme imamo svi koji živimo u Sarajevu, ali i ostali građani BiH imaju iste probleme... šta da učinimo...?
Naravno nismo dobili odgovor od nadležnih ali to nas ne sprječava da i dalje radimo i insistiramo na odgovornosti. Čekamo odgovor na drugi upit, opštine Novi Grad nakon čega ćemo poduzeti adekvatne mjere.
Vječiti studentu, nije kasno da se aktiviraš i okupiš ljude oko sebe i da se skupa uhvatimo u koštac sa stvarnim problemima.
Ne napomenuh, građani Dobrinje V su kao glavne probleme istakli, nepropisno parkiranje, sigurnost kako u stanovima tako i van njih, neadekvatno uređenje zelenih površina koje nije primjereno potrebama ljudi (kako djece tako i ostalih kategorija), problemi sa GRAS-om, nedovoljno prisustvo policije u večernjim satima ali ne u autima već policajci na ulicama, nerad inspekcijskih službi jer građani su ih u par navrata zvali ali odgovora nije bilo, divlja gradnja itd....
Mislim da ove probleme imamo svi koji živimo u Sarajevu, ali i ostali građani BiH imaju iste probleme... šta da učinimo...?
Last edited by uvjek dobar gost on 28/10/2009 14:13, edited 1 time in total.
- respo
#38 Re: Prisvajanje javnih površina
nisam rekao da imaju pravo ali valjda imas prednost u odnosu na nekog ko je dosao u kafic ili trzni centarmicki125 wrote:s kojim pravom misliš da taj parking pripada stanarima, jesu li kupili tu površinu?respo wrote:a sta uraditi u slucaju parkinga ne koji stanari ne mogu parkirati od ostalih koji dodju tu kao kupci na kafu ili sta ja znam
doduse trzni centri imaju parkinge ili garaze ali ljudima mrsko placati
ja koliko znam kad se gradi zgrada gradi se i parking zar ne valjda za stanare
nisam rekao da automatski stanar dobija parking mjesto ali ipak dobija mjesto da parkira nevazno koje mjesto ali ima parkirati
oni u titovoj se nemaju sta zaliti jer ulica titova nije namjenjena za parking ali onaj kod aquariusa ili onaj dole u novoj zgradi kod wise mislim da ima potpuno pravo
a isto tako moze se i wisa uzeti za primjer sto im se parking zauzme nedjeljom zbog auto pijace i ti ja peti deseti dodjemo u wisu da kupimo i klap ostavi auto u brijescu ko mislis kupovati
p.s. to je isto ono otkud pravo invalidu da prvi bude na salteru (malo glupo poredjenje ali mi je prvo palo na pamet)
i pored toga ja nisam protiv placanja tih dozvola ili cega vec za opstinu i taj parking i da vlasnik dobije to odobrenje ili sta vec dobiva samo sam htio reci da je i to problem u gradu a ne samo zagradjivanje prostora
naravno tog kretena koji je zagradio svojom voljom treba odmah kazniti pa makar bio i moj brat sestra mama ili bilo ko
- respo
#39 Re: Prisvajanje javnih površina
ne govorim ti o zagradjivanju nego o slobodnom parkingu kod zgrade koji prisvajaju kafici marketi klinci palci i koji su zauzeti zbog gostiju kafica marketa itd
nigdje nisam spomenuo da ja ili bilo ko od stanara ogradjuje
uzmi situaciju da zivis pored nekog trznog centra i kafane jedne da ne pominjemo vise
dodjes kuci citav parking zauzet i nemas ostaviti gdje auto jer lole slave nesto u kafani i sva auta su tu oko tvoje zgrade tako da ne mozes ti i ostali stanari parkirati ili po danu isti slucaj samo sto su sada vlasnici vozila u sopingu a parking tog sopinga je vjerovatno prazan jer se placa
pade mi napamet i robot u hrasnom i stanari okolo
nigdje nisam spomenuo da ja ili bilo ko od stanara ogradjuje
uzmi situaciju da zivis pored nekog trznog centra i kafane jedne da ne pominjemo vise
dodjes kuci citav parking zauzet i nemas ostaviti gdje auto jer lole slave nesto u kafani i sva auta su tu oko tvoje zgrade tako da ne mozes ti i ostali stanari parkirati ili po danu isti slucaj samo sto su sada vlasnici vozila u sopingu a parking tog sopinga je vjerovatno prazan jer se placa
pade mi napamet i robot u hrasnom i stanari okolo