Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sta si sve nakrao? da li imas nekih rasturenih kompleta? ono biblioteka REC i Misao itd, da kompletiramo jer sam ja u ratu dizala parket u svojoj sobi i mjenjala za knjihe da ih ne loze papci
Bora Stanković SVE
Ivo Andrić SVE
Miroslav Krleža skoro sve
Perl Bak SVE DUPLO ovo je bilo popularno
Njegoš SVE
razne enciklopedije ljubavne romanse
itd
dok su drugi krali tehniku...ja sam mazijao knjige
komi wrote:
Bora Stanković SVE
Ivo Andrić SVE
Miroslav Krleža skoro sve
Perl Bak SVE DUPLO ovo je bilo popularno
Njegoš SVE
razne enciklopedije ljubavne romanse
itd
dok su drugi krali tehniku...ja sam mazijao knjige
jer se knjiga u krađu ne računa
ih, ja sam "spasavala" strucnu literaturu - uglavnom za medicinski fax...znas kako je, padne granata, i onda domacice krenu u lov na razvaljenu stolariju i knjige...a bog dao sve sami doktori ili buduci doktori stanovali u blizini....i onda ode cijeli parket moje sobe na Patologiju i citologiju al ne zalim, sve smo proslijedili med.faxu ....mislim da ih jos uvijek drze kao suvenir -> neke knjige su neupotrebljive jer imaju VELIKU rupu po sredini
horns&drums wrote:Nakon Zemaljskog, Historijskog i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, svoje zaustavljanje najavljuje i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. Tako je jučer izjavio direktor ove institucije dr. Enes Kujundžić sarajevskom Oslobođenju. Tačnije, dr. Kujundžić će predložiti Upravnom odboru i Sindikatu da Nacionalna i univerzitetska biblioteka od 01.11. ukine rad.
Nacionalna i univerzitetska biblioteka ima 69 uposlenih radnika jedva preživljava. Možda niste znali da Nacionalna i univerzitetska biblioteka ove godine treba obilježiti 60 godina djelovanja. Možda niste znali da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka odnedavno članica najprestižnije bibliotečke asocijacije u Europi. Za normalno djelovanje Nacionalna i univerzitetska biblioteka treba 1.200.000KM. To su vam otprilike tri luksuzna automobila koja se sigurno svake godine nabavljaju za potrebe ministara, raznoraznih nadripolitičara, institucija...
U proračunu budžeta za 2003 godinu planirana su sredstva od 780.000KM. Dva luksuzna automobila (ovo govorimo radi lakse usporedbe). Ali, prvo su sredstva umanjena za 10%, a potom i za 50%. Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci je ostalo da barata sa 399.000KM. Treba li i napominjati da i do dan danas ta sredstva nisu u potpunosti uplaćena?
Federalno Ministarstvo kulture je jedno vrijeme bilo financijer no Nacionalna i univerzitetska biblioteka je "skinuta sa grbače" (pre)cijenjenog ministarstva.
Što zaključiti nego to da je u toku akcija jako učinkovitog zatiranja kulture i istorije/povijesti grada Sarajeva i cijele BiH. Mole se građani da ostanu kod svojih kuća. Ovom prilikom ponovno pozivamo mlađe ljude posebno i studente, jer se ovo njih ne tiče, da ponovno ne izlaze na izbore zbog: "Nemam povjerenja ni u koga", "Prala sam kosu", "Ne zanima me politika", "Ne interesuje me"...
I za neupućene i one koji se tako osjećaju,Nacionalna i univerzitetska biblioteka - to vam je Vijećnica, ona zgrada gdje tramvaj pravi polukrug i gdje se svake godine sastaje elita grada da bi zajedno očajavali nad sudbinom zgrade i zaključili da je malo ili ništa urađeno. Iz te zgrade je Franc Ferdinand krenuo ka Gavrilovoj cijevi, A Sarajevo dobilo epitet vratašca Pandorine kutije.
ne unistava se kultura u sarajevu, vec sarajevo nema kuturnog duha u sebi da bi opravdalo aktivnosti kulturnih institucija. neprofitabilne su jer u gradu nema dovoljno zainteresovanih. isto je i sa novinarstvom, koncertima, pozoristu, nocnom zivotu, ponuda ce biti onakva kavu imamo potraznju... znaci burek nece nikada izaci iz mode ali necemo imati mnogo ljudi koji radije citaju wall street journal od avaza ili prate operu vise od folka...
raja koja tamo zive mahom su papci, ovi drugi su malogradjani jer ne kontaju da kultura nije zgrada ili 60 zaposlenih vec samo odraz zelje stanovnista da se kulturno uzdize ili ne.
ideja da drzava treba da pomaze kulturu jednako je nekulturna je kao i kupovina luksuznih auta, mada za 1.2 mil. mozed da uzmes vise od 3...
seas of cheese wrote:
ne unistava se kultura u sarajevu, vec sarajevo nema kuturnog duha u sebi da bi opravdalo aktivnosti kulturnih institucija. neprofitabilne su jer u gradu nema dovoljno zainteresovanih. isto je i sa novinarstvom, koncertima, pozoristu, nocnom zivotu, ponuda ce biti onakva kavu imamo potraznju... znaci burek nece nikada izaci iz mode ali necemo imati mnogo ljudi koji radije citaju wall street journal od avaza ili prate operu vise od folka...
raja koja tamo zive mahom su papci, ovi drugi su malogradjani jer ne kontaju da kultura nije zgrada ili 60 zaposlenih vec samo odraz zelje stanovnista da se kulturno uzdize ili ne.
Halo ba cetnik, pa srbi su planski unistavali grad tri i po godine...