Upisao FKKSS prosle godine(sad vec pretprosle). Izgubio volju za fakultetom vec nakon par predavanja, da ne govorim ispita. Ne zato sto to nije za mene, stovise, jedino za ovu oblast i mogu reci da je za mene i da se pronalazim u njoj. Ali, fakultet kao fakultet, kao institucija, po meni je odron zivi i promasaj zivi. Apsolutno nikakve privilegije kao diplomirani kriminalist nemas pri predavanju na konkurs za neku policijsku agenciju, sto je zalosno i apsurdno. Prijavim se na konkurs za cin policajca, jer nisam zavrsio faks naravno, kod nas u SBK, vidim kako stvari hodaju, odnosno znao sam i prije kako to hoda, ali da se uvjerim na svojoj kozi po prvi put. Prijavim se (sa poprilicnom stelom, u policijskom organu, ne politickom!), zavrsim 28. po broju bodova na listi(konkurs raspisan za prijem 28 policajaca), ne budem primljen. Kako?! Pa izidje drugi spisak na kojem je 28. osoba, osoba sa manjim brojem bodova od mene, ali sa drugom nacionalnoscu, pravdajuci se clankom 4.
Nebitno sve, nisam primljen, boze moj, taj sto je primljen ima 21 bod iz opceg znanja, 11 bodova iz eseja, za razliku od mene koji ima 30 od 30 bodova iz opceg znanja 14 od 15 bodova iz eseja i 23 boda od 25 iz fizicke spreme. Ali gle cuda, ta osoba briljira na intrevjuu i dobiva maksimalnih 35 od 35 bodova za razliku od mene koji kao da sam pobio pola obitelji svakom clanu komisije koji dobivam 20 bodova na intervjuu.
I dalje meni nije pretjerano krivo jer znam da ce ih nekoliko otpasti i na ljekarskom pregledu u sarajevu.
Na ljekarskom otpada 7 policajaca. Hop, sta sad, trebaju me zvat, ja presretan. Gle cuda, ljekarski se ponavlja i to ni manje ni vise nego u Travniku u bolnici. Neobjasnjivom metodom svi kandidati koji su proglaseni nesposobnim za obavljanje policijske duznosti u sarajevu, iznenada ozdravljuju u travniku(klima, zrak, sta li je, ko ce ga znati) i bivaju primljeni na policijsku akademiju.
Jest da odoh bogu pod oblake, na dugacko i na siroko, ali morao sam podjeliti svoje iskustvo iz prve ruke, koje je malo manje vezano za ovaj faks, kako stoji naslov teme.
Tako da, moj savjet svim buducim studentima ovog fakulteta, ukoliko vam otac, stric, tetak, nije predsjednik federacije, kantonalnog odbora vladajuce stranke, ministar unutrasnjih poslova, premijer vlade, batalite se ovog faksa i prodjite se corava posla i upisite nesto sto ce vam mozda i biti od neke koristi.
Pozdrav od kolege s navedenog faksa i pokusalog(propalog) policajca